ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πώς μια πιανίστρια φτιάχνει τις μέρες των ηλικιωμένων με άνοια παίζοντας ζωντανά μουσική

Υγεία
PIXABAY
Σε ένα δωμάτιο του οικοτροφείου «Παναγία η Γλυκοφιλούσα» η Μαρία παίζει πιάνο στον πρώην ντράμερ -ασθενή με άνοια τελικού σταδίου- που δεν έχει πλέον κανενός είδους επικοινωνία.
Τετάρτη, 10/04/2024 - 16:19
— Photo: PIXABAY
News4Health Team News4Health Team

Η ροή της μουσικής «μπαίνει» μέσα στον ασθενή, ο οποίος συμπαρασύρεται από το ρυθμό αρχίζοντας ξαφνικά να κουνάει τα χέρια και να χτυπάει σαν να παίζει ντραμς. Αρχίζει δηλαδή να επικοινωνεί μέσα από τη μουσική.

Κάποια άλλη μέρα ένας άλλος ασθενής με άνοια τελικού σταδίου, ο κύριος Χ, που φιλοξενείται στο ίδιο οικοτροφείο, είναι ανήσυχος και φωνάζει δυνατά. Η νοσηλεύτρια ζητά από τη Μαρία να του παίξει μουσική. Όταν η Μαρία μπαίνει στο δωμάτιό του και αρχίζει να παίζει μουσική, ο κ. Χ σιγά-σιγά αρχίζει να ηρεμεί, η φωνή του μαλακώνει, η συχνότητα των έντονων εκφράσεων μειώνεται και σιγά σιγά είναι έτοιμος να κοιμηθεί.

Τα περιστατικά αυτά είναι χαρακτηριστικά όσων παρατηρήθηκαν στο πλαίσιο της μελέτης με τίτλο «Η Ζωντανή Μουσική στην Ευζωία των Ατόμων Τρίτης Ηλικίας με Άνοια» που εκπόνησε η μουσικός ψυχολόγος -μουσικολόγος Μαρία Δηματάτη, με τη δωρεά του ΤΙΜΑ- Κοινωφελούς Ιδρύματος κι έγινε στο πλαίσιο του προγράμματος «Σημεία Στήριξης».

Η μελέτη αυτή ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2023 στο οικοτροφείο «Παναγία η Γλυκοφιλούσα» όπου φιλοξενούνται ασθενείς με άνοια τελικού σταδίου και περιελάμβανε 20 συναντήσεις στη διάρκεια των οποίων η κ. Δηματάτη έπαιζε εξατομικευμένη μουσική για καθέναν από τους 15 ασθενείς που μελετήθηκαν. Τα αποτελέσματα της μελέτης παρουσιάζονται αύριο 11 Απριλίου (ώρα 19:30) στην αίθουσα θεάτρου του Βαφοπούλειου Πνευματικού Κέντρου, στο πλαίσιο εκδήλωσης που διοργανώνει η Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συγγενών Διαταραχών.

«Όλη η μελέτη στηρίζεται σε ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα ζωντανής μουσικής με προσωποκεντρική προσέγγιση. Συλλέξαμε μέσω των συγγενών ερωτηματολόγια σχετικά με το μουσικό προφίλ των ασθενών έτσι ώστε η εξατομικευμένη μουσική παρέμβαση να είναι σχεδιασμένη και προσαρμοσμένη στις δικές τους ανάγκες. Πραγματοποιούσαμε συναντήσεις ζωντανής μουσικής με τον κάθε ασθενή, ως επί το πλείστον στο δωμάτιό του. Υπήρχε και κάποιος άλλος χώρος που έρχονταν με τα αμαξίδια για να υλοποιηθεί παρέμβαση, αλλά κυρίως το πρόγραμμα γινόταν στα δωμάτιά τους. Στόχος μου ήτανε να μπορέσω να επικοινωνήσω μέσα από τη μουσική μαζί τους με τα τραγούδια τα γνωστά και τα προτεινόμενα από τους συγγενείς τους. Συλλέχθηκε μία γκάμα ρεπερτορίου από κλασική, ροκ, ποπ, ελληνική μουσική, καντάδες, βυζαντινούς ύμνους και τραγούδια εποχής για να εγείρουμε και την αυτοβιογραφική τους μνήμη. Η παρέμβαση έγινε με ένα φορητό πιάνο στο οποίο έπαιζα ζωντανή μουσική. Στόχος ήταν να παίζει ζωντανή μουσική. Η ζωντανή μουσική είναι ένα ζωντανός οργανισμός κι αυτός είναι ο λόγος που επιλέχτηκε. Εκείνη τη στιγμή,όταν εγώ έπαιζα μουσική παρακολουθούσα τον ασθενή και τι ανάγκη είχε κάθε στιγμή. Άρα λοιπόν είχα τη δυνατότητα σύμφωνα και με τις εκφράσεις του προσώπου και με την κινητικότητα του σώματος αλλά ενδεχομένως και με τον αναπνευστικό ρυθμό του, να ελέγχω και να παρατηρώ, πώς χρειάζεται να προσαρμοστώ, αν χρειάζεται να αλλάξω την προσέγγιση ανάλογα με τις ανάγκες του» σημειώνει η κυρία Δηματάτη μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Οι περισσότερες παρεμβάσεις έγιναν με πιάνο, αλλά χρησιμοποιήθηκε και το σαντούρι ως έγχορδο όργανο, καθώς και το handpan προκειμένου να παρατηρηθεί πως ανταποκρίνονται οι ασθενείς.

«Χρησιμοποίησα αρκετά την αυτοσχεδιαζόμενη μουσική γιατί η αυτοσχεδιαζόμενη μουσική είναι ένα ζωντανός οργανισμός, δρα στη στιγμή του "εδώ και τώρα" γιατί εκείνη τη στιγμή της-επιτρέψτε μου να πω- θεραπευτικής συνεδρίας καλούμαστε εμείς οι θεραπευτές να συνδεθούμε συναισθηματικά και πνευματικά μέσα από αυτή τη μουσική πράξη. Οπότε κάθε φορά ήταν και μια έκπληξη για μένα το που θα οδηγούνταν όλο αυτό. Επειδή αυτοί οι άνθρωποι είναι μιας συγκεκριμένης ηλικίας άνω των 67 ετών, με μέσο όρο- αν θυμάμαι καλά- άνω των 80, χρησιμοποίησα αρκετά ρεπερτόριο είτε από Χατζιδάκι είτε μουσική από ελληνικές ταινίες που ακόμη και άνθρωποι που μας είπαν ότι δεν άκουγαν μουσική, σίγουρα λίγο πολύ είχαν δει τις ελληνικές ταινίες και είχαν ακούσει αρκετά αυτά τα τραγούδια οπότε υπάρχουν στην ακουστική στους μνήμη, στη μουσική τους μνήμη» εξηγεί η κυρία Δηματάτη.

Η ίδια αναφέρει πως υπάρχει μία ανομοιογένεια στο σύνολο των ασθενών που μελετήθηκαν γιατί κάποιοι διαφοροποιούνται στη διάγνωση των συμπεριφορικών και ψυχιατρικών συμπτωμάτων.

«Για παράδειγμα κάποιος ασθενής μπορεί να βρισκόταν σε έντονη ανησυχία, αναλόγως κι εγώ προσάρμοζα την τεχνική, την προσέγγιση της μουσικής παρέμβασης. Κάποιος άλλος ασθενής μπορεί να βρισκόταν σε υποτονική κατάσταση, σε απάθεια. Άρα εκεί η προσέγγιση της μουσικής παρέμβασης διαφοροποιούνταν. Είδαμε μία σημαντική διαφορά ως προς τα αποτελέσματα της αξιολόγησης της νευροψυχολογικής κλίμακας ως προς τα συμπεριφορικά και τα ψυχιατρικά συμπτώματα και με μεγάλο ενθουσιασμό διαπιστώσαμε και μία σημαντική αλλαγή ως προς τη βαρύτητα στο στάδιο της άνοιας. Υπάρχει μία συσχέτιση στη βαρύτητα της άνοιας και στα αποτελέσματα. Είδαμε ότι οι άνθρωποι με συγκεκριμένο στάδιο βαρύτητας της άνοιας ανταποκρίνονται διαφορετικά στο μουσικό ερέθισμα. Χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση γιατί η έρευνά μας ήταν πιλοτική και πραγματοποιήθηκε σε μικρό δείγμα ασθενών» καταλήγει η κυρία Δηματάτη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  • ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΙ
  • ΜΟΥΣΙΚΗ
  • ΑΝΟΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Αναμένεται αύξηση των διαγνώσεων καρκίνου προστάτη τα επόμενα χρόνια παρά τα βήματα προόδου
Αναμένεται αύξηση των διαγνώσεων καρκίνου προστάτη τα επόμενα χρόνια παρά τα βήματα προόδου 10 Απριλίου 2024
ΕΟΔΥ: Πέντε νέοι θάνατοι από Covid-19, αυξημένη η θετικότητα στη γρίπη 11 Απριλίου 2024
ΕΟΔΥ: Πέντε νέοι θάνατοι από Covid-19, αυξημένη η θετικότητα στη γρίπη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Παγκόσμια Ημέρα Αστεγίας: Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τουλάχιστον 170.000 ηλικιωμένοι κοιμούνται στους δρόμους
Επικαιρότητα
12/10/2026 - 11:30

Παγκόσμια Ημέρα Αστεγίας: Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τουλάχιστον 170.000 ηλικιωμένοι κοιμούνται στους δρόμους

Η αγαπημένη σας μουσική μπορεί να μειώσει τον πόνο από τις ιατρικές πράξεις
Υγεία
09/10/2026 - 09:00

Η αγαπημένη σας μουσική μπορεί να μειώσει τον πόνο από τις ιατρικές πράξεις

Άνοια: Πώς τα ηλικιωμένα σκυλιά μπορούν να διδάξουν "νέα κόλπα" στους ερευνητές
Pet
07/10/2026 - 14:02

Άνοια: Πώς τα ηλικιωμένα σκυλιά μπορούν να διδάξουν "νέα κόλπα" στους ερευνητές

Αγαπηδάκη: «Νέες υποδομές υγείας στη Δυτική Αθήνα και αναβαθμισμένη φροντίδα για την άνοια»
Πολιτική Υγείας
02/10/2026 - 13:37

Αγαπηδάκη: «Νέες υποδομές υγείας στη Δυτική Αθήνα και αναβαθμισμένη φροντίδα για την άνοια»

Μητσοτάκης: «Ορόσημο στο 2027 το νέο Εθνικό Πρότυπο Κέντρο για την Άνοια στο Περιστέρι»
Πολιτική Υγείας
01/10/2026 - 13:53

Μητσοτάκης: «Ορόσημο στο 2027 το νέο Εθνικό Πρότυπο Κέντρο για την Άνοια στο Περιστέρι»

Βιταμίνη D και ηλικιωμένοι: Η υψηλότερη δόση συσχετίζεται με βελτιωμένη γνωστική λειτουργία και ποιότητα ύπνου
Υγεία
30/09/2026 - 10:06

Βιταμίνη D και ηλικιωμένοι: Η υψηλότερη δόση συσχετίζεται με βελτιωμένη γνωστική λειτουργία και ποιότητα ύπνου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Οι Οργανισμοί Φαρμάκων Ευρώπης και Αφρικής καθόρισαν τις απαιτήσεις για την ανάπτυξη εμβολίων κατά του Έμπολα
Pharma Policy
23/10/2026 - 15:49
Ολική αρθροπλαστική αντίχειρα: Μία νέα επιλογή για ένα παλιό πρόβλημα
Health Talk
23/10/2026 - 15:32
Παγκόσμια Ημέρα Πολιομυελίτιδας: Η σημασία του εμβολιασμού για την προστασία μικρών και μεγάλων
Υγεία
23/10/2026 - 15:09
Η ΠΑΣΟΝΟΠ καταγγέλλει αποκλεισμό των νοσηλευτών από την ακρόαση στη Βουλή για το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας
Πολιτική Υγείας
23/10/2026 - 14:42
Πως η αλλαγή της ώρας επηρεάζει το βιολογικό μας ρολόι - Έξυπνα tips επιβίωσης στις σκοτεινές μέρες του χειμώνα
Υγεία
23/10/2026 - 14:19
Η συνεργασία UNICEF – ΕΟΚ εξασφάλισε δωρεάν δράσεις μπάσκετ για περισσότερα από 100.000 παιδιά
Επικαιρότητα
23/10/2026 - 13:37
Αύξηση κατά 102% του ιικού φορτίου του κορονοϊού στα αστικά λύματα της Πάτρας
Υγεία
23/10/2026 - 12:48
Γεωργιάδης: «Ο "κόφτης" στα social media για τους κάτω των 15 προκάλεσε αντιδράσεις από τις πλατφόρμες»
Πολιτική Υγείας
23/10/2026 - 12:31
Ενημερωτική δράση του ΕΕΣ για τον καρκίνο του μαστού στη στάση του μετρό «Αγία Σοφία» στη Θεσσαλονίκη
Επικαιρότητα
23/10/2026 - 12:09
Στο μικροσκόπιο ο ιός Shamonda που προκάλεσε τον πρώτο θάνατο ανθρώπου στη Γαλλία - Τι είναι και πως μεταδίδεται
Υγεία
23/10/2026 - 11:58
Τα πολλά κιλά στην εγκυμοσύνη συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών στον τοκετό
Υγεία
23/10/2026 - 11:21
Ημερίδα με τίτλο «Τα αόρατα αδέλφια των σπάνιων νοσημάτων» στο Περιστέρι - Τα ερωτήματα που θα απαντηθούν
Patient Talk
23/10/2026 - 11:03
Προσβάσιμη και στην Ελλάδα νέα θεραπεία που διπλασιάζει την επιβίωση ασθενών με καρκίνο του παγκρέατος
Υγεία
23/10/2026 - 10:37
ΕΕ-UNICEF: Τέσσερις ερωταπαντήσεις για νέο εργαλείο πρόληψης που αφορά την υγεία και την ευημερία των παιδιών
Ψυχική Υγεία
23/10/2026 - 09:49
Καρκίνος του μαστού: Tο συναισθηματικό τίμημα της νόσου
Υγεία
23/10/2026 - 09:43
Πειραματικό mRNA εμβόλιο για τον καρκίνο μειώνει κατά 42% τον κίνδυνο υποτροπής ή θανάτου από μελάνωμα
Pharma News
23/10/2026 - 09:32
Αδηφαγία: Μια διατροφική διαταραχή που οδηγεί το άτομο σε φαύλους κύκλους
Διατροφή
23/10/2026 - 09:09
Νόμος του κράτους ο «κόφτης» στα social media για άτομα κάτω των 15 ετών - Σκέρτσος: «Χάσαμε πολύτιμο χρόνο»
Πολιτική Υγείας
23/10/2026 - 08:37
Αυτοεξέταση μαστού σε 10 απλά βήματα - Κάθε γυναίκα μπορεί και πρέπει να αφιερώσει μόλις πέντε λεπτά
Health Talk
23/10/2026 - 08:12
Νέο κείμενο πολιτικής για το well-being των νέων - Οι τέσσερις πυλώνες δράσεων που πρέπει να αναληφθούν
Επικαιρότητα
23/10/2026 - 07:23
Οι ψυχολόγοι του ΕΣΥ καταγγέλλουν τον αποκλεισμό τους από την κοινοβουλευτική ακρόαση
Πολιτική Υγείας
23/10/2026 - 03:49
Σφοδρή επίθεση από τον Ιατρικό Σύλλογο Αρκαδίας κατά της προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής του ΠΙΣ
Επικαιρότητα
23/10/2026 - 00:09
Νέα ειδική σελίδα του ECDC με καθημερινή επικαιροποίηση για τις εξάρσεις των λοιμωδών νοσημάτων
Πολιτική Υγείας
22/10/2026 - 23:04
CAPSULaser: Νέα τεχνολογία στις χειρουργικές επεμβάσεις αφαίρεσης καταρράκτη
Health Talk
22/10/2026 - 22:22
Θεραπείες GLP-1 για την παχυσαρκία και τον διαβήτη: Γιατί χρειάζονται εξετάσεις πριν και μετά τη λήψη τους
Υπηρεσίες Υγείας
22/10/2026 - 21:34
Γιατί τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα έχουν αποκτήσει εξαιρετικά κακή φήμη για τη δημόσια υγεία
Διατροφή
22/10/2026 - 20:48
Καλά στην υγεία του ο Γιώργος Κώτσηρας - Φυσιολογικά τα ευρήματα της στεφανιογραφίας
Επικαιρότητα
22/10/2026 - 20:01
Παρτίδα με ακατάλληλα κατεψυγμένα μπέργκερ κοτόπουλου ανακάλεσε ο ΕΦΕΤ - Ανιχνεύθηκε σαλμονέλα
Επικαιρότητα
22/10/2026 - 19:39
Συγκίνηση, παιδικά χαμόγελα και μηνύματα αισιοδοξίας στη μεγάλη γιορτή της «Φλόγας»
Patient Talk
22/10/2026 - 19:14
Γεωργιάδης: «Αίσχος της αντιπολίτευσης να μην ψηφίσει το νομοσχέδιο για την απαγόρευση πρόσβασης ανηλίκων στο διαδίκτυο»
Πολιτική Υγείας
22/10/2026 - 18:41

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η Curity Pharma ξεκινά η διάθεση των πρώτων προϊόντων της φαρμακευτικής κάνναβης και στην ελληνική αγορά
Pharma News
21/10/2026 - 16:24
Γιατί τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα έχουν αποκτήσει εξαιρετικά κακή φήμη για τη δημόσια υγεία
Διατροφή
22/10/2026 - 20:48
Σκλήρυνση κατά πλάκας: Πειραματικό φάρμακο φαίνεται να μειώνει κατά 55% τις υποτροπές
Pharma News
22/10/2026 - 10:00
Cottage cheese: Ποια είναι τελικά τα τεκμηριωμένα οφέλη του viral άπαχου τυριού;
Διατροφή
22/10/2026 - 13:00
Πειραματικό mRNA εμβόλιο για τον καρκίνο μειώνει κατά 42% τον κίνδυνο υποτροπής ή θανάτου από μελάνωμα
Pharma News
23/10/2026 - 09:32
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo