ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τα πιο συνηθισμένα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα σε άνδρες και γυναίκες

Υγεία
Τα πιο συνηθισμένα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα σε άνδρες και γυναίκες
Όταν σχεδιάζετε ή σας τυχαίνει κάποια σεξουαλική επαφή ίσως να μην θέλετε να σκεφτείτε τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα. Αν μάλιστα έχετε μακροχρόνια σχέση με το σύντροφό σας, πιθανώς να μην σας έχει περάσει καν από το μυαλό ότι μπορεί να κολλήσετε κάποιο αφροδίσιο νόσημα.
Πέμπτη, 22/12/2022 - 13:47
News4Health Team News4Health Team

Ωστόσο πάντα υπάρχουν κίνδυνοι μετάδοσης κάποιας λοίμωξης τόσο για τις γυναίκες όσο και για τους άνδρες. Είναι μάλιστα πολύ πιθανό ότι σε κάποια φάση κολλήσατε κάποιο Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενο Νόσημα χωρίς να το καταλάβετε. Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα ώστε να μπορείτε να αναγνωρίσετε τυχόν συμπτώματα. Μην πανικοβάλλεστε όμως. Τα καλά νέα είναι ότι τα περισσότερα αφροδίσια νοσήματα μπορούν να αντιμετωπιστούν και να θεραπευτούν με αγωγή.

HPV - Ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων

Κάθε σεξουαλικά ενεργό άτομο είναι αρκετά πιθανό να έχει κολλήσει HPV κάποια στιγμή στη ζωή του, αφού πρόκειται για ένα πολύ κοινό Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενο Νόσημα και το πιο συνηθισμένο στις ΗΠΑ. Υπάρχουν περισσότεροι από 40 τύποι HPV που μπορούν να μεταδοθούν με το σεξ, τόσο μέσω κολπικής, πρωκτικής και στοματικής επαφής ενώ μπορεί επίσης να το αποκτήσετε ακόμα και μέσω επαφής δέρμα με δέρμα.

Οι περισσότεροι τύποι HPV δεν έχουν συμπτώματα και δεν προκαλούν κάποια βλάβη και το σώμα τους αποβάλει μόνο του. Ωστόσο κάποιες φορές παρουσιάζονται κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων ενώ άλλοι τύποι μολύνουν το λαιμό. Κάποιοι τύποι μπορεί να προκαλέσουν προ-καρκινικές δυσπλασίες, οι οποίες αν δεν αντιμετωπιστούν και παραμεληθούν για καιρό, μπορεί να εξελιχθούν σε καρκίνο.

Τα καλά νέα είναι ότι ο τακτικός έλεγχος και ο εμβολιασμός θα σας προστατέψει από σοβαρές καταστάσεις. Συγκεκριμένα ο συνδυασμός εμβολιασμού και τακτικού προληπτικού ελέγχου με το Τεστ Παπ μπορούν να μειώσουν την εμφάνιση καρκίνου στον τράχηλο της μήτρας κατά 94%.

Χλαμύδια

Μεταδίδεται κυρίως με κολπικό ή πρωκτικό σεξ και ενίοτε με το στοματικό σεξ. Μπορεί να παρατηρήσετε μία περίεργη έκκριση από τον κόλπο ή το πέος σας ή πόνο ή κάψιμο όταν ουρείτε. Όμως μόνο το 25% περίπου των γυναικών και το 50% των ανδρών εμφανίζουν συμπτώματα.

Τα χλαμύδια προκαλούνται από βακτήρια, επομένως αντιμετωπίζονται με αντιβιοτικά. Αφού λάβετε θεραπεία, θα πρέπει να υποβληθείτε σε επανέλεγχο σε έναν έως τρεις μήνες, σύμφωνα με τις οδηγίες του θεράποντα ιατρού σας.

Γονόρροια

Η γονόρροια είναι το δεύτερο πιο συχνό Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενο Νόσημα (ΣΜΝ) στην Ευρώπη. Τα συμπτώματα είναι πολύ ήπια ή και ανύπαρκτα και συχνά παραβλέπονται. Τα συμπτώματα που μπορεί να προκαλέσει η γονόρροια είναι κιτρινωπές κολπικές εκκρίσεις, επώδυνη ή συχνή ούρηση, κολπική αιμορραγία ανάμεσα στις περιόδους. Η γονόρροια αντιμετωπίζεται εύκολα με αντιβιοτικά.

Σύφιλη

Η σύφιλη είναι μια δύσκολη ασθένεια με τέσσερα στάδια. Στο πρωτογενές στάδιο, το βασικό σύμπτωμα είναι μια πληγή. Μερικές φορές η σύφιλη αποκαλείται «μεγάλος μιμητής» επειδή η πληγή μπορεί να μοιάζει με κόψιμο ή μια τρίχα που μεγαλώνει προς τα μέσα. Το δευτερεύον στάδιο ξεκινά με ένα εξάνθημα στο σώμα σας, ακολουθούμενο από πληγές στο στόμα, στον κόλπο ή στον πρωκτό.

Τα συμπτώματα συνήθως εξαφανίζονται στο τρίτο, ή λανθάνον στάδιο. Το τρίτο στάδιο μπορεί να διαρκέσει για χρόνια ή και για το υπόλοιπο της ζωής σας. Το τελευταίο στάδιο εμφανίζεται μόνο στο 15% των ατόμων με σύφιλη που δεν έχουν λάβει θεραπεία. Στο τελευταίο στάδιο, προκαλούνται βλάβες στα όργανα και τα νεύρα ενώ μπορεί ακόμα να προκληθεί πρόβλημα και στον εγκέφαλο. Για τη θεραπεία της σύφιλης χορηγούνται αντιβιοτικά. Όσο νωρίτερα ξεκινήσει η θεραπεία, τόσο λιγότερα αντιβιοτικά θα χρειαστείτε και τόσο πιο γρήγορα θα δράσουν.

Έρπητας γεννητικών οργάνων

Υπάρχουν δύο τύποι του ιού του έρπητα: ο ιός του απλού έρπητα τύπου-1 (HSV-1) και ο ιός του απλού έρπητα τύπου-2 (HSV-2). Και οι δύο τύποι μπορούν να προσβάλουν τα γεννητικά όργανα και την περιοχή του πρωκτού αν και συνήθως ο ένοχος είναι ο HSV-2 ενώ ο HSV-1 προσβάλει συνήθως μόνο τη μύτη και το στόμα. Το κύριο σύμπτωμα του έρπητα γεννητικών οργάνων είναι οι επώδυνες φουσκάλες γύρω από το πέος, τον κόλπο ή τον πρωκτό. Γενικώς ο έρπης κολλάει αρκετά εύκολα αφού το μόνο που χρειάζεται είναι επαφή δέρμα με δέρμα ενώ επειδή είναι ιός, δεν μπορεί να θεραπευτεί πλήρως αλλά μπορείτε να ακολουθήσετε τη θεραπεία που θα σας δώσει ο αφροδισιολόγος - δερματολόγος ή γυναικολόγος σας για να μην έχετε υποτροπές.

Τριχομονάδες

Οι τριχομονάδες ή τριχομονίαση, είναι μια Σεξουαλικά Μεταδιδόμενη Νόσος (ΣΜΝ), που προκαλείται από ένα μικροσκοπικό παράσιτο. Μεταδίδεται σε άνδρες και γυναίκες μέσω της επαφής πέους-κόλπου ή κόλπου-κόλπου. Ωστόσο μόλις το 30% περίπου των ατόμων με τριχομονίαση παρουσιάζει συμπτώματα, όπως κνησμό, κάψιμο ή πόνο στα γεννητικά όργανα και πιο σπάνια μπορεί να υπάρχουν δύσοσμες, λευκές, κιτρινωπές ή πράσινες εκκρίσεις. Η τριχομονίαση αντιμετωπίζεται με αντιβιοτικά.

HIV/AIDS

Ο HIV είναι ο ιός που προκαλεί το AIDS. Μεταδίδεται μέσω σωματικών υγρών όπως το αίμα, το σπέρμα, τα κολπικά υγρά και το μητρικό γάλα. Μπορείτε να το κολλήσετε μέσω κολπικής ή πρωκτικής επαφή με ένα μολυσμένο άτομο χωρίς τη χρήση προφυλακτικού ή από μολυσμένη βελόνα. Δεν μπορείτε να κολλήσετε τον ιό HIV από το σάλιο ή το φιλί.
Τα συμπτώματα της μόλυνσης από τον ιό HIV είναι ασαφή. Ένα άτομο με AIDS μπορεί να αισθανθεί σαν να έχει γρίπη με μυϊκούς πόνους, κόπωση ή ελαφρύ πυρετό. Μπορεί επίσης να παρουσιαστεί απώλεια βάρους ή διάρροια. Ο HIV ύστερα από κάποια χρόνια θα καταστρέψει το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς, αφού μετά από ένα στάδιο, το σώμα χάνει την ικανότητά του να καταπολεμά τις λοιμώξεις. Δεν υπάρχει θεραπεία, αλλά ένα άτομο με HIV που ακολουθεί ισχυρή φαρμακευτική αγωγή μπορεί να ζήσει αρκετά χρόνια.

  • ΣΜΝ
  • ΣΕΞ
  • ΓΥΝΑΙΚΕΣ
  • ΑΝΔΡΕΣ
  • ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΙ
  • ΑΦΡΟΔΙΣΙΟΛΟΓΟΙ
  • HIV
  • HPV

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Το χρόνιο στρες καθίσταται καταστροφικό για την υγεία, εξηγεί o καθηγητής Γ. Χρούσος
Το χρόνιο στρες καθίσταται καταστροφικό για την υγεία, εξηγεί o καθηγητής Γ. Χρούσος 22 Δεκεμβρίου 2022
Νέα έρευνα: Ο κορονοϊός «απειλεί» εκτός από τους πνεύμονες και τα μάτια σας 22 Δεκεμβρίου 2022
Νέα έρευνα: Ο κορονοϊός «απειλεί» εκτός από τους πνεύμονες και τα μάτια σας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τι πρέπει να κάνουν οι (πολλές) γυναίκες που έχουν έλλειψη βιταμίνης D
Υγεία
26/01/2026 - 22:11

Τι πρέπει να κάνουν οι (πολλές) γυναίκες που έχουν έλλειψη βιταμίνης D

Νόσος Peyronie: Η ασθένεια-ταμπού του πέους που προκαλεί κατάθλιψη στους άνδρες
Health Talk
24/01/2026 - 14:01

Νόσος Peyronie: Η ασθένεια-ταμπού του πέους που προκαλεί κατάθλιψη στους άνδρες

Μετά τις υπερβολές των εορτών το πάρτυ των ορμονών συνεχίζεται
Health Talk
19/01/2026 - 17:42

Μετά τις υπερβολές των εορτών το πάρτυ των ορμονών συνεχίζεται

Καρκίνος πνεύμονα: Σταθεροποιήθηκαν τα ποσοστά θνησιμότητας των γυναικών στην Ευρώπη
Υγεία
19/01/2026 - 17:24

Καρκίνος πνεύμονα: Σταθεροποιήθηκαν τα ποσοστά θνησιμότητας των γυναικών στην Ευρώπη

ECDC: Φειδώ στη χρήση αντιβιοτικού για τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα - Οι νέες οδηγίες
Pharma Policy
19/01/2026 - 16:13

ECDC: Φειδώ στη χρήση αντιβιοτικού για τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα - Οι νέες οδηγίες

Έρευνα: Οι άνδρες στα 60 έχουν την ίδια σεξουαλική επιθυμία με τους άνδρες στα 20
Υγεία
15/01/2026 - 10:00

Έρευνα: Οι άνδρες στα 60 έχουν την ίδια σεξουαλική επιθυμία με τους άνδρες στα 20

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Γεωργιάδης: Κίνητρα για ταχύτερη έλευση καινοτόμων φαρμάκων
Πολιτική Υγείας
27/01/2026 - 11:09
Ξεκίνησες τρέξιμο μετά από χρόνια; Προσοχή στην πελματιαία απονευρωσίτιδα
Υγεία
27/01/2026 - 11:00
Δώρα ζωής από 48χρονη δότρια στο Γενικό Νοσοκομείο "Γεώργιος Παπανικολάου"
Επικαιρότητα
27/01/2026 - 10:28
Βιολάντα: Βρέθηκε απανθρακωμένη και η πέμπτη αγνοούμενη
Επικαιρότητα
27/01/2026 - 10:00
Η Γαλλία στα χνάρια της Αυστραλίας: Ξεκίνησε τη διαδικασία μπλοκαρίσματος των social media για τους ανηλίκους
Επικαιρότητα
27/01/2026 - 10:00
Αφαίρεση θυρεοειδούς με μικρή τομή: Ταχεία ανάρρωση και καλύτερο αισθητικά αποτέλεσμα
Health Talk
27/01/2026 - 09:00
Διαμαρτυρία ψυχολόγων για την παραβίαση του επαγγελματικού απορρήτου και τα θεσμικά κενά
Ψυχική Υγεία
27/01/2026 - 07:19
ΙΣΑ: Να αρθούν γραφειοκρατικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ιατροί κατά την άσκηση ιδιωτικού έργου
Πολιτική Υγείας
27/01/2026 - 03:31
Οκτώ χρόνια προσφοράς για το Food Drive ΠΕΦ - Συνολικά 5,5 τόνοι αγαθών για παιδιά και οικογένειες που έχουν ανάγκη
Pharma Policy
27/01/2026 - 00:13
Τι πρέπει να κάνουν οι (πολλές) γυναίκες που έχουν έλλειψη βιταμίνης D
Υγεία
26/01/2026 - 22:11
Συχνές κακώσεις γόνατος στους αθλητές και εξατομικευμένη χειρουργική αντιμετώπιση
Health Talk
26/01/2026 - 21:43
Φρίκη στο Ιράν: Συλλαμβάνονται διαδηλωτές που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία
Επικαιρότητα
26/01/2026 - 21:02
Το αντίσωμα-«ετικέτα ασφαλείας» που «γεννάει» ελπίδα στον αγώνα κατά της ελονοσίας
Υγεία
26/01/2026 - 20:26
ΙΣΑ: Στα 13 ευρώ η ιατρική αμοιβή με τροπολογία που φέρνει το Υπουργείο Υγείας
Πολιτική Υγείας
26/01/2026 - 19:37
Απλό κρυολόγημα, γρίπη ή Covid-19; Τα συμπτώματα και γιατί είναι σημαντικό να τα αναγνωρίζουμε
Υγεία
26/01/2026 - 19:19
Αυγά: Η διατροφική αξία ασπραδιού και κρόκου και πως θα την εκμεταλλευθούμε σωστά
Διατροφή
26/01/2026 - 18:44
Στο Παίδων με σπασμένο χέρι 11χρονος που δέχθηκε επίθεση από ανήλικους μέσα στο σχολείο
Επικαιρότητα
26/01/2026 - 18:17
Σε εξέλιξη οι έρευνες στον τόπο της φονικής πυρκαγιάς στα Τρίκαλα - Τι προβληματίζει την Πυροσβεστική
Επικαιρότητα
26/01/2026 - 17:53
Πνευμονιόκοκκος: Το εμβόλιο που σώζει ζωές από έναν «αόρατο» εχθρό
Health Talk
26/01/2026 - 17:14
Νέα μελέτη: Η συχνή χρήση τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να συνδέεται με υψηλότερα ποσοστά κατάθλιψης
Ψυχική Υγεία
26/01/2026 - 16:47
ΣΦΕΕ: Ισότητα, πρόσβαση και ποιότητα στο επίκεντρο της εθνικής πολιτικής για τον καρκίνο
Pharma Policy
26/01/2026 - 16:16
Άγχος και κατάθλιψη: Οι τροφές που καλό είναι να αποφεύγετε
Διατροφή
26/01/2026 - 16:00
Υπογράφηκαν οι υπουργικές αποφάσεις για τους Κόμβους Ψηφιακής Ενδυνάμωσης ηλικιωμένων και ΑμεΑ
Επικαιρότητα
26/01/2026 - 15:39
ΙΑΣΩ Γενική Κλινική: Οι πρώτες επεμβάσεις κατάλυσης κολπικής μαρμαρυγής με το πρωτοποριακό σύστημα PFA Volt
Υπηρεσίες Υγείας
26/01/2026 - 15:22
Το στόμα μας μπορεί να κρύβει το κλειδί για την πρόληψη της παχυσαρκίας
Υγεία
26/01/2026 - 15:00
Συγκλονίζει η τραγωδία στα Τρίκαλα: Νεκρές τέσσερις εργαζόμενες σε εργοστάσιο - Όλα τα τελευταία δεδομένα!
Επικαιρότητα
26/01/2026 - 14:38
Boehringer Ingelheim: Στρατηγική συνεργασία με τη Rectify Pharmaceuticals για τη Χρόνια Νεφρική Νόσο
Pharma News
26/01/2026 - 14:19
Εμβολιαστική κάλυψη έναντι του HPV: Τι δείχνουν τα πρώτα εθνικά δεδομένα
Πολιτική Υγείας
26/01/2026 - 14:00
Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Έξι ασκήσεις για να κρατήσετε τα χέρια σας ενεργά
Υγεία
26/01/2026 - 13:00
Το βαθύ αποτύπωμα της οικονομικής κρίσης και της πανδημίας στο ΕΣΥ με αριθμούς
Πολιτική Υγείας
26/01/2026 - 12:00

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τα διατροφικά «ναι» και «όχι» στη διαχείριση της ψωρίασης
Διατροφή
24/01/2026 - 15:04
ΠΟΥ: «Η αποχώρηση των ΗΠΑ καθιστά τον κόσμο λιγότερο ασφαλή»
Πολιτική Υγείας
25/01/2026 - 09:05
Ταμείο Καινοτομίας Φαρμάκου: Στο Υπουργικό Συμβούλιο σήμερα το νομοσχέδιο - Ψήφισή του πιθανότατα τον Φεβρουάριο
Πολιτική Υγείας
26/01/2026 - 09:38
Το βαθύ αποτύπωμα της οικονομικής κρίσης και της πανδημίας στο ΕΣΥ με αριθμούς
Πολιτική Υγείας
26/01/2026 - 12:00
Εμβολιαστική κάλυψη έναντι του HPV: Τι δείχνουν τα πρώτα εθνικά δεδομένα
Πολιτική Υγείας
26/01/2026 - 14:00
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo