ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Παρασκευής: «Η πνευμονία στην Κίνα πιθανότατα δεν αφορά μια νέα πανδημία»

Υγεία
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Καθησυχαστικός για την πνευμονία στην Κίνα εμφανίστηκε ο καθηγητής Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και μέλος στο ΔΣ του ΕΟΔΥ, Δημήτρης Παρασκευής, επισημαίνοντας ωστόσο ότι χρειάζονται περισσότερα στοιχεία προκειμένου να βγουν πιο ασφαλή συμπεράσματα.
Σάββατο, 02/12/2023 - 19:29
— Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
News4Health Team News4Health Team

Σύμφωνα με τον κ. Δημήτρη Παρασκευή «το πιο πιθανό σενάριο είναι να μην αφορά μία νέα πανδημία, η πνευμονία στην Κίνα και ο βασικός λόγος είναι ότι εμφανίζεται κυρίως σε παιδιά. Αν επρόκειτο για ένα νέο παθογόνο, τότε θα αναμέναμε να εμφανίζεται σε όλο τον πληθυσμό και ιδιαίτερα στις ευάλωτες ομάδες, που συνήθως είναι άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Σε κάθε περίπτωση δεν μπορούμε να είμαστε απόλυτα βέβαιοι», μιλώντας στο Πρακτορείο Fm και στην Τάνια Μαντουβάλου.

Ο κ. Παρασκευής μεταξύ άλλων, εξηγεί τους λόγους που πιθανά προέκυψε η έξαρση των κρουσμάτων πνευμονίας σε παιδιατρικό πληθυσμό της Κίνας, και έχει θορυβήσει την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα.

Ο καθηγητής, επικαλούμενος πάντα στοιχεία που έχουν αναφέρει οι αρχές της Κίνας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, επισημαίνει ότι πρόκειται για λοιμώξεις του αναπνευστικού, που εντοπίζονται κυρίως σε παιδιά και αφορούν γνωστά παθογόνα, τα οποία κυκλοφορούν αυτή την περίοδο, όπως ο ιός της γρίπης, ο RSV, ή ο Sars- Cov2. Αυτό το οποίο μάλλον έχει συμβεί στην Κίνα, διευκρινίζει, είναι αυτό που συνέβη στον υπόλοιπο κόσμο το Φθινόπωρο του 2022. «Λόγω της παύσης των περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό, είχαμε αυξημένη κυκλοφορία των αναπνευστικών ιών, με έμφαση στα παιδιά, τα οποία δεν είχαν εκτεθεί σε αυτά τα παθογόνα, τα προηγούμενα δύο έτη».

Ωστόσο ο κ. Παρασκευής τονίζει ότι οι ειδικοί, όπως έχει αναφέρει ο ΠΟΥ, χρειάζονται περισσότερα στοιχεία για πιο ασφαλή συμπεράσματα. «Θέλω παράλληλα να εκφράσω και την ελαφρά αμφιβολία ή επιφύλαξη, ελλείψει περισσότερων στοιχείων, αναφορικά με το ποια παθογόνα σχετίζονται με αυτές τις λοιμώξεις στον παιδιατρικό πληθυσμό της Κίνας, στην παρούσα φάση».

Παιδιά και κοξάκι

Για τον ιό κοξάκι ο κ. Παρασκευής αναφέρει ότι αυτή την περίοδο παρουσιάζει έξαρση, η οποία προκύπτει τόσο από την συνδρομική επιτήρηση (σσ: την επιδημιολογική επιτήρηση μόνο σε όσους έχουν συμπτώματα) που γίνεται συστηματικά μόνο στη Θεσσαλία, όπου εκεί ήταν οι πρώτες ενδείξεις, αλλά και από επικοινωνία με παιδιατρικά νοσοκομεία. «Επειδή το νόσημα δεν καταγράφεται, δεν έχουμε μία σαφή εικόνα αν παρουσιάζεται πτωτική τάση το τελευταίο διάστημα. Από στοιχεία της επιτήρησης που αφορούν σοβαρές λοιμώξεις του αναπνευστικού έχουμε μία αυξημένη κυκλοφορία των εντεροϊών και των ρινοϊών», αναφέρει ο καθηγητής.

Σε ερώτηση για το τι θα πρέπει να προσέξουν οι γονείς, ο κ. Παρασκευής απαντά: «Αν το παιδί εμφανίσει κάποια συμπτώματα, όπως πυρετό, εξάνθημα, συμπτώματα από το ανώτερο αναπνευστικό ή και το γαστρεντερικό, θα πρέπει να παραμείνει σε απομόνωση στο σπίτι και οι γονείς θα πρέπει να ενημερώσουν τη σχολική μονάδα, η οποία όμως δεν χρειάζεται να κλείσει. Αυτό το οποίο έχει σημασία να τονίσουμε είναι ότι παρότι η ανάρρωση συμβαίνει σε λίγες μέρες, ο ιός παραμένει στα κόπρανα για μερικές εβδομάδες μετά. Και αυτό θα πρέπει να είναι σε γνώση των εργαζομένων στους παιδικούς και τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, έτσι ώστε να τηρούνται μέτρα υγιεινής και πρόληψης προκειμένου να ελαχιστοποιείται η έκθεση στον ιό, ακόμα και σε παιδιά που έχουν αναρρώσει».

Η κυκλοφορία του κορονοϊού στην κοινότητα

Όσον αφορά τον κορονοϊό ο καθηγητής αναφέρει ότι σημειώθηκε μία πτωτική τάση μέχρι τις προηγούμενες δύο εβδομάδες, τώρα παρατηρείται μία σταθεροποίηση, που σημαίνει ότι δεν παρατηρείται αύξηση της κυκλοφορίας του, ωστόσο ο ιός κυκλοφορεί σε σχετικά υψηλά επίπεδα. «Αυτή η περίοδος ενδείκνυται ιδιαίτερα για τον εμβολιασμό των ευάλωτων ομάδων με το επικαιροποιημένο εμβόλιο, το οποίο παρέχει ικανοποιητική προστασία έναντι των υπό παραλλαγών που κυκλοφορούν. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο κίνδυνος θανάτου έχει μειωθεί σημαντικά, αλλά παραμένει υπολογίσιμος για αυτά τα άτομα. Και πλέον ο εμβολιασμός δεν απαιτείται να γίνεται σε σύντομα χρονικά διαστήματα, αλλά περίπου σε διάστημα ενός έτους». Αναφορικά με τις υπόλοιπες ιογενείς λοιμώξεις, ο κ. Παρασκευής λέει ότι προς το παρόν δεν παρατηρείται αύξηση. «Αυτή αναμένεται να συμβεί κατά πάσα πιθανότητα μετά από ένα μήνα, δηλαδή μετά την περίοδο των εορτών. Και θα αφορά τις γνωστές λοιμώξεις που κυκλοφορούν σε κάθε χειμερινή περίοδο , δηλαδή τη γρίπη, τον rsv, και άλλες πιθανές βακτηριακές λοιμώξεις του αναπνευστικού».

Μέρος της ζωής μας ιοί και παθογόνα

Διαβάζουμε συνεχώς για καινούργια παθογόνα, μετά και την πανδημία του κορονοϊού. Γιατί τόσα πολλά μαζεμένα και γιατί τώρα; Τι ποσοστό ευθύνης φέρει η κλιματική αλλαγή, που πρωταγωνιστεί πλέον στη ζωή μας, τίθεται το ερώτημα στον καθηγητή Δημήτρη Παρασκευή: «Μάλλον έχουμε ευαισθητοποιηθεί περισσότερο και μας κάνουν περισσότερο εντύπωση όλα αυτά, λόγω της πανδημίας. Οι ιοί και τα παθογόνα είναι μέρος της ζωής μας, είναι κομμάτι της καθημερινότητας μας. Υπενθυμίζω ότι είχαμε επιδημίες του Έμπολα το 2014 και το 2015, του δάγκειου πυρετού στη Λατινική Αμερική το προηγούμενο διάστημα. Δηλαδή έχουμε πολύ συχνά επιδημίες και αυξημένη κυκλοφορία παθογόνων, λόγω της επαφής μας με ζώα και λόγω των συνθηκών που έχουν να κάνουν με τον σύγχρονο τρόπο ζωής. Η εμφάνιση νέων παθογόνων δεν οφείλεται αποκλειστικά στην κλιματική αλλαγή. Ωστόσο η κλιματική αλλαγή δημιουργεί και θα δημιουργεί συνθήκες που αυξάνουν τον κίνδυνο για εμφάνιση νέων παθογόνων, αλλά δεν είναι η μοναδική παράμετρος. Ως εκ τούτου θα πρέπει να εμπιστευόμαστε τους γιατρούς μας, την επιστήμη και να συμβουλευόμαστε τους ειδικούς για μέτρα πρόληψης, θεραπείας, ή ενίσχυσης της ανοσίας μας».

  • ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
  • ΚΙΝΑ
  • ΠΝΕΥΜΟΝΙΑ
  • ΠΑΝΔΗΜΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Οκτώ ερωταπαντήσεις για τις διευκολύνσεις στους τραυματίες της τραγωδίας των Τεμπών
Οκτώ ερωταπαντήσεις για τις διευκολύνσεις στους τραυματίες της τραγωδίας των Τεμπών 02 Δεκεμβρίου 2023
Αιματολογικές κακοήθειες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης 04 Δεκεμβρίου 2023
Αιματολογικές κακοήθειες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Διάλεξη-απολογισμός για την πανδημία από τον πνευμονολόγο Κωνσταντίνο Γουργουλιάνη
Επικαιρότητα
23/12/2025 - 17:39

Διάλεξη-απολογισμός για την πανδημία από τον πνευμονολόγο Κωνσταντίνο Γουργουλιάνη

Νέο καινοτόμο εμβόλιο καλύπτει περισσότερους ορότυπους της Πνευμονίας
Pharma News
23/12/2025 - 20:19

Νέο καινοτόμο εμβόλιο καλύπτει περισσότερους ορότυπους της Πνευμονίας

Πνευμονία: Πότε μπορεί να απειλήσει τη ζωή - Ο πυρετός που πρέπει να σάς κινητοποιήσει
Υγεία
07/12/2025 - 09:36

Πνευμονία: Πότε μπορεί να απειλήσει τη ζωή - Ο πυρετός που πρέπει να σάς κινητοποιήσει

Ινστιτούτο Παστέρ: Μια μετάλλαξη του ιού της γρίπης των πτηνών θα μπορούσε να προκαλέσει πανδημία χειρότερη της COVID
Υγεία
28/11/2025 - 08:00

Ινστιτούτο Παστέρ: Μια μετάλλαξη του ιού της γρίπης των πτηνών θα μπορούσε να προκαλέσει πανδημία χειρότερη της COVID

Καμπανάκι για τη γρίπη των πτηνών: Πιθανή μετάλλαξή της θα προκαλέσει πανδημία χειρότερη της Covid
Υγεία
27/11/2025 - 16:49

Καμπανάκι για τη γρίπη των πτηνών: Πιθανή μετάλλαξή της θα προκαλέσει πανδημία χειρότερη της Covid

Έκθεση-κόλαφος: «Χαοτική και τοξική η αντιμετώπιση της Covid-19 στη Βρετανία με ευθύνη και του Τζόνσον
Επικαιρότητα
21/11/2025 - 00:18

Έκθεση-κόλαφος: «Χαοτική και τοξική η αντιμετώπιση της Covid-19 στη Βρετανία με ευθύνη και του Τζόνσον

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Νέα θητεία Ευγενίδη στην προεδρία του ΦΣΘ - Η σύνθεση του ΔΣ
Pharma Policy
23/12/2025 - 23:03
Ευλογιά αιγοπροβάτων: Σε 450.233 ανέρχονται τα θανατωμένα ζώα
Επικαιρότητα
23/12/2025 - 22:18
Θεσσαλονίκη: Γιορτή αφιερωμένη στους μικρούς ήρωες που διδάσκουν δύναμη και χαμόγελο
Επικαιρότητα
23/12/2025 - 21:03
Ο Δήμος Ασπροπύργου δώρισε 14 ηλεκτροκίνητα κρεβάτια νέας γενιάς στο «Θριάσιο» νοσοκομείο
Επικαιρότητα
23/12/2025 - 20:46
Νέο καινοτόμο εμβόλιο καλύπτει περισσότερους ορότυπους της Πνευμονίας
Pharma News
23/12/2025 - 20:19
Ανάγκη για έναν νέο οδικό χάρτη στον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου του πνεύμονα
Patient Talk
23/12/2025 - 20:02
O ΕΟΔΥ του αύριο με 16 έργα μετασχηματισμού της Δημόσιας Υγείας μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης
Πολιτική Υγείας
23/12/2025 - 19:44
Από τα μελομακάρονα στις ορμόνες: Οι γιορτινές συνήθειες επηρεάζουν την ευεξία των γυναικών
Health Talk
23/12/2025 - 19:07
Νέα εποχή στην απώλεια βάρους: Πράσινο φως από την FDA σε χάπι σεμαγλουτίδης
Pharma News
23/12/2025 - 18:19
Πώς η ρουτίνα του ύπνου μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της υπέρτασης
Υγεία
23/12/2025 - 17:56
Διάλεξη-απολογισμός για την πανδημία από τον πνευμονολόγο Κωνσταντίνο Γουργουλιάνη
Επικαιρότητα
23/12/2025 - 17:39
Ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων για την Ακαδημία Ασθενών - Τον Μάρτιο η έναρξη των μαθημάτων
Patient Talk
23/12/2025 - 17:23
«True Leader» η UNI-PHARMA - Αναδείχθηκε ανάμεσα στις 105 πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις στην Ελλάδα
Pharma News
23/12/2025 - 17:06
Γεωργιάδης από Φλώρινα: «Δεν θα αφήσουμε ούτε ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης αναξιοποίητο»
Πολιτική Υγείας
23/12/2025 - 16:54
Εκπαιδευτική δράση στη χρήση απινιδωτή και ΚΑΡΠΑ για το προσωπικό της ΑΔΜΘ
Επικαιρότητα
23/12/2025 - 16:32
ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ: Τα τρία βασικά αιτήματα που τέθηκαν στη συνάντηση με τον πρόεδρο του ΕΟΦ
Patient Talk
23/12/2025 - 16:11
Πόσο ασφαλείς είναι οι βαφές μαλλιών και πως θα μειώσετε τον κίνδυνο!
Ομορφιά
23/12/2025 - 15:57
Θεμιστοκλέους: «Το σύστημα υγείας είναι προετοιμασμένο για τη γρίπη - Να εμβολιαστούν οι ευπαθείς»
Πολιτική Υγείας
23/12/2025 - 15:34
Θεσσαλονίκη: 25 φιάλες αίματος συγκεντρώθηκαν σε εθελοντική αιμοδοσία του ΙΣΘ
Επικαιρότητα
23/12/2025 - 15:12
Τραγούδι: Οι ιδιότητες του για την υγεία που θα σάς κάνει να δείτε με άλλα μάτια τα κάλαντα
Υγεία
23/12/2025 - 14:54
Πανελλήνιο Συνέδριο Κυστικής Ίνωσης 2025: Το ταξίδι από τη διάγνωση στην απεριόριστη ανάσα
Patient Talk
23/12/2025 - 14:28
Οι οικιακές συσκευές που απελευθερώνουν τα περισσότερα βλαβερά μικροσωματίδια
Υγεία
23/12/2025 - 14:13
Αρθρίτιδα: Συμβουλές προς πάσχοντες για πιο ανώδυνο χειμώνα - Οι θεραπείες που υπάρχουν
Health Talk
23/12/2025 - 13:47
Κορυφαία διεθνής διαπίστευση για το Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης
Υπηρεσίες Υγείας
23/12/2025 - 13:12
Η ιδιοφυΐα δεν κρίνεται απαραίτητα από την παιδική ηλικία - Τι έδειξε έρευνα
Ψυχική Υγεία
23/12/2025 - 13:00
Ελπίδες για την αντιμετώπιση της αρθρίτιδας από ένα φυτό - γιατροσόφι της Βραζιλίας
Υγεία
23/12/2025 - 12:00
Γονείς και χριστουγεννιάτικο burnout: Κάντε λιγότερα για να είναι και τα παιδιά σας πιο χαρούμενα!
Ψυχική Υγεία
23/12/2025 - 11:00
Δωρεάν πρόγραμμα αντιμετώπισης της παχυσαρκίας: Ξεκίνησε η αποστολή SMS
Πολιτική Υγείας
23/12/2025 - 10:09
Νέα θεραπευτική αγωγή για τον μεταστατικό καρκίνο του μαστού
Υγεία
23/12/2025 - 10:00
Αυξημένη πιθανότητα για καρκίνο του ήπατος από διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά
Υγεία
23/12/2025 - 08:46

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Γιατί οι γυναίκες αναγνωρίζουν με μεγαλύτερη ακρίβεια τα σημάδια ασθένειας στα πρόσωπα των άλλων
Υγεία
22/12/2025 - 09:00
Γεωργιάδης από Νέα Υόρκη: «Κοινωνικό αγαθό για όλους η υγεία - Απόλυτη ευθύνη του κράτους η παροχή»
Πολιτική Υγείας
21/12/2025 - 07:18
Κάνετε ενέσεις απώλειας βάρους; Τι δεν πρέπει να έχει το χριστουγεννιάτικο πιάτο σας!
Υγεία
22/12/2025 - 11:00
Οι βλάβες που μπορεί να προκαλέσει το ζεστό μπάνιο στο δέρμα - Απλές συμβουλές για να τις αποφύγετε
Ομορφιά
21/12/2025 - 12:19
Χριστούγεννα με σακχαρώδη διαβήτη: Οκτώ απλά διατροφικά tips για απόλαυση με απόλυτο έλεγχο
Διατροφή
22/12/2025 - 16:58
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo