ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τι πρέπει να περιλαμβάνει ένα σωστό τσεκάπ μετά τις καλοκαιρινές διακοπές για άνδρες και γυναίκες

Υπηρεσίες Υγείας
Τι πρέπει να περιλαμβάνει ένα σωστό τσεκάπ μετά τις καλοκαιρινές διακοπές για άνδρες και γυναίκες
Το τέλος των καλοκαιρινών διακοπών και η επιστροφή στην καθημερινή ρουτίνα δίνει ευκαιρία για έναν προληπτικό έλεγχο της υγείας, ειδικά μετά τους παρατεταμένους καύσωνες και τις μεγάλες δασικές πυρκαγιές που επιβάρυναν σημαντικά την ατμόσφαιρα και τον οργανισμό μας.
Πέμπτη, 31/08/2023 - 13:24
News4Health Team News4Health Team

Η ανάγκη για ένα τσεκάπ είναι ακόμα μεγαλύτερη για όσους αρρώστησαν από τον νέο κορωνοϊό, τα κρούσματα του οποίου είναι αυξημένα τις τελευταίες εβδομάδες, εξαιτίας κυρίως της νέας υποπαραλλαγή Eris (EG.5).

«Η υγεία μας δεν χρειάζεται έλεγχο μόνο όταν έχουμε συμπτώματα. Είναι προτιμότερο να γίνεται ένας προληπτικός έλεγχος για να εντοπιστούν τυχόν ασυμπτωματικά προβλήματα, που ενδέχεται να αντιμετωπίζονται πιο εύκολα πριν εκδηλωθούν. Οι ασυμπτωματικοί ταξιδιώτες μπορεί π.χ. να έχουν μολυνθεί με κάποιο βακτήριο ή παράσιτο και να μην το γνωρίζουν ακόμα. Αν μάλιστα έχουν ταξιδέψει στο εξωτερικό, μπορεί να φέρουν παθογόνα που είναι σπάνια στην πατρίδα τους», επισημαίνει η Ειδική Παθολόγος δρ. Χρυσούλα Λιάκου, MD, PhD και συμπληρώνει: «Οι ακριβείς εξετάσεις που χρειάζεται κάθε άτομο καθορίζονται κατά περίπτωση από τον οικογενειακό γιατρό, αφού πρώτα γίνει λήψη λεπτομερούς ιστορικού. Υπάρχουν όμως μερικές βασικές που συνιστώνται στους περισσότερους ενήλικες».

Οι συστάσεις της παθολόγου

«Η πρώτη προληπτική εξέταση που συνιστάται μετά την επιστροφή από τις διακοπές είναι ο αυτοδιαγνωστικός έλεγχος (self-test) για τον νέο κορωνοϊό. Αυτός είναι σημαντικός ειδικά αν συγκατοικείτε ή έρχεστε συχνά σε επαφή με τους ηλικιωμένους γονείς σας, με μικρά παιδιά ή με πάσχοντες από χρόνιες παθήσεις.

Αν όμως επιστρέψετε από τις διακοπές σας με συμπτώματα (π.χ. βήχας, φτάρνισμα, συνάχι, πονόλαιμος, πυρετός), ο έλεγχος με self-test ή rapid test είναι απαραίτητος. Αν νοσήσατε από κορωνοϊό στη διάρκεια του καλοκαιριού, ο γιατρός σας θα σας πει αν χρειάζεστε εξειδικευμένο έλεγχο (π.χ. για την καρδιά) μετά την COVID-19.

Εάν στις διακοπές σας ήσασταν χαλαροί με τη διατροφή σας, την άσκηση και με την κατανάλωση αλκοόλ, καλό θα ήταν να κάνετε επίσης βασικές εξετάσεις αίματος και ούρων. Αν έχετε χρόνια να κάνετε αυτές τις εξετάσεις, είναι ευκαιρία να δείτε σε τι κατάσταση βρίσκεται ο οργανισμός σας, πριν έρθετε αντιμέτωποι με τις ιώσεις του χειμώνα, οι οποίες τα τελευταία χρόνια γίνονται ολοένα πιο πολύπλοκες.
Εξίσου σημαντικό είναι να κάνετε δερματολογικό έλεγχο, κυρίως αν στις διακοπές σας περπατούσατε ξυπόλητοι, καθόσασταν στην άμμο ή/και μένατε πολλές ώρες στην παραλία. Υπάρχει πάντα ενδεχόμενο, λ.χ., να ήταν η άμμος μολυσμένη με ακαθαρσίες και λύματα, ειδικά στις περιοχές χωρίς αποχέτευση. Είναι επίσης σημαντικό να ελέγχονται μία φορά τον χρόνο οι σπίλοι (ελιές) στο δέρμα σας, για τυχόν αλλοιώσεις που συνήθως προκαλούνται από την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία (UV).

Ειδικά οι γυναίκες, καλό θα ήταν να υποβληθούν και σε προληπτικό γυναικολογικό έλεγχο, καθώς ο συνδυασμός της ζέστης με την συχνή επαφή με την άμμο, τις καθιστά επιρρεπείς στις μολύνσεις (π.χ. κολπίτιδες).

Εξειδικευμένες εξετάσεις για σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, όπως τα χλαμύδια, μπορεί να χρειασθούν οι παραθεριστές που είχαν εφήμερες επαφές, χωρίς προφυλάξεις με έναν ή περισσότερους ερωτικούς συντρόφους.

Πριν από την επιστροφή στην καθημερινή ρουτίνα καλό είναι επίσης να γίνει ο ετήσιος οφθαλμολογικός και οδοντιατρικός έλεγχος, ούτως ώστε αν εντοπιστεί κάποιο πρόβλημα να υπάρχει δυνατότητα να διορθωθεί, πριν ξαναγίνει «ασφυκτικό» το ημερήσιο πρόγραμμα. Ειδικά η οφθαλμολογική εξέταση μπορεί να αποκαλύψει και συστηματικά νοσήματα, όπως η υπέρταση και ο σακχαρώδης διαβήτης.

Η δρ. Λιάκου συνεχίζει ως εξής: «Όσοι εξάλλου πρόκειται να αρχίσουν μία αθλητική δραστηριότητα, καλό είναι να υποβληθούν σε προαθλητικό καρδιολογικό έλεγχο», συνεχίζει η δρ Λιάκου. Αυτός συνήθως αποτελείται από λήψη ατομικού και οικογενειακού ιστορικού, κλινική εξέταση (συμπεριλαμβάνει ακρόαση της καρδιάς, μέτρηση παλμών και αρτηριακής πίεσης), ηλεκτροκαρδιογράφημα (ΗΚΓ) και, αν κριθεί απαραίτητο, έγχρωμο υπερηχογράφημα καρδιάς (triplex). Ωστόσο η αξιολόγηση του οργανισμού μετά το καλοκαίρι και η προετοιμασία για τις αυξημένες απαιτήσεις του χειμώνα δεν τελειώνει με τις προληπτικές εξετάσεις», τονίζει και προσθέτει πως «Πολύ σημαντικό είναι να βεβαιωθείτε ότι έχετε κάνει τους βασικούς εμβολιασμούς που συνιστώνται (αναλόγως με την ηλικία και άλλους παράγοντες κινδύνου) για νοσήματα όπως η γρίπη, ο τέτανος και ο νέος κορωνοϊός».

Το εμβόλιο της γρίπης είναι ετήσιο. Το τριπλό εμβόλιο διφθερίτιδας-τετάνου-κοκκύτη (ή το διπλό εμβόλιο τετάνου-διφθερίτιδας) συνιστάται ανά 10ετία μετά την ηλικία των 25 ετών, σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών Ενηλίκων του Υπουργείου Υγείας. Οι συστάσεις για τον εμβολιασμό εναντίον του νέου κορωνοϊού για την περίοδο 2023-2024 δεν έχουν εκδοθεί ακόμα.

«Τα πιθανά προβλήματα μετά τις διακοπές εξαρτώνται από τον προορισμό, τη διάρκεια των διακοπών και τη συμπεριφορά μας. Και τίποτα να μην βρεθεί, όμως, ο προληπτικός έλεγχος επιτρέπει αξιολόγηση της γενικής υγείας, συμπεριλαμβανομένου του ανοσοποιητικού συστήματος το οποίο ταλαιπωρείται πολύ τα τελευταία χρόνια από την πανδημία αλλά και την κλιματική αλλαγή», υπογραμμίζει η δρ Λιάκου. «Παγκοσμίως βλέπουμε την επιστροφή παλαιών ασθενειών και την ανάδυση νέων, οι οποίες δοκιμάζουν τις αντοχές του οργανισμού μας. Αλλαγή προς το καλύτερο δεν διαφαίνεται στο εγγύς μέλλον, επομένως όσο περισσότερο προσέχουμε προληπτικά την υγεία μας τώρα, τόσο πιθανότερο είναι να την διατηρήσουμε στα χρόνια που έρχονται», καταλήγει.

  • ΤΣΕΚΑΠ
  • ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ
  • ΑΝΔΡΕΣ
  • ΓΥΝΑΙΚΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Συνεργασία Vantage Towers, Staex, και EVA για διαδρόμους παραδόσεων και φαρμάκων με drones
Συνεργασία Vantage Towers, Staex, και EVA για διαδρόμους παραδόσεων και φαρμάκων με drones 31 Αυγούστου 2023
Πόσο επηρεάζονται οι άνδρες από τη φωτογήρανση; Οι παράγοντες που την καθορίζουν 01 Σεπτεμβρίου 2023
Πόσο επηρεάζονται οι άνδρες από τη φωτογήρανση; Οι παράγοντες που την καθορίζουν

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τσάι, μούρα, μήλα και κακάο προστατεύουν την ανδρική καρδιά από τις αρνητικές συνέπειες του καναπέ
Διατροφή
30/11/2025 - 10:24

Τσάι, μούρα, μήλα και κακάο προστατεύουν την ανδρική καρδιά από τις αρνητικές συνέπειες του καναπέ

Οταν «οι ωοθήκες "μιλούν" μεταξύ τους»: Ο πολύπλοκος μηχανισμός πίσω από τον ασταθή κύκλο εκατομμυρίων γυναικών
Υγεία
30/11/2025 - 09:33

Οταν «οι ωοθήκες "μιλούν" μεταξύ τους»: Ο πολύπλοκος μηχανισμός πίσω από τον ασταθή κύκλο εκατομμυρίων γυναικών

ΕΕΔΑ: Κάθε δέκα λεπτά δολοφονείται μια γυναίκα - Οξυμένο το πρόβλημα της ενδοοικογενειακής βίας
Επικαιρότητα
28/11/2025 - 03:39

ΕΕΔΑ: Κάθε δέκα λεπτά δολοφονείται μια γυναίκα - Οξυμένο το πρόβλημα της ενδοοικογενειακής βίας

O υπέρηχος καρωτίδων μπορεί να διαγνώσει τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας στους άνδρες
Υγεία
27/11/2025 - 11:00

O υπέρηχος καρωτίδων μπορεί να διαγνώσει τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας στους άνδρες

Νέες μη ορμονικές θεραπείες για τις εξάψεις γυναικών με πρόωρη κλιμακτήριο μετά από αντικαρκινικές θεραπείες
Υγεία
20/11/2025 - 16:58

Νέες μη ορμονικές θεραπείες για τις εξάψεις γυναικών με πρόωρη κλιμακτήριο μετά από αντικαρκινικές θεραπείες

Ψήφος δια πληρεξουσίου για γυναίκες ευρωβουλευτές πριν και μετά τον τοκετό
Επικαιρότητα
13/11/2025 - 21:51

Ψήφος δια πληρεξουσίου για γυναίκες ευρωβουλευτές πριν και μετά τον τοκετό

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η καινοτομία κινητήριος μοχλός στην αειφόρο και βιώσιμη ανάπτυξη
Pharma News
01/12/2025 - 15:14
Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Πασχόντων από Καρδιοπάθειες συμμετέχει στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας για τα ΑμεΑ
Patient Talk
01/12/2025 - 14:51
Μήνυμα Πατούλη για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS: «Αντιμετώπιση του στίγματος, βελτίωση της πρόσβασης»
Επικαιρότητα
01/12/2025 - 14:16
Πρωτοβουλία Νίκου Παπανδρέου για δωρεάν προληπτικό ηπατικό έλεγχο στον Πειραιά!
Επικαιρότητα
01/12/2025 - 13:38
Πότε το στόλισμα του χριστουγεννιάτικου δέντρου μπορεί να… μας στείλει στο νοσοκομείο
Υγεία
01/12/2025 - 12:44
Το στίγμα γύρω από τον HIV δεν είναι ατυχές φαινόμενο – είναι εμπόδιο στη δημόσια υγεία
Pharma News
01/12/2025 - 12:27
ΕΣΑμεΑ: Η 3η Δεκέμβρη δεν είναι γιορτή αλλά ημέρα δικαιωμάτων και λογοδοσίας
Patient Talk
01/12/2025 - 11:58
Οι ομάδες streetwork του ΕΟΠΑΕ σε ενημερωτικές δράσεις ανά την Ελλάδα για τον HIV - Ο «χάρτης» με τα σημεία
Ψυχική Υγεία
01/12/2025 - 11:32
HIV: Πόσο κοντά είμαστε πραγματικά στο τέλος της επιδημίας;
Επικαιρότητα
01/12/2025 - 11:14
Αθρόα συμμετοχή στις εκλογές του ΦΣΘ και νίκη της παράταξης Ευγενίδη με 45,46%
Επικαιρότητα
01/12/2025 - 11:02
Ανάρτηση Μητσοτάκη για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS: «Να στηρίξουμε όσους ζουν με HIV»
Επικαιρότητα
01/12/2025 - 10:37
Επτά πολύ καλοί λόγοι για να εντάξετε τα μανταρίνια στη διατροφή σας
Διατροφή
01/12/2025 - 09:43
Το Υπουργείο Υγείας ολοκλήρωσε το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον HIV
Πολιτική Υγείας
01/12/2025 - 09:27
Ζώντας με Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια
Pharma News
01/12/2025 - 09:11
Παγκόσμια Ημέρα HIV AIDS: Οι έξι διεκδικήσεις των οροθετικών στην Ελλάδα
Patient Talk
01/12/2025 - 08:47
Αγαπηδάκη: «Δημιουργούμε το πρώτο πρότυπο κέντρο για την Ψυχική Υγεία των Νέων»
Ψυχική Υγεία
01/12/2025 - 08:21
Κερατόκωνος και διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια: Νεότερες εξελίξεις σε διάγνωση και θεραπεία
Health Talk
30/11/2025 - 11:16
Νέα θεραπευτική αγωγή για τον καρκίνο του προστάτη
Υγεία
30/11/2025 - 10:52
Τσάι, μούρα, μήλα και κακάο προστατεύουν την ανδρική καρδιά από τις αρνητικές συνέπειες του καναπέ
Διατροφή
30/11/2025 - 10:24
Οταν «οι ωοθήκες "μιλούν" μεταξύ τους»: Ο πολύπλοκος μηχανισμός πίσω από τον ασταθή κύκλο εκατομμυρίων γυναικών
Υγεία
30/11/2025 - 09:33
Αγαπηδάκη: «Τα παιδιά μας μέρα με τη μέρα κερδίζουν καλύτερη υγεία»
Πολιτική Υγείας
30/11/2025 - 08:07
Χυμός πορτοκαλιού: Οφέλη για την υγεία να τα πιεις στο ποτήρι!
Διατροφή
28/11/2025 - 18:09
ΚΚΕ: «Στηρίζουμε τον δίκαιο αγώνα των νοσηλευτών - Να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους»
Επικαιρότητα
28/11/2025 - 17:42
Αγαπηδάκη: «Περίπου 1.000 παιδιά και οικογένειες έχουν λάβει δωρεάν υποστήριξη κατά της παχυσαρκίας»
Πολιτική Υγείας
28/11/2025 - 17:24
Tο Κοινοβούλιο και ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός τίμησαν τους εθελοντές αιμοδότες
Επικαιρότητα
28/11/2025 - 16:56
Ισπανία: Ανιχνεύθηκαν κρούσματα αφρικανικής πανώλης των χοίρων - Είναι τα πρώτα από το 1994
Επικαιρότητα
28/11/2025 - 16:33
Παχυσαρκία και νεότερες αγωγές για την αντιμετώπισή της
Health Talk
28/11/2025 - 16:08
Ανοσμία: Συσκευή διδάσκει τον εγκέφαλο να μυρίζει μέσω άλλων αισθήσεων
Υγεία
28/11/2025 - 16:03
ΕΦΕΤ: Ανάκληση μη ασφαλούς νωπής μυζήθρας
Επικαιρότητα
28/11/2025 - 15:44
ACT FOR THE FUTURE III – Το «S» του ESG ξεκινά από τα παιδιά
Ψυχική Υγεία
28/11/2025 - 15:22

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παχυσαρκία και νεότερες αγωγές για την αντιμετώπισή της
Health Talk
28/11/2025 - 16:08
Αγαπηδάκη: «Περίπου 1.000 παιδιά και οικογένειες έχουν λάβει δωρεάν υποστήριξη κατά της παχυσαρκίας»
Πολιτική Υγείας
28/11/2025 - 17:24
Τσάι, μούρα, μήλα και κακάο προστατεύουν την ανδρική καρδιά από τις αρνητικές συνέπειες του καναπέ
Διατροφή
30/11/2025 - 10:24
Χυμός πορτοκαλιού: Οφέλη για την υγεία να τα πιεις στο ποτήρι!
Διατροφή
28/11/2025 - 18:09
Ζώντας με Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια
Pharma News
01/12/2025 - 09:11
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo