ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πόσα χρόνια ζωής κερδίζουμε αν κόψουμε «μαχαίρι» το κάπνισμα πριν από τα 40

Υγεία
PEXELS
Το κάπνισμα παραμένει μια από τις κύριες αιτίες πρόωρου θανάτου παγκοσμίως, καθώς παρά τις εντατικές προσπάθειες για την καταπολέμηση αυτής της βλαβερής συνήθειας, το ένα τέταρτο των θανάτων μεταξύ των ενηλίκων μέσης ηλικίας στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική αποδίδεται σε αυτό.
Κυριακή, 17/03/2024 - 16:37
— Photo: PEXELS
Παναγιώτης Σπανός Παναγιώτης Σπανός

Ωστόσο, τις τελευταίες δεκαετίες, οι αντικαπνιστικές εκστρατείες έχουν αποδώσει καρπούς και πολλοί καπνιστές το έκοψαν «μαχαίρι» πριν από την ηλικία των 40 ετών, γεγονός που επιτρέπει τη διεξαγωγή ορισμένων μελετών ελέγχου περιπτώσεων με σχετικά αξιόπιστα δείγματα.

Μεταξύ αυτών των ατόμων που απέχουν από το κάπνισμα και έκαναν τη σωστή επιλογή, η ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου που αποδίδεται στο κάπνισμα κατά τη διάρκεια της ζωής τους θα μειωθεί κατά 90% σε σύγκριση με όσους το συνεχίζουν. Το εκτιμώμενο όφελος είναι σαφές, αλλά η ανάλυση στερείται ακόμα σημαντικών δεδομένων. Είναι η διακοπή του καπνίσματος επωφελής ακόμη και σε μεγαλύτερες ηλικίες; Αν ναι, είναι το αποτέλεσμα μετρήσιμο όσον αφορά το μέγεθος και την ταχύτητα του αποτελέσματος; Ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε online στις 8 Φεβρουαρίου 2024 στο The New England Journal of Medicine Evidence έδωσε κάποιες απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα.

Μετα-ανάλυση τεσσάρων μελετών

Η μελέτη ήταν ουσιαστικά μια μετα-ανάλυση μεμονωμένων δεδομένων που συλλέχθηκαν στο πλαίσιο τεσσάρων εθνικών μελετών, οι οποίες συνδέθηκαν με το μητρώο θανάτων σε κάθε χώρα. Δύο από αυτές τις μελέτες ήταν εθνικά αντιπροσωπευτικές. Η National Health Interview Survey περιελάμβανε ένα δείγμα πολιτών των ΗΠΑ, ηλικίας 20-79 ετών. Η δεύτερη, η Canadian Community Health Survey, περιελάμβανε άτομα της ίδιας ηλικιακής ομάδας, με δείγματα που αναλύθηκαν μεταξύ 2000 και 2014.

Στη Νορβηγία, τρεις μελέτες δεδομένων που διεξήχθησαν μεταξύ 1974 και 2003, στις οποίες συμπεριλήφθηκαν συμμετέχοντες ηλικίας 25-79 ετών, συνδυάστηκαν για να σχηματίσουν τη λεγόμενη Νορβηγική Έρευνα Ελέγχου Υγείας. Πρόκειται για τη μελέτη Counties Study (1974-1988), τη μελέτη 40 Years Study (1985-1999) και τη μελέτη Cohort of Norway (1994-2003), αντίστοιχα. Η τέταρτη μελέτη διενεργήθηκε με ενήλικες ηλικίας μεταξύ 40 και 73 ετών που κλήθηκαν να συμμετάσχουν στην έρευνα. Η ανάλυση των δεδομένων κάλυψε τελικά έναν σχετικά ετερογενή συνολικό πληθυσμό 1,48 εκατομμυρίων ενηλίκων, οι οποίοι προέρχονταν όλοι από χώρες υψηλού εισοδήματος και παρακολουθήθηκαν για 15 έτη. Βασίστηκε στο μοντέλο αναλογικών κινδύνων Cox που εφαρμόστηκε σε κάθε μελέτη, λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση καπνιστή έναντι μη καπνιστή, καθώς και το χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από τη διακοπή του καπνίσματος (λιγότερο από τρία χρόνια, μεταξύ τριών και εννέα ετών ή τουλάχιστον 10 χρόνια). Οι στατιστικές προσαρμογές που έγιναν στο πλαίσιο της πολυμεταβλητής ανάλυσης Cox έλαβαν υπόψη την ηλικία, την εκπαίδευση, την κατανάλωση αλκοόλ και την παχυσαρκία.

Υπερβολική θνησιμότητα

Στο τέλος της παρακολούθησης καταγράφηκαν 122.697 θάνατοι. Η σύγκριση μεταξύ καπνιστών και μη καπνιστών επιβεβαίωσε την υπερβολική θνησιμότητα που σχετίζεται με το κάπνισμα, με προσαρμοσμένους λόγους κινδύνου (HR) που εκτιμήθηκαν σε 2,80 για τις γυναίκες και 2,70 για τους άνδρες. Το κάπνισμα μείωσε το προσδόκιμο ζωής στην ηλικιακή ομάδα 40 έως 79 ετών κατά 12 έτη για τις γυναίκες και κατά 13 έτη για τους άνδρες, όσον αφορά τη συνολική θνησιμότητα. Όσον αφορά την ειδική θνησιμότητα που οφείλεται στο κάπνισμα, οι αντίστοιχοι αριθμοί έφθασαν τα 24 και 26 έτη, αντίστοιχα. Οι αναπνευστικές παθήσεις κατέχουν την υψηλότερη θέση και στα δύο φύλα (HR, 7,6 για τις γυναίκες και 6,3 για τους άνδρες), ακολουθούμενες από τις καρδιαγγειακές παθήσεις (HR, 3,1 για τις γυναίκες και 2,9 για τους άνδρες) και τους καρκίνους (HR, 2,8 για τις γυναίκες και 3,1 για τους άνδρες).

Όσο νωρίτερα, τόσο καλύτερα

Η διακοπή του καπνίσματος μειώνει στο μισό τη συνολική υπερβάλλουσα θνησιμότητα. Πάνω απ' όλα, η διακοπή του καπνίσματος πριν από την ηλικία των 40 ετών επαναφέρει τη συνολική θνησιμότητα στο επίπεδο των μη καπνιστών ήδη από το τρίτο έτος μετά τη διακοπή. Η υπερβάλλουσα θνησιμότητα μειώνεται ακόμη περισσότερο όσο παρατείνεται η περίοδος διακοπής του καπνίσματος, ακόμη και μετά την ηλικία των 40 ετών. Έτσι, η διακοπή του καπνίσματος για 10 έτη ή και περισσότερα σε καπνιστές ηλικίας 40-49 ετών σχεδόν εξαλείφει τη συνολική υπερβάλλουσα θνησιμότητα κατά 99% στις γυναίκες και κατά 96% στους άνδρες. Η τάση είναι σχεδόν εξίσου ευνοϊκή στην ηλικιακή ομάδα μεγαλύτερης ηλικίας (50-59 ετών), με αντίστοιχα ποσοστά 95% και 92%, αντίστοιχα.

Η μακροχρόνια επιβίωση αυξάνεται τα πρώτα χρόνια μετά τη διακοπή του καπνίσματος, ιδίως αν αυτή γίνεται σε νεαρότερη ηλικία, αλλά το όφελος παραμένει απτό ακόμη και στους ηλικιωμένους καπνιστές. Έτσι, η διακοπή του καπνίσματος για λιγότερο από τρία χρόνια, αποτελεσματική σε ασθενείς ηλικίας 50-59 ετών, μειώνει τη συνολική υπερβάλλουσα θνησιμότητα κατά 63% στις γυναίκες και κατά 54% στους άνδρες. Σε ασθενείς ηλικίας 60-79 ετών, τα ποσοστά είναι 40% και 33%, αντίστοιχα.

Φυσικά, όσο νωρίτερα γίνεται η διακοπή, τόσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των ετών που κερδίζονται. Συγκεκριμένα προκύπτουν 12 έτη για διακοπή πριν από την ηλικία των 40 ετών, μειώνονται σε 6 έτη για διακοπή μεταξύ 40 και 49 ετών και 2,5 έτη στην ηλικιακή ομάδα 50-59 ετών. Αυτά τα ποσοτικά αποτελέσματα είναι κατά προσέγγιση, δεδομένης της μεθοδολογίας (μετα-ανάλυση) και κάποιας ετερογένειας στις μελέτες, καθώς και του πλήθους των πιθανών παραγόντων που δεν έχουν ληφθεί όλοι υπόψη. Παρ' όλα αυτά, τα αποτελέσματα πιθανώς περιέχουν έναν πυρήνα αλήθειας και οι αισιόδοξες επιπτώσεις τους θα πρέπει να τονιστούν για να ενθαρρύνουν τους καπνιστές να απέχουν από το κάπνισμα, ακόμη και τους μεγαλύτερους σε ηλικία. Κάλλιο αργά παρά ποτέ, έστω και αν το όφελος της διακοπής είναι μέγιστο όταν αυτή γίνεται όσο το δυνατόν νωρίτερα, γνωρίζοντας ότι τουλάχιστον τρία χρόνια διακοπής θα ήταν αρκετά για να κερδηθούν χρόνια ζωής.

Πηγή: Μedscape

  • ΚΑΠΝΙΣΜΑ
  • ΔΙΑΚΟΠΗ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ
  • ΜΕΛΕΤΗ
  • ΚΑΠΝΙΣΤΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τα συμπτώματα που «φωνάζουν» ότι πάσχετε από αλλεργικό άσθμα
Τα συμπτώματα που «φωνάζουν» ότι πάσχετε από αλλεργικό άσθμα 16 Μαρτίου 2024
Τι μπορεί να «κρύβουν» οι πόνοι στη μέση - Οι πρώτες βοήθειες μόλις αρχίσουν 19 Μαρτίου 2024
Τι μπορεί να «κρύβουν» οι πόνοι στη μέση - Οι πρώτες βοήθειες μόλις αρχίσουν

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νέο χάπι GLP-1 βοηθά τους ασθενείς να χάσουν έως και 8% του σωματικού τους βάρους
Υγεία
27/02/2026 - 10:30

Νέο χάπι GLP-1 βοηθά τους ασθενείς να χάσουν έως και 8% του σωματικού τους βάρους

Η αντίσταση στην ινσουλίνη συνδέεται με 12 τύπους καρκίνου σύμφωνα με νέα μελέτη
Υγεία
26/02/2026 - 17:14

Η αντίσταση στην ινσουλίνη συνδέεται με 12 τύπους καρκίνου σύμφωνα με νέα μελέτη

MSD Ελλάδος: Τα ευρήματα της πρώτης ολοκληρωμένης μελέτης για την Ενιαία Υγεία στην Ελλάδα
Pharma News
19/02/2026 - 20:24

MSD Ελλάδος: Τα ευρήματα της πρώτης ολοκληρωμένης μελέτης για την Ενιαία Υγεία στην Ελλάδα

Ενσυνειδητότητα και χρόνιος πόνος: Τι δείχνει νέα μελέτη για το ειδικό πρόγραμμα MBPM
Ψυχική Υγεία
18/02/2026 - 16:57

Ενσυνειδητότητα και χρόνιος πόνος: Τι δείχνει νέα μελέτη για το ειδικό πρόγραμμα MBPM

Στο μικροσκόπιο μεγάλης μελέτης οι ασθένειες που μεταδίδονται από τσιμπούρια στην Ελλάδα
Υγεία
18/02/2026 - 16:32

Στο μικροσκόπιο μεγάλης μελέτης οι ασθένειες που μεταδίδονται από τσιμπούρια στην Ελλάδα

Εγκεφαλικό: Νέο φάρμακο μειώνει σημαντικά την υποτροπή, δείχνει μελέτη
Pharma News
10/02/2026 - 15:27

Εγκεφαλικό: Νέο φάρμακο μειώνει σημαντικά την υποτροπή, δείχνει μελέτη

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Το τατουάζ μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα στα μάτια ακόμα και δύο χρόνια μετά
Health Talk
28/02/2026 - 09:11
Τραγικός θάνατος γυναίκας σε αμαξίδιο στο «Ελ. Βενιζέλος»: Πτώση από το αναβατόριο από ύψος 1,5 μέτρου
Επικαιρότητα
28/02/2026 - 08:52
ΕΚΠΑ για Ημέρα Σπάνιων Παθήσεων: Ορατότητα για μια κοινότητα που συχνά παραμένει "αόρατη"
Υγεία
28/02/2026 - 08:43
Οι επιπτώσεις της παχυσαρκίας: Ενημερωτική δράση από ΙΜΕΡΟΕΣΣΑ στη Θεσσαλονίκη
Υγεία
27/02/2026 - 19:19
Η πρόκληση των σπάνιων παθήσεων: Από τη διάγνωση στην αντιμετώπιση και το πλαίσιο για τις θεραπείες πλάσματος
Pharma News
27/02/2026 - 18:37
Καρδιακά επεισόδια: Παρουσιάζουν οι γυναίκες μεγαλύτερη ευαισθησία;
Υγεία
27/02/2026 - 18:04
ΣΦΕΕ: Εθνική Στρατηγική για τις Σπάνιες Παθήσεις, η επόμενη πρόκληση για το σύστημα υγείας
Pharma Policy
27/02/2026 - 17:00
Θεραπεία με βλαστοκύτταρα στα μήτρα μπορεί να αναστρέψει εγκεφαλικές διαταραχές λόγω δισχιδούς ράχης
Υγεία
27/02/2026 - 15:30
Καταγγελία σε σκληρή γλώσσα των νεφροπαθών για το κλείσιμο της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού Αίγινας
Patient Talk
27/02/2026 - 14:47
Τεχνητά νύχια: Γιατί αυξάνουν τον κίνδυνο μυκητίασης - Τι πρέπει να προσέχετε
Ομορφιά
27/02/2026 - 14:30
Έφυγε από τη ζωή η Αναπληρώτρια Ταμίας του Πανελληνίου Συλλόγου Κυστικής Ίνωσης
Επικαιρότητα
27/02/2026 - 13:44
Ενθαρρυντική εξέλιξη στη μάχη κατά της ALS με νέα μέθοδο χορήγησης φαρμάκου
Υγεία
27/02/2026 - 13:30
Chikungunya: Συναγερμός για αυξημένα κρούσματα σε Ευρωπαίους ταξιδιώτες που επιστρέφουν από τις Σεϋχέλλες
Πολιτική Υγείας
27/02/2026 - 12:30
Καρκίνος: Η επίδραση Breaking Bad είναι πραγματική
Ψυχική Υγεία
27/02/2026 - 11:30
Νέο χάπι GLP-1 βοηθά τους ασθενείς να χάσουν έως και 8% του σωματικού τους βάρους
Υγεία
27/02/2026 - 10:30
Οι χορτοφάγοι έχουν σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο για πέντε είδη καρκίνων
Διατροφή
27/02/2026 - 09:30
Χρήσιμες συμβουλές για γερά οστά σε όλες τις ηλικίες
Health Talk
27/02/2026 - 08:23
Τα νέα βήματα για τα σπάνια νοσήματα στην Ελλάδα το 2026
Patient Talk
27/02/2026 - 08:22
Ζητούμενο η ίση πρόσβαση και η ολοκληρωμένη φροντίδα για τα άτομα με σπάνιες παθήσεις
Patient Talk
27/02/2026 - 03:39
Αντίδραση εργαζομένων σχετικά με τις δηλώσεις Βαρτζόπουλου για κλείσιμο των κέντρων πρόληψης το 2027
Ψυχική Υγεία
27/02/2026 - 00:09
ΗΠΑ: Το Instagram θα ενημερώνει τους γονείς αν το παιδί τους εμφανίζει τάσεις αυτοκτονίας
Επικαιρότητα
26/02/2026 - 21:57
Πως μπορείτε να πάτε διακοπές στη Σουηδία με συνταγή γιατρού - Ο ρόλος της Marketing Greece
Επικαιρότητα
26/02/2026 - 21:34
Τι είναι η συναισθηματική πείνα και πότε η διατροφή που λειτουργεί ως «καταφύγιο»
Ψυχική Υγεία
26/02/2026 - 21:09
Αξιωματούχος του ΟΗΕ κατηγορεί το Ισραήλ για «δημογραφική αλλαγή» σε Δυτική Όχθη και Γάζα
Επικαιρότητα
26/02/2026 - 20:44
Μέγαρο Μουσικής ανοιχτό σε όλους: Το αναλυτικό πρόγραμμα προσβασιμότητας για το 2026
Επικαιρότητα
26/02/2026 - 20:21
ΕΟΔΥ: Επτά νέοι θάνατοι από γρίπη και covid την τελευταία εβδομάδα – Αυξημένη η θετικότητα στον RSV
Υγεία
26/02/2026 - 19:53
Το εμβόλιο κατά του HPV προστατεύει από πολλούς καρκίνους - Η θέση της Ελλάδας στους στόχους του ΠΟΥ
Υγεία
26/02/2026 - 19:28
Κομισιόν: Στήριξη μέσω του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου Plus στις νόμιμες και προσιτές αμβλώσεις
Πολιτική Υγείας
26/02/2026 - 19:04
Διασωληνωμένος με μηνιγγίτιδα στο Τζάνειο 26χρονος από τον Πύργο
Επικαιρότητα
26/02/2026 - 18:38
Η Κύπρος επιδιώκει μεγαλύτερη συνεργασία σε επίπεδο ΕΕ για την αξιολόγηση φαρμακευτικών θεραπειών
Πολιτική Υγείας
26/02/2026 - 18:33

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Αναβάθμιση της πυρασφάλειας στο νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» της Θεσσαλονίκης
Πολιτική Υγείας
25/02/2026 - 14:34
Δεν είναι μόνο ο καφές ή το τσάι - Ποια τρόφιμα και ποτά «κρύβουν» καφεΐνη!
Διατροφή
25/02/2026 - 18:21
Γεωργιάδης για περιστατικά σε Σκύρο και Ζάκυνθο: Συνεχίζεται η προσπάθεια για ένα αξιόπιστο ΕΣΥ
Πολιτική Υγείας
26/02/2026 - 11:45
Αγαπηδάκη για τον έναν χρόνο του "Προλαμβάνω" για τα καρδιαγγειακά: 80.000 άνθρωποι...πρόλαβαν!
Πολιτική Υγείας
26/02/2026 - 11:30
Θεμιστοκλέους: Απαντήσεις για Καρδίτσα, Ζάκυνθο και ενίσχυση του Νοσοκομείου Νίκαιας
Πολιτική Υγείας
26/02/2026 - 14:00
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo