ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πέντε τρόποι αύξησης της πρόσληψης πρωτεϊνών καθώς γερνάμε

Διατροφή
PEXELS
Η πρωτεΐνη είναι ουσιαστικό μέρος μιας υγιεινής διατροφής. Μας βοηθά να οικοδομήσουμε και να διατηρήσουμε ισχυρούς μύες και οστά , μας βοηθά να ανακάμψουμε καλύτερα από ασθένειες και τραυματισμούς και μειώνει την πιθανότητα πτώσεων και καταγμάτων . Όμως, καθώς μεγαλώνουμε, πολλοί από εμάς δεν παίρνουν αρκετή πρωτεΐνη στη διατροφή μας.
Τετάρτη, 07/10/2020 - 16:57
— Photo: PEXELS
News4Health Team News4Health Team

Αυτό οφείλεται εν μέρει στο ότι η όρεξή μας μειώνεται φυσικά καθώς γερνάμε. Η ευκολία, η προσπάθεια και η σχέση τιμής απόδοσης είναι επίσης λόγοι για τους οποίους οι ενήλικες ενδέχεται να μην έχουν αρκετή πρωτεΐνη .

Ωστόσο, η πρωτεΐνη είναι εξαιρετικά σημαντική καθώς μεγαλώνουμε. Αυτό συμβαίνει επειδή το σώμα μας καθίσταται λιγότερο ικανό να μετατρέψει την πρωτεΐνη που τρώμε σε μυ και άλλους σημαντικούς βιολογικούς παράγοντες που μας βοηθούν να ανακάμψουμε καλύτερα από ασθένειες και τραυματισμούς - οπότε πρέπει πραγματικά να τρώμε περισσότερη πρωτεΐνη καθώς γερνάμε.

Πέντε συμβουλές για λήψη αρκετής πρωτεΐνης στη διατροφή σας καθώς μεγαλώνετε.

1. Προσθέστε σάλτσες και καρυκεύματα

Η έρευνα δείχνει ότι η γεύση των τροφίμων υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες μπορούν να ενθαρρύνουν τους ηλικιωμένους να καταναλώνουν περισσότερα από αυτά. Και η γεύση προστίθεται εύκολα με σάλτσες και καρυκεύματα. Σε μελέτες όπου προσφέρουμε σε ηλικιωμένους ένα ζεστό κοτόπουλο γεύμα με ή χωρίς σάλτσα ή καρυκεύματα , διαπιστώνουμε ότι περισσότερο κοτόπουλο τρώγεται από τα γεύματα με σάλτσα ή καρυκεύματα σε σύγκριση με τα απλά γεύματα. Τα γεύματα με σάλτσες και καρυκεύματα βαθμολογήθηκαν επίσης ως πιο ευχάριστα και πιο νόστιμα από τα απλά γεύματα.

Η προσθήκη σάλτσας και καρυκευμάτων στα γεύματα μπορεί να αυξήσει την κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες. Οι συμμετέχοντες στη συνέχεια έτρωγαν επίσης ίσες ποσότητες πρωτεΐνης στο επόμενο γεύμα μετά από αρωματισμένα γεύματα και απλά γεύματα, πράγμα που σημαίνει ότι η πρόσληψη πρωτεΐνης τους αυξήθηκε συνολικά .

2. Προσθέστε τυρί, ξηρούς καρπούς ή σπόρους

Ορισμένα τρόφιμα που προσθέτουν γεύσεις έχουν φυσικά υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες. Καλά παραδείγματα είναι τα δυνατά τυριά - όπως το μπλε τυρί - καθώς και τα καρύδια και οι σπόροι. Εκτός από πρωτεΐνες, το τυρί είναι γεμάτο ασβέστιο και άλλα μικροθρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών A, D και B12, τα οποία βοηθούν επίσης στη διατήρηση ισχυρών οστών. Το τυρί μπορεί εύκολα να προστεθεί σε σούπες, σαλάτες, ζυμαρικά ή πουρέ πατάτας.

Οι ξηροί καρποί και οι σπόροι μπορούν να προστεθούν σε δημητριακά πρωινού, σαλάτες και επιδόρπια όπως γιαούρτια, και μπορούν να προσφέρουν μια ενδιαφέρουσα υφή καθώς και πρόσθετη γεύση. Οι ξηροί καρποί και οι σπόροι είναι καλές πηγές φυτικής πρωτεΐνης και έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε υγιή λίπη, φυτικές ίνες και πολλές βιταμίνες και μέταλλα και μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο πολλών χρόνιων παθήσεων, όπως καρδιαγγειακών παθήσεων και διαβήτη τύπου

Ωστόσο, οι ξηροί καρποί και οι σπόροι μπορεί να μην είναι κατάλληλοι για όλους (καθώς μπορεί να είναι δύσκολο να μασήσουν), αλλά το τυρί είναι μαλακό και γεμάτο γεύση.

3. Φάτε αυγά για πρωινό

Τα γεύματα στο πρωινό τείνουν να έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες - οπότε η κατανάλωση αυγών για πρωινό είναι ένας τρόπος για την ενίσχυση της πρόσληψης πρωτεϊνών. Η πρόσφατη μελέτη μας διαπίστωσε ότι η πρόσληψη αυγών θα μπορούσε να αυξηθεί παρέχοντας στους ανθρώπους συνταγές και πακέτα μπαχαρικών με βότανα ή μπαχαρικά που αύξησαν τη γεύση και τη γεύση των αυγών. Δώσαμε στους συμμετέχοντες συνταγές που χρησιμοποίησαν τόσο οικεία όσο και εξωτικά συστατικά, από διάφορες χώρες, για πιάτα που απαιτούσαν μια σειρά μεθόδων προετοιμασίας. Η πρόσληψη αυγών αυξήθηκε μετά από 12 εβδομάδες κατά 20% και διατηρήθηκε για άλλες 12 εβδομάδες σε εκείνους που είχαν λάβει τις συνταγές.

Τα αυγά είναι μια θρεπτική πηγή πρωτεΐνης και συνήθως είναι εύκολο να παρασκευαστούν και να μασήσουν , έχουν καλή σχέση ποιότητας τιμής και έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής. Τα πιάτα με αυγά μπορούν επίσης να προσθέσουν γεύση και γεύση στη διατροφή. Ωστόσο, τα αυγά μπορεί να μην είναι κατάλληλα για όλους (συμπεριλαμβανομένων εκείνων με ορισμένες διαγνωσμένες καταστάσεις), αλλά για τους περισσότερους ανθρώπους η κατανάλωση αυγών θεωρείται ασφαλής .

4. Κάντε το εύκολο

Προσπαθήστε να κάνετε το μαγείρεμα όσο το δυνατόν πιο γρήγορο και εύκολο. Διατίθενται πολλοί τύποι ψαριών που μπορούν να καταναλωθούν απευθείας από τη συσκευασία ή απλά χρειάζονται θέρμανση - όπως καπνιστό σκουμπρί ή κονσέρβες σαρδέλας. Το ψάρι είναι επίσης γεμάτο από πολλές βιταμίνες και μέταλλα, καθώς και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα (που υπάρχουν σε λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός) που είναι καλό για την υγεία της καρδιάς. Για να επιτρέψετε ευκολότερο και πιο γρήγορο μαγείρεμα, αγοράστε κρέας που είναι προ-κομμένο, προπαρασκευασμένο ή προ-μαριναρισμένο, ή ψάρι που έχει αφαιρεθεί και αλλιώς παρασκευαστεί και στη συνέχεια χρησιμοποιήστε το φούρνο μικροκυμάτων σας. Τα ψάρια μπορούν να μαγειρευτούν πολύ εύκολα και γρήγορα στο φούρνο μικροκυμάτων.

Τα φασόλια, τα όσπρια και τα όσπρια αγοράζονται επίσης εύκολα σε κουτιά και έτοιμα για κατανάλωση και είναι όλες πλούσιες πηγές πρωτεΐνης για όσους επιθυμούν να καταναλώσουν μια πιο φυτική διατροφή. Περιέχουν επίσης φυτικές ίνες και πολλές βιταμίνες και μέταλλα και μπορούν να προστατεύσουν από πολλές χρόνιες παθήσεις, όπως καρδιαγγειακές παθήσεις, διαβήτη και ορισμένους καρκίνους.

5. Φάτε σνακ υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες

Πολλοί άνθρωποι φτάνουν για μπισκότα ή μια φέτα κέικ κατά τη διάρκεια του σνακ, αλλά δοκιμάστε να φάτε ένα σνακ με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη αντί για την επόμενη φορά. Πολλές τροφές υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες είναι ήδη έτοιμες και εύχρηστες. Μερικά παραδείγματα περιλαμβάνουν γιαούρτι ή επιδόρπια με βάση τα γαλακτοκομικά προϊόντα - όπως κρέμα καραμέλας ή panna cotta. Τα γιαούρτια και άλλα επιδόρπια με βάση τα γαλακτοκομικά προϊόντα μπορούν να προσφέρουν πολλά οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της βελτιωμένης οστικής πυκνότητας των οστών, όπως απαιτείται για ισχυρά οστά. Οι ξηροί καρποί, τα κράκερ με τυρί, το φυστικοβούτυρο ή το χούμους είναι επίσης εξαιρετικές επιλογές.

Η ανεπαρκής πρόσληψη πρωτεΐνης μπορεί να οδηγήσει σε κακές επιπτώσεις στην υγεία , όπως χαμηλή μυϊκή μάζα και λειτουργία και μειωμένη οστική πυκνότητα και μάζα, οδηγώντας σε αυξημένο κίνδυνο πτώσεων, αδυναμίας και απώλειας κινητικότητας. Για να αποφευχθούν αυτές οι βλάβες, οι ερευνητές προτείνουν επί του παρόντος κατανάλωση 1,0-1,2g πρωτεΐνης ανά χιλιόγραμμο σωματικού βάρους για ηλικιωμένους ενήλικες σε σύγκριση με 0,8 g πρωτεΐνης ανά χιλιόγραμμο σωματικού βάρους για όλους τους ενήλικες.

ΠΗΓΗ: theconversation

Τελευταία τροποποίηση στις 07/10/2020 - 17:14
  • ΠΡΩΤΕΙΝΗ
  • ΗΛΙΚΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πώς θα αυξήσετε τις τιμές της καλής χοληστερόλης σας
Πώς θα αυξήσετε τις τιμές της καλής χοληστερόλης σας 02 Οκτωβρίου 2020
Οι "κακές" συνήθειες που επηρεάζουν τη γονιμότητα και οι ιδανικές τροφές για την αύξησή της 15 Οκτωβρίου 2020
Οι "κακές" συνήθειες που επηρεάζουν τη γονιμότητα και οι ιδανικές τροφές για την αύξησή της

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στο φως η άγνωστη πρωτεΐνη που μπορεί να αντιστρέψει τη γήρανση
Υγεία
16/09/2025 - 17:43

Στο φως η άγνωστη πρωτεΐνη που μπορεί να αντιστρέψει τη γήρανση

Η άνοια σε ηλικίες κάτω των 60: Τα συμπτώματα στην γκρίζα ζώνη και οι παράγοντες κινδύνου
Υγεία
16/09/2025 - 14:00

Η άνοια σε ηλικίες κάτω των 60: Τα συμπτώματα στην γκρίζα ζώνη και οι παράγοντες κινδύνου

Τέσσερις «καλές συνήθειες» που απειλούν την υγεία της καρδιάς
Υγεία
15/09/2025 - 12:00

Τέσσερις «καλές συνήθειες» που απειλούν την υγεία της καρδιάς

Διατροφικός περιορισμός στη μάχη κατά της νόσου Alzheimer: Τα οφέλη και οι δυσκολίες
Health Talk
11/09/2025 - 20:00

Διατροφικός περιορισμός στη μάχη κατά της νόσου Alzheimer: Τα οφέλη και οι δυσκολίες

Φυτικές ίνες: Πρέπει να είναι μέρος της διατροφή των αθλητών;
Health Talk
26/08/2025 - 15:29

Φυτικές ίνες: Πρέπει να είναι μέρος της διατροφή των αθλητών;

Πρωτεΐνη φαίνεται να μπορεί να λειτουργήσει ως φρένο στην εξέλιξη της σκλήρυνσης κατά πλάκας
Υγεία
26/08/2025 - 16:23

Πρωτεΐνη φαίνεται να μπορεί να λειτουργήσει ως φρένο στην εξέλιξη της σκλήρυνσης κατά πλάκας

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Διακεκριμένοι επιστήμονες στο Πανελλήνιο Συνέδριο «Ημέρες Καρδιολογίας: Τελευταίες Εξελίξεις»
Health Talk
18/09/2025 - 00:06
«Μαύρο καλοκαίρι» για την Ευρώπη με χιλιάδες θανάτους που προκάλεσε η κλιματική αλλαγή
Επικαιρότητα
17/09/2025 - 23:23
Γάζα: Οργισμένοι και σοκαρισμένοι οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα για τον θάνατο νοσηλευτή τους από ισραηλινά πυρά!
Επικαιρότητα
17/09/2025 - 22:33
Εταιρεία έφτιαξε ρομπότ που καταστρέφει καρκινώματα με υπέρηχους
Digital Health
17/09/2025 - 22:04
Κύβος εμβύθισης: Βιωματική εμπειρία χειρουργείου σε φοιτητές ιατρικής του ΑΠΘ μέσω εικονικής πραγματικότητας
Υγεία
17/09/2025 - 21:17
Βροχή μηνύσεων κατά της Character.AI για αυτοκτονίες εφήβων και απόπειρες
Ψυχική Υγεία
17/09/2025 - 20:14
Ασφαλής και για τους εφήβους η χειρουργική επέμβαση με λέιζερ με μυωπία
Υγεία
17/09/2025 - 19:17
Ιδιοπαθής Πνευμονική Ίνωση: «ΖΩντας με μία χρόνια νόσο – Κάθε ανάσα, μια ιστορία»
Υγεία
17/09/2025 - 18:49
Το θρεπτικό συστατικό των λαχανικών που υψώνει ασπίδα προστασίας κατά του καρκίνου
Υγεία
17/09/2025 - 18:24
Διαμαρτυρία κτηνοτρόφων στην Περιφέρεια Θεσσαλίας για την ευλογιά των αιγοπροβάτων
Επικαιρότητα
17/09/2025 - 18:02
Η «μάχη» της ρυτίδας: Φυσικά υλικά και συνήθειες που υπόσχονται θαύματα
Ομορφιά
17/09/2025 - 17:46
Εργαζόμενοι στο «Αττικό»: «Απλήρωτοι εννέα μήνες οι υγειονομικοί που συμμετείχαν σε απογευματινά χειρουργεία»
Πολιτική Υγείας
17/09/2025 - 17:23
Θεμιστοκλέους: «Με νέο σύστημα θα κλείνονται τα ραντεβού στα νοσοκομεία από την 1η Οκτωβρίου»
Πολιτική Υγείας
17/09/2025 - 16:57
Δύο ακόμη νεκροί από τον ιό του Δυτικού Νείλου και οκτώ νέα κρούσματα σε μία εβδομάδα
Υγεία
17/09/2025 - 16:33
Φαινόμενο Rumpelstiltskin: Τι είναι και πώς επιδρά στη διαχείριση ενός προβλήματος υγείας
Ψυχική Υγεία
17/09/2025 - 16:16
Άσθμα: Συμπτώματα, παράγοντες κινδύνου και αντιμετώπιση της πάθησης
Health Talk
17/09/2025 - 15:47
Τα ενέσιμα φάρμακα αδυνατίσματος έχουν μειωμένη αποτελεσματικότητα σε ανθρώπους με συναισθηματική υπερφαγία
Υγεία
17/09/2025 - 15:21
Βραδιά υπέρ της Breathe Hellas και της ψυχικής υγείας με οικοδέσποινα την Τατιάνα Μπλάτνικ
Ψυχική Υγεία
17/09/2025 - 14:49
ΕΟΠΥΥ: «Καμπανάκι» για πρακτικές phising - Τι πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες και πως θα προστατευθούν
Πολιτική Υγείας
17/09/2025 - 14:19
Ερευνητές ζητούν διεύρυνση της λίστας με τα αλλεργιογόνα τρόφιμα - Οι νέες προσθήκες
Διατροφή
17/09/2025 - 14:00
Υγειονομική βόμβα στα Καμένα Βούρλα τα λύματα - Περισσότερα από 2 εκατ. κολοβακτηρίδια σε 100 ml νερού
Επικαιρότητα
17/09/2025 - 13:39
Η σεμαγλουτίδη φαίνεται να προστατεύει από τη διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια
Υγεία
17/09/2025 - 13:22
Μαστογραφία: "Δύο σε ένα" εξέταση για καρκίνο του μαστού και καρδιοπάθεια με την βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης
Υγεία
17/09/2025 - 13:00
Κυστίτιδα: Προγνωστικός δείκτης για καρκίνο του ουρογεννητικού συστήματος σε γυναίκες και άνδρες μετά τα 50
Υγεία
17/09/2025 - 12:00
Η πρώτη εγκυμοσύνη με εξωσωματική γονιμοποίηση μετά από καρκίνο του ενδομητρίου στην Ελλάδα
Επικαιρότητα
17/09/2025 - 11:00
Η μακροχρόνια Covid συνδέεται με πιο βαριά έμμηνο ρύση και κίνδυνο έλλειψης σιδήρου
Υγεία
17/09/2025 - 10:00
Η βρετανική GSK ανακοίνωσε πως επενδύει 30 δισεκατομμύρια δολάρια στις Ηνωμένες Πολιτείες
Pharma Policy
17/09/2025 - 08:34
Εργαζόμενοι νοσοκομείου Κιλκίς κατά Γεωργιάδη: «Ήλθε, είδε (όσους ήθελε), έταξε και απήλθε»
Πολιτική Υγείας
17/09/2025 - 06:53
Συνάντηση Κεφαλογιάννη-Αυγερινού για την ένταξη του ΕΕΣ στο ΜΕΟΠΠ
Επικαιρότητα
17/09/2025 - 03:27
Ο σύλλογος «Πνεύμονες Ζωής» στέλνει το δικό του φωτεινό μήνυμα ευαισθητοποίησης
Patient Talk
17/09/2025 - 00:08

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

To «Σύνδρομο της ραγισμένης καρδιάς»: Είναι πραγματικό και μπορεί να είναι και θανατηφόρο
Υγεία
15/09/2025 - 12:20
Η άνοια σε ηλικίες κάτω των 60: Τα συμπτώματα στην γκρίζα ζώνη και οι παράγοντες κινδύνου
Υγεία
16/09/2025 - 14:00
Εκτελεστική δυσλειτουργία: Ειδικοί εξηγούν τι είναι και πως μπορεί να τη διαχειριστεί κανείς
Ψυχική Υγεία
15/09/2025 - 14:00
Το πολύ χαμηλό βάρος είναι πιο απειλητικό για τη ζωή απ' ό,τι τα περιττά κιλά
Υγεία
16/09/2025 - 13:00
Η ΠΟΕΡΓΙ καταγγέλλει την αντιπαράθεση για το clawback - «Θλιβερός καυγάς με ψεύδη και μισές αλήθειες»
Πολιτική Υγείας
15/09/2025 - 18:17
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo