ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος: Η κλιματική αλλαγή αφορά άμεσα τους Πνευμονολόγους

Υγεία
UNSPLASH
Η Ομάδα Εργασίας της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας υποστηρίζει την ανάληψη περισσότερων μέτρων στη χώρα μας προκειμένου να βελτιωθεί η ποιότητα του αέρα.
Τετάρτη, 05/06/2024 - 00:09
— Photo: UNSPLASH
News4Health Team News4Health Team

Σήμερα, Τετάρτη 5 Ιουνίου, φορείς σε όλο τον κόσμο θα τιμήσουν την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, μια ετήσια εκδήλωση αφιερωμένη στην ευαισθητοποίηση και την προώθηση δράσεων για την προστασία του περιβάλλοντος.

Το φετινό μήνυμα «Η γενιά μας θα αποκαταστήσει τη Γη», επιδιώκει να ενισχύσει τις προσπάθειες για μία πιο συνειδητή γενιά σε σχέση με το περιβάλλον και την ανάγκη λήψης μέτρων για τον μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, τόσο στο περιβάλλον όσο και στην υγεία.

Η Ομάδα Εργασίας για τη Διακοπή του Καπνίσματος, την Προαγωγή της Υγείας και την Κλιματική Αλλαγή της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ΕΠΕ) σημειώνει ότι η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος είναι μια υπενθύμιση ότι όλοι μπορούμε να συμβάλουμε στην αποκατάσταση του πλανήτη μας. Αναλαμβάνοντας συλλογική δράση, μπορούμε να αποκαταστήσουμε τη ζημιά και να οικοδομήσουμε ένα βιώσιμο και υγιές μέλλον.

Ο πλανήτης μας αντιμετωπίζει πολλές περιβαλλοντικές προκλήσεις, όπως η κλιματική αλλαγή, η αποψίλωση των δασών, η ρύπανση και η απώλεια της βιοποικιλότητας. Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, οι ανθρώπινες δραστηριότητες έχουν αλλοιώσει περίπου το 75% της χερσαίας επιφάνειας της Γης, οδηγώντας σε άνευ προηγουμένου περιβαλλοντική υποβάθμιση.

Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής γίνονται όλο και πιο εμφανείς, με πιο συχνά και έντονα καιρικά φαινόμενα, την άνοδο της στάθμης της θάλασσας και τις μεταβαλλόμενες καιρικές συνθήκες που επηρεάζουν εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Η απώλεια της βιοποικιλότητας αποτελεί επίσης σημαντική απειλή, καθώς υπονομεύει την ανθεκτικότητα των οικοσυστημάτων και επηρεάζει την υγεία μας.

O Πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας Στέλιος Λουκίδης, Καθηγητής Πνευμονολογίας ΕΚΠΑ, επισημαίνει: «Η κλιματική αλλαγή αποτελεί ένα μέρος πλέον της καθημερινότητάς μας. Οι αλλαγές στο περιβάλλον έχουν μια σημαντική επίδραση στα αναπνευστικά νοσήματα. Η επίδραση αυτή φαίνεται όμως να αφορά σε μεγάλο ποσοστό ανθρώπους με χαμηλό κοινωνικο-οικονομικό status. Η αύξηση της θερμοκρασίας, οι φωτιές και οι πλημμύρες επηρεάζουν σημαντικά την καθημερινότητα των ασθενών με βρογχικό άσθμα και ΧΑΠ, αυξάνοντας τη χρήση των δομών υγείας. Παράλληλα, η έκθεση των παιδιών με τις κατάλληλες υποκείμενες παραμέτρους οδηγεί πολλές φορές στην ανάπτυξη νοσημάτων όπως το βρογχικό άσθμα. Αναρωτιέται κανείς λοιπόν: ποια θα ήταν τα μέτρα που θα έπρεπε να ληφθούν; Ας σταθούμε σε ένα από αυτά, που είναι η πρόσβαση σε δομές υγείας, ανθρώπων με κοινωνική ανισότητα».

Προστασία του περιβάλλοντος: Ζωτική προτεραιότητα για την υγεία

Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος (5 Ιουνίου), σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, πραγματοποίησε κοινή ενημερωτική εκδήλωση ανοικτή για το κοινό, το Σάββατο 1η Ιουνίου 2024, στην Καρδίτσα. Στόχος της δράσης ήταν αφενός η ευαισθητοποίηση του κοινού αλλά και της Πολιτείας σχετικά με την ανάγκη πρόληψης και αντιμετώπισης των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των κατοίκων της Περιφέρειας Θεσσαλίας, μιας περιοχής της χώρας μας που δοκιμάστηκε πρόσφατα.

Συνοψίζοντας τα μηνύματα της δράσης η κυρία Παρασκευή Κατσαούνου, Μέλος Δ.Σ. της ΕΠΕ, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, στη Μονάδα Πνευμονολογίας και Αναπνευστικής Ανεπάρκειας, Α΄ ΚΕΘ του ΓΝΑ «Ο Ευαγγελισμός», σημειώνει ότι: «Η κλιματική κρίση θέτει νέες προτεραιότητες στη ζωή μας και είναι πια απόλυτη ανάγκη να συνειδητοποιήσουμε όλοι και ο καθένας μας προσωπικά την ατομική μας ευθύνη απέναντι στα ζητήματα του περιβάλλοντος και της Δημόσιας Υγείας. Ο περιβαλλοντικός σχεδιασμός είναι απαραίτητος για να μειωθούν οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις των ανθρώπινων δραστηριοτήτων. Ωστόσο, είναι σημαντικό αφενός να υπάρχει εκπαίδευση των επιστημόνων και των πολιτών επ’ αυτού και αφετέρου η Πολιτεία να εφαρμόζει τις αρχές του. Η κλιματική αλλαγή αφορά άμεσα τους Πνευμονολόγους, καθώς η ατμοσφαιρική ρύπανση έχει σημαντικές επιπτώσεις σε νοσήματα όπως η ΧΑΠ, ο καρκίνος του πνεύμονα και οι λοιμώξεις του αναπνευστικού».

Ο κ. Νικόλαος Αθανασίου, Πνευμονολόγος, Συντονιστής της Ομάδας Εργασίας για τη Διακοπή του Καπνίσματος, την Προαγωγή της Υγείας και την Κλιματική Αλλαγή της ΕΠΕ, παραθέτει στοιχεία που δημοσιοποίησε το European Environment Agency (24/11/2023) για τη θνησιμότητα στην Ελλάδα το 2021:

  • 9.990 θάνατοι οφείλονταν σε έκθεση σε συγκεντρώσεις PM2,5 πάνω από το κατευθυντήριο επίπεδο του WHO των 5μg/m3 (μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα)
  • 2.110 θάνατοι οφείλονταν σε έκθεση σε συγκεντρώσεις NO2 πάνω από το κατευθυντήριο επίπεδο του WHO των 10μg/m3 (μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα)
  • 1.120 θάνατοι οφείλονταν σε βραχυπρόθεσμη έκθεση σε συγκεντρώσεις Ο3 πάνω από 70μg/m3 (μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα)

Στην ίδια έκθεση καταγράφεται σημαντική επιβάρυνση από τους ατμοσφαιρικούς ρύπους στη νοσηρότητα των ασθενών με χρόνια νοσήματα, καθώς και στο κόστος υγειονομικής περίθαλψης. Ο κ. Αθανασίου επισημαίνει: «αναμένουμε σημαντική επιδείνωση σε μελλοντικές εκθέσεις λόγω της περιβαλλοντικής καταστροφής και των πυρκαγιών που έχουν συμβεί τα τελευταία έτη στη χώρα μας».

Ως Ομάδα Εργασίας της ΕΠΕ υποστηρίζουμε την ανάληψη περισσότερων μέτρων στη χώρα μας προκειμένου να βελτιωθεί η ποιότητα του αέρα. Η αναθεώρηση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας με βάση τις επικαιροποιημένες Οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ, 2021) για την ατμοσφαιρική ρύπανση θα είναι ένα σημαντικό βήμα για την προστασία της Δημόσιας Υγείας, τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα που αναπνέουμε. Ο καθαρός αέρας είναι δικαίωμα όλων.

«Το αποτύπωμα του καπνίσματος στο περιβάλλον»

Η κυρία Ζαφειρία Μπαρμπαρέσσου, Πνευμονολόγος, Συντονίστρια της Ομάδας Εργασίας για τη Διακοπή του Καπνίσματος, την Προαγωγή της Υγείας και την Κλιματική Αλλαγή της ΕΠΕ, επισημαίνει ότι οφείλουμε να δούμε το αποτύπωμα που έχει στο περιβάλλον η παραγωγή και η κατανάλωση καπνού. H παραγωγή καπνού είναι μια παγκόσμια βιομηχανία, που περιλαμβάνει εκτεταμένες διαδικασίες καλλιέργειας, παραγωγής και διανομής. Η καλλιέργεια του καπνού και η παραγωγή των τσιγάρων έχει μεγάλες απαιτήσεις σε πόρους, όπως γη, νερό και μεγάλο οικονομικό αποτύπωμα. Και όλα αυτά για ένα προϊόν που σκοτώνει τους μισούς από τους χρήστες του και που δεν είναι απαραίτητο για την επιβίωσή μας. Τα οικοσυστήματα διαταράσσονται λόγω της αποψίλωσης των δασών, της υποβάθμισης του εδάφους, της μόλυνση του αέρα και του νερού. Σημαντικό ζήτημα είναι, επίσης, η έλλειψη προγραμμάτων διαχείρισης των απορριμμάτων των καπνικών προϊόντων. Ειδικότερα, τα αποτσίγαρα των παραδοσιακών τσιγάρων είναι το πιο συχνό σκουπίδι παγκοσμίως. Τα φίλτρα των τσιγάρων όμως δεν έχουν καμία προστατευτική επίδραση στην υγεία των καπνιστών. Βρίσκονται εκεί για να βελτιώσουν την εμπειρία του καπνίσματος και για να κάνουν πιο πιθανό ένας νέος να τα χρησιμοποιήσει ανοίγοντας ένα πακέτο τσιγάρα. Επιπλέον η απόρριψη των ηλεκτρονικών και θερμαινόμενων καπνικών προϊόντων ενέχει κινδύνους για τη μόλυνση του περιβάλλοντος και την πρόκληση πυρκαγιών. Οι μπαταρίες λιθίου από τα ηλεκτρονικά τσιγάρα έχουν καταγραφεί ως μία συχνή αιτία πυρκαγιών στην Καλιφόρνια, όπου 2/3 των νέων χρηστών τα απορρίπτουν σε κοινούς οικιακούς κάδους. Για να μετριαστεί η επίδραση της αλυσίδας παραγωγής και κατανάλωσης του καπνού είναι απαραίτητο να εφαρμοστούν στρατηγικές ρύθμισης των προϊόντων του καπνού και της καπνοβιομηχανίας. «Χρειαζόμαστε εκπαίδευση και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση του κοινού, όπως και οργανωμένα προγράμματα περισυλλογής των απορριμμάτων του καπνού και ανακύκλωσης των ηλεκτρονικών τσιγάρων» υπογραμμίζει η κυρία Μπαρμπαρέσσου, καταλήγοντας: «Η υγεία του πλανήτη μας είναι στα χέρια μας. Κάνοντας μικρές, βιώσιμες αλλαγές στον τρόπο ζωής μας, μπορούμε να συμβάλουμε στην αποκατάσταση της υγείας του πλανήτη μας, προστατεύοντας την υγεία μας και δημιουργώντας έναν καλύτερο κόσμο για τις μελλοντικές γενιές».

  • ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
  • ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ
  • ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΟΙ
  • ΕΠΕ
  • ΔΙΑΚΟΠΗ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η ρύπανση του αέρα σκοτώνει ετησίως εκατομμύρια από καρδιαγγειακά νοσήματα
Η ρύπανση του αέρα σκοτώνει ετησίως εκατομμύρια από καρδιαγγειακά νοσήματα 04 Ιουνίου 2024
Παρέμβαση παιδιάτρων σε παιδιά με αυξημένο βάρος στις Οινούσσες 05 Ιουνίου 2024
Παρέμβαση παιδιάτρων σε παιδιά με αυξημένο βάρος στις Οινούσσες

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κλιματική αλλαγή και καύσωνες: Οι επιστήμονες προβληματίζονται από τη συχνότητά τους
Επικαιρότητα
17/08/2026 - 17:02

Κλιματική αλλαγή και καύσωνες: Οι επιστήμονες προβληματίζονται από τη συχνότητά τους

Οι ακραίες θερμοκρασίες δυσχεραίνουν τις συνθήκες εργασίας - Η περίπτωση της Βρετανίας
Υγεία
14/08/2026 - 11:48

Οι ακραίες θερμοκρασίες δυσχεραίνουν τις συνθήκες εργασίας - Η περίπτωση της Βρετανίας

Τα... πιάτα μας γίνονται όλο και πιο φτωχά σε ποικιλία φρέσκων λαχανικών
Διατροφή
12/08/2026 - 13:34

Τα... πιάτα μας γίνονται όλο και πιο φτωχά σε ποικιλία φρέσκων λαχανικών

H «άγνωστη» πλευρά της κλιματικής αλλαγής: Οι ζεστές νύχτες επιβαρύνουν το σώμα
Υγεία
11/08/2026 - 09:42

H «άγνωστη» πλευρά της κλιματικής αλλαγής: Οι ζεστές νύχτες επιβαρύνουν το σώμα

Ζέστη χωρίς προηγούμενο στη δυτική Ευρώπη το δίμηνο Ιουνίου-Ιουλίου
Επικαιρότητα
10/08/2026 - 10:17

Ζέστη χωρίς προηγούμενο στη δυτική Ευρώπη το δίμηνο Ιουνίου-Ιουλίου

Lancet: Οι πυρκαγιές που τροφοδοτεί η κλιματική αλλαγή εξελίσσονται σε κρίση δημόσιας υγείας
Υγεία
03/08/2026 - 16:02

Lancet: Οι πυρκαγιές που τροφοδοτεί η κλιματική αλλαγή εξελίσσονται σε κρίση δημόσιας υγείας

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Γιατί μιλάμε στα κατοικίδια σαν να είναι μωρά; Η επιστήμη εξηγεί
Pet
18/08/2026 - 15:00
Αυξάνει η μουσική στο αυτοκίνητο τον κίνδυνο για θανατηφόρα τροχαία; Τι δείχνει νέα μελέτη
Υγεία
18/08/2026 - 14:00
ΙΣΑ: Ζητά άμεση συνάντηση με τη νέα διοίκηση του ΕΟΠΥΥ για clawback και Ψηφιακό Αποθετήριο
Πολιτική Υγείας
18/08/2026 - 13:25
Γυροειδής αλωπεκία: Σημαντική αναγέννηση των μαλλιών με φάρμακο για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα
Υγεία
18/08/2026 - 13:00
ΟΗΕ: Μόνο το 40% των υγειονομικών μονάδων παγκοσμίως διαθέτουν βασικές εγκαταστάσεις υγιεινής
Πολιτική Υγείας
18/08/2026 - 12:00
ΕΦΕΤ: Απόσυρση μαχαιροπήρουνων και πιάτων που πωλούνταν ως μπαμπού αλλά είχαν πλαστικό
Επικαιρότητα
18/08/2026 - 11:00
Η ζέστη απειλεί τους άνω των 60 περισσότερο απ' ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί
Υγεία
18/08/2026 - 10:00
Η καλοσύνη ως «φάρμακο»: Πώς οι πράξεις προσφοράς επηρεάζουν το σώμα
Υγεία
18/08/2026 - 09:00
Πρακτικές συμβουλές άσκησης και διατροφής κατά τη διάρκεια της θεραπείας του καρκίνου
Health Talk
17/08/2026 - 22:36
Γιατί οι έφηβοι ζητούν συναισθηματική υποστήριξη από τα chatbot και πόσο επικίνδυνο μπορεί να γίνει!
Ψυχική Υγεία
17/08/2026 - 21:44
Τραγωδία στη Σίφνο: Εντοπίστηκαν τρεις νεκροί σε ελικόπτερο που κατέπεσε
Επικαιρότητα
17/08/2026 - 20:58
Νοσηλευτές, κοινωνικοί λειτουργοί και ψυχολόγοι στις πυρόπληκτες περιοχές της Σαλαμίνας
Επικαιρότητα
17/08/2026 - 20:32
Αποκαλυπτικό ηχητικό: Υπερβολική δόση «σκότωσε» την Hayden Panettiere!
Επικαιρότητα
17/08/2026 - 19:57
Ιός Δυτικού Νείλου: Έξαρση κρουσμάτων στην Αττική - Στα νότια προάστια τα πιο βαριά περιστατικά
Υγεία
17/08/2026 - 19:13
Ο Δημήτρης Σταρόβας αποκαλύπτει πως ανέβηκε στην Χοζοβιώτισσα μετά την περιπέτεια με την υγεία του
Επικαιρότητα
17/08/2026 - 18:41
11 εύκολοι τρόποι για να πίνετε περισσότερο νερό μέσα στη μέρα
Διατροφή
17/08/2026 - 17:57
Κλιματική αλλαγή και καύσωνες: Οι επιστήμονες προβληματίζονται από τη συχνότητά τους
Επικαιρότητα
17/08/2026 - 17:02
Γίνεται σχέση χωρίς σεξουαλική επαφή; - Η απάντηση δεν είναι ίδια για όλα τα ζευγάρια
Ψυχική Υγεία
17/08/2026 - 16:18
Τι κρύβουν οι πάνες των μωρών; Νόμος στην Καλιφόρνια επιβάλλει τη δημοσίευση των υλικών τους
Πολιτική Υγείας
17/08/2026 - 15:30
"Πρόσωπο φερριτίνης": Τι είναι αυτός ο νέος όρος των social media και γιατί μπορεί να σάς αφορά
Υγεία
17/08/2026 - 14:30
Νέα πειραματική εξέταση αίματος εντοπίζει προκαρκινικές αλλοιώσεις του παχέος εντέρου
Υγεία
17/08/2026 - 13:30
Κοριοί: Γιατί αυξάνονται το καλοκαίρι και τι πρέπει να κάνουμε αν εμφανιστούν στο σπίτι
Υγεία
17/08/2026 - 12:29
Ιός Δυτικού Νείλου: Κρούσμα και στην Ολλανδία
Υγεία
17/08/2026 - 12:20
Πώς να γυρίσετε από τις διακοπές πραγματικά ανανεωμένοι – 4 προτάσεις των ειδικών
Ψυχική Υγεία
17/08/2026 - 11:30
Πέθανε αιφνίδια στα 36 της η ηθοποιός Hayden Panettiere
Επικαιρότητα
17/08/2026 - 10:30
Έμπολα : Η φονικότερη επιδημία στην ιστορία της ΛΔ του Κονγκό – Πάνω από 2.300 νεκροί
Υγεία
17/08/2026 - 09:30
Πυρκαγιά στη Σαλαμίνα: Τα νεότερα για την κατάσταση των εγκαυματιών
Επικαιρότητα
17/08/2026 - 08:13
Ιός του Δυτικού Νείλου: Η φετινή περίοδος από τις πιο δύσκολες - 12 άμεσα μέτρα πρόληψης
Πολιτική Υγείας
17/08/2026 - 08:05
Οκτώ τραυματίες, οι δύο ανήλικα παιδιά, σε τροχαίο με τρία ΙΧ και μια νταλίκα στο Άκτιο
Επικαιρότητα
14/08/2026 - 16:37
Πρόωρη εκσπερμάτιση και καλοκαίρι: Γιατί συμβαίνει και πως θα την αποφύγετε
Health Talk
14/08/2026 - 16:24

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ιός του Δυτικού Νείλου: Η φετινή περίοδος από τις πιο δύσκολες - 12 άμεσα μέτρα πρόληψης
Πολιτική Υγείας
17/08/2026 - 08:05
Τι κρύβουν οι πάνες των μωρών; Νόμος στην Καλιφόρνια επιβάλλει τη δημοσίευση των υλικών τους
Πολιτική Υγείας
17/08/2026 - 15:30
11 εύκολοι τρόποι για να πίνετε περισσότερο νερό μέσα στη μέρα
Διατροφή
17/08/2026 - 17:57
Πέθανε αιφνίδια στα 36 της η ηθοποιός Hayden Panettiere
Επικαιρότητα
17/08/2026 - 10:30
"Πρόσωπο φερριτίνης": Τι είναι αυτός ο νέος όρος των social media και γιατί μπορεί να σάς αφορά
Υγεία
17/08/2026 - 14:30
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo