ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Άνοια: Η κατανάλωση fast food μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης

Διατροφή
Άνοια: Η κατανάλωση fast food μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης
Η κατανάλωση εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο άνοιας, αναφέρει μελέτη.
Σάββατο, 10/12/2022 - 15:00
— Photo: pexels
News4Health Team News4Health Team
Ερευνητές παρακολούθησαν τις διατροφικές συνήθειες περισσότερων από 10.000 Βραζιλιάνων για έως και 10 χρόνια.
Σύμφωνα με το Ιndependent, η διατήρηση της συμβατικής λειτουργίας μπορεί να σημαίνει ότι πρέπει να καταργήσετε τα χοτ ντογκ, τα μπιφτέκια και τις κατεψυγμένες πίτσες, λένε οι ερευνητές, οι οποίοι προειδοποιούν ότι το τμήμα του εγκεφάλου που επεξεργάζεται τις πληροφορίες και λαμβάνει αποφάσεις επηρεάζεται πιο έντονα από την τακτική κατανάλωση τέτοιων τροφών.

Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο JAMA Neurology τη Δευτέρα, οι άνθρωποι που τρώνε τα περισσότερα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα έχουν 28% ταχύτερο ρυθμό συνολικής γνωστικής παρακμής και 25% ταχύτερο ρυθμό παρακμής της εκτελεστικής λειτουργίας σε σύγκριση με εκείνους που τρώνε πολύ λίγα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα.

Ο Δρ David Katz, ειδικός στην προληπτική ιατρική και την ιατρική του τρόπου ζωής και τη διατροφή, ο οποίος ενω δεν συμμετείχε στη μελέτη, δήλωσε στο CNN ότι η έρευνα είναι «αρκετά ισχυρή ώστε να συμπεράνουμε ότι τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα είναι πιθανώς κακά για τον εγκέφαλό μας».

Σημείωσε, ωστόσο, ότι στις περιπτώσεις όπου η συνολική ποιότητα της διατροφής των συμμετεχόντων ήταν υψηλή -πλούσια σε μη επεξεργασμένα τρόφιμα ολικής αλέσεως, φρούτα, λαχανικά, δημητριακά και υγιεινές πρωτεΐνες- η σχέση μεταξύ των υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων και της λειτουργίας του εγκεφάλου διαλύθηκε.

Η μελέτη παρουσιάστηκε τη Δευτέρα 05/12 στο διεθνές συνέδριο της Εταιρείας Alzheimer 2022 στο Σαν Ντιέγκο.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν περισσότερους από 10.000 Βραζιλιάνους για διάστημα έως και 10 ετών. Λίγο περισσότεροι από τους μισούς συμμετέχοντες στη μελέτη ήταν γυναίκες, λευκοί ή με πανεπιστημιακή μόρφωση. Ο μέσος όρος ηλικίας ήταν τα 51 έτη.

Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να λάβουν μέρος σε διάφορα γνωστικά τεστ, όπως άμεση και καθυστερημένη ανάκληση λέξεων, αναγνώριση λέξεων και λεκτική ευχέρεια. Τα τεστ τέθηκαν στην αρχή και στο τέλος της μελέτης, ενώ οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν για τη διατροφή τους.

Στη Βραζιλία, τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα αποτελούν το 25% έως 30% της συνολικής πρόσληψης θερμίδων", δήλωσε η συν-συγγραφέας Dr. Claudia Suemoto, επίκουρη καθηγήτρια στο τμήμα γηριατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Σάο Πάολο.

«Το 58% των θερμίδων που καταναλώνουν οι πολίτες των Ηνωμένων Πολιτειών, το 56,8% των θερμίδων που καταναλώνουν οι Βρετανοί πολίτες και το 48% των θερμίδων που καταναλώνουν οι Καναδοί προέρχονται από υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα», δήλωσε η Δρ Suemoto.

Η μελέτη όρισε τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα ως "βιομηχανικά σκευάσματα ουσιών τροφίμων (έλαια, λίπη, σάκχαρα, άμυλο και απομονωμένες πρωτεΐνες) που περιέχουν ελάχιστα ή καθόλου ολόκληρα τρόφιμα και συνήθως περιλαμβάνουν αρωματικές ουσίες, χρωστικές, γαλακτωματοποιητές και άλλα καλλυντικά πρόσθετα".

Η συν-συγγραφέας Natalia Gonçalves, ερευνήτρια στο τμήμα παθολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Σάο Πάολο, δήλωσε: "Τα άτομα που κατανάλωναν πάνω από το 20% των ημερήσιων θερμίδων από επεξεργασμένα τρόφιμα είχαν 28% ταχύτερη πτώση της συνολικής νοημοσύνης και 25% ταχύτερη πτώση της εκτελεστικής λειτουργίας σε σύγκριση με τα άτομα που κατανάλωναν λιγότερο από το 20%".

Αν και είναι επίσης γνωστό ότι αυξάνουν τον κίνδυνο παχυσαρκίας, καρδιακών και κυκλοφοριακών προβλημάτων, διαβήτη, καρκίνου και μικρότερης διάρκειας ζωής, τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα αποτελούν "ίσως την πιο μεγάλη απειλή για την υγιή γήρανση του σώματος και του εγκεφάλου", δήλωσε ο δρ Rudy Tanzi, καθηγητής νευρολογίας στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ.

«Εν τω μεταξύ, δεδομένου ότι είναι βολικά ως ένα γρήγορο γεύμα, αντικαθιστούν επίσης την κατανάλωση τροφίμων που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες είναι σημαντικές για τη διατήρηση της υγείας και της ισορροπίας των τρισεκατομμυρίων βακτηρίων στο μικροβίωμα του εντέρου σας", δήλωσε ο Δρ Tanzi στο CNN, "το οποίο είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την υγεία του εγκεφάλου και τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης εγκεφαλικών ασθενειών που σχετίζονται με την ηλικία, όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ».

Οι επιστήμονες προτείνουν να αντιμετωπιστούν τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα με την κατανάλωση επίσης υψηλής ποιότητας, ολικής αλέσεως τροφίμων, όπως φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως. Ένας εύκολος τρόπος για να το κάνετε αυτό είναι να μαγειρεύετε από ψίχουλα, πρότεινε ο Δρ Σουμέτο.

Δείτε επίσης: Διατροφή: Το «κλειδί» στην πρόληψη και αντιμετώπιση γνωστών ασθενειών

  • FAST FOOD
  • ΑΝΟΙΑ
  • ΜΕΛΕΤΗ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Το ρόφημα «γιατρικό» που ενισχύει τη μνήμη και «διώχνει» το άγχος
Το ρόφημα «γιατρικό» που ενισχύει τη μνήμη και «διώχνει» το άγχος 07 Δεκεμβρίου 2022
Μύθος ή αλήθεια πώς «το νερό κάνει καλό» - Τι ισχύει 13 Δεκεμβρίου 2022
Μύθος ή αλήθεια πώς «το νερό κάνει καλό» - Τι ισχύει

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρωτοποριακή μελέτη: Ο ρυθμός της αναπνοής μπορεί να μας ταυτοποιήσει με ακρίβεια
Υγεία
13/06/2025 - 17:53

Πρωτοποριακή μελέτη: Ο ρυθμός της αναπνοής μπορεί να μας ταυτοποιήσει με ακρίβεια

Η έκθεση σε χημικές ουσίες κατά την εγκυμοσύνη μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη αρτηριακή πίεση στην εφηβεία
Υγεία
13/06/2025 - 12:57

Η έκθεση σε χημικές ουσίες κατά την εγκυμοσύνη μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη αρτηριακή πίεση στην εφηβεία

Επιστήμονες εντόπισαν πρώιμα σημάδια άνοιας που δεν σχετίζονται με τη μνήμη
Υγεία
12/06/2025 - 13:49

Επιστήμονες εντόπισαν πρώιμα σημάδια άνοιας που δεν σχετίζονται με τη μνήμη

Μελέτη με ελληνική σφραγίδα: Νέα ανοσοθεραπεία μειώνει κατά 40% τον κίνδυνο θανάτου από επιθετικό καρκίνο πνεύμονα
Υγεία
11/06/2025 - 14:57

Μελέτη με ελληνική σφραγίδα: Νέα ανοσοθεραπεία μειώνει κατά 40% τον κίνδυνο θανάτου από επιθετικό καρκίνο πνεύμονα

Η υγιεινή δίαιτα-«κλειδί» για τον εγκέφαλο - Πόσο μειώνεται ο κίνδυνος άνοιας
Διατροφή
10/06/2025 - 15:54

Η υγιεινή δίαιτα-«κλειδί» για τον εγκέφαλο - Πόσο μειώνεται ο κίνδυνος άνοιας

Διεθνής μελέτη «χαρτογραφεί» το «ντόμινο» των παθήσεων με βάση το DNA
Υγεία
05/06/2025 - 18:27

Διεθνής μελέτη «χαρτογραφεί» το «ντόμινο» των παθήσεων με βάση το DNA

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η «ορατότητα» σώζει ζωές: Η απουσία δεδομένων για την ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα είναι κρίση δημόσιας υγείας
Πολιτική Υγείας
14/06/2025 - 16:32
Αγαπηδάκη: «Περισσότεροι από 14.000 πολίτες έχουν παραπεμφθεί για καρδιολογικό έλεγχο»
Πολιτική Υγείας
14/06/2025 - 08:41
Συνέδριο για την Υγεία: Σημαντικές οι μεταρρυθμίσεις στο σύστημα υγείας, αλλά απαιτούνται και νέες δράσεις
Υγεία
14/06/2025 - 06:54
Ανησυχητικά τα ποσοστά υπογονιμότητας - Αυξάνεται η ανάγκη πρόληψης και έγκαιρης παρέμβασης
Pharma News
14/06/2025 - 03:26
2o ΣΦΕΕ Summit: Η Ελλάδα στο επίκεντρο για ένα βιώσιμο φαρμακευτικό μέλλον
Pharma Policy
14/06/2025 - 00:11
COSMOTE TELEKOM- Η.ΔΙ.ΚΑ: Έργο ψηφιακής... πνοής ο Εθνικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας
Digital Health
13/06/2025 - 20:52
Σε εγρήγορση το ECDC για νέα παραλλαγή της COVID-19 - Αυξημένη η δραστηριότητα της νόσου στην ΕΕ
Υγεία
13/06/2025 - 19:28
Σημαντική βελτίωση στη ζωή των ασθενών με κυστική ίνωση από τη λήψη νέων τροποποιητών
Υγεία
13/06/2025 - 18:24
Πρωτοποριακή μελέτη: Ο ρυθμός της αναπνοής μπορεί να μας ταυτοποιήσει με ακρίβεια
Υγεία
13/06/2025 - 17:53
Κινητοποίηση εργαζομένων στα Νοσοκομεία της Αττικής στο Υπουργείο Υγείας την Τρίτη, 16 Ιουνίου
Επικαιρότητα
13/06/2025 - 17:18
To Νοσοκομείο «Άγιος Σάββας» διαπιστεύθηκε ως ολοκληρωμένο Κέντρο Καρκίνου με τη «σφραγίδα» του OECI
Υγεία
13/06/2025 - 16:29
Προ των πυλών οι πρώτοι κανόνες για την καλή διαβίωση σκύλων και γατών
Pet
13/06/2025 - 16:12
ΠΦΣ: «Παράταση στην έναρξη εφαρμογής της αποστολής ηλεκτρονικών τιμολογίων B2G»
Pharma Policy
13/06/2025 - 16:01
Τριπλή διάκριση για την MSD Ελλάδος στα Internal Communication & Employee Engagement Awards 2025
Pharma News
13/06/2025 - 15:44
ΕΟΜ: «Με πρωτοβουλία της οικογένειας βρίσκεται σε κέντρο του εξωτερικού για μεταμόσχευση η 11χρονη»
Επικαιρότητα
13/06/2025 - 15:16
Παγκόσμια Ημέρα Γονιμότητας: Επιστημονική ημερίδα του ΙΣΑ την Κυριακή 15 Ιουνίου
Health Talk
13/06/2025 - 14:52
Γεωργιάδης: «Το πρόγραμμα αλληλούχησης ανθρώπινου γονιδιώματος σώζει ζωές»
Πολιτική Υγείας
13/06/2025 - 14:34
Ιατρικό Κέντρο Αθηνών: Πρωτοποριακή εκπαίδευση νέων χειρουργών στο 17ο σεμινάριο χειρουργικής χεριού και άνω άκρου
Υπηρεσίες Υγείας
13/06/2025 - 14:12
ΠΑΣΠΑΜΑ: «Κάθε μονάδα αίματος μπορεί να σώσει έως και τρεις ζωές»
Patient Talk
13/06/2025 - 13:58
Πόνος στο πόδι: Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τις συχνότερες παθήσεις και πότε να επισκεφθούμε γιατρό
Health Talk
13/06/2025 - 13:39
ΕΟΠΥΥ: Πως θα κάνουν αιτήσεις για τις δωρεάν αποστολές ΦΥΚ κατ’ οίκον οι ασθενείς
Πολιτική Υγείας
13/06/2025 - 13:18
Η έκθεση σε χημικές ουσίες κατά την εγκυμοσύνη μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη αρτηριακή πίεση στην εφηβεία
Υγεία
13/06/2025 - 12:57
Πως τα «έξυπνα ρολόγια» μπορούν να μας βοηθήσουν να μείνουμε «πιστοί» στις προπονήσεις
Fitness
13/06/2025 - 12:31
Επίσκεψη Γεωργιάδη στην πρώτη ιδιωτική δομή ψυχικής υγείας στη Νέα Κηφισιά
Ψυχική Υγεία
12/06/2025 - 16:24
Daiichi Sankyo: Ένας χρόνος παρουσίας στην Ελλάδα - Καινοτομία και συνεργασία στη θεραπεία του Καρκίνου
Pharma News
12/06/2025 - 15:56
MiLEP: Η νέα εποχή στη θεραπεία της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη με Laser
Υπηρεσίες Υγείας
12/06/2025 - 15:31
Οι «υπερδυνάμεις» των νυχτερίδων κατά του καρκίνου - Πώς μπορούν να βοηθήσουν τον άνθρωπο
Υγεία
12/06/2025 - 14:07
Επιστήμονες εντόπισαν πρώιμα σημάδια άνοιας που δεν σχετίζονται με τη μνήμη
Υγεία
12/06/2025 - 13:49
Γιατί το FirstSteps αποσύρεται από τη σύμβαση με το Υπουργείο Υγείας για τον νεογνικό έλεγχο
Πολιτική Υγείας
12/06/2025 - 13:31
Πώς τα… μούρα μπορούν να μας βοηθήσουν να γεράσουμε καλύτερα
Διατροφή
12/06/2025 - 12:59

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Daiichi Sankyo: Ένας χρόνος παρουσίας στην Ελλάδα - Καινοτομία και συνεργασία στη θεραπεία του Καρκίνου
Pharma News
12/06/2025 - 15:56
MiLEP: Η νέα εποχή στη θεραπεία της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη με Laser
Υπηρεσίες Υγείας
12/06/2025 - 15:31
Ιατρικό Κέντρο Αθηνών: Πρωτοποριακή εκπαίδευση νέων χειρουργών στο 17ο σεμινάριο χειρουργικής χεριού και άνω άκρου
Υπηρεσίες Υγείας
13/06/2025 - 14:12
Γεωργιάδης: «Το πρόγραμμα αλληλούχησης ανθρώπινου γονιδιώματος σώζει ζωές»
Πολιτική Υγείας
13/06/2025 - 14:34
ΕΟΠΥΥ: Πως θα κάνουν αιτήσεις για τις δωρεάν αποστολές ΦΥΚ κατ’ οίκον οι ασθενείς
Πολιτική Υγείας
13/06/2025 - 13:18
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo