ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Καρκίνος μαστού: Επιστολή για τη διαχείριση και αντιμετώπιση της νόσου στην Ελλάδα

Υπηρεσίες Υγείας
Καρκίνος μαστού: Επιστολή για τη διαχείριση και αντιμετώπιση της νόσου στην Ελλάδα
Με αφορμή τον περασμένο μήνα, Οκτώβριο, που έχει καθιερωθεί ως μήνας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του μαστού, οι Σύλλογοι «ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ» και οι επιστημονικές εταιρείες ΕΧΕΜ, ΕΟΠΕ και ΕΕΑΜ συνέταξαν επιστολή, την οποία κοινοποίησαν στο Υπουργείο Υγείας, κάνοντας μια ανασκόπηση των όσων έχουν γίνει για την αντιμετώπιση και διαχείριση του καρκίνου του μαστού στην Ελλάδα, τον τελευταίο χρόνο.
Τρίτη, 01/11/2022 - 13:10
— Photo: Φωτογραφία από Polina Tankilevitch
News4Health Team News4Health Team

Ειδικότερα, οι σύλλογοι «ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ» και οι επιστημονικές εταιρείες ΕΧΕΜ, ΕΟΠΕ και ΕΕΑΜ, επεσήμαναν όλα όσα χρειάζεται να γίνουν για την αντιμετώπιση της συνεχώς αυξανόμενης επιβάρυνσης από τη νόσο, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών και των επιβιωσάντων και τη μείωση της θνησιμότητας από τον καρκίνο του μαστού.

Η επιστολή συντάχθηκε και κατατέθηκε σε συνέχεια του Υπομνήματος που υποβλήθηκε τον Οκτώβριο του 2021 στον Υπουργό Υγείας, με γνωστοποίηση στον Πρωθυπουργό και εν συνεχεία στους Βουλευτές/τριες και Ευρωβουλευτές/τριες, στο οποίο καταγράφονται και τεκμηριώνονται επιστημονικά οι βασικές θέσεις των παραπάνω φορέων σχετικά με τα θέματα που αφορούν τον καρκίνο του μαστού στη χώρα μας.

Αναγνωρίζοντας τα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει έως σήμερα, στην επιστολή επισημαίνονται δυσλειτουργίες και ελλείψεις, κατατίθενται προτάσεις για τη βελτίωσή τους και υπενθυμίζονται πάγια αιτήματα των συνυπογραφόντων, η πραγματοποίηση των οποίων θα λειτουργήσει προς όφελος χιλιάδων ασθενών που βιώνουν τη νόσο, χιλιάδων γυναικών που έχουν επιβιώσει από την ασθένεια καθώς και των μελών των οικογενειών τους.

Συνοπτικά:

  • Για την επίσπευση των διαδικασιών δημιουργίας του Μητρώο Ασθενών με Καρκίνο Μαστού, προτείνεται η συνεργασία όλων των αρμόδιων επιστημονικών εταιρειών με την ΗΔΙΚΑ, παρέχοντας ένα minimum στοιχείων μητρώου από τον ηλεκτρονικό φάκελο των ασθενών με καρκίνο μαστού που τηρούν τα μέλη τους, εντός ενός πλαισίου διασφάλισης της προστασίας των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων.
  • Για την πρωτογενή πρόληψη του καρκίνου μαστού, έως ότου δημιουργηθεί εθνική εκστρατεία ενημέρωσης, να υιοθετηθεί η καμπάνια ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο που δημιούργησε η ΕΟΠΕ με τίτλο:«Καμπάνια για την παγκόσμια ημέρα κατά του καρκίνου»
  • Για τη δευτερογενή πρόληψη και το Εθνικό Πρόγραμμα Πληθυσμιακού Προσυμπτωματικού Ελέγχου «Φώφη Γεννηματά», με στόχο να ωφεληθεί ο μέγιστος δυνατός αριθμός γυναικών, προτείνεται:

1. Το Πρόγραμμα να πλαισιωθεί και να υποστηριχθεί από αντίστοιχη εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης με στόχο να επισημανθεί η σημασία της δευτερογενούς πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης της ασθένειας, το όφελος από τη συμμετοχή των γυναικών στο πρόγραμμα, αλλά και η σημασία του μητρώου που δημιουργείται μέσα από αυτό για τον σχεδιασμό και την εφαρμογή ενός τεκμηριωμένου και στοχευμένου σχεδίου δράσης ενάντια στον καρκίνο του μαστού.

2. Να γίνει πρόσκληση στις αρμόδιες επιστημονικές εταιρείες με στόχο την απαραίτητη αύξηση στον αριθμό των συνεργαζόμενων διαγνωστικών κέντρων και γιατρών και πιστοποίηση των ακτινοδιαγνωστών και των συνεργαζόμενων κέντρων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, σύμφωνα με τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες.

3. Σε περίπτωση ύποπτου ευρήματος να δρομολογείται ραντεβού με γιατρό του προγράμματος εντός 15 ημερών και εφόσον επιβεβαιώνεται το εύρημα, να υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης σε δημόσια δομή για περαιτέρω εξετάσεις εντός 30 ημερών.

4. Οι επιστημονικές εταιρείες ΕΧΕΜ και ΕΟΠΕ να αναλάβουν εκπαίδευση/σεμινάρια σε γενικούς γιατρούς ή παθολόγους που έχουν δηλώσει συμμετοχή στο πρόγραμμα και βρίσκονται στην περιφέρεια ή και σε απομακρυσμένες περιοχές που δεν καλύπτονται επαρκώς από εξειδικευμένους στον μαστό επαγγελματίες υγείας για την κλινική εξέταση.

5. Διασύνδεση του Μητρώου του Προγράμματος με το Μητρώο Ασθενών με Καρκίνο Μαστού για την εξαγωγή τεκμηριωμένων πληροφοριών και την τάση συχνότητας της νόσου και της θνησιμότητας.

6. Να γίνει η επέκταση του προγράμματος σε γυναίκες ηλικίας 45-74 ετών, σύμφωνα με τις αναθεωρημένες συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

  • Για την καλύτερη αντιμετώπιση των γυναικών που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, προτείνεται η άμεση ολοκλήρωση της ένταξης των γονιδίων BRCA1 & BRCA2 στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση και στη λίστα των αποζημιούμενων βιοδεικτών, ώστε να μπορούν να επωφεληθούν από την εξατομικευμένη θεραπεία, καθώς και πρόβλεψη για κάλυψη της εξέτασης στις/στους συγγενείς των ασθενών πρώτου βαθμού, με στόχο την έγκαιρη διάγνωση των μεταλλάξεων των γονιδίων που δίνουν υψηλά ποσοστά εμφάνισης καρκίνου του μαστού και ωοθηκών.
  • Τονίζεται η ανάγκη επίσπευσης των διαδικασιών δημιουργίας Κέντρων Μαστού Ολοκληρωμένης Φροντίδας, τα οποία παίζουν καθοριστικό ρόλο στη σωστή αντιμετώπιση και διαχείριση της νόσου και των συνεπειών της, στην άρση των δυσκολιών στην πρόσβαση και των υφιστάμενων ανισοτήτων, σε κάθε φάση της νόσου – από τη διάγνωση έως και τη ζωή μετά την ολοκλήρωση των θεραπειών (survivorship).
  • Προτείνεται η θεσμοθετημένη διασύνδεση των Κέντρων και Κλινικών Μαστού με τους Εθελοντικούς Συλλόγους Υποστήριξης Ασθενών
  • Για την ενίσχυση της πρόσβασης των ασθενών με προχωρημένη/μεταστατική νόσο στις νέες θεραπείες, προτείνεται η συνεργασία με άλλες χώρες στην αξιολόγησή τους με στόχο τη συντομότερη άδεια κυκλοφορίας τους στην Ελλάδα, η ενσωμάτωση των Θεραπευτικών Πρωτοκόλλων της ΕΟΠΕ, τα οποία ανανεώνονται ανά έτος και περιλαμβάνουν όλες τις καθιερωμένες αλλά και τις νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις και τη διασύνδεσή τους με την ΗΔΙΚΑ, η έγκαιρη έγκριση των φαρμάκων υψηλού κόστους και η βελτίωση του ΣΗΠ, ώστε οι γυναίκες να έχουν άμεση πρόσβαση σε εγκεκριμένες καινοτόμες θεραπείες.
  • Τέλος, προτείνεται η διαμόρφωση ενός νομοθετικού πλαισίου για την παροχή υπηρεσιών ανακουφιστικής φροντίδας στους ασθενείς που αντιμετωπίζουν ασθένειες απειλητικές για τη ζωή τους.

Οι Σύλλογοι «Άλμα Ζωής» και οι ιατρικές εταιρείες ΕΧΕΜ, ΕΟΠΕ και ΕΕΑΜ παραμένουν στη διάθεση του Υπουργείου για συνεργασία στα παραπάνω θέματα, ώστε η εφαρμογή τους να καλύψει τις ανάγκες για ποιοτικές υπηρεσίες έγκαιρης ανίχνευσης, διάγνωσης, αντιμετώπισης και καταγραφής των περιστατικών καρκίνου μαστού στον πληθυσμό της χώρας.

Μπορείτε να βρείτε ολόκληρο το κείμενο της επιστολής εδώ.

Δείτε επίσης:

  • Ο καρκίνος του μαστού μας προειδοποιεί; - Τι λέει ο Φιλόπουλος στο News4health

  • Φιλόπουλος στο News4health: Πότε το οικογενειακό ιστορικό έχει ή δεν έχει σημασία στον καρκίνο του μαστού

  • ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΜΑΣΤΟΥ
  • ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ
  • ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ
  • ΕΧΕΜ
  • ΕΟΠΕ
  • ΕΕΑΜ
  • ΕΠΙΣΤΟΛΗ
  • ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Έναρξη δύο ερευνητικών προγραμμάτων για τον διαβήτη τύπου 1 με τη στήριξη της Π.Ε.Α.Ν.Δ.
Έναρξη δύο ερευνητικών προγραμμάτων για τον διαβήτη τύπου 1 με τη στήριξη της Π.Ε.Α.Ν.Δ. 01 Νοεμβρίου 2022
Ο HACRO γιορτάζει 10 χρόνια παρουσίας στην Ελληνική Αγορά 01 Νοεμβρίου 2022
Ο HACRO γιορτάζει 10 χρόνια παρουσίας στην Ελληνική Αγορά

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μητσοτάκης: Υλοποιείται το μεγαλύτερο πρόγραμμα αναβάθμισης των κτιρίων του ΕΣΥ
Πολιτική Υγείας
07/12/2025 - 09:24

Μητσοτάκης: Υλοποιείται το μεγαλύτερο πρόγραμμα αναβάθμισης των κτιρίων του ΕΣΥ

Εθνικό Δίκτυο Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας: Προκήρυξη για 53 μόνιμους ψυχίατρους και παιδοψυχίατρους
Πολιτική Υγείας
05/12/2025 - 10:47

Εθνικό Δίκτυο Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας: Προκήρυξη για 53 μόνιμους ψυχίατρους και παιδοψυχίατρους

Ασημένιο βραβείο για τη Novartis Hellas στα Healthcare Business Awards 2025
Pharma News
02/12/2025 - 12:14

Ασημένιο βραβείο για τη Novartis Hellas στα Healthcare Business Awards 2025

Σε δύο πυλώνες το πρώτο πρόγραμμα στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση του αυτοτραυματισμού στους νέους
Ψυχική Υγεία
01/12/2025 - 18:38

Σε δύο πυλώνες το πρώτο πρόγραμμα στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση του αυτοτραυματισμού στους νέους

Το Μεταξά γίνεται Ολοκληρωμένο Κέντρο Καρκίνου με χρηματοδότηση 2,5 εκατ. ευρώ
Πολιτική Υγείας
01/12/2025 - 16:54

Το Μεταξά γίνεται Ολοκληρωμένο Κέντρο Καρκίνου με χρηματοδότηση 2,5 εκατ. ευρώ

Το Υπουργείο Υγείας ολοκλήρωσε το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον HIV
Πολιτική Υγείας
01/12/2025 - 09:27

Το Υπουργείο Υγείας ολοκλήρωσε το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον HIV

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Πολυνουκλεοτίδια: Ποια είναι η αλήθεια για την επόμενη μέρα των fillers
Ομορφιά
08/12/2025 - 13:00
Τα παντοτινά χημικά σαμποτάρουν τη βελτίωση των επιπέδων σακχάρου μετά από βαριατρική επέμβαση
Υγεία
08/12/2025 - 12:00
Μητσοτάκης: Η χώρα μας στον τομέα της πρόληψης βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της ΕΕ
Πολιτική Υγείας
08/12/2025 - 11:10
Και οι γάτες θα έχουν τα ενέσιμα αδυνατιστικά τους αλλά σε ...εμφύτευμα!
Pet
08/12/2025 - 11:00
Ο πρωινός καφές "ξυπνάει" τον χρόνιο πόνο
Υγεία
08/12/2025 - 10:00
Deepfakes πραγματικών γιατρών που δήθεν διαφημίζουν συμπληρώματα έχουν κατακλύσει τα social media
Επικαιρότητα
08/12/2025 - 09:00
Εξωσωματική γονιμοποίηση: Επιλογή υψηλότερου IQ και μικρότερου κινδύνου ασθένειας με 50.000 δολάρια;
Επικαιρότητα
07/12/2025 - 10:17
Πνευμονία: Πότε μπορεί να απειλήσει τη ζωή - Ο πυρετός που πρέπει να σάς κινητοποιήσει
Υγεία
07/12/2025 - 09:36
Μητσοτάκης: Υλοποιείται το μεγαλύτερο πρόγραμμα αναβάθμισης των κτιρίων του ΕΣΥ
Πολιτική Υγείας
07/12/2025 - 09:24
Η άσκηση στη φύση προσφέρει οφέλη στην ψυχική υγεία
Fitness
06/12/2025 - 14:42
Τρεις θεραπείες για ανανεωμένο πρόσωπο πριν την Πρωτοχρονιά
Ομορφιά
06/12/2025 - 11:00
Παγκόσμια Ημέρα νόσου Wilson: Όταν η περίσσεια χαλκού προκαλεί ηπατική νόσο ακόμα και ψυχιατρική ασθένεια
Επικαιρότητα
06/12/2025 - 10:00
Τέλος στον εμβολιασμό όλων των νεογέννητων κατά της ηπατίτιδας Β στις ΗΠΑ
Επικαιρότητα
06/12/2025 - 09:30
ΕΟΠΥΥ: Πώς φτάσαμε στην εξάρθρωση κυκλώματος εικονικών συνταγογραφήσεων
Επικαιρότητα
06/12/2025 - 08:28
Εμμηνόπαυση και ρευματικό νόσημα: Ένας δύσκολος συνδυασμός που μπορεί όμως να αντιμετωπιστεί
Υγεία
05/12/2025 - 19:00
Σπιτικά γιατροσόφια για τον βασανιστικό βήχα
Υγεία
05/12/2025 - 18:00
Σαρκοπενία: Ο ρόλος των ενέσεων απώλειας βάρους
Health Talk
05/12/2025 - 17:00
Μνημόνιο συνεργασίας Ιδρύματος «Η Θεοτόκος» και ΙΝΣΕΤΕ για την ένταξη νέων στο φάσμα του αυτισμού στον τουρισμό
Επικαιρότητα
05/12/2025 - 16:00
Πού οφείλονται τα διαγνωστικά «ρεκόρ» της ΔΕΠΥ
Ψυχική Υγεία
05/12/2025 - 15:00
Κοινό φάρμακο για τη δυσκοιλιότητα προστατεύει τα νεφρά
Υγεία
05/12/2025 - 14:00
Χριστουγεννιάτικη κόπωση: Πότε κρύβει ελλείψεις συστατικών από τον οργανισμό μας - Τα συμπτώματα
Υγεία
05/12/2025 - 13:00
Πρακτικές οδηγίες προστασίας τους εντέρου κατά τη λήψη αντιβίωσης
Υγεία
05/12/2025 - 12:00
Εθνικό Δίκτυο Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας: Προκήρυξη για 53 μόνιμους ψυχίατρους και παιδοψυχίατρους
Πολιτική Υγείας
05/12/2025 - 10:47
Ο καλός γάμος δεν παχαίνει! - Ο ρόλος της ωκυτοκίνης
Υγεία
05/12/2025 - 10:00
Την αποτελεσματικότητα των εμβολιασμών κατά του κορονοϊού επιβεβαιώνει γαλλική έρευνα
Υγεία
05/12/2025 - 09:00
Νέα θεραπευτική επιλογή για μορφή καρκίνου της ουροδόχου κύστης
Υγεία
05/12/2025 - 07:39
M·A·C Cosmetics: 1,3 εκατ. δολάρια σε οργανισμούς HIV και AIDS για το πρόγραμμα VIVA GLAM
Επικαιρότητα
05/12/2025 - 05:12
Χριστουγεννιάτικο bazaar και εθελοντική αιμοδοσία στις 13 και 14 Δεκεμβρίου από την «Πηγή Ζωής»
Επικαιρότητα
05/12/2025 - 03:26
Ευλογιά των προβάτων: Θανατώθηκαν 430.000 ζώα - 80 νέα κρούσματα την περασμένη εβδομάδα
Επικαιρότητα
05/12/2025 - 00:07
Impact Report 2024: Οι δράσεις της Bayer Ελλάς για τη βιώσιμη ανάπτυξη
Pharma News
04/12/2025 - 23:32

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σαρκοπενία: Ο ρόλος των ενέσεων απώλειας βάρους
Health Talk
05/12/2025 - 17:00
Εμμηνόπαυση και ρευματικό νόσημα: Ένας δύσκολος συνδυασμός που μπορεί όμως να αντιμετωπιστεί
Υγεία
05/12/2025 - 19:00
Μνημόνιο συνεργασίας Ιδρύματος «Η Θεοτόκος» και ΙΝΣΕΤΕ για την ένταξη νέων στο φάσμα του αυτισμού στον τουρισμό
Επικαιρότητα
05/12/2025 - 16:00
Πού οφείλονται τα διαγνωστικά «ρεκόρ» της ΔΕΠΥ
Ψυχική Υγεία
05/12/2025 - 15:00
Τρεις θεραπείες για ανανεωμένο πρόσωπο πριν την Πρωτοχρονιά
Ομορφιά
06/12/2025 - 11:00
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo