ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η θέση των πιάτων στο μενού επηρεάζουν τις επιλογές των εφήβων

Διατροφή
Freepik
Νέα έρευνα διαπίστωσε ότι η τοποθέτηση επιλογών γεύματος με λιγότερες θερμίδες στην κορυφή του μενού ενός εστιατορίου και η μείωση της διαθεσιμότητας των επιλογών με πολλές θερμίδες, κάνει τους εφήβους να παραγγέλνουν πιο εύκολα τις πιο υγιεινές επιλογές.
Πέμπτη, 13/02/2025 - 13:00
— Photo: Freepik
Κατερίνα Νικολοπούλου Κατερίνα Νικολοπούλου

Νέα έρευνα διαπίστωσε ότι η τοποθέτηση επιλογών γεύματος με λιγότερες θερμίδες στην κορυφή του μενού ενός εστιατορίου και η μείωση της διαθεσιμότητας των επιλογών με πολλές θερμίδες, κάνει τους εφήβους να παραγγέλνουν πιο εύκολα τις πιο υγιεινές επιλογές.

Αυτή η διαπίστωση κρίνεται σημαντική καθώς τα εστιατόρια αποτελούν ένα συνηθισμένο διατροφικό περιβάλλον για τους εφήβους, με το ένα πέμπτο των παιδιών να καταναλώνουν γεύματα έξω τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.

Μια πρόσφατη μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ και το Πανεπιστήμιο Aston, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Appetite, διαπίστωσε ότι η τοποθέτηση των επιλογών κύριου πιάτου σε ένα μενού εστιατορίου από τις πιο «φτωχές» θερμιδικά προς της πιο «πλούσιες» κάνει τους εφήβους πιο πιθανό να επιλέξουν την πιο υγιεινή (χαμηλότερη σε θερμίδες) επιλογή.

Η Δρ Katie Edwards, Ερευνήτρια Ψυχολογίας, επικεφαλής της μελέτης, δήλωσε: «Η παιδική παχυσαρκία αποτελεί σημαντική πρόκληση για τη δημόσια υγεία. Μια βασική περίοδος για τη στοχευμένη διαιτητική παρέμβαση είναι η εφηβεία, όταν οι νέοι γίνονται πιο ανεξάρτητοι, παίρνουν τις δικές τους αποφάσεις σχετικά με τη διατροφή και κοινωνικοποιούνται περισσότερο με φίλους. Οι παρεμβάσεις έχουν στοχεύσει στην υγιεινή διατροφή στο σπίτι και στο σχολείο, αλλά θέλαμε να δούμε πώς η αλλαγή των μενού των εστιατορίων μπορεί να επηρεάσει τις επιλογές των εφήβων».

Οι ερευνητές ζήτησαν από 432 νέους 13-17 ετών να συμμετάσχουν σε ένα διαδικτυακό πείραμα. Παρουσίασαν στους εφήβους διαφορετικά μενού, με πέντε ορεκτικά, δέκα κύρια πιάτα και πέντε επιδόρπια σε ξεχωριστές ενότητες, όπως θα τα έβρισκε κανείς σε ένα τυπικό μενού εστιατορίου.

Κάθε μενού ήταν ελαφρώς διαφορετικό: ένα που μείωνε τον αριθμό των προσφερόμενων επιλογών με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, ένα με τοποθέτηση στο μενού των γευμάτων με χαμηλή προς υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, ένα που συνδύαζε τις παρεμβάσεις διαθεσιμότητας και τοποθέτησης, και στη συνέχεια ένα «τυπικό» μενού. Ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να επιλέξουν ένα ορεκτικό, ένα κυρίως πιάτο και ένα επιδόρπιο από κάθε μενού.

Το πείραμα έδειξε ότι οι παρεμβάσεις της διαθεσιμότητας και της θέσης οδήγησαν σε σημαντικά χαμηλότερες θερμιδικές επιλογές γευμάτων, σε σύγκριση με τις επιλογές που έγιναν από το μενού χωρίς καμία παρέμβαση (το «τυπικό» μενού).

Ο μέσος αριθμός θερμίδων για ένα επιλεγμένο γεύμα μειώθηκε από 2099,78 σε 1992,13 όταν τα είδη διατάχθηκαν από τη μικρότερη προς την υψηλότερη περιεκτικότητα σε θερμίδες. Η παρέμβαση για τη διαθεσιμότητα τον μείωσε από 2134,26 kcal σε 1956,18 kcal. Η ομάδα που είχε το συνδυασμένο μενού παρέμβασης διαθεσιμότητας και τοποθέτησης είδε την αξία των θερμίδων των γευμάτων της να μειώνεται κατακόρυφα από 2173,60 kcal σε 1884,44 kcal.

H Δρ Edwards κατέληξε στο συμπέρασμα: «Οι επιλογές του κύριου μενού επέφερε τη μεγαλύτερη μείωση στις θερμίδες μετά την παρέμβαση για τη θέση, από 1104,17 kcal σε 1045,16 kcal, ενώ η παρέμβαση για τη διαθεσιμότητα είχε ως αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη μείωση στην επιλογή του ορεκτικού. Παρόλο που δεν παρατηρήθηκαν σε όλες τις παρεμβάσεις στατιστικά σημαντικές μειώσεις για όλα τα πιάτα, σε κάθε παρέμβαση παρατηρήθηκε σημαντική μείωση του θερμιδικού περιεχομένου των συνολικών γευμάτων.

Ο Δρ James Reynolds, Ανώτερος Λέκτορας Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Aston, δήλωσε ότι το επόμενο βήμα για την έρευνα αυτή θα ήταν η επανάληψη της μελέτης σε περιβάλλοντα εστιατορίων.

ΠΗΓΗ: Science Daily

Τελευταία τροποποίηση στις 13/02/2025 - 13:15
  • ΕΦΗΒΟΙ
  • ΘΕΡΜΙΔΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Γιατί το γκρέιπφρουτ μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνο; Ποιοι κινδυνεύουν;
Γιατί το γκρέιπφρουτ μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνο; Ποιοι κινδυνεύουν; 13 Φεβρουαρίου 2025
Η μακροχρόνια κατανάλωση γιαουρτιού μπορεί να αποτρέπει την εκδήλωση καρκίνου του παχέος εντέρου 13 Φεβρουαρίου 2025
Η μακροχρόνια κατανάλωση γιαουρτιού μπορεί να αποτρέπει την εκδήλωση καρκίνου του παχέος εντέρου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

TikTok και ΙΤΕ προωθούν ασφαλείς διαδικτυακές πρακτικές μεταξύ των εφήβων
Ψυχική Υγεία
15/10/2025 - 21:32

TikTok και ΙΤΕ προωθούν ασφαλείς διαδικτυακές πρακτικές μεταξύ των εφήβων

Παγκόσμια Ημέρα Αυγού: Ένας θησαυρός βιταμινών μόνο με 78 θερμίδες
Διατροφή
12/10/2025 - 08:48

Παγκόσμια Ημέρα Αυγού: Ένας θησαυρός βιταμινών μόνο με 78 θερμίδες

Ζάχαρη, η παρεξηγημένη - Γιατί τα υποκατάστατα δεν είναι υγιεινή λύση
Διατροφή
28/09/2025 - 08:48

Ζάχαρη, η παρεξηγημένη - Γιατί τα υποκατάστατα δεν είναι υγιεινή λύση

Παραμένει επικίνδυνο το Instagram για τα παιδιά και τους εφήβους
Επικαιρότητα
25/09/2025 - 22:49

Παραμένει επικίνδυνο το Instagram για τα παιδιά και τους εφήβους

ΕΛΛΟΚ: «Εξειδικευμένες κλινικές για εφήβους και νεαρούς ενήλικες ογκολογικούς ασθενείς»
Patient Talk
20/09/2025 - 14:12

ΕΛΛΟΚ: «Εξειδικευμένες κλινικές για εφήβους και νεαρούς ενήλικες ογκολογικούς ασθενείς»

Βροχή μηνύσεων κατά της Character.AI για αυτοκτονίες εφήβων και απόπειρες
Ψυχική Υγεία
17/09/2025 - 20:14

Βροχή μηνύσεων κατά της Character.AI για αυτοκτονίες εφήβων και απόπειρες

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Καρκίνος του Πνεύμονα: Εκδήλωση για την πρόληψη, την έγκαιρη διάγνωση και την ισότιμη πρόσβαση στην καινοτομία
Patient Talk
17/10/2025 - 00:04
Πρόταση της Κομισιόν για «μπλόκο» στα social media και την AI σε άτομα κάτω των 16 ετών
Ψυχική Υγεία
16/10/2025 - 22:36
Η εμμηνόπαυση στη ζωή κάθε γυναίκας: Πρόκληση για επανεκκίνηση, αποδοχή και ανανέωση
Pharma News
16/10/2025 - 22:17
Ευρωβουλευτής του ΚΚΕ θέτει ερωτήματα για το ΕΣΥ και την ασφάλεια ασθενών, εργαζομένων
Πολιτική Υγείας
16/10/2025 - 21:49
Γιατί πρέπει οι (ταπεινές) φακές να βρίσκονται στο τραπέζι μας
Διατροφή
16/10/2025 - 21:11
UNCAN-Connect: Μια νέα εποχή στη συνεργατική έρευνα για τον καρκίνο στην Ευρώπη
Patient Talk
16/10/2025 - 20:34
Αναλυτικός οδηγός του ΕΟΔΥ: Ποιοι πρέπει να εμβολιαστούν έγκαιρα κατά της COVID-19
Υγεία
16/10/2025 - 20:06
Περιποίηση δέρματος με μαγειρική σόδα: Tι λένε οι ειδικοί για τη νέα, δημοφιλή τάση
Ομορφιά
16/10/2025 - 19:39
Καταγγελία για τον ΠΙΣ - Προώθησε ερωτηματολόγιο με αναφορά στο ψευδοκράτος
Επικαιρότητα
16/10/2025 - 19:22
Αγαπηδάκη: Ιδρύεται γραφείο έγκαιρου εντοπισμού των fake news υπό την ομπρέλα του ΕΟΔΥ
Πολιτική Υγείας
16/10/2025 - 18:56
Έρχεται στην Ελλάδα στις 22 Οκτωβρίου το 1ο One Health Summit
Επικαιρότητα
16/10/2025 - 18:01
Νέο σοκ σε νοσοκομείο: Χορηγήθηκε σε ασθενή λάθος φάρμακο για χημειοθεραπεία - Διατάχθηκε ΕΔΕ
Υγεία
16/10/2025 - 17:42
ΕΟΔΥ: Τρεις νέοι θάνατοι από COVID-19 - Σε χαμηλά επίπεδα η θετικότητα στη γρίπη
Υγεία
16/10/2025 - 17:27
Πανελλήνιο ρεκόρ ΚΑΡΠΑ με συμμετοχή 60.650 μαθητών από 550 σχολεία στη Θεσσαλονίκη
Επικαιρότητα
16/10/2025 - 17:13
Τσίμαρης: Δυσλειτουργίες στο νέο σύστημα των ραντεβού με επιπτώσεις στους ογκολογικούς ασθενείς
Πολιτική Υγείας
16/10/2025 - 16:58
Αλκοόλ και καρκίνος: Υπάρχει τελικά «ασφαλής» ποσότητα;
Υγεία
16/10/2025 - 16:37
O Όμιλος GEP αναδεικνύεται για τρίτη χρονιά ως Great Place To Work®
Υπηρεσίες Υγείας
16/10/2025 - 16:19
Η Danone γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής με τη δράση «Ένα Πρωινό για το Μέλλον»
Διατροφή
16/10/2025 - 16:06
Επίτιμος Διδάκτορας του ΔΙΠΑΕ ο Δρ. Γεώργιος Β. Αποστολόπουλος
Υπηρεσίες Υγείας
16/10/2025 - 15:53
Κάταγμα ισχίου: Συμβουλές για ασφάλεια στο μπάνιο
Health Talk
16/10/2025 - 15:38
Στα σκαριά το εμβόλιο που εμποδίζει τη μετάσταση των καρκινικών όγκων
Υγεία
16/10/2025 - 15:00
Βρετανία: Πληθώρα επικίνδυνων χημικών στα προϊόντα περιόδου - Πιέσεις για πιο αυστηρή νομοθεσία
Υγεία
16/10/2025 - 14:00
Η αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση και η σκλήρυνση κατά πλάκας πιθανώς έχουν κοινή περιβαλλοντική αιτία
Υγεία
16/10/2025 - 13:00
ΙΣΑ: Τραγική περίπτωση 93χρονου που εκλήθη να πληρώσει για το ιατρείο που έκλεισε από το 2016
Επικαιρότητα
16/10/2025 - 12:32
Μαζική αγωγή στο Ηνωμένο Βασίλειο για "καρκινογόνα" παιδική πούδρα
Επικαιρότητα
16/10/2025 - 11:48
Στο κόκκινο η κόντρα Γεωργιάδη - εργαζομένων στο «Αττικό»: Οι σκληροί εκατέρωθεν χαρακτηρισμοί
Πολιτική Υγείας
16/10/2025 - 11:04
Νταϊάν Κίτον: Ο θάνατος από πνευμονία και η μάχη με τον καρκίνο του δέρματος και τη βουλιμία
Επικαιρότητα
16/10/2025 - 10:34
Η ενασχόληση με τους σκύλους επιβραδύνει τη βιολογική γήρανση στις γυναίκες μέσης ηλικίας
Υγεία
16/10/2025 - 10:00
ATP 250 - Η επιστροφή: Φαρμακευτική φέρνει μεγάλα ονόματα του παγκόσμιου τένις στην Αθήνα
Pharma News
16/10/2025 - 09:30
Πρωϊνό: Γιατί η παράλειψη του συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για πρόωρο θάνατο
Διατροφή
16/10/2025 - 09:00

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η ορμόνη που μετατρέπει το στρες και τη στενοχώρια σε ασθένεια
Υγεία
15/10/2025 - 10:00
Κρέμα χωρίς συνταγογράφηση από το φαρμακείο μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του καρκίνου του δέρματος
Υγεία
15/10/2025 - 12:00
Εργαζόμενοι στο «Αττικό»: «Αγωνιστική υποδοχή σε Μητσοτάκη, Γεωργιάδη - Η κατάσταση δεν είναι για εγκαίνια»
Πολιτική Υγείας
14/10/2025 - 18:07
Μοντέλο ανθρώπινου εμβρύου που δημιουργήθηκε σε εργαστήριο παράγει αιμοσφαίρια
Υγεία
14/10/2025 - 12:00
H COVID-19 μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στο σπέρμα που οδηγούν σε αυξημένο άγχος στoυς απογόνους
Υγεία
14/10/2025 - 13:00
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo