ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Παρασκευής: «Η πνευμονία στην Κίνα πιθανότατα δεν αφορά μια νέα πανδημία»

Υγεία
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Καθησυχαστικός για την πνευμονία στην Κίνα εμφανίστηκε ο καθηγητής Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και μέλος στο ΔΣ του ΕΟΔΥ, Δημήτρης Παρασκευής, επισημαίνοντας ωστόσο ότι χρειάζονται περισσότερα στοιχεία προκειμένου να βγουν πιο ασφαλή συμπεράσματα.
Σάββατο, 02/12/2023 - 19:29
— Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
News4Health Team News4Health Team

Σύμφωνα με τον κ. Δημήτρη Παρασκευή «το πιο πιθανό σενάριο είναι να μην αφορά μία νέα πανδημία, η πνευμονία στην Κίνα και ο βασικός λόγος είναι ότι εμφανίζεται κυρίως σε παιδιά. Αν επρόκειτο για ένα νέο παθογόνο, τότε θα αναμέναμε να εμφανίζεται σε όλο τον πληθυσμό και ιδιαίτερα στις ευάλωτες ομάδες, που συνήθως είναι άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Σε κάθε περίπτωση δεν μπορούμε να είμαστε απόλυτα βέβαιοι», μιλώντας στο Πρακτορείο Fm και στην Τάνια Μαντουβάλου.

Ο κ. Παρασκευής μεταξύ άλλων, εξηγεί τους λόγους που πιθανά προέκυψε η έξαρση των κρουσμάτων πνευμονίας σε παιδιατρικό πληθυσμό της Κίνας, και έχει θορυβήσει την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα.

Ο καθηγητής, επικαλούμενος πάντα στοιχεία που έχουν αναφέρει οι αρχές της Κίνας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, επισημαίνει ότι πρόκειται για λοιμώξεις του αναπνευστικού, που εντοπίζονται κυρίως σε παιδιά και αφορούν γνωστά παθογόνα, τα οποία κυκλοφορούν αυτή την περίοδο, όπως ο ιός της γρίπης, ο RSV, ή ο Sars- Cov2. Αυτό το οποίο μάλλον έχει συμβεί στην Κίνα, διευκρινίζει, είναι αυτό που συνέβη στον υπόλοιπο κόσμο το Φθινόπωρο του 2022. «Λόγω της παύσης των περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό, είχαμε αυξημένη κυκλοφορία των αναπνευστικών ιών, με έμφαση στα παιδιά, τα οποία δεν είχαν εκτεθεί σε αυτά τα παθογόνα, τα προηγούμενα δύο έτη».

Ωστόσο ο κ. Παρασκευής τονίζει ότι οι ειδικοί, όπως έχει αναφέρει ο ΠΟΥ, χρειάζονται περισσότερα στοιχεία για πιο ασφαλή συμπεράσματα. «Θέλω παράλληλα να εκφράσω και την ελαφρά αμφιβολία ή επιφύλαξη, ελλείψει περισσότερων στοιχείων, αναφορικά με το ποια παθογόνα σχετίζονται με αυτές τις λοιμώξεις στον παιδιατρικό πληθυσμό της Κίνας, στην παρούσα φάση».

Παιδιά και κοξάκι

Για τον ιό κοξάκι ο κ. Παρασκευής αναφέρει ότι αυτή την περίοδο παρουσιάζει έξαρση, η οποία προκύπτει τόσο από την συνδρομική επιτήρηση (σσ: την επιδημιολογική επιτήρηση μόνο σε όσους έχουν συμπτώματα) που γίνεται συστηματικά μόνο στη Θεσσαλία, όπου εκεί ήταν οι πρώτες ενδείξεις, αλλά και από επικοινωνία με παιδιατρικά νοσοκομεία. «Επειδή το νόσημα δεν καταγράφεται, δεν έχουμε μία σαφή εικόνα αν παρουσιάζεται πτωτική τάση το τελευταίο διάστημα. Από στοιχεία της επιτήρησης που αφορούν σοβαρές λοιμώξεις του αναπνευστικού έχουμε μία αυξημένη κυκλοφορία των εντεροϊών και των ρινοϊών», αναφέρει ο καθηγητής.

Σε ερώτηση για το τι θα πρέπει να προσέξουν οι γονείς, ο κ. Παρασκευής απαντά: «Αν το παιδί εμφανίσει κάποια συμπτώματα, όπως πυρετό, εξάνθημα, συμπτώματα από το ανώτερο αναπνευστικό ή και το γαστρεντερικό, θα πρέπει να παραμείνει σε απομόνωση στο σπίτι και οι γονείς θα πρέπει να ενημερώσουν τη σχολική μονάδα, η οποία όμως δεν χρειάζεται να κλείσει. Αυτό το οποίο έχει σημασία να τονίσουμε είναι ότι παρότι η ανάρρωση συμβαίνει σε λίγες μέρες, ο ιός παραμένει στα κόπρανα για μερικές εβδομάδες μετά. Και αυτό θα πρέπει να είναι σε γνώση των εργαζομένων στους παιδικούς και τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, έτσι ώστε να τηρούνται μέτρα υγιεινής και πρόληψης προκειμένου να ελαχιστοποιείται η έκθεση στον ιό, ακόμα και σε παιδιά που έχουν αναρρώσει».

Η κυκλοφορία του κορονοϊού στην κοινότητα

Όσον αφορά τον κορονοϊό ο καθηγητής αναφέρει ότι σημειώθηκε μία πτωτική τάση μέχρι τις προηγούμενες δύο εβδομάδες, τώρα παρατηρείται μία σταθεροποίηση, που σημαίνει ότι δεν παρατηρείται αύξηση της κυκλοφορίας του, ωστόσο ο ιός κυκλοφορεί σε σχετικά υψηλά επίπεδα. «Αυτή η περίοδος ενδείκνυται ιδιαίτερα για τον εμβολιασμό των ευάλωτων ομάδων με το επικαιροποιημένο εμβόλιο, το οποίο παρέχει ικανοποιητική προστασία έναντι των υπό παραλλαγών που κυκλοφορούν. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο κίνδυνος θανάτου έχει μειωθεί σημαντικά, αλλά παραμένει υπολογίσιμος για αυτά τα άτομα. Και πλέον ο εμβολιασμός δεν απαιτείται να γίνεται σε σύντομα χρονικά διαστήματα, αλλά περίπου σε διάστημα ενός έτους». Αναφορικά με τις υπόλοιπες ιογενείς λοιμώξεις, ο κ. Παρασκευής λέει ότι προς το παρόν δεν παρατηρείται αύξηση. «Αυτή αναμένεται να συμβεί κατά πάσα πιθανότητα μετά από ένα μήνα, δηλαδή μετά την περίοδο των εορτών. Και θα αφορά τις γνωστές λοιμώξεις που κυκλοφορούν σε κάθε χειμερινή περίοδο , δηλαδή τη γρίπη, τον rsv, και άλλες πιθανές βακτηριακές λοιμώξεις του αναπνευστικού».

Μέρος της ζωής μας ιοί και παθογόνα

Διαβάζουμε συνεχώς για καινούργια παθογόνα, μετά και την πανδημία του κορονοϊού. Γιατί τόσα πολλά μαζεμένα και γιατί τώρα; Τι ποσοστό ευθύνης φέρει η κλιματική αλλαγή, που πρωταγωνιστεί πλέον στη ζωή μας, τίθεται το ερώτημα στον καθηγητή Δημήτρη Παρασκευή: «Μάλλον έχουμε ευαισθητοποιηθεί περισσότερο και μας κάνουν περισσότερο εντύπωση όλα αυτά, λόγω της πανδημίας. Οι ιοί και τα παθογόνα είναι μέρος της ζωής μας, είναι κομμάτι της καθημερινότητας μας. Υπενθυμίζω ότι είχαμε επιδημίες του Έμπολα το 2014 και το 2015, του δάγκειου πυρετού στη Λατινική Αμερική το προηγούμενο διάστημα. Δηλαδή έχουμε πολύ συχνά επιδημίες και αυξημένη κυκλοφορία παθογόνων, λόγω της επαφής μας με ζώα και λόγω των συνθηκών που έχουν να κάνουν με τον σύγχρονο τρόπο ζωής. Η εμφάνιση νέων παθογόνων δεν οφείλεται αποκλειστικά στην κλιματική αλλαγή. Ωστόσο η κλιματική αλλαγή δημιουργεί και θα δημιουργεί συνθήκες που αυξάνουν τον κίνδυνο για εμφάνιση νέων παθογόνων, αλλά δεν είναι η μοναδική παράμετρος. Ως εκ τούτου θα πρέπει να εμπιστευόμαστε τους γιατρούς μας, την επιστήμη και να συμβουλευόμαστε τους ειδικούς για μέτρα πρόληψης, θεραπείας, ή ενίσχυσης της ανοσίας μας».

  • ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
  • ΚΙΝΑ
  • ΠΝΕΥΜΟΝΙΑ
  • ΠΑΝΔΗΜΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Οκτώ ερωταπαντήσεις για τις διευκολύνσεις στους τραυματίες της τραγωδίας των Τεμπών
Οκτώ ερωταπαντήσεις για τις διευκολύνσεις στους τραυματίες της τραγωδίας των Τεμπών 02 Δεκεμβρίου 2023
Αιματολογικές κακοήθειες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης 04 Δεκεμβρίου 2023
Αιματολογικές κακοήθειες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οι ιοί που προκαλούν αυξημένο συναγερμό στους ειδικούς για το 2026
Υγεία
09/01/2026 - 15:00

Οι ιοί που προκαλούν αυξημένο συναγερμό στους ειδικούς για το 2026

Διάλεξη-απολογισμός για την πανδημία από τον πνευμονολόγο Κωνσταντίνο Γουργουλιάνη
Επικαιρότητα
23/12/2025 - 17:39

Διάλεξη-απολογισμός για την πανδημία από τον πνευμονολόγο Κωνσταντίνο Γουργουλιάνη

Νέο καινοτόμο εμβόλιο καλύπτει περισσότερους ορότυπους της Πνευμονίας
Pharma News
23/12/2025 - 20:19

Νέο καινοτόμο εμβόλιο καλύπτει περισσότερους ορότυπους της Πνευμονίας

Πνευμονία: Πότε μπορεί να απειλήσει τη ζωή - Ο πυρετός που πρέπει να σάς κινητοποιήσει
Υγεία
07/12/2025 - 09:36

Πνευμονία: Πότε μπορεί να απειλήσει τη ζωή - Ο πυρετός που πρέπει να σάς κινητοποιήσει

Ινστιτούτο Παστέρ: Μια μετάλλαξη του ιού της γρίπης των πτηνών θα μπορούσε να προκαλέσει πανδημία χειρότερη της COVID
Υγεία
28/11/2025 - 08:00

Ινστιτούτο Παστέρ: Μια μετάλλαξη του ιού της γρίπης των πτηνών θα μπορούσε να προκαλέσει πανδημία χειρότερη της COVID

Καμπανάκι για τη γρίπη των πτηνών: Πιθανή μετάλλαξή της θα προκαλέσει πανδημία χειρότερη της Covid
Υγεία
27/11/2025 - 16:49

Καμπανάκι για τη γρίπη των πτηνών: Πιθανή μετάλλαξή της θα προκαλέσει πανδημία χειρότερη της Covid

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Πώς να προστατέψετε το κατοικίδιο σας από το κρύο - Τα συμπτώματα της υποθερμίας
Pet
11/01/2026 - 09:22
Εξωσωματική: Μέθοδος αναζωογόνησης των ωαρίων γυναικών μεγάλης ηλικίας υπόσχεται υψηλότερα ποσοστά επιτυχίας
Υγεία
10/01/2026 - 09:05
Χειμώνας χωρίς κουνούπια; Δεν είναι πια ο κανόνας - Ο ρόλος της κλιματικής αλλαγής
Υγεία
10/01/2026 - 08:35
Ιατρική κοινωνιολογία: Όπου φτωχός και η (κακή) υγεία του
Πολιτική Υγείας
09/01/2026 - 18:00
Έρευνα ανέδειξε το γονίδιο στο οποίο πρέπει να στοχεύουν οι θεραπείες για το Αλτσχάιμερ
Υγεία
09/01/2026 - 17:00
Πως μια γυναίκα μπορεί να έχει ποιότητα ζωής στην ώριμη ηλικία
Υγεία
09/01/2026 - 16:00
Οι ιοί που προκαλούν αυξημένο συναγερμό στους ειδικούς για το 2026
Υγεία
09/01/2026 - 15:00
Θεμιστοκλέους: «Στόχος μας η ένταξη των νοσηλευτών στα Βαρέα και Ανθυγιεινά μέσα στους επόμενους μήνες»
Πολιτική Υγείας
09/01/2026 - 14:00
Γρίπη: Αύξηση εισαγωγών κατά 45% και επανέναρξη σχολείων - Τι πρέπει να ξέρουν οι γονείς
Υγεία
09/01/2026 - 13:00
Το "πρόσωπο της κεντρικής θέρμανσης": Πώς να θωρακίσετε την επιδερμίδα σας από την ξηρότητα
Ομορφιά
09/01/2026 - 12:00
Γρίπη: Γιατί η μάσκα και ο καθαρισμός του αέρα είναι οι καλύτερες συνταγές προστασίας
Υγεία
09/01/2026 - 11:00
Βουλωμένη μύτη: Πότε τα ρινικά σπρέι μπορεί να επιδεινώσουν το πρόβλημα
Υγεία
09/01/2026 - 10:00
Συμπληρώματα και βιταμίνες: Οι κίνδυνοι υπερδοσολογίας και αλληλεπιδράσεων
Υγεία
09/01/2026 - 08:51
Όμιλος Τσέτη: Η InterMed «Innovative Company» στα Diamonds of the Greek Economy
Pharma News
08/01/2026 - 20:44
Υδατάνθρακες στην «πυρά»: Είναι τελικά τόσο επιζήμιοι για την υγεία μας;
Διατροφή
08/01/2026 - 20:19
Το «ταξίδι» μιας ασθενούς με μηνιγγίωμα: Από τη διάγνωση έως την ανάρρωση
Patient Talk
08/01/2026 - 18:58
Άγιος Σάββας: Στα εγκαίνια εννέα ανακαινισμένων χειρουργικών κλινών ο Μητσοτάκης
Πολιτική Υγείας
08/01/2026 - 18:16
Ο ΕΜΑ ενέκρινε νέα δόση 7,2 mg σεμαγλουτίδης για απώλεια βάρους 20,7% κατά μέσο όρο
Pharma News
08/01/2026 - 16:48
ΠΦΣ: Περισσότερα από 5.000 φαρμακεία στη δράση πρόληψης κατά της παχυσαρκίας
Pharma Policy
08/01/2026 - 16:26
Τα συντηρητικά των τροφίμων αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνων και διαβήτη τύπου 2
Διατροφή
08/01/2026 - 16:00
Η άσκηση είναι εξίσου καλή με την ψυχοθεραπεία στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης
Ψυχική Υγεία
08/01/2026 - 15:00
Ένεση με νανοπεπτίδια μπορεί να προστατεύσει τον εγκέφαλο μετά από ισχαιμικό επεισόδιο
Υγεία
08/01/2026 - 14:00
Καρκινικοί όγκοι ενός αιώνα μπορεί να αποκαλύψουν γιατί ο καρκίνος του εντέρου είναι πλέον πιο συχνός στους νέους
Υγεία
08/01/2026 - 13:00
Εγκαινιάστηκαν οι ανακαινισμένες χειρουργικές αίθουσες στον «Άγιο Σάββα»
Πολιτική Υγείας
08/01/2026 - 12:11
Δρ. ChatGPT; Η OpenAI λανσάρει έναν ψηφιακό βοηθό υγείας - Τι θα γίνει με τα προσωπικά δεδομένα
Digital Health
08/01/2026 - 12:00
Παραβατικότητα των νέων στην Ελλάδα: Η τιμωρία και τα φόβητρα δεν αποδίδουν - Τι προτείνουν οι ειδικοί
Health Talk
08/01/2026 - 11:00
Φάτε πρωτεΐνη, κόψτε το τηγάνισμα: Οι νέες διατροφικές οδηγίες της κυβέρνησης Τραμπ
Διατροφή
08/01/2026 - 10:00
Όσοι διακόπτουν τις ενέσεις απώλειας βάρους ανακτούν τα κιλά 4 φορές πιο γρήγορα
Υγεία
08/01/2026 - 09:00
Νέες οδηγίες για τον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας
Υγεία
07/01/2026 - 21:06
Να συμπεριληφθούν οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ Προσωπικοί Ιατροί στην εξέταση για την παχυσαρκία
Πολιτική Υγείας
07/01/2026 - 19:58

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το "πρόσωπο της κεντρικής θέρμανσης": Πώς να θωρακίσετε την επιδερμίδα σας από την ξηρότητα
Ομορφιά
09/01/2026 - 12:00
Βουλωμένη μύτη: Πότε τα ρινικά σπρέι μπορεί να επιδεινώσουν το πρόβλημα
Υγεία
09/01/2026 - 10:00
Γρίπη: Αύξηση εισαγωγών κατά 45% και επανέναρξη σχολείων - Τι πρέπει να ξέρουν οι γονείς
Υγεία
09/01/2026 - 13:00
Οι ιοί που προκαλούν αυξημένο συναγερμό στους ειδικούς για το 2026
Υγεία
09/01/2026 - 15:00
Εξωσωματική: Μέθοδος αναζωογόνησης των ωαρίων γυναικών μεγάλης ηλικίας υπόσχεται υψηλότερα ποσοστά επιτυχίας
Υγεία
10/01/2026 - 09:05
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo