ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Oστεοπόρωση: Η σιωπηλή ασθένεια που απειλεί ζωές - Πως θα διατηρήσετε υγιή τα οστά σας

Υγεία
FREEPIK
H οστεοπόρωση θεωρείται σιωπηλή ασθένεια, -κατ' άλλους σιωπηλή δολοφόνος- επειδή δεν υπάρχουν συμπτώματα μέχρι να εμφανιστεί το πρώτο κάταγμα.
Πέμπτη, 07/11/2024 - 13:56
— Photo: FREEPIK
Παναγιώτης Σπανός Παναγιώτης Σπανός

Η οστεοπόρωση είναι μια ασθένεια των οστών που χαρακτηρίζεται από μειωμένη οστική πυκνότητα και αντοχή, οδηγώντας σε εύθραυστα οστά γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο καταγμάτων, ιδίως στη σπονδυλική στήλη, τα ισχία και τους καρπούς.

Το Εθνικό Ίδρυμα Οστεοπόρωσης των ΗΠΑ εκτιμά ότι περισσότεροι από 10 εκατομμύρια Αμερικανοί πάσχουν από οστεοπόρωση. Άλλα 43 εκατομμύρια έχουν χαμηλή οστική μάζα, η οποία είναι ο πρόδρομος της οστεοπόρωσης. Μέχρι το 2030, ο αριθμός των ενηλίκων με οστεοπόρωση ή χαμηλή οστική μάζα εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά περισσότερο από 30%, σε 71 εκατομμύρια.

Οι λόγοι για την αύξηση αυτή περιλαμβάνουν παράγοντες που αφορούν τον τρόπο ζωής, κυρίως το κάπνισμα, η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας και η κατάχρηση αλκοόλ. Η γήρανση του πληθυσμού, μαζί με την ανεπαρκή προσοχή που δίνεται σε αυτή τη νόσο, είναι επίσης ο λόγος για τον οποίο η οστεοπόρωση βρίσκεται σε άνοδο.

Αν είστε μεγαλύτεροι σε ηλικία, μπορεί να σας αποθαρρύνει να διαβάσετε μέχρι το τέλος του αυτό το κείμενο και τα στατιστικά στοιχεία που περιέχει, ωστόσο οι ορθοπεδικοί γνωρίζουν ότι η οστεοπόρωση δεν είναι αναπόφευκτη. Το κλειδί για να έχετε υγιή οστά για μια ολόκληρη ζωή είναι να λάβετε ορισμένα απλά προληπτικά μέτρα, και μάλιστα όσο νωρίτερα, τόσο το καλύτερο.

Παρόλο που τα συμπτώματα δεν είναι εμφανή νωρίς, ορισμένα σημάδια θα δείξουν ότι τα οστά σας γίνονται πιο αδύναμα. Οι πιο σοβαρές επιπλοκές της οστεοπόρωσης είναι τα κατάγματα, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε χρόνιο πόνο, νοσηλεία, αναπηρία, κατάθλιψη, μειωμένη ποιότητα ζωής και αυξημένη θνησιμότητα. Παγκοσμίως, η οστεοπόρωση προκαλεί σχεδόν 9 εκατομμύρια κατάγματα ετησίως. Αυτό σημαίνει ένα οστεοπορωτικό κάταγμα κάθε τρία δευτερόλεπτα.

Απώλεια ύψους, πόνος στην πλάτη

Μικρά χτυπήματα ή πτώσεις μπορεί να οδηγήσουν σε κατάγματα, ιδίως στο ισχίο, τον καρπό ή τη σπονδυλική στήλη. Αυτού του είδους τα κατάγματα είναι συχνά το πρώτο σημάδι της νόσου.

Αν παρατηρήσετε ότι γίνεστε κοντύτεροι, η αιτία μπορεί να είναι κατάγματα συμπίεσης στη σπονδυλική στήλη. Και αυτό είναι ένα κοινό σύμπτωμα της οστεοπόρωσης.

Αν και είναι τυπικό για τους περισσότερους ανθρώπους να χάνουν ύψος καθώς μεγαλώνουν -περίπου 2,5 έως 3,8 εκατοστά κατά τη διάρκεια της ζωής τους- εκείνοι με οστεοπόρωση που έχουν πολλαπλά κατάγματα στη σπονδυλική στήλη μπορεί να χάσουν περισσότερα εκατοστά ύψους σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα.

Η καμπύλη στάση του σώματος ή οι αισθητές αλλαγές στη στάση του σώματος μπορεί να οδηγήσουν σε μια καμπουριασμένη πλάτη, η οποία θα μπορούσε να είναι σημάδι ότι η σπονδυλική σας στήλη αποδυναμώνεται και χάνει πυκνότητα.

Ο επίμονος πόνος στην πλάτη -και αυτός είναι αποτέλεσμα μικροσκοπικών καταγμάτων ή συμπίεσης της σπονδυλικής στήλης- είναι ένας ακόμα δείκτης

Ασβέστιο και βιταμίνη D

Η οστεοπόρωση δεν μπορεί να θεραπευτεί πλήρως, αλλά ορισμένοι παράγοντες που αφορούν τον τρόπος όπως η σωστή διατροφή μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο.

Το ασβέστιο και η βιταμίνη D είναι απαραίτητα για την υγεία των οστών. Το ασβέστιο συμβάλλει στη διατήρηση ισχυρών οστών, ενώ η βιταμίνη D βοηθά στην απορρόφηση του ασβεστίου. Οι γυναίκες άνω των 50 ετών και οι άνδρες άνω των 70 ετών θα πρέπει να καταναλώνουν τουλάχιστον 1.200 χιλιοστόγραμμα ασβεστίου ημερησίως από τη διατροφή του και, εάν αυτό είναι απαραίτητο, από συμπληρώματα.

Ο εύκολος τρόπος πρόσληψης ασβεστίου είναι μέσω των γαλακτοκομικών προϊόντων. Το γάλα, το γιαούρτι και το τυρί είναι από τις πλουσιότερες πηγές. Ένα φλιτζάνι γάλα παρέχει περίπου 300 χιλιοστόγραμμα ασβεστίου, το ένα τέταρτο της ημερήσιας απαίτησης. Αν είστε χορτοφάγος, το ασβέστιο περιέχεται σε πολλές φυτικές τροφές, όπως η σόγια, τα φασόλια, ο αρακάς, οι φακές, τα πορτοκάλια, τα αμύγδαλα και τα σκούρα φυλλώδη λαχανικά.

Οι ενήλικες θα πρέπει να στοχεύουν σε δύο έως τρεις μερίδες τροφίμων πλούσιων σε ασβέστιο καθημερινά. Η κατανάλωσή τους κατά τη διάρκεια της ημέρας με τα γεύματα βοηθά στη βελτίωση της απορρόφησης.

Η βιταμίνη D λαμβάνεται κυρίως από τα συμπληρώματα και την έκθεση στο ηλιακό φως που είναι και ο ευκολότερος τρόπος για να λάβετε τη συνιστώμενη δόση. Το σώμα σας θα παράγει αρκετή βιταμίνη D αν εκθέτετε τα χέρια, τα πόδια και το πρόσωπό σας στο άμεσο ηλιακό φως για 10 έως 30 λεπτά μεταξύ 10 π.μ. και 3 μ.μ., δύο έως τρεις φορές την εβδομάδα.

Αν και είναι καλύτερο να φοράτε κοντομάνικα πουκάμισα και σορτς κατά τη διάρκεια αυτής της σύντομης έκθεσης, δεν πειράζει να φοράτε γυαλιά ηλίου και να εφαρμόζετε αντηλιακό στο πρόσωπό σας. Το ηλιακό φως μέσα από ένα παράθυρο δεν θα έχει το ίδιο αποτέλεσμα, καθώς το γυαλί μειώνει την απορρόφηση των υπεριωδών ακτίνων που απαιτούνται για την παραγωγή βιταμίνης D. Τα άτομα με σκουρόχρωμο δέρμα ή όσοι ζουν σε λιγότερο ηλιόλουστες περιοχές, μπορεί να χρειάζονται περισσότερο ηλιακό φως για να έχουν το ίδιο αποτέλεσμα.

Εάν ο γιατρός σας έχει κάνει διάγνωση οστεοπόρωσης, είναι πιθανό το ασβέστιο και η βιταμίνη D που λαμβάνετε μόνο μέσω της διατροφής και της έκθεσης στον ήλιο να μην είναι αρκετά. Σε αυτή την περίπτωση είναι πιθανόν ο γιατρός σας να σας συστήσει την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.

{https://youtu.be/fSkwcqDT04s}

Χορός, άσκηση και αποφυγή του αλκοόλ

Η τακτική άσκηση είναι μια πρώτης τάξεως δραστηριότητα που μπορεί να βοηθήσει στην αποτροπή της οστεοπόρωσης. Το γρήγορο περπάτημα, το τρέξιμο και ο χορός, είναι εξαιρετικές επιλογές για την αύξηση της οστικής πυκνότητας. Η προπόνηση δύναμης, όπως η άρση βαρών, βοηθά στη σταθερότητα και την ευελιξία του σώματος, γεγονός που μειώνει τον κίνδυνο πτώσης.

Στόχος σας πρέπει να είναι τα 30 λεπτά άσκησης με βάρη για τουλάχιστον τέσσερις φορές την εβδομάδα, σε συνδυασμό με άλλες ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης για δύο φορές την εβδομάδα.

Ιδιαίτερα για τις γυναίκες, οι οποίες χάνουν την οστική πυκνότητα κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης αλλά και μετά από αυτή, η τακτική άσκηση είναι ζωτικής σημασίας. Η γυμναστική πριν από την εμμηνόπαυση θα μειώσει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης στα μετέπειτα χρόνια.

Εννοείται πως πρέπει να αποφύγετε τις βλαβερές συνήθειες όπως το κάπνισμα και η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ που μπορούν να αποδυναμώσουν την οστική πυκνότητα και να αυξήσουν τον κίνδυνο καταγμάτων.

Οι στρατηγικές πρόληψης των πτώσεων και η προπόνηση ισορροπίας είναι ζωτικής σημασίας και μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου καταγμάτων.

Διαλογή και θεραπεία

Οι γυναίκες πρέπει να αρχίσουν τον έλεγχο της οστεοπόρωσης στην ηλικία των 65 ετών, σύμφωνα με τις συστάσεις των ειδικών και τα σχετικά πρωτόκολλα. Οι άνδρες θα πρέπει να εξετάζουν το ενδεχόμενο προσυμπτωματικού ελέγχου εάν έχουν παράγοντες κινδύνου για οστεοπόρωση, δηλαδή το κάπνισμα, η χρήση αλκοόλ και χρόνιες ασθένειες όπως ο διαβήτης. Οι άνδρες άνω των 70 ετών διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο.

Η απεικονιστικές εξετάσεις, όπως η σάρωση οστικής πυκνότητας και οι ακτινογραφίες σπονδυλικής στήλης, μπορεί να βοηθήσουν στην επιβεβαίωση της οστεοπόρωσης και στην ανίχνευση καταγμάτων συμπίεσης. Αυτές οι βασικές εξετάσεις, σε συνδυασμό με την ηλικία και το ιατρικό ιστορικό, αρκούν για να υπάρξει μια σαφής διάγνωση.

Η αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης είναι μια μακροπρόθεσμη διαδικασία που απαιτεί συνεχή προσπάθεια για αλλαγές στον τρόπο ζωής. Η αναγνώριση των πρώιμων προειδοποιητικών σημάτων και η πραγματοποίηση αυτών των προληπτικών αλλαγών στον τρόπο ζωής είναι το πρώτο βήμα για την πρόληψη της νόσου και τη διατήρηση της υγείας των οστών σας.

Πηγή: TheConversation

  • ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ
  • ΟΣΤΑ
  • ΟΣΤΙΚΗ ΠΥΚΝΟΤΗΤΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ασημένιο μετάλλιο στη φοιτητική ομάδα iGEM του ΑΠΘ με θεραπευτικό πρότζεκτ για την Πολλαπλή Σκλήρυνση
Ασημένιο μετάλλιο στη φοιτητική ομάδα iGEM του ΑΠΘ με θεραπευτικό πρότζεκτ για την Πολλαπλή Σκλήρυνση 08 Νοεμβρίου 2024
ΕΟΔΥ: Σταθερή η θετικότητα στον κορονοϊό -Στους 17 οι νεκροί και 16 νέες διασωληνώσεις 07 Νοεμβρίου 2024
ΕΟΔΥ: Σταθερή η θετικότητα στον κορονοϊό -Στους 17 οι νεκροί και 16 νέες διασωληνώσεις

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ποιες βλάβες προκαλεί στα οστά η κατανάλωση αλκοόλ
Health Talk
24/06/2026 - 22:37

Ποιες βλάβες προκαλεί στα οστά η κατανάλωση αλκοόλ

Η ανακάλυψη μηχανισμού για πιο ισχυρά οστά γεννά ελπίδες για θεραπεία της οστεοπόρωσης
Υγεία
19/06/2026 - 09:00

Η ανακάλυψη μηχανισμού για πιο ισχυρά οστά γεννά ελπίδες για θεραπεία της οστεοπόρωσης

Σκληραίνοντας το σώμα μας: Η επιστήμη πίσω από την προπόνηση στις πολεμικές τέχνες
Fitness
12/06/2026 - 18:14

Σκληραίνοντας το σώμα μας: Η επιστήμη πίσω από την προπόνηση στις πολεμικές τέχνες

Οστεοπόρωση στους άνδρες: Επιπτώσεις και πρόληψη
Health Talk
05/06/2026 - 11:22

Οστεοπόρωση στους άνδρες: Επιπτώσεις και πρόληψη

Επιστήμονες μετέτρεψαν το μαλλί σε υλικό για την αποκατάσταση των οστών
Υγεία
27/04/2026 - 15:02

Επιστήμονες μετέτρεψαν το μαλλί σε υλικό για την αποκατάσταση των οστών

Μέτρηση Οστικής Πυκνότητας: Πότε πρέπει να γίνεται η εξέταση που προλαμβάνει την οστεοπόρωση
Υπηρεσίες Υγείας
20/04/2026 - 17:39

Μέτρηση Οστικής Πυκνότητας: Πότε πρέπει να γίνεται η εξέταση που προλαμβάνει την οστεοπόρωση

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ο ΕΕΣ βράβευσε 467 μαθητές που διακρίθηκαν στους διαγωνισμούς που διοργάνωσε ο τομέας νεότητας
Επικαιρότητα
27/06/2026 - 03:53
Νέα σειρά προϊόντων βρεφικών και παιδικών δερμοκαλλυντικών από την InterMed
Pharma News
27/06/2026 - 00:07
ΕΣΑμεΑ: Η νέα ΚΥΑ για τις μετακινήσεις δεν λύνει τα προβλήματα των ατόμων με αναπηρία
Patient Talk
26/06/2026 - 23:29
Δέσμευση Γεωργιάδη για θεσμικό διάλογο σχετικά με τη νέα Προγραμματική Σύμβαση των Κέντρων Πρόληψης
Πολιτική Υγείας
26/06/2026 - 22:46
Περισσότερα από 24.000 κουτιά φαρμάκων και προϊόντων υγείας διένειμαν σε ευάλωτους πληθυσμούς Givmed και Choose Love
Επικαιρότητα
26/06/2026 - 22:18
«Κρίκος Ζωής»: Νέα δεδομένα για τα άτομα με φαινυλκετονουρία από τις σύγχρονες θεραπείες
Patient Talk
26/06/2026 - 21:52
Φάρμακα GLP-1: Από την αντιμετώπιση του διαβήτη στην παχυσαρκία
Health Talk
26/06/2026 - 21:29
ΟΕΝΓΕ: Κάλεσμα σε απεργία στις 14 Ιουλίου ενάντια στην αναθεώρηση του Συντάγματος
Επικαιρότητα
26/06/2026 - 21:03
Ξεκινάει η δεύτερη φάση του ευρωπαϊκού προγράμματος COMBINE για τις συνδυασμένες κλινικές μελέτες και δοκιμές
Πολιτική Υγείας
26/06/2026 - 20:37
Eric Topol: «Η πρόληψη και η τεχνητή νοημοσύνη αλλάζουν το μέλλον της υγείας»
Επικαιρότητα
26/06/2026 - 20:16
ΕΦΕΤ: Ανάκληση μη ασφαλούς επιδορπίου γάλακτος πουτίγκας με γεύση σοκολάτας
Επικαιρότητα
26/06/2026 - 19:38
Σύλλογος καρδιοπαθών ζητάει αλλαγές στις μετεγγραφές φοιτητών με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις
Patient Talk
26/06/2026 - 18:44
Νέα έρευνα συνδέει την υγιεινή διατροφή με χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας - Ποια τρόφιμα να επιλέγουμε
Διατροφή
26/06/2026 - 18:09
ΕΟΦ: Διετές πιλοτικό πρόγραμμα για τα ηλεκτρονικά φύλλα οδηγιών στα νοσοκομειακά φάρμακα
Pharma Policy
26/06/2026 - 17:14
Εθελοντές του ΕΕΣ προσέφεραν πρώτες βοήθειες σε τραυματία τροχαίου
Επικαιρότητα
26/06/2026 - 16:53
Η απώλεια λιπώδους ιστού στην κοιλιά μπορεί να προστατέψει τον εγκέφαλο
Health Talk
26/06/2026 - 16:18
«Zoomies»: Γιατί ο σκύλος ή η γάτα σας κάνουν ξαφνικά ...σπριντ; Οι ειδικοί εξηγούν
Pet
26/06/2026 - 16:00
Σύλλογος «Επιστρέφω»: Σήμα κινδύνου για τις δημόσιες δομές θεραπείας των διαταραχών πρόσληψης τροφής
Patient Talk
26/06/2026 - 15:36
ΕΛΛΟΚ: Τριήμερο διεθνές φόρουμ για τον καρκίνο με έμφαση στην πολιτική, την έρευνα και τη χρηματοδότηση
Patient Talk
26/06/2026 - 15:17
Η εισπνεόμενη βιταμίνη D μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία των πνευμόνων
Υγεία
26/06/2026 - 15:00
Συστηματικός ερυθηματώδης λύκος: Μπορεί ένα προβιοτικό να αποτελέσει θεραπεία;
Υγεία
26/06/2026 - 14:00
Μητσοτάκης: Αντιμετωπίζουμε τα ζητήματα ψυχικής υγείας των παιδιών και των εφήβων με μεγάλη σοβαρότητα
Πολιτική Υγείας
26/06/2026 - 13:49
Οι επιστήμονες βρήκαν τρόπο να κάνουν τον εγκέφαλο να "πιστέψει" ότι κοιμήθηκε
Υγεία
26/06/2026 - 13:00
150 χρόνια από την ίδρυση της Lilly: Η ιστορίς ως θεμέλιο για το μέλλον της φαρμακοβιομηχανίας
Pharma News
26/06/2026 - 12:17
Εμβολιασμός: Λογική ή "ιατρική ελευθερία"; – Το παράδειγμα του αμερικανικού στρατού
Πολιτική Υγείας
26/06/2026 - 12:00
Έμπολα: Το σενάριο του τρόμου για 66.000 κρούσματα μέχρι το φθινόπωρο
Επικαιρότητα
26/06/2026 - 11:00
Παγκόσμια Ημέρα Ναρκωτικών: Οι αλλαγές στον χάρτη των εξαρτήσεων και το νέο μοντέλο αντιμετώπισης
Πολιτική Υγείας
26/06/2026 - 10:30
Η ακραία ζέστη παραλύει τα νοσοκομεία στη Μεγάλη Βρετανία - Νοκ άουτ εξοπλισμός και γιατροί
Επικαιρότητα
26/06/2026 - 10:00
Μεταστατικός τριπλά αρνητικός καρκίνος του μαστού: Έγκριση δύο νέων θεραπευτικών σχημάτων από τον FDA
Υγεία
26/06/2026 - 09:00
Σκληρόδερμα: Σπάνιο, χρόνιο και συστηματικό αυτοάνοσο νόσημα που αργεί να διαγνωστεί
Patient Talk
26/06/2026 - 07:28

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Screening καρκίνου πνεύμονα: Από τις εξαγγελίες στην ανάγκη για σαφές επιχειρησιακό σχέδιο
Πολιτική Υγείας
24/06/2026 - 11:00
Έμπολα: Οι ΗΠΑ στέλνουν πειραματικές θεραπείες στο Κονγκό
Πολιτική Υγείας
24/06/2026 - 09:00
Επίσημη έναρξη της συνεργασίας KALTEQ και ZEISS: "Πρωτοποριακές λύσεις για τους Έλληνες ιατρούς και ασθενείς"
Υπηρεσίες Υγείας
24/06/2026 - 10:38
Καρδιαγγειακή υγεία: Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητεί εντατικοποίηση της πρόληψης
Πολιτική Υγείας
24/06/2026 - 12:40
ΕΟΠΥΥ: Τελετή παράδοσης - παραλαβής παρουσία Γεωργιάδη
Πολιτική Υγείας
24/06/2026 - 14:16
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo