ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διατροφικά «ναι» και «όχι» στην αντιμετώπιση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας

Διατροφή
PIXABAY
H ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μια χρόνια φλεγμονώδης, αυτοάνοση και εξελικτική νόσος, που προσβάλλει σε μεγάλο βαθμό τις αρθρώσεις, αλλά όχι σπάνια και διάφορα άλλα όργανα, με τη διατροφή να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπισή της.
Κυριακή, 14/04/2024 - 14:58
— Photo: PIXABAY
News4Health Team News4Health Team

Είναι το συχνότερο φλεγμονώδες ρευματικό νόσημα και προσβάλλει συνήθως άτομα ηλικίας 35-55 ετών, αλλά μπορεί να εμφανιστεί και σε άτομα άλλων ηλικιακών ομάδων, ακόμη και σε παιδιά και στις μέρες μας έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις .

Βασικός παράγοντας για την σωστή προσέγγιση της Ρευματοειδούς Αρθρίτιδας είναι να μην υπάρχει αυξημένο σωματικό βάρος και κυρίως αυξημένος λιπώδης ιστός στον ασθενή, καθώς, ο Δείκτης Μάζας Σώματος σχετίζεται άμεσα με την παχυσαρκία, η οποία προκαλεί την βλάβη των αρθρώσεων.

Κλινικές μελέτες μας έχουν δείξει πόσο σημαντική είναι η διατροφική παρέμβαση για την μείωση των συμπτωμάτων της νόσου όπως και για τις θεραπευτικές επιδράσεις που έχει στη μείωση της φλεγμονής.

Πέρα όμως από την μεμονωμένη επίδραση των τροφίμων έχει παρατηρηθεί ότι, μετά από θεραπεία με στεροειδή φάρμακα ή κατά την εμμηνόπαυση, ορισμένα άτομα εμφανίζουν έλλειψη βιταμινών και μετάλλων. Συγκεκριμένα, οι πιο χαμηλές τιμές εμφανίζονται στο φολικό οξύ, στις βιταμίνες C, D, B6, B12 και Ε, στο ασβέστιο, στο μαγνήσιο, στο σελήνιο και στον ψευδάργυρο. Τα θρεπτικά συστατικά συνίσταται να λαμβάνονται κυρίως από τα γεύματα και σε συγκεκριμένες περιπτώσεις από συμπληρώματα διατροφής.

Πώς προλαμβάνεται η Ρευματοειδής Αρθρίτιδα

Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν αρκετές ανασκοπήσεις που αναφέρονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των τροφίμων που είναι πλούσια σε κρεατίνη και είναι ωφέλιμα για την πρόληψη της πάθησης.

Παράλληλα, επισημαίνεται ότι τα τρόφιμα που περιέχουν το συνένζυμο Q10 ή αλλιώς ουβικινόνη, έχουν αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις στον οργανισμό με αποτέλεσμα τη μείωση του οξειδωτικού στρες στους ασθενείς με Ρευματοειδή Αρθρίτιδα.

Η Μεσογειακή Διατροφή αποτελεί το κατάλληλο διατροφικό πρότυπο που μπορεί να προσφέρει όλες τις θρεπτικές ουσίες που χρειάζεται ο ανθρώπινος οργανισμός και έχει συσχετιστεί με τη μείωση της φλεγμονώδους δραστηριότητας και με τον έλεγχο των συμπτωμάτων.

Μήπως πρέπει τελικά να δίνεται μεγαλύτερη προσοχή στις διατροφικές συνήθειες; Για την ακρίβεια, τα δύο τρίτα της διατροφής θα πρέπει να προέρχονται από φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής άλεσης, το άλλο τρίτο θα πρέπει να περιλαμβάνει χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα και άπαχες πηγές πρωτεΐνης.

Τα τρόφιμα που πρέπει αποφεύγονται

Τα ακόλουθα τρόφιμα μπορούν να οδηγήσουν στην αύξηση των συμπτωμάτων και στην πρόκληση της φλεγμονής της Ρευματοειδούς Αρθρίτιδας και πρέπει να αποφεύγονται:

  • Τα κορεσμένα λιπαρά οξέα (φρέσκο βούτυρο, τυρί, παγωτό με πλήρη λιπαρά, σοκολάτα, καρυδέλαιο, φοινικέλαιο, κρέατα πλούσια σε λίπος και πλήρης γαλακτοκομικά προϊόντα)
  • Τρανς λιπαρά οξέα (είναι οι τροφές τύπου fast food, όπως χοτ ντογκ, χάμπουργκερ, κρουασάν, φυτικό μαγειρικό λίπος, υδρογονωμένο φυτικό έλαιο που χρησιμοποιείται σε ψημένα προϊόντα του εμπορίου, τηγανιτές πατάτες κλπ)
  • Κρέατα που τηγανίζονται σε υψηλή θερμοκρασία
  • Τα ω-6 λιπαρά οξέα σε μικρότερη συχνότητα (κρόκοι αυγών, αραβοσιτέλαιο, σογιέλαιο, ηλιέλαιο, καρδαμέλαιο, βαμβακέλαιο και μαργαρίνες πλούσιες σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα)
  • Η σόδα και τα ζαχαρούχα ανθρακούχα ποτά
  • Οι τροφές που βοηθούν στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων

Τα ακόλουθα τρόφιμα τονίζονται ιδιαιτέρως διότι αποδεικνύεται από πρόσφατες μελέτες ότι μπορούν να δράσουν θετικά στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων στην Ρευματοειδής Αρθρίτιδα

  • Ο χυμός περγαμόντου (ένα από τα φυσικά προϊόντα που συνίσταται για την αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση του)
  • Τα φασόλια σόγιας, το τοφού και το γάλα σόγιας (περιέχουν την λουνασίνη, ένα πεπτίδιο που αναστέλλει τη φλεγμονή)
  • Τα προβιοτικά συμπληρώματα (βοηθούν στη μείωση του οξειδωτικού στρες στον οργανισμό)
  • Η κανέλα, ο κουρκουμάς, το τζίντζερ, το σκόρδο και το μαύρο πιπέρι (καρυκεύματα που δρούν σημαντικά στην ανακούφιση του πόνου)
  • Το πράσινο τσάι (οι αντιοξειδωτικές του ουσίες συμβάλουν στην επιβράδυνση καταστροφής του χόνδρου)
  • Τα φρούτα με την αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση τους λειτουργούν ως ασπίδα για τη χρόνια φλεγμονή (κυρίως οι φράουλες, τα μήλα, τα φρέσκα ή αποξηραμένα μούρα, τα σμέουρα, τα κεράσια, τα εσπεριδοειδή φρούτα όπως τα πορτοκάλια, το γκρέιπφρουτ και το λάιμ)
  • Ο ανανάς περιέχει το πρωτεολυτικό ένζυμο που ονομάζεται βρομελίνη, το οποίο είναι γνωστό για τις αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις του
  • Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, μπρόκολο, σπαράγγια, σπανάκι, λάχανο
  • Τα δημητριακά ολικής αλέσεως (κριθάρι, βρώμη, καστανό ρύζι)
  • Το παρθένο ελαιόλαδο (κύρια πηγή λίπους, η οποία είναι ωφέλιμη για την μείωση των οιδημάτων και των χρόνιων φλεγμονών)

Ποιές τροφές περιέχουν τα απαραίτητα συστατικά

Παρακάτω θα δείτε τις τροφές που περιέχουν Βιταμίνη D, Ωμεγα-3 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, Σελήνιο, Φολικό οξύ, Βιταμίνη C, Βιταμίνη B6, Βιταμίνη B12, Βιταμίνη Ε, Ψευδάργυρο, Ασβέστιο και Μαγνήσιο, οι οποίες είναι χρήσιμες για την ενίσχυση της ποιότητας της διατροφής των ατόμων με Ρευματοειδή Αρθρίτιδα.

Βιταμίνη D: Η πρόσφατη βιβλιογραφία υποδηλώνει ότι η Βιταμίνη D είναι σύμμαχος στην επιβράδυνση της Ρευματοειδούς Αρθρίτιδας. Τροφές που είναι καλές πηγές της Βιταμίνης D είναι τα αυγά, τα δημητριακά ολικής άλεσης, τα εμπλουτισμένα αρτοσκευάσματα, το αλεύρι βρώμης, το καστανό ρύζι και το γάλα χαμηλών λιπαρών.

Τα Ωμεγα-3 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα: Τα ω-3 λιπαρά οξέα έχουν αντιφλεγμονώδη ιδιότητες και προστατευτική δράση στην εμφάνιση της Ρευματοειδούς Αρθρίτιδας. Βρίσκονται στα λιπαρά ψάρια (πχ τόνος, σαρδέλες, σκουμπρί, σολομός), στους ξηρούς καρπούς (καρύδια, κουκουνάρι, φιστίκια και αμύγδαλα), στο σογιέλαιο, στο λιναρόσπορο, στο λινέλαιο, στη μαργαρίνη soft και κυρίως στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο στο οποίο έχει δοθεί ιδιαίτερη έμφαση.

Σελήνιο: Καλές διατροφικές πηγές Σεληνίου είναι τα καρύδια Βραζιλίας, οι μελάσες, τα ξηρά καβουρδισμένα χωρίς κέλυφος κάσιους, οι ηλιόσποροι, τα φιστίκια, το φιλέτο τόνου, ο σολομός, οι σαρδέλες, το κοτόπουλο, η γαλοπούλα, τα ολικής αλέσεως προϊόντα σιταριού, το βοδινό συκώτι, το βόειο κρέας, το χοιρινό κρέας (beef), τα αυγά, τα μανιτάρια, τα όσπρια, τα ψημένα φασόλια, τα κολοκυθάκια, τα χταπόδια, τα καλαμάρια, τα στρείδια, τα καβούρια, οι γαρίδες, το κάστανο ρύζι, τα γαλακτοκομικά με χαμηλής περιεκτικότητας λιπαρά, το τυρί κοτατζ, το σπανάκι και η βρώμη.

Φολικό οξύ: Το φολικό οξύ βρίσκεται στο σπανάκι, στις βραστές πατάτες, στα αντίδια, στο μούσλι, στα λαχανάκια Βρυξελλών, στα ρεβύθια, στα δημητριακά ολικής άλεσης, στα σπαράγγια, στο λάχανο, στο καλαμπόκι, στο μπρόκολο, στα μαυρομάτικα φασόλια, στο συκώτι μοσχαριού και κότας, στις φακές, στον αρακά, στο αβοκάντο, στα φιστίκια και στους ηλιόσπορους.

Βιταμίνη C: Οι καλύτερες πηγές της Βιταμίνης C είναι τα εσπεριδοειδή φρούτα, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα λαχανάκια Βρυξελλών, οι πιπεριές, τα φραγκοστάφυλα, το ακτινίδιο, ο χυμός πορτοκάλι, το μάνγκο, το λάχανο, το μπρόκολο, το κουνουπίδι, το ροδάκινο, τα φασολάκια, οι ντομάτες, η γλυκιά πατάτα, το μανταρίνι, τα φρούτα του δάσους και ο χυμός γκρέιπφρουτ.

Βιταμίνη B12: Οι καλύτερες πηγές της Βιταμίνης B12 είναι οι σαρδέλες, ο σολομός, ο τόνος, ο μπακαλιάρος, το αρνί, το βοδινό συκώτι, τα μύδια, τα χτένια, οι γαρίδες, το μοσχάρι, το γάλα και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα αβγά, η γαλοπούλα, το κοτόπουλο, μερικά εμπλουτισμένα δημητριακά, το τυρί και τα μανιτάρια.

Βιταμίνη B6: Οι καλύτερες πηγές βιταμίνης Β6 είναι η μαγιά μπύρας, το φύτρο σιταριού, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, οι ηλιόσποροι, οι μπανάνες, το συκώτι, τα ψάρια, τα καρύδια, το πολύσπορο ψωμί, οι φακές, οι πατάτες, τα κόκκινα φασόλια, η μαύρη σοκολάτα και το γάλα.

Βιταμίνη Ε: Οι καλύτερες πηγές βιταμίνης Ε είναι τα φυτικά έλαια: το φύτρο σίτου, το αραβοσιτέλαιο, τα έλαια σόγιας, το ελαιόλαδο, το σησαμέλαιο, το ηλιέλαιο κλπ., οι ελιές, το ακτινίδιο, τα σπαράγγια, τα μύρτιλλα, τα αμύγδαλα, φιστίκια, τα καρύδια, τα φουντούκια, οι ηλιόσποροι, το καστανό ρύζι, τα όσπρια, τα θαλασσινά, ο σολομός, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και τα δημητριακά ολικής άλεσης.

Ασβέστιο: Καλές διατροφικές πηγές του ασβεστίου είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα τυριά, οι σαρδέλες, ο σολομός, τα φιστίκια, τα καρύδια, τα αμύγδαλα, τα ξερά φασόλια, τα μαυρομάτικα φασόλια, το σουσάμι, το σπανάκι, τα λαχανικά όπως το μπρόκολο και οι λαχανίδες, τα ρεβύθια, οι αγκινάρες, το λάχανο, οι γαρίδες, το συκώτι, τα αβγά, οι ελιές, τα αποξηραμένα σύκα και το τοφού.

Μαγνήσιο: Καλές διατροφικές πηγές του Μαγνησίου είναι τα σκουρόχρωμα φυλλώδη λαχανικά, οι σπόροι, τα πασατέμπος, τα αμύγδαλα, το σουσάμι, οι ηλιόσποροι, ο λιναρόσπορος, η βρώμη, τα ψάρια, η σόγια, το αβοκάντο, η μπανάνα, το κακάο, το μπρόκολο, το καλαμπόκι, ο αρακάς, το γιαούρτι και το αποβουτυρωμένο γάλα.

Ψευδάργυρος: Καλές διατροφικές πηγές του Ψευδαργύρου είναι τα στρείδια, τα μύδια, οι σαρδέλες, τα Βραζιλιάνικα φιστίκια, τα προϊόντα ολικής άλεσης, τα μανιτάρια, η μαγιά της μπύρας, τα ενισχυμένα με ψευδάργυρο γαλακτοκομικά, τα όσπρια, οι ξηροί καρποί, οι σπόροι δημητριακών, η λεκιθίνη σόγιας, τα σπαράγγια, τα μπρόκολα, τα σέσκουλα, τα πράσινα λάχανα, το σπανάκι, η κίτρινη κολοκύθα, το φύτρο σιταριού, το αναποφλοίωτο ρύζι, το κεχρί, η βρώμη, η σίκαλη το μοσχαρίσιο κρέας, το συκώτι, το βοδινό, το κοτόπουλο, το αρνί και το χοιρινό κρέας.

  • ΤΡΟΦΙΜΑ
  • ΡΕΥΜΑΤΟΕΙΔΗΣ ΑΡΘΡΙΤΙΔΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Δεν είναι μόνο τα γλυκά - Η λίστα με τα 10 τρόφιμα που «κρύβουν» ζάχαρη
Δεν είναι μόνο τα γλυκά - Η λίστα με τα 10 τρόφιμα που «κρύβουν» ζάχαρη 12 Απριλίου 2024
Ινστιτούτο Prolepsis: Το ΝΟΥΝΟΥ προσφέρει γάλα σε 6.699 μαθητές του προγράμματος ΔΙΑΤΡΟΦΗ 15 Απριλίου 2024
Ινστιτούτο Prolepsis: Το ΝΟΥΝΟΥ προσφέρει γάλα σε 6.699 μαθητές του προγράμματος ΔΙΑΤΡΟΦΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η κλιματική αλλαγή κάνει τα τρόφιμα λιγότερο θρεπτικά
Υγεία
28/11/2025 - 13:00

Η κλιματική αλλαγή κάνει τα τρόφιμα λιγότερο θρεπτικά

Νέα μελέτη για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα: Ξεκινά πολύ πριν από τα συμπτώματα
Υγεία
24/11/2025 - 20:02

Νέα μελέτη για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα: Ξεκινά πολύ πριν από τα συμπτώματα

Σημαντική η σύνδεση της κατανάλωσης υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων με τον καρκίνο του εντέρου
Διατροφή
14/11/2025 - 23:48

Σημαντική η σύνδεση της κατανάλωσης υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων με τον καρκίνο του εντέρου

Απλοί τρόποι εξοικονόμησης νερού στη διατροφική αλυσίδα από το χωράφι έως την κουζίνα μας
Επικαιρότητα
04/11/2025 - 20:54

Απλοί τρόποι εξοικονόμησης νερού στη διατροφική αλυσίδα από το χωράφι έως την κουζίνα μας

DEFENSEFOOD: Το κοινοτικό έργο που «υψώνει» ασπίδα προστασίας για τη διατροφική ασφάλεια
Διατροφή
31/10/2025 - 19:06

DEFENSEFOOD: Το κοινοτικό έργο που «υψώνει» ασπίδα προστασίας για τη διατροφική ασφάλεια

Διατροφή και καρκίνος παχέος εντέρου: Τα πέντε τρόφιμα που αποφεύγουν οι γαστρεντερολόγοι
Διατροφή
20/10/2025 - 18:49

Διατροφή και καρκίνος παχέος εντέρου: Τα πέντε τρόφιμα που αποφεύγουν οι γαστρεντερολόγοι

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Εθελοντική αιμοδοσία διοργανώνει ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης στις 20 Δεκεμβρίου
Επικαιρότητα
03/12/2025 - 17:47
Διατροφική καθοδήγηση από τον διαιτολόγο ή το ChatGPT;
Health Talk
03/12/2025 - 17:08
Η αγάπη για τη δουλειά δεν είναι πάντα αρετή - Οι αρνητικές συνέπειες για εργαζόμενους και επιχειρήσεις
Ψυχική Υγεία
03/12/2025 - 16:49
Βαλτάς: «Οι φαρμακοποιοί στην πρώτη γραμμή για των υποστήριξη ασθενών με άνοια και των φροντιστών»
Pharma Policy
03/12/2025 - 16:08
ELPEN και Μαζί για το Παιδί έφτιαξαν δύο αίθουσες STEM σε σχολεία της Θράκης
Pharma News
03/12/2025 - 15:23
Τρία βραβεία απέσπασε το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας στα Healthcare Business Awards 2025
Επικαιρότητα
03/12/2025 - 15:04
Ο Όμιλος ΙΜΙΤΗΕΑ στην εκδήλωση του Υπουργείου Εργασίας στη Νέα Υόρκη για το Rebrain Greece
Υπηρεσίες Υγείας
03/12/2025 - 14:42
Μητσοτάκης: «Οι παρεμβάσεις μας για τα άτομα με αναπηρία σχεδιάστηκαν με σεβασμό στα δικαιώματά τους»
Πολιτική Υγείας
03/12/2025 - 13:49
Ο Σάσα Βεζένκοφ επενδύει στην κυπριακή EMBIO Diagnostics - Το εντυπωσιακό βίντεο για τη συνεργασία
Επικαιρότητα
03/12/2025 - 13:32
ΕΙΝΑΠ-ΟΕΝΓΕ: Αδιέξοδο στη συνάντηση με Βαρτζόπουλο για τις διώξεις κατά ψυχιάτρων
Επικαιρότητα
03/12/2025 - 13:08
Αίσθημα κόπωσης: Πότε πρέπει να μας ανησυχήσει πραγματικά;
Health Talk
03/12/2025 - 12:44
Διαταραχές Φάσματος Αυτισμού: Συνδυασμός συμπληρωμάτων επιδρά θετικά στη μείωση των συμπτωμάτων
Υγεία
03/12/2025 - 12:21
Οι καθυστερημένες διαγνώσεις HIV υπονομεύουν τις προσπάθειες εξάλειψης του AIDS
Υγεία
03/12/2025 - 11:47
Απειλή για τη δημόσια υγεία τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα - Ποιες ασθένειες μπορεί να προκαλέσουν
Διατροφή
03/12/2025 - 11:23
ΕΣΑμεΑ: Ο δεκάλογος του αποκλεισμού και της ευαλωτότητας
Patient Talk
03/12/2025 - 10:56
Θεσσαλονίκη: Μαθητές μπαίνουν στη θέση συνανθρώπων μας ΑμεΑ και κατανοούν τις δυσκολίες
Επικαιρότητα
03/12/2025 - 10:18
Η ανεπαρκής ανάπτυξη ευθύνεται για το 20% των θανάτων παιδιών μέχρι το πέμπτο έτος
Υγεία
03/12/2025 - 09:56
Γεωργιάδης: «Να διατηρηθεί και να ενισχυθεί η παραγωγή φαρμάκων εντός ΕΕ»
Πολιτική Υγείας
03/12/2025 - 09:43
Ο χρόνιος πόνος στο επίκεντρο: Νέοι ορίζοντες στη ζωή με ρευματικά νοσήματα
Patient Talk
02/12/2025 - 18:19
Επένδυση στην καινοτομία: Προκλήσεις και προοπτικές για την υγειονομική περίθαλψη
Pharma News
02/12/2025 - 17:53
Μητέρα: Ψηφιακή πλατφόρμα γυναικολογικής χειρουργικής αλλάζει το τοπίο στην Ελλάδα
Digital Health
02/12/2025 - 17:36
Νέα μελέτη: Η μικροβιακή αντοχή αποτελεί μεγαλύτερη απειλή απ' όσο γνωρίζαμε μέχρι σήμερα
Υγεία
02/12/2025 - 17:19
Γεωργιάδης: «Άμεση είσοδος των γενόσημων στα συστήματα υγείας μετά τη λήξη της πατέντας»
Πολιτική Υγείας
02/12/2025 - 16:51
Συνέδριο για τα εγκαύματα στη Θεσσαλονίκη με υποστήριξη από τη ΜΕΘΕ του «Παπανικολάου»
Επικαιρότητα
02/12/2025 - 15:17
Vaccines Europe: Σε στάδιο ανάπτυξης 91 εμβόλια - Ποια λοιμώδη νοσήματα αφορούν
Pharma Policy
02/12/2025 - 14:28
Η δικαίωση των «Χριστουγεννάκηδων»: Γιατί το πρόωρο στόλισμα μπορεί να μας κάνει πιο ευτυχισμένους
Ψυχική Υγεία
02/12/2025 - 13:54
Eνίσχυση της καινοτομίας και στη βιοτεχνολογία για τη βελτίωση της δημόσιας υγείας
Pharma Policy
02/12/2025 - 13:37
Σύγχρονα ιατροτεχνολογικά μηχανήματα για το νοσοκομείο «Γ. Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης
Digital Health
02/12/2025 - 13:14
Η Κομισιόν έδωσε στη δημοσιότητα ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης υγειονομικών κρίσεων στην ΕΕ
Πολιτική Υγείας
02/12/2025 - 12:58
Οι διατροφικές διαταραχές απειλούν μακροπρόθεσμα τη σωματική και ψυχική υγεία
Διατροφή
02/12/2025 - 12:32

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

HIV: Πόσο κοντά είμαστε πραγματικά στο τέλος της επιδημίας;
Υγεία
01/12/2025 - 11:14
Ζώντας με Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια
Pharma News
01/12/2025 - 09:11
Επτά πολύ καλοί λόγοι για να εντάξετε τα μανταρίνια στη διατροφή σας
Διατροφή
01/12/2025 - 09:43
Το στίγμα γύρω από τον HIV δεν είναι ατυχές φαινόμενο – είναι εμπόδιο στη δημόσια υγεία
Pharma News
01/12/2025 - 12:27
Οι διατροφικές διαταραχές απειλούν μακροπρόθεσμα τη σωματική και ψυχική υγεία
Διατροφή
02/12/2025 - 12:32
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo