ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΚΠΑ: Παρουσιάστηκε το Πανεπιστημιακό Κέντρο Επεμβατικής Αντιμετώπισης Εγκεφαλικών Επεισοδίων σε Αιγινήτειο, Αρεταίειο και Αλεξάνδρα

Υπηρεσίες Υγείας
ΕΚΠΑ: Παρουσιάστηκε το Πανεπιστημιακό Κέντρο Επεμβατικής Αντιμετώπισης Εγκεφαλικών Επεισοδίων σε Αιγινήτειο, Αρεταίειο και Αλεξάνδρα
Ένα ζωτικό κενό στο σύστημα υγείας, σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των ασθενών με οξέα ισχαιμικά εγκεφαλικά επεισόδια, καλύπτει το πρωτοποριακό Κέντρο Επεμβατικής Αντιμετώπισης Εγκεφαλικών Επεισοδίων, που λειτουργεί τον τελευταίο χρόνο από εξειδικευμένη διεπιστημονική ομάδα επαγγελματιών υγείας τριών κομβικών νοσοκομείων της Αττικής (Αιγινήτειο, Αρεταίειο και Αλεξάνδρα).
Παρασκευή, 13/01/2023 - 15:49
News4Health Team News4Health Team

Περίπου 35.000 Έλληνες παθαίνουν εγκεφαλικό επεισόδιο κάθε χρόνο. Δυστυχώς, περίπου το 40% χάνει τη ζωή του μέσα στον πρώτο χρόνο και ένας στους τρεις μένει με σοβαρή αναπηρία και χρειάζεται συνεχή υποστήριξη.

Μάλιστα, η Ελλάδα έχει τα περισσότερα θανατηφόρα εγκεφαλικά κατά τον πρώτο μήνα στη Δυτική Ευρώπη, γεγονός που οφείλεται στο ότι η χώρα μας δεν διαθέτει οργανωμένα κέντρα για την αντιμετώπιση εγκεφαλικών επεισοδίων.

Την έλλειψη αυτή έρχεται να καλύψει το νέο κέντρο, που λειτουργεί εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο. Σκοπός είναι η σύγχρονη αντιμετώπιση των οξέων ισχαιμικών εγκεφαλικών επεισοδίων με επεμβατικές θεραπείες επαναιμάτωσης, όπως της θρομβόλυσης και της μηχανικής θρομβεκτομής.

Οι ομιλητές στάθηκαν στο ρόλο της θρομβεκτομής, που αποτελεί μια σωτήρια επέμβαση για ασθενείς με οξύ εγκεφαλικό επεισόδιο, αλλά που πρέπει να πραγματοποιηθεί όσο το δυνατό νωρίτερα και συνήθως εντός των πρώτων ωρών μετά την έναρξη των συμπτωμάτων.

Η επέμβαση διενεργείται για την απομάκρυνση του θρόμβου αίματος που έχει αποφράξει ένα αγγείο στον εγκέφαλο, ο οποίος δεν έχει διαλυθεί, παρά το γεγονός ότι ο ασθενής έχει λάβει θρομβολυτικά φάρμακα. Αυτό αποκαθιστά τη φυσιολογική ροή του αίματος στον εγκέφαλο και μειώνει σημαντικά τη βλάβη στον ιστό του εγκεφάλου, που σε διαφορετική περίπτωση θα προκαλούσε μακροχρόνιες, συχνά σοβαρές, βλάβες στις σωματικές και ψυχικές λειτουργίες του ασθενούς.

Το «ζωντανό» παράδειγμα

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και ασθενής 48 ετών, που πριν μερικές εβδομάδες υπέστη βαρύ εγκεφαλικό και σώθηκε χάρη στη λειτουργία του νέου κέντρου.

Η ασθενής εκδήλωσε ξαφνική αδυναμία της δεξιάς πλευράς του σώματός της και πλήρη διαταραχή τόσο στην έκφραση όσο και στην κατανόηση του λόγου. Ευτυχώς, μεταφέρθηκε άμεσα από το Τζάνειο νοσοκομείο, όπου οι θεράποντες γιατροί αντέδρασαν άμεσα και έγινε διακομιδή στο Κέντρο Εγκεφαλικών στα νοσοκομεία Αιγινήτειο και Αρεταίειο.

Η έμπειρη διεπιστημονική ομάδα αντιμετώπισης εγκεφαλικών των πανεπιστημιακών νοσοκομείων διενήργησε το κατάλληλο διαγνωστικό και θεραπευτικό πρωτόκολλο με τη διενέργεια θρομβεκτομής και μηχανική διάνοιξη της αρτηρίας μέσω αφαίρεσης του θρόμβου.

Η ασθενής είχε άμεση βελτίωση των συμπτωμάτων της. Σήμερα, έχει αναρρώσει πλήρως, χωρίς νευρολογικό έλλειμα από την περιπέτεια της υγείας της. Αν δεν είχε γίνει η επέμβαση, το πιθανότερο είναι πως η 48χρονη ασθενής θα είχε σοβαρή αναπηρία για το υπόλοιπο της ζωής της.

Οι επιστήμονες του Κέντρου

Το Κέντρο λειτουργεί από εξειδικευμένη Διεπιστημονική ομάδα των τριών νοσοκομείων λειτουργεί υπό τον συντονισμό των κ. Π. Παπαναγιώτου, Αναπληρωτή Καθηγητή και επεμβατικό νευροακτινολόγο, κ. Δ. Μητσικώστα, Καθηγητή νευρολογίας, κ. Σ. Βασιλοπούλου, Επ. Καθηγήτρια, Ε. Κορομπόκη, Παθολόγο εξειδικευμένη στην αντιμετώπιση ΑΕΕ.

Η συνεργασία περιλαμβάνει τα Πανεπιστημιακών Νοσοκομεία Αιγινήτειο και Αρεταίειο και το Γ.Ν.Α. Αλεξάνδρα και ιδιαίτερα τις Πανεπιστημιακές Κλινικές/Εργαστηρία του ΕΚΠΑ: της Α' Νευρολογικής Κλινικής (Δ/ντης Καθ. Λ. Στεφανής), του Α' Εργαστηρίου Ακτινολογίας (Δ/ντρια Καθ. Λ.Ε. Μουλοπούλου, Υπεύθυνος Μονάδας Επεμβατικής Ακτινολογίας Καθ. Α. Χατζηϊωάννου), της Θεραπευτικής Κλινικής (Δ/ντης Πρύτανης Α.Μ. Δημόπουλος), καθώς και της Α’ Πανεπιστημιακής Κλινικής Αναισθησιολογίας (Δ/ντρια Καθ. Κ. Θεοδωράκη) και της Αγγειοχειρουργικής Μονάδας της Β Χειρουργικής Κλινικής (Υπεύθυνος Καθ. Θ. Κώτσης).

  • Συνολικά, από την έναρξη λειτουργίας του Κέντρου διενεργήθηκε ειδικό πρωτόκολλο απεικόνισης του εγκέφαλου και των εγκεφαλικών αγγείων σε περισσότερους από 400 ασθενείς.
  • Το Κέντρο εφημέρευσε περισσότερες από 100 ημέρες, ενώ διενήργησε περίπου 65 επεμβατικές πράξεις, όπως θρομβεκτομές στην οξεία φάση του εγκεφαλικού επεισοδίου ή επεμβάσεις αποκατάστασης καρωτιδικών στενώσεων.
  • Επίσης αξιολογήθηκαν δεκάδες ασθενείς που προσήλθαν σε συνεργαζόμενα νοσοκομεία, κάποιοι εκ των οποίων μεταφέρθηκαν στο Κέντρο για περαιτέρω θεραπεία.

Ως επόμενα βήματα του Κέντρου οι εμπλεκόμενοι επιστήμονες προσβλέπουν στην ενδυνάμωση του Κέντρου με έμψυχο επιστημονικό και νοσηλευτικό προσωπικό και στην ανανέωση του τεχνολογικού εξοπλισμού με στόχο με την αύξηση της συχνότητας των εφημεριών ώστε να βοηθηθούν όσο το δυνατό περισσότεροι άνθρωποι.

Το πρωτοποριακό Κέντρο Επεμβατικής Αντιμετώπισης Εγκεφαλικών Επεισοδίων, που λειτουργεί με τη συνεργασία των νοσοκομείων Αιγινήτειο, Αρεταίειο και Αλεξάνδρα, παρουσιάστηκε επισήμως στο Αμφιθέατρο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Αρεταιείου.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, η Υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη, ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ Καθηγητής Μελέτιος Αθανάσιος Δημόπουλος, ο Πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος, η αντιπρύτανης Καθηγήτρια Χαρά Σπηλιοπούλου, ο Κοσμήτορας της ΣΕΥ Καθηγητής Εμμανουήλ Πικουλής, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και Πρόεδρος των Εφορειών Αρεταιείου και Αιγινητείου Νοσοκομείου, Καθηγητής Νικόλαος Αρκαδόπουλος, ο Πρόεδρος του ΚΕΣΥ Καθηγητής Δημήτριος Μπούμπας, η Υποδιοικήτρια της 1ης ΥΠΕ Μαρίζα Οικονόμου, ο Πρόεδρος του ΕΚΑΒ Νικόλαος Παπαευσταθίου, ο Διευθυντής της Α΄ Νευρολογικής Κλινικής του ΕΚΠΑ Καθηγητής Λεωνίδας Στεφανής, η Διευθύντρια του Α΄ Εργαστηρίου Ακτινολογίας του ΕΚΠΑ Καθηγήτρια Λία Ευαγγελία Μουλοπούλου, ο Διευθυντής της Μονάδας Επεμβατικής Ακτινολογίας Καθηγητής Αχιλλέας Χατζηιωάννου, η Διοικήτρια του Νοσοκομείου Αλεξάνδρα Καθηγήτρια Βασιλική Γεννηματά, η εκπρόσωπος της ΜΚΟ «Αναστασία» Νίκη Καρακώστα, Καθηγήτριες και Καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, στελέχη των Νοσοκομείων, φοιτητές και κοινό.

  • ΕΚΠΑ
  • ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟ
  • ΑΙΓΙΝΗΤΕΙΟ
  • ΑΡΕΤΑΙΕΙΟ
  • ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ
  • ΚΕΝΤΡΟ ΕΠΕΜΒΑΤΙΚΗΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΩΝ ΕΠΕΙΣΟΔΙΩΝ
  • ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ψυχο-διατροφικές συμβουλές: Αντιμετωπίζουν ολιστικά τις ψυχικές παθήσεις, μεταξύ αυτών και την κατάθλιψη
Ψυχο-διατροφικές συμβουλές: Αντιμετωπίζουν ολιστικά τις ψυχικές παθήσεις, μεταξύ αυτών και την κατάθλιψη 13 Ιανουαρίου 2023
ΕΛΕΑΝΑ: Πάνω από 3.000 κλήσεις ψυχολογικής υποστήριξης 16 Ιανουαρίου 2023
ΕΛΕΑΝΑ: Πάνω από 3.000 κλήσεις ψυχολογικής υποστήριξης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κοσμοιατρική: Εκδήλωση για την παρουσίαση νέου ερευνητικού προγράμματος πρόληψης του καρκίνου τραχήλου της μήτρας
Υπηρεσίες Υγείας
12/03/2026 - 17:09

Κοσμοιατρική: Εκδήλωση για την παρουσίαση νέου ερευνητικού προγράμματος πρόληψης του καρκίνου τραχήλου της μήτρας

«Ανύπαρκτη» ιατρική εξειδίκευση θα θέσει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, προειδοποιούν οι Ακτινολόγοι
Πολιτική Υγείας
12/03/2026 - 14:10

«Ανύπαρκτη» ιατρική εξειδίκευση θα θέσει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, προειδοποιούν οι Ακτινολόγοι

Τα φάρμακα GLP-1 αλλάζουν το τοπίο σε διαβήτη, παχυσαρκία και καρδιαγγειακή υγεία
Υγεία
09/03/2026 - 16:32

Τα φάρμακα GLP-1 αλλάζουν το τοπίο σε διαβήτη, παχυσαρκία και καρδιαγγειακή υγεία

Εκπαιδευτικό σεμινάριο για τις μεταμοσχεύσεις ήπατος 13 με 15 Μαρτίου με 110 κορυφαίους ομιλητές στην Αθήνα
Επικαιρότητα
09/03/2026 - 07:24

Εκπαιδευτικό σεμινάριο για τις μεταμοσχεύσεις ήπατος 13 με 15 Μαρτίου με 110 κορυφαίους ομιλητές στην Αθήνα

Επεμβατική ακτινολογία: Ανακούφιση του πόνου και 50% λιγότερα χειρουργεία για την αντιμετώπιση του καρκίνου
Υγεία
09/03/2026 - 13:00

Επεμβατική ακτινολογία: Ανακούφιση του πόνου και 50% λιγότερα χειρουργεία για την αντιμετώπιση του καρκίνου

Η πιο αραιή χορήγηση GLP1 βοηθά στην απώλεια βάρους αλλά και την απώλεια λίπους
Υγεία
05/03/2026 - 18:00

Η πιο αραιή χορήγηση GLP1 βοηθά στην απώλεια βάρους αλλά και την απώλεια λίπους

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Γεωργιάδης: Το πρόγραμμα της πολιτιστικής συνταγογράφησης θα συνεχιστεί
Πολιτική Υγείας
14/03/2026 - 09:00
Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Σε επιφυλακή η Ευρώπη για πιθανές ελλείψεις φαρμάκων
Πολιτική Υγείας
14/03/2026 - 08:21
Ερευνητές ζητούν αυστηρότερους κανόνες για παιδικά παιχνίδια με τεχνητή νοημοσύνη
Ψυχική Υγεία
13/03/2026 - 18:00
Αμινοξύ "καθρέφτης" μπορεί να κάνει τα καρκινικά κύτταρα να λιμοκτονήσουν χωρίς να βλάψει τα υγιή
Υγεία
13/03/2026 - 17:00
Οι περισσότερες ενέργειες μας καθημερινά είναι στον "αυτόματο πιλότο"
Ψυχική Υγεία
13/03/2026 - 16:00
Τι είναι το εξάνθημα Disney και πότε κινδυνεύετε να το εκδηλώσετε
Υγεία
13/03/2026 - 15:01
ΙΣΑ: Πρωτοβουλία για αντικειμενική κοστολόγηση ιατρικών πράξεων και εξετάσεων
Πολιτική Υγείας
13/03/2026 - 14:16
Eξέταση αίματος μπορεί να προβλέψει καρδιακές παθήσεις έως και 15 χρόνια πριν την εκδήλωσή τους
Digital Health
13/03/2026 - 14:00
ΕΟΔΥ: Η ιλαρά συνεχίζει να προκαλεί σοβαρές επιπλοκές και θανάτους - Κρίσιμος ο εμβολιασμός
Υγεία
13/03/2026 - 13:00
Αϋπνία: Ο συνδυασμός άσκησης και συμβουλευτικής για τον ύπνο εξασφαλίζει όνειρα γλυκά στις γυναίκες
Υγεία
13/03/2026 - 12:00
Τα γκόλντεν ριτρίβερ έχουν κοινά γονίδια με τους ανθρώπους που καθορίζουν το στρες και την εξυπνάδα
Pet
13/03/2026 - 11:00
Ένωση Ασθενών Ελλάδας: Δύο νέα προγράμματα εκπαίδευσης για ασθενείς-experts εν μέσω ψηφιακού μετασχηματισμού
Patient Talk
13/03/2026 - 10:25
Alzheimer: Το μεγάλο στοίχημα της επόμενης δεκαετίας
Υγεία
13/03/2026 - 10:00
Η παγκόσμια κρίση αδράνειας: Γιατί οι πολιτικές για την άσκηση αποτυγχάνουν
Fitness
13/03/2026 - 10:00
Πειραματικό εμβόλιο κατά των οπιοειδών δίνει ελπίδα για την αντιμετώπιση της κρίσης εθισμού
Υγεία
13/03/2026 - 10:00
Άτμισμα: Το ασφαλέστερο δεν είναι ασφαλές - Οι κίνδυνοι που αποκαλύπτονται με το πέρασμα του χρόνου
Υγεία
13/03/2026 - 09:00
Το Νοσοκομείο «Παπανικολάου» συμμετέχει σε παγκόσμια ενημερωτική εκστρατεία για τις διαταραχές ύπνου
Υγεία
13/03/2026 - 07:29
Θεσσαλονίκη: Αγώνας δρόμου στις 26 Απριλίου για την πρόληψη της άνοιας
Patient Talk
13/03/2026 - 03:44
ΕΟΠΑΕ: Εκπαίδευση επαγγελματιών υγείας για τη χορήγηση ναλοξόνης στην Καβάλα
Επικαιρότητα
13/03/2026 - 00:08
Καλαφάτης: «Η Τεχνητή Νοημοσύνη μετασχηματίζει ριζικά τον τομέα της Υγείας»
Digital Health
12/03/2026 - 23:36
Η Ελληνική Ουρολογική Εταιρεία «σπάει τα ταμπού» με νέα ενημερωτική εκστρατεία
Health Talk
12/03/2026 - 23:02
Brain Fog... στα 50: Βιταμίνες και συμπληρώματα διατροφής για τη μνήμη και τη συγκέντρωση
Υγεία
12/03/2026 - 22:42
ΠΟΝ: Υγεία των νεφρών για όλους - Φροντίδα για τους ανθρώπους, προστασία του πλανήτη
Patient Talk
12/03/2026 - 22:01
Τα 10 συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοούμε αν έχουμε πόνο στη μέση
Health Talk
12/03/2026 - 21:27
Πως η προσπάθεια επικοινωνίας κατά τη διάρκεια της νοσηλείας επηρεάζει αρνητικά ασθενείς με άνοια
Υγεία
12/03/2026 - 20:54
Ημερίδα του ΕΟΔΥ για τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό του μηχανισμού επιδημιολογικής επιτήρησης
Πολιτική Υγείας
12/03/2026 - 20:18
ΕΟΔΥ: Τρεις νέοι θάνατοι από γρίπη και Covid-19 - Αυξημένη η θετικότητα στον RSV
Υγεία
12/03/2026 - 20:02
Ο ΕΟΦ ανακάλεσε παρτίδες τριών φαρμάκων - Τι αναφέρει η ανακοίνωση
Pharma Policy
12/03/2026 - 18:47
Υπουργείο Υγείας: Δωρεάν επιμορφωτικά προγράμματα για 12.000 επαγγελματίες υγείας - Αιτήσεις έως και 21 Μαρτίου
Πολιτική Υγείας
12/03/2026 - 18:19
«Υγεία σε υψηλή ταχύτητα»: Διαδικτυακή εκδήλωση για την οικοδόμηση ενός ανθεκτικού και ψηφιακού ΕΣΥ
Digital Health
12/03/2026 - 17:37

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Αγαπηδάκη για Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού: Ηλεκτρονικά παραπεμπτικά για προληπτικό έλεγχο σε 1,8 εκατ.πολίτες
Πολιτική Υγείας
12/03/2026 - 12:57
«Ανύπαρκτη» ιατρική εξειδίκευση θα θέσει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, προειδοποιούν οι Ακτινολόγοι
Πολιτική Υγείας
12/03/2026 - 14:10
Θεμιστοκλέους: «Άμεσα η προκήρυξη για 850 θέσεις ιατρών στα νοσοκομεία - Στο επόμενο νομοσχέδιο ο νοσηλευτικός κλάδος»
Πολιτική Υγείας
12/03/2026 - 14:48
Κοσμοιατρική: Εκδήλωση για την παρουσίαση νέου ερευνητικού προγράμματος πρόληψης του καρκίνου τραχήλου της μήτρας
Υπηρεσίες Υγείας
12/03/2026 - 17:09
AstraZeneca: Συμμετοχή σε 89 κλινικές μελέτες και 270 εργαζόμενοι στην Ελλάδα - Οι στόχοι για τα επόμενα χρόνια
Pharma News
12/03/2026 - 16:44
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo