ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τι συμβαίνει με το μοναδικό δημόσιο Παιδιοκαρδιοχειρουργικό Κέντρο στην Ελλάδα;

Υγεία
Τι συμβαίνει με το μοναδικό δημόσιο Παιδιοκαρδιοχειρουργικό Κέντρο στην Ελλάδα;
Την ώρα που 65 παιδιά περιμένουν υπομονετικά για να χειρουργηθούν στο μοναδικό δημόσιο Παιδοκαρδιοχειρουργικό Κέντρο της Ελλάδας, στο νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία, ο διευθυντής στο παραπάνω κέντρο αλλά και η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Παιδιών με συγγενείς καρδιοπάθειες, καταγγέλλουν στο News4Health ότι το κέντρο είναι «θύμα» μιας περίεργης, πολύχρονης υπόθεσης που δεν το αφήνει να λειτουργεί.
Παρασκευή, 15/05/2020 - 17:24
Δήμητρα Τριανταφύλλου Δήμητρα Τριανταφύλλου

«Το συγκεκριμένο κέντρο δημιουργήθηκε πριν από 3 δεκαετίες και δεν υπάρχει άλλο παρόμοιο στο Εθνικό Σύστημα Υγείας» λέει στο News4Health o Γιώργος Καλαβρουζιώτης, Πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιοκαρδιολογικής Εταιρείας και ένας από τους δύο διευθυντές στο παραπάνω κέντρο.

Το 1997 δημιουργήθηκε αντίστοιχο κέντρο στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο και τα επόμενα χρόνια ακολούθησαν και δύο ιδιωτικά κέντρα – ένα στο «Μητέρα» και τα τελευταία 2 χρόνια και στο «Ιασώ».

Σύμφωνα με τον κο Καλαβρουζιώτη το κέντρο στο Παίδων «Αγία Σοφία» κατέληξε να υπολειτουργεί χάρις σε μια σειρά από μεθοδεύσεις όπως υποστήριξε, που σημειώνονται ειδικά την τελευταία τουλάχιστον δεκαετία.

Όπως μας εξηγεί ο ίδιος: « Το κέντρο είχε πάντα προβλήματα στελέχωσης. Από το 2011 όμως η κατάσταση επιδεινώθηκε. Εκείνη τη χρονιά το κέντρο έκλεισε με απόφαση του τότε Υπουργού Υγείας κου Λοβέρδου. Η δικαιολογία ήταν ότι οι γιατροί δήθεν τσακωνόμασταν μεταξύ μας. Στην ουσία αυτό ήταν η πρόφαση για να μην υπάρξει πολιτικό κόστος από την απόφαση του. Οι γιατροί δεν κατηγορηθήκαμε για τίποτα. Ταυτόχρονα, όλα τα καρδιοχειρουργικά περιστατικά παιδιών άρχισαν να προωθούνται στο Ωνάσειο και στο «Μητέρα». Μετά από 20 μήνες και τον αγώνα του συλλόγου γονέων, το κέντρο άνοιξε ξανά υπό την πίεση των καταγγελιών αλλά και από την πίεση των πολύ κακών γεγονότων».

« Είμαστε με δεμένα χέρια»

Και ποια ήταν πολύ κακά γεγονότα; «To 2012 κι ενώ μας είχαν κλείσει το κέντρο, ένα παιδί αλβανικής καταγωγής έχασε την ζωή του επειδή το Ωνάσειο, το ιδιοκτησιακό καθεστώς του οποίου είναι περίπλοκο, δεν δέχθηκε να χειρουργήσει αυτό το παιδί με την δικαιολογία ότι ήταν ανασφάλιστο» εξηγεί ο κος Καλαβρουζιώτης και συνεχίζει.

Τελικά μετά από 20 μήνες, το κέντρο άνοιξε ξανά το 2013. «Με την επαναλειτουργία επανεμφανίστηκαν και τα προβλήματα. Τα χέρια μας ήταν δεμένα» μας λέει ο διευθυντής της κλινικής. « Δεν υπήρχαν αναισθησιολόγοι, εντατικολόγοι και νοσηλευτές ΜΕΘ. Όλοι αυτοί απουσιάζουν σταθερά τα τελευταία 10 χρόνια. Κι έτσι, ενώ είχαμε 4 προγραμματισμένα χειρουργεία, κάναμε τελικά μόνο το 1. Χρειαζόμασταν 7 κρεβάτια ΜΕΘ και παίρναμε πάλι, μόνο 1. Άρχισε να γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο, ότι η Πολιτεία δεν ενδιαφέρεται να εξοπλίσει το κέντρο με προσωπικό. Το αποτέλεσμα είναι τα περιστατικά που αντιμετωπίζουμε να μην ξεπερνούν τα 60 το χρόνο, ενώ η αναμονή για μια εγχείρηση καρδιάς φτάνει τους 18 μήνες. Δεν θα πάει εύλογα λοιπόν και αναγκαστικά ένας γονιός στην ιδιωτική κλινική όταν καταδικάζεις το παιδί του σε τέτοια αναμονή ενώ και οι γιατροί καθόμαστε με δεμένα χέρια;», διερωτήθηκε.

Πως καταλήγουν τελικά τα παιδιά στα ιδιωτικά

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, και με την δικαιολογία μιας ανακαίνισης σε διπλανό τμήμα ανακοινώθηκε στους εργαζόμενους της κλινικής, ότι η τελευταία θα κλείσει λόγω εργασιών. Για άλλη μια φορά, οι έντονες διαμαρτυρίες των γονιών, την κράτησαν ανοιχτή μεν, σε σταθερή…κατάσταση υπολειτουργίας δε.

Κι ενώ στις αρχές του Μαρτίου, οι εργασίες ολοκληρώθηκαν και η Καρδιοχειρουργική Εντατική Μονάδα (ΚΕΜ) - ιδανικά ευρισκομένη ακριβώς δίπλα από τον χώρο των χειρουργείων - ανακαινίστηκε και ήταν έτοιμη να δοθεί πίσω στο κέντρο για να νοσηλευτούν ξανά τα καρδιοπαθή παιδιά (που συχνά εξέρχονται ακόμα και με ανοιχτό στέρνο από το χειρουργείο), προέκυψε το θέμα του κορονοϊού.

Σε εκείνη τη φάση, η διοίκηση του νοσοκομείου με την συμβουλή της επιτροπής των λοιμωξιολόγων αποφάσισε να λειτουργήσει Covid-19 κλινική για παιδιά στο «Αγία Σοφία».

« Μετέτρεψαν σε Covid κλινική το δικό μας πολύπαθο κέντρο» λέει ο κος Καλαβρουζιώτης και προσθέτει: « Κι αυτό, ενώ το νοσοκομείο μας διαθέτει 1 γενική εντατική, διαθέτει ακόμα 2 μονάδες εντατικής για νεογνά, 1 μονάδα αυξημένης φροντίδας (ΜΑΘ) για νεογνά κι άλλη 1 ΜΑΘ με 6 κρεβάτια για πιο μεγάλα παιδιά, η οποία όμως εδώ και χρόνια παραμένει ανενεργή με τα κρεβάτια να ‘σκονίζονται’. Και τελικά επέλεξαν εμάς, με στόχο όπως υποψιαζόμαστε, να παροπλιστούμε για άλλη μια φορά.

Τελικά εκ των πραγμάτων τα παιδιά αναγκάζονται να πάνε στα άλλα καρδιοχειρουργικά κέντρα. Και θέλω να τονίσω εδώ ότι η ίδια η διοίκηση στέλνει από μόνη της τη λίστα στα άλλα νοσοκομεία και στα ιδιωτικά κέντρα.

Η αγωνία και οι καταγγελίες των γονιών

«Από το 2011 και μετά άλλη δουλειά δεν κάνουμε από τα να τρέχουμε στην 1η ΥΠΕ, στο Υπουργείο Υγείας και στον εισαγγελέα ανηλίκων κάνοντας καταγγελίες, μηνύσεις και εξώδικα, προκειμένου να διεκδικήσουμε το αυτονόητο: το δικαίωμα των καρδιοπαθών παιδιών στη δημόσια υγεία κι ιδιαιτέρως όσων προέρχονται από οικονομικά αδύνατες οικογένειες» λέει στο News4Health κι η Χρυσάνθη Μιχαλοπούλου-Κοκολάκη, πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Παιδιών με συγγενείς καρδιοπάθειες «Η Αγία Σοφία».

Όπως ισχυρίζεται η ίδια: « είναι σκοτεινά όσα συμβαίνουν με το κέντρο στο Αγία Σοφία. Κάνουν μαγειρέματα ακόμα και με την λίστα. Ο δε Διοικητής που προκλητικά δεν δέχεται ποτέ να μας μιλήσει, παραμένει στην ίδια θέση σταθερός, με όλες τις κυβερνήσει, εδώ και 10 χρόνια. Το θέμα είναι ότι τα παιδιά συνεχίζουν να κινδυνεύουν και να ταλαιπωρούνται».

To News4Health προσπάθησε να επικοινωνήσει με τον διοικητή του νοσοκομείου, Εμμανουήλ Παπασσάβα, ενημερώνοντας τον γραπτώς για τις καταγγελίες που έχει στη διάθεση του, αλλά ακόμα δεν έχουμε λάβει απάντηση ή τοποθέτησή του.

  • ΠΑΙΔΟΚΑΡΔΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ
  • ΠΑΙΔΩΝ
  • ΚΑΡΔΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Χωρίς τέλος η ταλαιπωρία για τους ρευματοπαθείς που αναγκάζονται να κάνουν τεστ Covid-19
Χωρίς τέλος η ταλαιπωρία για τους ρευματοπαθείς που αναγκάζονται να κάνουν τεστ Covid-19 15 Μαϊος 2020
Η Bristol Myers Squibb αρωγός στην αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας COVID-19 16 Μαϊος 2020
Η Bristol Myers Squibb αρωγός στην αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας COVID-19

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Περιεμμηνόπαυση και καρδιά: Πότε τα συμπτώματα από το στήθος χρειάζονται επείγουσα αντιμετώπιση
Υγεία
23/07/2026 - 19:07

Περιεμμηνόπαυση και καρδιά: Πότε τα συμπτώματα από το στήθος χρειάζονται επείγουσα αντιμετώπιση

Πόσο διαφέρουν τελικά η ανδρική και η γυναικεία καρδιά - Ειδικός εξηγεί όσα πρέπει να γνωρίζουμε
Health Talk
22/07/2026 - 16:18

Πόσο διαφέρουν τελικά η ανδρική και η γυναικεία καρδιά - Ειδικός εξηγεί όσα πρέπει να γνωρίζουμε

Ποιος είναι ο ιδανικός καρδιακός ρυθμός και τι μπορούν να αποκαλύψουν οι τιμές του για την υγεία
Υγεία
08/07/2026 - 18:32

Ποιος είναι ο ιδανικός καρδιακός ρυθμός και τι μπορούν να αποκαλύψουν οι τιμές του για την υγεία

Καύσωνας και υγεία: Οι παθήσεις που επιδεινώνονται από την ακραία ζέστη
Υγεία
24/06/2026 - 15:00

Καύσωνας και υγεία: Οι παθήσεις που επιδεινώνονται από την ακραία ζέστη

Έξι τρόποι να ενισχύσετε την υγεία της καρδιάς σας
Υγεία
15/06/2026 - 19:00

Έξι τρόποι να ενισχύσετε την υγεία της καρδιάς σας

Οι 13 τρόποι με τους οποίους το fast food βλάπτει την υγεία σας
Διατροφή
13/06/2026 - 16:34

Οι 13 τρόποι με τους οποίους το fast food βλάπτει την υγεία σας

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Καιρός: Θερμή εισβολή και 40άρια για τις επόμενες επτά με οκτώ ημέρες
Επικαιρότητα
19/08/2026 - 22:51
ΕΚΕΑ: Τριήμερη εθελοντική αιμοδοσία στις 25, 26 και 27 Αυγούστου στο Σύνταγμα
Υγεία
19/08/2026 - 22:23
Πρόληψη και προστασία από τους κινδύνους που κρύβει το καλοκαίρι
Health Talk
19/08/2026 - 21:57
Ερευνητές δημιούργησαν παγκόσμιο χάρτη με 55.000 αλληλουχίες ιών RNA
Υγεία
19/08/2026 - 21:32
Η βασίλισσα Καμίλα μίλησε για την φροντίδα της στον «καημένο» τον Κάρολο
Επικαιρότητα
19/08/2026 - 20:59
Τραγωδία στη Λάρισα: Νεκρός εργαζόμενος από τσίμπημα μέλισσας
Επικαιρότητα
19/08/2026 - 20:33
Σπάνια έξαρση ιλαράς στη Σουηδία έπειτα από φεστιβάλ μουσικής
Επικαιρότητα
19/08/2026 - 20:09
Γαλλία: 1.243 επιπλέον θάνατοι από τους καύσωνες μέσε 20 μέρες
Επικαιρότητα
19/08/2026 - 19:43
ΙΣΠ: Θετική εξέλιξη η μεταβατική προσαρμογή του Ψηφιακού Αποθετηρίου
Πολιτική Υγείας
19/08/2026 - 19:17
Πέντε τροφές και σπιτικές παρασκευές που μπορούν να κρατήσουν ενυδατωμένα τα παιδιά εν μέσω καύσωνα
Διατροφή
19/08/2026 - 18:34
Πράσινο φως από τον FDA για τη λειτουργία ακουστικού βαρηκοΐας στα Samsung Galaxy Buds
Digital Health
19/08/2026 - 17:49
Υπέρταση: Νέα θεραπευτική προσέγγιση στοχεύει τη φλεγμονή και τις βλάβες σε αγγεία και νεφρούς
Υγεία
19/08/2026 - 17:11
Μελέτη τελικού σταδίου από τη Novo Nordisk για τη μίνιμουμ αποτελεσματική δόση του χαπιού κατά της παχυσαρκίας
Pharma News
19/08/2026 - 16:46
Πώς θα προστατευτείτε από τους μύκητες όταν φοράτε αθλητικά ρούχα
Health Talk
19/08/2026 - 16:21
Σοκάρουν τα στοιχεία για την κατανάλωση αλκοόλ από ανήλικους το 2026 - Ανεξέλεγκτη η κατάσταση
Υγεία
19/08/2026 - 15:44
Ποια επαγγέλματα έχουν αυξημένο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο – Στην κορυφή πιλότοι και αεροσυνοδοί
Υγεία
19/08/2026 - 15:00
Καρκίνος στομάχου: Η καθημερινή κατανάλωση ζαχαρούχων ποτών συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο
Υγεία
19/08/2026 - 14:00
Γιατί οι οδηγοί ταξί και ασθενοφόρων είναι λιγότερο πιθανό να εκδηλώσουν Αλτσχάιμερ
Υγεία
19/08/2026 - 13:00
Gel νυχιών: Ποια ουσία απαγορεύτηκε στη Βρετανία και τι προβλέπει η νέα νομοθεσία
Ομορφιά
19/08/2026 - 12:00
Ο κακός ύπνος μετά τα 50 πλήττει σοβαρά τη συνέπεια στην εργασία
Υγεία
19/08/2026 - 11:00
Έμπολα: Πάνω από 5.000 κρούσματα στο Κονγκό
Πολιτική Υγείας
19/08/2026 - 10:00
Ιός Δυτικού Νείλου: Τέσσερις νεκροί και 35 κρούσματα στη Βόρεια Μακεδονία
Υγεία
19/08/2026 - 09:13
Τραβάτε screenshots για να θυμηθείτε κάτι; Γιατί είναι καλύτερο να το σημειώνετε σε χαρτί
Υγεία
19/08/2026 - 09:00
Αλκοόλ και ανήλικοι: «Αρνητικές επιδράσεις και εξάρτηση από την πρώτη σταγόνα»
Ψυχική Υγεία
18/08/2026 - 20:52
Θριάσιο: «Επικίνδυνη η υποστελέχωση σε ΜΕΘ και ΜΑΦ»
Πολιτική Υγείας
18/08/2026 - 20:19
ΠΟΕΡΓΙ για Ψηφιακό Αποθετήριο: «Ναι στην εφαρμογή, αλλά με σαφείς όρους και χωρίς άδικες περικοπές»
Πολιτική Υγείας
18/08/2026 - 19:43
Γιατί «παγώνει» ο εγκέφαλός μας όταν τρώμε παγωτό - Η πιο απλή συμβουλή για να μην συμβαίνει
Υγεία
18/08/2026 - 18:58
Κλιματική αλλαγή: Αυξανόμενη απειλή για τους ηλικιωμένους οι όλο και πιο ακραίες ζέστες
Υγεία
18/08/2026 - 18:21
Άνω των 9,5 δισ. δολαρίων οι ζημιές από τον φονικό σεισμό στην Κολομβία
Επικαιρότητα
18/08/2026 - 17:57
Σύνδρομο των Κυκλάδων: Πώς τα σοκάκια των γραφικών νησιών φθείρουν γόνατα και ισχία
Health Talk
18/08/2026 - 17:29

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ιός του Δυτικού Νείλου: Η φετινή περίοδος από τις πιο δύσκολες - 12 άμεσα μέτρα πρόληψης
Πολιτική Υγείας
17/08/2026 - 08:05
Τι κρύβουν οι πάνες των μωρών; Νόμος στην Καλιφόρνια επιβάλλει τη δημοσίευση των υλικών τους
Πολιτική Υγείας
17/08/2026 - 15:30
11 εύκολοι τρόποι για να πίνετε περισσότερο νερό μέσα στη μέρα
Διατροφή
17/08/2026 - 17:57
ΟΗΕ: Μόνο το 40% των υγειονομικών μονάδων παγκοσμίως διαθέτουν βασικές εγκαταστάσεις υγιεινής
Πολιτική Υγείας
18/08/2026 - 12:00
ΙΣΑ: Ζητά άμεση συνάντηση με τη νέα διοίκηση του ΕΟΠΥΥ για clawback και Ψηφιακό Αποθετήριο
Πολιτική Υγείας
18/08/2026 - 13:25
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo