ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Χρήστος Χαρπαντίδης: Ο αεικίνητος Θεσσαλονικιός που «μετασχημάτισε» μια ελληνική καπνοβιομηχανία σε πρωτοπόρο εταιρεία τεχνολογίας

Υπηρεσίες Υγείας
Χρήστος Χαρπαντίδης
Η πορεία του Θεσσαλονικιού Χρήστου Χαρπαντίδη από τους δρόμους γύρω από το Χαριλάου έως το τιμόνι της Παπαστράτος και τη θέση του Αντιπροέδρου Ευρώπης της PMI.
Παρασκευή, 23/12/2022 - 11:21
— Photo: Χρήστος Χαρπαντίδης
News4Health Team News4Health Team

Η Παπαστράτος ανοίγει ένα νέο σημαντικό κεφάλαιο στην ιστορία της. Μια από τις πλέον επιδραστικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα, από το 2023 θα αποτελεί το σημείο αναφοράς μιας ομάδας 12 χωρών, καθώς καθίσταται το Διοικητικό Κέντρο των Λειτουργιών της Philip Morris International (PMI) για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Κινητήριος δύναμη της μετεξέλιξης της Παπαστράτος, ο αεικίνητος Χρήστος Χαρπαντίδης τίθεται επικεφαλής και χρίζεται Αντιπρόεδρος Ευρώπης.

Γεννημένος στη Θεσσαλονίκη το 1970, ο Χρήστος Χαρπαντίδης μεγάλωσε δίπλα στο γήπεδο Χαριλάου. Η αγάπη του για τη Θεσσαλονίκη και τον Άρη μπορεί να τον χαρακτηρίζουν, ήταν όμως το ανήσυχο πνεύμα του που τον οδήγησε να σπουδάσει από τη μια στο Φυσικό του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και από την άλλη να συνεχίσει τις σπουδές του στο Ηνωμένο Βασίλειο αποκτώντας μεταπτυχιακό του στα Οικονομικά (ΜΑ) και τη Διοίκηση Επιχειρήσεων (MBA) από το Πανεπιστήμιο του Kent. Επιπλέον, έχει ολοκληρώσει προγράμματα εκπαίδευσης στελεχών στα πανεπιστήμια Stanford και Duke.

Αεικίνητος, ο Χρήστος Χαρπαντίδης ξεκίνησε την επαγγελματική του διαδρομή το 1997, ως ασκούμενος στους τομείς Marketing & Πωλήσεις στην Coca-Cola Τρία Έψιλον, για να φθάσει, το 2003, στην οικογένεια της Παπαστράτος αναλαμβάνοντας την ευθύνη σημαντικών θέσεων στο εμπορικό τμήμα της Ελλάδας και του εξωτερικού. Είναι το ίδιο έτος που η Παπαστράτος χρίζεται θυγατρική εταιρεία της PMI.

Η ανέλιξη του μέσα στην ίδια εταιρεία είναι ενδεικτική της επιμονής και του οράματος του.

Από το 2012 έως το 2015, ανέλαβε ανώτερες διοικητικές θέσεις στη PMI στη Λωζάνη της Ελβετίας, στο τμήμα της Στρατηγικής Πωλήσεων και στη συνέχεια στο τμήμα Εμπορικής Διάθεσης προϊόντων νέας γενιάς. Τον Αύγουστο του 2015, ανέλαβε τη θέση του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της Παπαστράτος και Επικεφαλής της περιοχής της Νοτιοανατολικής Ευρώπης με ευθύνη τις Ελλάδα, Κύπρο, Μάλτα. Ένα χρόνο μετά η περιοχή της ΝΑ Ευρώπης διευρύνεται εντάσσοντας στον τομέα ευθύνης του Χρήστου Χαρπαντίδη και τις Ρουμανία και Βουλγαρία.

Ωστόσο, για τον Χρήστο Χαρπαντίδη η επιχειρηματικότητα δεν πρέπει να περιορίζεται σε ένα μονοδιάστατο χαρακτήρα. Αντιθέτως, ο ρόλος μιας επιχείρησης, ειδικά μιας που θέλει να ηγηθεί του κλάδου της και πέραν αυτού, θα πρέπει να ξεφεύγει από το στενό πλαίσιο των ποσοτικών δεικτών, αναγνωρίζοντας τη σημαντική κοινωνική ευθύνη που τη συνοδεύει.

Δεν προσπάθησε, άλλωστε, ποτέ να υπεκφύγει των ευθυνών που συνοδεύουν μια καπνοβιομηχανία, όπως ήταν η Παπαστράτος. Έχει αναγνωρίσει, άλλωστε, ότι το τσιγάρο είναι ένα σοβαρό πρόβλημα. Ένα πρόβλημα το οποίο θα πρέπει να επιλυθεί και για τον κ. Χαρπαντίδη η Παπαστράτος θα πρέπει να είναι μέρος της λύσης.

«Το όραμα της εταιρείας μας είναι να τελειώνουμε με το τσιγάρο», δήλωνε σε δημόσιες τοποθετήσεις του, ο μη καπνιστής επικεφαλής της Παπαστράτος, σημαίνοντας μια αλλαγή στην κουλτούρα της βιομηχανίας.

Το IQOS είχε αρχίσει να κυκλοφορεί στη χώρα μας από το 2016, στο πλαίσιο της προσπάθειάς μετασχηματισμού προς ένα κόσμο χωρίς τσιγάρο.

Η χρονιά ορόσημο, για τον ίδιο τον κ. Χαρπαντίδη, την Παπαστράτος και την πορεία προς ένα μέλλον απαλλαγμένο από τον καπνό του τσιγάρου, ήταν το 2017.

Τότε, ηγήθηκε της επένδυσης 300 εκατ. ευρώ που μετέτρεψε τις εγκαταστάσεις της Παπαστράτος σε ένα από τα ελάχιστα παραγωγικά και εξαγωγικά κέντρα καινοτόμων προϊόντων καπνού της PMI. Οδήγησε τον μετασχηματισμό της κορυφαίας ιστορικής ελληνικής καπνοβιομηχανίας σε μια παγκοσμίως πρωτοπόρο εταιρεία τεχνολογίας.

Μια καπνοβιομηχανία, λοιπόν, «έκοψε» το τσιγάρο. Το 2018 το εργοστάσιο της «Παπαστράτος» στον Ασπρόπυργο σταματά να παράγει τσιγάρα μετά από 87 χρόνια…

Την ίδια χρονιά, το 2018 οι χώρες ευθύνης του κ. Χαρπαντίδη ενισχύονται με την προσθήκη των Κροατία και Σλοβενία φτάνοντας συνολικά τις 7. Ο ρόλος της Παπαστράτος συνέχισε να αναβαθμίζεται και με τον Χρήστο Χαρπαντίδη στο τιμόνι ενισχύονται οι επενδύσεις στη χώρα μας.

Το 2021 ηγείται επένδυσης 125 εκατ. ευρώ και φέτος ολοκλήρωσε επιπλέον επένδυση ύψους επιπλέον 125 εκατ. ευρώ, ξεπερνώντας συνολικά τα 550 εκατ. ευρώ στο εργοστάσιο της εταιρείας στον Ασπρόπυργο.

Είναι ενδεικτικό ότι η εταιρεία ενισχύθηκε με εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας τα τελευταία χρόνια. Ειδικότερα, 400 νέες θέσεις εργασίας προστέθηκαν το 2017, 185 το 2021 και πάνω από 300 νέες θέσεις εργασίας το 2022.

Πέραν του οράματος για το μετασχηματισμό της Παπαστράτος από κορυφαία καπνοβιομηχανία σε εταιρεία τεχνολογίας, ο Χρήστος Χαρπαντίδης οραματίζεται και εργάζεται για μια ισχυρότερη εθνική οικονομία, με ισχυρές καινοτόμες βιομηχανίες και μια δικαιότερη και υγιέστερη κοινωνία. «Θα πάμε σε ένα κόσμο χωρίς τσιγάρο και συντομότερα από ό,τι μπορεί να πιστεύουμε», επαναλαμβάνει διαρκώς ο κ. Χαρπαντίδης.

Το 2022 στην Παπαστράτος , το 41% των θέσεων ευθύνης καλύπτεται από γυναίκες, ενώ από το 2019 είχε αναδειχθεί 1η εταιρεία στην Ελλάδα με Equal Salary Certification. Το 2020 η Παπαστράτος υπέγραψε τη Χάρτα Διαφορετικότητας, ενώ από 2021 δίνονται συν 9 εβδομάδες γονική άδεια για το κύριο άτομο φροντίδας.

Το κοινωνικό αποτύπωμα της εταιρείας, υπό την καθοδήγηση του δεν σταματά εκεί. Το 2019 δωρίζονται 20 πυροσβεστικά οχήματα, στο ξεκίνημα της πανδημίας της Covid-19 το 2020 προχωρά στη δωρεά 50 αναπνευστήρων για ΜΕΘ, 70 χιλιάδες δέντρα αναδασώνονται στην Ιπποκράτειο Πολιτεία και το πρώτο ηλεκτροκίνητο σκάφος δωρίζεται στη Χάλκη το 2021, ενώ το 2022 η Παπαστράτος προχωρά στη δωρεά 18 γραφείων αντιμετώπισης ενδοοικογενειακής βίας σε αστυνομικά τμήματα της χώρας.

Το 2023 συνιστά μια νέα σελίδα στην πορεία του Χρήστου Χαρπαντίδη και της Παπαστράτος. Το νέο έτος τον υποδέχεται «στην κορυφή» ενός cluster χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, με κύκλο εργασιών που ξεπερνά τα 5 δισ. δολάρια, 3 εργοστάσια και περισσότερους από 4.000 εργαζομένους.

Ο Χρήστος Χαρπαντίδης τοποθετείται Αντιπρόεδρος Ευρώπης της PMI και επικεφαλής του Διοικητικού Κέντρου 12 χωρών και συγκεκριμένα των Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία, Κύπρο, Μάλτα, Κροατία, Σλοβενία, Σερβία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Βόρεια Μακεδονία, Αλβανία, Μαυροβούνιο.

  • ΧΑΡΠΑΝΤΙΔΗΣ
  • ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ
  • PMI
  • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
  • ΘΕΡΜΑΙΝΟΜΕΝΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΚΑΠΝΟΥ
  • ΤΣΙΓΑΡΟ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Οι γυναικολογικοί καρκίνοι απαιτούν εξειδικευμένη χειρουργική αντιμετώπιση
Οι γυναικολογικοί καρκίνοι απαιτούν εξειδικευμένη χειρουργική αντιμετώπιση 22 Δεκεμβρίου 2022
Η GE HealthCare ως «παγκόσμιος ηγέτης» στην εξατομικευμένη φροντίδα των ασθενών 23 Δεκεμβρίου 2022
Η GE HealthCare ως «παγκόσμιος ηγέτης» στην εξατομικευμένη φροντίδα των ασθενών

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ψηφιακή υγεία: Εκρηκτική άνοδος των επενδύσεων στις ΗΠΑ με «οδηγό» την τεχνητή νοημοσύνη
Digital Health
15/07/2026 - 21:00

Ψηφιακή υγεία: Εκρηκτική άνοδος των επενδύσεων στις ΗΠΑ με «οδηγό» την τεχνητή νοημοσύνη

Επενδύσεις άνω των 400 εκατ. ευρώ μετατρέπουν την Αρκαδία σε νέο φαρμακευτικό κόμβο της Ευρώπης
Pharma Policy
25/06/2026 - 18:44

Επενδύσεις άνω των 400 εκατ. ευρώ μετατρέπουν την Αρκαδία σε νέο φαρμακευτικό κόμβο της Ευρώπης

Ψαθάς: «Συνολικές επενδύσεις άνω των 500 εκατ. ευρώ στο φαρμακευτικό hub της Τρίπολης»
Επικαιρότητα
10/06/2026 - 21:34

Ψαθάς: «Συνολικές επενδύσεις άνω των 500 εκατ. ευρώ στο φαρμακευτικό hub της Τρίπολης»

EFPIA: Το «κλειδί» για επενδύσεις άνω των 45 δισ. ευρώ στην έρευνα και την ανάπτυξη στη βιοτεχνολογία
Pharma Policy
10/06/2026 - 08:04

EFPIA: Το «κλειδί» για επενδύσεις άνω των 45 δισ. ευρώ στην έρευνα και την ανάπτυξη στη βιοτεχνολογία

Έκθεση KPMG: Ελληνική πρωτιά στη μείωση της κατανάλωσης λαθραίων τσιγάρων και το 2025
Επικαιρότητα
04/06/2026 - 16:53

Έκθεση KPMG: Ελληνική πρωτιά στη μείωση της κατανάλωσης λαθραίων τσιγάρων και το 2025

Kavita Patel: «Για κάθε 1 ευρώ που επενδύεται στην φαρμακευτική καινοτομία επιστρέφουν 4 στην κοινωνία»
Pharma Policy
29/05/2026 - 16:46

Kavita Patel: «Για κάθε 1 ευρώ που επενδύεται στην φαρμακευτική καινοτομία επιστρέφουν 4 στην κοινωνία»

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Γεωργιάδης: «Νέο έργο 1,5 εκατ. ευρώ για την ανακαίνιση των κλινικών του ΚΑΤ»
Πολιτική Υγείας
28/08/2026 - 21:47
Οσφυαλγία και αυχεναλγία: Το τίμημα της ξαπλώστρας στην παραλία
Health Talk
28/08/2026 - 21:18
Οχιά δάγκωσε δύο αδερφάκια στον Μαραθώνα - Χορηγήθηκε αντιοφικός ορός στο βρέφος
Επικαιρότητα
28/08/2026 - 20:36
Νέα μέθοδος καλλιέργειας προστατεύει τις πατάτες από μολυσματικές ασθένειες
Διατροφή
28/08/2026 - 20:04
Μονοκλωνικό αντίσωμα στην πρώτη γραμμή θεραπείας του γαστροοισοφαγικού αδενοκαρκινώματος
Υγεία
28/08/2026 - 19:38
Ο ΙΣΑ ζητάει δημοσιοποίηση στοιχείων για τη διασπορά του Ιού του Δυτικού Νείλου στην Αττική
Υγεία
28/08/2026 - 19:13
Δημοσιεύθηκε η ΚΥΑ για τη διπλή επιστροφή ενοικίου σε γιατρούς, νοσηλευτές και εκπαιδευτικούς
Επικαιρότητα
28/08/2026 - 18:47
Maxxing: Η εμμονή να γινόμαστε καλύτεροι σε όλα μπορεί να μας προκαλεί περισσότερο άγχος
Ψυχική Υγεία
28/08/2026 - 18:09
Ο Όμιλος Mediterraneo επίσημος χορηγός υγείας της μπασκετικής ΑΕΚ για τη σεζόν 2026-2027
Υπηρεσίες Υγείας
28/08/2026 - 17:33
Ιός του Δυτικού Νείλου: Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο και πώς προστατευόμαστε
Health Talk
28/08/2026 - 17:07
Συνεργεία της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας στα 27 επιχειρηματικά πάρκα της ΕΤΒΑ στη Θεσσαλονίκη
Υγεία
28/08/2026 - 16:44
Μητσοτάκης από Κοζάνη: «Κεντρική πολιτική προτεραιότητα η ανάταξη των υποδομών του ΕΣΥ»
Πολιτική Υγείας
28/08/2026 - 16:23
Μυωπία στα παιδιά: Ειδικά γυαλιά επιβραδύνουν την εξέλιξή της έως και 70%
Υγεία
28/08/2026 - 16:00
Διασωστικός σκύλος του ΕΕΣ συμμετείχε σε τριήμερη διεθνή εκπαίδευση στη Ρουμανία
Επικαιρότητα
28/08/2026 - 15:37
Κατάσταση συναγερμού για φωτιές το Σάββατο - Ποιες περιοχές κινδυνεύουν
Επικαιρότητα
28/08/2026 - 15:18
Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Η θεραπεία CAR-T αποδείχθηκε επιτυχής σε έξι ασθενείς
Υγεία
28/08/2026 - 15:00
ΕΟΟ: «Η οδοντιατρική θεραπεία είναι πράξη υγείας και όχι προϊόν σε προσφορά»
Υγεία
28/08/2026 - 14:39
Μικροσκοπικά εμφυτεύματα μυών μιμούνται τα οφέλη της άσκησης
Υγεία
28/08/2026 - 14:00
Θεμιστοκλέους για ιό Δυτικού Νείλου: Τα 4+1 πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να προστατευτούμε
Πολιτική Υγείας
28/08/2026 - 13:35
ΕΟΦ: Προσωρινή απαγόρευση εξαγωγών σε 91 σκευάσματα
Pharma Policy
28/08/2026 - 13:22
Οι άνδρες που έχουν σύντροφο χάνουν πιο εύκολα βάρος
Υγεία
28/08/2026 - 13:00
Η νόσος του Πάρκινσον κοστίζει στην Ευρώπη 22,8 δισ. ευρώ ετησίως
Πολιτική Υγείας
28/08/2026 - 12:00
Έλλειψη ενέσιμου φαρμάκου για τη σχιζοφρένεια στην ΕΕ – Πρόβλημα σε ελληνική φαρμακοβιομηχανία
Pharma Policy
28/08/2026 - 11:00
Αττικόν: «Κανένα πρόβλημα με τον κλιματισμό», λέει η διοίκηση του νοσοκομείου
Πολιτική Υγείας
28/08/2026 - 10:22
Η μαστογραφία «βλέπει» και την καρδιά: Πώς η AI μπορεί να εντοπίζει κρυφές καρδιοπάθειες στις γυναίκες
Υγεία
28/08/2026 - 10:00
FDA: Εγκρίθηκαν τα νέα επικαιροποιημένα εμβόλια Covid-19 για τη σεζόν 2026-27
Pharma Policy
28/08/2026 - 09:00
Ο ιός Mpox εξαπλώνεται σε νέες χώρες και απειλεί παιδιά – Γιατί ανησυχούν οι ειδικοί
Υγεία
27/08/2026 - 20:58
Αγαπηδάκη: «Πρώτη φορά δωρεάν πρόσβαση σε συμβουλές διατροφής μέσα από την πλατφόρμα Healthy Kids»
Πολιτική Υγείας
27/08/2026 - 20:16
Νυχτερινός ψεκασμός με «τουρμπίνες» στην Ανατολική Αττική για τον ιό του Δυτικού Νείλου
Πολιτική Υγείας
27/08/2026 - 19:49
Αυστηρή προειδοποίηση από τον ΙΣΑ για τη χορήγηση ιατρικών βεβαιώσεων αθλητικής ικανότητας
Υγεία
27/08/2026 - 19:21

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Γεωργιάδης: «Θα αξιοποιηθεί με κάθε τρόπο η "αόρατη" ακίνητη περιουσία του Υπουργείου Υγείας»
Πολιτική Υγείας
26/08/2026 - 15:14
Ο FDA ενέκρινε στοχευμένο φάρμακο κατά του καρκίνου του παγκρέατος
Pharma News
26/08/2026 - 19:57
Δύο ασημένια βραβεία για την AstraZeneca στα Diversity, Equity & Inclusion Awards 2026
Pharma News
26/08/2026 - 19:34
Απάντηση Θεμιστοκλέους σε Πολάκη: «Ναι στην κριτική, όχι στη διαστρέβλωση»
Πολιτική Υγείας
26/08/2026 - 20:56
Παιδική παχυσαρκία: Τροπολογία του Υπουργείου Υγείας για την εποπτεία της εφαρμογής «Υγιή Παιδιά»
Πολιτική Υγείας
26/08/2026 - 22:14
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo