ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το γκράφιτι που κάνει ορατή τη σπάνια νόσο της Πνευμονικής Υπέρτασης

Υγεία
Το γκράφιτι που κάνει ορατή τη σπάνια νόσο της Πνευμονικής Υπέρτασης
Η κοινότητα των ασθενών και των φροντιστών προκειμένου να καταστεί ορατή η πνευμονική υπέρταση υλοποίησε στην πρόσοψη της πολυκατοικίας που στεγάζεται ο ξενώνας, ένα γκράφιτι που δημιούργησε ο street artist Οδυσσέας Λαμπράκης
Τετάρτη, 30/11/2022 - 14:46
News4Health Team News4Health Team

Γέμισε χρώμα μια γειτονιά της Κυψέλης χάρη στην πρωτοβουλία της Ελληνικής Κοινότητας Πνευμονικής Υπέρτασης με αφορμή τον Νοέμβριο, μήνα αφιερωμένο παγκοσμίως στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για τη σπάνια αυτή νόσο.

Η κοινότητα των ασθενών και των φροντιστών στο πλαίσιο των δράσεών της και προκειμένου να καταστεί ορατή η πνευμονική υπέρταση στην Πολιτεία, τους πολίτες και τους γιατρούς υλοποίησε στην πρόσοψη της πολυκατοικίας – επί της οδού Μυτιλήνης 35 – που στεγάζεται ο ξενώνας, ένα γκράφιτι που δημιούργησε ο street artist Οδυσσέας Λαμπράκης.

Ο καλλιτέχνης σε γραπτό μήνυμά του για τη υλοποίηση του έργου τέχνης αναφέρει ότι «έχοντας ζήσει από μικρός το σκληρό πρόσωπο της νόσου μέσα από τη νόσηση της μητέρας μου, αισθάνομαι τυχερός που συνέβαλλα στην δημιουργία αυτού του μοναδικού graffiti και υπερήφανος που το έργο μου είναι μια εικόνα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για μια ασθένεια που δεν είναι ορατή στον κόσμο».

Στόχος του γκράφιτι – που αναπαριστά μια κοπέλα να προσπαθεί να πάρει ανάσα και σε πάνω από την είσοδο της πολυκατοικίας που στεγάζεται ο ξενώνας το #pare_anasa – είναι η αφύπνιση του ελληνικού κοινού για τη σπάνια αυτή νόσο και παράλληλα να δοθεί μια ανάσα ελπίδας στο αστικό ιστό όχι μόνο για μια δύσκολη φύση της ασθένειας αλλά και για την ίδια την πόλη και τους πολίτες της.

Η παρουσίαση του γκράφιτι έγινε την Τρίτη 29/11 παρουσία της Γενικής Γραμματέως Δημόσιας Υγείας κυρίας Ειρήνης Αγαπηδάκη, του προέδρου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού (ΕΕΣ) Δρ. Αντώνη Αυγερινού, του Αντιπεριφερειάρχη Κεντρικού Τομέα Αθηνών, κ. Γιώργου Δημόπουλου και του Αντιπεριφερειάρχη Υγείας, κ. Γιάννη Κεχρή.

Η Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, εκπροσωπώντας στην εκδήλωση το Γραφείο του Πρωθυπουργού, κατά τον χαιρετισμό της ανέφερε ότι, «η κυβέρνηση υλοποιεί ένα πρόγραμμα πρόληψης που στοχεύει τόσο στην αντιμετώπιση των παραγόντων κινδύνου, όσο και στον έγκαιρο εντοπισμό των κυριότερων χρόνιων νοσημάτων, αλλά και στη μείωση της βλάβης που προκαλεί η νόσος. Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο πρωτογενούς, δευτερογενούς και τριτογενούς πρόληψης που αναβαθμίζει τη Δημόσια Υγεία στη χώρα μας και προσθέτει υγιή χρόνια στη ζωή μας και όχι απλώς περισσότερα χρόνια με ασθένεια. Το έργο τέχνης που εγκαινιάζεται σήμερα, αποτελεί ακριβώς υπόμνηση αυτής της δέσμευσης της Πολιτείας».

Με τη σειρά του ο πρόεδρος του ΕΕΣ τόνισε ότι, «όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς έχουμε την υποχρέωση να συνεργαστούμε αποτελεσματικά για την δημιουργία ενός ανθρωποκεντρικού δίκαιου και σταθερού συστήματος υγείας προς όφελος των ασθενών και πρωτίστως των ευάλωτων ομάδων ασθενών όπως αυτών της σπάνιας νόσου της πνευμονικής υπέρτασης. Για την ωραία αυτή πρωτοβουλία του συλλόγου να αλλάξουν το καταθλιπτικό γκρι του τσιμέντου με μία εικόνα που δίνει ένα μήνυμα ελπίδας και πίστης στη ζωή, τους συγχαίρουμε, τους θαυμάζουμε και τους χειροκροτούμε για την θαυμαστή προσπάθειά τους. Υποσχόμαστε να συμπορευθούμε αλληλέγγυα με συνέπεια στον αγώνα της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της κοινωνίας των πολιτών».

Ο Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Αθηνών σημείωσε ότι, «ως Περιφέρεια Αττικής είμαστε αρωγοί στο σημαντικό έργο της Ελληνικής Κοινότητας Πνευμονικής Υπέρτασης και δίνουμε δυναμικό παρών ενισχύοντας τις υποδομές του Εθνικού Συστήματος Υγείας με σύγχρονο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό. Οφείλουμε να στηρίξουμε τους ασθενείς και όσους εμπλέκονται στη φροντίδα τους και παράλληλα να προωθήσουμε το μήνυμα της έγκαιρης διάγνωσης. Παίρνουμε ανάσα για αυτούς που δεν μπορούν!».

Ενώ η πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Πνευμονικής Υπέρτασης κυρία Ιωάννα Αλυσανδράτου ανέφερε ότι «όλοι οι ασθενείς και οι φροντιστές σε Ελλάδα και Κύπρο είμαστε ιδιαίτερα συγκινημένοι για την υλοποίηση αυτού του υπέροχου έργου που κοσμεί την πρόσοψη της πολυκατοικίας που στεγάζεται ο ξενώνας μας και φιλοξενεί ετησίως εκατοντάδες ασθενείς και από τις δύο χώρες. Για όλους εμάς δεν είναι απλά μια εικόνα πρασίνου και ανάσας, είναι υπόσχεση ελπίδας για αυτούς που επιβιώνουν από αυτή τη δύσκολη ασθένεια αλλά και ένα μνημείο ενθύμησης για όλους εκείνους που χάθηκαν από αυτή. Ευχαριστούμε από καρδιάς τους συγκατοίκους της πολυκατοικίας μας που αγάπησαν το έργο αυτό και έδωσαν τη συγκατάθεση τους για να δημιουργηθεί. Ευχαριστούμε και όλους όσους είναι διπλά μας και στηρίζουν το έργο μας, δίνοντας μας τη δυνατότητα να κάνουμε ορατή την αόρατη εικόνα του ασθενή με Πνευμονική Υπέρταση. Ο Σύλλογος μας θεσπίζει τη σημερινή μέρα, την 29η Νοεμβρίου ως ημέρα μνήμης για τους ασθενείς με Πνευμονική Υπέρταση που ανασαίνουν πια ελευθέρα».

Λίγα λόγια για την Πνευμονική Υπέρταση

Η Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση (ΠΑΥ) είναι μια προοδευτικά επιδεινούμενη νόσος που σχετίζεται με δομικές αλλαγές στις πνευμονικές αρτηρίες, αγγεία τα οποία μεταφέρουν το αίμα από την καρδιά στους πνεύμονες. Στην ΠΑΥ οι πνευμονικές αρτηρίες συστέλλονται και στενεύουν, μειώνοντας τη ροή του αίματος προς τους πνεύμονες και αυξάνοντας την πίεση στην πνευμονική αρτηρία, με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται η καρδιά και ο ασθενής να νιώθει δύσπνοια και κόπωση. Εάν η ΠΑΥ δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, μπορεί να οδηγήσει σε εξάντληση της καρδιάς και καρδιακή ανεπάρκεια.

Πρόκειται για μια σπάνια πάθηση, με τη συχνότητά της να ανέρχεται στις διάφορες διεθνείς καταγραφές σε 2-7 νέες περιπτώσεις ανά εκατομμύριο πληθυσμού ετησίως, ενώ ο επιπολασμός της ανέρχεται σε 15-50 περιπτώσεις ανά εκατομμύριο πληθυσμού. Δυστυχώς, στην Ελλάδα δεν υπάρχουν ακόμα ακριβή στοιχεία, καθώς μόλις πολύ πρόσφατα ξεκίνησε η καταγραφή της ΠΑΥ.

Παρά τη μεγάλη πρόοδο που έχει σημειωθεί την τελευταία 20ετία στη διάγνωση και θεραπεία της πνευμονικής υπέρτασης, η νόσος παραμένει ανίατη και με υψηλό ποσοστό θνησιμότητας, καθώς η έγκαιρη και ορθή διάγνωση της ΠΑΥ αποτελεί ακόμη και σήμερα δύσκολη. Αυτό οφείλεται αφενός στην σπανιότητα της νόσου, άρα και στον χαμηλό δείκτη κλινικής υποψίας, και αφετέρου στο γεγονός ότι τα συμπτώματα, ιδιαίτερα στα αρχικά στάδια, δεν είναι ειδικά για την πάθηση (δύσπνοια, αίσθημα εύκολης κόπωσης και ζάλη) και μοιάζουν με αυτά άλλων, πολύ συχνών παθήσεων. Επίσης, τα συμπτώματα οφείλονται στην προοδευτική δυσλειτουργία της δεξιάς κοιλίας της καρδιάς και εκδηλώνονται αρχικά μόνο στην άσκηση, όπως λαχάνιασμα, κόπωση ή λιποθυμία.

Δείτε επίσης: Σωτήρια επέμβαση δίνει ελπίδα σε οκτώ ασθενείς με Χρόνια Θρομβοεμβολική Πνευμονική Υπέρταση

  • ΠΝΕΥΜΟΝΙΚΗ ΥΠΕΡΤΑΣΗ
  • ΓΚΡΑΦΙΤΙ
  • ΝΟΣΟΣ
  • ΑΣΘΕΝΕΙΑ
  • ΑΓΑΠΗΔΑΚΗ
  • ΕΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Δημητριακά ολικής άλεσης: «Σωσίβιο» για τα ταλαιπωρημένα συστήματα υγείας, λένε οι ειδικοί
Δημητριακά ολικής άλεσης: «Σωσίβιο» για τα ταλαιπωρημένα συστήματα υγείας, λένε οι ειδικοί 29 Νοεμβρίου 2022
9+1 δεδομένα για την καλοήθη υπερπλασία του προστάτη 30 Νοεμβρίου 2022
9+1 δεδομένα για την καλοήθη υπερπλασία του προστάτη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γιατί οι γυναίκες αναγνωρίζουν με μεγαλύτερη ακρίβεια τα σημάδια ασθένειας στα πρόσωπα των άλλων
Υγεία
22/12/2025 - 09:00

Γιατί οι γυναίκες αναγνωρίζουν με μεγαλύτερη ακρίβεια τα σημάδια ασθένειας στα πρόσωπα των άλλων

Πανελλαδική έρευνα για την ποιότητα ζωής και τις ανάγκες των ασθενών με πνευμονική υπέρταση
Patient Talk
26/11/2025 - 22:02

Πανελλαδική έρευνα για την ποιότητα ζωής και τις ανάγκες των ασθενών με πνευμονική υπέρταση

Φαινόμενο Rumpelstiltskin: Τι είναι και πώς επιδρά στη διαχείριση ενός προβλήματος υγείας
Ψυχική Υγεία
17/09/2025 - 16:16

Φαινόμενο Rumpelstiltskin: Τι είναι και πώς επιδρά στη διαχείριση ενός προβλήματος υγείας

«Ασθένεια της αναψυχής»: Γιατί αρρωσταίνουμε χαλαρώνοντας στις διακοπές και πως θα το αποφύγουμε
Υγεία
05/08/2025 - 15:08

«Ασθένεια της αναψυχής»: Γιατί αρρωσταίνουμε χαλαρώνοντας στις διακοπές και πως θα το αποφύγουμε

Τι είναι η νόσος Sjögren και ποια προβλήματα αντιμετωπίζουν οι ασθενείς
Patient Talk
23/07/2025 - 17:24

Τι είναι η νόσος Sjögren και ποια προβλήματα αντιμετωπίζουν οι ασθενείς

ΕΕΣ και ΣΦΕΕ υποστηρίζουν ευάλωτους συνανθρώπους μας στη Μυτιλήνη
Επικαιρότητα
05/07/2025 - 00:04

ΕΕΣ και ΣΦΕΕ υποστηρίζουν ευάλωτους συνανθρώπους μας στη Μυτιλήνη

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ECDC και ΠΟΥ Ευρώπης συνεχίζουν μαζί για την ενίσχυση της υγειονομικής ασφάλειας και της συνεργασίας στη δημόσια υγεία
Πολιτική Υγείας
29/01/2026 - 22:53
ΕΟΔΥ: Nέα εργαλεία, έγκαιρη ανίχνευση και συμμετοχή των πολιτών στην επιδημιολογική επιτήρηση
Πολιτική Υγείας
29/01/2026 - 22:32
Ο καρκίνος του παχέος εντέρου «σκοτώνει» στην ηλικία των κάτω των 50 στις ΗΠΑ
Υγεία
29/01/2026 - 22:04
Η διατροφή που προστατεύει το δέρμα και καθυστερεί τη γήρανση
Health Talk
29/01/2026 - 21:31
Γεωργιάδης: «Καλή η κλινική κατάσταση των δύο τραυματιών του τροχαίου δυστυχήματος στη Ρουμανία»
Επικαιρότητα
29/01/2026 - 20:49
Καφεΐνη και περιποίηση δέρματος: Τελικά λειτουργεί; - Ποιο είναι το κλειδί...
Διατροφή
29/01/2026 - 20:13
MSD Ελλάδος: Η καινοτομία έχει αξία μόνο όταν φτάνει στον ασθενή
Pharma News
29/01/2026 - 19:58
Η Ελληνική καινοτομία σε κλινική μελέτη για το μεταβολικό σύνδρομο και τα συμπληρώματα διατροφής
Υγεία
29/01/2026 - 19:36
Στην Αρεόπολη ολοκληρώθηκε ο κύκλος των ενημερωτικών συναντήσεων του Health-IQ
Πολιτική Υγείας
29/01/2026 - 19:02
Μπαρμπετάκη: «Συνεχίζουμε και το 2026 να κάνουμε θόρυβο για τη φαρμακευτική καινοτομία!»
Pharma Policy
29/01/2026 - 18:46
Εγκαινιάστηκε η ανακαινισμένη Παιδιατρική Κλινική στο «Σκυλίτσειο» Γενικό Νοσοκομείο Χίου
Πολιτική Υγείας
29/01/2026 - 18:24
ΕΟΔΥ: «Θερίζει» η γρίπη - 649 νέες εισαγωγές και 12 θάνατοι από γρίπη την τελευταία εβδομάδα
Υγεία
29/01/2026 - 18:07
Biogen: Πράσινο από την Κομισιόν σε σχήμα υψηλής δόσης για τη Νωτιαία Μυϊκή Ατροφία
Pharma News
29/01/2026 - 17:51
Ρομποτική χειρουργική σπονδυλικής στήλης: Ακρίβεια, ασφάλεια και αποτελεσματικότητα
Health Talk
29/01/2026 - 17:33
Δεν θα προσμετρώνται απουσίες έως και πέντε ημερών από τα σχολεία λόγω ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού
Επικαιρότητα
29/01/2026 - 17:17
ΙΑΣΩ: Πρωτοπορία στη χειρουργική μελανώματος κόλπου
Υπηρεσίες Υγείας
29/01/2026 - 16:53
Olivia: Ψηφιακή σύμμαχος για γυναίκες με καρκίνο των ωοθηκών, με την υποστήριξη της AstraZeneca
Patient Talk
29/01/2026 - 16:37
Οι κάψουλες κοπράνων φαίνεται να αλλάζουν τα δεδομένα στη θεραπεία διαφορετικών καρκίνων
Υγεία
29/01/2026 - 16:21
Στο Παπαγεωργίου οι δύο τραυματίες φίλαθλοι του ΠΑΟΚ- Τα νεότερα για την κατάστασή τους
Επικαιρότητα
29/01/2026 - 16:00
ECDC για ανακλήσεις βρεφικού γάλακτος λόγω τοξίνης: Τι πρέπει να προσέχουν οι γονείς
Πολιτική Υγείας
29/01/2026 - 15:00
Νέα νανοθεραπεία ανακουφίζει τον πόνο από τις μεταστάσεις στα οστά
Υγεία
29/01/2026 - 14:00
Τελικά μπορεί να μην κάνουν το γιατρό πέρα! Καταγγελίες για "κοκτέιλ" φυτοφαρμάκων στα μήλα
Διατροφή
29/01/2026 - 13:27
Πάρκινσον και έντερο: Νέα ανακάλυψη ανοίγει νέους θεραπευτικούς δρόμους
Υγεία
29/01/2026 - 13:00
Συναγερμός για δύο ζωονόσους που εμφανίζονται ως η επόμενη «μεγάλη» απειλή για τη δημόσια υγεία των ΗΠΑ
Υγεία
29/01/2026 - 12:00
108 νέοι γιατροί στο ΕΣΥ μέσω του οικονομικού κινήτρου των 40.000 ευρώ
Πολιτική Υγείας
29/01/2026 - 11:20
Νέο μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να προβλέψει πώς οι μεταλλάξεις του DNA προκαλούν ασθένειες
Digital Health
29/01/2026 - 11:00
Γιατί είναι η ανησυχητική η έξαρση του νοροϊού στη Μ. Βρετανία - Τι λένε οι ειδικοί
Υγεία
29/01/2026 - 10:00
Κίνδυνος καρδιακής προσβολής: Εκτοξεύεται στη δεκαετία των τριάντα για τους άνδρες
Υγεία
29/01/2026 - 09:00
Γιατί πρέπει να απολαμβάνουμε αυτό που τρώμε
Διατροφή
28/01/2026 - 18:00
Εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο Αττικόν: Για τα ράντζα στους διαδρόμους δεν φταίει η γρίπη
Πολιτική Υγείας
28/01/2026 - 17:00

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΙΣΑ: Να αρθούν γραφειοκρατικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ιατροί κατά την άσκηση ιδιωτικού έργου
Πολιτική Υγείας
27/01/2026 - 03:31
Γεωργιάδης: Κίνητρα για ταχύτερη έλευση καινοτόμων φαρμάκων
Πολιτική Υγείας
27/01/2026 - 11:09
Η ιλαρά ξαναέγινε ενδημική σε έξι ευρωπαϊκές χώρες - Ο ρόλος του δισταγμού έναντι του εμβολιασμού
Πολιτική Υγείας
27/01/2026 - 13:00
Θεμιστοκλέους: Σε έξαρση η γρίπη – Βελτιώσεις σε ΤΕΠ και ραντεβού
Πολιτική Υγείας
27/01/2026 - 13:54
Θετικά νέα για το πειραματικό φάρμακο κατά της παχυσαρκίας της Roche
Pharma News
27/01/2026 - 15:00
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo