ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

EMEKA: «Σε πανδημία έχει εξελιχθεί η καρδιακή ανεπάρκεια»

Υπηρεσίες Υγείας
EMEKA: «Σε πανδημία έχει εξελιχθεί η καρδιακή ανεπάρκεια»
Η καρδιακή ανεπάρκεια είναι ένα σύνδρομο, το οποίο σχετίζεται με κακή ποιότητα ζωής, και είναι δυνητικά θανατηφόρο.
Παρασκευή, 03/02/2023 - 13:14
News4Health Team News4Health Team

To 30-40% των ασθενών με προχωρημένη καρδιακή ανεπάρκεια πεθαίνουν στο πρώτο έτος από την εισαγωγή στο νοσοκομείο, θνητότητα η οποία είναι μεγαλύτερη και από τις πιο βαριές μορφές καρκίνου.

Το πραγματικά δυσάρεστο είναι ότι η καρδιακή ανεπάρκεια είναι μια πανδημία, που επηρεάζει περισσότερους από 26 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης με τεράστιο κόστος για τη Δημόσια υγεία.

Στην Ελλάδα οι πάσχοντες από καρδιακή ανεπάρκεια εκτιμάται ότι ανέρχονται σε 200.000-250.000 περίπου και περισσότερα από 600-700 νοσοκομειακά κρεβάτια είναι μονίμως κατειλημμένα από ασθενείς που πάσχουν από καρδιακή ανεπάρκεια.

Μάλιστα σε ασθενείς πάνω από τα 65 έτη η επίπτωση της καρδιακής ανεπάρκειας αυξάνεται προοδευτικά, φθάνοντας μέχρι και το 10% του πληθυσμού, ενώ αποτελεί για αυτές τις ηλικίες την κύρια αιτία εισαγωγής στο νοσοκομείο.

Αν αναλογιστεί κανείς ότι ο πληθυσμός άνω των 65 ετών διαρκώς αυξάνεται, ο αριθμός των ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια αναμένεται να αυξάνεται συνεχώς στο προσεχές μέλλον.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, ο αριθμός των ασθενών που θα έχουν ανάγκη από πιο εξειδικευμένες, αλλά και πιο δαπανηρές θεραπείες (όπως η αμφικοιλιακή βηματοδότηση, οι απινιδωτές, η μεταμόσχευση καρδιάς και η μηχανική υποστήριξη με «τεχνητή» καρδιά) να αυξάνεται αντίστοιχα.

Η μεταμόσχευση καρδιάς είναι μια πραγματικά σωτήρια επέμβαση που επιμηκύνει σημαντικά το χρόνο ζωής των ασθενών με προχωρημένη καρδιακή ανεπάρκεια, όμως υπάρχει ένα σημαντικότατο πρόβλημα, αυτό του περιορισμένου αριθμού δωρητών καρδιάς.

Περισσότερες από 5.000 μεταμοσχεύσεις καρδιάς πραγματοποιούνται κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο, αν και υπολογίζεται ότι πάνω από 50.000 άτομα είναι υποψήφιοι για μεταμόσχευση.

Η συνολική, λοιπόν, ευεργετική επίδραση της μεταμόσχευσης στην καρδιακή ανεπάρκεια κρίνεται ως «επιδημιολογικά πολύ μικρή» λόγω της έλλειψης μοσχευμάτων.

Αντίστοιχα στη χώρα μας ο αριθμός των ασθενών με προχωρημένη καρδιακή ανεπάρκεια, στους οποίους η συμβατική αγωγή έχει καταστεί αναποτελεσματική είναι μεγάλος και η ανάγκη αυτή είναι αδύνατον να καλυφθεί μόνο με τις μεταμοσχεύσεις καρδιάς που γίνονται σήμερα.

Ως εκ τούτου πέραν της μεταμόσχευσης, είναι πλέον διεθνώς άκρως επιτακτική και η χρόνια υποστήριξη με τις συσκευές υποστήριξης της καρδιάς που εμφανίζεται για το προσεχές, τουλάχιστον, μέλλον ως η πιο πρόσφορη εφαρμόσιμη λύση.

Τα τελευταία χρόνια οι συσκευές αυτές με την πρόοδο που έχει συντελεστεί τείνουν να αποκτήσουν τα χαρακτηριστικά μιας ιδανικής «τεχνητής καρδιάς»: είναι μικρότερες, προκαλούν λιγότερες λοιμώξεις και θρομβοεμβολικά επεισόδια και, παράλληλα με την εντυπωσιακή βελτίωση της ποιότητας ζωής, επιμηκύνουν σημαντικά την επιβίωση των ασθενών.

Η ετήσια επιβίωση ασθενών που φέρουν συσκευές μηχανικής υποστήριξης, σαν γέφυρα για μεταμόσχευση, πλησιάζει το 90% και ουσιαστικά δεν διαφέρει από την ετήσια επιβίωση ασθενών μετά από μεταμόσχευση καρδιάς.

Φαίνεται, μάλιστα, ότι δεν θα περάσει πολύς καιρός μέχρις ότου οι συσκευές αυτές να είναι πλήρως εμφυτεύσιμες, χωρίς εξωτερικά καλώδια και, επομένως, χωρίς τον κίνδυνο λοιμώξεων, αλλά και οικονομικά πιο προσιτές για τα χειμαζόμενα συστήματα υγείας.

Τι θα περιλαμβάνει το 24ο Παννελήνια Συνέδριο Καρδιακής Ανεπάρκειας

Οι σημαντικότερες, λοιπόν, εξελίξεις που αφορούν στο πολύπλοκο σύνδρομο της καρδιακής ανεπάρκειας από το οποίο πάσχουν χιλιάδες άνθρωποι στη χώρα μας, θα παρουσιαστούν στο τριήμερο, 24ο Πανελλήνιο Συνέδριο Καρδιακής Ανεπάρκειας, που αρχίζει σήμερα στην Αθήνα, στο Ξενοδοχείο Divani Caravel.

Τα θέματα που θα παρουσιαστούν, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Εταιρείας Μελέτης και Έρευνας της Καρδιακής Ανεπάρκειας (ΕΜΕΚΑ) Καθηγητή Καρδιολογίας, κύριο Φιλιππάτο, αφορούν:

  • Τον κλινικό καρδιολόγο, ο οποίος χρειάζεται να γνωρίζει σε βάθος ό,τι αφορά όχι μόνο στη διάγνωση και τη θεραπεία του συνδρόμου, αλλά και στις αρρυθμίες, την ανοσολογία, την εντατική θεραπεία, την απεικόνιση και τις συσκευές.
  • Κάθε επαγγελματία υγείας που αντιμετωπίζει ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια, συμπεριλαμβανομένων των καθιερωμένων θεραπευτικών προσεγγίσεων και των νεότερων κλινικών και ερευνητικών δεδομένων.
  • Τη σπουδαιότητα της λειτουργίας των ιατρείων Καρδιακής Ανεπάρκειας και Καρδιo–ογκολογίας για τη διαχείριση και παρακολούθηση ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια και καρκίνο, αντίστοιχα.
  • Τον ευεργετικό ρόλο των προγραμμάτων σωματικής άσκησης με την εξαιρετική συνεργασία της Ελληνικής Εταιρείας Εργοσπιρομετρίας Άσκησης και Αποκατάστασης (ΕΛΕΡΓΑ).
  • Την πολυδιάστατη βοήθεια που προσφέρουν οι νοσηλευτές στο ευρύ φάσμα θεραπειών που εφαρμόζονται στους ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια.

Φέτος, ειδικά, οργανώνεται για πρώτη φορά στα πλαίσια του Συνεδρίου Μετεκπαιδευτικό Σεμινάριο Προχωρημένης Καρδιακής Ανεπάρκειας και Μυοκαρδιοπαθειών τόσο για ειδικευόμενους όσο και για ειδικούς καρδιολόγους για το οποίο θα δοθεί ξεχωριστό Πιστοποιητικό Παρακολούθησης.

Οι σύνεδροι θα έχουν επιπρόσθετα τη δυνατότητα να ενημερωθούν για τις νεότερες εξελίξεις στην Καρδιογκολογία, ένα συνεχώς αυξανόμενο πρόβλημα με τις σύγχρονες αποτελεσματικές θεραπείες για τον καρκίνο.

Τέλος, στα πλαίσια του Συνεδρίου -την παραμονή- θα γίνει και η Συνάντηση του Εθνικού Δικτύου Ιατρείων Καρδιακής Ανεπάρκειας και του Εθνικού Δικτύου Ιατρείων Καρδιογκολογίας, όπου θα καλυφθεί ένα ευρύ πεδίο θεμάτων. Η συνεργασία των ειδικών είναι απαραίτητη για την καλύτερη αντιμετώπιση των ασθενών με ΚΑ.

Το δίκτυο των 75 Ιατρείων, από τα πρώτα δίκτυα που αναπτύχθηκαν σε όλο τον κόσμο, θα συζητήσει τις προϋποθέσεις για καλύτερη συνεργασία, προς όφελος των ασθενών.

«Μετά από σχεδόν 3 δεκαετίες επιτυχημένης πορείας της ΕΜΕΚΑ, το συνέδριο παρέχει εξειδικευμένη γνώση στους συμμετέχοντες και είναι πεδίο για έναν ευρύτερο επιστημονικό και κοινωνικό διάλογο με επίκεντρο την καρδιακή ανεπάρκεια» αναφέρει ο κύριος Φιλιππάτος και καταλήγει:

«Καλούμε όλους τους επαγγελματίες υγείας που αντιμετωπίζουν καθημερινά ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια, να αγκαλιάσουν την προσπάθεια και να συμμετάσχουν ενεργά στις εργασίες του συνεδρίου με τρόπο διαδραστικό, εμπλουτίζοντας και ανανεώνοντας τις γνώσεις τους, ανταλλάσσοντας απόψεις, και τελικά, συμμετέχοντας στη διαμόρφωση του τοπίου της καρδιακής ανεπάρκειας στη χώρα μας».

Διαβάστε επίσης=> Μοναξιά και κοινωνική απομόνωση αυξάνουν τον κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια - Νέα έρευνα

Τελευταία τροποποίηση στις 03/02/2023 - 13:14
  • ΕΜΕΚΑ
  • ΚΑΡΔΙΑΚΗ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ
  • ΚΑΡΔΙΑ
  • ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗ
  • ΠΑΝΔΗΜΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Έκθεση φωτογραφίας «Leaving behind»: Όλα όσα βίωσαν οι Γιατροί του Κόσμου Ελλάδας στην Ουκρανία- Καθηλώνουν οι φωτογραφίες
Έκθεση φωτογραφίας «Leaving behind»: Όλα όσα βίωσαν οι Γιατροί του Κόσμου Ελλάδας στην Ουκρανία- Καθηλώνουν οι φωτογραφίες 03 Φεβρουαρίου 2023
Τμήμα Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών: Σύγχρονες ακτινοθεραπευτικές τεχνικές στην υπηρεσία του ασθενούς 03 Φεβρουαρίου 2023
Τμήμα Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών: Σύγχρονες ακτινοθεραπευτικές τεχνικές στην υπηρεσία του ασθενούς

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δώρα ζωής από 44χρονο που νοσηλευόταν στο Παπανικολάου
Υγεία
08/05/2025 - 14:09

Δώρα ζωής από 44χρονο που νοσηλευόταν στο Παπανικολάου

Η καρδιακή ανεπάρκεια είναι μια διαχειρίσιμη κατάσταση - Καμπάνια ενημέρωσης από την ΕΚΕ
Υγεία
05/05/2025 - 09:07

Η καρδιακή ανεπάρκεια είναι μια διαχειρίσιμη κατάσταση - Καμπάνια ενημέρωσης από την ΕΚΕ

Σε επιφυλακή η επιστημονική κοινότητα στις ΗΠΑ για την γρίπη των πτηνών που εμφανίζει πανδημικές τάσεις
Υγεία
30/04/2025 - 11:00

Σε επιφυλακή η επιστημονική κοινότητα στις ΗΠΑ για την γρίπη των πτηνών που εμφανίζει πανδημικές τάσεις

«Νέο όπλο» στη μάχη κατά της μυοκαρδιοπάθειας, εμπόδιο η υποδιάγνωση
Pharma News
12/04/2025 - 11:00

«Νέο όπλο» στη μάχη κατά της μυοκαρδιοπάθειας, εμπόδιο η υποδιάγνωση

Ποιο σενάριο θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια πανδημία γρίπης των πτηνών στους ανθρώπους
Υγεία
09/04/2025 - 22:16

Ποιο σενάριο θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια πανδημία γρίπης των πτηνών στους ανθρώπους

Η απώλεια ακοής συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας
Υγεία
09/04/2025 - 10:00

Η απώλεια ακοής συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Αντίθετη η ΕΙΝΑΠ στη συγχώνευση «Αττικόν», «Αγία Βαρβάρα»- Καλεί σε κινητοποίηση
Πολιτική Υγείας
09/05/2025 - 12:30
Προειδοποίηση του ΕΜΑ για φάρμακα κατά της ανδρικής αλωπεκίας και της υπερπλασίας του προστάτη
Pharma Policy
09/05/2025 - 12:00
ΠΟΕΔΗΝ: Εξουθενωμένο το νοσηλευτικό προσωπικό στα νοσοκομεία
Πολιτική Υγείας
09/05/2025 - 11:32
Ελαιόλαδο: Γιατί είναι απαραίτητη η κατανάλωση με μέτρο
Διατροφή
09/05/2025 - 11:00
Ακόμα και ένα υπερεπεξεργασμένο σνακ την ημέρα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για καρδιολογικά και καρκίνο
Διατροφή
09/05/2025 - 10:00
Στοκάρουν φάρμακα οι εταιρείες στις ΗΠΑ που εισάγουν σε επίπεδα ρεκόρ εν όψει δασμών
Pharma News
09/05/2025 - 09:23
Τουλάχιστον 216 παιδιά πέθαναν στην πρώτη σοβαρή περίοδο γρίπης στις ΗΠΑ τα τελευταία επτά χρόνια
Πολιτική Υγείας
09/05/2025 - 08:26
Πράσινο φως από το Ευρωκοινοβούλιο στην αλλαγή του καθεστώτος προστασίας των λύκων
Pet
09/05/2025 - 06:51
Ελληνική Κοινότητα Πνευμονικής Υπέρτασης: Ευρεία ατζέντα στη στρογγυλή τράπεζα της Θεσσαλονίκης
Patient Talk
09/05/2025 - 03:23
Το Νοσοκομείο «Μεταξά» «πάει» στην Αίγινα - Δράση πρόληψης για δέρμα, μαστό και ΩΡΛ
Πολιτική Υγείας
09/05/2025 - 00:07
Η Βουλή τίμησε με φωταγώγηση την Παγκόσμια Ημέρα Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου
Επικαιρότητα
08/05/2025 - 23:08
HAPCO & DES: Αναδείχθηκε το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του συνδέσμου
Επικαιρότητα
08/05/2025 - 22:51
Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας: Η σημασία της διατροφικής υποστήριξης στην εγκυμοσύνη
Pharma News
08/05/2025 - 22:26
Οργισμένη ανακοίνωση της ΕΙΝΑ: «Καταστροφικές οι συνέπειες από τις συνεχείς μετακινήσεις ιατρών»
Πολιτική Υγείας
08/05/2025 - 22:14
Novo Nordisk Hellas: Πολυπληθής συμμετοχή στον 16ο Ποσειδώνιο Ημιμαραθώνιο Αθήνας και βράβευση
Pharma News
08/05/2025 - 21:53
Η Avis ηχογράφησε αποσπάσματα βιβλίων για άτομα με οπτική αναπηρία σε συνεργασία με την ΜΚΟ «Διαβάζω για τους Άλλους»
Επικαιρότητα
08/05/2025 - 21:42
Οι αποφάσεις της Επιτροπής Φαρμακοεπαγρύπνησης του EMA για δύο σκευάσματα
Pharma Policy
08/05/2025 - 20:27
Προκαταρκτική εξέταση για τα εγκαύματα σε ασθενείς και εργαζομένους σε χειρουργική αίθουσα του «Ελπίς»
Επικαιρότητα
08/05/2025 - 19:33
MOVE ON UP: Αναπτύσσεται ψηφιακό πρόγραμμα άσκησης για άτομα με Πάρκινσον
Digital Health
08/05/2025 - 19:07
Από το «Θριάσιο» ο νέος πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ - Η σύνθεση της εκτελεστικής γραμματείας
Επικαιρότητα
08/05/2025 - 18:38
Γιατί δεν πρέπει ποτέ να υποτιμάμε τον πόνο στο μάτι
Health Talk
08/05/2025 - 18:07
ΕΟΔΥ: Πέντε θάνατοι από γρίπη και COVID-19 τις δύο τελευταίες εβδομάδες
Υγεία
08/05/2025 - 17:54
Τσιατάς: «Ταχύτερα στην Ελλάδα τα νεότερα ογκολογικά φάρμακα σε ασθενείς του ΕΣΥ»
Health Talk
08/05/2025 - 17:33
Τι είναι ο διαβήτης «τύπου 5» - Σχετίζεται με τον υποσιτισμό και αναζητούνται θεραπευτικά σχήματα
Υγεία
08/05/2025 - 16:00
Η χαρτογράφηση του υποδοχέα γλυκιάς γεύσης και η μάχη για να περιοριστούν οι λιγούρες για ζάχαρη
Υγεία
08/05/2025 - 15:11
Δώρα ζωής από 44χρονο που νοσηλευόταν στο Παπανικολάου
Υγεία
08/05/2025 - 14:09
Κοιμάστε λίγο αλλά νιώθετε μια χαρά; Είναι θέμα γονιδιακής μετάλλαξης!
Health Talk
08/05/2025 - 14:00
Ειδική μάσκα προσώπου μπορεί να ανιχνεύσει τη χρόνια νεφρική νόσο μόνο από την αναπνοή
Υγεία
08/05/2025 - 13:00
i4EUFITMOS -Ευφυείς ψηφιακές υπηρεσίες για την παρακολούθηση της φυσικής κατάστασης των Ευρωπαίων
Πολιτική Υγείας
08/05/2025 - 12:30
Klotho: Μια πρωτεΐνη - κλειδί για υγιή γήρανση και μακροζωία
Υγεία
08/05/2025 - 12:00

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Athens Vision: Νέα εποχή μέσω της στρατηγικής συνεργασίας με τον Όμιλο Sanoptis
Υπηρεσίες Υγείας
06/05/2025 - 16:44
Το νέο ΔΣ των Νοσοκομειακών Γιατρών Αθήνας και Πειραιά (ΕΙΝΑΠ)
Πολιτική Υγείας
06/05/2025 - 13:17
Γεωργιάδης: Οι μισθοί που δίνουμε στο δημόσιο Σύστημα Υγείας δεν είναι αξιοζήλευτοι
Πολιτική Υγείας
06/05/2025 - 14:45
Ιατρικό Κέντρο Αθηνών: Επιστημονική Ημερίδα για τον καρκίνο του πνεύμονα ανοιχτή προς το κοινό
Υπηρεσίες Υγείας
06/05/2025 - 14:36
ΠΟΥ «Οι κοινωνικές ανισότητες μειώνουν κατά πολύ το προσδόκιμο ζωής»
Πολιτική Υγείας
06/05/2025 - 21:24
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo