ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τι συμβαίνει με το μοναδικό δημόσιο Παιδιοκαρδιοχειρουργικό Κέντρο στην Ελλάδα;

Υγεία
Τι συμβαίνει με το μοναδικό δημόσιο Παιδιοκαρδιοχειρουργικό Κέντρο στην Ελλάδα;
Την ώρα που 65 παιδιά περιμένουν υπομονετικά για να χειρουργηθούν στο μοναδικό δημόσιο Παιδοκαρδιοχειρουργικό Κέντρο της Ελλάδας, στο νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία, ο διευθυντής στο παραπάνω κέντρο αλλά και η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Παιδιών με συγγενείς καρδιοπάθειες, καταγγέλλουν στο News4Health ότι το κέντρο είναι «θύμα» μιας περίεργης, πολύχρονης υπόθεσης που δεν το αφήνει να λειτουργεί.
Παρασκευή, 15/05/2020 - 17:24
Δήμητρα Τριανταφύλλου Δήμητρα Τριανταφύλλου

«Το συγκεκριμένο κέντρο δημιουργήθηκε πριν από 3 δεκαετίες και δεν υπάρχει άλλο παρόμοιο στο Εθνικό Σύστημα Υγείας» λέει στο News4Health o Γιώργος Καλαβρουζιώτης, Πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιοκαρδιολογικής Εταιρείας και ένας από τους δύο διευθυντές στο παραπάνω κέντρο.

Το 1997 δημιουργήθηκε αντίστοιχο κέντρο στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο και τα επόμενα χρόνια ακολούθησαν και δύο ιδιωτικά κέντρα – ένα στο «Μητέρα» και τα τελευταία 2 χρόνια και στο «Ιασώ».

Σύμφωνα με τον κο Καλαβρουζιώτη το κέντρο στο Παίδων «Αγία Σοφία» κατέληξε να υπολειτουργεί χάρις σε μια σειρά από μεθοδεύσεις όπως υποστήριξε, που σημειώνονται ειδικά την τελευταία τουλάχιστον δεκαετία.

Όπως μας εξηγεί ο ίδιος: « Το κέντρο είχε πάντα προβλήματα στελέχωσης. Από το 2011 όμως η κατάσταση επιδεινώθηκε. Εκείνη τη χρονιά το κέντρο έκλεισε με απόφαση του τότε Υπουργού Υγείας κου Λοβέρδου. Η δικαιολογία ήταν ότι οι γιατροί δήθεν τσακωνόμασταν μεταξύ μας. Στην ουσία αυτό ήταν η πρόφαση για να μην υπάρξει πολιτικό κόστος από την απόφαση του. Οι γιατροί δεν κατηγορηθήκαμε για τίποτα. Ταυτόχρονα, όλα τα καρδιοχειρουργικά περιστατικά παιδιών άρχισαν να προωθούνται στο Ωνάσειο και στο «Μητέρα». Μετά από 20 μήνες και τον αγώνα του συλλόγου γονέων, το κέντρο άνοιξε ξανά υπό την πίεση των καταγγελιών αλλά και από την πίεση των πολύ κακών γεγονότων».

« Είμαστε με δεμένα χέρια»

Και ποια ήταν πολύ κακά γεγονότα; «To 2012 κι ενώ μας είχαν κλείσει το κέντρο, ένα παιδί αλβανικής καταγωγής έχασε την ζωή του επειδή το Ωνάσειο, το ιδιοκτησιακό καθεστώς του οποίου είναι περίπλοκο, δεν δέχθηκε να χειρουργήσει αυτό το παιδί με την δικαιολογία ότι ήταν ανασφάλιστο» εξηγεί ο κος Καλαβρουζιώτης και συνεχίζει.

Τελικά μετά από 20 μήνες, το κέντρο άνοιξε ξανά το 2013. «Με την επαναλειτουργία επανεμφανίστηκαν και τα προβλήματα. Τα χέρια μας ήταν δεμένα» μας λέει ο διευθυντής της κλινικής. « Δεν υπήρχαν αναισθησιολόγοι, εντατικολόγοι και νοσηλευτές ΜΕΘ. Όλοι αυτοί απουσιάζουν σταθερά τα τελευταία 10 χρόνια. Κι έτσι, ενώ είχαμε 4 προγραμματισμένα χειρουργεία, κάναμε τελικά μόνο το 1. Χρειαζόμασταν 7 κρεβάτια ΜΕΘ και παίρναμε πάλι, μόνο 1. Άρχισε να γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο, ότι η Πολιτεία δεν ενδιαφέρεται να εξοπλίσει το κέντρο με προσωπικό. Το αποτέλεσμα είναι τα περιστατικά που αντιμετωπίζουμε να μην ξεπερνούν τα 60 το χρόνο, ενώ η αναμονή για μια εγχείρηση καρδιάς φτάνει τους 18 μήνες. Δεν θα πάει εύλογα λοιπόν και αναγκαστικά ένας γονιός στην ιδιωτική κλινική όταν καταδικάζεις το παιδί του σε τέτοια αναμονή ενώ και οι γιατροί καθόμαστε με δεμένα χέρια;», διερωτήθηκε.

Πως καταλήγουν τελικά τα παιδιά στα ιδιωτικά

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, και με την δικαιολογία μιας ανακαίνισης σε διπλανό τμήμα ανακοινώθηκε στους εργαζόμενους της κλινικής, ότι η τελευταία θα κλείσει λόγω εργασιών. Για άλλη μια φορά, οι έντονες διαμαρτυρίες των γονιών, την κράτησαν ανοιχτή μεν, σε σταθερή…κατάσταση υπολειτουργίας δε.

Κι ενώ στις αρχές του Μαρτίου, οι εργασίες ολοκληρώθηκαν και η Καρδιοχειρουργική Εντατική Μονάδα (ΚΕΜ) - ιδανικά ευρισκομένη ακριβώς δίπλα από τον χώρο των χειρουργείων - ανακαινίστηκε και ήταν έτοιμη να δοθεί πίσω στο κέντρο για να νοσηλευτούν ξανά τα καρδιοπαθή παιδιά (που συχνά εξέρχονται ακόμα και με ανοιχτό στέρνο από το χειρουργείο), προέκυψε το θέμα του κορονοϊού.

Σε εκείνη τη φάση, η διοίκηση του νοσοκομείου με την συμβουλή της επιτροπής των λοιμωξιολόγων αποφάσισε να λειτουργήσει Covid-19 κλινική για παιδιά στο «Αγία Σοφία».

« Μετέτρεψαν σε Covid κλινική το δικό μας πολύπαθο κέντρο» λέει ο κος Καλαβρουζιώτης και προσθέτει: « Κι αυτό, ενώ το νοσοκομείο μας διαθέτει 1 γενική εντατική, διαθέτει ακόμα 2 μονάδες εντατικής για νεογνά, 1 μονάδα αυξημένης φροντίδας (ΜΑΘ) για νεογνά κι άλλη 1 ΜΑΘ με 6 κρεβάτια για πιο μεγάλα παιδιά, η οποία όμως εδώ και χρόνια παραμένει ανενεργή με τα κρεβάτια να ‘σκονίζονται’. Και τελικά επέλεξαν εμάς, με στόχο όπως υποψιαζόμαστε, να παροπλιστούμε για άλλη μια φορά.

Τελικά εκ των πραγμάτων τα παιδιά αναγκάζονται να πάνε στα άλλα καρδιοχειρουργικά κέντρα. Και θέλω να τονίσω εδώ ότι η ίδια η διοίκηση στέλνει από μόνη της τη λίστα στα άλλα νοσοκομεία και στα ιδιωτικά κέντρα.

Η αγωνία και οι καταγγελίες των γονιών

«Από το 2011 και μετά άλλη δουλειά δεν κάνουμε από τα να τρέχουμε στην 1η ΥΠΕ, στο Υπουργείο Υγείας και στον εισαγγελέα ανηλίκων κάνοντας καταγγελίες, μηνύσεις και εξώδικα, προκειμένου να διεκδικήσουμε το αυτονόητο: το δικαίωμα των καρδιοπαθών παιδιών στη δημόσια υγεία κι ιδιαιτέρως όσων προέρχονται από οικονομικά αδύνατες οικογένειες» λέει στο News4Health κι η Χρυσάνθη Μιχαλοπούλου-Κοκολάκη, πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Παιδιών με συγγενείς καρδιοπάθειες «Η Αγία Σοφία».

Όπως ισχυρίζεται η ίδια: « είναι σκοτεινά όσα συμβαίνουν με το κέντρο στο Αγία Σοφία. Κάνουν μαγειρέματα ακόμα και με την λίστα. Ο δε Διοικητής που προκλητικά δεν δέχεται ποτέ να μας μιλήσει, παραμένει στην ίδια θέση σταθερός, με όλες τις κυβερνήσει, εδώ και 10 χρόνια. Το θέμα είναι ότι τα παιδιά συνεχίζουν να κινδυνεύουν και να ταλαιπωρούνται».

To News4Health προσπάθησε να επικοινωνήσει με τον διοικητή του νοσοκομείου, Εμμανουήλ Παπασσάβα, ενημερώνοντας τον γραπτώς για τις καταγγελίες που έχει στη διάθεση του, αλλά ακόμα δεν έχουμε λάβει απάντηση ή τοποθέτησή του.

  • ΠΑΙΔΟΚΑΡΔΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ
  • ΠΑΙΔΩΝ
  • ΚΑΡΔΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Χωρίς τέλος η ταλαιπωρία για τους ρευματοπαθείς που αναγκάζονται να κάνουν τεστ Covid-19
Χωρίς τέλος η ταλαιπωρία για τους ρευματοπαθείς που αναγκάζονται να κάνουν τεστ Covid-19 15 Μαϊος 2020
Η Bristol Myers Squibb αρωγός στην αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας COVID-19 16 Μαϊος 2020
Η Bristol Myers Squibb αρωγός στην αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας COVID-19

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το σωστό playlist μπορεί να αυξήσει τη διάρκεια αλλά και την ένταση της προπόνησης
Fitness
11/05/2026 - 14:27

Το σωστό playlist μπορεί να αυξήσει τη διάρκεια αλλά και την ένταση της προπόνησης

Όσπρια και σόγια μειώνουν την πίεση - Η συνιστώμενη ημερήσια δοσολογία
Διατροφή
08/05/2026 - 10:00

Όσπρια και σόγια μειώνουν την πίεση - Η συνιστώμενη ημερήσια δοσολογία

Κρύα χέρια, ζεστή καρδιά: Γιατί μεταλλάξεις στο ίδιο γονίδιο επηρεάζουν διαφορετικά το δέρμα και την καρδιά
Υγεία
04/05/2026 - 16:14

Κρύα χέρια, ζεστή καρδιά: Γιατί μεταλλάξεις στο ίδιο γονίδιο επηρεάζουν διαφορετικά το δέρμα και την καρδιά

Τρόφιμα από κάθε κατηγορία που φροντίζουν την υγεία της καρδιά μας
Διατροφή
23/04/2026 - 18:37

Τρόφιμα από κάθε κατηγορία που φροντίζουν την υγεία της καρδιά μας

Μπορεί το στοματικό διάλυμα να κάνει κακό στην καρδιά; Τι λένε οι ειδικοί
Υγεία
21/04/2026 - 09:00

Μπορεί το στοματικό διάλυμα να κάνει κακό στην καρδιά; Τι λένε οι ειδικοί

Περπάτημα προς τα πίσω: Τα οφέλη και οι συμβουλές για την αγαπημένη άσκηση της Τζούλιαν Μουρ
Fitness
20/04/2026 - 16:11

Περπάτημα προς τα πίσω: Τα οφέλη και οι συμβουλές για την αγαπημένη άσκηση της Τζούλιαν Μουρ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Δράση προληπτικών εξετάσεων από τις Κινητές Μονάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στη Δυτική Αθήνα
Πολιτική Υγείας
05/06/2026 - 17:38
Ακόμα και σε κατάθλιψη μπορούν να οδηγήσουν οι πτώσεις στην τρίτη ηλικία
Υγεία
05/06/2026 - 16:44
Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος: Οι αστικοί κήποι ασπίδα απέναντι στην κλιματική κρίση
Επικαιρότητα
05/06/2026 - 16:06
Έρχεται το «χάπι της νύχτας» για το ροχαλητό και την υπνική άπνοια
Health Talk
05/06/2026 - 15:42
Γεωργιάδης: «Το "βραχιολάκι" επεκτείνεται και οι εφημερίες στα νοσοκομεία βελτιώνονται»
Πολιτική Υγείας
05/06/2026 - 14:36
Δύο ερευνήτριες της Οξφόρδης δουλεύουν στα πρότυπα του εμβολίου κατά της Covid-19 για τον Έμπολα
Υγεία
05/06/2026 - 14:01
Βραβείο «γυναικείας επιχειρηματικότητας και ηγεσίας» στην Ιουλία Τσέτη από το ΕΒΕΑ
Pharma News
05/06/2026 - 13:46
Νέοι κανόνες υγιεινής στα σχολικά κυλικεία στο πλαίσιο της Εθνικής Δράσης κατά της Παιδικής Παχυσαρκίας
Πολιτική Υγείας
05/06/2026 - 13:28
«Δεν είναι ντροπή»: WinCancer και ΕΥΔΑΠ φέρνουν την πρόληψη στους χώρους εργασίας
Patient Talk
05/06/2026 - 12:54
Ο Όμιλος ΒΙΑΝΕΞ τιμήθηκε από το ΕΒΕΑ με το βραβείο «Επιχειρηματικής Παράδοσης και Προόδου»
Pharma News
05/06/2026 - 12:27
Οι ενιαίες προϋποθέσεις για την ένταξη νοσηλευτών, βοηθών νοσηλευτών και διασωστών στα ΒΑΕ
Πολιτική Υγείας
05/06/2026 - 11:49
Οστεοπόρωση στους άνδρες: Επιπτώσεις και πρόληψη
Health Talk
05/06/2026 - 11:22
Συστάσεις από την Κομισιόν στην Ελλάδα για τον προσωπικό ιατρό και τις υψηλές ιδιωτικές δαπάνες υγείας
Πολιτική Υγείας
05/06/2026 - 11:04
Συστάσεις Γεωργιάδη σε διοίκηση και εργαζόμενους στο Γ.Ν. Καβάλας: «Να κοπούν μαχαίρι οι αντιπαραθέσεις»
Πολιτική Υγείας
05/06/2026 - 10:29
Νέα μελέτη συσχετίζει την κατανάλωση φυτικών ινών με χαμηλότερο κίνδυνο Αλτσχάιμερ
Διατροφή
05/06/2026 - 10:01
Νέο αντιανδρογόνο στη θεραπευτική φαρέτρα για τον μη μεταστατικό καρκίνο του προστάτη
Υγεία
05/06/2026 - 09:36
Σύλλογος Φλόγα: Έως 90 παιδιά διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο στην Ελλάδα με όγκο εγκεφάλου!
Patient Talk
04/06/2026 - 17:52
Γεωργιάδης από Θεσσαλονίκη: «Το Ιπποκράτειο είναι μακράν ο ηγέτης των μεταμοσχεύσεων στη Βόρεια Ελλάδα»
Πολιτική Υγείας
04/06/2026 - 17:34
Έκθεση KPMG: Ελληνική πρωτιά στη μείωση της κατανάλωσης λαθραίων τσιγάρων και το 2025
Επικαιρότητα
04/06/2026 - 16:53
Μελέτη της Κομισιόν για την ασφάλεια και την καλή διαβίωση των ζώων κατά τη μεταφορά τους
Pet
04/06/2026 - 16:19
ΕΕΣ και ΣΦΦΕ στη Λευκάδα για την κοινωνική πρωτοβουλία «προΣfΕΕρουμε»
Pharma News
04/06/2026 - 16:01
Η Novo Nordisk στο BeWell Festival το Σαββατοκύριακο 6 και 7 Ιουνίου στο ΟΑΚΑ
Pharma News
04/06/2026 - 15:44
Θεμιστοκλέους: «Η Τεχνητή Νοημοσύνη θα συμβάλει σημαντικά στην βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας»
Πολιτική Υγείας
04/06/2026 - 15:21
Καρκίνος του προστάτη: Αντιμετώπιση με σύγχρονη ρομποτική τεχνική
Health Talk
04/06/2026 - 14:49
Προειδοποίηση από το ECDC για εξάπλωση στην Ελλάδα κουνουπιού που είναι φορέας της ιαπωνικής εγκεφαλίτιδας
Υγεία
04/06/2026 - 14:16
Στρατηγική συνεργασία του Ωνάσειου Νοσοκομείου με το 251 ΓΝΑ
Υπηρεσίες Υγείας
04/06/2026 - 13:58
Medochemie: 50 χρόνια προσφοράς στον χώρο του φαρμάκου
Pharma News
04/06/2026 - 13:37
Δέκα τροφές που κάνουν τον εγκέφαλο να παίρνει περισσότερες... στροφές
Διατροφή
04/06/2026 - 13:04
Ο ΙΣΑ ζητάει άμεση εξόφληση των ιατρών, που συμμετέχουν στο «ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ» για τα καρδιαγγειακά νοσήματα
Πολιτική Υγείας
04/06/2026 - 12:38
Ο ΕΕΣ γιορτάζει 149 έτη προσφοράς με μεγάλη εθελοντική αιμοδοσία στο Σύνταγμα
Επικαιρότητα
04/06/2026 - 12:12

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Νέα μελέτη συσχετίζει την κατανάλωση φυτικών ινών με χαμηλότερο κίνδυνο Αλτσχάιμερ
Διατροφή
05/06/2026 - 10:01
Συστάσεις Γεωργιάδη σε διοίκηση και εργαζόμενους στο Γ.Ν. Καβάλας: «Να κοπούν μαχαίρι οι αντιπαραθέσεις»
Πολιτική Υγείας
05/06/2026 - 10:29
Συστάσεις από την Κομισιόν στην Ελλάδα για τον προσωπικό ιατρό και τις υψηλές ιδιωτικές δαπάνες υγείας
Πολιτική Υγείας
05/06/2026 - 11:04
Οι ενιαίες προϋποθέσεις για την ένταξη νοσηλευτών, βοηθών νοσηλευτών και διασωστών στα ΒΑΕ
Πολιτική Υγείας
05/06/2026 - 11:49
Ο Όμιλος ΒΙΑΝΕΞ τιμήθηκε από το ΕΒΕΑ με το βραβείο «Επιχειρηματικής Παράδοσης και Προόδου»
Pharma News
05/06/2026 - 12:27
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo