ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Tο Αιματολογικό Τμήμα του «Παπανικολάου» γιορτάζει 40 χρόνια προσφοράς - Πεπραγμένα και πρωτιές

Υγεία
INTIME
Ξεκίνησε η παραγωγή αυτόλογων in house CAR-T κυτταρικών θεραπειών για πρώτη φορά στην Ελλάδα! - Εντός του 2025, θα λειτουργήσει το νέο κτίριο κυτταρικών θεραπειών
Δευτέρα, 16/12/2024 - 12:24
— Photo: INTIME
News4Health Team News4Health Team

Όλες οι σύγχρονες εξελίξεις στην Αιματολογία βρέθηκαν στο επίκεντρο του εμβληματικού συνεδρίου επετειακού χαρακτήρα με διεθνή συμμετοχή, που πραγματοποιήθηκε στις 13-14 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη. Ο τίτλος του συνεδρίου ήταν «40 έτη Δρώμενα Αιματολογίας του Αιματολογικού Τμήματος», καθώς φέτος συμπληρώνονται τέσσερις δεκαετίες πρωτοπορίας και προσφοράς του τμήματος σε περιοχές της Ελλάδας (Θράκη, Μακεδονία, Θεσσαλία, Κρήτη), Κύπρο και όχι μόνο.

Πρόσφατα, στο Αιματολογικό Τμήμα του νοσοκομείου Παπανικολάου Θεσσαλονίκης ξεκίνησε η παραγωγή αυτόλογων in house CAR-T κυτταρικών θεραπειών για πρώτη φορά στην Ελλάδα! Εντός του 2025, δε, προγραμματίζεται η χορήγηση CAR-T θεραπείας σε ασθενείς με Β-αιματολογικές κακοήθειες (λευχαιμίες-λεμφώματα) στα πλαίσια κλινικής μελέτης.

«Το γεγονός αυτό όχι μόνο θα οδηγήσει στην άμεση θεραπεία ασθενών με ανθεκτικά αιματολογικά νοσήματα, αλλά θα συμβάλει και στην κατακόρυφη μείωση του κόστους συγκριτικά με τις ανάλογες εμπορικά διαθέσιμες θεραπείες που ήδη χορηγούνται», σημειώνει η κυρία Ιωάννα Σακελλάρη, Συντονίστρια Διευθύντρια του Αιματολογικού Τμήματος του νοσοκομείου Παπανικολάου.

Οι κυτταρικές θεραπείες CAR-T αποτελούν την κορυφαία εξέλιξη στο τομέα της ανοσοθεραπείας και των καινοτόμων θεραπειών σε ασθενείς ανθεκτικούς στη συμβατική χημειο-ακτινοθεραπεία. Τα Τ λεμφοκύτταρα κύτταρα λαμβάνονται από τον ασθενή, τροποποιούνται γενετικά με ειδικό τρόπο και στη συνέχεια επανεγχύονται στον ασθενή, με σκοπό να καταπολεμηθούν τα κακοήθη κύτταρα. Εκτός από το νοσοκομείο Παπανικολάου, τέτοιου είδους προηγμένες θεραπείες εφαρμόζονται στα νοσοκομεία Ευαγγελισμός, Αττικόν, Λαϊκό, Ογκολογικό Νοσοκομείο Παίδων "Ελπίδα" και στα πανεπιστημιακά Πάτρας και Ηρακλείου.

Όσον αφορά στο νοσοκομείο Παπανικολάου, πρόσφατα, ξεκίνησαν οι εργασίες ανέγερσης του νέου κτιρίου κυτταρικών θεραπειών – έργο το οποίο έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και θα έχει ολοκληρωθεί εντός του 2025. Εκεί θα μεταστεγασθούν τα εξειδικευμένα εργαστήρια του Αιματολογικού τμήματος, η δημόσια Τράπεζα βλαστοκυττάρων και με αυτόν τον τρόπο θα διευκολυνθούν οι ημερήσιες νοσηλείες των ασθενών στο κτίριο Στοργή. Επίσης θα αναπτυχθούν 11 μονόκλινοι θάλαμοι διαμορφωμένοι για κυτταρικές/γονιδιακές θεραπείες και μεταμοσχεύσεις αιμοποιητικών κυττάρων.

«Το νέο κέντρο θα δώσει καινοτόμες θεραπευτικές λύσεις στους ασθενείς, καθώς διευρύνονται συνεχώς οι ενδείξεις των κυτταρικών θεραπειών σε αυτοάνοσα και νευρολογικά νοσήματα», αναφέρει η κυρία Σακελλάρη και συμπληρώνει: «Με όραμα και αποστολή την βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών με αιματολογικά νοσήματα, το Τμήμα μας θα συνεχίσει να παρέχει ποιοτικές καθημερινές πρακτικές και υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας».

Πλούσια πεπραγμένα

  • Το 2023, διενεργήθηκαν 152 μεταμοσχεύσεις αιμοποιητικών κυττάρων και κυτταρικών θεραπειών σε ασθενείς από όλη την Ελλάδα και την Κύπρο επί 573 διενεργούμενων σε όλη την Ελλάδα. Συνολικά, την περίοδο 2011-2023, έγιναν 1.350 μεταμοσχεύσεις.
  • Το 2023, πραγματοποιήθηκαν 23.961 επισκέψεις στα εξωτερικά ιατρεία συνολικά, ενώ την περίοδο 2011-2023 έγιναν 286.905 επισκέψεις.
  • Διενεργήθηκαν χιλιάδες εξετάσεις για τη διάγνωση και παρακολούθηση ασθενών, στα εξειδικευμένα εργαστήρια μας, τόσο παιδιατρικών όσο και ενηλίκων, από πολλά τμήματα της Ελλάδας.
  • Μέχρι και τον Νοέμβριο του 2024, έχουν πραγματοποιηθεί 69 κυτταρικές θεραπείες με CAR-T σε ασθενείς με ανθεκτικά νοσήματα (λευχαιμία – λέμφωμα και σε πολλαπλούν μυέλωμα μόνο στα πλαίσια κλινικής μελέτης).

Οι πρωτιές του τμήματος

  • Πρώτη διενέργεια μεταμοσχεύσεων μυελού οστών στην Ελλάδα στα πλαίσια οργανωμένης Μονάδας, τόσο αυτόλογης (1985) όσο και αλλογενούς (1990).
  • Πρώτη ψύξη και αποθήκευση μοσχεύματος μυελού σε υγρό άζωτο στην Ελλάδα, το 1990.
  • Πρώτη φορά χρησιμοποίηση στην Ελλάδα αλλογενών μοσχευμάτων αιμοποιητικών κυττάρων από το αίμα αντί του μυελού (1995).
  • Πρώτη φορά παγκοσμίως χρησιμοποίηση της μεταμόσχευσης αιμοποιητικών κυττάρων στη θεραπεία προϊούσας μορφής Σκλήρυνσης κατά Πλάκας (1995). Η πλειονότητα των εξειδικευμένων κέντρων της Ευρώπης εφάρμοζε για πολλά χρόνια το πρωτόκολλό μας.
  • Πρώτη ψύξη και αποθήκευση βλαστοκυττάρων πλακούντα το 1998.
  • Πρώτη συλλογή και αποθήκευση βλαστοκυττάρων από παιδί που γεννήθηκε σε οικογένεια με άλλο παιδί που έπασχε από Λευχαιμία, το 1999.
  • Πρώτη εφαρμογή στην Ελλάδα -και εντός των πρώτων 5 διεθνώς- μεταμόσχευσης σε ασθενείς με Συστηματικό Ερυθηματώδη Λύκο και Ψωριασική αρθρίτιδα, Συστηματική Σκλήρυνση.
  • Πρώτη φορά διεθνώς αξιολόγηση της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητας συλλογής αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων σε ασθενείς με Μεσογειακή Αναιμία, στα πλαίσια του προγράμματος εφαρμογής γονιδιακής θεραπείας σε ασθενείς με μεσογειακή λευχαιμία το οποίο διεξάχθηκε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Washington του Seattle και χρηματοδότηση από τα National Institutes of Health των ΗΠΑ.
  • Πρώτη ελληνική Μονάδα Μεταμόσχευσης Αιμοποιητικών Κυττάρων που λειτουργεί με σύστημα διαχείρισης ποιότητας. Έχει λάβει την διεθνή διαπίστευση EBMT- JACIE (23-10-2013).
  • Πρώτη εφαρμογή της εξωσωματικής φωτοθεραπείας (ECP) σε ασθενείς με νόσο μοσχεύματος κατά ξενιστή στην Ελλάδα.
  • Χορήγηση αναστολέων συμπληρώματος μετά από πλήρη διαγνωστική προσέγγιση για πρώτη φορά σε ασθενείς με θρομβωτική μικροαγγειοπάθεια μετά τη μεταμόσχευση.
  • Πρώτο διαπιστευμένο κέντρο διενέργειας κυτταρικών θεραπειών ως προς όλες τις ισχύουσες το 2022 ενδείξεις.
  • Πρώτη εφαρμογή κυτταρικών θεραπειών στο πολλαπλούν μυέλωμα στο πλαίσιο κλινικής μελέτης.
  • Υποψήφιο Κέντρο Εμπειρογνωμοσύνης για ¨Σύνδρομα Ενδοθηλιακής Βλάβης¨ Η ενδοθηλιακή δυσλειτουργία και βλάβη έχει ενοχοποιηθεί για την παθογένεση ποικίλλων νοσημάτων. Πολλές φορές τα σύνδρομα αυτά σχετίζονται μετά την εφαρμογή των καινοτόμων θεραπειών και της αλλογενούς μεταμόσχευσης. Το υπό σύσταση κέντρο κατέχει πολύ υψηλή τεχνογνωσία, εμπειρογνωμοσύνη και παρέχει ολοκληρωμένη και υψηλής ποιότητας διάγνωση και φροντίδα υγείας, σε ασθενείς που πάσχουν από τα ως άνω σύνδρομα.
  • ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ
  • ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

«Τροφή για Δράση»: Εργαλειοθήκες για μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς ή φροντιστές
«Τροφή για Δράση»: Εργαλειοθήκες για μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς ή φροντιστές 13 Δεκεμβρίου 2024
Μαγιορκίνης στο ACTION 24: «Έξαρση κοκκύτη με ρεκόρ 20ετίας στα κρούσματα» - Μετάδοση και συμπτώματα! 16 Δεκεμβρίου 2024
Μαγιορκίνης στο ACTION 24: «Έξαρση κοκκύτη με ρεκόρ 20ετίας στα κρούσματα» - Μετάδοση και συμπτώματα!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εξιτήριο από το Νοσοκομείο «Παπανικολάου» για την Αφροδίτη Νέστορα
Επικαιρότητα
15/07/2026 - 13:26

Εξιτήριο από το Νοσοκομείο «Παπανικολάου» για την Αφροδίτη Νέστορα

Στη Μονάδα εγκαυμάτων του «Παπανικολάου» νοσηλεύεται η Αφροδίτη Νέστορα - Αναπνέει χωρίς υποστήριξη
Επικαιρότητα
02/07/2026 - 19:42

Στη Μονάδα εγκαυμάτων του «Παπανικολάου» νοσηλεύεται η Αφροδίτη Νέστορα - Αναπνέει χωρίς υποστήριξη

Πιστοποίηση ISO 9001:2015 για επτά υπηρεσίες του Νοσοκομείου «Παπανικολάου»
Υγεία
24/06/2026 - 07:24

Πιστοποίηση ISO 9001:2015 για επτά υπηρεσίες του Νοσοκομείου «Παπανικολάου»

Νοσοκομείο «Παπανικολάου»: Καινοτόμος μέθοδος για τον «απογαλακτισμό» από τον μηχανικό αερισμό
Υγεία
23/06/2026 - 16:29

Νοσοκομείο «Παπανικολάου»: Καινοτόμος μέθοδος για τον «απογαλακτισμό» από τον μηχανικό αερισμό

Ενημερωτική εκδήλωση για τη διακοπή του καπνίσματος στο Νοσοκομείο «Παπανικολάου»
Υγεία
03/06/2026 - 15:27

Ενημερωτική εκδήλωση για τη διακοπή του καπνίσματος στο Νοσοκομείο «Παπανικολάου»

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος: 1.250 φυτά διανεμήθηκαν στους εργαζόμενους του Νοσοκομείου «Παπανικολάου»
Επικαιρότητα
02/06/2026 - 13:44

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος: 1.250 φυτά διανεμήθηκαν στους εργαζόμενους του Νοσοκομείου «Παπανικολάου»

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Παγκόσμια Ημέρα Sjögren η 23η Ιουλίου: Καμπάνια με τίτλο «κανείς δεν ακούει» από την ΕΛΕΑΝΑ
Patient Talk
22/07/2026 - 07:11
ΕΕΣ: Διανομή νερού στους επισκέπτες της Ακρόπολης και δράση στο Θησείο για τους άστεγους
Επικαιρότητα
22/07/2026 - 03:43
ΠΟΕΔΗΝ: Πανελλαδική κινητοποίηση στα εγκαίνια της ΔΕΘ για την ενίσχυση του ΕΣΥ στις 4 Σεπτεμβρίου
Επικαιρότητα
22/07/2026 - 00:04
Γαλλία: Νόμος του κράτους η καθολική απαγόρευση της πρόσβασης των ανηλίκων στα social media
Επικαιρότητα
21/07/2026 - 23:23
Ίδρυμα «Κλέων Τσέτης» και «Nanopoulos Foundation» ενισχύουν τη σύμπραξή τους για την Τεχνητή Νοημοσύνη στην Υγεία
Pharma News
21/07/2026 - 22:52
ΟΗΕ: Η παγκόσμια πείνα υποχωρεί για τρίτη συνεχόμενη χρονιά - Υπαρκτές οι περιφερειακές ανισότητες
Επικαιρότητα
21/07/2026 - 22:17
Βίντεο με διασώστρια του ΕΕΣ να μιλάει για όλα όσα είδε και έζησε στη Βενεζουέλα
Επικαιρότητα
21/07/2026 - 21:49
Κολύμβηση: Πώς να προστατέψετε τα αυτιά των παιδιών από επώδυνες φλεγμονές
Health Talk
21/07/2026 - 21:22
Θεσσαλονίκη: Στον Άρειο Πάγο η υπόθεση του γιατρού που καταδικάστηκε για μαστεκτομή σε γυναίκα χωρίς λόγο
Επικαιρότητα
21/07/2026 - 20:39
Η μικροβιακή αντοχή απειλεί όλο και περισσότερο με κοινές λοιμώξεις τα παιδιά
Υγεία
21/07/2026 - 19:53
ΙΣΑ: Πρόσκληση σε διάλογο για το ζήτημα της άσκησης εξειδικευμένων πράξεων αισθητικής ιατρικής
Πολιτική Υγείας
21/07/2026 - 19:06
Μπαρμπετάκη: «Μόλις 69 από τα 168 εγκεκριμένα νέα φάρμακα ήρθαν στην Ελλάδα την τετραετία 2021-2024»
Pharma News
21/07/2026 - 18:19
People-pleasing: Γιατί οι καλοί άνθρωποι δυσκολεύονται να θέσουν όρια;
Ψυχική Υγεία
21/07/2026 - 17:36
Γεωργιάδης: «Το ΕΣΥ κατακτά τη δεύτερη θέση στην εμπιστοσύνη των πολιτών»
Πολιτική Υγείας
21/07/2026 - 17:14
Θεμιστοκλέους: Σε πλήρη ετοιμότητα το ΕΚΑΒ και οι υγειονομικές δομές εν μέσω καύσωνα
Πολιτική Υγείας
21/07/2026 - 16:51
Θεσσαλονίκη: Εκδήλωση προς τιμή των Ελλήνων της Αυστραλίας για τη συμβολή τους στο κοινωνικό οδοντιατρείο
Υγεία
21/07/2026 - 16:34
Πακέτο οκτώ προτάσεων από τους φυσικοθεραπευτές προς τον ΕΟΠΥΥ για τον περιορισμό του clawback
Πολιτική Υγείας
21/07/2026 - 16:18
ΠΟΥ: 1,16 εκατομμύρια νεκροί κάθε χρόνο από τροχαία – Μειώθηκαν οι θάνατοι, παραμένουν οι προκλήσεις
Πολιτική Υγείας
21/07/2026 - 16:00
Αλέξης Σταμάτης: Τι τον οδήγησε στο αλκοόλ και πως κέρδισε τη δύσκολη μάχη με την εξάρτηση
Επικαιρότητα
21/07/2026 - 15:36
Πάρκινσον: Ο θόρυβος των δρόμων αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου
Υγεία
21/07/2026 - 15:00
Βουλή: Εγκρίθηκε η διάταξη για τον ορισμό προσωρινής διοίκησης του ΠΙΣ
Πολιτική Υγείας
21/07/2026 - 13:56
Καύσωνας: Αύξηση της θνητότητας από καρδιολογικά προβλήματα - 8 πρακτικά tips προστασίας
Health Talk
21/07/2026 - 13:30
Σρι Λάνκα: Η χειρότερη έξαρση δάγκειου πυρετού της δεκαετίας – Στη μάχη και οι Ένοπλες Δυνάμεις
Πολιτική Υγείας
21/07/2026 - 13:00
Πυρ ομαδόν κατά της τροπολογίας για τη διοίκηση του ΠΙΣ – Παρέμβαση και από την ευρωπαϊκή ιατρική κοινότητα
Πολιτική Υγείας
21/07/2026 - 12:30
Μπαράζ καταγγελιών για αποκλεισμό των ατόμων με αναπηρία από τις ελληνικές παραλίες
Patient Talk
21/07/2026 - 11:53
Καρκίνος στο πάγκρεας: Πειραματικό εμβόλιο εμποδίσει την ανάπτυξη του σε άτομα υψηλού κινδύνου
Υγεία
21/07/2026 - 11:00
Pfizer: Κορυφαία διάκριση για τις καλύτερες πρακτικές συμπερίληψης στον φαρμακευτικό κλάδο
Pharma News
21/07/2026 - 10:47
Πρωτεΐνη του εγκεφάλου ανοίγει νέους δρόμους για την αντιμετώπιση της νόσου Αλτσχάιμερ
Υγεία
21/07/2026 - 10:00
Ο Άρης Αγγελής αναλαμβάνει την προεδρία της Επιτροπής HTA και ρόλο συμβούλου του Υπουργού Υγείας
Πολιτική Υγείας
21/07/2026 - 09:46
Δόντια φτιαγμένα στο εργαστήριο μπορεί να φέρουν σύντομα τέλος σε σφραγίσματα και μασέλες
Υγεία
21/07/2026 - 09:00

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΗΠΑ: Ετήσιος έλεγχος τεστοστερόνης για στρατιωτικούς άνω των 30 – Οι ανησυχίες των ειδικών
Πολιτική Υγείας
20/07/2026 - 10:00
Καύσωνας: Όλες οι οδηγίες προστασίας από το Υπουργείο Υγείας
Πολιτική Υγείας
20/07/2026 - 12:54
Αγαπηδάκη: «Θα συνεχιστεί το πρόγραμμα για την παχυσαρκία ενηλίκων - Σύντομα οι ανακοινώσεις»
Πολιτική Υγείας
20/07/2026 - 14:32
Κέντρο εκπαίδευσης αγγειοχειρουργών στους υπερήχους το Κοργιαλένειο-Μπενάκειο
Πολιτική Υγείας
20/07/2026 - 15:17
Νέος γενικός διευθυντής της Αθηναϊκής Γενικής Κλινικής ο Στέλιος Λιανός
Υπηρεσίες Υγείας
20/07/2026 - 16:14
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo