ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πόσα χρόνια ζωής κερδίζουμε αν κόψουμε «μαχαίρι» το κάπνισμα πριν από τα 40

Υγεία
PEXELS
Το κάπνισμα παραμένει μια από τις κύριες αιτίες πρόωρου θανάτου παγκοσμίως, καθώς παρά τις εντατικές προσπάθειες για την καταπολέμηση αυτής της βλαβερής συνήθειας, το ένα τέταρτο των θανάτων μεταξύ των ενηλίκων μέσης ηλικίας στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική αποδίδεται σε αυτό.
Κυριακή, 17/03/2024 - 16:37
— Photo: PEXELS
Παναγιώτης Σπανός Παναγιώτης Σπανός

Ωστόσο, τις τελευταίες δεκαετίες, οι αντικαπνιστικές εκστρατείες έχουν αποδώσει καρπούς και πολλοί καπνιστές το έκοψαν «μαχαίρι» πριν από την ηλικία των 40 ετών, γεγονός που επιτρέπει τη διεξαγωγή ορισμένων μελετών ελέγχου περιπτώσεων με σχετικά αξιόπιστα δείγματα.

Μεταξύ αυτών των ατόμων που απέχουν από το κάπνισμα και έκαναν τη σωστή επιλογή, η ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου που αποδίδεται στο κάπνισμα κατά τη διάρκεια της ζωής τους θα μειωθεί κατά 90% σε σύγκριση με όσους το συνεχίζουν. Το εκτιμώμενο όφελος είναι σαφές, αλλά η ανάλυση στερείται ακόμα σημαντικών δεδομένων. Είναι η διακοπή του καπνίσματος επωφελής ακόμη και σε μεγαλύτερες ηλικίες; Αν ναι, είναι το αποτέλεσμα μετρήσιμο όσον αφορά το μέγεθος και την ταχύτητα του αποτελέσματος; Ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε online στις 8 Φεβρουαρίου 2024 στο The New England Journal of Medicine Evidence έδωσε κάποιες απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα.

Μετα-ανάλυση τεσσάρων μελετών

Η μελέτη ήταν ουσιαστικά μια μετα-ανάλυση μεμονωμένων δεδομένων που συλλέχθηκαν στο πλαίσιο τεσσάρων εθνικών μελετών, οι οποίες συνδέθηκαν με το μητρώο θανάτων σε κάθε χώρα. Δύο από αυτές τις μελέτες ήταν εθνικά αντιπροσωπευτικές. Η National Health Interview Survey περιελάμβανε ένα δείγμα πολιτών των ΗΠΑ, ηλικίας 20-79 ετών. Η δεύτερη, η Canadian Community Health Survey, περιελάμβανε άτομα της ίδιας ηλικιακής ομάδας, με δείγματα που αναλύθηκαν μεταξύ 2000 και 2014.

Στη Νορβηγία, τρεις μελέτες δεδομένων που διεξήχθησαν μεταξύ 1974 και 2003, στις οποίες συμπεριλήφθηκαν συμμετέχοντες ηλικίας 25-79 ετών, συνδυάστηκαν για να σχηματίσουν τη λεγόμενη Νορβηγική Έρευνα Ελέγχου Υγείας. Πρόκειται για τη μελέτη Counties Study (1974-1988), τη μελέτη 40 Years Study (1985-1999) και τη μελέτη Cohort of Norway (1994-2003), αντίστοιχα. Η τέταρτη μελέτη διενεργήθηκε με ενήλικες ηλικίας μεταξύ 40 και 73 ετών που κλήθηκαν να συμμετάσχουν στην έρευνα. Η ανάλυση των δεδομένων κάλυψε τελικά έναν σχετικά ετερογενή συνολικό πληθυσμό 1,48 εκατομμυρίων ενηλίκων, οι οποίοι προέρχονταν όλοι από χώρες υψηλού εισοδήματος και παρακολουθήθηκαν για 15 έτη. Βασίστηκε στο μοντέλο αναλογικών κινδύνων Cox που εφαρμόστηκε σε κάθε μελέτη, λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση καπνιστή έναντι μη καπνιστή, καθώς και το χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από τη διακοπή του καπνίσματος (λιγότερο από τρία χρόνια, μεταξύ τριών και εννέα ετών ή τουλάχιστον 10 χρόνια). Οι στατιστικές προσαρμογές που έγιναν στο πλαίσιο της πολυμεταβλητής ανάλυσης Cox έλαβαν υπόψη την ηλικία, την εκπαίδευση, την κατανάλωση αλκοόλ και την παχυσαρκία.

Υπερβολική θνησιμότητα

Στο τέλος της παρακολούθησης καταγράφηκαν 122.697 θάνατοι. Η σύγκριση μεταξύ καπνιστών και μη καπνιστών επιβεβαίωσε την υπερβολική θνησιμότητα που σχετίζεται με το κάπνισμα, με προσαρμοσμένους λόγους κινδύνου (HR) που εκτιμήθηκαν σε 2,80 για τις γυναίκες και 2,70 για τους άνδρες. Το κάπνισμα μείωσε το προσδόκιμο ζωής στην ηλικιακή ομάδα 40 έως 79 ετών κατά 12 έτη για τις γυναίκες και κατά 13 έτη για τους άνδρες, όσον αφορά τη συνολική θνησιμότητα. Όσον αφορά την ειδική θνησιμότητα που οφείλεται στο κάπνισμα, οι αντίστοιχοι αριθμοί έφθασαν τα 24 και 26 έτη, αντίστοιχα. Οι αναπνευστικές παθήσεις κατέχουν την υψηλότερη θέση και στα δύο φύλα (HR, 7,6 για τις γυναίκες και 6,3 για τους άνδρες), ακολουθούμενες από τις καρδιαγγειακές παθήσεις (HR, 3,1 για τις γυναίκες και 2,9 για τους άνδρες) και τους καρκίνους (HR, 2,8 για τις γυναίκες και 3,1 για τους άνδρες).

Όσο νωρίτερα, τόσο καλύτερα

Η διακοπή του καπνίσματος μειώνει στο μισό τη συνολική υπερβάλλουσα θνησιμότητα. Πάνω απ' όλα, η διακοπή του καπνίσματος πριν από την ηλικία των 40 ετών επαναφέρει τη συνολική θνησιμότητα στο επίπεδο των μη καπνιστών ήδη από το τρίτο έτος μετά τη διακοπή. Η υπερβάλλουσα θνησιμότητα μειώνεται ακόμη περισσότερο όσο παρατείνεται η περίοδος διακοπής του καπνίσματος, ακόμη και μετά την ηλικία των 40 ετών. Έτσι, η διακοπή του καπνίσματος για 10 έτη ή και περισσότερα σε καπνιστές ηλικίας 40-49 ετών σχεδόν εξαλείφει τη συνολική υπερβάλλουσα θνησιμότητα κατά 99% στις γυναίκες και κατά 96% στους άνδρες. Η τάση είναι σχεδόν εξίσου ευνοϊκή στην ηλικιακή ομάδα μεγαλύτερης ηλικίας (50-59 ετών), με αντίστοιχα ποσοστά 95% και 92%, αντίστοιχα.

Η μακροχρόνια επιβίωση αυξάνεται τα πρώτα χρόνια μετά τη διακοπή του καπνίσματος, ιδίως αν αυτή γίνεται σε νεαρότερη ηλικία, αλλά το όφελος παραμένει απτό ακόμη και στους ηλικιωμένους καπνιστές. Έτσι, η διακοπή του καπνίσματος για λιγότερο από τρία χρόνια, αποτελεσματική σε ασθενείς ηλικίας 50-59 ετών, μειώνει τη συνολική υπερβάλλουσα θνησιμότητα κατά 63% στις γυναίκες και κατά 54% στους άνδρες. Σε ασθενείς ηλικίας 60-79 ετών, τα ποσοστά είναι 40% και 33%, αντίστοιχα.

Φυσικά, όσο νωρίτερα γίνεται η διακοπή, τόσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των ετών που κερδίζονται. Συγκεκριμένα προκύπτουν 12 έτη για διακοπή πριν από την ηλικία των 40 ετών, μειώνονται σε 6 έτη για διακοπή μεταξύ 40 και 49 ετών και 2,5 έτη στην ηλικιακή ομάδα 50-59 ετών. Αυτά τα ποσοτικά αποτελέσματα είναι κατά προσέγγιση, δεδομένης της μεθοδολογίας (μετα-ανάλυση) και κάποιας ετερογένειας στις μελέτες, καθώς και του πλήθους των πιθανών παραγόντων που δεν έχουν ληφθεί όλοι υπόψη. Παρ' όλα αυτά, τα αποτελέσματα πιθανώς περιέχουν έναν πυρήνα αλήθειας και οι αισιόδοξες επιπτώσεις τους θα πρέπει να τονιστούν για να ενθαρρύνουν τους καπνιστές να απέχουν από το κάπνισμα, ακόμη και τους μεγαλύτερους σε ηλικία. Κάλλιο αργά παρά ποτέ, έστω και αν το όφελος της διακοπής είναι μέγιστο όταν αυτή γίνεται όσο το δυνατόν νωρίτερα, γνωρίζοντας ότι τουλάχιστον τρία χρόνια διακοπής θα ήταν αρκετά για να κερδηθούν χρόνια ζωής.

Πηγή: Μedscape

  • ΚΑΠΝΙΣΜΑ
  • ΔΙΑΚΟΠΗ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ
  • ΜΕΛΕΤΗ
  • ΚΑΠΝΙΣΤΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τα συμπτώματα που «φωνάζουν» ότι πάσχετε από αλλεργικό άσθμα
Τα συμπτώματα που «φωνάζουν» ότι πάσχετε από αλλεργικό άσθμα 16 Μαρτίου 2024
Τι μπορεί να «κρύβουν» οι πόνοι στη μέση - Οι πρώτες βοήθειες μόλις αρχίσουν 19 Μαρτίου 2024
Τι μπορεί να «κρύβουν» οι πόνοι στη μέση - Οι πρώτες βοήθειες μόλις αρχίσουν

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μακροχρόνια σουηδική μελέτη εντόπισε το ξεκίνημα της σωματικής γήρανσης μετά τα 35
Υγεία
18/01/2026 - 14:16

Μακροχρόνια σουηδική μελέτη εντόπισε το ξεκίνημα της σωματικής γήρανσης μετά τα 35

Νέα επιστημονικά δεδομένα ενισχύουν τον ρόλο της Κυτισινικλίνης στη διακοπή του καπνίσματος
Pharma News
22/12/2025 - 13:39

Νέα επιστημονικά δεδομένα ενισχύουν τον ρόλο της Κυτισινικλίνης στη διακοπή του καπνίσματος

Μπορεί η κατανάλωση τυριού να μειώσει τον κίνδυνο άνοιας; Τι δείχνει νέα μελέτη
Διατροφή
17/12/2025 - 18:56

Μπορεί η κατανάλωση τυριού να μειώσει τον κίνδυνο άνοιας; Τι δείχνει νέα μελέτη

Καμπανάκι από τις φαρμακευτικές: Στα 8,9 δισ.€ εκτιμάται η δαπάνη για το 2025
Pharma Policy
17/12/2025 - 15:48

Καμπανάκι από τις φαρμακευτικές: Στα 8,9 δισ.€ εκτιμάται η δαπάνη για το 2025

Νέα μελέτη συνδέει τα σολάριουμ με τριπλάσιο κίνδυνο μελανώματος και εκτεταμένες μεταλλάξεις στο DNA
Υγεία
15/12/2025 - 20:32

Νέα μελέτη συνδέει τα σολάριουμ με τριπλάσιο κίνδυνο μελανώματος και εκτεταμένες μεταλλάξεις στο DNA

Μνημόνιο συνεργασίας τριών φορέων για την πρόληψη και τον έλεγχο του καπνίσματος
Επικαιρότητα
10/12/2025 - 11:36

Μνημόνιο συνεργασίας τριών φορέων για την πρόληψη και τον έλεγχο του καπνίσματος

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Μαζί για το Παιδί: Στοχευμένες δράσεις πανελλαδικής εμβέλειας και το 2025
Επικαιρότητα
21/01/2026 - 03:34
Κλειστά τα σχολεία της Αττικής σήμερα, Τετάρτη, λόγω κακοκαιρίας - Με τηλεκπαίδευση τα μαθήματα
Επικαιρότητα
21/01/2026 - 00:08
Το ΙΑΣΩ Γενική Κλινική εγκαινιάζει το Τμήμα Δομικών Καρδιοπαθειών - Ορόσημο η πρώτης επιτυχής επέμβαση TAVI
Υπηρεσίες Υγείας
20/01/2026 - 23:23
Κόκκινος συναγερμός για την επερχόμενη σφοδρή κακοκαιρία - Ποιες περιοχές αναμένεται να χτυπηθούν
Επικαιρότητα
20/01/2026 - 22:47
GIVMED: Τα πακέτα έκτακτης ανάγκης για τις πυρκαγιές του 2025
Επικαιρότητα
20/01/2026 - 22:32
Ερευνητές εντόπισαν άγνωστο κυτταρικό μηχανισμό τριχοφυΐας στο κεφάλι
Υγεία
20/01/2026 - 22:06
Στην τελική ευθεία το σχέδιο νόμου για το «Ταμείο Καινοτομίας»: Τα «αγκάθια» για τις εταιρείες
Pharma Policy
20/01/2026 - 22:00
Δωρεάν εξέταση για καρκίνο του στόματος στους εργαζόμενους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας
Πολιτική Υγείας
20/01/2026 - 21:26
Your A Game: Εκπαίδευση ψυχικής ανθεκτικότητας μέσα από 1:1 coaching και πυγμαχία
Ψυχική Υγεία
20/01/2026 - 20:58
Ο ΕΜΑ πρότεινε για έγκριση 30 νέα κτηνιατρικά φάρμακα, τα 13 με νέα δραστική ουσία
Pharma Policy
20/01/2026 - 20:32
Παχυσαρκία: Χειρουργική αντιμετώπιση ή φαρμακευτική αγωγή;
Health Talk
20/01/2026 - 19:54
Η Chiesi Hellas συνεχίζει να ξεχωρίζει ως εργοδότης επιλογής στην Ελλάδα
Pharma News
20/01/2026 - 19:27
ΠΕΦ-Τρύφων: «Ζήτημα εθνικής και κοινωνικής ασφάλειας η παραγωγή και η επάρκεια φαρμάκου»
Pharma Policy
20/01/2026 - 18:48
Health-IQ: Καινοτομία και μετασχηματισμός των υγειονομικών δομών σε Θεσσαλονίκη και Έδεσσα
Πολιτική Υγείας
20/01/2026 - 17:57
Γεωργιάδης: «Θεμέλιος λίθος της ΠΦΥ τα Κέντρα Υγείας»
Πολιτική Υγείας
20/01/2026 - 17:32
Ιώσεις του χειμώνα: Κι όμως δεν φταίει το κρύο
Υγεία
20/01/2026 - 17:09
Παρέμβαση ΙΣΑ για τον νέο νόμο περί αναβολής στράτευσης των γιατρών
Επικαιρότητα
20/01/2026 - 16:49
ΕΟΦ: Απάντηση σε λοιμωξιολόγους για την απόσυρση νοσοκομειακού αντιβιοτικού από την ελληνική αγορά
Pharma Policy
20/01/2026 - 16:34
GSK: Eξαγορά έναντι 2,2 δισ. δολαρίων εταιρείας που παρασκευάζει φάρμακο για τις τροφικές αλλεργίες
Pharma News
20/01/2026 - 16:17
ΕΚ για κρίσιμα φάρμακα: Επενδύσεις στην παραγωγική ικανότητα της ΕΕ για την αύξηση της αυτονομίας
Pharma Policy
20/01/2026 - 15:40
Το εμβόλιο κατά του έρπητα ζωστήρα φρενάρει τη βιολογική γήρανση στους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας
Υγεία
20/01/2026 - 15:00
Χάνουμε πράγματι περισσότερη θερμότητα από το κεφάλι;
Υγεία
20/01/2026 - 14:00
Συσκευή προσφέρει πάλι φωνή σε ασθενείς που την έχασαν μετά από εγκεφαλικό
Digital Health
20/01/2026 - 13:00
Η ανησυχητική αύξηση των γαστρεντερικών καρκίνων πρώιμης έναρξης: Τι γνωρίζουμε μέχρι σήμερα
Υγεία
20/01/2026 - 12:00
Πράσινο φως από τον FDA στο πρώτο φάρμακο για την καθυστέρηση της καρδιακής ανεπάρκειας σε σκύλους
Pharma News
20/01/2026 - 11:00
Πώς η σωματική δραστηριότητα των νεαρών κοριτσιών καθορίζει την υγεία του μαστού τους
Υγεία
20/01/2026 - 10:00
Τελικά η θετική σκέψη είναι φάρμακο! Έρευνα έδειξε ότι τονώνει το ανοσοποιητικό
Υγεία
20/01/2026 - 09:00
Σκηνικό κατάρρευσης στο Νοσοκομείο Αγία Όλγα καταγγέλλει ο Σύλλογος Εργαζομένων
Επικαιρότητα
20/01/2026 - 07:26
ΠΣΦ: Άμεση ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά και των φυσικοθεραπευτών των δημοσίων νοσοκομείων
Επικαιρότητα
20/01/2026 - 03:34
ΟΗΕ: Οι περικοπές στη χρηματοδότηση θα επιδεινώσουν την ανθρωπιστική κρίση στην Υεμένη το 2026
Επικαιρότητα
20/01/2026 - 00:06

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Γεωργιάδης: «Εμβολιαστείτε να προλάβετε το δεύτερο κύμα γρίπης τον Φεβρουάριο»
Πολιτική Υγείας
18/01/2026 - 13:45
Ερυθριτόλη: Σχεδόν μηδενικές θερμίδες αλλά και άγνωστοι κίνδυνοι από τη χρήση της
Διατροφή
18/01/2026 - 14:36
«Ημέρα των Αποτυχημένων»: Γιατί η απώλεια βάρους δεν είναι μόνο θέμα θέλησης
Pharma News
19/01/2026 - 12:44
Αffidea: Νέα εποχή στη νευρολογική και ογκολογική απεικόνιση με το πιο σύγχρονο PET/CT στην Ελλάδα
Υπηρεσίες Υγείας
19/01/2026 - 15:51
Περίπου 2.000 πολίτες εξυπηρετήθηκαν με το δωρεάν Πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας ενηλίκων
Πολιτική Υγείας
19/01/2026 - 20:38
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo