ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Παρασκευής: «Η πνευμονία στην Κίνα πιθανότατα δεν αφορά μια νέα πανδημία»

Υγεία
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Καθησυχαστικός για την πνευμονία στην Κίνα εμφανίστηκε ο καθηγητής Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και μέλος στο ΔΣ του ΕΟΔΥ, Δημήτρης Παρασκευής, επισημαίνοντας ωστόσο ότι χρειάζονται περισσότερα στοιχεία προκειμένου να βγουν πιο ασφαλή συμπεράσματα.
Σάββατο, 02/12/2023 - 19:29
— Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
News4Health Team News4Health Team

Σύμφωνα με τον κ. Δημήτρη Παρασκευή «το πιο πιθανό σενάριο είναι να μην αφορά μία νέα πανδημία, η πνευμονία στην Κίνα και ο βασικός λόγος είναι ότι εμφανίζεται κυρίως σε παιδιά. Αν επρόκειτο για ένα νέο παθογόνο, τότε θα αναμέναμε να εμφανίζεται σε όλο τον πληθυσμό και ιδιαίτερα στις ευάλωτες ομάδες, που συνήθως είναι άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Σε κάθε περίπτωση δεν μπορούμε να είμαστε απόλυτα βέβαιοι», μιλώντας στο Πρακτορείο Fm και στην Τάνια Μαντουβάλου.

Ο κ. Παρασκευής μεταξύ άλλων, εξηγεί τους λόγους που πιθανά προέκυψε η έξαρση των κρουσμάτων πνευμονίας σε παιδιατρικό πληθυσμό της Κίνας, και έχει θορυβήσει την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα.

Ο καθηγητής, επικαλούμενος πάντα στοιχεία που έχουν αναφέρει οι αρχές της Κίνας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, επισημαίνει ότι πρόκειται για λοιμώξεις του αναπνευστικού, που εντοπίζονται κυρίως σε παιδιά και αφορούν γνωστά παθογόνα, τα οποία κυκλοφορούν αυτή την περίοδο, όπως ο ιός της γρίπης, ο RSV, ή ο Sars- Cov2. Αυτό το οποίο μάλλον έχει συμβεί στην Κίνα, διευκρινίζει, είναι αυτό που συνέβη στον υπόλοιπο κόσμο το Φθινόπωρο του 2022. «Λόγω της παύσης των περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό, είχαμε αυξημένη κυκλοφορία των αναπνευστικών ιών, με έμφαση στα παιδιά, τα οποία δεν είχαν εκτεθεί σε αυτά τα παθογόνα, τα προηγούμενα δύο έτη».

Ωστόσο ο κ. Παρασκευής τονίζει ότι οι ειδικοί, όπως έχει αναφέρει ο ΠΟΥ, χρειάζονται περισσότερα στοιχεία για πιο ασφαλή συμπεράσματα. «Θέλω παράλληλα να εκφράσω και την ελαφρά αμφιβολία ή επιφύλαξη, ελλείψει περισσότερων στοιχείων, αναφορικά με το ποια παθογόνα σχετίζονται με αυτές τις λοιμώξεις στον παιδιατρικό πληθυσμό της Κίνας, στην παρούσα φάση».

Παιδιά και κοξάκι

Για τον ιό κοξάκι ο κ. Παρασκευής αναφέρει ότι αυτή την περίοδο παρουσιάζει έξαρση, η οποία προκύπτει τόσο από την συνδρομική επιτήρηση (σσ: την επιδημιολογική επιτήρηση μόνο σε όσους έχουν συμπτώματα) που γίνεται συστηματικά μόνο στη Θεσσαλία, όπου εκεί ήταν οι πρώτες ενδείξεις, αλλά και από επικοινωνία με παιδιατρικά νοσοκομεία. «Επειδή το νόσημα δεν καταγράφεται, δεν έχουμε μία σαφή εικόνα αν παρουσιάζεται πτωτική τάση το τελευταίο διάστημα. Από στοιχεία της επιτήρησης που αφορούν σοβαρές λοιμώξεις του αναπνευστικού έχουμε μία αυξημένη κυκλοφορία των εντεροϊών και των ρινοϊών», αναφέρει ο καθηγητής.

Σε ερώτηση για το τι θα πρέπει να προσέξουν οι γονείς, ο κ. Παρασκευής απαντά: «Αν το παιδί εμφανίσει κάποια συμπτώματα, όπως πυρετό, εξάνθημα, συμπτώματα από το ανώτερο αναπνευστικό ή και το γαστρεντερικό, θα πρέπει να παραμείνει σε απομόνωση στο σπίτι και οι γονείς θα πρέπει να ενημερώσουν τη σχολική μονάδα, η οποία όμως δεν χρειάζεται να κλείσει. Αυτό το οποίο έχει σημασία να τονίσουμε είναι ότι παρότι η ανάρρωση συμβαίνει σε λίγες μέρες, ο ιός παραμένει στα κόπρανα για μερικές εβδομάδες μετά. Και αυτό θα πρέπει να είναι σε γνώση των εργαζομένων στους παιδικούς και τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, έτσι ώστε να τηρούνται μέτρα υγιεινής και πρόληψης προκειμένου να ελαχιστοποιείται η έκθεση στον ιό, ακόμα και σε παιδιά που έχουν αναρρώσει».

Η κυκλοφορία του κορονοϊού στην κοινότητα

Όσον αφορά τον κορονοϊό ο καθηγητής αναφέρει ότι σημειώθηκε μία πτωτική τάση μέχρι τις προηγούμενες δύο εβδομάδες, τώρα παρατηρείται μία σταθεροποίηση, που σημαίνει ότι δεν παρατηρείται αύξηση της κυκλοφορίας του, ωστόσο ο ιός κυκλοφορεί σε σχετικά υψηλά επίπεδα. «Αυτή η περίοδος ενδείκνυται ιδιαίτερα για τον εμβολιασμό των ευάλωτων ομάδων με το επικαιροποιημένο εμβόλιο, το οποίο παρέχει ικανοποιητική προστασία έναντι των υπό παραλλαγών που κυκλοφορούν. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο κίνδυνος θανάτου έχει μειωθεί σημαντικά, αλλά παραμένει υπολογίσιμος για αυτά τα άτομα. Και πλέον ο εμβολιασμός δεν απαιτείται να γίνεται σε σύντομα χρονικά διαστήματα, αλλά περίπου σε διάστημα ενός έτους». Αναφορικά με τις υπόλοιπες ιογενείς λοιμώξεις, ο κ. Παρασκευής λέει ότι προς το παρόν δεν παρατηρείται αύξηση. «Αυτή αναμένεται να συμβεί κατά πάσα πιθανότητα μετά από ένα μήνα, δηλαδή μετά την περίοδο των εορτών. Και θα αφορά τις γνωστές λοιμώξεις που κυκλοφορούν σε κάθε χειμερινή περίοδο , δηλαδή τη γρίπη, τον rsv, και άλλες πιθανές βακτηριακές λοιμώξεις του αναπνευστικού».

Μέρος της ζωής μας ιοί και παθογόνα

Διαβάζουμε συνεχώς για καινούργια παθογόνα, μετά και την πανδημία του κορονοϊού. Γιατί τόσα πολλά μαζεμένα και γιατί τώρα; Τι ποσοστό ευθύνης φέρει η κλιματική αλλαγή, που πρωταγωνιστεί πλέον στη ζωή μας, τίθεται το ερώτημα στον καθηγητή Δημήτρη Παρασκευή: «Μάλλον έχουμε ευαισθητοποιηθεί περισσότερο και μας κάνουν περισσότερο εντύπωση όλα αυτά, λόγω της πανδημίας. Οι ιοί και τα παθογόνα είναι μέρος της ζωής μας, είναι κομμάτι της καθημερινότητας μας. Υπενθυμίζω ότι είχαμε επιδημίες του Έμπολα το 2014 και το 2015, του δάγκειου πυρετού στη Λατινική Αμερική το προηγούμενο διάστημα. Δηλαδή έχουμε πολύ συχνά επιδημίες και αυξημένη κυκλοφορία παθογόνων, λόγω της επαφής μας με ζώα και λόγω των συνθηκών που έχουν να κάνουν με τον σύγχρονο τρόπο ζωής. Η εμφάνιση νέων παθογόνων δεν οφείλεται αποκλειστικά στην κλιματική αλλαγή. Ωστόσο η κλιματική αλλαγή δημιουργεί και θα δημιουργεί συνθήκες που αυξάνουν τον κίνδυνο για εμφάνιση νέων παθογόνων, αλλά δεν είναι η μοναδική παράμετρος. Ως εκ τούτου θα πρέπει να εμπιστευόμαστε τους γιατρούς μας, την επιστήμη και να συμβουλευόμαστε τους ειδικούς για μέτρα πρόληψης, θεραπείας, ή ενίσχυσης της ανοσίας μας».

  • ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
  • ΚΙΝΑ
  • ΠΝΕΥΜΟΝΙΑ
  • ΠΑΝΔΗΜΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Οκτώ ερωταπαντήσεις για τις διευκολύνσεις στους τραυματίες της τραγωδίας των Τεμπών
Οκτώ ερωταπαντήσεις για τις διευκολύνσεις στους τραυματίες της τραγωδίας των Τεμπών 02 Δεκεμβρίου 2023
Αιματολογικές κακοήθειες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης 04 Δεκεμβρίου 2023
Αιματολογικές κακοήθειες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η πείνα έπληξε περισσότερο τον ψυχισμό των ανθρώπων από την ανεργία εν μέσω πανδημίας
Ψυχική Υγεία
07/04/2026 - 14:00

Η πείνα έπληξε περισσότερο τον ψυχισμό των ανθρώπων από την ανεργία εν μέσω πανδημίας

Ιός από θαλάσσια είδη προκαλεί σοβαρά οφθαλμικά προβλήματα και μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο
Υγεία
03/04/2026 - 10:00

Ιός από θαλάσσια είδη προκαλεί σοβαρά οφθαλμικά προβλήματα και μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο

Κινέζοι ιολόγοι μετέτρεψαν κουνούπια σε... εμβόλια που θωρακίζουν τις νυχτερίδες έναντι ιών
Υγεία
12/03/2026 - 16:00

Κινέζοι ιολόγοι μετέτρεψαν κουνούπια σε... εμβόλια που θωρακίζουν τις νυχτερίδες έναντι ιών

Η βαριά νόσηση από Covid, γρίπη ή πνευμονία αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα
Υγεία
12/03/2026 - 10:00

Η βαριά νόσηση από Covid, γρίπη ή πνευμονία αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα

Εξιτήριο για τη Σία Κοσιώνη μετά την πολυήμερη νοσηλεία λόγω πνευμονίας
Επικαιρότητα
05/02/2026 - 12:59

Εξιτήριο για τη Σία Κοσιώνη μετά την πολυήμερη νοσηλεία λόγω πνευμονίας

Βρεφικό γάλα: Ευρωπαϊκή οδηγία μειώνει στο ήμισυ το επιτρεπόμενο όριο της τοξίνης κερεουλίδη
Πολιτική Υγείας
03/02/2026 - 11:00

Βρεφικό γάλα: Ευρωπαϊκή οδηγία μειώνει στο ήμισυ το επιτρεπόμενο όριο της τοξίνης κερεουλίδη

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Παγκόσμια Εβδομάδα Εμβολιασμού 2026: Κάθε λεπτό σώζονται έξι ζωές παγκοσμίως
Υγεία
21/04/2026 - 18:34
Κοινή δράση του ΕΟΠΑΕ και του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης για την κοινωνική ένταξη των ωφελούμενων
Ψυχική Υγεία
21/04/2026 - 18:08
Παγκόσμια Ημέρα Αιμορροφιλίας: Ο 15χρονος αθλητής Γιάννης Λούγγος ποδηλατεί πέρα από τη νόσο
Pharma News
21/04/2026 - 17:43
Η ΕΙΝΑΠ ζητεί την άμεση προκήρυξη δύο θέσεων ουρολόγων στο ΚΑΤ
Επικαιρότητα
21/04/2026 - 17:18
Μήνας ευαισθητοποίησης για τους καρκίνους κεφαλής & τραχήλου και των όρχεων ο Απρίλιος
Patient Talk
21/04/2026 - 17:02
Ανάστροφη αρθροπλαστική ώμου: Πλεονέκτημα η άμεση επιστροφή στην καθημερινότητα
Health Talk
21/04/2026 - 16:44
Παγκόσμια πρωτιά και διάκριση για τη Μονάδα ΥΓΕΙΑ IVF Εμβρυογένεσις από την ESHRE
Υπηρεσίες Υγείας
21/04/2026 - 16:21
Οι 20 κορυφαίες εταιρείες της φαρμακοβιομηχανίας βάσει εσόδων
Pharma News
21/04/2026 - 16:00
Bayer AG: Στρατηγικές επιλογές το ισχυρό χαρτοφυλάκιο στα φάρμακα και το πρόγραμμα έρευνας και ανάπτυξης
Pharma News
21/04/2026 - 15:36
Επτά αιτήματα για το clawback σε επιστολή διαμαρτυρίας του ΙΣΑ και εννέα φορέων ΠΦΥ και ΔΦΥ
Πολιτική Υγείας
21/04/2026 - 15:16
Λέσβος: Σαράντα οκτώ κρούσματα αφθώδους πυρετού
Επικαιρότητα
21/04/2026 - 15:00
IgA νεφροπάθεια: Μονοκλωνικό για σπάνια αιματολογικά νοσήματα καταστέλλει τις πρωτεΐνες που την προκαλούν
Pharma News
21/04/2026 - 14:00
Οι επικίνδυνες απαντήσεις των chatbots για τις χημειοθεραπείες και η ανησυχία των ειδικών
Digital Health
21/04/2026 - 13:00
Γεωργιάδης στο SFEE Patient Think Tank: «Στόχος ένα διαφανές σύστημα με τον ασθενή στο επίκεντρο»
Pharma Policy
21/04/2026 - 12:34
Καρκίνος του παχέος εντέρου: Η προεγχειρητική ανοσοθεραπεία οδηγεί σε μηδενικό ποσοστό υποτροπών
Υγεία
21/04/2026 - 12:00
Πάρκινσον: Οι αλλαγές στο μικροβίωμα του εντέρου ενδέχεται να αποτελούν ένδειξη κινδύνου
Υγεία
21/04/2026 - 11:00
ΚΕΣΥ: Λήξη της θητείας Μπούμπα - Το σενάριο για τη διαδοχή
Πολιτική Υγείας
21/04/2026 - 10:56
Συντριπτική αποτυχία του AI στην διαφορική διάγνωση ασθενών
Digital Health
21/04/2026 - 10:32
H Eli Lilly πιο κοντά στο «Ιερό Δισκοπότηρο» της κυτταρικής θεραπείας
Pharma News
21/04/2026 - 09:51
Μπορεί το στοματικό διάλυμα να κάνει κακό στην καρδιά; Τι λένε οι ειδικοί
Υγεία
21/04/2026 - 09:00
Φόρουμ Δελφών: Πρώτη φορά πάνελ για τις κλινικές μελέτες με πρωτοβουλία του HACRO
Επικαιρότητα
21/04/2026 - 07:24
ΠΑΝΔΗΚΙ: Τα δυο κόμματα που στηρίζουν το «πραξικόπημα» στον ΠΙΣ
Επικαιρότητα
21/04/2026 - 03:49
Σημαντικά ετήσια αποτελέσματα για τα ιατρεία διακοπής καπνίσματος και αντιμετώπισης παχυσαρκίας του ΕΔΟΕΑΠ
Υγεία
21/04/2026 - 00:07
ΟΗΕ-ΕΕ: Άνω των 71 δισ. δολαρίων τα κονδύλια για την ανοικοδόμηση της Γάζας έως το 2036
Επικαιρότητα
20/04/2026 - 23:24
Όλα όσα πρέπει να περιέχει ένα φαρμακείο Πρώτων Βοηθειών για το αυτοκίνητο
Επικαιρότητα
20/04/2026 - 21:42
ΠΟΥ Ευρώπης: Έκθεση για τη χρήση AI στην υγειονομική περίθαλψη στα κράτη μέλη της ΕΕ
Digital Health
20/04/2026 - 21:01
Νέα μελέτη: Αθέατη απειλή για τη δημόσια υγεία η ηπατική ίνωση
Υγεία
20/04/2026 - 19:43
Σχοινάς: Σε τέσσερις πυλώνες η στήριξη της Λέσβου και της κτηνοτροφίας του ακριτικού νησιού
Επικαιρότητα
20/04/2026 - 19:21
Με επτά νέα οχήματα ενισχύεται η δωρεάν υπηρεσία μετακίνησης ΑμεΑ της ΟΣΥ
Επικαιρότητα
20/04/2026 - 18:56
Τι προκαλεί την ακμή γύρω από το στόμα και ποιες οι βασικές προϋποθέσεις για τη θεραπεία της
Health Talk
20/04/2026 - 18:14

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμού: Τρεις χώρες επιτυγχάνουν τον στόχο του 90% για τον εμβολιασμό κατά του HPV
Πολιτική Υγείας
20/04/2026 - 11:00
Καρκίνος πνεύμονα: Μπορεί η κατανάλωση περισσότερων λαχανικών και φρούτων να συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο στους κάτω των 50;
Διατροφή
20/04/2026 - 09:00
Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ενισχύει την εγκεφαλική λειτουργία
Διατροφή
20/04/2026 - 12:00
Eli Lilly: Κοντά σε εξαγορά της Kelonia Therapeutics έναντι ποσού που θα ξεπεράσει τα 2 δισ.
Pharma News
20/04/2026 - 13:00
ΙΣΑ: «Εκρηκτικό μείγμα το clawback του 2023, τα παλαιότερα χρέη και η προείσπραξη του 2026»
Πολιτική Υγείας
20/04/2026 - 14:19
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo