ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τι συμβαίνει με το μοναδικό δημόσιο Παιδιοκαρδιοχειρουργικό Κέντρο στην Ελλάδα;

Υγεία
Τι συμβαίνει με το μοναδικό δημόσιο Παιδιοκαρδιοχειρουργικό Κέντρο στην Ελλάδα;
Την ώρα που 65 παιδιά περιμένουν υπομονετικά για να χειρουργηθούν στο μοναδικό δημόσιο Παιδοκαρδιοχειρουργικό Κέντρο της Ελλάδας, στο νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία, ο διευθυντής στο παραπάνω κέντρο αλλά και η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Παιδιών με συγγενείς καρδιοπάθειες, καταγγέλλουν στο News4Health ότι το κέντρο είναι «θύμα» μιας περίεργης, πολύχρονης υπόθεσης που δεν το αφήνει να λειτουργεί.
Παρασκευή, 15/05/2020 - 17:24
Δήμητρα Τριανταφύλλου Δήμητρα Τριανταφύλλου

«Το συγκεκριμένο κέντρο δημιουργήθηκε πριν από 3 δεκαετίες και δεν υπάρχει άλλο παρόμοιο στο Εθνικό Σύστημα Υγείας» λέει στο News4Health o Γιώργος Καλαβρουζιώτης, Πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιοκαρδιολογικής Εταιρείας και ένας από τους δύο διευθυντές στο παραπάνω κέντρο.

Το 1997 δημιουργήθηκε αντίστοιχο κέντρο στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο και τα επόμενα χρόνια ακολούθησαν και δύο ιδιωτικά κέντρα – ένα στο «Μητέρα» και τα τελευταία 2 χρόνια και στο «Ιασώ».

Σύμφωνα με τον κο Καλαβρουζιώτη το κέντρο στο Παίδων «Αγία Σοφία» κατέληξε να υπολειτουργεί χάρις σε μια σειρά από μεθοδεύσεις όπως υποστήριξε, που σημειώνονται ειδικά την τελευταία τουλάχιστον δεκαετία.

Όπως μας εξηγεί ο ίδιος: « Το κέντρο είχε πάντα προβλήματα στελέχωσης. Από το 2011 όμως η κατάσταση επιδεινώθηκε. Εκείνη τη χρονιά το κέντρο έκλεισε με απόφαση του τότε Υπουργού Υγείας κου Λοβέρδου. Η δικαιολογία ήταν ότι οι γιατροί δήθεν τσακωνόμασταν μεταξύ μας. Στην ουσία αυτό ήταν η πρόφαση για να μην υπάρξει πολιτικό κόστος από την απόφαση του. Οι γιατροί δεν κατηγορηθήκαμε για τίποτα. Ταυτόχρονα, όλα τα καρδιοχειρουργικά περιστατικά παιδιών άρχισαν να προωθούνται στο Ωνάσειο και στο «Μητέρα». Μετά από 20 μήνες και τον αγώνα του συλλόγου γονέων, το κέντρο άνοιξε ξανά υπό την πίεση των καταγγελιών αλλά και από την πίεση των πολύ κακών γεγονότων».

« Είμαστε με δεμένα χέρια»

Και ποια ήταν πολύ κακά γεγονότα; «To 2012 κι ενώ μας είχαν κλείσει το κέντρο, ένα παιδί αλβανικής καταγωγής έχασε την ζωή του επειδή το Ωνάσειο, το ιδιοκτησιακό καθεστώς του οποίου είναι περίπλοκο, δεν δέχθηκε να χειρουργήσει αυτό το παιδί με την δικαιολογία ότι ήταν ανασφάλιστο» εξηγεί ο κος Καλαβρουζιώτης και συνεχίζει.

Τελικά μετά από 20 μήνες, το κέντρο άνοιξε ξανά το 2013. «Με την επαναλειτουργία επανεμφανίστηκαν και τα προβλήματα. Τα χέρια μας ήταν δεμένα» μας λέει ο διευθυντής της κλινικής. « Δεν υπήρχαν αναισθησιολόγοι, εντατικολόγοι και νοσηλευτές ΜΕΘ. Όλοι αυτοί απουσιάζουν σταθερά τα τελευταία 10 χρόνια. Κι έτσι, ενώ είχαμε 4 προγραμματισμένα χειρουργεία, κάναμε τελικά μόνο το 1. Χρειαζόμασταν 7 κρεβάτια ΜΕΘ και παίρναμε πάλι, μόνο 1. Άρχισε να γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο, ότι η Πολιτεία δεν ενδιαφέρεται να εξοπλίσει το κέντρο με προσωπικό. Το αποτέλεσμα είναι τα περιστατικά που αντιμετωπίζουμε να μην ξεπερνούν τα 60 το χρόνο, ενώ η αναμονή για μια εγχείρηση καρδιάς φτάνει τους 18 μήνες. Δεν θα πάει εύλογα λοιπόν και αναγκαστικά ένας γονιός στην ιδιωτική κλινική όταν καταδικάζεις το παιδί του σε τέτοια αναμονή ενώ και οι γιατροί καθόμαστε με δεμένα χέρια;», διερωτήθηκε.

Πως καταλήγουν τελικά τα παιδιά στα ιδιωτικά

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, και με την δικαιολογία μιας ανακαίνισης σε διπλανό τμήμα ανακοινώθηκε στους εργαζόμενους της κλινικής, ότι η τελευταία θα κλείσει λόγω εργασιών. Για άλλη μια φορά, οι έντονες διαμαρτυρίες των γονιών, την κράτησαν ανοιχτή μεν, σε σταθερή…κατάσταση υπολειτουργίας δε.

Κι ενώ στις αρχές του Μαρτίου, οι εργασίες ολοκληρώθηκαν και η Καρδιοχειρουργική Εντατική Μονάδα (ΚΕΜ) - ιδανικά ευρισκομένη ακριβώς δίπλα από τον χώρο των χειρουργείων - ανακαινίστηκε και ήταν έτοιμη να δοθεί πίσω στο κέντρο για να νοσηλευτούν ξανά τα καρδιοπαθή παιδιά (που συχνά εξέρχονται ακόμα και με ανοιχτό στέρνο από το χειρουργείο), προέκυψε το θέμα του κορονοϊού.

Σε εκείνη τη φάση, η διοίκηση του νοσοκομείου με την συμβουλή της επιτροπής των λοιμωξιολόγων αποφάσισε να λειτουργήσει Covid-19 κλινική για παιδιά στο «Αγία Σοφία».

« Μετέτρεψαν σε Covid κλινική το δικό μας πολύπαθο κέντρο» λέει ο κος Καλαβρουζιώτης και προσθέτει: « Κι αυτό, ενώ το νοσοκομείο μας διαθέτει 1 γενική εντατική, διαθέτει ακόμα 2 μονάδες εντατικής για νεογνά, 1 μονάδα αυξημένης φροντίδας (ΜΑΘ) για νεογνά κι άλλη 1 ΜΑΘ με 6 κρεβάτια για πιο μεγάλα παιδιά, η οποία όμως εδώ και χρόνια παραμένει ανενεργή με τα κρεβάτια να ‘σκονίζονται’. Και τελικά επέλεξαν εμάς, με στόχο όπως υποψιαζόμαστε, να παροπλιστούμε για άλλη μια φορά.

Τελικά εκ των πραγμάτων τα παιδιά αναγκάζονται να πάνε στα άλλα καρδιοχειρουργικά κέντρα. Και θέλω να τονίσω εδώ ότι η ίδια η διοίκηση στέλνει από μόνη της τη λίστα στα άλλα νοσοκομεία και στα ιδιωτικά κέντρα.

Η αγωνία και οι καταγγελίες των γονιών

«Από το 2011 και μετά άλλη δουλειά δεν κάνουμε από τα να τρέχουμε στην 1η ΥΠΕ, στο Υπουργείο Υγείας και στον εισαγγελέα ανηλίκων κάνοντας καταγγελίες, μηνύσεις και εξώδικα, προκειμένου να διεκδικήσουμε το αυτονόητο: το δικαίωμα των καρδιοπαθών παιδιών στη δημόσια υγεία κι ιδιαιτέρως όσων προέρχονται από οικονομικά αδύνατες οικογένειες» λέει στο News4Health κι η Χρυσάνθη Μιχαλοπούλου-Κοκολάκη, πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Παιδιών με συγγενείς καρδιοπάθειες «Η Αγία Σοφία».

Όπως ισχυρίζεται η ίδια: « είναι σκοτεινά όσα συμβαίνουν με το κέντρο στο Αγία Σοφία. Κάνουν μαγειρέματα ακόμα και με την λίστα. Ο δε Διοικητής που προκλητικά δεν δέχεται ποτέ να μας μιλήσει, παραμένει στην ίδια θέση σταθερός, με όλες τις κυβερνήσει, εδώ και 10 χρόνια. Το θέμα είναι ότι τα παιδιά συνεχίζουν να κινδυνεύουν και να ταλαιπωρούνται».

To News4Health προσπάθησε να επικοινωνήσει με τον διοικητή του νοσοκομείου, Εμμανουήλ Παπασσάβα, ενημερώνοντας τον γραπτώς για τις καταγγελίες που έχει στη διάθεση του, αλλά ακόμα δεν έχουμε λάβει απάντηση ή τοποθέτησή του.

  • ΠΑΙΔΟΚΑΡΔΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ
  • ΠΑΙΔΩΝ
  • ΚΑΡΔΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Χωρίς τέλος η ταλαιπωρία για τους ρευματοπαθείς που αναγκάζονται να κάνουν τεστ Covid-19
Χωρίς τέλος η ταλαιπωρία για τους ρευματοπαθείς που αναγκάζονται να κάνουν τεστ Covid-19 15 Μαϊος 2020
Η Bristol Myers Squibb αρωγός στην αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας COVID-19 16 Μαϊος 2020
Η Bristol Myers Squibb αρωγός στην αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας COVID-19

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Περιεμμηνόπαυση και καρδιά: Πότε τα συμπτώματα από το στήθος χρειάζονται επείγουσα αντιμετώπιση
Υγεία
23/07/2026 - 19:07

Περιεμμηνόπαυση και καρδιά: Πότε τα συμπτώματα από το στήθος χρειάζονται επείγουσα αντιμετώπιση

Πόσο διαφέρουν τελικά η ανδρική και η γυναικεία καρδιά - Ειδικός εξηγεί όσα πρέπει να γνωρίζουμε
Health Talk
22/07/2026 - 16:18

Πόσο διαφέρουν τελικά η ανδρική και η γυναικεία καρδιά - Ειδικός εξηγεί όσα πρέπει να γνωρίζουμε

Ποιος είναι ο ιδανικός καρδιακός ρυθμός και τι μπορούν να αποκαλύψουν οι τιμές του για την υγεία
Υγεία
08/07/2026 - 18:32

Ποιος είναι ο ιδανικός καρδιακός ρυθμός και τι μπορούν να αποκαλύψουν οι τιμές του για την υγεία

Καύσωνας και υγεία: Οι παθήσεις που επιδεινώνονται από την ακραία ζέστη
Υγεία
24/06/2026 - 15:00

Καύσωνας και υγεία: Οι παθήσεις που επιδεινώνονται από την ακραία ζέστη

Έξι τρόποι να ενισχύσετε την υγεία της καρδιάς σας
Υγεία
15/06/2026 - 19:00

Έξι τρόποι να ενισχύσετε την υγεία της καρδιάς σας

Οι 13 τρόποι με τους οποίους το fast food βλάπτει την υγεία σας
Διατροφή
13/06/2026 - 16:34

Οι 13 τρόποι με τους οποίους το fast food βλάπτει την υγεία σας

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Καρκίνος κεφαλής και τράχηλου: Παράγοντες κινδύνου, συμπτώματα και ποσοστά πενταετούς επιβίωσης
Υγεία
28/07/2026 - 18:46
ΠΟΜΕΠ: «Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ολοκληρώθηκε, λείπουν τα εργαλεία εφαρμογής»
Digital Health
28/07/2026 - 17:51
Ο ΕΕΣ εκπαίδευσε 117 στελέχη των ΕΤΑΚ του Στρατού Ξηράς για «διασώστες γενικών καθηκόντων»
Επικαιρότητα
28/07/2026 - 17:29
Ο υγιής ύπνος προσθέτει χρόνια ζωής - Οι κρίσιμοι δείκτες για άνδρες και γυναίκες
Υγεία
28/07/2026 - 17:03
Συνήθεις ουρολογικές παθήσεις το καλοκαίρι: Συμπτώματα και αντιμετώπιση
Health Talk
28/07/2026 - 16:39
InterMed: Δύο διεθνείς διακρίσεις για τις ψηφιακές καμπάνιες της στα FOOH Awards 2026
Pharma News
28/07/2026 - 16:22
Χολαγγειοκαρκίνωμα: Μονοκλωνικό αντίσωμα κατορθώνει συρρίκνωση όγκου στο 50% των ασθενών
Υγεία
28/07/2026 - 16:04
Η Ουγκάντα κήρυξε το τέλος της πιο πρόσφατης επιδημίας Έμπολα
Υγεία
28/07/2026 - 15:46
Αγαπηδάκη: «Το πρόγραμμα ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ συνεχίζεται έως το 2030»
Πολιτική Υγείας
28/07/2026 - 15:22
ΕΟΠΑΕ: Πανελλαδικό πρόγραμμα φέρνει πιο κοντά τον στόχο εξάλειψης της ηπατίτιδας C
Πολιτική Υγείας
28/07/2026 - 15:00
Σπάνια μεταδοτική μορφή καρκίνου εντοπίστηκε σε ψάρια
Pet
28/07/2026 - 14:00
«Προλαμβάνω»:Τροπολογία εντός της εβδομάδας για τις εκκρεμότητες
Πολιτική Υγείας
28/07/2026 - 13:34
Ένα απλό υγρό μπορεί να σταματήσει την τερηδόνα στα παιδιά χωρίς τροχό και αναισθησία
Υγεία
28/07/2026 - 13:00
Υπ. Υγείας: Επεκτείνεται η αξιολόγηση από τους ασθενείς και σε ογκολογικά- παιδιατρικά νοσοκομεία
Πολιτική Υγείας
28/07/2026 - 12:51
Δωρεάν διαμονή για γιατρούς και νοσηλευτές σε πέντε νησιά του Αιγαίου
Πολιτική Υγείας
28/07/2026 - 12:15
Έμπολα: Ελπίδες για προστασία από το υπερμεταδοτικό στέλεχος Bundibugyo με ήδη εγκεκριμένα εμβόλια
Υγεία
28/07/2026 - 12:00
Σαλμονέλα: Κρούσματα και στην Αττική - Μεταξύ τους οικογένεια με δύο μικρά παιδιά
Υγεία
28/07/2026 - 11:19
Η Ευρώπη χάνει τον στόχο για την εξάλειψη της ιογενούς ηπατίτιδας έως το 2030
Πολιτική Υγείας
28/07/2026 - 11:00
"Μπλόκο" σε 6,2 τόνους ακατάλληλων κρεάτων στην Αττική – Εντοπίστηκαν σε 20 επιχειρήσεις τροφίμων
Πολιτική Υγείας
28/07/2026 - 10:35
Η εντατική εκτροφή πουλερικών επιταχύνει τη διάδοση βακτηρίων που προκαλούν διάρροια
Υγεία
28/07/2026 - 10:00
UNAIDS: Κίνδυνος αναζωπύρωσης της επιδημίας HIV μετά το "ψαλίδι" στη χρηματοδότηση
Πολιτική Υγείας
28/07/2026 - 09:00
Βίντεο και εικόνες από τη δράση του ΕΕΣ στο Φάληρο για την ασφάλεια στο νερό
Υγεία
28/07/2026 - 07:26
Οξεία ανακοίνωση συνδικαλιστών κατά Γεωργιάδη για τις επεμβάσεις στον ΠΙΣ
Πολιτική Υγείας
28/07/2026 - 03:46
ΓτΚ: Πρόγραμμα για την ενεργό και υγιή γήρανση μετά τα 60 - Ανθεκτικότητα, συμπερίληψη και κοινωνικής ένταξης
Υγεία
28/07/2026 - 00:11
Σοβαρές καταγγελίες για ελλείψεις υγειονομικού υλικού στο Νοσοκομείο Νίκαιας
Πολιτική Υγείας
27/07/2026 - 23:26
Τα ενέσιμα φάρμακα απώλειας βάρους μείωσαν στο 36,4% τα ποσοστά παχυσαρκίας στις ΗΠΑ
Υγεία
27/07/2026 - 22:07
Νέα μελέτη για τις επιπτώσεις των διαταραχών ύπνου στη δομή και τη λειτουργία τους εγκεφάλου
Υγεία
27/07/2026 - 21:21
Ιταλία: Πρώτη μεταμόσχευση ωχράς κηλίδας σε 67χρονη τυφλή γυναίκα
Υγεία
27/07/2026 - 20:39
AtmoHub: Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν από το νέο επεισόδιο μεταφοράς σκόνης
Επικαιρότητα
27/07/2026 - 20:17
Ποιους κινδύνους κρύβει το καλοκαίρι για την ανδρική υγεία
Health Talk
27/07/2026 - 19:44

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σήμερα η ανακοίνωση Γεωργιάδη για τη νέα Προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή του ΠΙΣ – Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση
Πολιτική Υγείας
27/07/2026 - 08:10
Γεωργιάδης: Η Ματίνα Παγώνη προσωρινή πρόεδρος στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο
Πολιτική Υγείας
27/07/2026 - 11:51
Η κατανάλωση φαγητού μέσα σε 9 ώρες την ημέρα ίσως προστατεύει τη μνήμη και τον εγκέφαλο
Διατροφή
27/07/2026 - 12:00
ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ κατά Γεωργιάδη για τις παρεμβάσεις στον ΠΙΣ
Πολιτική Υγείας
27/07/2026 - 14:36
Αντιδράσεις των εργαστηριακών ιατρών στις δηλώσεις Γεωργιάδη για τους βιοπαθολόγους
Πολιτική Υγείας
27/07/2026 - 15:26
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo