ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τι πρέπει να περιλαμβάνει ένα σωστό τσεκάπ μετά τις καλοκαιρινές διακοπές για άνδρες και γυναίκες

Υπηρεσίες Υγείας
Τι πρέπει να περιλαμβάνει ένα σωστό τσεκάπ μετά τις καλοκαιρινές διακοπές για άνδρες και γυναίκες
Το τέλος των καλοκαιρινών διακοπών και η επιστροφή στην καθημερινή ρουτίνα δίνει ευκαιρία για έναν προληπτικό έλεγχο της υγείας, ειδικά μετά τους παρατεταμένους καύσωνες και τις μεγάλες δασικές πυρκαγιές που επιβάρυναν σημαντικά την ατμόσφαιρα και τον οργανισμό μας.
Πέμπτη, 31/08/2023 - 13:24
News4Health Team News4Health Team

Η ανάγκη για ένα τσεκάπ είναι ακόμα μεγαλύτερη για όσους αρρώστησαν από τον νέο κορωνοϊό, τα κρούσματα του οποίου είναι αυξημένα τις τελευταίες εβδομάδες, εξαιτίας κυρίως της νέας υποπαραλλαγή Eris (EG.5).

«Η υγεία μας δεν χρειάζεται έλεγχο μόνο όταν έχουμε συμπτώματα. Είναι προτιμότερο να γίνεται ένας προληπτικός έλεγχος για να εντοπιστούν τυχόν ασυμπτωματικά προβλήματα, που ενδέχεται να αντιμετωπίζονται πιο εύκολα πριν εκδηλωθούν. Οι ασυμπτωματικοί ταξιδιώτες μπορεί π.χ. να έχουν μολυνθεί με κάποιο βακτήριο ή παράσιτο και να μην το γνωρίζουν ακόμα. Αν μάλιστα έχουν ταξιδέψει στο εξωτερικό, μπορεί να φέρουν παθογόνα που είναι σπάνια στην πατρίδα τους», επισημαίνει η Ειδική Παθολόγος δρ. Χρυσούλα Λιάκου, MD, PhD και συμπληρώνει: «Οι ακριβείς εξετάσεις που χρειάζεται κάθε άτομο καθορίζονται κατά περίπτωση από τον οικογενειακό γιατρό, αφού πρώτα γίνει λήψη λεπτομερούς ιστορικού. Υπάρχουν όμως μερικές βασικές που συνιστώνται στους περισσότερους ενήλικες».

Οι συστάσεις της παθολόγου

«Η πρώτη προληπτική εξέταση που συνιστάται μετά την επιστροφή από τις διακοπές είναι ο αυτοδιαγνωστικός έλεγχος (self-test) για τον νέο κορωνοϊό. Αυτός είναι σημαντικός ειδικά αν συγκατοικείτε ή έρχεστε συχνά σε επαφή με τους ηλικιωμένους γονείς σας, με μικρά παιδιά ή με πάσχοντες από χρόνιες παθήσεις.

Αν όμως επιστρέψετε από τις διακοπές σας με συμπτώματα (π.χ. βήχας, φτάρνισμα, συνάχι, πονόλαιμος, πυρετός), ο έλεγχος με self-test ή rapid test είναι απαραίτητος. Αν νοσήσατε από κορωνοϊό στη διάρκεια του καλοκαιριού, ο γιατρός σας θα σας πει αν χρειάζεστε εξειδικευμένο έλεγχο (π.χ. για την καρδιά) μετά την COVID-19.

Εάν στις διακοπές σας ήσασταν χαλαροί με τη διατροφή σας, την άσκηση και με την κατανάλωση αλκοόλ, καλό θα ήταν να κάνετε επίσης βασικές εξετάσεις αίματος και ούρων. Αν έχετε χρόνια να κάνετε αυτές τις εξετάσεις, είναι ευκαιρία να δείτε σε τι κατάσταση βρίσκεται ο οργανισμός σας, πριν έρθετε αντιμέτωποι με τις ιώσεις του χειμώνα, οι οποίες τα τελευταία χρόνια γίνονται ολοένα πιο πολύπλοκες.
Εξίσου σημαντικό είναι να κάνετε δερματολογικό έλεγχο, κυρίως αν στις διακοπές σας περπατούσατε ξυπόλητοι, καθόσασταν στην άμμο ή/και μένατε πολλές ώρες στην παραλία. Υπάρχει πάντα ενδεχόμενο, λ.χ., να ήταν η άμμος μολυσμένη με ακαθαρσίες και λύματα, ειδικά στις περιοχές χωρίς αποχέτευση. Είναι επίσης σημαντικό να ελέγχονται μία φορά τον χρόνο οι σπίλοι (ελιές) στο δέρμα σας, για τυχόν αλλοιώσεις που συνήθως προκαλούνται από την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία (UV).

Ειδικά οι γυναίκες, καλό θα ήταν να υποβληθούν και σε προληπτικό γυναικολογικό έλεγχο, καθώς ο συνδυασμός της ζέστης με την συχνή επαφή με την άμμο, τις καθιστά επιρρεπείς στις μολύνσεις (π.χ. κολπίτιδες).

Εξειδικευμένες εξετάσεις για σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, όπως τα χλαμύδια, μπορεί να χρειασθούν οι παραθεριστές που είχαν εφήμερες επαφές, χωρίς προφυλάξεις με έναν ή περισσότερους ερωτικούς συντρόφους.

Πριν από την επιστροφή στην καθημερινή ρουτίνα καλό είναι επίσης να γίνει ο ετήσιος οφθαλμολογικός και οδοντιατρικός έλεγχος, ούτως ώστε αν εντοπιστεί κάποιο πρόβλημα να υπάρχει δυνατότητα να διορθωθεί, πριν ξαναγίνει «ασφυκτικό» το ημερήσιο πρόγραμμα. Ειδικά η οφθαλμολογική εξέταση μπορεί να αποκαλύψει και συστηματικά νοσήματα, όπως η υπέρταση και ο σακχαρώδης διαβήτης.

Η δρ. Λιάκου συνεχίζει ως εξής: «Όσοι εξάλλου πρόκειται να αρχίσουν μία αθλητική δραστηριότητα, καλό είναι να υποβληθούν σε προαθλητικό καρδιολογικό έλεγχο», συνεχίζει η δρ Λιάκου. Αυτός συνήθως αποτελείται από λήψη ατομικού και οικογενειακού ιστορικού, κλινική εξέταση (συμπεριλαμβάνει ακρόαση της καρδιάς, μέτρηση παλμών και αρτηριακής πίεσης), ηλεκτροκαρδιογράφημα (ΗΚΓ) και, αν κριθεί απαραίτητο, έγχρωμο υπερηχογράφημα καρδιάς (triplex). Ωστόσο η αξιολόγηση του οργανισμού μετά το καλοκαίρι και η προετοιμασία για τις αυξημένες απαιτήσεις του χειμώνα δεν τελειώνει με τις προληπτικές εξετάσεις», τονίζει και προσθέτει πως «Πολύ σημαντικό είναι να βεβαιωθείτε ότι έχετε κάνει τους βασικούς εμβολιασμούς που συνιστώνται (αναλόγως με την ηλικία και άλλους παράγοντες κινδύνου) για νοσήματα όπως η γρίπη, ο τέτανος και ο νέος κορωνοϊός».

Το εμβόλιο της γρίπης είναι ετήσιο. Το τριπλό εμβόλιο διφθερίτιδας-τετάνου-κοκκύτη (ή το διπλό εμβόλιο τετάνου-διφθερίτιδας) συνιστάται ανά 10ετία μετά την ηλικία των 25 ετών, σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών Ενηλίκων του Υπουργείου Υγείας. Οι συστάσεις για τον εμβολιασμό εναντίον του νέου κορωνοϊού για την περίοδο 2023-2024 δεν έχουν εκδοθεί ακόμα.

«Τα πιθανά προβλήματα μετά τις διακοπές εξαρτώνται από τον προορισμό, τη διάρκεια των διακοπών και τη συμπεριφορά μας. Και τίποτα να μην βρεθεί, όμως, ο προληπτικός έλεγχος επιτρέπει αξιολόγηση της γενικής υγείας, συμπεριλαμβανομένου του ανοσοποιητικού συστήματος το οποίο ταλαιπωρείται πολύ τα τελευταία χρόνια από την πανδημία αλλά και την κλιματική αλλαγή», υπογραμμίζει η δρ Λιάκου. «Παγκοσμίως βλέπουμε την επιστροφή παλαιών ασθενειών και την ανάδυση νέων, οι οποίες δοκιμάζουν τις αντοχές του οργανισμού μας. Αλλαγή προς το καλύτερο δεν διαφαίνεται στο εγγύς μέλλον, επομένως όσο περισσότερο προσέχουμε προληπτικά την υγεία μας τώρα, τόσο πιθανότερο είναι να την διατηρήσουμε στα χρόνια που έρχονται», καταλήγει.

  • ΤΣΕΚΑΠ
  • ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ
  • ΑΝΔΡΕΣ
  • ΓΥΝΑΙΚΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Συνεργασία Vantage Towers, Staex, και EVA για διαδρόμους παραδόσεων και φαρμάκων με drones
Συνεργασία Vantage Towers, Staex, και EVA για διαδρόμους παραδόσεων και φαρμάκων με drones 31 Αυγούστου 2023
Πόσο επηρεάζονται οι άνδρες από τη φωτογήρανση; Οι παράγοντες που την καθορίζουν 01 Σεπτεμβρίου 2023
Πόσο επηρεάζονται οι άνδρες από τη φωτογήρανση; Οι παράγοντες που την καθορίζουν

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οκτώ συμβουλές προς τις γυναίκες για την πρόληψη των ουρολοιμώξεων
Health Talk
11/05/2026 - 17:37

Οκτώ συμβουλές προς τις γυναίκες για την πρόληψη των ουρολοιμώξεων

Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας: Η μητρότητα δεν αναιρεί την ταυτότητα της σύγχρονης γυναίκας
Επικαιρότητα
08/05/2026 - 19:48

Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας: Η μητρότητα δεν αναιρεί την ταυτότητα της σύγχρονης γυναίκας

Νέα εφαρμογή για smartphone καταγράφει τις νυχτερινές στύσεις - Γιατί αποτελούν δείκτη υγείας
Digital Health
08/05/2026 - 12:16

Νέα εφαρμογή για smartphone καταγράφει τις νυχτερινές στύσεις - Γιατί αποτελούν δείκτη υγείας

«Coolcations»: Η νέα τάση για καλοκαιρινές διακοπές μακριά από τους καύσωνες
Επικαιρότητα
05/05/2026 - 20:24

«Coolcations»: Η νέα τάση για καλοκαιρινές διακοπές μακριά από τους καύσωνες

Η εμμηνόπαυση γερνάει ανομοιόμορφα τα όργανα του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος
Υγεία
30/04/2026 - 09:43

Η εμμηνόπαυση γερνάει ανομοιόμορφα τα όργανα του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος

Μυϊκή μάζα: Δεν είναι θέμα φύλου αλλά κατάλληλης εκγύμνασης
Fitness
28/04/2026 - 09:00

Μυϊκή μάζα: Δεν είναι θέμα φύλου αλλά κατάλληλης εκγύμνασης

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Συχνές, αλλά όχι «απλές» οι αλλεργίες στην παιδική ηλικία - Οι παράγοντες κινδύνου
Health Talk
19/05/2026 - 18:57
Θεσσαλονίκη: Στο Αυτόφωρο τραυματιοφορέας νοσοκομείου έπειτα από «θερμό» επεισόδιο με συγγενή ασθενούς
Επικαιρότητα
19/05/2026 - 18:23
ΣΠΕΑ: Παιδιά με αιμορροφιλία έμαθαν τα μυστικά του στίβου από σημαντικούς αθλητές
Patient Talk
19/05/2026 - 17:49
Επιμένουν οι ανισότητες στην πρόσβαση σε νέα φάρμακα στην Ευρώπη
Pharma Policy
19/05/2026 - 17:23
Ανήσυχος ο ΠΟΥ για την επιδημία του ιού Έμπολα σε Κονγκό και Ουγκάντα
Υγεία
19/05/2026 - 16:46
ΣΦΕΕ: Επένδυση στην υγεία, την καινοτομία και την οικονομία της χώρας οι κλινικές μελέτες
Pharma Policy
19/05/2026 - 16:33
Συμφωνία FAMAR με την GE HealthCare για την παραγωγή ιωδιούχων σκιαγραφικών υγρών
Pharma News
19/05/2026 - 16:18
Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία: Ποιοι πρέπει να προστατεύονται πολύ περισσότερο από τον ήλιο
Υγεία
19/05/2026 - 16:00
Ενιαίες απαιτήσεις για την αξιολόγηση των ιατροτεχνολογικών προϊόντων
Πολιτική Υγείας
19/05/2026 - 15:34
Πως ένα τζελ μπορεί να φέρει ένα μέλλον χωρίς ενέσεις ινσουλίνης
Υγεία
19/05/2026 - 15:00
Θεμιστοκλέους: Το ΕΣΥ έγινε ξανά ελκυστικό για τους νέους ιατρούς
Πολιτική Υγείας
19/05/2026 - 14:05
Εμμηνόπαυση και πόνοι στο σώμα: Ένα σύμπτωμα που πολλές γυναίκες αγνοούν
Patient Talk
19/05/2026 - 14:00
Κεραμέως: Στα βαρέα και ανθυγιεινά νοσηλευτές, οδηγοί και βοηθοί ασθενοφόρων-διασωστών ΕΣΥ και ΕΚΑΒ
Πολιτική Υγείας
19/05/2026 - 13:34
N.Παπανδρέου: Τα γεωπολιτικά παιχνίδια με τα φάρμακα κοστίζουν ζωές – Έμφαση στην ευρωπαϊκή φαρμακευτική αυτονομία
Pharma Policy
19/05/2026 - 13:15
Power peeing: Γιατί οι ειδικοί προειδοποιούν να μην πιέζεστε κατά την ούρηση
Υγεία
19/05/2026 - 13:00
«Πράσινο φως» από το Υπουργείο Υγείας για αποζημίωση συστημάτων συνεχούς καταγραφής γλυκόζης σε ασθενείς με Διαβήτη Τύπου 2
Πολιτική Υγείας
19/05/2026 - 12:18
Πατίνια: Οι κίνδυνοι τους για τη μυοσκελετική υγεία
Υγεία
19/05/2026 - 12:00
Έμπολα - ΠΟΥ: "Βαθιά ανησυχία" από τις διαστάσεις και την ταχύτητα εξάπλωσης της επιδημίας
Πολιτική Υγείας
19/05/2026 - 11:26
Βρετανία: Αντιμετώπιση ανευρύσματος στον εγκέφαλο μέσω του...ματιού!
Υγεία
19/05/2026 - 11:00
Επιδημία Έμπολα: Υγειονομικούς ελέγχους στα σύνορα επέβαλαν οι ΗΠΑ - Αμερικανός γιατρός μολύνθηκε στο Κονγκό
Υγεία
19/05/2026 - 10:00
Έκθεση: Γιατί οι μεταδοτικές ασθένειες γίνονται πιο συχνές και πιο καταστροφικές
Πολιτική Υγείας
19/05/2026 - 09:00
ΕΛΙΚΑΡ: Η υπέρταση αφορά όλους και δεν παρουσιάζει συμπτώματα!
Υγεία
19/05/2026 - 00:04
Γεωργιάδης: «Απόλυτα νόμιμος ο διαγωνισμός του ΕΚΑΠΥ 1/23 αξίας 145.000.000 ευρώ»
Πολιτική Υγείας
18/05/2026 - 21:13
FairLife: Μεγάλη η συμμετοχή στην εκδήλωση «Υγεία Πνευμόνων» στα Ιωάννινα
Patient Talk
18/05/2026 - 20:09
Καμπανάκι παιδιάτρων για τις αυτοκτονίες των νέων: «Κοινωνικό σύμπτωμα και όχι ατομική τραγωδία»
Health Talk
18/05/2026 - 19:27
Ειδικό βίντεο του ΕΕΣ: Αυτοφροντίδα και διαχείριση άγχους στις Πανελλήνιες Εξετάσεις
Ψυχική Υγεία
18/05/2026 - 18:24
Το ECDC ενεργοποιεί την task force της ΕΕ για την αντιμετώπιση του Έμπολα
Πολιτική Υγείας
18/05/2026 - 17:29
PIF: Νέο διοικητικό συμβούλιο με πλάνο τριετίας για τους ασθενείς και τη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας
Pharma Policy
18/05/2026 - 17:07
Θεσσαλονίκη: ΑΠΘ και Pfizer υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας
Pharma News
18/05/2026 - 16:21
Καρκίνος ουροδόχου κύστης: Το κάπνισμα βασικός παράγοντας κινδύνου - Τα συμπτώματα
Υγεία
18/05/2026 - 16:00

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Προλαμβάνω: Τρία νέα δωρεάν πρόγραμματα πρόληψης για υπέρταση, καρκίνο πνεύμονα και δέρματος
Πολιτική Υγείας
18/05/2026 - 08:30
Γιαννάκος: 40 ανήλικα σε παιδιατρικά νοσοκομεία λόγω ελλείψεων στις δομές πρόνοιας
Πολιτική Υγείας
18/05/2026 - 11:00
Πράσινο φως από τον FDA σε αντιυπερτασικό που "δαμάζει" την αρρύθμιστη πίεση
Pharma News
18/05/2026 - 12:00
Αγαπάτε το καρπούζι; Τι δείχνει αυτό για τις διατροφικές συνήθειες σας αλλά και για τον οργανισμό σας
Διατροφή
18/05/2026 - 14:00
Εγκρίθηκε νέα μονοθεραπεία για παιδιά με σπάνιους όγκους εγκεφάλου
Pharma News
18/05/2026 - 15:36
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo