ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η θέση των πιάτων στο μενού επηρεάζουν τις επιλογές των εφήβων

Διατροφή
Freepik
Νέα έρευνα διαπίστωσε ότι η τοποθέτηση επιλογών γεύματος με λιγότερες θερμίδες στην κορυφή του μενού ενός εστιατορίου και η μείωση της διαθεσιμότητας των επιλογών με πολλές θερμίδες, κάνει τους εφήβους να παραγγέλνουν πιο εύκολα τις πιο υγιεινές επιλογές.
Πέμπτη, 13/02/2025 - 13:00
— Photo: Freepik
Κατερίνα Νικολοπούλου Κατερίνα Νικολοπούλου

Νέα έρευνα διαπίστωσε ότι η τοποθέτηση επιλογών γεύματος με λιγότερες θερμίδες στην κορυφή του μενού ενός εστιατορίου και η μείωση της διαθεσιμότητας των επιλογών με πολλές θερμίδες, κάνει τους εφήβους να παραγγέλνουν πιο εύκολα τις πιο υγιεινές επιλογές.

Αυτή η διαπίστωση κρίνεται σημαντική καθώς τα εστιατόρια αποτελούν ένα συνηθισμένο διατροφικό περιβάλλον για τους εφήβους, με το ένα πέμπτο των παιδιών να καταναλώνουν γεύματα έξω τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.

Μια πρόσφατη μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ και το Πανεπιστήμιο Aston, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Appetite, διαπίστωσε ότι η τοποθέτηση των επιλογών κύριου πιάτου σε ένα μενού εστιατορίου από τις πιο «φτωχές» θερμιδικά προς της πιο «πλούσιες» κάνει τους εφήβους πιο πιθανό να επιλέξουν την πιο υγιεινή (χαμηλότερη σε θερμίδες) επιλογή.

Η Δρ Katie Edwards, Ερευνήτρια Ψυχολογίας, επικεφαλής της μελέτης, δήλωσε: «Η παιδική παχυσαρκία αποτελεί σημαντική πρόκληση για τη δημόσια υγεία. Μια βασική περίοδος για τη στοχευμένη διαιτητική παρέμβαση είναι η εφηβεία, όταν οι νέοι γίνονται πιο ανεξάρτητοι, παίρνουν τις δικές τους αποφάσεις σχετικά με τη διατροφή και κοινωνικοποιούνται περισσότερο με φίλους. Οι παρεμβάσεις έχουν στοχεύσει στην υγιεινή διατροφή στο σπίτι και στο σχολείο, αλλά θέλαμε να δούμε πώς η αλλαγή των μενού των εστιατορίων μπορεί να επηρεάσει τις επιλογές των εφήβων».

Οι ερευνητές ζήτησαν από 432 νέους 13-17 ετών να συμμετάσχουν σε ένα διαδικτυακό πείραμα. Παρουσίασαν στους εφήβους διαφορετικά μενού, με πέντε ορεκτικά, δέκα κύρια πιάτα και πέντε επιδόρπια σε ξεχωριστές ενότητες, όπως θα τα έβρισκε κανείς σε ένα τυπικό μενού εστιατορίου.

Κάθε μενού ήταν ελαφρώς διαφορετικό: ένα που μείωνε τον αριθμό των προσφερόμενων επιλογών με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, ένα με τοποθέτηση στο μενού των γευμάτων με χαμηλή προς υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, ένα που συνδύαζε τις παρεμβάσεις διαθεσιμότητας και τοποθέτησης, και στη συνέχεια ένα «τυπικό» μενού. Ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να επιλέξουν ένα ορεκτικό, ένα κυρίως πιάτο και ένα επιδόρπιο από κάθε μενού.

Το πείραμα έδειξε ότι οι παρεμβάσεις της διαθεσιμότητας και της θέσης οδήγησαν σε σημαντικά χαμηλότερες θερμιδικές επιλογές γευμάτων, σε σύγκριση με τις επιλογές που έγιναν από το μενού χωρίς καμία παρέμβαση (το «τυπικό» μενού).

Ο μέσος αριθμός θερμίδων για ένα επιλεγμένο γεύμα μειώθηκε από 2099,78 σε 1992,13 όταν τα είδη διατάχθηκαν από τη μικρότερη προς την υψηλότερη περιεκτικότητα σε θερμίδες. Η παρέμβαση για τη διαθεσιμότητα τον μείωσε από 2134,26 kcal σε 1956,18 kcal. Η ομάδα που είχε το συνδυασμένο μενού παρέμβασης διαθεσιμότητας και τοποθέτησης είδε την αξία των θερμίδων των γευμάτων της να μειώνεται κατακόρυφα από 2173,60 kcal σε 1884,44 kcal.

H Δρ Edwards κατέληξε στο συμπέρασμα: «Οι επιλογές του κύριου μενού επέφερε τη μεγαλύτερη μείωση στις θερμίδες μετά την παρέμβαση για τη θέση, από 1104,17 kcal σε 1045,16 kcal, ενώ η παρέμβαση για τη διαθεσιμότητα είχε ως αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη μείωση στην επιλογή του ορεκτικού. Παρόλο που δεν παρατηρήθηκαν σε όλες τις παρεμβάσεις στατιστικά σημαντικές μειώσεις για όλα τα πιάτα, σε κάθε παρέμβαση παρατηρήθηκε σημαντική μείωση του θερμιδικού περιεχομένου των συνολικών γευμάτων.

Ο Δρ James Reynolds, Ανώτερος Λέκτορας Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Aston, δήλωσε ότι το επόμενο βήμα για την έρευνα αυτή θα ήταν η επανάληψη της μελέτης σε περιβάλλοντα εστιατορίων.

ΠΗΓΗ: Science Daily

Τελευταία τροποποίηση στις 13/02/2025 - 13:15
  • ΕΦΗΒΟΙ
  • ΘΕΡΜΙΔΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Γιατί το γκρέιπφρουτ μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνο; Ποιοι κινδυνεύουν;
Γιατί το γκρέιπφρουτ μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνο; Ποιοι κινδυνεύουν; 13 Φεβρουαρίου 2025
Η μακροχρόνια κατανάλωση γιαουρτιού μπορεί να αποτρέπει την εκδήλωση καρκίνου του παχέος εντέρου 13 Φεβρουαρίου 2025
Η μακροχρόνια κατανάλωση γιαουρτιού μπορεί να αποτρέπει την εκδήλωση καρκίνου του παχέος εντέρου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εννέα λόγοι που οι έφηβοι έχουν προβληματική σχέση με τα social media
Ψυχική Υγεία
06/05/2025 - 11:09

Εννέα λόγοι που οι έφηβοι έχουν προβληματική σχέση με τα social media

Ψυχική υγεία των εφήβων: Πότε να ζητήσετε βοήθεια και τι μπορούν να κάνουν οι γονείς
Ψυχική Υγεία
05/05/2025 - 10:00

Ψυχική υγεία των εφήβων: Πότε να ζητήσετε βοήθεια και τι μπορούν να κάνουν οι γονείς

Ο ύπνος «θρέφει» τον εγκέφαλο των εφήβων
Υγεία
23/04/2025 - 17:14

Ο ύπνος «θρέφει» τον εγκέφαλο των εφήβων

Όλα όσα συζητήθηκαν στο 2ο Ολοήμερο Συνέδριο της Πρωτοβουλίας για την Ψυχική Υγεία Παιδιών και Εφήβων
Ψυχική Υγεία
16/04/2025 - 16:14

Όλα όσα συζητήθηκαν στο 2ο Ολοήμερο Συνέδριο της Πρωτοβουλίας για την Ψυχική Υγεία Παιδιών και Εφήβων

Πώς τα social media μπορούν να καταστρέψουν την διατροφή των εφήβων
Διατροφή
08/04/2025 - 18:29

Πώς τα social media μπορούν να καταστρέψουν την διατροφή των εφήβων

Πως αντιμετωπίζουν οι έφηβοι τα θέματα βάρους, διατροφής και φυσικής δραστηριότητας
Υγεία
04/04/2025 - 22:09

Πως αντιμετωπίζουν οι έφηβοι τα θέματα βάρους, διατροφής και φυσικής δραστηριότητας

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

«Μάχομαι, φεύγω ή παγώνω»; Πως αντιδρά το σώμα σε περίπτωση απειλής
Ψυχική Υγεία
12/05/2025 - 18:27
ΠΟΥ: Το νοσηλευτικό δυναμικό αυξάνεται σε παγκόσμιο επίπεδο, οι ανισότητες στις υπηρεσίες υγείας παραμένουν
Πολιτική Υγείας
12/05/2025 - 16:56
Παγκόσμια Ημέρα Υπέρτασης: Μπορεί η υψηλή πίεση να οδηγήσει στην απώλεια όρασης;
Health Talk
12/05/2025 - 16:18
Σφηνάκια τζίντζερ: Πόσο αποτελεσματικά είναι τελικά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού;
Διατροφή
12/05/2025 - 16:01
Σωματείο Εργαζομένων στο Θριάσιο: «Κάθε χρόνο "χορταίνουμε" από δηλώσεις "αναγνώρισης της προσφοράς μας"»
Πολιτική Υγείας
12/05/2025 - 15:33
Ανοιχτά την Κυριακή 18 Μαΐου δύο διαγνωστικά κέντρα της Affidea για δωρεάν καρδιολογικό έλεγχο
Υπηρεσίες Υγείας
12/05/2025 - 15:11
Παγκόσμια Ημέρα Κληρονομικού Αγγειοοιδήματος: Φιλικό τουρνουά μπάσκετ για μια σπάνια χρόνια πάθηση
Patient Talk
12/05/2025 - 14:47
Αντιμέτωπος με τον κίνδυνο λιμού ο πληθυσμός της Γάζας, προειδοποιεί η IPC
Επικαιρότητα
12/05/2025 - 14:33
Η Φον ντερ Λάιεν αντιμέτωπη με την ώρα της αλήθειας για το «σκάνδαλο των εμβολίων» στην ΕΕ
Pharma Policy
12/05/2025 - 14:19
Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτή: Ο ΕΕΣ τιμά το νοσηλευτικό του προσωπικό σε όλη την Ελλάδα
Υγεία
12/05/2025 - 14:02
ΕΙΝΑΠ: «Επικίνδυνη η κατάσταση στα προσωρινά ΤΕΠ του "Ευαγγελισμού"»
Πολιτική Υγείας
12/05/2025 - 13:46
Draeger Hellas: Δύο νέα λογισμικά προσφέρουν σύγχρονες ψηφιακές λύσεις στον τομέα της Αναισθησίας
Digital Health
12/05/2025 - 13:31
Στο Ταμείο Ανάκαμψης οι δωρεάν προληπτικές εξετάσεις στις απομακρυσμένες περιοχές της χώρας
Πολιτική Υγείας
12/05/2025 - 13:19
Πειραματική εφαρμογή εικονικής πραγματικότητας σε ασθενείς μακροχρόνιας παραμονής στο νοσοκομείο
Digital Health
12/05/2025 - 13:11
Διάθεση των φαρμάκων υψηλού κόστους από τα ιδιωτικά φαρμακεία - Τι λένε οι φαρμακοποιοί
Pharma Policy
12/05/2025 - 12:49
ΠΑΣΟΚ για την αλλαγή του τρόπου αποζημίωσης των ασφαλισμένων υγείας: Ασύδοτη κερδοσκοπία με την ανοχή της κυβέρνησης
Πολιτική Υγείας
12/05/2025 - 12:30
"Βουτιά" στις μετοχές των φαρμακευτικών μετά την εξαγγελία Τραμπ για μείωση των τιμών των φαρμάκων
Pharma Policy
12/05/2025 - 12:22
Παγκόσμια κρίση στελέχωσης νοσηλευτικού προσωπικού – Σήμα κινδύνου και για την Ελλάδα
Health Talk
12/05/2025 - 12:00
Γεωργιάδης: Με τα απογευματινά χειρουργεία η αναμονή έχει μειωθεί κατά 50%
Πολιτική Υγείας
12/05/2025 - 11:46
Εισαγγελική έρευνα για τους 40 θανάτους από κορονοϊό στο νοσοκομείο Αγρινίου – Δίωξη για κακούργημα
Υγεία
12/05/2025 - 11:19
Τα παιδιά τρώνε περισσότερο μετά από μόλις πέντε λεπτά διαφημίσεων με λιχουδιές!
Διατροφή
12/05/2025 - 11:00
Οι ενέσεις απώλειας βάρους μπορεί να κάνουν καλό στην ψυχική υγεία, σύμφωνα με έρευνα
Υγεία
12/05/2025 - 10:00
Σημαντική θνητότητα και νοσηρότητα από θνητότητα σε άτομα κάτω των 65
Health Talk
12/05/2025 - 09:15
Θα είναι η δεύτερη προσπάθεια του Τραμπ για μείωση των τιμών των φαρμάκων επιτυχής;
Pharma Policy
12/05/2025 - 08:50
Ο Τραμπ υπογράφει διάταγμα για να ρίξει τις τιμές των φαρμάκων στις ΗΠΑ έως 80%
Pharma Policy
12/05/2025 - 08:05
Μητρότητα: Οι μύθοι και η όχι και τόσο ιδανική πραγματικότητα
Ψυχική Υγεία
11/05/2025 - 09:24
Παγκόσμια Ημέρα κατά του Συστηματικού Ερυθηματώδη Λύκου: Οι ελπιδοφόρες ερευνητικές εξελίξεις
Υγεία
10/05/2025 - 09:10
Αποστολή Αγγελή στην Πορτογαλία στο πλαίσιο του έργου TSI για την Αξιολόγηση Τεχνολογιών Υγείας
Πολιτική Υγείας
09/05/2025 - 19:49
Ποιες τροφές μπορούν να μας βοηθήσουν να αποκτήσουμε ηλιοκαμένη όψη
Διατροφή
09/05/2025 - 18:42
Διπλή διάκριση κορυφής για την BAUSCH + LOMB Ελλάδας στα Best Workplaces™ 2025
Pharma News
09/05/2025 - 18:17

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τα παιδιά τρώνε περισσότερο μετά από μόλις πέντε λεπτά διαφημίσεων με λιχουδιές!
Διατροφή
12/05/2025 - 11:00
Παγκόσμια Ημέρα κατά του Συστηματικού Ερυθηματώδη Λύκου: Οι ελπιδοφόρες ερευνητικές εξελίξεις
Υγεία
10/05/2025 - 09:10
Γεωργιάδης: Με τα απογευματινά χειρουργεία η αναμονή έχει μειωθεί κατά 50%
Πολιτική Υγείας
12/05/2025 - 11:46
Ανοιχτά την Κυριακή 18 Μαΐου δύο διαγνωστικά κέντρα της Affidea για δωρεάν καρδιολογικό έλεγχο
Υπηρεσίες Υγείας
12/05/2025 - 15:11
ΠΑΣΟΚ για την αλλαγή του τρόπου αποζημίωσης των ασφαλισμένων υγείας: Ασύδοτη κερδοσκοπία με την ανοχή της κυβέρνησης
Πολιτική Υγείας
12/05/2025 - 12:30
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo