ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τι συμβαίνει με το μοναδικό δημόσιο Παιδιοκαρδιοχειρουργικό Κέντρο στην Ελλάδα;

Υγεία
Τι συμβαίνει με το μοναδικό δημόσιο Παιδιοκαρδιοχειρουργικό Κέντρο στην Ελλάδα;
Την ώρα που 65 παιδιά περιμένουν υπομονετικά για να χειρουργηθούν στο μοναδικό δημόσιο Παιδοκαρδιοχειρουργικό Κέντρο της Ελλάδας, στο νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία, ο διευθυντής στο παραπάνω κέντρο αλλά και η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Παιδιών με συγγενείς καρδιοπάθειες, καταγγέλλουν στο News4Health ότι το κέντρο είναι «θύμα» μιας περίεργης, πολύχρονης υπόθεσης που δεν το αφήνει να λειτουργεί.
Παρασκευή, 15/05/2020 - 17:24
Δήμητρα Τριανταφύλλου Δήμητρα Τριανταφύλλου

«Το συγκεκριμένο κέντρο δημιουργήθηκε πριν από 3 δεκαετίες και δεν υπάρχει άλλο παρόμοιο στο Εθνικό Σύστημα Υγείας» λέει στο News4Health o Γιώργος Καλαβρουζιώτης, Πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιοκαρδιολογικής Εταιρείας και ένας από τους δύο διευθυντές στο παραπάνω κέντρο.

Το 1997 δημιουργήθηκε αντίστοιχο κέντρο στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο και τα επόμενα χρόνια ακολούθησαν και δύο ιδιωτικά κέντρα – ένα στο «Μητέρα» και τα τελευταία 2 χρόνια και στο «Ιασώ».

Σύμφωνα με τον κο Καλαβρουζιώτη το κέντρο στο Παίδων «Αγία Σοφία» κατέληξε να υπολειτουργεί χάρις σε μια σειρά από μεθοδεύσεις όπως υποστήριξε, που σημειώνονται ειδικά την τελευταία τουλάχιστον δεκαετία.

Όπως μας εξηγεί ο ίδιος: « Το κέντρο είχε πάντα προβλήματα στελέχωσης. Από το 2011 όμως η κατάσταση επιδεινώθηκε. Εκείνη τη χρονιά το κέντρο έκλεισε με απόφαση του τότε Υπουργού Υγείας κου Λοβέρδου. Η δικαιολογία ήταν ότι οι γιατροί δήθεν τσακωνόμασταν μεταξύ μας. Στην ουσία αυτό ήταν η πρόφαση για να μην υπάρξει πολιτικό κόστος από την απόφαση του. Οι γιατροί δεν κατηγορηθήκαμε για τίποτα. Ταυτόχρονα, όλα τα καρδιοχειρουργικά περιστατικά παιδιών άρχισαν να προωθούνται στο Ωνάσειο και στο «Μητέρα». Μετά από 20 μήνες και τον αγώνα του συλλόγου γονέων, το κέντρο άνοιξε ξανά υπό την πίεση των καταγγελιών αλλά και από την πίεση των πολύ κακών γεγονότων».

« Είμαστε με δεμένα χέρια»

Και ποια ήταν πολύ κακά γεγονότα; «To 2012 κι ενώ μας είχαν κλείσει το κέντρο, ένα παιδί αλβανικής καταγωγής έχασε την ζωή του επειδή το Ωνάσειο, το ιδιοκτησιακό καθεστώς του οποίου είναι περίπλοκο, δεν δέχθηκε να χειρουργήσει αυτό το παιδί με την δικαιολογία ότι ήταν ανασφάλιστο» εξηγεί ο κος Καλαβρουζιώτης και συνεχίζει.

Τελικά μετά από 20 μήνες, το κέντρο άνοιξε ξανά το 2013. «Με την επαναλειτουργία επανεμφανίστηκαν και τα προβλήματα. Τα χέρια μας ήταν δεμένα» μας λέει ο διευθυντής της κλινικής. « Δεν υπήρχαν αναισθησιολόγοι, εντατικολόγοι και νοσηλευτές ΜΕΘ. Όλοι αυτοί απουσιάζουν σταθερά τα τελευταία 10 χρόνια. Κι έτσι, ενώ είχαμε 4 προγραμματισμένα χειρουργεία, κάναμε τελικά μόνο το 1. Χρειαζόμασταν 7 κρεβάτια ΜΕΘ και παίρναμε πάλι, μόνο 1. Άρχισε να γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο, ότι η Πολιτεία δεν ενδιαφέρεται να εξοπλίσει το κέντρο με προσωπικό. Το αποτέλεσμα είναι τα περιστατικά που αντιμετωπίζουμε να μην ξεπερνούν τα 60 το χρόνο, ενώ η αναμονή για μια εγχείρηση καρδιάς φτάνει τους 18 μήνες. Δεν θα πάει εύλογα λοιπόν και αναγκαστικά ένας γονιός στην ιδιωτική κλινική όταν καταδικάζεις το παιδί του σε τέτοια αναμονή ενώ και οι γιατροί καθόμαστε με δεμένα χέρια;», διερωτήθηκε.

Πως καταλήγουν τελικά τα παιδιά στα ιδιωτικά

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, και με την δικαιολογία μιας ανακαίνισης σε διπλανό τμήμα ανακοινώθηκε στους εργαζόμενους της κλινικής, ότι η τελευταία θα κλείσει λόγω εργασιών. Για άλλη μια φορά, οι έντονες διαμαρτυρίες των γονιών, την κράτησαν ανοιχτή μεν, σε σταθερή…κατάσταση υπολειτουργίας δε.

Κι ενώ στις αρχές του Μαρτίου, οι εργασίες ολοκληρώθηκαν και η Καρδιοχειρουργική Εντατική Μονάδα (ΚΕΜ) - ιδανικά ευρισκομένη ακριβώς δίπλα από τον χώρο των χειρουργείων - ανακαινίστηκε και ήταν έτοιμη να δοθεί πίσω στο κέντρο για να νοσηλευτούν ξανά τα καρδιοπαθή παιδιά (που συχνά εξέρχονται ακόμα και με ανοιχτό στέρνο από το χειρουργείο), προέκυψε το θέμα του κορονοϊού.

Σε εκείνη τη φάση, η διοίκηση του νοσοκομείου με την συμβουλή της επιτροπής των λοιμωξιολόγων αποφάσισε να λειτουργήσει Covid-19 κλινική για παιδιά στο «Αγία Σοφία».

« Μετέτρεψαν σε Covid κλινική το δικό μας πολύπαθο κέντρο» λέει ο κος Καλαβρουζιώτης και προσθέτει: « Κι αυτό, ενώ το νοσοκομείο μας διαθέτει 1 γενική εντατική, διαθέτει ακόμα 2 μονάδες εντατικής για νεογνά, 1 μονάδα αυξημένης φροντίδας (ΜΑΘ) για νεογνά κι άλλη 1 ΜΑΘ με 6 κρεβάτια για πιο μεγάλα παιδιά, η οποία όμως εδώ και χρόνια παραμένει ανενεργή με τα κρεβάτια να ‘σκονίζονται’. Και τελικά επέλεξαν εμάς, με στόχο όπως υποψιαζόμαστε, να παροπλιστούμε για άλλη μια φορά.

Τελικά εκ των πραγμάτων τα παιδιά αναγκάζονται να πάνε στα άλλα καρδιοχειρουργικά κέντρα. Και θέλω να τονίσω εδώ ότι η ίδια η διοίκηση στέλνει από μόνη της τη λίστα στα άλλα νοσοκομεία και στα ιδιωτικά κέντρα.

Η αγωνία και οι καταγγελίες των γονιών

«Από το 2011 και μετά άλλη δουλειά δεν κάνουμε από τα να τρέχουμε στην 1η ΥΠΕ, στο Υπουργείο Υγείας και στον εισαγγελέα ανηλίκων κάνοντας καταγγελίες, μηνύσεις και εξώδικα, προκειμένου να διεκδικήσουμε το αυτονόητο: το δικαίωμα των καρδιοπαθών παιδιών στη δημόσια υγεία κι ιδιαιτέρως όσων προέρχονται από οικονομικά αδύνατες οικογένειες» λέει στο News4Health κι η Χρυσάνθη Μιχαλοπούλου-Κοκολάκη, πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Παιδιών με συγγενείς καρδιοπάθειες «Η Αγία Σοφία».

Όπως ισχυρίζεται η ίδια: « είναι σκοτεινά όσα συμβαίνουν με το κέντρο στο Αγία Σοφία. Κάνουν μαγειρέματα ακόμα και με την λίστα. Ο δε Διοικητής που προκλητικά δεν δέχεται ποτέ να μας μιλήσει, παραμένει στην ίδια θέση σταθερός, με όλες τις κυβερνήσει, εδώ και 10 χρόνια. Το θέμα είναι ότι τα παιδιά συνεχίζουν να κινδυνεύουν και να ταλαιπωρούνται».

To News4Health προσπάθησε να επικοινωνήσει με τον διοικητή του νοσοκομείου, Εμμανουήλ Παπασσάβα, ενημερώνοντας τον γραπτώς για τις καταγγελίες που έχει στη διάθεση του, αλλά ακόμα δεν έχουμε λάβει απάντηση ή τοποθέτησή του.

  • ΠΑΙΔΟΚΑΡΔΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ
  • ΠΑΙΔΩΝ
  • ΚΑΡΔΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Χωρίς τέλος η ταλαιπωρία για τους ρευματοπαθείς που αναγκάζονται να κάνουν τεστ Covid-19
Χωρίς τέλος η ταλαιπωρία για τους ρευματοπαθείς που αναγκάζονται να κάνουν τεστ Covid-19 15 Μαϊος 2020
Η Bristol Myers Squibb αρωγός στην αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας COVID-19 16 Μαϊος 2020
Η Bristol Myers Squibb αρωγός στην αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας COVID-19

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ποιος είναι ο ιδανικός καρδιακός ρυθμός και τι μπορούν να αποκαλύψουν οι τιμές του για την υγεία
Υγεία
08/07/2026 - 18:32

Ποιος είναι ο ιδανικός καρδιακός ρυθμός και τι μπορούν να αποκαλύψουν οι τιμές του για την υγεία

Καύσωνας και υγεία: Οι παθήσεις που επιδεινώνονται από την ακραία ζέστη
Υγεία
24/06/2026 - 15:00

Καύσωνας και υγεία: Οι παθήσεις που επιδεινώνονται από την ακραία ζέστη

Έξι τρόποι να ενισχύσετε την υγεία της καρδιάς σας
Υγεία
15/06/2026 - 19:00

Έξι τρόποι να ενισχύσετε την υγεία της καρδιάς σας

Οι 13 τρόποι με τους οποίους το fast food βλάπτει την υγεία σας
Διατροφή
13/06/2026 - 16:34

Οι 13 τρόποι με τους οποίους το fast food βλάπτει την υγεία σας

Πώς ο συνδυασμός φρούτων με τσάι μπορεί να δημιουργήσει ασπίδα για την υγεία της καρδιάς
Διατροφή
10/06/2026 - 10:00

Πώς ο συνδυασμός φρούτων με τσάι μπορεί να δημιουργήσει ασπίδα για την υγεία της καρδιάς

Το σωστό playlist μπορεί να αυξήσει τη διάρκεια αλλά και την ένταση της προπόνησης
Fitness
11/05/2026 - 14:27

Το σωστό playlist μπορεί να αυξήσει τη διάρκεια αλλά και την ένταση της προπόνησης

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Νέα θεραπευτική επιλογή χωρίς χημειοθεραπεία για ασθενείς με υποτροπιάζον οζώδες λέμφωμα
Pharma News
15/07/2026 - 22:00
Γαλλία: Πράσινο φως από την Εθνοσυνέλευση στην ιατρικώς υποβοηθούμενη αυτοκτονία
Πολιτική Υγείας
15/07/2026 - 21:21
Ψηφιακή υγεία: Εκρηκτική άνοδος των επενδύσεων στις ΗΠΑ με «οδηγό» την τεχνητή νοημοσύνη
Digital Health
15/07/2026 - 21:00
ΠΟΥ και UNICEF: Λιγότερα τα παιδιά χωρίς κανένα εμβόλιο, αλλά η παγκόσμια εμβολιαστική κάλυψη παραμένει στάσιμη
Πολιτική Υγείας
15/07/2026 - 20:00
Η συχνή συμμετοχή σε πολιτιστικές δραστηριότητες φρενάρει τη βιολογική γήρανση
Υγεία
15/07/2026 - 19:00
Ανάγκη για στενότερη παρακολούθηση σε ηλικιωμένους που λαμβάνουν τιρζεπατίδη για απώλεια βάρους
Υγεία
15/07/2026 - 18:00
Ο Κωνσταντίνος Μεφσούτ στο τιμόνι της Γενικής Διεύθυνσης του PhARMA Innovation Forum
Pharma Policy
15/07/2026 - 17:15
ΠΟΥ: Έως και το 45% των περιστατικών άνοιας συνδέεται με τροποποιήσιμους παράγοντες κινδύνου
Πολιτική Υγείας
15/07/2026 - 17:01
Έλεγχοι σε διαιτολογικά γραφεία και ινστιτούτα αισθητικής - Τι προβλέπει νέα ΚΥΑ
Πολιτική Υγείας
15/07/2026 - 16:47
Γεωργιάδης: Παράταση έως τις 31 Ιουλίου για τις αιτήσεις επικουρικού προσωπικού στο ΕΣΥ
Πολιτική Υγείας
15/07/2026 - 16:15
Τα ελληνικά σπίτια μετατρέπονται σε θερμικές παγίδες τα καλοκαίρια
Υγεία
15/07/2026 - 16:00
Κατάσχεση περισσοτέρων των 4.000 τεμαχίων συμπληρωμάτων διατροφής στην Αττική
Επικαιρότητα
15/07/2026 - 15:15
Γιατροί χωρίς Σύνορα: Η επιδημία Έμπολα εξαπλώνεται ταχύτερα από τις προσπάθειες περιορισμού της
Πολιτική Υγείας
15/07/2026 - 15:00
Υπουργεία Ανάπτυξης και Υγείας: Πρόσκληση για συμψηφισμό του clawback - Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις
Pharma Policy
15/07/2026 - 13:49
Εξιτήριο από το Νοσοκομείο «Παπανικολάου» για την Αφροδίτη Νέστορα
Επικαιρότητα
15/07/2026 - 13:26
Οι εργαζόμενοι του ΕΟΠΑΕ απαντούν για το κλείσιμο του Ξενώνα «My Athens»: «Κανείς δεν έμεινε χωρίς φροντίδα»
Ψυχική Υγεία
15/07/2026 - 12:53
Μητσοτάκης από Ιστιαία: «Η μονάδα αιμοκάθαρσης μπορεί να προσελκύσει επισκέπτες στη Βόρεια Εύβοια»
Πολιτική Υγείας
15/07/2026 - 12:19
Νέα πειραματική ανοσοθεραπεία έσωσε τέσσερα παιδιά με καρκίνο τελικού σταδίου στον εγκέφαλο
Υγεία
15/07/2026 - 11:27
ΠΑΝ.ΣΥ.ΝΟ.ΨΥ.: «Καμία νομοθέτηση για το ΝΠΔΔ Ψυχολόγων χωρίς τη συμμετοχή των θεσμικών φορέων»
Πολιτική Υγείας
15/07/2026 - 10:41
Πέθανε σε ηλικία 92 ετών η σπουδαία Μάρω Κοντού
Επικαιρότητα
15/07/2026 - 10:09
Η διαχείριση της κόπωσης σε ακραίες συνθήκες: Χρήσιμα διδάγματα από το φετινό Μουντιάλ
Fitness
15/07/2026 - 09:52
Υπεριδρωσία σε χέρια και πέλματα: Λειτουργικό και ψυχολογικό πρόβλημα που αντιμετωπίζεται...
Υγεία
15/07/2026 - 09:26
Ζάχαρη: Ο φαύλος κύκλος του εθισμού και πως επιτυγχάνεται η απεξάρτηση
Διατροφή
15/07/2026 - 08:44
Πόνοι στη μέση: Μη χειρουργική αποσυμπίεση της σπονδυλικής στήλης
Health Talk
15/07/2026 - 08:11
Η AstraZeneca Ελλάδας πιστοποιήθηκε ως Great Place to Work
Pharma News
15/07/2026 - 07:22
Η Choose αναβαθμίζει την εμπειρία εξυπηρέτησης του 1566 με βοηθούς Τεχνητής Νοημοσύνης
Digital Health
15/07/2026 - 03:43
Ίδρυμα «Θεοτόκος»: Επόμενος στόχος η δημιουργία οικισμού υποστηριζόμενης διαβίωσης
Επικαιρότητα
15/07/2026 - 00:12
Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ ΕΕΣ και Υπουργείου Τουρισμού για την εκπαίδευση στις πρώτες βοήθειες
Επικαιρότητα
14/07/2026 - 21:42
Η ΟΕΝΓΕ καταγγέλλει τη μετατροπή εφημερίας χειρουργού στο Νοσοκομείο Ρόδου
Πολιτική Υγείας
14/07/2026 - 21:01
Το επενδυτικό Ταμείο SMERC δημιουργεί το πανελλαδικό δίκτυο κτηνιατρικών κλινικών στην Ελλάδα
Pet
14/07/2026 - 20:42

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Γερμανία: Τι αλλάζει στην υγεία μετά το μεγάλο «ψαλίδι» στις δαπάνες
Πολιτική Υγείας
13/07/2026 - 11:52
Υγιεινή διατροφή: Τα 3 "ναι" και τα 3 "όχι" για μακροχρόνια συμμόρφωση
Διατροφή
13/07/2026 - 16:00
Γεωργιάδης από ΚΥ Ζωγράφου: «Την άλλη εβδομάδα ξεκινούν οι προσλήψεις νοσηλευτών
Πολιτική Υγείας
13/07/2026 - 16:27
Η Siemens Healthineers Ελλάς πιστοποιείται για τρίτη φορά ως Great Place to Work
Υπηρεσίες Υγείας
13/07/2026 - 18:34
Θεμιστοκλέους: «Στα 532 εκατ. ευρώ μειώθηκαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των νοσοκομείων»
Πολιτική Υγείας
13/07/2026 - 19:57
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo