ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αναμένεται αύξηση των διαγνώσεων καρκίνου προστάτη τα επόμενα χρόνια παρά τα βήματα προόδου

Υγεία
PEXELS
Ο καρκίνος του προστάτη αποτελεί ένα σημαντικό πρόβλημα δημόσιας υγείας καθώς είναι ο συχνότερος καρκίνος μεταξύ των ανδρών και μια από τις κυριότερες αιτίες θανάτου από καρκίνο στον πληθυσμό.
Τετάρτη, 10/04/2024 - 12:29
— Photo: PEXELS
News4Health Team News4Health Team

Είναι αλήθεια βέβαια ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα προόδου αναφορικά με τη βελτιστοποίηση των τεχνικών προσυμπτωματικού ελέγχου της νόσου, των διαγνωστικών μέσων αλλά και της θεραπευτικής αντιμετώπισης. Η διαχείριση όμως της νόσου αναμένεται να βρεθεί μπροστά σε νέες προκλήσεις τις επόμενες δεκαετίες για τις οποίες θα πρέπει να υιοθετηθούν καινοτόμες πολιτικές προσεγγίσεις.

Όπως αναφέρουν οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής (Νοσοκομείο Αλεξάνδρα) Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (Παθολόγος, Καθηγήτρια Επιδημιολογίας-Προληπτικής Ιατρικής), Μιχάλης Λιόντος (Επίκουρος Καθηγητής Ογκολογίας) και Θάνος Δημόπουλος (τ. Πρύτανης ΕΚΠΑ, Καθηγητής Ογκολογίας - Αιματολογίας και Διευθυντής της Θεραπευτικής Κλινικής) η συνεχιζόμενη αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης σε όλες τις χώρες του κόσμου, που έχει σαν αντίκτυπο την αλλαγή της ηλικιακής σύνθεσης του πληθυσμού, θα επιφέρει δραματική αύξηση στον αριθμό των νέων περιστατικών καρκίνου του προστάτη μέσα στις επόμενες δεκαετίες.

Η επιτροπή ειδικών του Lancet

Πιο συγκεκριμένα, η επιτροπή ειδικών για τον καρκίνο του προστάτη που συγκροτήθηκε από το περιοδικό Lancet και δημοσίευσε προσφάτως τις προτάσεις της για συγκεκριμένες πολιτικές υγείας για το νόσημα αυτό, προβλέπει ότι τα νέα περιστατικά καρκίνου προστάτη που διαγιγνώσκονται ετησίως σε όλο τον κόσμο θα αυξηθούν από 1,4 εκατομμύρια που είναι σήμερα σε περίπου 2,9 εκατομμύρια το 2040. Δηλαδή σε περίπου 15 χρόνια θα διπλασιαστεί ο αριθμός των νέων διαγνώσεων από τη νόσο. Καθώς μάλιστα η αύξηση αυτή είναι αποτέλεσμα δομικών αλλαγών στη σύσταση του πληθυσμού δεν μπορεί να επηρεαστεί σημαντικά από αλλαγές στις καθημερινές συνήθειες ζωής ή σε παρεμβάσεις με πολιτικές δημόσιας υγείας που σκοπό έχουν να περιορίσουν τροποποιήσιμους παράγοντες κινδύνου του καρκίνου.

Η επιτροπή των ειδικών υπολόγισε ότι θα πρέπει να μειώνεται η επίπτωση της νόσου σε ποσοστό 3% ετησίως για να παραμείνει ο αριθμός των νεών διαγνώσεων στα σημερινά επίπεδα ως το 2040. Η μεταβολή αυτή δεν θεωρείται εφικτή λαμβάνοντας υπόψιν τα επιδημιολογικά δεδομένα των προηγούμενων 30 ετών όπου η τάση της επίπτωσης της νόσου ήταν αυξητική. Η μεγαλύτερη αύξηση μάλιστα σε νέες διαγνώσεις αναμένεται να συμβεί στην Ασία, την Αφρική και την Νότια Αμερική, περιοχές δηλαδή που έχει αυξηθεί σημαντικά ο πληθυσμός τις προηγούμενες δεκαετίες. Αντίστοιχα αναμένεται να αυξηθεί ο αριθμός νέων θανάτων από τη νόσο σε περίπου 700.000 ετησίως που επίσης θα αφορά κυρίως τις ανωτέρω περιοχές.

Η ετερογένεια στις εθνοτικές ομάδες

Είναι σημαντικό λοιπόν να κατανοήσουμε την ετερογένεια του κινδύνου για εμφάνιση καρκίνου προστάτη στις διάφορες εθνοτικές ομάδες αλλά και τους διαφορετικούς πόρους που διαθέτουν τα συστήματα υγείας ανά τον κόσμο για να μπορέσουμε να χαράξουμε πολιτικές υγείας για την αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη. Πιο συγκεκριμένα, ο κίνδυνος εμφάνισης της νόσου φαίνεται ότι είναι μεγαλύτερος σε άτομα με καταγωγή από τη Δυτική Αφρική, ενώ παράλληλα η πρόσβαση σε υγειονομικές δομές είναι περιορισμένη σε χώρες με μεγάλο πληθυσμό όπως η Ινδία με αποτέλεσμα την μεγαλύτερη θνητότητα από τη νόσο.

Δεδομένου του ιδιαίτερα μεγαλύτερου αριθμού διαγνώσεων από τη νόσο που αναμένεται τις επόμενες δεκαετίες, είναι σημαντικό να περιοριστεί ο αριθμός των ασθενών που διαγιγνώσκονται με τοπικά προχωρημένη ή μεταστατική νόσο που είναι και η συνηθέστερη περίπτωση στις χώρες με χαμηλό εισόδημα. Είναι επομένως σημαντικό να αναπτυχθούν προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου που θα εστιάζουν ιδιαίτερα στις χώρες αυτές. Όπως συζητήθηκε ιδιαίτερα στο φετινό συνέριο της Ευρωπαϊκής Ουρολογικής Εταιρείας, η μέτρηση του PSΑ ως μέτρο προσυμπτωματικού ελέγχου μπορεί να οδηγήσει σε υπερδιάγνωση και υπερθεραπεία της νόσου.

Τα δεδομένα που λείπουν

Τα δεδομένα όμως που έχουμε αφορούν χώρες υψηλού εισοδήματος όπου τα συστήματα υγείας είναι περισσότερο οργανωμένα και τα μέσα αντιμετώπισης της νόσου καλύτερα. Λείπουν δεδομένα από τις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος όπου η νόσος διαγιγνώσκεται σε προχωρημένο στάδιο και οι θεραπευτικές δυνατότητες είναι πολύ λιγότερες. Επομένως, η ανάπτυξη νέων διαγνωστικών μεθόδων με τη χρήση βιοδεικτών και απεικονιστικών τεχνικών μπορεί να μειώσει την υπερδιάγνωση μη κλινικά σημαντικών περιπτώσεων στον ανεπτυγμένο κόσμο, ενώ αντίστροφα η ευκολότερη πρόσβαση σε απλές εξετάσεις όπως η μέτρηση του PSA μπορεί να μειώσει σημαντικά το ποσοστό των ασθενών που διαγιγνώσκονται με προχωρημένη νόσο.

Η αναμενόμενη αύξηση της επίπτωσης της νόσου βέβαια απαιτεί και αύξηση τόσο του εξειδικευμένου υγειονομικού προσωπικού που θα μπορεί να διαχειριστεί αυτούς τους ασθενείς όσο και των μέσων που απαιτούνται για τη διάγνωση και θεραπεία τους. Αυτό προφανώς είναι ένα σημαντικό πρόβλημα σε λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες όπου υπάρχει σημαντικό έλλειμα για παράδειγμα σε μηχανήματα ακτινοθεραπείας ενώ παράλληλα υπάρχει δυνατότητα χρήσης μόνο φθηνότερων θεραπευτικών επιλογών.

Γήρανση του πληθυσμού και συστήματα υγείας

Όλα τα παραπάνω καταδεικνύουν ότι μπροστά στη μεγάλη αύξηση των νέων διαγνώσεων καρκίνου προστάτη που αναμένεται τα επόμενα χρόνια πρέπει να ενισχυθούν τα συστήματα υγείας ιδίως των λιγότερο ανεπτυγμένων χωρών, να διευρυνθεί η ενημέρωση του πληθυσμού για τη νόσο και να εφαρμοσθούν προγράμματα για την πρώιμη διάγνωση της νόσου. Καθώς βέβαια, με τη γήρανση του πληθυσμού δεν αυξάνονται μόνο οι διαγνώσεις καρκίνου προστάτη αλλά και άλλων χρονίων νοσημάτων όπως ο σακχαρώδης διαβήτης και καρδιαγγειακές παθήσεις, η εφαρμογή προγραμμάτων προσυμπτωματικού ελέγχου στον πληθυσμό δεν θα πρέπει να εστιάζει μόνο στον καρκίνο προστάτη αλλά γενικότερα στα θέματα υγείας του πληθυσμού.

  • ΔΙΑΓΝΩΣΕΙΣ
  • ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΗ
  • ΕΚΠΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Εννέα δείκτες αίματος που συσχετίζονται με τη γήρανση και τον καρκίνο
Εννέα δείκτες αίματος που συσχετίζονται με τη γήρανση και τον καρκίνο 09 Απριλίου 2024
Πώς μια πιανίστρια φτιάχνει τις μέρες των ηλικιωμένων με άνοια παίζοντας ζωντανά μουσική 10 Απριλίου 2024
Πώς μια πιανίστρια φτιάχνει τις μέρες των ηλικιωμένων με άνοια παίζοντας ζωντανά μουσική

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ηπατίτιδα C και καρκίνος του παγκρέατος: Νέος κρίκος στην αλυσίδα της πρόληψης
Υγεία
21/11/2025 - 19:37

Ηπατίτιδα C και καρκίνος του παγκρέατος: Νέος κρίκος στην αλυσίδα της πρόληψης

Νέες μη ορμονικές θεραπείες για τις εξάψεις γυναικών με πρόωρη κλιμακτήριο μετά από αντικαρκινικές θεραπείες
Υγεία
20/11/2025 - 16:58

Νέες μη ορμονικές θεραπείες για τις εξάψεις γυναικών με πρόωρη κλιμακτήριο μετά από αντικαρκινικές θεραπείες

Νέο καμπανάκι κινδύνου για τους καρκίνους σε νεαρές ηλικίες - Τα αποτελέσματα μελέτης
Υγεία
19/11/2025 - 19:39

Νέο καμπανάκι κινδύνου για τους καρκίνους σε νεαρές ηλικίες - Τα αποτελέσματα μελέτης

Φοιτητές της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ επισκέφθηκαν το Ωνάσειο Νοσοκομείο
Υπηρεσίες Υγείας
20/11/2025 - 00:06

Φοιτητές της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ επισκέφθηκαν το Ωνάσειο Νοσοκομείο

Πνιγμονή από λάθος κατάποση ή επικίνδυνα challenge: Αυξανόμενη απειλή για τη δημόσια υγεία
Υγεία
14/11/2025 - 18:01

Πνιγμονή από λάθος κατάποση ή επικίνδυνα challenge: Αυξανόμενη απειλή για τη δημόσια υγεία

Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη: Επιστημονική εκδήλωση στη Μεγάλη Αίθουσα του ΕΚΠΑ
Υγεία
14/11/2025 - 07:18

Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη: Επιστημονική εκδήλωση στη Μεγάλη Αίθουσα του ΕΚΠΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ευρωπαϊκή Ημέρα Κυστικής Ίνωσης – Στο επίκεντρο η ενημέρωση, η πρόληψη και η πρόσβαση στη μεταμόσχευση πνευμόνων
Patient Talk
22/11/2025 - 00:22
Τρία βραβεία για τη Boehringer Ingelheim Hellas στα Smart Manufacturing Awards 2025
Επικαιρότητα
21/11/2025 - 23:11
Δανία: Αποζημίωση σε ασθενείς που έχασαν την όρασή τους από φάρμακα αδυνατίσματος και διαβήτη
Επικαιρότητα
21/11/2025 - 22:37
Σημείο αναφοράς η ζωντανή μετάδοση σωτήριας επέμβασης για εγκεφαλικό επεισόδιο
Υγεία
21/11/2025 - 21:52
Η UBER ενισχύει το έργο της ΕΠΑΨΥ - Θα χρηματοδοτήσει και την καμπάνια «Μίλα, it’s ok!»
Ψυχική Υγεία
21/11/2025 - 21:23
ΔΥΠΑ: Μέχρι τις 26 Νοεμβρίου οι αιτήσεις 1.300 προσλήψεων ατόμων 55 και άνω στη δημόσια υγεία
Επικαιρότητα
21/11/2025 - 20:48
Παρέμβαση εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για παραβίαση των μέτρων κατά της ευλογιάς των αιγοπροβάτων
Επικαιρότητα
21/11/2025 - 20:24
Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Υπουργείου ΠΡΟ.ΠΟ και ΕΟΠΑΕ για την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων στα σωφρονιστικά καταστήματα
Ψυχική Υγεία
21/11/2025 - 20:02
Ηπατίτιδα C και καρκίνος του παγκρέατος: Νέος κρίκος στην αλυσίδα της πρόληψης
Υγεία
21/11/2025 - 19:37
Στον Άρειο Πάγο η ΕΙΝΑΠ για την ακούσια εξέταση φερόμενων ως ψυχικά ασθενών σε Δημόσιες Δομές Υγείας
Πολιτική Υγείας
21/11/2025 - 19:19
Ευρωπαϊκή Ημέρα αφιερωμένη στην Κυστική Ίνωση: Η πρόοδος στη θεραπευτική αντιμετώπιση της νόσου
Patient Talk
21/11/2025 - 18:47
Ενημέρωση της Be-Live για την υπογεννητικότητα και την υπογονιμότητα στην Αλεξανδρούπολη
Επικαιρότητα
21/11/2025 - 18:24
Ξεκινάει η Orange Week Athens 2025 του Δήμου Αθηναίων για την έμφυλη βία
Ψυχική Υγεία
21/11/2025 - 18:13
Η μακροζωία δεν είναι πολυτέλεια για λίγους - Forum για τις σύγχρονες εξελίξεις στη βιολογία της γήρανσης
Επικαιρότητα
21/11/2025 - 17:48
Επιστολή ΙΣΑ σε Αγαπηδάκη για την αποζημίωση των κατ' οίκων επισκέψεων από τους προσωπικούς ιατρούς
Πολιτική Υγείας
21/11/2025 - 17:21
H πρωτοβουλία «Who’s That Type 1?» ανοίγει τον δημόσιο διάλογο για τον Διαβήτη Τύπου 1
Επικαιρότητα
21/11/2025 - 17:03
Healthcare Business Awards 2025: Δύο βραβεία για τη Νοσηλευτική Υπηρεσία του «Παπανικολάου»
Επικαιρότητα
21/11/2025 - 16:49
Ιατρικό Κέντρο Αθηνών: Εθνικό συνέδριο για τις νέες εξελίξεις στην καρδιοχειρουργική
Υπηρεσίες Υγείας
21/11/2025 - 16:37
Αντισυλληπτικά: Ποια αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού
Υγεία
21/11/2025 - 16:21
Η δίαιτα DASH για την υπέρταση μπορεί να αποτρέψει τις επιπλοκές του διαβήτη
Διατροφή
21/11/2025 - 15:57
Εννέα στους δέκα πολίτες αναγνωρίζουν τη μεγάλη σημασία της προστασίας των ανηλίκων από τα προϊόντα καπνού
Πολιτική Υγείας
21/11/2025 - 15:00
Europol: Το οργανωμένο έγκλημα στρατολογεί ανηλίκους μέσω των video games
Επικαιρότητα
21/11/2025 - 14:21
Ο περιορισμός θερμίδων μπορεί να βοηθήσει την αντιγηραντική θωράκιση των εγκεφαλικών κυττάρων
Υγεία
21/11/2025 - 14:00
Βρέθηκαν μοσχεύματα για το ζευγάρι στη Θεσσαλονίκη που υπέστη ηπατική ανεπάρκεια από μανιτάρια
Επικαιρότητα
21/11/2025 - 13:48
Νέες μη ορμονικές θεραπείες για τις εξάψεις: Ελπίδα για γυναίκες με πρόωρη κλιμακτήριο μετά από καρκίνο
Υγεία
21/11/2025 - 13:00
Θάνατος 13χρονου παιδιού σε ειδικό σχολείο του Πειραιά - Πνίγηκε με το φαγητό του
Επικαιρότητα
21/11/2025 - 12:11
Χάπι που λαμβάνεται ημερησίως βοηθά στην απώλεια του 10% του βάρους σε 18 μήνες
Υγεία
21/11/2025 - 12:00
Υπουργείο Υγείας: Προκήρυξη για 276 θέσεις ιατρών για Κέντρα Υγείας και Πολυδύναμα Περιφερειακά Ιατρεία
Πολιτική Υγείας
21/11/2025 - 11:00
Η νυχτερινή χρήση του κινητού αυξάνει τον κίνδυνο αυτοκτονικών τάσεων την επόμενη μέρα
Ψυχική Υγεία
21/11/2025 - 10:00
Τα κόκκινα μαλλιά είναι δείκτης αργής επούλωσης πληγών και τραυμάτων
Υγεία
21/11/2025 - 09:00

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μέλι: Όταν είναι πολύ γλυκό για να είναι... αληθινό - Οι κίνδυνοι που ενέχουν οι μέθοδοι νόθευσης
Διατροφή
19/11/2025 - 14:00
Το σεξ μπορεί να επιταχύνει την επούλωση των πληγών μειώνοντας το στρες
Υγεία
19/11/2025 - 15:00
Χατζηχριστοδούλου: «Τον Δεκέμβριο το πρώτο ενημερωτικό δελτίο του ΕΟΔΥ για τα fake news»
Πολιτική Υγείας
19/11/2025 - 22:09
Movember: Ο μήνας που υπενθυμίζει στους άνδρες ότι η πρόληψη σώζει ζωές
Health Talk
19/11/2025 - 09:30
Υπόμνημα καρδιοπαθών για την αποζημίωση των ενέσιμων φαρμάκων κατά της παχυσαρκίας
Patient Talk
19/11/2025 - 17:21
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo