ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πώς μια πιανίστρια φτιάχνει τις μέρες των ηλικιωμένων με άνοια παίζοντας ζωντανά μουσική

Υγεία
PIXABAY
Σε ένα δωμάτιο του οικοτροφείου «Παναγία η Γλυκοφιλούσα» η Μαρία παίζει πιάνο στον πρώην ντράμερ -ασθενή με άνοια τελικού σταδίου- που δεν έχει πλέον κανενός είδους επικοινωνία.
Τετάρτη, 10/04/2024 - 16:19
— Photo: PIXABAY
News4Health Team News4Health Team

Η ροή της μουσικής «μπαίνει» μέσα στον ασθενή, ο οποίος συμπαρασύρεται από το ρυθμό αρχίζοντας ξαφνικά να κουνάει τα χέρια και να χτυπάει σαν να παίζει ντραμς. Αρχίζει δηλαδή να επικοινωνεί μέσα από τη μουσική.

Κάποια άλλη μέρα ένας άλλος ασθενής με άνοια τελικού σταδίου, ο κύριος Χ, που φιλοξενείται στο ίδιο οικοτροφείο, είναι ανήσυχος και φωνάζει δυνατά. Η νοσηλεύτρια ζητά από τη Μαρία να του παίξει μουσική. Όταν η Μαρία μπαίνει στο δωμάτιό του και αρχίζει να παίζει μουσική, ο κ. Χ σιγά-σιγά αρχίζει να ηρεμεί, η φωνή του μαλακώνει, η συχνότητα των έντονων εκφράσεων μειώνεται και σιγά σιγά είναι έτοιμος να κοιμηθεί.

Τα περιστατικά αυτά είναι χαρακτηριστικά όσων παρατηρήθηκαν στο πλαίσιο της μελέτης με τίτλο «Η Ζωντανή Μουσική στην Ευζωία των Ατόμων Τρίτης Ηλικίας με Άνοια» που εκπόνησε η μουσικός ψυχολόγος -μουσικολόγος Μαρία Δηματάτη, με τη δωρεά του ΤΙΜΑ- Κοινωφελούς Ιδρύματος κι έγινε στο πλαίσιο του προγράμματος «Σημεία Στήριξης».

Η μελέτη αυτή ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2023 στο οικοτροφείο «Παναγία η Γλυκοφιλούσα» όπου φιλοξενούνται ασθενείς με άνοια τελικού σταδίου και περιελάμβανε 20 συναντήσεις στη διάρκεια των οποίων η κ. Δηματάτη έπαιζε εξατομικευμένη μουσική για καθέναν από τους 15 ασθενείς που μελετήθηκαν. Τα αποτελέσματα της μελέτης παρουσιάζονται αύριο 11 Απριλίου (ώρα 19:30) στην αίθουσα θεάτρου του Βαφοπούλειου Πνευματικού Κέντρου, στο πλαίσιο εκδήλωσης που διοργανώνει η Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συγγενών Διαταραχών.

«Όλη η μελέτη στηρίζεται σε ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα ζωντανής μουσικής με προσωποκεντρική προσέγγιση. Συλλέξαμε μέσω των συγγενών ερωτηματολόγια σχετικά με το μουσικό προφίλ των ασθενών έτσι ώστε η εξατομικευμένη μουσική παρέμβαση να είναι σχεδιασμένη και προσαρμοσμένη στις δικές τους ανάγκες. Πραγματοποιούσαμε συναντήσεις ζωντανής μουσικής με τον κάθε ασθενή, ως επί το πλείστον στο δωμάτιό του. Υπήρχε και κάποιος άλλος χώρος που έρχονταν με τα αμαξίδια για να υλοποιηθεί παρέμβαση, αλλά κυρίως το πρόγραμμα γινόταν στα δωμάτιά τους. Στόχος μου ήτανε να μπορέσω να επικοινωνήσω μέσα από τη μουσική μαζί τους με τα τραγούδια τα γνωστά και τα προτεινόμενα από τους συγγενείς τους. Συλλέχθηκε μία γκάμα ρεπερτορίου από κλασική, ροκ, ποπ, ελληνική μουσική, καντάδες, βυζαντινούς ύμνους και τραγούδια εποχής για να εγείρουμε και την αυτοβιογραφική τους μνήμη. Η παρέμβαση έγινε με ένα φορητό πιάνο στο οποίο έπαιζα ζωντανή μουσική. Στόχος ήταν να παίζει ζωντανή μουσική. Η ζωντανή μουσική είναι ένα ζωντανός οργανισμός κι αυτός είναι ο λόγος που επιλέχτηκε. Εκείνη τη στιγμή,όταν εγώ έπαιζα μουσική παρακολουθούσα τον ασθενή και τι ανάγκη είχε κάθε στιγμή. Άρα λοιπόν είχα τη δυνατότητα σύμφωνα και με τις εκφράσεις του προσώπου και με την κινητικότητα του σώματος αλλά ενδεχομένως και με τον αναπνευστικό ρυθμό του, να ελέγχω και να παρατηρώ, πώς χρειάζεται να προσαρμοστώ, αν χρειάζεται να αλλάξω την προσέγγιση ανάλογα με τις ανάγκες του» σημειώνει η κυρία Δηματάτη μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Οι περισσότερες παρεμβάσεις έγιναν με πιάνο, αλλά χρησιμοποιήθηκε και το σαντούρι ως έγχορδο όργανο, καθώς και το handpan προκειμένου να παρατηρηθεί πως ανταποκρίνονται οι ασθενείς.

«Χρησιμοποίησα αρκετά την αυτοσχεδιαζόμενη μουσική γιατί η αυτοσχεδιαζόμενη μουσική είναι ένα ζωντανός οργανισμός, δρα στη στιγμή του "εδώ και τώρα" γιατί εκείνη τη στιγμή της-επιτρέψτε μου να πω- θεραπευτικής συνεδρίας καλούμαστε εμείς οι θεραπευτές να συνδεθούμε συναισθηματικά και πνευματικά μέσα από αυτή τη μουσική πράξη. Οπότε κάθε φορά ήταν και μια έκπληξη για μένα το που θα οδηγούνταν όλο αυτό. Επειδή αυτοί οι άνθρωποι είναι μιας συγκεκριμένης ηλικίας άνω των 67 ετών, με μέσο όρο- αν θυμάμαι καλά- άνω των 80, χρησιμοποίησα αρκετά ρεπερτόριο είτε από Χατζιδάκι είτε μουσική από ελληνικές ταινίες που ακόμη και άνθρωποι που μας είπαν ότι δεν άκουγαν μουσική, σίγουρα λίγο πολύ είχαν δει τις ελληνικές ταινίες και είχαν ακούσει αρκετά αυτά τα τραγούδια οπότε υπάρχουν στην ακουστική στους μνήμη, στη μουσική τους μνήμη» εξηγεί η κυρία Δηματάτη.

Η ίδια αναφέρει πως υπάρχει μία ανομοιογένεια στο σύνολο των ασθενών που μελετήθηκαν γιατί κάποιοι διαφοροποιούνται στη διάγνωση των συμπεριφορικών και ψυχιατρικών συμπτωμάτων.

«Για παράδειγμα κάποιος ασθενής μπορεί να βρισκόταν σε έντονη ανησυχία, αναλόγως κι εγώ προσάρμοζα την τεχνική, την προσέγγιση της μουσικής παρέμβασης. Κάποιος άλλος ασθενής μπορεί να βρισκόταν σε υποτονική κατάσταση, σε απάθεια. Άρα εκεί η προσέγγιση της μουσικής παρέμβασης διαφοροποιούνταν. Είδαμε μία σημαντική διαφορά ως προς τα αποτελέσματα της αξιολόγησης της νευροψυχολογικής κλίμακας ως προς τα συμπεριφορικά και τα ψυχιατρικά συμπτώματα και με μεγάλο ενθουσιασμό διαπιστώσαμε και μία σημαντική αλλαγή ως προς τη βαρύτητα στο στάδιο της άνοιας. Υπάρχει μία συσχέτιση στη βαρύτητα της άνοιας και στα αποτελέσματα. Είδαμε ότι οι άνθρωποι με συγκεκριμένο στάδιο βαρύτητας της άνοιας ανταποκρίνονται διαφορετικά στο μουσικό ερέθισμα. Χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση γιατί η έρευνά μας ήταν πιλοτική και πραγματοποιήθηκε σε μικρό δείγμα ασθενών» καταλήγει η κυρία Δηματάτη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  • ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΙ
  • ΜΟΥΣΙΚΗ
  • ΑΝΟΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Αναμένεται αύξηση των διαγνώσεων καρκίνου προστάτη τα επόμενα χρόνια παρά τα βήματα προόδου
Αναμένεται αύξηση των διαγνώσεων καρκίνου προστάτη τα επόμενα χρόνια παρά τα βήματα προόδου 10 Απριλίου 2024
ΕΟΔΥ: Πέντε νέοι θάνατοι από Covid-19, αυξημένη η θετικότητα στη γρίπη 11 Απριλίου 2024
ΕΟΔΥ: Πέντε νέοι θάνατοι από Covid-19, αυξημένη η θετικότητα στη γρίπη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τι μπορούμε να κάνουμε για να μειώσουμε την πιθανότητα εμφάνισης άνοιας
Υγεία
23/04/2026 - 16:51

Τι μπορούμε να κάνουμε για να μειώσουμε την πιθανότητα εμφάνισης άνοιας

Η μοναξιά μπορεί να επηρεάσει τη μνήμη αλλά δεν είναι κρίσιμος παράγοντας για την ανάπτυξη άνοιας
Ψυχική Υγεία
17/04/2026 - 16:57

Η μοναξιά μπορεί να επηρεάσει τη μνήμη αλλά δεν είναι κρίσιμος παράγοντας για την ανάπτυξη άνοιας

Νέα μελέτη: Έλλειψη ύπνου και καθιστική ζωή αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας
Υγεία
15/04/2026 - 17:22

Νέα μελέτη: Έλλειψη ύπνου και καθιστική ζωή αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας

Πώς επιδρά τελικά η μοναξιά στον εγκέφαλο των ηλικιωμένων; Ανατροπή από νέα δεδομένα
Υγεία
15/04/2026 - 09:00

Πώς επιδρά τελικά η μοναξιά στον εγκέφαλο των ηλικιωμένων; Ανατροπή από νέα δεδομένα

Άνοια: Διατροφή, ύπνος, άσκηση και αισιοδοξία οι παράγοντες που κάνουν τη διαφορά
Υγεία
09/04/2026 - 17:00

Άνοια: Διατροφή, ύπνος, άσκηση και αισιοδοξία οι παράγοντες που κάνουν τη διαφορά

Άνοια: Πες μου τι δουλειά κάνεις να σου πω πόσο κινδυνεύεις
Υγεία
08/04/2026 - 14:00

Άνοια: Πες μου τι δουλειά κάνεις να σου πω πόσο κινδυνεύεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ο ΕΦΕΤ συμμετέχει και φέτος στην ενημερωτική εκστρατεία Safe2Eat για την ασφάλεια τροφίμων
Επικαιρότητα
24/04/2026 - 03:47
ΠΦΣ: Κρίσιμη συλλογική επένδυση στην προστασία της δημόσιας υγείας ο εμβολιασμός
Υγεία
24/04/2026 - 00:06
Οικονομικό Φόρουμ Δελφών: Πολιτικές με βάση την επιστήμη και όχι την ιδεολογία για τα προϊόντα καπνού
Επικαιρότητα
23/04/2026 - 23:34
Ικανοποίηση του ΙΣΠ για τη ρύθμιση που αφορά τη στράτευση των ειδικευόμενων γιατρών
Επικαιρότητα
23/04/2026 - 23:11
Γεωργιάδης από Δελφούς: Οι μεγάλες απειλές για τα καινοτόμα φάρμακα, τους ασθενείς και τους προϋπολογισμούς
Πολιτική Υγείας
23/04/2026 - 22:27
ΠΟΥ: Έκθεση πεπραγμένων για το 2025 με μετρήσιμο αποτύπωμα παρά την κρίση χρηματοδότησης
Επικαιρότητα
23/04/2026 - 21:22
Νυκτερινή δράση υποστήριξης αστέγων στον Πειραιά από τον ΕΕΣ
Επικαιρότητα
23/04/2026 - 20:52
«Κινητή Βιβλιοθήκη Ανάσας» για ασθενείς του προγράμματος κατ' οίκον νοσηλείας «Οίκοθεν»
Επικαιρότητα
23/04/2026 - 20:24
Αγαπηδάκη από Δελφούς: «Το "Προλαμβάνω" εντόπισε περίπου 200.000 άτομα με ευρήματα ασθενειών»
Πολιτική Υγείας
23/04/2026 - 19:47
Στυτική δυσλειτουργία με πρόωρη εκσπερμάτιση: Υπάρχει θεραπεία;
Health Talk
23/04/2026 - 19:02
Τρόφιμα από κάθε κατηγορία που φροντίζουν την υγεία της καρδιά μας
Διατροφή
23/04/2026 - 18:37
Μυτιλήνη: Προς αποτέφρωση τα ζώα που θανατώνονται λόγω αφθώδους πυρετού
Επικαιρότητα
23/04/2026 - 18:21
ΣΦΕΕ: Πέντε κρίσιμοι παράγοντες για την επιτυχία των εμβολιαστικών προγραμμάτων που εφαρμόζονται στην Ελλάδα
Pharma Policy
23/04/2026 - 17:58
ΕΟΔΥ: Υψηλής προτεραιότητας οι λοιμώξεις του αναπνευστικού και όσες σχετίζονται με τη μικροβιακή αντοχή
Υγεία
23/04/2026 - 17:24
Τι μπορούμε να κάνουμε για να μειώσουμε την πιθανότητα εμφάνισης άνοιας
Υγεία
23/04/2026 - 16:51
Γιατί οι αυξημένες ατμοσφαιρικές θερμοκρασίες εκτοξεύουν τον κίνδυνο για την υγεία των νεφρών
Health Talk
23/04/2026 - 16:22
Financial Times: Ιατρικά δεδομένα 500.000 βρέθηκαν να πωλούνται σε κινέζικη ιστοσελίδα
Digital Health
23/04/2026 - 15:48
Η κρίση στον Κόλπο φτάνει στα φαρμακεία της Ευρώπης
Pharma Policy
23/04/2026 - 15:00
DEF2026-Γεωργιάδης: Η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη της Ελλάδας είναι κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο
Pharma Policy
23/04/2026 - 14:30
Οι μακάκοι του Γιβραλτάρ τρώνε λάσπη για να αποφύγουν τις στομαχικές διαταραχές από το junk food
Pet
23/04/2026 - 14:00
ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ για αποζημίωση ταινιών μέτρησης γλυκόζης: «Μισό βήμα» από Υπουργείο Υγείας και ΕΟΠΥΥ
Πολιτική Υγείας
23/04/2026 - 13:34
Άσφαλτος: Πόσο επικίνδυνη είναι για την υγεία μας και ο ρόλος που μπορούν να παίξουν τα φύκια
Υγεία
23/04/2026 - 13:00
Η κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων αυξάνει το λίπος στους μηρούς, επιβαρύνει τα γόνατα
Διατροφή
23/04/2026 - 12:00
Στρες και το τσιμπολόγημα αργά το βράδυ αυξάνουν τον κίνδυνο για εντερικά προβλήματα
Διατροφή
23/04/2026 - 11:00
Θεμιστοκλέους: Σε 15 ημέρες ανοίγει η πλατφόρμα για προσλήψεις επικουρικού νοσηλευτικού προσωπικού
Πολιτική Υγείας
23/04/2026 - 10:00
Ρινικό σπρέι υπόσχεται αναστροφή της εγκεφαλικής γήρανσης
Υγεία
23/04/2026 - 09:00
ΙΝΕΒ ΕΚΕΤΑ: Σύμπραξη για την κλινική έρευνα και ανάπτυξη για τις μικροαγγειοπαθητικές αναιμίες
Υγεία
23/04/2026 - 08:13
Φάμελλος: «Το υπερπλεόνασμα να δοθεί για αναστολή του ΦΠΑ σε τρόφιμα και φάρμακα, μείωση του ΕΦΚ και 13η σύνταξη»
Επικαιρότητα
23/04/2026 - 03:42
Παγκόσμια Ημέρα της Γης: Το MORE GREEN βασικός πυλώνας βιώσιμης ανάπτυξης της Boehringer Ingelheim
Pharma News
23/04/2026 - 00:06
Οικονομικό Φόρουμ Δελφών: Λειψυδρία και διαχείριση νερού στην Ελλάδα
Επικαιρότητα
22/04/2026 - 23:23

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

H Eli Lilly πιο κοντά στο «Ιερό Δισκοπότηρο» της κυτταρικής θεραπείας
Pharma News
21/04/2026 - 09:51
ΚΕΣΥ: Λήξη της θητείας Μπούμπα - Το σενάριο για τη διαδοχή
Πολιτική Υγείας
21/04/2026 - 10:56
IgA νεφροπάθεια: Μονοκλωνικό για σπάνια αιματολογικά νοσήματα καταστέλλει τις πρωτεΐνες που την προκαλούν
Pharma News
21/04/2026 - 14:00
Επτά αιτήματα για το clawback σε επιστολή διαμαρτυρίας του ΙΣΑ και εννέα φορέων ΠΦΥ και ΔΦΥ
Πολιτική Υγείας
21/04/2026 - 15:16
Bayer AG: Στρατηγικές επιλογές το ισχυρό χαρτοφυλάκιο στα φάρμακα και το πρόγραμμα έρευνας και ανάπτυξης
Pharma News
21/04/2026 - 15:36
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo