ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τα καπνικά προϊόντα απειλούν μια δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη

Υγεία
PIXABAY
Στην επείγουσα ανάγκη αντιμετώπισης των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της παιδικής εργασίας, των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και της παραπληροφόρησης της καπνοβιομηχανίας αναφέρονται η Helen Stjerna, η Farida Akhter και η Sonja von Eichborn
Τρίτη, 15/06/2021 - 11:49
— Photo: PIXABAY
News4Health Team News4Health Team

Η ΕΕ ετοιμάζει νόμο δέουσας επιμέλειας έως τον Ιούνιο του 2021 για να καταστήσει τις εταιρείες υπόλογες για τον αντίκτυπό τους στους ανθρώπους και στον πλανήτη. Η Helen Stjerna είναι γενική γραμματέας στο A Non Smoking Generation της Σουηδίας. Η Farida Akhter είναι διευθύντρια στο UBINIG του Μπανγκλαντές. Η Σόνια φον Άιχμπορν είναι διευθύντρια στο Unfairtobacco, Γερμανία.

Το μέλλον της βιομηχανίας καπνού

Ο επιπολασμός του καπνίσματος μειώνεται σε πολλές χώρες, ως αποτέλεσμα του ελέγχου του καπνού και της ευαισθητοποίησης για την υγεία, αλλά ο καπνός εξακολουθεί να είναι η μεγαλύτερη αιτία θανάτου και ασθενειών που μπορούν να προληφθούν στον κόσμο. Η καπνοβιομηχανία επεκτείνει την αγορά τσιγάρων της σε χώρες με πιο αδύναμες ρυθμιστικές αρχές, ενώ λανσάρει ένα ευρύ φάσμα νέων προϊόντων, όπως θερμαινόμενα προϊόντα καπνού, ηλεκτρονικά τσιγάρα και σακούλες νικοτίνης από το στόμα, για να προσελκύσει πελάτες σε χώρες όπου οι πωλήσεις τσιγάρων μειώνονται.

Η βιομηχανία διακηρύσσει ότι αυτά τα προϊόντα μπορούν να βοηθήσουν τους καπνιστές να σταματήσουν τα τσιγάρα και να συμβάλουν σε ένα μέλλον χωρίς καπνιστές. Οι προσπάθειες ανάπτυξης και εμπορίας προϊόντων της καπνοβιομηχανίας πρέπει να αναγνωριστούν για αυτό που πραγματικά είναι – στρατηγικές που έχουν σχεδιαστεί για να εξασφαλίσουν μελλοντικά κέρδη καπνού και όχι για την προώθηση της παγκόσμιας υγείας.

Νικοτίνη χωρίς καπνό;

Παρά το γεγονός ότι βασικά όλη η εμπορική νικοτίνη εξάγεται από τον καπνό, τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και οι σακούλες νικοτίνης διαφημίζονται ευρέως στο εμπόριο ως απαλλαγμένες από τον καπνό.

Αυτή η στρατηγική επέτρεψε στις εταιρείες να παρουσιάσουν αυτά τα προϊόντα ως λιγότερο επιβλαβείς εναλλακτικές λύσεις για τα τσιγάρα, παρακάμπτοντας ταυτόχρονα την εθνική νομοθεσία που ρυθμίζει τα προϊόντα καπνού. Σε πολλές χώρες, ορισμένα από αυτά τα νέα προϊόντα υπάρχουν σε ένα νομικό κενό και εξαιρούνται από τους κανόνες για την εμπορία, τη φορολογία, τα όρια ηλικίας, τις άδειες πώλησης και ούτω καθεξής.

Η «προσέγγιση μείωσης της βλάβης» της καπνοβιομηχανίας είναι απλώς μια κάλυψη για να κρυφτούν και ταυτόχρονα να υποστηρίξουν τις ανήθικες βασικές δραστηριότητές τους - να διατηρήσουν και να ξεκινήσουν τον εθισμό στη νικοτίνη.

Μείωση της βλάβης;

Η ατζέντα για τη μείωση των βλαβών δεν καθυστερεί μόνο τις απαραίτητες προσπάθειες για την προώθηση της δημόσιας υγείας, αλλά και μια δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη. Η εμπορία προϊόντων «χωρίς καπνό» εκτρέπει την προσοχή από τις βλάβες της παραγωγής καπνού – η οποία εξουδετερώνει και τους 17 στόχους βιώσιμης ανάπτυξης (ΣΒΑ).

Οι καπνοπαραγωγοί εκτελούν εξαιρετικά επικίνδυνη εργασία και σπάνια λαμβάνουν εισόδημα επαρκές για τα προς το ζην. Σε χώρες παραγωγής καπνού, όπως το Μπανγκλαντές, τα παιδιά αναγκάζονται να βοηθήσουν τους γονείς τους και στερούνται του δικαιώματός τους στην υγεία, την εκπαίδευση, τον ελεύθερο χρόνο και την ανάπτυξη.

Σε παγκόσμιο επίπεδο εκτιμάται ότι 1,3 εκατομμύρια παιδιά ηλικίας κάτω των 14 ετών εργάζονται με καπνό. Επιπλέον, η καπνοκαλλιέργεια προκαλεί μαζική αποψίλωση των δασών και ρύπανση. Το οικολογικό αποτύπωμα της καπνοβιομηχανίας είναι σχεδόν διπλάσιο από αυτό της Σουηδίας. Τα αποτσίγαρα αποτελούν το μεγαλύτερο κομμάτι των απορριμάτων στον κόσμο, απελευθερώνοντας τοξίνες και τόνους πλαστικού στη φύση. Το ευρύ φάσμα αρνητικών επιπτώσεων της καπνοβιομηχανίας ακυρώνει όλα τα επιχειρήματα που παρακινούν την «ειδική μεταχείριση» ορισμένων προϊόντων σε πολιτικές ή επενδύσεις.

Ένας κόσμος χωρίς τσιγάρο δεν αρκεί

Η καπνοβιομηχανία δεν θα εξαλείψει ποτέ οικειοθελώς όλα τα προβλήματα βιωσιμότητας στις αλυσίδες εφοδιασμού της – οι συνήθεις επιχειρηματικές δραστηριότητες είναι υπερβολικά κερδοφόρες. Και ακόμη και αν ληφθούν υπόψη μόνο οι επιπτώσεις του καπνού στην υγεία, η βιομηχανία δεν θα έχει ποτέ θέση σε ένα βιώσιμο μέλλον.

Οι καπνοβιομηχανίες απεικονίζουν το κάπνισμα και την καύση καπνού ως το μεγαλύτερο πρόβλημα, με σκοπό να συγκαλύψουν τις σοβαρές επιπτώσεις της νικοτίνης στην υγεία – της κοινής ουσίας όλων των προϊόντων τους.

Ένας σημαντικός αριθμός μελετών αποδεικνύει ότι, εκτός από εξαιρετικά εθιστική, η νικοτίνη μειώνει τις γνωστικές λειτουργίες και αυξάνει τον κίνδυνο ψυχικής ασθένειας. διαβήτη τύπου 2, καρδιαγγειακές παθήσεις, γενετικές ανωμαλίες και άλλους εθισμούς. Τα παιδιά είναι ιδιαίτερα ευάλωτα και διατρέχουν τον κίνδυνο μακροπρόθεσμων επιπλοκών. Τα επιστημονικά στοιχεία υπογραμμίζουν την ανάγκη πρόληψης όλων των μορφών εξάρτησης από τη νικοτίνη.

Μια γενιά χωρίς καπνό

Η σύμβαση-πλαίσιο του ΠΟΥ για τον έλεγχο του καπνού (FCTC) προτρέπει όλες τις χώρες να καταργήσουν σταδιακά όλα τα προϊόντα καπνού (προϊόντα που είναι εν όλω ή εν μέρει κατασκευασμένα από καπνό από φύλλα) και να αποκλείσουν την επιρροή της καπνοβιομηχανίας από την πολιτική δημόσιας υγείας.

Υπό το φως της τρέχουσας παραπληροφόρησης και άσκησης πίεσης στη βιομηχανία καπνού, αυτές οι κατευθυντήριες γραμμές δεν ήταν ποτέ πιο σημαντικές. Ο κλάδος παραπλανά τους καταναλωτές, τους επενδυτές και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής σχετικά με τις πραγματικές προθέσεις του· για να παρασύρει τη νεολαία σε μια ζωή εθισμού. Εννέα στους δέκα χρήστες καπνού ξεκινούν όταν είναι έφηβοι.

Με τη χρήση γεύσεων που μοιάζουν με καραμέλες και το μάρκετινγκ επιρροής στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα νέα προϊόντα νικοτίνης είναι αναμφισβήτητα κατασκευασμένα για να προσελκύουν ανηλίκους. Όσο υπάρχει νομικός χώρος, η βιομηχανία θα στοχεύει κάθε νέα γενιά και θα συνεχίσει να εκμεταλλεύεται τόσο τους ανθρώπινους όσο και τους φυσικούς πόρους.

Για την προστασία της υγείας του νέου πληθυσμού του κόσμου και την επίτευξη των Βιώσιμων Στόχων Ανάπτυξης έως το 2030, μια γενιά μη καπνιστών, το UBINIG και το Unfairtobacco, προτρέπουν τους διεθνείς οργανισμούς να:

  • Υποστήριξουν της εφαρμογής του ΠΟΥ: FCTC σε όλο τον κόσμο
  • Εξαίρεσουν της επιρροή των παραγόντων που σχετίζονται με τον καπνό από τη χάραξη πολιτικής
  • Εξαίρεσουν τους παράγοντες που σχετίζονται με τον καπνό από επενδυτικά χαρτοφυλάκια και συνταξιοδοτικά ταμεία
  • Στήριξη ενός ισχυρού νόμου της ΕΕ για τη δέουσα επιμέλεια, ο οποίος θα θεωρεί τις εταιρείες υπόλογες για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και περιβαλλοντικές επιπτώσεις
  • Στήριξη των προσπαθειών ευαισθητοποίησης σχετικά με τον καπνό και τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης

ΠΗΓΗ: EURACTIV

Τελευταία τροποποίηση στις 15/06/2021 - 12:21
  • ΚΑΠΝΟΣ
  • ΚΑΠΝΙΣΜΑ
  • ΚΑΠΝΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Μελέτη: Εξαιρετικά σπάνιες και ήπιες καρδιακές επιπλοκές σε νέους πιθανώς σχετίζονται με τα εμβόλια mRNA
Μελέτη: Εξαιρετικά σπάνιες και ήπιες καρδιακές επιπλοκές σε νέους πιθανώς σχετίζονται με τα εμβόλια mRNA 15 Ιουνίου 2021
Μετρώντας το όφελος-κίνδυνο εμβολιασμού με 1η δόση AstaZeneca ανάλογα την ηλικία 15 Ιουνίου 2021
Μετρώντας το όφελος-κίνδυνο εμβολιασμού με 1η δόση AstaZeneca ανάλογα την ηλικία

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μπορούν οι φόροι να βελτιώσουν την υγεία;
Πολιτική Υγείας
25/04/2026 - 08:32

Μπορούν οι φόροι να βελτιώσουν την υγεία;

Οικονομικό Φόρουμ Δελφών: Πολιτικές με βάση την επιστήμη και όχι την ιδεολογία για τα προϊόντα καπνού
Επικαιρότητα
23/04/2026 - 23:34

Οικονομικό Φόρουμ Δελφών: Πολιτικές με βάση την επιστήμη και όχι την ιδεολογία για τα προϊόντα καπνού

Βρετανία: «Πέρασε» νόμος που απαγορεύει την πώληση τσιγάρων σε όσους γεννήθηκαν μετά το 2008
Επικαιρότητα
21/04/2026 - 21:24

Βρετανία: «Πέρασε» νόμος που απαγορεύει την πώληση τσιγάρων σε όσους γεννήθηκαν μετά το 2008

Ενημερωτική εκδήλωση της ΕΠΕ για τους ασθενείς με ΧΑΠ, τις σύγχρονες παρεμβάσεις και την ισότιμη πρόσβασή τους
Health Talk
21/04/2026 - 20:33

Ενημερωτική εκδήλωση της ΕΠΕ για τους ασθενείς με ΧΑΠ, τις σύγχρονες παρεμβάσεις και την ισότιμη πρόσβασή τους

«Αόρατη» απειλή το ανεύρυσμα: Ο μηχανισμός ανάπτυξης στα αγγεία και τις αορτές, τα συμπτώματα και τα ποσοστά θνησιμότητας!
Υγεία
15/04/2026 - 20:11

«Αόρατη» απειλή το ανεύρυσμα: Ο μηχανισμός ανάπτυξης στα αγγεία και τις αορτές, τα συμπτώματα και τα ποσοστά θνησιμότητας!

Σκλήρυνση κατά πλάκας: Οι τρεις παράγοντες που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο θανάτου
Υγεία
24/03/2026 - 14:00

Σκλήρυνση κατά πλάκας: Οι τρεις παράγοντες που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο θανάτου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ψυχική υγεία στο σχολείο: Στο επόμενο στάδιο η συνεργασία Υπουργείου Παιδείας και πρωτοβουλίας CAMHI
Ψυχική Υγεία
01/05/2026 - 13:54
Άρθρο: Τα διαχρονικά προβλήματα των ΜΕΘ και οι προϋποθέσεις για την αναβάθμισή τους
Health Talk
01/05/2026 - 13:24
Άσθμα: Αίτια εμφάνισης, συμπτώματα και τρόποι αντιμετώπισης
Health Talk
01/05/2026 - 13:06
Παγκόσμια Ημέρα Αξονικής Σπονδυλοαρθρίτιδας: Η χρόνια αόρατη νόσος που αλλάζει ζωές
Patient Talk
01/05/2026 - 12:39
Πραγματοποιήθηκε στο Νοσοκομείο «Μεταξά» η πρώτη ρομποτική επέμβαση θωρακοχειρουργικής στο ΕΣΥ
Υγεία
01/05/2026 - 12:13
Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους: Η δύσκολη καθημερινότητα με την αόρατη αγκυλοποιητική σπονδυλοαρθρίτιδα
Patient Talk
30/04/2026 - 16:42
Γεωργιάδης για την παιδίατρο: «Έκανε πέντε μέρες εφημερία on call, από το σπίτι της - Δεν θα γίνει ΕΔΕ»
Πολιτική Υγείας
30/04/2026 - 15:51
Γιατί ο εγκέφαλός μας «στρέφεται εναντίον μας» όταν τσακωνόμαστε
Ψυχική Υγεία
30/04/2026 - 15:24
Θεμιστοκλέους: «Την επόμενη εβδομάδα η προκήρυξη για 1.000 μόνιμες θέσεις γιατρών στα νοσοκομεία της χώρας»
Πολιτική Υγείας
30/04/2026 - 14:19
Εμβολιασμοί ενηλίκων: Τα πιο απλά και αποτελεσματικά μέσα πρόληψης και προστασίας
Υγεία
30/04/2026 - 13:34
Γεωργιάδης: «Άνοιξαν όλες οι κατηγορίες για την διανομή των ΦΥΚ από ιδιωτικά φαρμακεία»
Πολιτική Υγείας
30/04/2026 - 12:58
Χουλιάρα από το Φόρουμ των Δελφών: «Σε μη βιώσιμα επίπεδα το clawback και το rebate»
Pharma Policy
30/04/2026 - 12:26
Περισσότερα από 150 παιδιά έχουν τραυματιστεί το πρώτο τρίμηνο οδηγώντας ηλεκτρικά πατίνια
Υγεία
30/04/2026 - 11:38
Διεθνής έρευνα για την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις της στην υγεία: Κρίση που βαθαίνει όλο και πιο πολύ
Υγεία
30/04/2026 - 11:03
Μελάνωμα: Πέντε «γκρίζες ζώνες» και απλοί τρόποι αποτροπής ενός ηλιακού εγκαύματος την άνοιξη
Health Talk
30/04/2026 - 10:36
Πατούλης για δημογραφικό: «Εθνική και ευρωπαϊκή πρόκληση για το μέλλον των κοινωνιών»
Επικαιρότητα
30/04/2026 - 10:11
Η εμμηνόπαυση γερνάει ανομοιόμορφα τα όργανα του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος
Υγεία
30/04/2026 - 09:43
Η ΕΝΑΣΕΛ στη Βουλή: «Η ουσιαστική προστασία των δικαιωμάτων των ασθενών περνά μέσα από τη θεσμική συμμετοχή»
Patient Talk
30/04/2026 - 08:47
Παρεμβάσεις σε κυβέρνηση, κόμματα και φορείς από τους εργαζόμενους για το μέλλον των κέντρων πρόληψης
Ψυχική Υγεία
30/04/2026 - 07:22
Παρέμβαση της Brains I.C.S στο συνέδριο του Economist: «Η μάχη κατά του καρκίνου ξεκινά πολύ πριν από το νοσοκομείο»
Επικαιρότητα
30/04/2026 - 03:37
Ο Νίκος Παπανδρέου υποψήφιος για το βραβείο One Health
Επικαιρότητα
30/04/2026 - 00:02
Όταν οι αμυγδαλές δημιουργούν περισσότερα προβλήματα από τα οφέλη τους
Health Talk
29/04/2026 - 23:46
Η Γερμανία από το 2028 θα επιβάλει φόρο στα αναψυκτικά που περιέχουν ζάχαρη
Επικαιρότητα
29/04/2026 - 23:18
Ραντεβού και σε μονάδες Ψυχικής Υγείας με λίγα «κλικ» μέσω του myHealth app
Πολιτική Υγείας
29/04/2026 - 23:01
Ο ΕΕΣ και η Διαμαντής Μασούτης Α.Ε. στήριξαν 312 παιδιά τις Ημέρες του Πάσχα
Επικαιρότητα
29/04/2026 - 22:44
Μεσοθεραπεία σώματος: Στοχευμένη λύση για κυτταρίτιδα και τοπικό λίπος
Ομορφιά
29/04/2026 - 22:21
Αποκάλυψη Τέντρος: «Οι ΗΠΑ δεν έχουν πληρώσει ακόμη όσα οφείλουν στον ΠΟΥ για να αποχωρήσουν»
Επικαιρότητα
29/04/2026 - 21:18
Ο ΕΟΦ απαγόρευσε πέντε γνωστά προϊόντα που υπόσχονταν «θεραπείες» για σειρά παθήσεων
Υγεία
29/04/2026 - 20:52
Παρέμβαση Γεωργιάδη για την ειδικευόμενη παιδίατρο: «Καμία υπερεργασία, καμία υπερεφημέρευση»
Επικαιρότητα
29/04/2026 - 20:36
«Τροφή για Δράση»: Πρωτοβουλία 13 πανεπιστημίων για την παιδική παχυσαρκία στην Ελλάδα
Υγεία
29/04/2026 - 20:13

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ξενάγηση Γεωργιάδη στο Κέντρο Υγείας Μεγαλόπολης και στο Γ. Ν. Τρίπολης
Πολιτική Υγείας
28/04/2026 - 17:04
Φόρουμ Δελφών: Ο κρίσιμος ρόλος των δεδομένων υγείας στον ψηφιακό μετασχηματισμό
Pharma News
28/04/2026 - 18:16
ΕΟΠΥΥ για τη ρύθμιση του clawback του 2023: «Έχουμε υποχρέωση να εφαρμόσουμε τον νόμο»
Πολιτική Υγείας
28/04/2026 - 19:04
Yπερτροφές και μεσογειακή διατροφή λειτουργούν ως η απόλυτη προστασία για τον οργανισμό μας;
Διατροφή
28/04/2026 - 20:51
«Προϊόν της Χρονιάς 2026» οι σύγχρονες μονάδες υγείας MEDIFIRST
Υπηρεσίες Υγείας
28/04/2026 - 22:52
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo