ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πόσα χρόνια ζωής κερδίζουμε αν κόψουμε «μαχαίρι» το κάπνισμα πριν από τα 40

Υγεία
PEXELS
Το κάπνισμα παραμένει μια από τις κύριες αιτίες πρόωρου θανάτου παγκοσμίως, καθώς παρά τις εντατικές προσπάθειες για την καταπολέμηση αυτής της βλαβερής συνήθειας, το ένα τέταρτο των θανάτων μεταξύ των ενηλίκων μέσης ηλικίας στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική αποδίδεται σε αυτό.
Κυριακή, 17/03/2024 - 16:37
— Photo: PEXELS
Παναγιώτης Σπανός Παναγιώτης Σπανός

Ωστόσο, τις τελευταίες δεκαετίες, οι αντικαπνιστικές εκστρατείες έχουν αποδώσει καρπούς και πολλοί καπνιστές το έκοψαν «μαχαίρι» πριν από την ηλικία των 40 ετών, γεγονός που επιτρέπει τη διεξαγωγή ορισμένων μελετών ελέγχου περιπτώσεων με σχετικά αξιόπιστα δείγματα.

Μεταξύ αυτών των ατόμων που απέχουν από το κάπνισμα και έκαναν τη σωστή επιλογή, η ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου που αποδίδεται στο κάπνισμα κατά τη διάρκεια της ζωής τους θα μειωθεί κατά 90% σε σύγκριση με όσους το συνεχίζουν. Το εκτιμώμενο όφελος είναι σαφές, αλλά η ανάλυση στερείται ακόμα σημαντικών δεδομένων. Είναι η διακοπή του καπνίσματος επωφελής ακόμη και σε μεγαλύτερες ηλικίες; Αν ναι, είναι το αποτέλεσμα μετρήσιμο όσον αφορά το μέγεθος και την ταχύτητα του αποτελέσματος; Ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε online στις 8 Φεβρουαρίου 2024 στο The New England Journal of Medicine Evidence έδωσε κάποιες απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα.

Μετα-ανάλυση τεσσάρων μελετών

Η μελέτη ήταν ουσιαστικά μια μετα-ανάλυση μεμονωμένων δεδομένων που συλλέχθηκαν στο πλαίσιο τεσσάρων εθνικών μελετών, οι οποίες συνδέθηκαν με το μητρώο θανάτων σε κάθε χώρα. Δύο από αυτές τις μελέτες ήταν εθνικά αντιπροσωπευτικές. Η National Health Interview Survey περιελάμβανε ένα δείγμα πολιτών των ΗΠΑ, ηλικίας 20-79 ετών. Η δεύτερη, η Canadian Community Health Survey, περιελάμβανε άτομα της ίδιας ηλικιακής ομάδας, με δείγματα που αναλύθηκαν μεταξύ 2000 και 2014.

Στη Νορβηγία, τρεις μελέτες δεδομένων που διεξήχθησαν μεταξύ 1974 και 2003, στις οποίες συμπεριλήφθηκαν συμμετέχοντες ηλικίας 25-79 ετών, συνδυάστηκαν για να σχηματίσουν τη λεγόμενη Νορβηγική Έρευνα Ελέγχου Υγείας. Πρόκειται για τη μελέτη Counties Study (1974-1988), τη μελέτη 40 Years Study (1985-1999) και τη μελέτη Cohort of Norway (1994-2003), αντίστοιχα. Η τέταρτη μελέτη διενεργήθηκε με ενήλικες ηλικίας μεταξύ 40 και 73 ετών που κλήθηκαν να συμμετάσχουν στην έρευνα. Η ανάλυση των δεδομένων κάλυψε τελικά έναν σχετικά ετερογενή συνολικό πληθυσμό 1,48 εκατομμυρίων ενηλίκων, οι οποίοι προέρχονταν όλοι από χώρες υψηλού εισοδήματος και παρακολουθήθηκαν για 15 έτη. Βασίστηκε στο μοντέλο αναλογικών κινδύνων Cox που εφαρμόστηκε σε κάθε μελέτη, λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση καπνιστή έναντι μη καπνιστή, καθώς και το χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από τη διακοπή του καπνίσματος (λιγότερο από τρία χρόνια, μεταξύ τριών και εννέα ετών ή τουλάχιστον 10 χρόνια). Οι στατιστικές προσαρμογές που έγιναν στο πλαίσιο της πολυμεταβλητής ανάλυσης Cox έλαβαν υπόψη την ηλικία, την εκπαίδευση, την κατανάλωση αλκοόλ και την παχυσαρκία.

Υπερβολική θνησιμότητα

Στο τέλος της παρακολούθησης καταγράφηκαν 122.697 θάνατοι. Η σύγκριση μεταξύ καπνιστών και μη καπνιστών επιβεβαίωσε την υπερβολική θνησιμότητα που σχετίζεται με το κάπνισμα, με προσαρμοσμένους λόγους κινδύνου (HR) που εκτιμήθηκαν σε 2,80 για τις γυναίκες και 2,70 για τους άνδρες. Το κάπνισμα μείωσε το προσδόκιμο ζωής στην ηλικιακή ομάδα 40 έως 79 ετών κατά 12 έτη για τις γυναίκες και κατά 13 έτη για τους άνδρες, όσον αφορά τη συνολική θνησιμότητα. Όσον αφορά την ειδική θνησιμότητα που οφείλεται στο κάπνισμα, οι αντίστοιχοι αριθμοί έφθασαν τα 24 και 26 έτη, αντίστοιχα. Οι αναπνευστικές παθήσεις κατέχουν την υψηλότερη θέση και στα δύο φύλα (HR, 7,6 για τις γυναίκες και 6,3 για τους άνδρες), ακολουθούμενες από τις καρδιαγγειακές παθήσεις (HR, 3,1 για τις γυναίκες και 2,9 για τους άνδρες) και τους καρκίνους (HR, 2,8 για τις γυναίκες και 3,1 για τους άνδρες).

Όσο νωρίτερα, τόσο καλύτερα

Η διακοπή του καπνίσματος μειώνει στο μισό τη συνολική υπερβάλλουσα θνησιμότητα. Πάνω απ' όλα, η διακοπή του καπνίσματος πριν από την ηλικία των 40 ετών επαναφέρει τη συνολική θνησιμότητα στο επίπεδο των μη καπνιστών ήδη από το τρίτο έτος μετά τη διακοπή. Η υπερβάλλουσα θνησιμότητα μειώνεται ακόμη περισσότερο όσο παρατείνεται η περίοδος διακοπής του καπνίσματος, ακόμη και μετά την ηλικία των 40 ετών. Έτσι, η διακοπή του καπνίσματος για 10 έτη ή και περισσότερα σε καπνιστές ηλικίας 40-49 ετών σχεδόν εξαλείφει τη συνολική υπερβάλλουσα θνησιμότητα κατά 99% στις γυναίκες και κατά 96% στους άνδρες. Η τάση είναι σχεδόν εξίσου ευνοϊκή στην ηλικιακή ομάδα μεγαλύτερης ηλικίας (50-59 ετών), με αντίστοιχα ποσοστά 95% και 92%, αντίστοιχα.

Η μακροχρόνια επιβίωση αυξάνεται τα πρώτα χρόνια μετά τη διακοπή του καπνίσματος, ιδίως αν αυτή γίνεται σε νεαρότερη ηλικία, αλλά το όφελος παραμένει απτό ακόμη και στους ηλικιωμένους καπνιστές. Έτσι, η διακοπή του καπνίσματος για λιγότερο από τρία χρόνια, αποτελεσματική σε ασθενείς ηλικίας 50-59 ετών, μειώνει τη συνολική υπερβάλλουσα θνησιμότητα κατά 63% στις γυναίκες και κατά 54% στους άνδρες. Σε ασθενείς ηλικίας 60-79 ετών, τα ποσοστά είναι 40% και 33%, αντίστοιχα.

Φυσικά, όσο νωρίτερα γίνεται η διακοπή, τόσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των ετών που κερδίζονται. Συγκεκριμένα προκύπτουν 12 έτη για διακοπή πριν από την ηλικία των 40 ετών, μειώνονται σε 6 έτη για διακοπή μεταξύ 40 και 49 ετών και 2,5 έτη στην ηλικιακή ομάδα 50-59 ετών. Αυτά τα ποσοτικά αποτελέσματα είναι κατά προσέγγιση, δεδομένης της μεθοδολογίας (μετα-ανάλυση) και κάποιας ετερογένειας στις μελέτες, καθώς και του πλήθους των πιθανών παραγόντων που δεν έχουν ληφθεί όλοι υπόψη. Παρ' όλα αυτά, τα αποτελέσματα πιθανώς περιέχουν έναν πυρήνα αλήθειας και οι αισιόδοξες επιπτώσεις τους θα πρέπει να τονιστούν για να ενθαρρύνουν τους καπνιστές να απέχουν από το κάπνισμα, ακόμη και τους μεγαλύτερους σε ηλικία. Κάλλιο αργά παρά ποτέ, έστω και αν το όφελος της διακοπής είναι μέγιστο όταν αυτή γίνεται όσο το δυνατόν νωρίτερα, γνωρίζοντας ότι τουλάχιστον τρία χρόνια διακοπής θα ήταν αρκετά για να κερδηθούν χρόνια ζωής.

Πηγή: Μedscape

  • ΚΑΠΝΙΣΜΑ
  • ΔΙΑΚΟΠΗ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ
  • ΜΕΛΕΤΗ
  • ΚΑΠΝΙΣΤΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τα συμπτώματα που «φωνάζουν» ότι πάσχετε από αλλεργικό άσθμα
Τα συμπτώματα που «φωνάζουν» ότι πάσχετε από αλλεργικό άσθμα 16 Μαρτίου 2024
Τι μπορεί να «κρύβουν» οι πόνοι στη μέση - Οι πρώτες βοήθειες μόλις αρχίσουν 19 Μαρτίου 2024
Τι μπορεί να «κρύβουν» οι πόνοι στη μέση - Οι πρώτες βοήθειες μόλις αρχίσουν

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Covid-19: Νέα μελέτη συνδέει τη λοίμωξη με μακροχρόνια προβλήματα όρασης
Υγεία
10/07/2026 - 16:21

Covid-19: Νέα μελέτη συνδέει τη λοίμωξη με μακροχρόνια προβλήματα όρασης

Πρωτοποριακή θεραπεία με υπερήχους στη μήτρα μπορεί να σώσει δίδυμες κυήσεις σε κίνδυνο
Υγεία
10/07/2026 - 11:00

Πρωτοποριακή θεραπεία με υπερήχους στη μήτρα μπορεί να σώσει δίδυμες κυήσεις σε κίνδυνο

Άνοια πρώιμης έναρξης: Μελέτη τη συνδέει με απώλεια παραγωγικότητας πολλά χρόνια πριν από τη διάγνωση
Υγεία
09/07/2026 - 20:42

Άνοια πρώιμης έναρξης: Μελέτη τη συνδέει με απώλεια παραγωγικότητας πολλά χρόνια πριν από τη διάγνωση

Μπορεί η μυρωδιά της σοκολάτας να βελτιώσει την απόδοση στην προπόνηση;
Fitness
09/07/2026 - 16:00

Μπορεί η μυρωδιά της σοκολάτας να βελτιώσει την απόδοση στην προπόνηση;

Το βότανο που ξετρελαίνει τις γάτες απωθεί τα κουνούπια!
Υγεία
09/07/2026 - 15:00

Το βότανο που ξετρελαίνει τις γάτες απωθεί τα κουνούπια!

Ασφαλής η ταυτόχρονη χορήγηση εμβολίου γρίπης και COVID-19 σε ηλικιωμένους
Υγεία
09/07/2026 - 11:00

Ασφαλής η ταυτόχρονη χορήγηση εμβολίου γρίπης και COVID-19 σε ηλικιωμένους

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ψήφισμα του τμήματος κτηνιατρικής του ΑΠΘ για την ευλογιά και τον αφθώδη πυρετό
Επικαιρότητα
11/07/2026 - 03:44
Ανησυχία στη Σερβία από την εξάπλωση της αφρικανικής πανώλης των χοίρων
Επικαιρότητα
11/07/2026 - 00:08
Ειδική συζήτηση για τον λαγοκέφαλο στην Επιτροπή Αλιείας του Ευρωκοινοβουλίου
Επικαιρότητα
10/07/2026 - 23:28
Θεμιστοκλέους: «Η πρόσβαση στα φάρμακα δεν μπορεί να εξαρτάται από εξωγενείς παράγοντες»
Pharma Policy
10/07/2026 - 22:09
Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον Καρκίνο: Ο πρόεδρος της ΕΛΛΟΚ Γιώργος Καπετανάκης επικεφαλής της ομάδας εργασίας
Patient Talk
10/07/2026 - 21:17
Η αυτοφροντίδα στην αντιμετώπιση των αλλαγών κατά την εγκυμοσύνη και μετά τον τοκετό
Health Talk
10/07/2026 - 20:23
Μήνυμα Γεωργιάδη για το clawback: «Θα μειωθεί αλλά θα συνεχίσει να υπάρχει»
Πολιτική Υγείας
10/07/2026 - 19:38
ΣΦΕΕ-EFPIA: Τα καινοτόμα φάρμακα μείωσαν τις νοσηλείες στην Ελλάδα με εξοικονόμηση 127 εκατ. ευρώ
Pharma Policy
10/07/2026 - 19:04
Απάντηση ΠΣΟΟ στην ΕΟΕ: Η οπτομετρία είναι διεθνώς αναγνωρισμένος επιστημονικός κλάδος
Υγεία
10/07/2026 - 16:52
Covid-19: Νέα μελέτη συνδέει τη λοίμωξη με μακροχρόνια προβλήματα όρασης
Υγεία
10/07/2026 - 16:21
Νοσοκομείο Παπαγεωργίου: Όραση σε δύο ασθενείς χάρισε η δωρεά κερατοειδών 53χρονης που πέθανε στη ΜΕΘ
Υγεία
10/07/2026 - 15:48
Η Κομισιόν απαίτησε από την Meta να αλλάξει «εθιστικά» χαρακτηριστικά του Instagram και του Facebook
Ψυχική Υγεία
10/07/2026 - 15:23
Γιατί η ζέστη μάς χαλάει τη διάθεση
Ψυχική Υγεία
10/07/2026 - 15:00
Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Στις εμπόλεμες ζώνες έχουν σκοτωθεί 3.600 επαγγελματίες υγείας σε δέκα χρόνια
Επικαιρότητα
10/07/2026 - 14:32
Συστατικό της μαγιάς φαίνεται να ενισχύει την άμυνα του οργανισμού απέναντι στον καρκίνο
Υγεία
10/07/2026 - 14:00
Σακχαρώδης διαβήτης: Σημαντική αύξηση των ασθενών στην Ελλάδα
Υγεία
10/07/2026 - 13:00
Κατέληξε το 10 μηνών βρέφος που είχε πνιγεί από τρόφιμο - Τι πρέπει να προσέχουν οι γονείς
Υγεία
10/07/2026 - 12:00
Πρωτοποριακή θεραπεία με υπερήχους στη μήτρα μπορεί να σώσει δίδυμες κυήσεις σε κίνδυνο
Υγεία
10/07/2026 - 11:00
Οι «αόρατες» χημικές ουσίες της καθημερινότητας και ο κίνδυνος από την αθροιστική έκθεση
Υγεία
10/07/2026 - 10:00
Σεισμοί στη Βενεζουέλα: Ο ΠΟΥ προειδοποιεί για τους κινδύνους για την υγεία των επιζώντων
Επικαιρότητα
10/07/2026 - 09:30
Μήνυση από την πολιτεία της Νέας Υόρκης κατά εταιρειών -κολοσσών για τα «παντοτινά χημικά» (PFAS)
Επικαιρότητα
10/07/2026 - 09:00
Η ΕΚΤΕΡ Α.Ε. αναλαμβάνει την ολοκλήρωση των εγκαταστάσεων της Ιατρικής Σχολής του Δ.Π.Θ.
Επικαιρότητα
10/07/2026 - 03:49
Ινστιτούτο «Robert Koch»: Περισσότεροι από 5.000 θάνατοι στη Γερμανία συνδέονται με τον καύσωνα
Επικαιρότητα
10/07/2026 - 00:11
Το ΙΑΣΩ Θεσσαλίας πραγματοποίησε την καθιερωμένη καλοκαιρινή εθελοντική αιμοδοσία
Υπηρεσίες Υγείας
09/07/2026 - 23:24
Σημαντική δωρεά ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού στο «Παπαγεωργίου» από την Danone
Επικαιρότητα
09/07/2026 - 22:08
Γεωργιάδης: «Στο Σισμανόγλειο κινδύνευσαν σοβαρά να καούν ζωντανοί 36 άνθρωποι»
Πολιτική Υγείας
09/07/2026 - 21:42
Μονοκλωνικό αντίσωμα πετυχαίνει ύφεση της ελκώδους κολίτιδας σε 12 εβδομάδες
Pharma News
09/07/2026 - 21:17
Άνοια πρώιμης έναρξης: Μελέτη τη συνδέει με απώλεια παραγωγικότητας πολλά χρόνια πριν από τη διάγνωση
Υγεία
09/07/2026 - 20:42
ΙΣΠ για τα επεισόδια στο Θριάσιο: «Οι ιατροί δεν είναι σάκοι του μποξ»
Πολιτική Υγείας
09/07/2026 - 20:06
Οπτικά χαρακτηριστικά και προδιαγραφές που πρέπει να πληρούν τα απορροφητικά γυαλιά ηλίου
Υγεία
09/07/2026 - 19:24

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΟΥ: Σχεδόν διπλασιασμός των νέων περιστατικών καρκίνου έως το 2050 – Έκκληση για άμεση δράση
Πολιτική Υγείας
08/07/2026 - 15:07
Ανδρουλάκης: «Το ΕΣΥ είναι πυλώνας κοινωνικής δικαιοσύνης»
Πολιτική Υγείας
08/07/2026 - 21:21
ΕΟΕ: Ιατρική πράξη και σύνθετη διαδικασία η διάγνωση των προβλημάτων όρασης
Πολιτική Υγείας
08/07/2026 - 21:38
Η ELPEN στην πέμπτη θέση της λίστας με τους πιο ελκυστικούς εργοδότες στην Ελλάδα για το 202
Pharma News
08/07/2026 - 22:14
Νέο διεθνές κέντρο προηγμένης πυελικής ογκολογίας και εξεντέρωσης ιδρύει το ΥΓΕΙΑ
Υπηρεσίες Υγείας
08/07/2026 - 22:49
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo