ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Χρήστος Χαρπαντίδης: Ο αεικίνητος Θεσσαλονικιός που «μετασχημάτισε» μια ελληνική καπνοβιομηχανία σε πρωτοπόρο εταιρεία τεχνολογίας

Υπηρεσίες Υγείας
Χρήστος Χαρπαντίδης
Η πορεία του Θεσσαλονικιού Χρήστου Χαρπαντίδη από τους δρόμους γύρω από το Χαριλάου έως το τιμόνι της Παπαστράτος και τη θέση του Αντιπροέδρου Ευρώπης της PMI.
Παρασκευή, 23/12/2022 - 11:21
— Photo: Χρήστος Χαρπαντίδης
News4Health Team News4Health Team

Η Παπαστράτος ανοίγει ένα νέο σημαντικό κεφάλαιο στην ιστορία της. Μια από τις πλέον επιδραστικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα, από το 2023 θα αποτελεί το σημείο αναφοράς μιας ομάδας 12 χωρών, καθώς καθίσταται το Διοικητικό Κέντρο των Λειτουργιών της Philip Morris International (PMI) για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Κινητήριος δύναμη της μετεξέλιξης της Παπαστράτος, ο αεικίνητος Χρήστος Χαρπαντίδης τίθεται επικεφαλής και χρίζεται Αντιπρόεδρος Ευρώπης.

Γεννημένος στη Θεσσαλονίκη το 1970, ο Χρήστος Χαρπαντίδης μεγάλωσε δίπλα στο γήπεδο Χαριλάου. Η αγάπη του για τη Θεσσαλονίκη και τον Άρη μπορεί να τον χαρακτηρίζουν, ήταν όμως το ανήσυχο πνεύμα του που τον οδήγησε να σπουδάσει από τη μια στο Φυσικό του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και από την άλλη να συνεχίσει τις σπουδές του στο Ηνωμένο Βασίλειο αποκτώντας μεταπτυχιακό του στα Οικονομικά (ΜΑ) και τη Διοίκηση Επιχειρήσεων (MBA) από το Πανεπιστήμιο του Kent. Επιπλέον, έχει ολοκληρώσει προγράμματα εκπαίδευσης στελεχών στα πανεπιστήμια Stanford και Duke.

Αεικίνητος, ο Χρήστος Χαρπαντίδης ξεκίνησε την επαγγελματική του διαδρομή το 1997, ως ασκούμενος στους τομείς Marketing & Πωλήσεις στην Coca-Cola Τρία Έψιλον, για να φθάσει, το 2003, στην οικογένεια της Παπαστράτος αναλαμβάνοντας την ευθύνη σημαντικών θέσεων στο εμπορικό τμήμα της Ελλάδας και του εξωτερικού. Είναι το ίδιο έτος που η Παπαστράτος χρίζεται θυγατρική εταιρεία της PMI.

Η ανέλιξη του μέσα στην ίδια εταιρεία είναι ενδεικτική της επιμονής και του οράματος του.

Από το 2012 έως το 2015, ανέλαβε ανώτερες διοικητικές θέσεις στη PMI στη Λωζάνη της Ελβετίας, στο τμήμα της Στρατηγικής Πωλήσεων και στη συνέχεια στο τμήμα Εμπορικής Διάθεσης προϊόντων νέας γενιάς. Τον Αύγουστο του 2015, ανέλαβε τη θέση του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της Παπαστράτος και Επικεφαλής της περιοχής της Νοτιοανατολικής Ευρώπης με ευθύνη τις Ελλάδα, Κύπρο, Μάλτα. Ένα χρόνο μετά η περιοχή της ΝΑ Ευρώπης διευρύνεται εντάσσοντας στον τομέα ευθύνης του Χρήστου Χαρπαντίδη και τις Ρουμανία και Βουλγαρία.

Ωστόσο, για τον Χρήστο Χαρπαντίδη η επιχειρηματικότητα δεν πρέπει να περιορίζεται σε ένα μονοδιάστατο χαρακτήρα. Αντιθέτως, ο ρόλος μιας επιχείρησης, ειδικά μιας που θέλει να ηγηθεί του κλάδου της και πέραν αυτού, θα πρέπει να ξεφεύγει από το στενό πλαίσιο των ποσοτικών δεικτών, αναγνωρίζοντας τη σημαντική κοινωνική ευθύνη που τη συνοδεύει.

Δεν προσπάθησε, άλλωστε, ποτέ να υπεκφύγει των ευθυνών που συνοδεύουν μια καπνοβιομηχανία, όπως ήταν η Παπαστράτος. Έχει αναγνωρίσει, άλλωστε, ότι το τσιγάρο είναι ένα σοβαρό πρόβλημα. Ένα πρόβλημα το οποίο θα πρέπει να επιλυθεί και για τον κ. Χαρπαντίδη η Παπαστράτος θα πρέπει να είναι μέρος της λύσης.

«Το όραμα της εταιρείας μας είναι να τελειώνουμε με το τσιγάρο», δήλωνε σε δημόσιες τοποθετήσεις του, ο μη καπνιστής επικεφαλής της Παπαστράτος, σημαίνοντας μια αλλαγή στην κουλτούρα της βιομηχανίας.

Το IQOS είχε αρχίσει να κυκλοφορεί στη χώρα μας από το 2016, στο πλαίσιο της προσπάθειάς μετασχηματισμού προς ένα κόσμο χωρίς τσιγάρο.

Η χρονιά ορόσημο, για τον ίδιο τον κ. Χαρπαντίδη, την Παπαστράτος και την πορεία προς ένα μέλλον απαλλαγμένο από τον καπνό του τσιγάρου, ήταν το 2017.

Τότε, ηγήθηκε της επένδυσης 300 εκατ. ευρώ που μετέτρεψε τις εγκαταστάσεις της Παπαστράτος σε ένα από τα ελάχιστα παραγωγικά και εξαγωγικά κέντρα καινοτόμων προϊόντων καπνού της PMI. Οδήγησε τον μετασχηματισμό της κορυφαίας ιστορικής ελληνικής καπνοβιομηχανίας σε μια παγκοσμίως πρωτοπόρο εταιρεία τεχνολογίας.

Μια καπνοβιομηχανία, λοιπόν, «έκοψε» το τσιγάρο. Το 2018 το εργοστάσιο της «Παπαστράτος» στον Ασπρόπυργο σταματά να παράγει τσιγάρα μετά από 87 χρόνια…

Την ίδια χρονιά, το 2018 οι χώρες ευθύνης του κ. Χαρπαντίδη ενισχύονται με την προσθήκη των Κροατία και Σλοβενία φτάνοντας συνολικά τις 7. Ο ρόλος της Παπαστράτος συνέχισε να αναβαθμίζεται και με τον Χρήστο Χαρπαντίδη στο τιμόνι ενισχύονται οι επενδύσεις στη χώρα μας.

Το 2021 ηγείται επένδυσης 125 εκατ. ευρώ και φέτος ολοκλήρωσε επιπλέον επένδυση ύψους επιπλέον 125 εκατ. ευρώ, ξεπερνώντας συνολικά τα 550 εκατ. ευρώ στο εργοστάσιο της εταιρείας στον Ασπρόπυργο.

Είναι ενδεικτικό ότι η εταιρεία ενισχύθηκε με εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας τα τελευταία χρόνια. Ειδικότερα, 400 νέες θέσεις εργασίας προστέθηκαν το 2017, 185 το 2021 και πάνω από 300 νέες θέσεις εργασίας το 2022.

Πέραν του οράματος για το μετασχηματισμό της Παπαστράτος από κορυφαία καπνοβιομηχανία σε εταιρεία τεχνολογίας, ο Χρήστος Χαρπαντίδης οραματίζεται και εργάζεται για μια ισχυρότερη εθνική οικονομία, με ισχυρές καινοτόμες βιομηχανίες και μια δικαιότερη και υγιέστερη κοινωνία. «Θα πάμε σε ένα κόσμο χωρίς τσιγάρο και συντομότερα από ό,τι μπορεί να πιστεύουμε», επαναλαμβάνει διαρκώς ο κ. Χαρπαντίδης.

Το 2022 στην Παπαστράτος , το 41% των θέσεων ευθύνης καλύπτεται από γυναίκες, ενώ από το 2019 είχε αναδειχθεί 1η εταιρεία στην Ελλάδα με Equal Salary Certification. Το 2020 η Παπαστράτος υπέγραψε τη Χάρτα Διαφορετικότητας, ενώ από 2021 δίνονται συν 9 εβδομάδες γονική άδεια για το κύριο άτομο φροντίδας.

Το κοινωνικό αποτύπωμα της εταιρείας, υπό την καθοδήγηση του δεν σταματά εκεί. Το 2019 δωρίζονται 20 πυροσβεστικά οχήματα, στο ξεκίνημα της πανδημίας της Covid-19 το 2020 προχωρά στη δωρεά 50 αναπνευστήρων για ΜΕΘ, 70 χιλιάδες δέντρα αναδασώνονται στην Ιπποκράτειο Πολιτεία και το πρώτο ηλεκτροκίνητο σκάφος δωρίζεται στη Χάλκη το 2021, ενώ το 2022 η Παπαστράτος προχωρά στη δωρεά 18 γραφείων αντιμετώπισης ενδοοικογενειακής βίας σε αστυνομικά τμήματα της χώρας.

Το 2023 συνιστά μια νέα σελίδα στην πορεία του Χρήστου Χαρπαντίδη και της Παπαστράτος. Το νέο έτος τον υποδέχεται «στην κορυφή» ενός cluster χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, με κύκλο εργασιών που ξεπερνά τα 5 δισ. δολάρια, 3 εργοστάσια και περισσότερους από 4.000 εργαζομένους.

Ο Χρήστος Χαρπαντίδης τοποθετείται Αντιπρόεδρος Ευρώπης της PMI και επικεφαλής του Διοικητικού Κέντρου 12 χωρών και συγκεκριμένα των Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία, Κύπρο, Μάλτα, Κροατία, Σλοβενία, Σερβία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Βόρεια Μακεδονία, Αλβανία, Μαυροβούνιο.

  • ΧΑΡΠΑΝΤΙΔΗΣ
  • ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ
  • PMI
  • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
  • ΘΕΡΜΑΙΝΟΜΕΝΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΚΑΠΝΟΥ
  • ΤΣΙΓΑΡΟ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Οι γυναικολογικοί καρκίνοι απαιτούν εξειδικευμένη χειρουργική αντιμετώπιση
Οι γυναικολογικοί καρκίνοι απαιτούν εξειδικευμένη χειρουργική αντιμετώπιση 22 Δεκεμβρίου 2022
Η GE HealthCare ως «παγκόσμιος ηγέτης» στην εξατομικευμένη φροντίδα των ασθενών 23 Δεκεμβρίου 2022
Η GE HealthCare ως «παγκόσμιος ηγέτης» στην εξατομικευμένη φροντίδα των ασθενών

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ψηφιακή υγεία: Εκρηκτική άνοδος των επενδύσεων στις ΗΠΑ με «οδηγό» την τεχνητή νοημοσύνη
Digital Health
15/07/2026 - 21:00

Ψηφιακή υγεία: Εκρηκτική άνοδος των επενδύσεων στις ΗΠΑ με «οδηγό» την τεχνητή νοημοσύνη

Επενδύσεις άνω των 400 εκατ. ευρώ μετατρέπουν την Αρκαδία σε νέο φαρμακευτικό κόμβο της Ευρώπης
Pharma Policy
25/06/2026 - 18:44

Επενδύσεις άνω των 400 εκατ. ευρώ μετατρέπουν την Αρκαδία σε νέο φαρμακευτικό κόμβο της Ευρώπης

Ψαθάς: «Συνολικές επενδύσεις άνω των 500 εκατ. ευρώ στο φαρμακευτικό hub της Τρίπολης»
Επικαιρότητα
10/06/2026 - 21:34

Ψαθάς: «Συνολικές επενδύσεις άνω των 500 εκατ. ευρώ στο φαρμακευτικό hub της Τρίπολης»

EFPIA: Το «κλειδί» για επενδύσεις άνω των 45 δισ. ευρώ στην έρευνα και την ανάπτυξη στη βιοτεχνολογία
Pharma Policy
10/06/2026 - 08:04

EFPIA: Το «κλειδί» για επενδύσεις άνω των 45 δισ. ευρώ στην έρευνα και την ανάπτυξη στη βιοτεχνολογία

Έκθεση KPMG: Ελληνική πρωτιά στη μείωση της κατανάλωσης λαθραίων τσιγάρων και το 2025
Επικαιρότητα
04/06/2026 - 16:53

Έκθεση KPMG: Ελληνική πρωτιά στη μείωση της κατανάλωσης λαθραίων τσιγάρων και το 2025

Kavita Patel: «Για κάθε 1 ευρώ που επενδύεται στην φαρμακευτική καινοτομία επιστρέφουν 4 στην κοινωνία»
Pharma Policy
29/05/2026 - 16:46

Kavita Patel: «Για κάθε 1 ευρώ που επενδύεται στην φαρμακευτική καινοτομία επιστρέφουν 4 στην κοινωνία»

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Σωματείο εργαζομένων νοσοκομείου Κιλκίς: Επτά εστίες αμιάντου παραμένουν έναν χρόνο μετά την εισαγγελική παρέμβαση
Πολιτική Υγείας
01/09/2026 - 15:00
Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να εντοπίσει την καρδιακή ανεπάρκεια σε λιγότερο από δύο δευτερόλεπτα
Digital Health
01/09/2026 - 14:00
GLP-1: Απώλεια βάρους και με τις μικρότερες δόσεις
Υγεία
01/09/2026 - 13:00
Αγαπηδάκη: «Το Ταμείο Ανάκαμψης έφερε την υγεία σε κάθε σπίτι»
Πολιτική Υγείας
01/09/2026 - 12:48
Ιός Δυτικού Νείλου: Δύο τα κρούσματα που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο του Ηρακλείου
Επικαιρότητα
01/09/2026 - 12:45
Δήμος Αθηναίων: Δωρεάν δράσεις προληπτικής ιατρικής τον Σεπτέμβριο στα Δημοτικά Ιατρεία
Πολιτική Υγείας
01/09/2026 - 12:17
Καρκίνος του πνεύμονα: Ενθαρρυντικά δεδομένα από νέο συνδυασμό στοχευμένων θεραπειών
Pharma News
01/09/2026 - 12:00
Από τη ζήλια στο gaslighting: 5 σημάδια μιας κακοποιητικής σχέσης
Ψυχική Υγεία
01/09/2026 - 11:00
Νέα εποχή στη συνταγογράφηση στα νοσοκομεία: Τι αλλάζει από σήμερα στο ΕΣΥ
Digital Health
01/09/2026 - 09:55
Μυϊκές κράμπες: 14 τροφές που βοηθούν να τις αποφύγετε
Διατροφή
01/09/2026 - 09:00
Αφασία: Τι σημαίνει για τον ασθενή και πώς αντιμετωπίζεται
Health Talk
31/08/2026 - 19:00
Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός: Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του στο πλαίσιο της ΔΕΘ
Υγεία
31/08/2026 - 18:02
ΠΙΣ: Περιθώριο δέκα ημερών στους διορισμένους να προκηρύξουν εκλογές δίνουν οι εκλεγμένοι
Πολιτική Υγείας
31/08/2026 - 17:32
Πιερρακάκης: Τέλος οι υπέρογκες επιβαρύνσεις ασφαλιστικής κάλυψης καταναλωτικών δανείων για πρώην καρκινοπαθείς
Πολιτική Υγείας
31/08/2026 - 17:11
Χάθηκε το κατοικίδιό σας; Τι πρέπει να κάνετε άμεσα – Η ψηφιακή δήλωση απώλειας
Pet
31/08/2026 - 17:00
Νέος προσωρινός διοικητής στο Νοσοκομείο Ζακύνθου ο Τάσος Λιάσκος – Η απόφαση Γεωργιάδη
Πολιτική Υγείας
31/08/2026 - 16:28
Πως η γειτονιά μπορεί να επηρεάσει τις πιθανότητες εκδήλωσης διαβήτη στις γυναίκες
Υγεία
31/08/2026 - 16:00
Γιαννάκος για Κυψέλη: «Σε κακή κατάσταση τα παιδιά - Πιθανότατα κακοποιούνταν σεξουαλικά»
Επικαιρότητα
31/08/2026 - 15:17
Μπορούν τα φάρμακα απώλειας βάρους να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου;
Υγεία
31/08/2026 - 15:00
Η Novo Nordisk αναθέτει τη Γενική Διεύθυνση Ελλάδας και Κύπρου στη Myriam Mezher
Pharma News
31/08/2026 - 14:02
Αντιβιοτικά: Πρέπει τελικά να παίρνουμε πάντα όλη την αγωγή;
Υγεία
31/08/2026 - 14:00
Κυψέλη: Τα είδη σύφιλης και τα σενάρια για το πως εκτέθηκαν σε αυτήν τα παιδιά
Υγεία
31/08/2026 - 13:33
Παγκόσμια Ημέρα κατά της Υπερδοσολογίας: Η ναλοξόνη έχει σώσει στην Ελλαδα 768 ζωές
Πολιτική Υγείας
31/08/2026 - 13:00
Κυψέλη: Εντοπίστηκε νεκρό βρέφος και δύο παιδιά με σύφιλη
Υγεία
31/08/2026 - 12:45
Ιός του Δυτικού Νείλου: Έκκληση Γεωργιάδη για ψυχραιμία και μέτρα προστασίας
Πολιτική Υγείας
31/08/2026 - 12:05
«Καμπανάκι» για τη φαρμακευτική αγορά από τον ΣΦΕΕ - Τι αναφέρει σε επιστολή του στον πρωθυπουργό
Pharma Policy
31/08/2026 - 11:50
«ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ»: Εντός της επόμενης εβδομάδας οι πληρωμές στους γιατρούς
Πολιτική Υγείας
31/08/2026 - 11:00
Οι στατίνες μειώνουν έως και 15% τον κίνδυνο άνοιας – Γιατί η έγκαιρη λήψη έχει σημασία
Υγεία
31/08/2026 - 10:00
Η αυλαία μετά από έναν αιώνα αποτυχιών: Πώς φτάσαμε στο θεραπευτικό εμβόλιο κατά του καρκίνου
Pharma Policy
31/08/2026 - 09:00
Γεωργιάδης: «Νέο έργο 1,5 εκατ. ευρώ για την ανακαίνιση των κλινικών του ΚΑΤ»
Πολιτική Υγείας
28/08/2026 - 21:47

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κυψέλη: Τα είδη σύφιλης και τα σενάρια για το πως εκτέθηκαν σε αυτήν τα παιδιά
Υγεία
31/08/2026 - 13:33
«ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ»: Εντός της επόμενης εβδομάδας οι πληρωμές στους γιατρούς
Πολιτική Υγείας
31/08/2026 - 11:00
Ιός του Δυτικού Νείλου: Έκκληση Γεωργιάδη για ψυχραιμία και μέτρα προστασίας
Πολιτική Υγείας
31/08/2026 - 12:05
Κυψέλη: Εντοπίστηκε νεκρό βρέφος και δύο παιδιά με σύφιλη
Υγεία
31/08/2026 - 12:45
Παγκόσμια Ημέρα κατά της Υπερδοσολογίας: Η ναλοξόνη έχει σώσει στην Ελλαδα 768 ζωές
Πολιτική Υγείας
31/08/2026 - 13:00
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo