ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Nέα έρευνα: Πώς τα φάρμακα για την απώλεια βάρους επηρεάζουν τη συνολική υγεία

Υγεία
UNSPLASH
Η πρώτη μελέτη για την αξιολόγηση του τρόπου με τον οποίο τα φάρμακα για την απώλεια βάρους επηρεάζουν την συνολική λειτουργία του οργανισμού, αποκάλυψε μια ευρύτερη επίδραση τους στο σώμα, λένε οι ερευνητές.
Τρίτη, 21/01/2025 - 12:39
— Photo: UNSPLASH
Χάρις Μανουσάκη Χάρις Μανουσάκη

Στη σχετική έρευνα στην οποία συμμετείχαν περίπου δύο εκατομμύρια άνθρωποι, αποτυπώθηκε σύνδεση των φαρμάκων αυτών με βελτίωση της καρδιακής λειτουργίας, μικρότερο αριθμό λοιμώξεων, χαμηλότερο κίνδυνο κατάχρησης ναρκωτικών ουσιών και λιγότερες περιπτώσεις εκδήλωσης άνοιας.

Οι Αμερικανοί ερευνητές ωστόσο προειδοποιούν με σαφήνεια ότι τα σκευάσματα αυτά δεν στερούνται κινδύνων καθώς από τα ευρήματα τους επίσης προέκυψε ότι μπορεί να αυξάνουν τον πόνο στις αρθρώσεις και τη δυνητικά θανατηφόρα φλεγμονή στο πάγκρεας. Τα αποτελέσματα της μελέτης χρειάζονται πολύ προσεκτική ερμηνεία, σημειώνουν οι επιστήμονες.

Προβληματισμοί και έρευνα

Τα φάρμακα για την απώλεια βάρους έχουν γίνει πραγματικά δημοφιλή τα τελευταία χρόνια όμως για την επιστημονική κοινότητα μόλις που έχει ξεκινήσει η προσπάθεια να αποκωδικοποιήσουν όλες τις επιπτώσεις που έχει συνολικά η χρήση τους στον οργανισμό.

«Πρόκειται για ένα νέο πεδίο», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Δρ Ziyad al-Aly, κλινικός επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον.

Οι αρχικές ενδείξεις των συγκεκριμένων φαρμάκων αφορούσαν στην θεραπευτική προσέγγιση του διαβήτη τύπου 2. Η απώλεια βάρους που τα έβαλε στο κάδρο της δημοτικότητας, ήταν στην ουσία μια «σημαντική παρενέργεια» τους.

Η μελέτη χρησιμοποίησε δεδομένα Αμερικανών βετεράνων με διαβήτη τύπου 2, εκ των οποίων μερικοί έλαβαν Ozempic ή Wegovy ενώ στους υπόλοιπους χορηγήθηκε τυπική φαρμακευτική αγωγή με άλλα σκευάσματα. Στόχος των επιστημόνων ήταν να καταγραφεί η αλληλεπίδραση των φαρμάκων σε συνάρτηση και με άλλες ασθένειες.

Σύμφωνα με την έρευνα, τα δύο σκευάσματα φάνηκε να ωφελούν την υγεία της καρδιάς, με χαμηλότερο ποσοστό καρδιακών προσβολών, εγκεφαλικών επεισοδίων, περιστατικών καρδιακής ανεπάρκειας και υψηλής αρτηριακής πίεσης, όπως καταγράφηκε σε όσους τα λάμβαναν.

Όπως υποστηρίζουν οι συγγραφείς της μελέτης, τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για απώλεια βάρους τείνουν να μειώνουν επίσης τον κίνδυνο κατάχρησης ουσιών (συμπεριλαμβανομένου του αλκοόλ, των οπιοειδών και της κάνναβης) ενώ φαίνεται να συνδέονται και με μείωση του κινδύνου εκδήλωσης σχιζοφρένειας, αυτοκτονικών σκέψεων και επιληπτικών κρίσεων.

Παρά το γεγονός ότι η μελέτη ήταν μικρού εύρους και το δείγμα που χρησιμοποιήθηκε λάμβανε τα εξεταζόμενα φάρμακα για το βραχύ διάστημα των 3,5 ετών, οι ερευνητές παρατήρησαν στους συμμετέχοντες και μείωση κατά 12% του κινδύνου ανάπτυξης Αλτσχάιμερ.

Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε επίσης μικρότερο ποσοστό εμφάνισης καρκίνου του ήπατος, λιγότερες περιπτώσεις εκδήλωσης μυϊκών πόνων και χρόνιας νεφρικής νόσου, καθώς και σημαντική μείωση των βακτηριακών λοιμώξεων.

Την ίδια στιγμή πάντως οι ασθενείς που λάμβαναν τα συγκεκριμένα φάρμακα ήταν πιο πιθανό να εκδηλώσουν προβλήματα στο πεπτικό τους σύστημα. Στομαχικές ενοχλήσεις, πόνος στην κοιλιά, φλεγμονή στο στομάχι, εκκολπωματίτιδα και αιμορροΐδες, ήταν ευρήματα που εντοπίστηκαν συχνότερα σε εκείνους στους οποίους χορηγήθηκε Ozempic ή Wegovy.

Ανάγκη περαιτέρω έρευνας

Τα δεδομένα της μελέτης που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Nature Medicine συμπεριελάμβαναν καταγραφή περιστατικών χαμηλής αρτηριακής πίεσης, πονοκεφάλους, διαταραχές ύπνου, πέτρες και φλεγμονές στα νεφρά και μια σειρά συχνών αναφορών για πόνους στα οστά ή στις αρθρώσεις.

Για κάποια από τα ευρήματα, η σχέση ανάμεσα στα φάρμακα και την επίδραση τους, ήταν πιο εύκολο να εκτιμηθεί και να εξηγηθεί.

Η απώλεια του περιττού βάρους, λένε οι ειδικοί, είναι αναμενόμενο ότι θα βελτιώσει μια σειρά γενικών δεικτών υγείας.

Για παράδειγμα, τα καταγραφέντα χαμηλότερα ποσοστά υπνικής άπνοιας μπορεί να οφείλονται στην απώλεια του ποσοστού λίπους γύρω από τη γλώσσα και το λαιμό.

Ωστόσο τα εν λόγω σκευάσματα φαίνεται επίσης να επιδρούν άμεσα και στην συμπεριφορά κυττάρων και ιστών του οργανισμού.

Χαρακτηριστικά, ο Δρ Ziyad al-Aly υπογραμμίζει ότι « η παχυσαρκία είναι βλαβερή για τον εγκέφαλο. Είναι βλαβερή για την ψυχική υγεία. Είναι βλαβερή για την καρδιά. Η παχυσαρκία μπορεί να είναι η μητέρα όλων των ασθενειών.»

Η σεμαγλουτίδη και τα μυστικά της

Το Ozempic και το Wegovy εμπεριέχουν διαφορετική δοσολογία της ίδιας δραστικής ουσίας, της σεμαγλουτίδης και η φαρμακευτική δράση τους μιμείται αυτή του πεπτιδίου-1 που μοιάζει με την γλυκαγόνη, μιας ορμόνης που εκκρίνεται από το πάγκρεας.

Τα φαρμακευτικά σκευάσματα τύπου GLP-1 ταξιδεύουν μέσω του αίματος και προσκολλώνται σε μικρούς υποδοχείς στην επιφάνεια των εγκεφαλικών κυττάρων, λέγοντας στον εγκέφαλο ότι υπάρχει τροφή στο στομάχι και επιτρέποντας στο σώμα να αισθάνεται λιγότερο πεινασμένο.

Ωστόσο, οι υποδοχείς που ανταποκρίνονται στο GLP-1 εντοπίζονται και σε άλλα σημεία του σώματος, συμπεριλαμβανομένης της καρδιάς και ορισμένων τμημάτων του ανοσοποιητικού συστήματος.

«Είναι πολύ σαφές ότι αυτή η κατηγορία φαρμάκων φαίνεται να καταστέλλει τους μηχανισμούς ανταμοιβής στον εγκέφαλο, επομένως αναστέλλει αυτή την παρόρμηση να αναζητήσει κάποιος αλκοόλ, καπνό, τζόγο», είπε ο Δρ Ziyad al-Aly ερμηνεύοντας κάποια από τα ευρήματα της μελέτης.

Παράλληλα, τα χαμηλότερα επίπεδα φλεγμονής, ενός εκ των βιολογικών μηχανισμών κινδύνου του ανοσοποιητικού, επίσης θα μπορούσαν να έχουν ένα ευρύ φάσμα επιπτώσεων στην συνολική υγεία.

Η αξιολόγηση του θεραπευτικού αποτελέσματος

Το φάσμα των πλεονεκτημάτων για την υγεία μπορεί να ενισχύσει την απόφαση χορήγησης αυτών των φαρμάκων σε μερικούς ασθενείς, κατά τον Δρ Aly.

«Όταν περισσότερα οφέλη προκύπτουν για ανθρώπους που κινδυνεύουν πραγματικά από αυτές τις καταστάσεις, αυτό είναι ένα επιπλέον πλεονέκτημα», προσθέτει.

Αλλά για εκείνους των οποίων το βάρος δεν επηρεάζει την υγεία τους, ίσως ο κίνδυνος χορήγησης τους να είναι μεγαλύτερος από το όφελος, καταλήγει.

Η μελέτη πάντως φαίνεται να έχει περιορισμούς στα ευρήματα της. Οι περισσότεροι από τους βετεράνους που χρησιμοποιήθηκαν ως δείγμα ήταν λευκοί άντρες, επομένως δεν μπορεί να υπάρξει συμπέρασμα για κάποια ειδική επίδραση των φαρμάκων στις γυναίκες, όπως το αναφερόμενο κυρίως σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης ενδεχόμενο βελτίωσης της γυναικείας γονιμότητας.

Ανάγκη για περισσότερες κλινικές δοκιμές

Ενδελεχείς κλινικές δοκιμές σε ασθενείς στους οποίους χορηγούνται αυτά τα φάρμακα, έχουν ήδη επιβεβαιώσει οφέλη για την υγεία της καρδιάς αλλά και παρενέργειες όπως η ναυτία. Για τα υπόλοιπα ευρήματα, είναι αναγκαία μια ανάλογη αυστηρή διαδικασία αξιολόγησης, λένε πολλοί επιστήμονες.

Για παράδειγμα, είναι γνωστό ότι το Αλτσχάιμερ ξεκινά να εκδηλώνεται στον οργανισμό περίπου μια δεκαετία πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα του- η μελέτη ωστόσο υποδηλώνει ότι μόνο μερικά χρόνια αγωγής με σεμαγλουτίδη προσφέρει προστατευτική δράση. Αυτό το εύρημα ήδη βρίσκεται υπό κλινικές δοκιμές ώστε να διαπιστωθεί περαιτέρω αν έχει πραγματική βάση.

«Τέτοιες δοκιμές θα μας οδηγήσουν πολύ πιο κοντά στην αλήθεια», τονίζει ο καθηγητής Naveed Sattar, από το Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης ο οποίος αναμένει τις πρώτες σχετικές επιστημονικές ανακοινώσεις εντός της επόμενης τετραετίας. Και ενώ χαρακτηρίζει ενδιαφέροντα όσα προέκυψαν από την συγκεκριμένη μελέτη, εκτιμά ότι δεν είναι αρκετά ισχυρά ώστε να επηρεάσουν τον τρόπο συνταγογράφησης των φαρμάκων αυτών.

Και ο καθηγητής Sir Stephen O'Rahilly, από το Πανεπιστήμιο του Cambridge, συνηγορεί στο ότι η μελέτη πρέπει να ερμηνευθεί προσεκτικά, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι παρέχει τουλάχιστον μια χρήσιμη διαβεβαίωση σχετικά με την ασφάλεια χορήγησης των φαρμάκων αυτών σε άτομα με διαβήτη.

Το «πιο εκπληκτικό εύρημα» πάντως σύμφωνα με αρκετούς ειδικούς, ήταν η αύξηση του πόνου στις αρθρώσεις, αφού η απώλεια βάρους θα έπρεπε να μειώνει την πίεση στις αρθρώσεις.

Οι ειδικοί σημειώνουν ότι καθώς ορισμένα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος διαθέτουν υποδοχείς GLP-1, ότι η επίδραση αυτών των φαρμάκων φάνηκε να είναι τελικά απρόβλεπτη, αφού αμβλύνει ορισμένες φλεγμονώδεις διαταραχές ενώ επιδεινώνει κάποιες άλλες, εξηγεί ο καθηγητής O'Rahilly.

Πηγές: BBC, Nature.com

  • ΕΡΕΥΝΑ
  • ΦΑΡΜΑΚΑ
  • ΑΠΩΛΕΙΑ ΒΑΡΟΥΣ
  • ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Eρωτήματα και προβληματισμοί για τη χρήση των sefl test στην εποχή της αυτοδιάγνωσης
Eρωτήματα και προβληματισμοί για τη χρήση των sefl test στην εποχή της αυτοδιάγνωσης 21 Ιανουαρίου 2025
Προβλήματα στον ύπνο: Μήπως φταίει η δουλειά σας; 22 Ιανουαρίου 2025
Προβλήματα στον ύπνο: Μήπως φταίει η δουλειά σας;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γρήγορο τεστ διαβήτη στην οδοντιατρική καρέκλα υπόσχεται να επιτύχει έγκαιρη διάγνωση
Υγεία
03/03/2026 - 16:23

Γρήγορο τεστ διαβήτη στην οδοντιατρική καρέκλα υπόσχεται να επιτύχει έγκαιρη διάγνωση

Καρκίνος του μαστού: Σημαντική αύξηση στα κρούσματα ετησίως ως το 2050-Μείωση της θνησιμότητας στην Ελλάδα
Υγεία
03/03/2026 - 11:00

Καρκίνος του μαστού: Σημαντική αύξηση στα κρούσματα ετησίως ως το 2050-Μείωση της θνησιμότητας στην Ελλάδα

Οι αριστερόχειρες είναι πιο ανταγωνιστικοί από τους δεξιόχειρες
Ψυχική Υγεία
03/03/2026 - 13:00

Οι αριστερόχειρες είναι πιο ανταγωνιστικοί από τους δεξιόχειρες

Οι προσδοκίες μας αλλάζουν τη γεύση: Πώς ο εγκέφαλος κάνει διακρίσεις μεταξύ ζάχαρης και γλυκαντικών
Διατροφή
03/03/2026 - 10:00

Οι προσδοκίες μας αλλάζουν τη γεύση: Πώς ο εγκέφαλος κάνει διακρίσεις μεταξύ ζάχαρης και γλυκαντικών

Έξυπνο τσιρότο παρακολουθεί με ανώδυνο τρόπο το ανοσοποιητικό
Υγεία
03/03/2026 - 09:00

Έξυπνο τσιρότο παρακολουθεί με ανώδυνο τρόπο το ανοσοποιητικό

Η διάγνωση μέσω φωτογραφιών μπορεί να παραπλανήσει τους γιατρούς και να θέσει σε κίνδυνο τους ασθενείς
Digital Health
02/03/2026 - 16:13

Η διάγνωση μέσω φωτογραφιών μπορεί να παραπλανήσει τους γιατρούς και να θέσει σε κίνδυνο τους ασθενείς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Δωρεά απινιδωτή στο 1ο Εργαστηριακό Κέντρο Τρίπολης από το Επιμελητήριο Αρκαδίας
Επικαιρότητα
04/03/2026 - 00:11
ΕΙΕΠ: «Οκτώ δισεκατομμύρια λόγοι να δράσουμε κατά της παχυσαρκίας»
Health Talk
03/03/2026 - 23:23
Θεσσαλονίκη: Το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου πρωτοπορεί στη στερεοτακτική ακτινοθεραπεία σώματος
Υγεία
03/03/2026 - 22:08
ΙΑΣΩ Γενική Κλινική: Διεπιστημονική συνεργασία για την επιτυχή εφαρμογή της τεχνικής LECS
Υπηρεσίες Υγείας
03/03/2026 - 20:34
ΑΣΕΠ: Έως και την Τετάρτη 18 Μαρτίου οι αιτήσεις για την προκήρυξη 2Κ/2026 και τις 1.696 θέσεις σε νοσοκομεία
Πολιτική Υγείας
03/03/2026 - 20:01
Συνάντηση Μητσοτάκη-Kluge στο Μαξίμου: «Αλλάζει η γενική αντίληψη για την υγεία στην Ελλάδα»
Επικαιρότητα
03/03/2026 - 19:27
Νέα θεραπευτική αγωγή για την αντιμετώπιση του μεταστατικού καρκίνου του νεφρού
Υγεία
03/03/2026 - 18:44
Οι εργαζόμενοι στο «Θριάσιο» καταγγέλλουν τις ελλείψεις στην παιδιατρική κλινική και τις συνθήκες εφημέρευσης
Επικαιρότητα
03/03/2026 - 18:09
Γεωργιάδης: Επιδιώκεται παράταση της δράσης για την παχυσαρκία και μετά το Ταμείο Καινοτομίας
Πολιτική Υγείας
03/03/2026 - 17:46
Απλές συμβουλές για υγιέστερα, ομορφότερα μαλλιά την Άνοιξη
Ομορφιά
03/03/2026 - 17:08
Γεωργιάδης: «Πολύτιμο εργαλείο για το πρόγραμμα "Health-IQ" πλατφόρμα "Quality-for-All"»
Πολιτική Υγείας
03/03/2026 - 16:41
Γρήγορο τεστ διαβήτη στην οδοντιατρική καρέκλα υπόσχεται να επιτύχει έγκαιρη διάγνωση
Υγεία
03/03/2026 - 16:23
Nevron: Η νευροχειρουργική ομάδα που φέρνει την καινοτομία στο χειρουργείο
Υπηρεσίες Υγείας
03/03/2026 - 15:58
Θεμιστοκλέους: «Άνοιξε η πλατφόρμα για 1.696 διορισμούς στο ΕΣΥ από προκήρυξη του 2025»
Πολιτική Υγείας
03/03/2026 - 15:36
Κατάγματα: Αυξάνει τον κίνδυνο το κάπνισμα;
Health Talk
03/03/2026 - 15:11
ΕΝΑΣΕΛ: «Ο θάνατος της Μαρίας Λαδά έρχεται να υπενθυμίσει ότι η προσβασιμότητα είναι υποχρέωση»
Patient Talk
03/03/2026 - 14:37
Hans Kluge (ΠΟΥ) στο News4Health για την κρίση στη Μέση Ανατολή: Αυξημένη επαγρύπνηση και ανησυχία
Επικαιρότητα
03/03/2026 - 14:34
ΠΦΣ: «Περισσότερα από 8.500 φαρμακεία συμμετέχουν στο πρόγραμμα "Προλαμβάνω" για την παχυσαρκία»
Pharma Policy
03/03/2026 - 14:14
Εξελίξεις στη διάγνωση και τη θεραπεία της αμυλοείδωσης
Υγεία
03/03/2026 - 14:00
ΕΟΠΕ-ΣΦΕΕ: Πρωτοβουλίες και συντονισμός δράσεων με επίκεντρο τον ογκολογικό ασθενή
Επικαιρότητα
03/03/2026 - 13:41
Οι αριστερόχειρες είναι πιο ανταγωνιστικοί από τους δεξιόχειρες
Ψυχική Υγεία
03/03/2026 - 13:00
Τραμπ: Μετά τους μώλωπες στα χέρια, εξάνθημα στο λαιμό
Επικαιρότητα
03/03/2026 - 12:00
Καρκίνος του μαστού: Σημαντική αύξηση στα κρούσματα ετησίως ως το 2050-Μείωση της θνησιμότητας στην Ελλάδα
Υγεία
03/03/2026 - 11:00
Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας: Το πρώτο Weight Talk Media Summit στο Λονδίνο από τη Novo Nordisk
Pharma News
03/03/2026 - 10:29
Οι προσδοκίες μας αλλάζουν τη γεύση: Πώς ο εγκέφαλος κάνει διακρίσεις μεταξύ ζάχαρης και γλυκαντικών
Διατροφή
03/03/2026 - 10:00
Έξυπνο τσιρότο παρακολουθεί με ανώδυνο τρόπο το ανοσοποιητικό
Υγεία
03/03/2026 - 09:00
Τιμητική διάκριση για την UCB Ελλάδας: Παράσημο από το Βελγικό Στέμμα στον Λεωνίδα Ισσόπουλο
Pharma News
03/03/2026 - 07:16
Νοσοκομείο Παπαγεωργίου: Αναβάθμιση του γαστρεντερολογικού τμήματος χάρη σε δωρεά της Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.
Επικαιρότητα
03/03/2026 - 03:41
Δωρεά υπερηχογράφου στο Πολυδύναμο Ιατρείο Φολεγάνδρου από τη Seajets
Επικαιρότητα
03/03/2026 - 00:12
Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας: Στατιστικά που σοκάρουν και ανάγκη για άμεσες δράσεις!
Υγεία
02/03/2026 - 22:54

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

«ΡΙΣΠΕΚΤ στο σώμα σου»: Εθνικό Πρόγραμμα για την ισότιμη πρόσβαση των μαθητριών σε προϊόντα υγιεινής περιόδου
Πολιτική Υγείας
02/03/2026 - 12:12
Πώς να οργανώσετε την κουζίνα σας για να τρώτε πιο υγιεινά
Διατροφή
02/03/2026 - 13:00
SOBI: Αφορμή για ουσιαστική δράση η Παγκόσμια Ημέρα Σπάνιων Παθήσεων
Pharma News
02/03/2026 - 15:17
Ολοκληρώθηκε η εξαγορά της Innovis Pharma από την PharmaPath
Pharma News
02/03/2026 - 15:51
Μπορεί η σοκολάτα να μας βοηθήσει να γεράσουμε καλύτερα; - Ο ρόλος της θεοβρωμίνης
Διατροφή
02/03/2026 - 16:52
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo