ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τι συμβαίνει με το μοναδικό δημόσιο Παιδιοκαρδιοχειρουργικό Κέντρο στην Ελλάδα;

Υγεία
Τι συμβαίνει με το μοναδικό δημόσιο Παιδιοκαρδιοχειρουργικό Κέντρο στην Ελλάδα;
Την ώρα που 65 παιδιά περιμένουν υπομονετικά για να χειρουργηθούν στο μοναδικό δημόσιο Παιδοκαρδιοχειρουργικό Κέντρο της Ελλάδας, στο νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία, ο διευθυντής στο παραπάνω κέντρο αλλά και η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Παιδιών με συγγενείς καρδιοπάθειες, καταγγέλλουν στο News4Health ότι το κέντρο είναι «θύμα» μιας περίεργης, πολύχρονης υπόθεσης που δεν το αφήνει να λειτουργεί.
Παρασκευή, 15/05/2020 - 17:24
Δήμητρα Τριανταφύλλου Δήμητρα Τριανταφύλλου

«Το συγκεκριμένο κέντρο δημιουργήθηκε πριν από 3 δεκαετίες και δεν υπάρχει άλλο παρόμοιο στο Εθνικό Σύστημα Υγείας» λέει στο News4Health o Γιώργος Καλαβρουζιώτης, Πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιοκαρδιολογικής Εταιρείας και ένας από τους δύο διευθυντές στο παραπάνω κέντρο.

Το 1997 δημιουργήθηκε αντίστοιχο κέντρο στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο και τα επόμενα χρόνια ακολούθησαν και δύο ιδιωτικά κέντρα – ένα στο «Μητέρα» και τα τελευταία 2 χρόνια και στο «Ιασώ».

Σύμφωνα με τον κο Καλαβρουζιώτη το κέντρο στο Παίδων «Αγία Σοφία» κατέληξε να υπολειτουργεί χάρις σε μια σειρά από μεθοδεύσεις όπως υποστήριξε, που σημειώνονται ειδικά την τελευταία τουλάχιστον δεκαετία.

Όπως μας εξηγεί ο ίδιος: « Το κέντρο είχε πάντα προβλήματα στελέχωσης. Από το 2011 όμως η κατάσταση επιδεινώθηκε. Εκείνη τη χρονιά το κέντρο έκλεισε με απόφαση του τότε Υπουργού Υγείας κου Λοβέρδου. Η δικαιολογία ήταν ότι οι γιατροί δήθεν τσακωνόμασταν μεταξύ μας. Στην ουσία αυτό ήταν η πρόφαση για να μην υπάρξει πολιτικό κόστος από την απόφαση του. Οι γιατροί δεν κατηγορηθήκαμε για τίποτα. Ταυτόχρονα, όλα τα καρδιοχειρουργικά περιστατικά παιδιών άρχισαν να προωθούνται στο Ωνάσειο και στο «Μητέρα». Μετά από 20 μήνες και τον αγώνα του συλλόγου γονέων, το κέντρο άνοιξε ξανά υπό την πίεση των καταγγελιών αλλά και από την πίεση των πολύ κακών γεγονότων».

« Είμαστε με δεμένα χέρια»

Και ποια ήταν πολύ κακά γεγονότα; «To 2012 κι ενώ μας είχαν κλείσει το κέντρο, ένα παιδί αλβανικής καταγωγής έχασε την ζωή του επειδή το Ωνάσειο, το ιδιοκτησιακό καθεστώς του οποίου είναι περίπλοκο, δεν δέχθηκε να χειρουργήσει αυτό το παιδί με την δικαιολογία ότι ήταν ανασφάλιστο» εξηγεί ο κος Καλαβρουζιώτης και συνεχίζει.

Τελικά μετά από 20 μήνες, το κέντρο άνοιξε ξανά το 2013. «Με την επαναλειτουργία επανεμφανίστηκαν και τα προβλήματα. Τα χέρια μας ήταν δεμένα» μας λέει ο διευθυντής της κλινικής. « Δεν υπήρχαν αναισθησιολόγοι, εντατικολόγοι και νοσηλευτές ΜΕΘ. Όλοι αυτοί απουσιάζουν σταθερά τα τελευταία 10 χρόνια. Κι έτσι, ενώ είχαμε 4 προγραμματισμένα χειρουργεία, κάναμε τελικά μόνο το 1. Χρειαζόμασταν 7 κρεβάτια ΜΕΘ και παίρναμε πάλι, μόνο 1. Άρχισε να γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο, ότι η Πολιτεία δεν ενδιαφέρεται να εξοπλίσει το κέντρο με προσωπικό. Το αποτέλεσμα είναι τα περιστατικά που αντιμετωπίζουμε να μην ξεπερνούν τα 60 το χρόνο, ενώ η αναμονή για μια εγχείρηση καρδιάς φτάνει τους 18 μήνες. Δεν θα πάει εύλογα λοιπόν και αναγκαστικά ένας γονιός στην ιδιωτική κλινική όταν καταδικάζεις το παιδί του σε τέτοια αναμονή ενώ και οι γιατροί καθόμαστε με δεμένα χέρια;», διερωτήθηκε.

Πως καταλήγουν τελικά τα παιδιά στα ιδιωτικά

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, και με την δικαιολογία μιας ανακαίνισης σε διπλανό τμήμα ανακοινώθηκε στους εργαζόμενους της κλινικής, ότι η τελευταία θα κλείσει λόγω εργασιών. Για άλλη μια φορά, οι έντονες διαμαρτυρίες των γονιών, την κράτησαν ανοιχτή μεν, σε σταθερή…κατάσταση υπολειτουργίας δε.

Κι ενώ στις αρχές του Μαρτίου, οι εργασίες ολοκληρώθηκαν και η Καρδιοχειρουργική Εντατική Μονάδα (ΚΕΜ) - ιδανικά ευρισκομένη ακριβώς δίπλα από τον χώρο των χειρουργείων - ανακαινίστηκε και ήταν έτοιμη να δοθεί πίσω στο κέντρο για να νοσηλευτούν ξανά τα καρδιοπαθή παιδιά (που συχνά εξέρχονται ακόμα και με ανοιχτό στέρνο από το χειρουργείο), προέκυψε το θέμα του κορονοϊού.

Σε εκείνη τη φάση, η διοίκηση του νοσοκομείου με την συμβουλή της επιτροπής των λοιμωξιολόγων αποφάσισε να λειτουργήσει Covid-19 κλινική για παιδιά στο «Αγία Σοφία».

« Μετέτρεψαν σε Covid κλινική το δικό μας πολύπαθο κέντρο» λέει ο κος Καλαβρουζιώτης και προσθέτει: « Κι αυτό, ενώ το νοσοκομείο μας διαθέτει 1 γενική εντατική, διαθέτει ακόμα 2 μονάδες εντατικής για νεογνά, 1 μονάδα αυξημένης φροντίδας (ΜΑΘ) για νεογνά κι άλλη 1 ΜΑΘ με 6 κρεβάτια για πιο μεγάλα παιδιά, η οποία όμως εδώ και χρόνια παραμένει ανενεργή με τα κρεβάτια να ‘σκονίζονται’. Και τελικά επέλεξαν εμάς, με στόχο όπως υποψιαζόμαστε, να παροπλιστούμε για άλλη μια φορά.

Τελικά εκ των πραγμάτων τα παιδιά αναγκάζονται να πάνε στα άλλα καρδιοχειρουργικά κέντρα. Και θέλω να τονίσω εδώ ότι η ίδια η διοίκηση στέλνει από μόνη της τη λίστα στα άλλα νοσοκομεία και στα ιδιωτικά κέντρα.

Η αγωνία και οι καταγγελίες των γονιών

«Από το 2011 και μετά άλλη δουλειά δεν κάνουμε από τα να τρέχουμε στην 1η ΥΠΕ, στο Υπουργείο Υγείας και στον εισαγγελέα ανηλίκων κάνοντας καταγγελίες, μηνύσεις και εξώδικα, προκειμένου να διεκδικήσουμε το αυτονόητο: το δικαίωμα των καρδιοπαθών παιδιών στη δημόσια υγεία κι ιδιαιτέρως όσων προέρχονται από οικονομικά αδύνατες οικογένειες» λέει στο News4Health κι η Χρυσάνθη Μιχαλοπούλου-Κοκολάκη, πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Παιδιών με συγγενείς καρδιοπάθειες «Η Αγία Σοφία».

Όπως ισχυρίζεται η ίδια: « είναι σκοτεινά όσα συμβαίνουν με το κέντρο στο Αγία Σοφία. Κάνουν μαγειρέματα ακόμα και με την λίστα. Ο δε Διοικητής που προκλητικά δεν δέχεται ποτέ να μας μιλήσει, παραμένει στην ίδια θέση σταθερός, με όλες τις κυβερνήσει, εδώ και 10 χρόνια. Το θέμα είναι ότι τα παιδιά συνεχίζουν να κινδυνεύουν και να ταλαιπωρούνται».

To News4Health προσπάθησε να επικοινωνήσει με τον διοικητή του νοσοκομείου, Εμμανουήλ Παπασσάβα, ενημερώνοντας τον γραπτώς για τις καταγγελίες που έχει στη διάθεση του, αλλά ακόμα δεν έχουμε λάβει απάντηση ή τοποθέτησή του.

  • ΠΑΙΔΟΚΑΡΔΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ
  • ΠΑΙΔΩΝ
  • ΚΑΡΔΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Χωρίς τέλος η ταλαιπωρία για τους ρευματοπαθείς που αναγκάζονται να κάνουν τεστ Covid-19
Χωρίς τέλος η ταλαιπωρία για τους ρευματοπαθείς που αναγκάζονται να κάνουν τεστ Covid-19 15 Μαϊος 2020
Η Bristol Myers Squibb αρωγός στην αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας COVID-19 16 Μαϊος 2020
Η Bristol Myers Squibb αρωγός στην αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας COVID-19

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Περιεμμηνόπαυση και καρδιά: Πότε τα συμπτώματα από το στήθος χρειάζονται επείγουσα αντιμετώπιση
Υγεία
23/07/2026 - 19:07

Περιεμμηνόπαυση και καρδιά: Πότε τα συμπτώματα από το στήθος χρειάζονται επείγουσα αντιμετώπιση

Πόσο διαφέρουν τελικά η ανδρική και η γυναικεία καρδιά - Ειδικός εξηγεί όσα πρέπει να γνωρίζουμε
Health Talk
22/07/2026 - 16:18

Πόσο διαφέρουν τελικά η ανδρική και η γυναικεία καρδιά - Ειδικός εξηγεί όσα πρέπει να γνωρίζουμε

Ποιος είναι ο ιδανικός καρδιακός ρυθμός και τι μπορούν να αποκαλύψουν οι τιμές του για την υγεία
Υγεία
08/07/2026 - 18:32

Ποιος είναι ο ιδανικός καρδιακός ρυθμός και τι μπορούν να αποκαλύψουν οι τιμές του για την υγεία

Καύσωνας και υγεία: Οι παθήσεις που επιδεινώνονται από την ακραία ζέστη
Υγεία
24/06/2026 - 15:00

Καύσωνας και υγεία: Οι παθήσεις που επιδεινώνονται από την ακραία ζέστη

Έξι τρόποι να ενισχύσετε την υγεία της καρδιάς σας
Υγεία
15/06/2026 - 19:00

Έξι τρόποι να ενισχύσετε την υγεία της καρδιάς σας

Οι 13 τρόποι με τους οποίους το fast food βλάπτει την υγεία σας
Διατροφή
13/06/2026 - 16:34

Οι 13 τρόποι με τους οποίους το fast food βλάπτει την υγεία σας

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Γεωργιάδης: «Δεν έπεσε η ψευδοροφή στα ΤΕΠ του Νοσοκομείου Κορίνθου, την ξήλωσαν»
Πολιτική Υγείας
05/08/2026 - 21:53
Ιαπωνικό θαύμα κατά της περιοδοντίτιδας: Καινοτόμος θεραπεία στοχεύει μόνο το βακτήριο-«κλειδί»
Υγεία
05/08/2026 - 21:17
Τύποι, συμπτώματα και αντιμετώπιση της φωτοευαισθησίας - Χρήσιμες ερωταπαντήσεις
Υγεία
05/08/2026 - 20:42
WWF Ελλάς: Περισσότερα από 180.000 στρέμματα δάσους κάηκαν σε λίγες μόνο μέρες
Επικαιρότητα
05/08/2026 - 20:16
Γεωργιάδης: «Αλλάζει ο υγειονομικός χάρτης των διακομιδών στη Στερεά Ελλάδα με τα νέα ασθενοφόρα»
Πολιτική Υγείας
05/08/2026 - 19:49
Οι πέντε λόγοι για τους οποίους η διατροφή πρέπει να καθοδηγείται από κλινικό διαιτολόγο
Health Talk
05/08/2026 - 18:59
Ψυχοκοινωνική υποστήριξη στους πυρόπληκτους της Δυτικής Αττικής από τον ΕΕΣ
Επικαιρότητα
05/08/2026 - 18:34
Νέα μελέτη: Η μοναξιά και οι επιπτώσεις της στην γενική υγεία σε σύγκριση με την κοινωνική απομόνωση
Ψυχική Υγεία
05/08/2026 - 18:21
Χαλκιδική: Εντός ορίων τα αποτελέσματα από τις πρώτες μικροβιολογικές αναλύσεις στο πόσιμο νερό
Επικαιρότητα
05/08/2026 - 17:39
Χαμηλά τα ποσοστά αποκλειστικού θηλασμού μέχρι τον 6ο μήνα στην Ελλάδα
Υγεία
05/08/2026 - 17:14
ΠΟΕΡΓΙ: Η πρόληψη δεν μπορεί να χρηματοδοτείται από τους παρόχους μέσω clawback
Πολιτική Υγείας
05/08/2026 - 16:46
Ο ΕΦΕΤ ανακάλεσε από τα ράφια καραμέλες-ζελέ
Επικαιρότητα
05/08/2026 - 16:28
Κατέρρευσε κομμάτι της ψευδοροφής στα ανακαινισμένα ΤΕΠ του Νοσοκομείου της Κορίνθου
Πολιτική Υγείας
05/08/2026 - 16:16
Γιατί κοκκινίζουμε όταν ντρεπόμαστε; Οι ειδικοί εξηγούν γιατί είναι ωφέλιμο
Ψυχική Υγεία
05/08/2026 - 16:00
Καλοκαιρινές διακοπές: Γιατί ο ελεύθερος χρόνος είναι απαραίτητος για την ψυχική υγεία των παιδιών
Digital Health
05/08/2026 - 15:00
Προϊόντα για τα χείλη: Τα "τυφλά σημεία" στους ελέγχους της ασφάλειας τους για την υγεία
Ομορφιά
05/08/2026 - 14:00
Ποια σκευάσματα οδήγησαν στα κέρδη και ποια «πλήγωσαν» τους φαρμακευτικούς κολοσσούς
Pharma Policy
05/08/2026 - 13:00
Μέτρα προστασίας του πληθυσμού από τις εκτεταμένες πυρκαγιές
Υγεία
05/08/2026 - 12:00
Νέο εμφύτευμα για τον καρκίνο των ωοθηκών χορηγεί θεραπεία και "κατασκοπεύει" τον όγκο
Υγεία
05/08/2026 - 11:00
Φάρμακο για τη στυτική δυσλειτουργία συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο γλαυκώματος
Υγεία
05/08/2026 - 10:00
Τρέξιμο και αρθρώσεις: Τι δείχνουν οι νέες έρευνες και οι εναλλακτικές
Fitness
05/08/2026 - 09:00
ΟΗΕ: Επιδεινώνεται η κρίση παιδικού υποσιτισμού στο Αφγανιστάν
Επικαιρότητα
05/08/2026 - 07:12
«Προλαμβάνω» κατά της παχυσαρκίας: Νέο μέτωπο μεταξύ φαρμακευτικών εταιρειών και υπουργείου υγείας
Pharma Policy
05/08/2026 - 07:00
ΨΝΑ: Εργαζόμενοι κατά Γεωργιάδη για τις δηλώσεις του σχετικά με τη φωτιά στο Ποικίλο Όρος
Πολιτική Υγείας
05/08/2026 - 03:37
Εκδήλωση της μονάδας τηλεψυχιατρικής ΚΛΙΜΑΚΑ στο Καστελλόριζο
Ψυχική Υγεία
05/08/2026 - 00:06
Οι κίνδυνοι του καλοκαιριού για μικρούς και μεγάλους - Πώς θα προστατευτείτε
Health Talk
04/08/2026 - 21:06
Γερμανία: Καμπάνια για το «δικαίωμα στη λήθη» για επιζώντες καρκίνου σε ασφάλειες και δάνεια
Πολιτική Υγείας
04/08/2026 - 20:00
Ζέστη και πόνος: Πώς οι υψηλές θερμοκρασίες επιβαρύνουν το σώμα και αυξάνουν τη σωματική δυσφορία
Υγεία
04/08/2026 - 19:00
Νέα δράση 850.000 ευρώ για την δημόσια υγεία στην Κρήτη, με έμφαση στην ΠΦΥ
Πολιτική Υγείας
04/08/2026 - 18:03
Πυρκαγιές: Οδηγίες για ασφαλή καθαρισμό των κατοικιών
Υγεία
04/08/2026 - 17:43

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΟΥ: Ο θηλασμός σώζει ζωές – Τα οφέλη του για μητέρα και παιδί
Πολιτική Υγείας
03/08/2026 - 09:00
AstraZeneca και Bristol Myers Squibb συζητούν πιθανή συγχώνευση ύψους 400 δισ. δολαρίων
Pharma News
03/08/2026 - 12:15
ΕΟΠΑΕ: Θεσμοθετούνται μονάδες «Safe Haven» για άτομα με εξαρτήσεις και αστεγία
Πολιτική Υγείας
03/08/2026 - 12:57
Πρωτεΐνη: Η μικρότερη κατανάλωση μπορεί να συνδέεται με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής
Διατροφή
03/08/2026 - 14:00
Tο Ίδρυμα ΑΜΚΕ ΚΛΕΩΝ ΤΣΕΤΗΣ δώρισε δύο απινιδωτές στο Λιμεναρχείο Μυκόνου
Pharma News
03/08/2026 - 15:31
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo