ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο νέος κοροναϊός μπορεί να μεταδίδεται και από τα μάτια

Υγεία
Ο νέος κοροναϊός μπορεί να μεταδίδεται και από τα μάτια
Ο νέος κοροναϊός Covid-19 δεν μεταδίδεται μόνο με την εισπνοή μολυσμένων σταγονιδίων ή από τα μολυσμένα χέρια, αλλά και με την επαφή μολυσμένων σταγονιδίων με τα μάτια, προειδοποιούν Κινέζοι οφθαλμίατροι.
Σάββατο, 22/02/2020 - 10:06
News4Health Team News4Health Team

Σε επιστολή τους στο κορυφαίο ιατρικό περιοδικό The Lancet, οι γιατροί από το First Hospital του Πανεπιστημίου Jilin αναφέρουν ότι η πιθανότητα μετάδοσης του ιού με την επαφή μολυσμένων σταγονιδίων με τα μάτια, έχει αγνοηθεί στην παρούσα επιδημία, προειδοποιώντας ότι η περίθαλψη των ασθενών χωρίς προστατευτικά των ματιών εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την υγεία όσων έρχονται σε στενή επαφή μαζί τους.

Όπως εξηγούν στην επιστολή τους, το πιο τρανταχτό παράδειγμα για την ορθότητα όσων λένε είναι η περίπτωση του Dr Guangfa Wang, μέλους της Κινεζικής Εθνικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για την πνευμονία. Ο ίδιος ο Dr Wang, ο οποίος είναι καθηγητής και επικεφαλής του Τμήματος Αναπνευστικής Ιατρικής στο First Hospital του Πανεπιστημίου του Πεκίνου, ανακοίνωσε στις 22 Ιανουαρίου ότι μολύνθηκε με τον ιό Convid-19 στη διάρκεια επιθεώρησης που έκανε στην πόλη Ουχάν, που είναι το επίκεντρο της επιδημίας.

Κατά την παραμονή του στην πόλη ο Dr Wang φορούσε διαρκώς μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας (respirator) με φίλτρο σωματιδίων που κατακρατεί πάνω από το 95% των σωματιδίων διαμέτρου κάτω από 5 μικροχιλιοστά (μm). Ωστόσο εκτός από τη μάσκα αυτή, που είναι γνωστή ως μάσκα Ν95, δεν φορούσε ειδικά γυαλιά για να προστατεύσει και τα μάτια του.

 Κίνα κοροναϊός

Αρκετές ημέρες μετά την επιστροφή του από το Ουχάν και πριν αρχίσει η πνευμονία, ο Dr Wang παρουσίασε ερυθρότητα στα μάτια του, την οποία αρχικά δεν αξιολόγησε. Όταν όμως νόσησε με πνευμονία και οι εξετάσεις του έδειξαν ότι έχει μολυνθεί από το νέο κορωνοϊό, συνειδητοποίησε ότι η μόνη πιθανή επαφή που μπορούσε να έχει μαζί του ήταν μέσω των ματιών του. Η περίπτωσή του δεν είναι η μοναδική που έχει αναφερθεί στην Κίνα. Γι' αυτό τον λόγο, ανάλογη προειδοποίηση έχει απευθύνει και η Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας (ΑΑΟ), η οποία ενημέρωσε σχετικώς τα μέλη της, δεδομένου ότι στις ΗΠΑ υπάρχουν ήδη κρούσματα του ιού.

Όπως εξηγεί η ΑΑΟ σε σχετικό ενημερωτικό σημείωμα, «προσωπικές μαρτυρίες ασθενών υποδηλώνουν ότι ο νέος κορωνοϊός μπορεί να προκαλέσει επιπεφυκίτιδα και πιθανώς μεταδίδεται όταν μικροσταγονίδια έρχονται σε επαφή με τον επιπεφυκότα. Γι' αυτό τον λόγο, οι ασθενείς που απευθύνονται στους οφθαλμιάτρους με επιπεφυκίτιδα και συμπτώματα του αναπνευστικού και οι οποίοι αναφέρουν πρόσφατα διεθνή ταξίδια, ιδιαίτερα αν πήγαν στην Κίνα, ή των οποίων συγγενείς έχουν επιστρέψει προσφάτως από την Κίνα, μπορεί να είναι μολυσμένοι με τον ιό Covid-19».

Η Ακαδημία συνιστά στους οφθαλμιάτρους να εξετάζουν και να φροντίζουν τους ασθενείς αυτούς φορώντας ειδικά προστατευτικά στη μύτη, στο στόμα και στα μάτια τους. Τη σύσταση αυτή προφανώς πρέπει να ακολουθούν όλοι όσοι φροντίζουν ασθενείς που ενδέχεται να είναι μολυσμένοι με τον νέο ιό ή έχουν ήδη διαγνωστεί με αυτόν.

Πώς μπορεί όμως ο κορωνοϊός να μεταδοθεί χωρίς βήχα και φτάρνισμα; «Κατά την αναπνοή απελευθερώνονται στο αέρα μικροσταγονίδια, που προέρχονται βαθιά μέσα από τους πνεύμονες. Τα μικροσταγονίδια αυτά μπορεί εύκολα να μεταφέρουν παθογόνους μικροοργανισμούς στο επιθήλιο του επιπεφυκότα», απαντά ο χειρουργός-οφθαλμίατρος Δρ. Αναστάσιος-Ι. Κανελλόπουλος, MD, ιδρυτής και επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Οφθαλμολογίας LaserVision, καθηγητής Οφθαλμολογίας Πανεπιστημίου Νέας Υόρκης, NYU Medical School. «Από εκεί, η είσοδος των παθογόνων στον οργανισμό είναι θέμα χρόνου. Ιδιαίτερα οι ιοί που προκαλούν αναπνευστικές λοιμώξεις, μεταδίδονται εύκολα μέσω των ματιών, ακόμα κι αν απλώς τα αγγίξουμε με μολυσμένα χέρια. Γι' αυτό και πάγια σύσταση των υγειονομικών Αρχών είναι να αποφεύγουμε την επαφή των χεριών με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα σε περιόδους έξαρσης της γρίπης και του κοινού κρυολογήματος (ιώσεων). Ακόμα και ο κορωνοϊός SARS που προκάλεσε επιδημία σε αρκετές χώρες το 2003, μεταδίδεται εύκολα με την άμεση ή έμμεση επαφή με τους βλεννογόνους των ματιών, του στόματος ή/και της μύτης».

Σύμφωνα με τους Κινέζους επιστήμονες και την ΑΑΟ, εφόσον από τους εκτεθειμένους βλεννογόνους του προσώπου και τα απροστάτευτα μάτια αυξάνεται ο κίνδυνος μετάδοσης του κορωνοϊού SARS, το πιθανότερο είναι πως και η έκθεσή τους στον ιό Covid-19 μπορεί να οδηγήσει σε οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού. Επιπλέον, δεν χρειάζεται να έρθει κανείς σε επαφή με ασθενή για να μολυνθεί. Ολοένα περισσότερα περιστατικά (όπως η περίπτωση του Βρετανού που μόλυνε άλλους 10 ανθρώπους) δείχνουν ότι ο νέος κορωνοϊός μπορεί να μεταδίδεται και από ανθρώπους οι οποίοι δεν έχουν εκδηλώσει συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού.

Τα κυριότερα ύποπτα αναπνευστικά συμπτώματα της λοίμωξης από τον νέο κορωνοϊό Covid-19 είναι πυρετός, βήχας χωρίς φλέγματα, κόπωση ή/και δύσπνοια. Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να εμφανιστούν 2 έως 14 ημέρες μετά την μόλυνση του ατόμου. Ωστόσο υπάρχουν και άλλα, όπως μυϊκοί πόνοι, πονοκέφαλος, πονόλαιμος, διάρροια, ναυτία και έμετος κ.λπ. Πλέον σε αυτά πρέπει να προστεθεί και η επιπεφυκίτιδα, τονίζει η ΑΑΟ.

Ο επιπεφυκώς είναι ο λευκός χιτώνας του ματιού. Η επιπεφυκίτιδα, δηλαδή η φλεγμονή σε αυτόν, εκδηλώνεται καταρχάς με κοκκίνισμα των ματιών. Ανάλογα με την αιτία της (ιός, βακτήριο ή αλλεργία) μπορεί να υπάρξουν και πρόσθετα συμπτώματα, όπως αίσθημα καύσου (κάψιμο), τσούξιμο, αίσθηση ξένου σώματος μέσα στο μάτι, πυώδη εκκρίματα, αυξημένη παραγωγή δακρύων (δακρύρροια), κνησμός (φαγούρα), οίδημα (πρήξιμο) των βλεφάρων, παροδικό θόλωμα της όρασης («καθαρίζει» όταν ανοιγοκλείνουμε τα μάτια) ή, μερικές φορές, πόνος. Σημειώνεται ότι ο Dr Wang είναι ένας από τους ασθενείς με λοίμωξη από το νέο κορωνοϊό που έγιναν καλά. Ήταν ο πέμπτος ασθενής στο Πεκίνο που ανάρρωσε και πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο.

  • ΚΟΡΟΝΑΙΟΣ
  • ΜΑΤΙΑ
  • COVID 19
  • ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΙ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Κοροναϊός: Στην Αθήνα αύριο οι Έλληνες του Diamond Princess
Κοροναϊός: Στην Αθήνα αύριο οι Έλληνες του Diamond Princess 21 Φεβρουαρίου 2020
Πρόσβαση σε σωτήριες γονιδιακές θεραπείες για παιδιά στη χώρα μας 22 Φεβρουαρίου 2020
Πρόσβαση σε σωτήριες γονιδιακές θεραπείες για παιδιά στη χώρα μας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αγωγή γιατρών σε βάρος του Κένεντι τζούνιορ για την πολιτική του έναντι των εμβολιασμών κατά της Covid
Πολιτική Υγείας
08/07/2025 - 16:07

Αγωγή γιατρών σε βάρος του Κένεντι τζούνιορ για την πολιτική του έναντι των εμβολιασμών κατά της Covid

ΕΟΔΥ: Ένας θάνατος από covid-19 και 107 εισαγωγές την εβδομάδα 23-29 Ιουνίου
Υγεία
03/07/2025 - 18:34

ΕΟΔΥ: Ένας θάνατος από covid-19 και 107 εισαγωγές την εβδομάδα 23-29 Ιουνίου

Επιβραδύνεται ο εμβολιασμός των παιδιών παγκοσμίως - Συναγερμός για εκατομμύρια ζωές που βρίσκονται σε κίνδυνο
Πολιτική Υγείας
25/06/2025 - 10:00

Επιβραδύνεται ο εμβολιασμός των παιδιών παγκοσμίως - Συναγερμός για εκατομμύρια ζωές που βρίσκονται σε κίνδυνο

H Long Covid προκαλεί αναπηρία - Ανησυχητική η έλλειψη έξαρσης αυτό το καλοκαίρι
Υγεία
22/06/2025 - 09:28

H Long Covid προκαλεί αναπηρία - Ανησυχητική η έλλειψη έξαρσης αυτό το καλοκαίρι

Αντισώματα λάμα εξουδετερώνουν την COVID και τις μελλοντικές παραλλαγές της
Υγεία
18/06/2025 - 13:00

Αντισώματα λάμα εξουδετερώνουν την COVID και τις μελλοντικές παραλλαγές της

Σε εγρήγορση το ECDC για νέα παραλλαγή της COVID-19 - Αυξημένη η δραστηριότητα της νόσου στην ΕΕ
Υγεία
13/06/2025 - 19:28

Σε εγρήγορση το ECDC για νέα παραλλαγή της COVID-19 - Αυξημένη η δραστηριότητα της νόσου στην ΕΕ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Εξαγορά του κλάδου οδοντιατρικών προϊόντων της ΑBC Kinitron από την ΠΕΤΣΙΑΒΑΣ Α.Ε
Pharma News
10/07/2025 - 20:00
Αντιμετώπιση παθήσεων εγκεφάλου, σπονδυλικής στήλης και αρθρώσεων στο Metropolitan General
Υπηρεσίες Υγείας
10/07/2025 - 19:00
Καρκίνος του πνεύμονα και διατροφή: 7 ωφέλιμες τροφές για τους ασθενείς
Διατροφή
10/07/2025 - 18:00
Νωτιαία Μυϊκή Ατροφία: Βελτίωση της κινητικής λειτουργίας με αυξημένη δόση νουσινερσένης
Pharma News
10/07/2025 - 17:00
AIDS: Οι περικοπές της διεθνούς βοήθειας από τις ΗΠΑ απειλούν να γυρίσουν τον κόσμο 20 χρόνια πίσω
Πολιτική Υγείας
10/07/2025 - 16:00
Gwada αρνητικό: η πιο σπάνια ομάδα αίματος στον κόσμο
Υγεία
10/07/2025 - 15:00
Πολλαπλό μυέλωμα: Νέες κατευθυντήριες οδηγίες για διάγνωση και θεραπεία
Health Talk
10/07/2025 - 14:00
Γεωργιάδης για Τζάνειο: Ο ΟΔΙΠΥ είχε κάνει ελέγχους νωρίτερα - Ντρέπομαι για τον εκτυπωτή χωρίς μελάνι
Πολιτική Υγείας
10/07/2025 - 13:18
Merck: Δυνατή προσθήκη σκευάσματος για τη ΧΑΠ στο πορτφόλιο της με την εξαγορά έναντι 10 δισ. της Verona
Pharma News
10/07/2025 - 13:00
Γεωργιάδης: Σ' ένα 10ήμερο η κατ' οίκον παράδοση φαρμάκων θα έχει ομαλοποιηθεί
Πολιτική Υγείας
10/07/2025 - 12:47
Νέα θεραπεία μπορεί να καθυστερήσει τον διαβήτη τύπου 1 για χρόνια αν χορηγηθεί εγκαίρως
Pharma News
10/07/2025 - 12:00
Ρομπότ πραγματοποίησε επέμβαση χωρίς ανθρώπινη βοήθεια με 100% ακρίβεια
Digital Health
10/07/2025 - 11:00
Σε αναστολή τέθηκε η ιατροδικαστική υπηρεσία της Πάτρας
Πολιτική Υγείας
10/07/2025 - 10:31
Στάση εργασίας του Συλλόγου Εργαζομένων 1ης και 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας από τις 12:00 μέχρι τις 15:00
Πολιτική Υγείας
10/07/2025 - 10:30
Χημειοθεραπεία χωρίς απώλεια μαλλιών χάρη στην ψύξη και τα αντιοξειδωτικά των σταφυλιών
Υγεία
10/07/2025 - 10:08
Η 11η «Βιβλιοθήκη Ανάσας» παραδόθηκε στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης
Υγεία
10/07/2025 - 09:14
ECDC: Η διφθερίτιδα εξαπλώνεται - Μέτρα προστασίας των ευάλωτων πληθυσμών
Πολιτική Υγείας
10/07/2025 - 09:00
Υγεία - Μητέρα: Ενοποίηση των δύο κτιριακών συγκροτημάτων και δημιουργία ενιαίου κήπου 12.500 τ.μ
Υπηρεσίες Υγείας
10/07/2025 - 07:55
Το «προΣfΕΕρουμε» στη Μυτιλήνη: Στήριξη σε ευάλωτους συνανθρώπους μας σε δομές
Pharma Policy
10/07/2025 - 06:04
Η Ελλάδα ως κόμβος καινοτομίας στις βιοεπιστήμες
Pharma Policy
09/07/2025 - 21:00
ΙΣΑ και φορείς ΠΦΥ ζητούν αύξηση της αμοιβής της ιατρικής επίσκεψης από τον ΕΟΠΥΥ
Πολιτική Υγείας
09/07/2025 - 20:00
Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση του νέου υγειονομικού χάρτη της χώρας στο τραπέζι της συνάντησης της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας με τον Υφυπουργό Υγείας
Πολιτική Υγείας
09/07/2025 - 19:00
Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι πολλές διαγνώσεις ΔΕΠΥ μπορεί να είναι ανακριβείς
Ψυχική Υγεία
09/07/2025 - 19:00
ΕΟΔΥ: 4 κρούσματα λοίμωξης ιού του Δυτικού Νείλου στην Αττική - Κάθε Τετάρτη η ενημέρωση
Πολιτική Υγείας
09/07/2025 - 18:21
Η περιφέρεια της μέσης εργαλείο για την πρόβλεψη του προσδόκιμου ζωής
Υγεία
09/07/2025 - 18:00
Τηλεφωνική γραμμή ενημέρωσης και υποστήριξης για ζητήματα γονιμότητας
Πολιτική Υγείας
09/07/2025 - 17:05
Κυκλοφόρησε η πρώτη Barbie με διαβήτη τύπου 1
Επικαιρότητα
09/07/2025 - 16:01
Έρευνα καταγράφει διπλασιασμό της ερωτικής συχνότητας σε περιόδους κρίσης και πολέμου
Ψυχική Υγεία
09/07/2025 - 15:00
Αξιολόγηση δημόσιων νοσοκομείων: Οι 38 ερωτήσεις στις οποίες θα απαντούν οι ασθενείς
Digital Health
09/07/2025 - 14:40
Ξεκινάει την Τρίτη η λειτουργία του δωρεάν αριθμού 1566 του ΕΟΠΥΥ για ενημέρωση σε όλα τα θέματα υγείας
Πολιτική Υγείας
09/07/2025 - 14:00

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παγκόσμια Ημέρα Αλλεργίας: Τα τρόφιμα που πυροδοτούν τροφική αλλεργία
Διατροφή
08/07/2025 - 11:58
ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ: Ήδη έχουν συμμετάσχει 3,5 εκατομμύρια πολίτες
Πολιτική Υγείας
08/07/2025 - 08:08
Επέκταση της DEMO στη Γαλλία με την ίδρυση θυγατρικής εταιρείας
Pharma News
08/07/2025 - 09:10
Φάρμακο για τον βήχα φαίνεται να επιβραδύνει την εξέλιξη της άνοιας της νόσου Πάρκινσον
Pharma News
08/07/2025 - 13:00
Μ. Θεμιστοκλέους: 300 νέοι διασώστες του ΕΚΑΒ φέτος το καλοκαίρι σε όλη τη χώρα
Πολιτική Υγείας
08/07/2025 - 11:55
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo