ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Παγκόσμια Εβδομάδα Εμβολιασμών: Η αξία της πρόληψης έναντι των λοιμωδών νοσημάτων

Υγεία
Παγκόσμια Εβδομάδα Εμβολιασμών: Η αξία της πρόληψης έναντι των λοιμωδών νοσημάτων
Τρεις επιστημονικές εταιρείες ενώνουν τις δυνάμεις τους σε μια κοινή πρωτοβουλία ενημέρωσης των ατόμων κάθε ηλικίας σχετικά με τα οφέλη του εμβολιασμού
Παρασκευή, 26/04/2024 - 12:42
News4Health Team News4Health Team

Με αφορμή τη φετινή Παγκόσμια Εβδομάδα Εμβολιασμών (24-30/04/2024), εκπρόσωποι της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ΕΠΕ), της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων και της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, επισήμαναν πόσο σημαντικό είναι να αξιοποιείται στο έπακρο η ισχυρή ασπίδα πρόληψης, που προσφέρουν πλέον τα διαθέσιμα εμβόλια έναντι των λοιμωδών νοσημάτων.

Με το μήνυμα «Δεν αμελούμε τους εμβολιασμούς και δεν αφήνουμε περιθώριο στα λοιμώδη νοσήματα - Εμβολιαζόμαστε και προστατευόμαστε σύμφωνα με την ηλικιακή ομάδα που ανήκουμε», οι ειδικοί τόνισαν, επίσης, ότι πρέπει να τηρείται το χρονοδιάγραμμα του εμβολιασμού, ανάλογα με την ηλικία και άλλους παράγοντες κινδύνου, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι τα εμβόλια παρέχουν τη μέγιστη δυνατή προστασία κατά των λοιμώξεων, που μπορούν να προληφθούν μέσω του εμβολιασμού.

Ο εμβολιασμός των ηλικωμένων

Ιδιαίτερη προσοχή, μάλιστα, πρέπει να δίνεται στον εμβολιασμό ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας, µε χρόνια νοσήματα ή άλλους επιβαρυντικούς παράγοντες, όχι μόνο κατά τη φθινοπωρινή – χειμερινή περίοδο, η οποία χαρακτηρίζεται από έξαρση των λοιμώξεων του αναπνευστικού από ιούς (όπως η γρίπη, η COVID-19, ο RSV) ή βακτήρια (π.χ πνευµονιόκοκκος) αλλά και καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, σύμφωνα με τις οδηγίες του θεράποντος γιατρού τους.

Η συνέντευξη τύπου, που διοργανώθηκε στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης συνεργασίας των τριών επιστημονικών εταιρειών με στόχο την έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση του κοινού ότι η ανοσοποίηση του πληθυσμού όλων των ηλικιών, μπορεί να συμβάλει καίρια στην προστασία της ανθρώπινης ζωής και τη διασφάλιση καλύτερης ποιότητας ζωής για όλους, πραγματοποιήθηκε με την ευγενική χορηγία της Pfizer Hellas και την ευγενική υποστήριξη της GSK.

Ο Γενικός Γραμματέας της ΕΠΕ και Καθηγητής Πνευμονολογίας, Α’ Πανεπιστημιακή Πνευμονολογική Κλινική, Ιατρική Σχολή Ε.Κ.Π.Α., Πέτρος Μπακάκος, ανοίγοντας την εκδήλωση, δήλωσε ότι: «Η εμβολιαστική στρατηγική έναντι των λοιμώξεων του αναπνευστικού είναι σαφές ότι αποτελεί απαραίτητη προυπόθεση για την προαγωγή της δημόσιας υγείας, τη μείωση της νοσηρότητας του γενικού πληθυσμού και κυρίως ειδικών ομάδων με χρόνια νοσήματα και την ελάττωση του κόστους από τις νοσηλείες των πασχόντων».

Την εκδήλωση χαιρέτισε και ο κ. Νικόλαος Τζανάκης, Αντιπρόεδρος της ΕΠΕ, Πνευμονολόγος - Φυματιολόγος, Καθηγητής Πνευμονολογίας, Διευθυντής της Πανεπιστημιακής Πνευμονολογικής Κλινικής, Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Κρήτης.

Ο έρπητας ζωστήρας και ο HPV

Ο κ. Βασίλειος Παπασταμόπουλος, μέλος Δ.Σ. της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, Παθολόγος – Λοιμωξιολόγος, Διευθυντής Ε.Σ.Υ. και Διοικητικά & Επιστημονικά Υπεύθυνος του Ε’ Παθολογικού Τμήματος & Μονάδας Λοιμώξεων, Γ.Ν.Α. «Ο Ευαγγελισμός», αναφέρθηκε στον εμβολιασμό έναντι του έρπητα ζωστήρα, μια ιογενή λοίμωξη, που προκαλείται από την αναζωπύρωση του ιού της ανεμευλογιάς, λόγω προχωρημένης ηλικίας ή ανοσοκαταστολής, σημειώνοντας ότι: «Εκτιμάται πως έως ένα στα τρία άτομα θα αναπτύξει έρπητα ζωστήρα κατά τη διάρκεια της ζωής του. Ωστόσο, το ανασυνδυασμένο εμβόλιο κατά της νόσου είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό και συστήνεται για ενήλικες άνω των 60 ετών ή σε άτομα άνω των 18 ετών με συνυπάρχουσα ανοσοκαταστολή». Ως προς τον εμβολιασμό έναντι του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV), ο κ. Παπασταμόπουλος, τόνισε ότι: «Ο εμβολιασμός έναντι του HPV, που χορηγείται πριν την έναρξη της σεξουαλικής ζωής, έχει αποδείξει την αποτελεσματικότητά του και ενδείκνυται σε αγόρια και κορίτσια για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, καθώς επίσης και των καρκίνων του στοματοφάρυγγα».

«Επανεμφανίζονται λοιμώδη νοσήματα»

Ο κ. Αθανάσιος Μίχος, μέλος Δ.Σ. της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, Καθηγητής Παιδιατρικής - Λοιμωξιολογίας στην Α' Παιδιατρική Κλινική του Ε.Κ.Π.Α, Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία», υπογράμμισε ότι: «Η υπεραξία των εμβολίων επανέρχεται στο προσκήνιο καθώς επανεμφανίζονται λοιμώδη νοσήματα, που είχαμε ξεχάσει ή νομίζαμε ότι μπορούσαμε να εξαλείψουμε. Τα κρούσματα ιλαράς στην Ευρώπη το 2023 παρουσίασαν αύξηση 40 φορές. Παρότι τα μισά από αυτά αφορούσαν παιδιά κάτω των 5 ετών, ένα στα πέντε περιστατικά αφορά ενήλικες. Στην Ελλάδα, έχουν καταγραφεί ήδη το 2024 24 κρούσματα ιλαράς, τα 23 από αυτά αφορούν ενήλικες. Η ιλαρά είναι από τα πλέον μεταδοτικά νοσήματα και δεν είναι αθώα λοίμωξη, αφού ένας στους τρεις πάσχοντες θα παρουσιάσει επιπλοκές και ένας στους τέσσερις θα χρειαστεί νοσηλεία. Υπάρχει, όμως, και επανεμφάνιση του κοκκύτη, με αύξηση 10 φορές στα καταγεγραμμένα κρούσματα στην Ευρώπη. Στην Ελλάδα επίσημα έχουν καταγραφεί το 2024 120 κρούσματα κοκκύτη και 2 θάνατοι, με σημαντική υποεκτίμηση στους αριθμούς, αφού η εργαστηριακή διάγνωση δεν είναι εύκολη. Για τον κοκκύτη χρειάζεται να εμβολιάζονται και οι ενήλικες κάθε 10 χρόνια αφού και η νόσηση και ο εμβολιασμός δεν αφήνουν μόνιμη ανοσία. Η τήρηση του εμβολιαστικού προγράμματος είναι επένδυση για την κοινωνία αφού για κάθε 1 ευρώ που επενδύεται το όφελος σε άμεσα και έμμεσα κόστη έχει υπολογιστεί σε 8 ευρώ».

Οι λοιμώξεις του αναπνευστικού

Εκ μέρους της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, η οποία έχει ανακοινώσει και Οδηγίες για τον Εμβολιασμό ασθενών με αναπνευστικά νοσήματα, υπογραμμίστηκε ότι οι λοιμώξεις του αναπνευστικού αποτελούν σημαντικό αίτιο νοσηρότητας και θνητότητας. Το επιστημονικό περιοδικό Eurosurveillance, μάλιστα, εστίασε στην αύξηση της θνητότητας στην Ευρώπη, λόγω της αυξημένης επίπτωσης των ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού με την κορύφωση τριών ιών (γρίπη, SARS-COV2, RSV) να σημειώνεται τη διετία Φεβρουαρίου 2022 - 2024. Τόνισαν, ωστόσο, ότι είναι αναγκαίο, να καθοριστούν σαφώς οι ομάδες που κινδυνεύουν περισσότερο, ώστε να προτεραιοποιηθούν και να ενσωματωθεί ο προγραμματισμός του εμβολιασμού τους στην καθημερινή κλινική πρακτική, ιδιαίτερα εφόσον υπάρχουν πλέον πολλά διαθέσιμα όπλα στη φαρέτρα της επιστήμης.

Η κυρία Παρασκευή Κατσαούνου, Υπεύθυνη Δ.Σ. σε θέματα λοιμώξεων της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α, Μονάδα Πνευμονολογίας και Αναπνευστικής Ανεπάρκειας στο Α’ Κ.Ε.Θ., Γ.Ν.Α., «Ο Ευαγγελισμός», εστίασε στον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV), αναφέροντας ότι: «Στην Ευρώπη, για τους ηλικιωμένους ενήλικες ηλικίας 60 ετών και άνω, η λοίμωξη με RSV εκτιμάται ότι σχετίζεται ετησίως με περίπου 270.000 νοσηλείες και 20.000 καταγεγραμμένους νοσοκομειακούς θανάτους λόγω οξέων αναπνευστικών λοιμώξεων, που σχετίζονται με τον ιό. Επιπλέον, ο RSV θεωρείται η δεύτερη πιο συχνά αναγνωρισμένη αιτία ιογενούς πνευμονίας και ο δεύτερος σε συχνότητα ιός που προκαλεί παροξύνσεις σε ασθενείς με ΧΑΠ. Το φορτίο του ιού και στη χώρα μας φαίνεται να είναι αρκετά βαρύ, καθώς σύμφωνα με στοιχεία μελέτης του Γ.Ν.Α. «Ο Ευαγγελισμός» σε σύνολο 128 ασθενών, που νοσηλεύτηκαν το διάστημα Νοέμβριος 2022-Μάιος 2023, υπήρξε θνητότητα 16%. Οι ασθενείς με ΧΑΠ και καρδιαγγειακή συννοσηρότητα είχαν σημαντικά μεγαλύτερη πιθανότητα δυσμενούς κατάληξης (θάνατο), σε σύγκριση με όλες τις άλλες συννοσηρότητες. Σημαντικός είναι και ο αριθμός των ασθενών με άσθμα, που - μετά τη λοίμωξη με RSV- χρειάστηκε νοσηλεία λόγω σοβαρής παρόξυνσης άσθματος (13%)».

MPOLIA MESA

«Πρέπει να σημειώσουμε ότι η παρόξυνση σε ασθενείς με ΧΑΠ αποτελεί γεγονός ανάλογο με το έμφραγμα του μυοκαρδίου σε ασθενείς με καρδιαγγειακά νοσήματα, καθώς κινδυνεύουν να καταλήξουν τόσο άμεσα όσο και μέσα στο επόμενο έτος. Μάλιστα, ακόμη κι αυτοί που επιβιώνουν, εμφανίζουν περαιτέρω επιδείνωση της αναπνευστικής τους λειτουργίας, ποσοστό της οποίας δεν αναστρέφεται μετά την αποδρομή της παρόξυνσης. Επιπρόσθετα, η ανάγκη νοσηλείας για RSV (53%) συγκριτικά με αυτή σε ασθενείς με γρίπη (39.11%) ήταν μεγαλύτερη, εφόσον δεν είναι ακόμη διαθέσιμη θεραπεία για τον RSV στους ενήλικες, σε σύγκριση με τη γρίπη και τον κορωνοϊό, όπου αντιϊκά μπορούν να διατεθούν στις ομάδες υψηλού κινδύνου», σημείωσε η κυρία Κατσαούνου.

Ο εμβολιασμός κατά του RSV

Η ΕΠΕ, στις Οδηγίες της περιλαμβάνει σύσταση για τον εμβολιασμό έναντι του RSV με οποιοδήποτε από τα δύο διαθέσιμα εμβόλια (RSVPreF3, RSVpreF), που έχουν πάρει έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων το 2023 για την προστασία από τον RSV και κρίνονται αποτελεσματικά και ασφαλή. Συγκεκριμένα, η σύσταση αφορά ασθενείς με ΧΑΠ – ιδιαίτερα όσους πάσχουν και από καρδιαγγειακά νοσήματα -, ασθενείς με άσθμα, κυστική ίνωση, σοβαρή διάμεση πνευμονοπάθεια, σοβαρή πνευμονική υπέρταση. Επιπλέον, σε ασθενείς άνω των 65 ετών με μια συννοσηρότητα (ενδεικτικά σακχαρώδη διαβήτη, καρδιακή ανεπάρκεια, χρόνια νεφρική νόσο, ανοσοκαταστολή κτλ), σε όλα τα άτομα άνω των 70 ετών και στους επαγγελματίες υγείας.

O πνευμονιόκοκκος

«Οι λοιμώξεις από πνευμονιόκοκκο (Streptococcus pneumoniae) αποτελούν σημαντικό πρόβλημα δημόσιας υγείας διεθνώς. Η καλύτερη άμυνά μας και στην περίπτωση της λοίμωξης από πνευμονιόκοκκο είναι η πρόληψη μέσω του εμβολιασμού. Αυτό αποδεικνύει, άλλωστε, και το γεγονός ότι η ευρεία χρήση των πνευμονιοκοκκικών εμβολίων στα παιδιά είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση της συχνότητας αλλά και της θνησιμότητας της πνευμονίας από πνευμονιόκοκκο, τόσο στα παιδιά όσο και στους ενήλικες», υπογράμμισε η κυρία Αδαμαντία Λιαπίκου, MD PhD, Συντονίστρια της Ομάδας Λοιμώξεων Αναπνευστικού Συστήματος της ΕΠΕ και Συντονίστρια Διευθύντρια της 5ης Πνευμονολογικής Κλινικής του ΝΝΘΑ «Η Σωτηρία». «Και οι δύο διαθέσιμοι τύποι εμβολίων (συζευγμένα & πολυσακχαριδικά) έχουν αποδεδειγμένη δραστικότητα και ασφάλεια ενώ, μάλιστα, τα δύο νέα συζευγμένα πολυσακχαριδικά πνευμονιοκοκκικά εμβόλια (PCV15 & PCV20) προσφέρουν ευρύτερη κάλυψη ορότυπων και δραστικότητα 50-75% κατά της διηθητικής πνευμονιοκοκκικής νόσου και της πνευμονίας. Αξίζει, λοιπόν, για τη διασφάλιση της υγείας όλων μας, να τονίσουμε για άλλη μια φορά πόσο σημαντική είναι η συμμόρφωση με τις συστάσεις του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών, που σταθερά από το 2015 έως σήμερα, προβλέπει τον πνευμονιοκοκκικό εμβολιασμό όλων των ενηλίκων ≥65 ετών αλλά και των νεότερων ατόμων με επιβαρυντικό παράγοντα ή ανοσοκαταστολή».

Η γρίπη και οι επιπτώσεις της στη δημόσια υγεία

Η κυρία Βασιλική Γεωργακοπούλου, Συντονίστρια της Ομάδας Λοιμώξεων Αναπνευστικού Συστήματος της ΕΠΕ, Πνευμονολόγος – Φυματιολόγος, Επιμελήτρια Β’ στην Κλινική Παθολογικής Φυσιολογίας, Ιατρική Σχολή Ε.Κ.Π.Α, στην ομιλία της αναφέρθηκε στη γρίπη, τονίζοντας ότι είναι μια εξαιρετικά μεταδοτική ασθένεια του αναπνευστικού με παγκόσμιες επιπτώσεις στη δημόσια υγεία. «Η γρίπη προκαλεί έως και 650.000 θανάτους ετησίως σε παγκόσμιο επίπεδο και ο εμβολιασμός παραμένει το πιο αποτελεσματικό μέτρο πρόληψης, μειώνοντας τον κίνδυνο λοίμωξης κατά 40% έως 60%, όταν το εμβόλιο ταιριάζει με τα κυκλοφορούντα στελέχη. Να σημειώσουμε εδώ ότι ο ιός της γρίπης αλλάζει συνεχώς μέσω αντιγονικής μετατόπισης, καθιστώντας αναγκαία την ετήσια ενημέρωση των αντιγριπικών εμβολίων. Με αφορμή την Παγκόσμια Εβδομάδα, επισημαίνουμε την ανάγκη να προφυλάσσονται μέσω του εμβολιασμού έναντι της γρίπης ιδιαίτερα οι ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως είναι τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι, οι έγκυες γυναίκες και τα άτομα με χρόνιες παθήσεις. Παράλληλα, θα πρέπει να στηρίξουμε όλοι την προσπάθεια αύξησης της πρόσβασης σε εμβόλια αλλά και την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης, προκειμένου να βελτιωθούν τα ποσοστά εμβολιασμού του πληθυσμού και στη χώρα μας», δήλωσε η κυρία Γεωργακοπούλου.

  • ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ
  • ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΙ
  • ΠΡΟΛΗΨΗ
  • ΛΟΙΜΩΔΗ ΝΟΣΗΜΑΤΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ECDC: «Οι ηπατίτιδες B και C παραμένουν σημαντικές προκλήσεις για τη δημόσια υγεία στην ΕΕ»
ECDC: «Οι ηπατίτιδες B και C παραμένουν σημαντικές προκλήσεις για τη δημόσια υγεία στην ΕΕ» 25 Απριλίου 2024
Κατάχρηση στη χορήγηση αντιβιοτικών σε ασθενείς με COVID-19 διαπίστωσε ο ΠΟΥ 26 Απριλίου 2024
Κατάχρηση στη χορήγηση αντιβιοτικών σε ασθενείς με COVID-19 διαπίστωσε ο ΠΟΥ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δωρεάν εξετάσεις για την πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του δέρματος στη Θεσσαλονίκη
Πολιτική Υγείας
05/05/2026 - 03:26

Δωρεάν εξετάσεις για την πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του δέρματος στη Θεσσαλονίκη

Εμβολιασμοί ενηλίκων: Τα πιο απλά και αποτελεσματικά μέσα πρόληψης και προστασίας
Υγεία
30/04/2026 - 13:34

Εμβολιασμοί ενηλίκων: Τα πιο απλά και αποτελεσματικά μέσα πρόληψης και προστασίας

Λάρισα: Περισσότεροι από 5.000 πολίτες έδωσαν το παρών στο «Μαζί Μια Αγκαλιά»
Επικαιρότητα
27/04/2026 - 20:21

Λάρισα: Περισσότεροι από 5.000 πολίτες έδωσαν το παρών στο «Μαζί Μια Αγκαλιά»

ΣΦΕΕ: Πέντε κρίσιμοι παράγοντες για την επιτυχία των εμβολιαστικών προγραμμάτων που εφαρμόζονται στην Ελλάδα
Pharma Policy
23/04/2026 - 17:58

ΣΦΕΕ: Πέντε κρίσιμοι παράγοντες για την επιτυχία των εμβολιαστικών προγραμμάτων που εφαρμόζονται στην Ελλάδα

ΙΣΠ: Αποτελεσματική και ασφαλής πρόληψη για όλες τις ηλικίες τα εμβόλια
Υγεία
22/04/2026 - 19:49

ΙΣΠ: Αποτελεσματική και ασφαλής πρόληψη για όλες τις ηλικίες τα εμβόλια

Εικόνες και βίντεο από τη μεγάλη δράση του ΕΕΣ στο Σύνταγμα για την Υγεία και την πρόληψη
Επικαιρότητα
22/04/2026 - 16:48

Εικόνες και βίντεο από τη μεγάλη δράση του ΕΕΣ στο Σύνταγμα για την Υγεία και την πρόληψη

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ο ΕΕΣ διοργανώνει εκδήλωση τιμητικής διάκρισης για τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο
Επικαιρότητα
06/05/2026 - 00:08
Δωρεάν επιμορφωτικό σεμινάριο για την ασφαλή πλοήγηση των παιδιών στο Διαδίκτυο
Επικαιρότητα
05/05/2026 - 23:24
Την ενίσχυση των δημόσιων δομών υγείας ιδιαίτερα στην περιφέρεια, ζητεί ο ΙΣΑ
Υγεία
05/05/2026 - 22:39
Το πλήρες πρόγραμμα της εκδήλωσης «Η διατροφή μας σε κίνδυνο: Η κρυφή προώθηση των μεταλλαγμένων»
Επικαιρότητα
05/05/2026 - 22:04
Καμπανάκι ΕΣΑμεΑ για την πρόσβαση των ασθενών με σοβαρές και σπάνιες παθήσεις στις θεραπείες τους
Patient Talk
05/05/2026 - 21:54
Ομιλος IMITHEA: Στρατηγική συνεργασία με τη Roche Diagnostics
Υπηρεσίες Υγείας
05/05/2026 - 21:36
Κοινωνικό ζήτημα και προτεραιότητα δημόσιας υγείας η σεξουαλική επίθεση με το «χάπι του βιασμού»
Ψυχική Υγεία
05/05/2026 - 21:12
«Coolcations»: Η νέα τάση για καλοκαιρινές διακοπές μακριά από τους καύσωνες
Επικαιρότητα
05/05/2026 - 20:24
Μακροζωία και διαχείριση χρόνιων νοσημάτων στις παρεμβάσεις της Affidea στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών
Υπηρεσίες Υγείας
05/05/2026 - 20:01
Δωρεάν σεμινάρια πρώτων βοηθειών για τις «Νταντάδες της Γειτονιάς» από τον ΕΕΣ
Επικαιρότητα
05/05/2026 - 19:39
Μήνας δράσης ενάντια στον καρκίνο του δέρματος ο Μάιος με δωρεάν εξετάσεις σε όλη την Ελλάδα
Υγεία
05/05/2026 - 18:47
Παγκόσμια Ημέρα Άσθματος: Βίντεο του «Patient Talks» με ερωτήσεις ασθενών και απαντήσεις πνευμονολόγου
Patient Talk
05/05/2026 - 18:23
Υδροκεφαλία: Η σύγχρονη νευροχειρουργική αλλάζει τη ζωή των ασθενών
Health Talk
05/05/2026 - 17:57
Νέα κορυφαία διάκριση για την AbbVie: Κατέκτησε τη δεύτερη θέση στη λίστα Best Workplaces 2026
Pharma News
05/05/2026 - 17:34
Στο Μαιευτήριο «Έλενα Βενιζέλου» η δεύτερη στέγη γονέων από την RMH Ελλάς
Επικαιρότητα
05/05/2026 - 17:08
Φαρμασέρβ-Λίλλυ: «Κανονικά η κυκλοφορία και η διάθεση των ινσουλινών μας στην Ελλάδα»
Pharma News
05/05/2026 - 16:34
Πώς το ταγκό εκτός από την επαφή των σωμάτων προκαλεί και ...διεπαφή εγκεφάλων
Ψυχική Υγεία
05/05/2026 - 16:08
Πανελλήνιες 2026: Φυσικοθεραπευτικά εργαλεία για το άγχος των εξετάσεων
Ψυχική Υγεία
05/05/2026 - 15:43
Οφθαλμικές σταγόνες μπορούν να ελέγχουν τη μυωπία στους ενήλικες για 24 ώρες
Υγεία
05/05/2026 - 15:19
Σε λειτουργία από σήμερα η νέα εφαρμογή Φακέλου Ασφάλισης Υγείας του ΕΟΠΥΥ
Digital Health
05/05/2026 - 14:53
ΠΟΥ για συρροή χανταϊού στο κρουαζιερόπλοιο: Πιθανό το ενδεχόμενο «μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο»
Επικαιρότητα
05/05/2026 - 14:14
Τα συμπληρώματα ωμέγα-3 ενδέχεται να συνδέονται με ταχύτερη γνωστική έκπτωση στους ηλικιωμένους
Υγεία
05/05/2026 - 14:00
Σχολεία του Λονδίνου δοκιμάζουν την εικονική πραγματικότητα για την ανακούφιση του άγχους των μαθητών
Digital Health
05/05/2026 - 13:00
Τι είναι η αποσυνταγογράφηση και γιατί συζητείται όλο και πιο έντονα
Υγεία
05/05/2026 - 12:00
Πατίνια: Πλήρη κατάργηση σκέφτεται ο Χρυσοχοϊδης - Μέτρα επειγόντως ζητούν οι παιδίατροι
Επικαιρότητα
05/05/2026 - 11:14
Ο χυμός του κράνμπερι μπορεί να ενισχύσει τη δράση των αντιβιοτικών κατά των ουρολοιμώξεων
Διατροφή
05/05/2026 - 11:00
Πρόεδρος ΕΟΔΥ για χανταϊό: Εξαιρετικά χαμηλός ο κίνδυνος μετάδοσης
Υγεία
05/05/2026 - 10:00
Κρυοσυντηρημένος προ εφηβείας ορχικός ιστός παρήγαγε σπέρμα όταν εμφυτεύθηκε σε ενήλικα
Υγεία
05/05/2026 - 09:00
«Πίσω από τον καθρέφτη»: Ο ρόλος των επαγγελματιών ομορφιάς στην αναγνώριση της έμφυλης βίας
Επικαιρότητα
05/05/2026 - 07:21
Δωρεάν εξετάσεις για την πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του δέρματος στη Θεσσαλονίκη
Πολιτική Υγείας
05/05/2026 - 03:26

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Αύξηση των επιθέσεων σε υγειονομικές δομές εν μέσω πολέμων
Πολιτική Υγείας
04/05/2026 - 09:00
ΠΟΕΔΗΝ: SOS εκπέμπει το νοσοκομείο Λήμνου - Χωρίς αναισθησιολόγο και βασικές ειδικότητες
Πολιτική Υγείας
04/05/2026 - 11:00
Νέα ενέσιμη μορφή φαρμάκου ανοσοθεραπείας κατά του καρκίνου υπόσχεται μικρότερη παραμονή στο νοσοκομείο
Pharma News
04/05/2026 - 12:30
ΙΑΣΩ Γενική Κλινική: Με απόλυτη επιτυχία οι δύο πρώτες διακαθετηριακές επιδιορθώσεις μιτροειδούς βαλβίδας
Υπηρεσίες Υγείας
04/05/2026 - 14:21
Πρόστιμο σε δύο μεγάλες φαρμακευτικές για τις διαφημίσεις φαρμάκων κατά της παχυσαρκίας
Pharma News
04/05/2026 - 19:18
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo