ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γυναίκες με καρκίνο κατάφεραν να τεκνοποιήσουν – Το ελπιδοφόρο μήνυμα τους

Υπηρεσίες Υγείας
Γυναίκες με καρκίνο κατάφεραν να τεκνοποιήσουν – Το ελπιδοφόρο μήνυμα τους
Αίσθηση προκάλεσαν οι μαρτυρίες ογκολογικών ασθενών, οι οποίες αφού θεραπεύτηκαν από τον καρκίνο, υπό την συνεχή καθοδήγηση του ογκολόγου - παθολόγου, του εξειδικευμένου για την υπογονιμότητα γυναικολόγου, του εξειδικευμένου γυναικολόγου-ογκολόγου και του εμβρυολόγου, κατάφεραν να τεκνοποιήσουν υγιή παιδιά, μέσω της εξωσωματικής γονιμοποίησης.
Τετάρτη, 30/11/2022 - 09:07
— Photo: pexels
News4Health Team News4Health Team

Στις τελευταίες επιστημονικές εξελίξεις και τις δυνατότητες που πλέον έχουν οι ασθενείς που διαγιγνώσκονται με καρκίνο να διατηρήσουν τη γονιμότητά τους και να αποκτήσουν υγιή παιδιά μετά την ολοκλήρωση της χειρουργικής, ορμονικής και ακτινικής θεραπείας τους, αναφέρθηκαν διακεκριμένοι επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου με αφορμή το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο «καρκίνος –υπογονιμότητα και υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. μύθος και πραγματικότητα».

Μεταξύ των γυναικών, που κατάφεραν να τεκνοποιήσουν παρόλες τις δυσκολίες, ήταν η 52χρονη που είχε διαγνωστεί με καρκίνο μαστού πριν από 7 χρόνια. Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της κατάλληλης θεραπείας υποβλήθηκε σε εξωσωματική γονιμοποίηση και γέννησε πριν από περίπου 2 εβδομάδες.

Μήνυμα ενθάρρυνσης σε ογκολογικούς ασθενείς έστειλε και μια γυναίκα 50 ετών, η οποία είχε διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού το 2015. Με την επιτυχή ολοκλήρωση της θεραπείας της, τεκνοποίησε μέσω εξωσωματικής το 2021 και τώρα διανύει την δεύτερη κύηση.

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής έχει μεταθέσει την ηλικία της πρώτης κύησης στα μέσα της τρίτης δεκαετίας της ζωής. Έτσι παρατηρείται το φαινόμενο κατά τη διάγνωση της νόσου πολλές ασθενείς αναπαραγωγικής ηλικίας να είναι άτοκες.

Τα τελευταία χρόνια, η εξέλιξη της επιστήμης σε συνδυασμό με την ανάπτυξη της τεχνολογίας έχει καταστήσει εφικτή την κρυοσυντήρηση του γενετικού υλικού των ασθενών που διαγιγνώσκονται με καρκίνο. Έτσι τους δίνεται η δυνατότητα για διατήρηση της γονιμότητάς τους και την απόκτηση υγιών παιδιών μετά την ολοκλήρωση της απαραίτητης θεραπείας που μπορεί να υποβληθούν.

Δωρεάν λήψη, κατάψυξη και μελλοντική κρυοσυντήρηση του γενετικού τους υλικού, προσφέρει στους ογκολογικούς ασθενείς το νοσοκομείο «Έλενα Βενιζέλου», όπως ανέφερε ο Νίκος Παπαριστείδης, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών διευθυντής Β’ Μαιευτικής Γυναικολογικής Κλινικής και Μονάδας Εξωσωματικής στο νοσοκομείο «Έλενα Βενιζέλου»: «η δυνατότητα κρυοσυντήρησης του γενετικού υλικού έχει ως αποτέλεσμα, οι ασθενείς να έχουν καλύτερη ψυχολογία καθώς γνωρίζουν ότι δεν έχουν τελειώσει οι ελπίδες τους για την δημιουργία της οικογένειάς τους».Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στο κατά πόσο τα φάρμακα της υπογονιμότητας αυξάνουν το κίνδυνο καρκίνου στις γυναίκες, είτε των ωοθηκών, είτε του μαστού, που είναι ο συχνότερα εμφανιζόμενος στις γυναίκες .

«Ειδικότερα για τον καρκίνο των ωοθηκών που είναι ο πιο θανατηφόρος γυναικολογικός καρκίνος, αρκετές μεγάλες μετα-αναλύσεις – πολλές από τις οποίες την τελευταία 5ετία – δείχνουν έναν αυξημένο κίνδυνο περίπου 1,6 - 1,8 φορές από τον γενικό πληθυσμό.

Ο κίνδυνος αυτός δείχνει σε κάποιες μελέτες να αυξάνεται με τον αριθμό των προσπαθειών εξωσωματικής», επισήμανε ο κ. Γεώργιος Βοργιάς, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Πατρών, Διευθυντής Γυναικολογικής Κλινικής Νοσοκομείου ΜΕΤΑΞΑ.

Ο κ. Ιπποκράτης Σαρρής, Διευθυντής και Σύμβουλος Αναπαραγωγικής Ιατρικής στο King’s Fertility King's College Hospital αναφέρθηκε σε έρευνα που διήρκησε 27 χρόνια και στην οποία συμμετείχαν 1,8 εκατομμύρια γυναίκες που υποβλήθηκαν σε θεραπείες γονιμότητας.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη έρευνα που έχει διεξαχθεί μέχρι σήμερα με αντικείμενο κατά πόσο τα φάρμακα γονιμότητας ενέχουν κίνδυνο καρκίνου για τις γυναίκες. «Τα φάρμακα γονιμότητας δεν αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού, η έρευνά μας έδειξε ότι τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται συνήθως κατά τη διάρκεια θεραπειών γονιμότητας για την απελευθέρωση ωαρίων δεν αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού», υποστήριξε ο κ.Σαρρής. «Προηγουμένως δεν ήταν σαφές εάν τα φάρμακα γονιμότητας σχετίζονται με την εμφάνιση του καρκίνου του μαστού και πολλές γυναίκες, μας εξέφραζαν την ανησυχία ότι ο καρκίνος του μαστού τους έχει προκληθεί από θεραπεία γονιμότητας. Από τις δημοσιευμένες μελέτες προκύπτει η διαβεβαίωση ότι η θεραπεία γονιμότητας είναι απίθανο να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού.»

Εστιάζοντας στο ίδιο θέμα ο κ. Κωνσταντίνος Πάντος, γυναικολόγος, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, Επιστημονικός Διευθυντής Κλινικής ΓΕΝΕΣΙΣ Αθηνών, Γενικός Γραμματέας Ελληνικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής, επισήμανε:

«Αν και η ορμονική θεραπεία στις γυναίκες είναι ακόμα υπό διερεύνηση ως προς τον μηχανισμό δράσης της στην καρκινογένεση, εκείνο στο οποίο καταλήγουν οι περισσότερες από τις μεγάλες κλινικές μελέτες παγκοσμίως είναι ότι δεν φαίνεται επιδημιολογικά κάποια συσχέτιση με αυξημένο κίνδυνο για ανάπτυξη γυναικολογικού ή και άλλων μορφών καρκίνου σε γυναίκες που λαμβάνουν φαρμακευτική θεραπεία για την υπογονιμότητά τους».

Ωστόσο, πρόσθεσε ο κ. Πάντος, «αποφεύγοντας την υπέρμετρη χρήση θεραπειών και τεχνολογιών υποβοηθούμενης αναπαραγωγής αλλά πολύ δε περισσότερο ενημερώνοντας τις γυναίκες για την πρόληψη της γονιμότητάς τους όταν βρίσκονται στην νεαρή τους ηλικία, έτσι ώστε να συλλάβουν φυσιολογικά ή με τη ελάχιστη βοήθεια, δεν θα βρίσκονται αργότερα εγκλωβισμένες στην υπογονιμότητά τους, στις σκέψεις για ενδεχόμενο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου και στο ενοχικό κλίμα που συνειδησιακά διαμορφώνεται γύρω τους».

Οι σύγχρονες μέθοδοι πρόληψης και διάγνωσης (πχ μαστογραφία και τεστ Παπανικολάου) εντοπίζουν τον καρκίνο σε αρχόμενα στάδια.

Στη διαχείριση των ογκολογικών ασθενών που διαγιγνώσκονται με καρκίνο σε αναπαραγωγική ηλικία αναφέρθηκε ο κ. Δημήτριος Παπαθεοδώρου, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, χειρουργός, γυναικολόγος - ογκολόγος, Διευθυντής & Επιστημονικός Υπεύθυνος Γυναικολογικού Τμήματος Γ.Α.Ο.Ν.Α «Ο Άγιος Σάββας».

«Καθώς ο σύγχρονος τρόπος ζωής έχει μεταθέσει την ηλικία της πρώτης κύησης στα μέσα της τρίτης δεκαετίας της ζωής, παρατηρείται το φαινόμενο κατά τη διάγνωση της νόσου πολλές ασθενείς αναπαραγωγικής ηλικίας να είναι άτοκες», επισήμανε ο κ. Παπαθεοδώρου. «Οι επιστημονικές εταιρείες έχουν συντάξει κατευθυντήριες οδηγίες που ορίζουν, με βάση τα τρέχοντα επιστημονικά δεδομένα, τα κριτήρια ένταξης των ογκολογικών ασθενών που βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία, σε συντηρητικές θεραπείες με σκοπό τη διατήρηση της γονιμότητας ανάλογα με την πρωτοπαθή εστία της νόσου. Κρίσιμο σημείο είναι η προσέγγιση από διεπιστημονική ομάδα εξειδικευμένων ιατρών από κάθε ειδικότητα και η λεπτομερής ενημέρωση της ασθενούς».

Στην αναπαραγωγική δυνατότητα των γυναικών με υπερπλασία του ενδομητρίου, ασθένεια που η συχνότητά της αυξάνει με την ηλικία, αναφέρθηκε ο κ. Ευγένιος Κουμαντάκης Καθηγητής Μαιευτικής Γυναικολογίας, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής.

«Σε νέες γυναίκες που θέλουν να διατηρήσουν την γονιμότητά τους, ο γυναικολόγος – ογκολόγος σε συνεργασία με τον ασχολούμενο με την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή θα συμπεριλάβουν στην θεραπεία – εκτός από φαρμακευτική αγωγή και απεικονιστικό έλεγχο και πριν την ολική υστερεκτομή, εφ’ όσον απαιτείται- έγκαιρα κρυοσυντήρηση ωαρίων, εμβρύων και ωοθηκικού ιστού. Εάν αφιερωθεί η μήτρα υπάρχει η εναλλακτική λύση της παρένθετης μητρότητας».

Κατά τη διάρκεια του 1ου Πανελλήνιου Συνεδρίου «καρκίνος –υπογονιμότητα & υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. μύθος και πραγματικότητα», που θα διενεργηθεί από τις 2-4 Δεκεμβρίου στο Royal Olympic Hotel, εξειδικευμένοι εισηγητές και καταξιωμένοι ερευνητές και κλινικοί ιατροί θα αναφερθούν στο ευαίσθητο θέμα της θεραπείας της υπογονιμότητας και τη σχέση των φαρμάκων με τον καρκίνο.

Οι ομιλητές θα αναφερθούν και θα αξιολογήσουν πληροφορίες σχετικά με τους παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο της εμφάνισης του καρκίνου του μαστού, που θεωρείται η πιο συχνή νόσος που αντιμετωπίζει η γυναίκα αναπαραγωγικής ηλικίας στις υγειονομικά ανεπτυγμένες χώρες.

Δείτε επίσης: Καρκίνος ωοθήκων: Ένας «σιωπηλός δολοφόνος» που αργείς να αναγνωρίσεις

Τελευταία τροποποίηση στις 30/11/2022 - 11:24
  • ΕΞΩΣΩΜΑΤΙΚΗ ΓΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ
  • ΥΠΟΒΟΗΘΟΥΜΕΝΗ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ
  • ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ
  • ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΜΑΣΤΟΥ
  • ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΩΟΘΗΚΩΝ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Γιατροί του κόσμου και Motor oil «ενώνουν» τις δυνάμεις τους και υλοποιούν το πρόγραμμα ιατρικών επισκέψεων
Γιατροί του κόσμου και Motor oil «ενώνουν» τις δυνάμεις τους και υλοποιούν το πρόγραμμα ιατρικών επισκέψεων 29 Νοεμβρίου 2022
Full [Health]: Το ιδανικό πρόγραμμα ασφάλισης υγείας της Εθνικής Ασφαλιστικής για όσους θέλουν να ζουν τη ζωή στο Full 01 Δεκεμβρίου 2022
Full [Health]: Το ιδανικό πρόγραμμα ασφάλισης υγείας της Εθνικής Ασφαλιστικής για όσους θέλουν να ζουν τη ζωή στο Full

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γιατί οι γιατροί διστάζουν να γράψουν ορμονική θεραπεία για την εμμηνόπαυση
Υγεία
06/08/2026 - 17:01

Γιατί οι γιατροί διστάζουν να γράψουν ορμονική θεραπεία για την εμμηνόπαυση

Νέο εμφύτευμα για τον καρκίνο των ωοθηκών χορηγεί θεραπεία και "κατασκοπεύει" τον όγκο
Υγεία
05/08/2026 - 11:00

Νέο εμφύτευμα για τον καρκίνο των ωοθηκών χορηγεί θεραπεία και "κατασκοπεύει" τον όγκο

Η φρουκτόζη μπορεί να ευνοεί την εξάπλωση του καρκίνου των ωοθηκών μετά τη χημειοθεραπεία
Υγεία
31/07/2026 - 11:00

Η φρουκτόζη μπορεί να ευνοεί την εξάπλωση του καρκίνου των ωοθηκών μετά τη χημειοθεραπεία

Αλκοόλ και κάπνισμα βασικοί παράγοντες κινδύνου για καρκίνο του μαστού και κολπική μαρμαρυγή
Υγεία
29/07/2026 - 17:16

Αλκοόλ και κάπνισμα βασικοί παράγοντες κινδύνου για καρκίνο του μαστού και κολπική μαρμαρυγή

Βουλγαρία: 1.397 μωρά γεννήθηκαν το 2025 με υποβοηθούμενη αναπαραγωγή και κρατική χρηματοδότηση
Επικαιρότητα
28/07/2026 - 21:31

Βουλγαρία: 1.397 μωρά γεννήθηκαν το 2025 με υποβοηθούμενη αναπαραγωγή και κρατική χρηματοδότηση

Υπ. Υγείας: Επεκτείνεται η αξιολόγηση από τους ασθενείς και σε ογκολογικά- παιδιατρικά νοσοκομεία
Πολιτική Υγείας
28/07/2026 - 12:51

Υπ. Υγείας: Επεκτείνεται η αξιολόγηση από τους ασθενείς και σε ογκολογικά- παιδιατρικά νοσοκομεία

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια: «Σιωπηλός» κίνδυνος για την όραση των ασθενών
Health Talk
06/08/2026 - 17:34
Γιατί οι γιατροί διστάζουν να γράψουν ορμονική θεραπεία για την εμμηνόπαυση
Υγεία
06/08/2026 - 17:01
Γιαννάκος: Πρωτοφανής πίεση στο Νοσοκομείο Ζακύνθου - Καταγγέλθηκαν οκτώ βιασμοί γυναικών
Πολιτική Υγείας
06/08/2026 - 16:34
Έκτακτα μέτρα και στην Καστοριά κατά της διασποράς της ευλογιάς των προβάτων
Επικαιρότητα
06/08/2026 - 16:16
Τα τρία SOS στη μέση ηλικία που εξασφαλίζουν 13 επιπλέον χρόνια χωρίς άνοια
Υγεία
06/08/2026 - 16:00
Εθελοντές του ΕΕΣ διέσωσαν δεκάδες οικόσιτα και άγρια ζώα από τις φωτιές στη Δυτική Αττική
Pet
06/08/2026 - 15:42
Βίντεο από την καμπάνια Raise Her Voice για την έγκαιρη αναγνώριση της έμφυλης βίας με έμφαση στις γυναίκες με αναπηρία
Ψυχική Υγεία
06/08/2026 - 15:21
Τα κουνούπια τελικά έχουν πράγματι προτιμήσεις στους ανθρώπους - Τι έδειξε έρευνα
Υγεία
06/08/2026 - 15:00
Θεσσαλονίκη: Νέοι ψεκασμοί κατά των κουνουπιών σε 120.000 στρέμματα ορυζώνων στις 10, 11 και 12 Αυγούστου
Πολιτική Υγείας
06/08/2026 - 14:41
ΕΔΟΕΑΠ: Συστάσεις για τις επερχόμενες ζέστες - Πότε πρέπει να απευθυνθούμε στον γιατρό μας
Υγεία
06/08/2026 - 14:17
Skin dysmorphia: Όταν η εμμονή με το «τέλειο» δέρμα αποτελεί πρόβλημα ψυχικής υγείας
Ψυχική Υγεία
06/08/2026 - 14:00
Ευρεία σύσκεψη στον ΕΟΦ για την ομαλή λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας φαρμάκων
Pharma Policy
06/08/2026 - 13:54
Γιατί ξαναπαίρνουμε το χαμένο βάρος; Ο ρόλος του βιολογικού προγραμματισμού μας
Διατροφή
06/08/2026 - 13:00
ΠΙΣ: Η διορισμένη από το Υπουργείο Υγείας Διοικούσα Επιτροπή δεσμεύεται για νέες εκλογές
Πολιτική Υγείας
06/08/2026 - 12:32
Eli Lilly: Εκρηκτική άνοδος στις πωλήσεις των ενέσιμων φαρμάκων της για την απώλεια βάρους
Pharma Policy
06/08/2026 - 12:00
Καυτερές πιπεριές και μαρούλια οι πηγές του υγειονομικού τρόμου στις ΗΠΑ
Υγεία
06/08/2026 - 11:00
FDA: Πράσινο φως στο πρώτο εμβόλιο γρίπης mRNA της Moderna – Τι δείχνουν οι μελέτες»
Pharma News
06/08/2026 - 10:00
Ιός Δυτικού Νείλου: 23 νέα κρούσματα μέσα σε μία εβδομάδα, έξι θάνατοι
Επικαιρότητα
06/08/2026 - 09:00
Μεγαλώνει πραγματικά η μυωπία μετά την ενηλικίωση; - Τι δείχνουν νέες μελέτες
Health Talk
06/08/2026 - 08:19
Στον σταθμό φιλοξενίας πυρόπληκτων ζώων στα Μέγαρα ο Νίκος Ανδρουλάκης
Επικαιρότητα
06/08/2026 - 03:46
Το Πανεπιστήμιο Keele υπέβαλε φάκελο προπτυχιακού προγράμματος Ιατρικής
Επικαιρότητα
06/08/2026 - 00:04
Binge-Watching και φαγητό: Τα επιστημονικά δεδομένα αποκαλύπτουν πολλά για την ψυχική υγεία
Ψυχική Υγεία
05/08/2026 - 23:17
Γεωργιάδης: «Δεν έπεσε η ψευδοροφή στα ΤΕΠ του Νοσοκομείου Κορίνθου, την ξήλωσαν»
Πολιτική Υγείας
05/08/2026 - 21:53
Ιαπωνικό θαύμα κατά της περιοδοντίτιδας: Καινοτόμος θεραπεία στοχεύει μόνο το βακτήριο-«κλειδί»
Υγεία
05/08/2026 - 21:17
Τύποι, συμπτώματα και αντιμετώπιση της φωτοευαισθησίας - Χρήσιμες ερωταπαντήσεις
Υγεία
05/08/2026 - 20:42
WWF Ελλάς: Περισσότερα από 180.000 στρέμματα δάσους κάηκαν σε λίγες μόνο μέρες
Επικαιρότητα
05/08/2026 - 20:16
Γεωργιάδης: «Αλλάζει ο υγειονομικός χάρτης των διακομιδών στη Στερεά Ελλάδα με τα νέα ασθενοφόρα»
Πολιτική Υγείας
05/08/2026 - 19:49
Οι πέντε λόγοι για τους οποίους η διατροφή πρέπει να καθοδηγείται από κλινικό διαιτολόγο
Health Talk
05/08/2026 - 18:59
Ψυχοκοινωνική υποστήριξη στους πυρόπληκτους της Δυτικής Αττικής από τον ΕΕΣ
Επικαιρότητα
05/08/2026 - 18:34
Νέα μελέτη: Η μοναξιά και οι επιπτώσεις της στην γενική υγεία σε σύγκριση με την κοινωνική απομόνωση
Ψυχική Υγεία
05/08/2026 - 18:21

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

«Η φωτιά στο Ποικίλο Όρος έθεσε σε κίνδυνο εργαζόμενους και ασθενείς στο πρώην ΨΝΑ»
Πολιτική Υγείας
03/08/2026 - 20:04
Θεσσαλονίκη: Αναβάθμιση εξοπλισμού στο Νοσοκομείο «Άγιος Παύλος» με χρηματοδότηση 68.000 ευρώ
Πολιτική Υγείας
04/08/2026 - 00:11
Τι προκαλεί πρήξιμο στην κοιλιά και πότε κρύβει υποκείμενο νόσημα - Τα «ναι» και τα «όχι» στη διατροφή
Διατροφή
04/08/2026 - 11:04
Εξώδικα της ΠΟΕΡΓΙ σε ΗΔΙΚΑ, ΕΟΠΥΥ: «Δεν μπορεί η προστασία της δημόσιας δαπάνης να βασίζεται στο clawback»
Πολιτική Υγείας
04/08/2026 - 12:34
Eli Lilly: Πρώιμη πρόσβαση στο πειραματικό της φάρμακο κατά της παχυσαρκίας για περιορισμένο αριθμό ασθενών
Pharma News
04/08/2026 - 14:00
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo