ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νέα μελέτη: Αυτά τα επεξεργασμένα τρόφιμα προκαλούν πρόωρο θάνατο

Υγεία
Νέα μελέτη: Αυτά τα επεξεργασμένα τρόφιμα προκαλούν πρόωρο θάνατο
Περίπου 57.000 πρόωροι θάνατοι στη Βραζιλία το 2019 σχετίστηκαν με την κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων, σύμφωνα με νέα έρευνα.
Παρασκευή, 11/11/2022 - 11:21
— Photo: PEXELS
News4Health Team News4Health Team

Ένας αυξανόμενος όγκος στοιχείων υποδηλώνει ότι η κατανάλωση υπερβολικά επεξεργασμένων τροφίμων - όπως χοτ ντογκ, πατατάκια, σόδα και παγωτό - μπορεί να έχει συνέπειες πέρα ​​από την παχυσαρκία και την υψηλή χοληστερόλη.

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα στο American Journal of Preventive Medicine υπολόγισε ότι το 2019, οι θάνατοι περίπου 57.000 Βραζιλιάνων μεταξύ 30 και 69 ετών οφείλονταν στην κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων. Αυτό αντιστοιχεί σε περισσότερο από το 10% των ετησίων πρόωρων θανάτων στη Βραζιλία μεταξύ αυτής της ηλικιακής ομάδας.

Οι συγγραφείς λένε ότι η μελέτη τους είναι η πρώτη που εκτιμά την επίδραση των υπερεπεξεργασμένων τροφίμων στον κίνδυνο θανάτου.

Η Μελέτη

Η μελέτη χρησιμοποίησε υπολογισμούς από προηγούμενη ανάλυση, η οποία συνέκρινε τον σχετικό κίνδυνο θνησιμότητας των ανθρώπων που κατανάλωναν μεγάλες ποσότητες επεξεργασμένων τροφίμων με εκείνους που έτρωγαν σχετικά λίγο από αυτά. Οι συγγραφείς εφάρμοσαν αυτό το μοντέλο στον πληθυσμό της Βραζιλίας και στο επίπεδο κατανάλωσης πολύ επεργασμένων τροφίμων.

Από εκεί, υπολόγισαν τον αριθμό των πρόωρων θανάτων που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί εάν τα άτομα ηλικίας μεταξύ 30 και 69 ετών είχαν καταναλώσει λιγότερο από αυτό το είδος τροφής.

Οι ερευνητές εστίασαν σε αυτή την ηλικιακή ομάδα, επειδή ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θεωρεί ότι ο θάνατος από τη μη μεταδοτική νόσο είναι πρόωρος σε αυτές τις ηλικίες.

Ο Eduardo Nilson, ερευνητής διατροφής στο Πανεπιστήμιο του Σάο Πάολο και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης , είπε ότι πιστεύει ότι «είναι πολύ πιθανό η καρδιακή νόσος να είναι ένας από τους κύριους παράγοντες» που συμβάλλουν σε αυτούς τους πρόωρους θανάτους. Ο διαβήτης, ο καρκίνος, η παχυσαρκία και η χρόνια νεφρική νόσος μπορεί επίσης να παίξει ρόλο, είπε.

Τα τρόφιμα που είναι «υπερεπεξεργασμένα» περιέχουν περισσότερα τεχνητά συστατικά από αυτά που έχουν απλώς προσθέσει αλάτι, ζάχαρη ή λάδι. Συνήθως έχουν πολύ λίγα ολόκληρα συστατικά και περιέχουν αρώματα, χρωστικές ή άλλα πρόσθετα. Τα στιγμιαία νούντλς, η κατεψυγμένη πίτσα και τα μπισκότα που αγοράζονται από το κατάστημα ανήκουν συνήθως σε αυτήν την κατηγορία.

Στη Βραζιλία, είπε ο Nilson, τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα που συμβάλλουν περισσότερο στην ημερήσια πρόσληψη θερμίδων είναι ψωμιά, και πίτες μαζικής παραγωγής. μαργαρίνη; αλατισμένα κράκερ; μπισκότα; προϊόντα κρέατος όπως ζαμπόν, χοτ ντογκ και χάμπουργκερ. πίτσα; και ποτα με ζάχαρη .

Ο Nilson και οι συνεργάτες του υπολόγισαν ότι αν όλοι οι ενήλικες στη Βραζιλία διασφάλισαν ότι τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα αποτελούν λιγότερο από το 23% των ημερήσιων θερμίδων τους , η χώρα θα μπορούσε να δει περίπου 20.000 λιγότερους πρόωρους θανάτους ετησίως.

Οι περισσότεροι Βραζιλιάνοι είναι ήδη κάτω από αυτό το όριο, αλλά το ένα τέταρτο του ενήλικου πληθυσμού της χώρας λαμβάνει έως και το 50% των ημερήσιων θερμίδων του από εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα, είπε ο Nilson.

Στις ΗΠΑ, τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα αποτελούν περίπου το 57% των ημερήσιων θερμίδων, κατά μέσο όρο. Με βάση αυτό, ο Nilson πιστεύει ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να αναμένουν ακόμη περισσότερους πρόωρους θανάτους που σχετίζονται με αυτό το είδος τροφής.

Πολλές προηγούμενες μελέτες έχουν συνδέσει τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα με άλλα αρνητικά αποτελέσματα για την υγεία, συμπεριλαμβανομένου του υψηλότερου κινδύνου για διαβήτη, γνωστική έκπτωση, καρδιακές παθήσεις και καρκίνο. Μια μελέτη του Αυγούστου διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι στην Ιταλία που κατανάλωναν υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα σε μεγάλες ποσότητες είχαν μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου.

Διαβάστε επίσης: Το τυρί που «κλείνει την πόρτα» στην Οστεοπόρωση - Ένα κομμάτι την ημέρα αρκεί

Η Maura Walker, επίκουρη καθηγήτρια διατροφής στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης που δεν συμμετείχε στη νέα έρευνα, προειδοποίησε ότι αυτή η μελέτη δεν έδειξε ότι η υπερβολικά επεξεργασμένη κατανάλωση τροφίμων προκάλεσε άμεσα πρόωρο θάνατο – μόνο ότι υπήρχε συσχέτιση. Αλλά η σύνδεση είναι λογική, είπε.

«Είναι πιθανό αυτά τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα να είναι μόνο ένας παράγοντας που οδηγεί σε πράγματα όπως η υπέρταση, τα φτωχά λιπίδια του αίματος, η υψηλότερη περιφέρεια μέσης και αυτός είναι στην πραγματικότητα ο τρόπος με τον οποίο συνδέονται με τη θνησιμότητα», είπε ο Walker. . .

Πρόσθεσε ότι ιδανικά, οι άνθρωποι θα μπορούσαν να ανταλλάξουν τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα με περισσότερα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, αλλά αυτό δεν είναι πάντα δυνατό στις ερήμους τροφίμων όπου οι βασίζονται σε ένα σούπερ μάρκετ ή ένα κατάστημα δολαρίων για παντοπωλεία.

Τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα μπορούν συχνά να αναγνωριστούν από τη μακρά λίστα συστατικών τους, πολλά από τα οποία συνήθως δεν θα βρείτε στη δική σας κουζίνα.

Αλλά δεν είναι όλα σε αυτή την κατηγορία επιβλαβή, σύμφωνα με τον Δρ Walter Willett, καθηγητή επιδημιολογίας και διατροφής στο Harvard TH Σχολή Δημόσιας Υγείας Chan. Για παράδειγμα, το ψωμί ολικής αλέσεως και τα δημητριακά πρωινού ολικής αλέσεως θεωρούνται μερικές φορές υπερεπεξεργασμένα, αλλά είναι επίσης πηγές διαιτητικών ινών, οι οποίες μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων ή καρκίνου.

Ο Willett είπε επίσης ότι μπορεί να υπάρχει μικρός λόγος από την αντικατάσταση των υπερεπεξεργασμένων τροφίμων με ορισμένα είδη, όπως περισσότερο κόκκινο κρέας ή τρόφιμα μαγειρεμένα σε πολύ βούτυρο. Ειδικότερα, η υπερβολική κατανάλωση κόκκινου κρέατος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο διαβήτη, καρδιακών παθήσεων και ορισμένων μορφών καρκίνου.

Για το λόγο αυτό, είπε ο Willett, είναι σημαντικό να εστιάσουμε στην αποφυγή συγκεκριμένων τροφών που σχετίζονται σημαντικά με τον κίνδυνο θανάτου. Το αναψυκτικό, για παράδειγμα, συνδέεται με περίπου 184.000 θανάτους ενηλίκων ετησίως παγκοσμίως.

«Γενικά, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι Βραζιλιάνοι και οι Αμερικανοί και πολλοί άλλοι άνθρωποι τρώνε πάρα πολύ πρόχειρο φαγητό», είπε ο Willett. «Συλλογικά, προσθέτουν ένα μεγάλο κομμάτι θνησιμότητας που μπορεί να προληφθεί».

Διαβάστε επίσης:

Νέα έρευνα: Αν τρώτε αυτές τις ώρες δεν θα παίρνετε κιλά

Το «ελιξίριο μακροζωίας» βρίσκεται στην κουζίνα σου - Μισή κουταλιά την ημέρα αρκεί

ΠΗΓΗ: Dnews

Τελευταία τροποποίηση στις 18/11/2022 - 12:50
  • ΤΡΟΦΙΜΑ
  • ΠΡΩΟΡΟΣ ΘΑΝΑΤΟΣ
  • ΜΑΚΡΟΖΩΙΑ
  • ΜΕΛΕΤΗ
  • ΚΙΝΔΥΝΟΣ
  • ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ
  • ΧΟΛΙΣΤΕΡΟΛΗ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Φλεγμονή από εμβόλιο, λοίμωξη ή αυτοάνοσο: Τι συμβαίνει στο σώμα όταν «επιτίθεται» στον εαυτό του
Φλεγμονή από εμβόλιο, λοίμωξη ή αυτοάνοσο: Τι συμβαίνει στο σώμα όταν «επιτίθεται» στον εαυτό του 10 Νοεμβρίου 2022
Long Covid: Παιδιά και ενήλικες κινδυνεύουν το ίδιο - Αυτά είναι τα συμπτώματα 11 Νοεμβρίου 2022
Long Covid: Παιδιά και ενήλικες κινδυνεύουν το ίδιο - Αυτά είναι τα συμπτώματα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρωτοποριακή μελέτη: Ο ρυθμός της αναπνοής μπορεί να μας ταυτοποιήσει με ακρίβεια
Υγεία
13/06/2025 - 17:53

Πρωτοποριακή μελέτη: Ο ρυθμός της αναπνοής μπορεί να μας ταυτοποιήσει με ακρίβεια

Η έκθεση σε χημικές ουσίες κατά την εγκυμοσύνη μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη αρτηριακή πίεση στην εφηβεία
Υγεία
13/06/2025 - 12:57

Η έκθεση σε χημικές ουσίες κατά την εγκυμοσύνη μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη αρτηριακή πίεση στην εφηβεία

«Τι βρίσκεται στο τραπέζι σου;»: Στοιχεία-σοκ από το EUIPO για τα παραποιημένα τρόφιμα και ποτά στην ΕΕ
Διατροφή
12/06/2025 - 03:26

«Τι βρίσκεται στο τραπέζι σου;»: Στοιχεία-σοκ από το EUIPO για τα παραποιημένα τρόφιμα και ποτά στην ΕΕ

Μελέτη με ελληνική σφραγίδα: Νέα ανοσοθεραπεία μειώνει κατά 40% τον κίνδυνο θανάτου από επιθετικό καρκίνο πνεύμονα
Υγεία
11/06/2025 - 14:57

Μελέτη με ελληνική σφραγίδα: Νέα ανοσοθεραπεία μειώνει κατά 40% τον κίνδυνο θανάτου από επιθετικό καρκίνο πνεύμονα

Συγκέντρωση τροφίμων από το Μαζί για το Παιδί και το «Προσφέρω γιατί Νοιάζομαι»
Επικαιρότητα
11/06/2025 - 14:16

Συγκέντρωση τροφίμων από το Μαζί για το Παιδί και το «Προσφέρω γιατί Νοιάζομαι»

Διεθνής μελέτη «χαρτογραφεί» το «ντόμινο» των παθήσεων με βάση το DNA
Υγεία
05/06/2025 - 18:27

Διεθνής μελέτη «χαρτογραφεί» το «ντόμινο» των παθήσεων με βάση το DNA

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η «ορατότητα» σώζει ζωές: Η απουσία δεδομένων για την ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα είναι κρίση δημόσιας υγείας
Πολιτική Υγείας
14/06/2025 - 16:32
Αγαπηδάκη: «Περισσότεροι από 14.000 πολίτες έχουν παραπεμφθεί για καρδιολογικό έλεγχο»
Πολιτική Υγείας
14/06/2025 - 08:41
Συνέδριο για την Υγεία: Σημαντικές οι μεταρρυθμίσεις στο σύστημα υγείας, αλλά απαιτούνται και νέες δράσεις
Υγεία
14/06/2025 - 06:54
Ανησυχητικά τα ποσοστά υπογονιμότητας - Αυξάνεται η ανάγκη πρόληψης και έγκαιρης παρέμβασης
Pharma News
14/06/2025 - 03:26
2o ΣΦΕΕ Summit: Η Ελλάδα στο επίκεντρο για ένα βιώσιμο φαρμακευτικό μέλλον
Pharma Policy
14/06/2025 - 00:11
COSMOTE TELEKOM- Η.ΔΙ.ΚΑ: Έργο ψηφιακής... πνοής ο Εθνικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας
Digital Health
13/06/2025 - 20:52
Σε εγρήγορση το ECDC για νέα παραλλαγή της COVID-19 - Αυξημένη η δραστηριότητα της νόσου στην ΕΕ
Υγεία
13/06/2025 - 19:28
Σημαντική βελτίωση στη ζωή των ασθενών με κυστική ίνωση από τη λήψη νέων τροποποιητών
Υγεία
13/06/2025 - 18:24
Πρωτοποριακή μελέτη: Ο ρυθμός της αναπνοής μπορεί να μας ταυτοποιήσει με ακρίβεια
Υγεία
13/06/2025 - 17:53
Κινητοποίηση εργαζομένων στα Νοσοκομεία της Αττικής στο Υπουργείο Υγείας την Τρίτη, 16 Ιουνίου
Επικαιρότητα
13/06/2025 - 17:18
To Νοσοκομείο «Άγιος Σάββας» διαπιστεύθηκε ως ολοκληρωμένο Κέντρο Καρκίνου με τη «σφραγίδα» του OECI
Υγεία
13/06/2025 - 16:29
Προ των πυλών οι πρώτοι κανόνες για την καλή διαβίωση σκύλων και γατών
Pet
13/06/2025 - 16:12
ΠΦΣ: «Παράταση στην έναρξη εφαρμογής της αποστολής ηλεκτρονικών τιμολογίων B2G»
Pharma Policy
13/06/2025 - 16:01
Τριπλή διάκριση για την MSD Ελλάδος στα Internal Communication & Employee Engagement Awards 2025
Pharma News
13/06/2025 - 15:44
ΕΟΜ: «Με πρωτοβουλία της οικογένειας βρίσκεται σε κέντρο του εξωτερικού για μεταμόσχευση η 11χρονη»
Επικαιρότητα
13/06/2025 - 15:16
Παγκόσμια Ημέρα Γονιμότητας: Επιστημονική ημερίδα του ΙΣΑ την Κυριακή 15 Ιουνίου
Health Talk
13/06/2025 - 14:52
Γεωργιάδης: «Το πρόγραμμα αλληλούχησης ανθρώπινου γονιδιώματος σώζει ζωές»
Πολιτική Υγείας
13/06/2025 - 14:34
Ιατρικό Κέντρο Αθηνών: Πρωτοποριακή εκπαίδευση νέων χειρουργών στο 17ο σεμινάριο χειρουργικής χεριού και άνω άκρου
Υπηρεσίες Υγείας
13/06/2025 - 14:12
ΠΑΣΠΑΜΑ: «Κάθε μονάδα αίματος μπορεί να σώσει έως και τρεις ζωές»
Patient Talk
13/06/2025 - 13:58
Πόνος στο πόδι: Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τις συχνότερες παθήσεις και πότε να επισκεφθούμε γιατρό
Health Talk
13/06/2025 - 13:39
ΕΟΠΥΥ: Πως θα κάνουν αιτήσεις για τις δωρεάν αποστολές ΦΥΚ κατ’ οίκον οι ασθενείς
Πολιτική Υγείας
13/06/2025 - 13:18
Η έκθεση σε χημικές ουσίες κατά την εγκυμοσύνη μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη αρτηριακή πίεση στην εφηβεία
Υγεία
13/06/2025 - 12:57
Πως τα «έξυπνα ρολόγια» μπορούν να μας βοηθήσουν να μείνουμε «πιστοί» στις προπονήσεις
Fitness
13/06/2025 - 12:31
Επίσκεψη Γεωργιάδη στην πρώτη ιδιωτική δομή ψυχικής υγείας στη Νέα Κηφισιά
Ψυχική Υγεία
12/06/2025 - 16:24
Daiichi Sankyo: Ένας χρόνος παρουσίας στην Ελλάδα - Καινοτομία και συνεργασία στη θεραπεία του Καρκίνου
Pharma News
12/06/2025 - 15:56
MiLEP: Η νέα εποχή στη θεραπεία της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη με Laser
Υπηρεσίες Υγείας
12/06/2025 - 15:31
Οι «υπερδυνάμεις» των νυχτερίδων κατά του καρκίνου - Πώς μπορούν να βοηθήσουν τον άνθρωπο
Υγεία
12/06/2025 - 14:07
Επιστήμονες εντόπισαν πρώιμα σημάδια άνοιας που δεν σχετίζονται με τη μνήμη
Υγεία
12/06/2025 - 13:49
Γιατί το FirstSteps αποσύρεται από τη σύμβαση με το Υπουργείο Υγείας για τον νεογνικό έλεγχο
Πολιτική Υγείας
12/06/2025 - 13:31
Πώς τα… μούρα μπορούν να μας βοηθήσουν να γεράσουμε καλύτερα
Διατροφή
12/06/2025 - 12:59

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πώς τα… μούρα μπορούν να μας βοηθήσουν να γεράσουμε καλύτερα
Διατροφή
12/06/2025 - 12:59
Γιατί το FirstSteps αποσύρεται από τη σύμβαση με το Υπουργείο Υγείας για τον νεογνικό έλεγχο
Πολιτική Υγείας
12/06/2025 - 13:31
Daiichi Sankyo: Ένας χρόνος παρουσίας στην Ελλάδα - Καινοτομία και συνεργασία στη θεραπεία του Καρκίνου
Pharma News
12/06/2025 - 15:56
MiLEP: Η νέα εποχή στη θεραπεία της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη με Laser
Υπηρεσίες Υγείας
12/06/2025 - 15:31
Ιατρικό Κέντρο Αθηνών: Πρωτοποριακή εκπαίδευση νέων χειρουργών στο 17ο σεμινάριο χειρουργικής χεριού και άνω άκρου
Υπηρεσίες Υγείας
13/06/2025 - 14:12
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo