ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τι πρέπει να περιλαμβάνει ένα σωστό τσεκάπ μετά τις καλοκαιρινές διακοπές για άνδρες και γυναίκες

Υπηρεσίες Υγείας
Τι πρέπει να περιλαμβάνει ένα σωστό τσεκάπ μετά τις καλοκαιρινές διακοπές για άνδρες και γυναίκες
Το τέλος των καλοκαιρινών διακοπών και η επιστροφή στην καθημερινή ρουτίνα δίνει ευκαιρία για έναν προληπτικό έλεγχο της υγείας, ειδικά μετά τους παρατεταμένους καύσωνες και τις μεγάλες δασικές πυρκαγιές που επιβάρυναν σημαντικά την ατμόσφαιρα και τον οργανισμό μας.
Πέμπτη, 31/08/2023 - 13:24
News4Health Team News4Health Team

Η ανάγκη για ένα τσεκάπ είναι ακόμα μεγαλύτερη για όσους αρρώστησαν από τον νέο κορωνοϊό, τα κρούσματα του οποίου είναι αυξημένα τις τελευταίες εβδομάδες, εξαιτίας κυρίως της νέας υποπαραλλαγή Eris (EG.5).

«Η υγεία μας δεν χρειάζεται έλεγχο μόνο όταν έχουμε συμπτώματα. Είναι προτιμότερο να γίνεται ένας προληπτικός έλεγχος για να εντοπιστούν τυχόν ασυμπτωματικά προβλήματα, που ενδέχεται να αντιμετωπίζονται πιο εύκολα πριν εκδηλωθούν. Οι ασυμπτωματικοί ταξιδιώτες μπορεί π.χ. να έχουν μολυνθεί με κάποιο βακτήριο ή παράσιτο και να μην το γνωρίζουν ακόμα. Αν μάλιστα έχουν ταξιδέψει στο εξωτερικό, μπορεί να φέρουν παθογόνα που είναι σπάνια στην πατρίδα τους», επισημαίνει η Ειδική Παθολόγος δρ. Χρυσούλα Λιάκου, MD, PhD και συμπληρώνει: «Οι ακριβείς εξετάσεις που χρειάζεται κάθε άτομο καθορίζονται κατά περίπτωση από τον οικογενειακό γιατρό, αφού πρώτα γίνει λήψη λεπτομερούς ιστορικού. Υπάρχουν όμως μερικές βασικές που συνιστώνται στους περισσότερους ενήλικες».

Οι συστάσεις της παθολόγου

«Η πρώτη προληπτική εξέταση που συνιστάται μετά την επιστροφή από τις διακοπές είναι ο αυτοδιαγνωστικός έλεγχος (self-test) για τον νέο κορωνοϊό. Αυτός είναι σημαντικός ειδικά αν συγκατοικείτε ή έρχεστε συχνά σε επαφή με τους ηλικιωμένους γονείς σας, με μικρά παιδιά ή με πάσχοντες από χρόνιες παθήσεις.

Αν όμως επιστρέψετε από τις διακοπές σας με συμπτώματα (π.χ. βήχας, φτάρνισμα, συνάχι, πονόλαιμος, πυρετός), ο έλεγχος με self-test ή rapid test είναι απαραίτητος. Αν νοσήσατε από κορωνοϊό στη διάρκεια του καλοκαιριού, ο γιατρός σας θα σας πει αν χρειάζεστε εξειδικευμένο έλεγχο (π.χ. για την καρδιά) μετά την COVID-19.

Εάν στις διακοπές σας ήσασταν χαλαροί με τη διατροφή σας, την άσκηση και με την κατανάλωση αλκοόλ, καλό θα ήταν να κάνετε επίσης βασικές εξετάσεις αίματος και ούρων. Αν έχετε χρόνια να κάνετε αυτές τις εξετάσεις, είναι ευκαιρία να δείτε σε τι κατάσταση βρίσκεται ο οργανισμός σας, πριν έρθετε αντιμέτωποι με τις ιώσεις του χειμώνα, οι οποίες τα τελευταία χρόνια γίνονται ολοένα πιο πολύπλοκες.
Εξίσου σημαντικό είναι να κάνετε δερματολογικό έλεγχο, κυρίως αν στις διακοπές σας περπατούσατε ξυπόλητοι, καθόσασταν στην άμμο ή/και μένατε πολλές ώρες στην παραλία. Υπάρχει πάντα ενδεχόμενο, λ.χ., να ήταν η άμμος μολυσμένη με ακαθαρσίες και λύματα, ειδικά στις περιοχές χωρίς αποχέτευση. Είναι επίσης σημαντικό να ελέγχονται μία φορά τον χρόνο οι σπίλοι (ελιές) στο δέρμα σας, για τυχόν αλλοιώσεις που συνήθως προκαλούνται από την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία (UV).

Ειδικά οι γυναίκες, καλό θα ήταν να υποβληθούν και σε προληπτικό γυναικολογικό έλεγχο, καθώς ο συνδυασμός της ζέστης με την συχνή επαφή με την άμμο, τις καθιστά επιρρεπείς στις μολύνσεις (π.χ. κολπίτιδες).

Εξειδικευμένες εξετάσεις για σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, όπως τα χλαμύδια, μπορεί να χρειασθούν οι παραθεριστές που είχαν εφήμερες επαφές, χωρίς προφυλάξεις με έναν ή περισσότερους ερωτικούς συντρόφους.

Πριν από την επιστροφή στην καθημερινή ρουτίνα καλό είναι επίσης να γίνει ο ετήσιος οφθαλμολογικός και οδοντιατρικός έλεγχος, ούτως ώστε αν εντοπιστεί κάποιο πρόβλημα να υπάρχει δυνατότητα να διορθωθεί, πριν ξαναγίνει «ασφυκτικό» το ημερήσιο πρόγραμμα. Ειδικά η οφθαλμολογική εξέταση μπορεί να αποκαλύψει και συστηματικά νοσήματα, όπως η υπέρταση και ο σακχαρώδης διαβήτης.

Η δρ. Λιάκου συνεχίζει ως εξής: «Όσοι εξάλλου πρόκειται να αρχίσουν μία αθλητική δραστηριότητα, καλό είναι να υποβληθούν σε προαθλητικό καρδιολογικό έλεγχο», συνεχίζει η δρ Λιάκου. Αυτός συνήθως αποτελείται από λήψη ατομικού και οικογενειακού ιστορικού, κλινική εξέταση (συμπεριλαμβάνει ακρόαση της καρδιάς, μέτρηση παλμών και αρτηριακής πίεσης), ηλεκτροκαρδιογράφημα (ΗΚΓ) και, αν κριθεί απαραίτητο, έγχρωμο υπερηχογράφημα καρδιάς (triplex). Ωστόσο η αξιολόγηση του οργανισμού μετά το καλοκαίρι και η προετοιμασία για τις αυξημένες απαιτήσεις του χειμώνα δεν τελειώνει με τις προληπτικές εξετάσεις», τονίζει και προσθέτει πως «Πολύ σημαντικό είναι να βεβαιωθείτε ότι έχετε κάνει τους βασικούς εμβολιασμούς που συνιστώνται (αναλόγως με την ηλικία και άλλους παράγοντες κινδύνου) για νοσήματα όπως η γρίπη, ο τέτανος και ο νέος κορωνοϊός».

Το εμβόλιο της γρίπης είναι ετήσιο. Το τριπλό εμβόλιο διφθερίτιδας-τετάνου-κοκκύτη (ή το διπλό εμβόλιο τετάνου-διφθερίτιδας) συνιστάται ανά 10ετία μετά την ηλικία των 25 ετών, σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών Ενηλίκων του Υπουργείου Υγείας. Οι συστάσεις για τον εμβολιασμό εναντίον του νέου κορωνοϊού για την περίοδο 2023-2024 δεν έχουν εκδοθεί ακόμα.

«Τα πιθανά προβλήματα μετά τις διακοπές εξαρτώνται από τον προορισμό, τη διάρκεια των διακοπών και τη συμπεριφορά μας. Και τίποτα να μην βρεθεί, όμως, ο προληπτικός έλεγχος επιτρέπει αξιολόγηση της γενικής υγείας, συμπεριλαμβανομένου του ανοσοποιητικού συστήματος το οποίο ταλαιπωρείται πολύ τα τελευταία χρόνια από την πανδημία αλλά και την κλιματική αλλαγή», υπογραμμίζει η δρ Λιάκου. «Παγκοσμίως βλέπουμε την επιστροφή παλαιών ασθενειών και την ανάδυση νέων, οι οποίες δοκιμάζουν τις αντοχές του οργανισμού μας. Αλλαγή προς το καλύτερο δεν διαφαίνεται στο εγγύς μέλλον, επομένως όσο περισσότερο προσέχουμε προληπτικά την υγεία μας τώρα, τόσο πιθανότερο είναι να την διατηρήσουμε στα χρόνια που έρχονται», καταλήγει.

  • ΤΣΕΚΑΠ
  • ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ
  • ΑΝΔΡΕΣ
  • ΓΥΝΑΙΚΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Συνεργασία Vantage Towers, Staex, και EVA για διαδρόμους παραδόσεων και φαρμάκων με drones
Συνεργασία Vantage Towers, Staex, και EVA για διαδρόμους παραδόσεων και φαρμάκων με drones 31 Αυγούστου 2023
Πόσο επηρεάζονται οι άνδρες από τη φωτογήρανση; Οι παράγοντες που την καθορίζουν 01 Σεπτεμβρίου 2023
Πόσο επηρεάζονται οι άνδρες από τη φωτογήρανση; Οι παράγοντες που την καθορίζουν

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Καρκίνος του μαστού στους άνδρες: Η συχνότητα, τα συμπτώματα και οι παράγοντες κινδύνου
Υγεία
12/06/2026 - 15:00

Καρκίνος του μαστού στους άνδρες: Η συχνότητα, τα συμπτώματα και οι παράγοντες κινδύνου

Πολυκυστικές ωοθήκες και γονιμότητα: Λύσεις για μια αθέατη διαταραχή που επηρεάζει χιλιάδες γυναίκες
Pharma News
11/06/2026 - 22:34

Πολυκυστικές ωοθήκες και γονιμότητα: Λύσεις για μια αθέατη διαταραχή που επηρεάζει χιλιάδες γυναίκες

Σακχαρώδης Διαβήτης: Ο «χρυσός δεκάλογος» για ασφαλείς διακοπές
Health Talk
10/06/2026 - 18:58

Σακχαρώδης Διαβήτης: Ο «χρυσός δεκάλογος» για ασφαλείς διακοπές

Καρδιο-ογκολογία: Πώς η έγκαιρη παρακολούθηση προστατεύει την καρδιά των γυναικών με καρκίνο του μαστού
Υγεία
08/06/2026 - 18:30

Καρδιο-ογκολογία: Πώς η έγκαιρη παρακολούθηση προστατεύει την καρδιά των γυναικών με καρκίνο του μαστού

Οστεοπόρωση στους άνδρες: Επιπτώσεις και πρόληψη
Health Talk
05/06/2026 - 11:22

Οστεοπόρωση στους άνδρες: Επιπτώσεις και πρόληψη

Πρόπτωση πυελικών οργάνων: Συμπτώματα και αντιμετώπιση του προβλήματος στις γυναίκες
Health Talk
03/06/2026 - 15:51

Πρόπτωση πυελικών οργάνων: Συμπτώματα και αντιμετώπιση του προβλήματος στις γυναίκες

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

H DEMO στο Top 3 των πιο ελκυστικών εργοδοτών στην Ελλάδα για το 2026
Pharma News
15/06/2026 - 22:09
Νοσοκομείο Ναυπλίου: Θάνατος 55χρονης νοσηλεύτριας - Δεχόταν ύβρεις από συνοδούς ασθενών
Επικαιρότητα
15/06/2026 - 21:05
Ανεύρυσμα: Ποιοι πρέπει να κάνουν προληπτικό έλεγχο για να το εντοπίσουν εγκαίρως
Health Talk
15/06/2026 - 21:00
Πέος: Το "βαρόμετρο" της ανδρικής υγείας
Υγεία
15/06/2026 - 20:00
Έξι τρόποι να ενισχύσετε την υγεία της καρδιάς σας
Υγεία
15/06/2026 - 19:00
Παπαγιάννης -NovartisHellas: Η μη αξιοποίηση των δεδομένων υγείας έχει κόστος στους ασθενείς, το σύστημα υγείας και την κοινωνία
Pharma Policy
15/06/2026 - 18:30
Τα φάρμακα GLP-1 ενδέχεται να επιβραδύνουν τη βιολογική γήρανση
Υγεία
15/06/2026 - 18:00
Επικίνδυνες ουσίες εντοπίστηκαν σε δείγματα μητρικού γάλακτος γυναικών στις ΗΠΑ
Υγεία
15/06/2026 - 17:00
«Τεχνοστρές»: Γιατί είναι δίκοπο μαχαίρι για τους ηλικιωμένους η ψηφιακή πραγματικότητα
Ψυχική Υγεία
15/06/2026 - 16:34
Νέα καμπάνια της ΕΑΕ για την προστασία των παιδιών από την εξάρτηση στη νικοτίνη
Υγεία
15/06/2026 - 16:17
Αναζητώντας νέα ισορροπία στο φάρμακο: Ελλάδα και Ευρώπη σε σταυροδρόμι
Pharma Policy
15/06/2026 - 16:00
Γερμανία: Αλλαγή πλεύσης στις εκπτώσεις φαρμάκων μετά τις αντιδράσεις της φαρμακοβιομηχανίας
Pharma Policy
15/06/2026 - 15:44
Ο ΟΦΕΤ στο 2ο Αραβο-Ελληνικό Συνέδριο Υγείας: Γέφυρες συνεργασίας για την καινοτομία και την ανάπτυξη
Pharma News
15/06/2026 - 15:34
Γιαννάκος: «ΕΚΑΒ χωρίς ανταλλακτικά, εργαζόμενοι τα πληρώνουν από την τσέπη τους και απειλούνται με πειθαρχικά»
Πολιτική Υγείας
15/06/2026 - 15:16
Τεχνητή νοημοσύνη και υγεία: η «φωτεινή» και η «σκοτεινή» πλευρά μιας τεχνολογικής επανάστασης
Digital Health
15/06/2026 - 15:00
Δίκτυο κέντρων μαστού δημιουργούν από κοινού η 1η ΥΠΕ Αττικής και το «Άλμα Ζωής»
Υγεία
15/06/2026 - 14:47
Παγκόσμιο Κύπελλο 2026: Xαμηλός αλλά υπαρκτός κίνδυνος εισαγωγής Έμπολα στις ΗΠΑ
Πολιτική Υγείας
15/06/2026 - 14:30
Δέκα αυτόματους εξωτερικούς απινιδωτές παρέδωσε η Stoiximan στο Υπουργείο Υγείας
Επικαιρότητα
15/06/2026 - 13:54
ΣΦΕΕ-PIF: «Νέο αρνητικό ρεκόρ με clawback 80,7% στα νοσοκομειακά φάρμακα»
Pharma News
15/06/2026 - 13:17
Μωρά στον μάρσιπο: Νεότερα επιστημονικά δεδομένα για την ασφαλή χρήση, τα οφέλη και τους κινδύνους
Υγεία
15/06/2026 - 12:58
Φαρμακευτική αγορά, ανθρώπινος παράγοντας και νέες τεχνολογίες στο 15ο Συνέδριο της Ε.Ε.Φα.Μ
Pharma Policy
15/06/2026 - 12:16
Ρεκόρ συμμετοχής στις εκλογές του ΙΣΑ και πρωτιά της ΔΗΚΙ με 41,11%
Επικαιρότητα
15/06/2026 - 11:34
Νέος θεραπευτικός συνδυασμός δίνει ελπίδα σε ασθενείς πολλαπλούν μυέλωμα
Υγεία
15/06/2026 - 11:21
Τι είναι η σκολίωση, ποιοι μύθοι την περιβάλλουν και τι πραγματικά ισχύει
Health Talk
15/06/2026 - 10:54
3ο ΣΦΕΕ Summit: «Εφικτός στόχος η μείωση του clawback στο 40%»
Pharma Policy
15/06/2026 - 10:08
Τα μυστικά της σωστής διατροφής σε περιόδους ζέστης και η απαραίτητη ενυδάτωση
Διατροφή
15/06/2026 - 09:33
Οι 13 τρόποι με τους οποίους το fast food βλάπτει την υγεία σας
Διατροφή
13/06/2026 - 16:34
Μητσοτάκης: Κατασκευή νέου νοσοκομείου στην Κω και αξιοποίηση του παλιού στη Ρόδο
Πολιτική Υγείας
13/06/2026 - 16:14
Ηλεκτροπόρωση: Μία παλιά μέθοδος ανοίγει νέους δρόμους για ανεγχείρητους καρκίνους του πεπτικού
Υγεία
13/06/2026 - 15:44
Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη: Το βαθιά ανθρώπινο μήνυμα του Νοσοκομείου Χανίων
Υγεία
13/06/2026 - 08:14

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Δράσεις εταιρικής κοινωνικής ευθύνης στον Έβρο για τα 60 χρόνια από την ίδρυση της ELPEN
Pharma News
13/06/2026 - 00:13
Μητσοτάκης: Κατασκευή νέου νοσοκομείου στην Κω και αξιοποίηση του παλιού στη Ρόδο
Πολιτική Υγείας
13/06/2026 - 16:14
Οι 13 τρόποι με τους οποίους το fast food βλάπτει την υγεία σας
Διατροφή
13/06/2026 - 16:34
Τα μυστικά της σωστής διατροφής σε περιόδους ζέστης και η απαραίτητη ενυδάτωση
Διατροφή
15/06/2026 - 09:33
ΣΦΕΕ-PIF: «Νέο αρνητικό ρεκόρ με clawback 80,7% στα νοσοκομειακά φάρμακα»
Pharma News
15/06/2026 - 13:17
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo