ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μεταμόσχευση ήπατος βοήθησε μια γυναίκα να απαλλαγεί από καρκίνο του εντέρου

Υγεία
FREEPIK
Μια 32χρονη γυναίκα από το Μάντσεστερ υποβλήθηκε στην πρώτη μεταμόσχευση ήπατος στη χώρα για προχωρημένο καρκίνο του εντέρου, σ' ένα πρωτοποριακό ιατρικό επίτευγμα στο Ηνωμένο Βασίλειο
Πέμπτη, 09/01/2025 - 17:43
— Photo: FREEPIK
Παναγιώτης Σπανός Παναγιώτης Σπανός

Η Μπιάνκα Περέα διαγνώστηκε με καρκίνο του εντέρου σε στάδιο 4 τον Νοέμβριο του 2021, με τη νόσο να έχει εξαπλωθεί και στα οκτώ τμήματα του ήπατός της. Αρχικά της δόθηκε μια δυσοίωνη πρόγνωση, ωστόσο η ίδια ανταποκρίθηκε πολύ καλά στους γύρους της φαρμακευτικής θεραπείας. Παρά την ελπιδοφόρα ανταπόκριση, η ασθένεια παρέμενε στο συκώτι της και ακριβώς επειδή ο καρκίνος ήταν τόσο εκτεταμένος, μόνο μια μεταμόσχευση θα μπορούσε να αφαιρέσει την ασθένεια. Η μεταμόσχευση ήπατος στην ασθενή πραγματοποιήθηκε το καλοκαίρι του 2024 και από τότε είναι απαλλαγμένη από τον καρκίνο.

Αν και η μεταμόσχευση είναι μια συνηθισμένη στη θεραπεία του πρωτοπαθούς καρκίνου του ήπατος, η περίπτωση της Περέα προστίθεται σε ένα αυξανόμενο σώμα ερευνών που δείχνουν ότι η διαδικασία μπορεί να ωφελήσει ασθενείς με προχωρημένο καρκίνο του εντέρου.

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ο τέταρτος πιο συχνός καρκίνος στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αντιπροσωπεύει το 11% όλων των νέων περιπτώσεων καρκίνου.

Η νόσος μπορεί να είναι ιδιαίτερα δύσκολη στη θεραπεία, ιδίως όταν διαγιγνώσκεται σε προχωρημένο στάδιο, ακόμη και παρά τις πρόσφατες θετικές εξελίξεις στην ανοσοθεραπεία. Αυτό συμβαίνει επειδή ο καρκίνος του εντέρου συχνά εξαπλώνεται στο ήπαρ, γεγονός που περιπλέκει τις θεραπευτικές επιλογές και μπορεί συνήθως να σημαίνει ότι η νόσος δεν είναι πλέον θεραπεύσιμη.

Η συνήθης θεραπευτική προσέγγιση για τον καρκίνο του εντέρου περιλαμβάνει συνήθως έναν συνδυασμό χειρουργικής επέμβασης για την αφαίρεση τυχόν όγκων, παράλληλα με χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία. Η θεραπεία που λαμβάνει ένας ασθενής εξαρτάται από το στάδιο και την εντόπιση του καρκίνου.

XEIROYRGEIO

Για τους ασθενείς με προχωρημένο καρκίνο του εντέρου που έχει εξαπλωθεί στο ήπαρ, η θεραπεία γίνεται ακόμη πιο πολύπλοκη. Ενώ τα αντικαρκινικά φάρμακα και η χειρουργική επέμβαση συχνά αποδίδουν, η ασθένεια συνήθως επανέρχεται. Και παρόλο που η χειρουργική επέμβαση στο ήπαρ είναι δυνατή σε αυτές τις περιπτώσεις, μερικές φορές η νόσος βρίσκεται σε περιοχές του ήπατος που είναι πολύ επικίνδυνες για να αφαιρεθούν χειρουργικά ή ο καρκίνος είναι πολύ εκτεταμένος, καθιστώντας αδύνατη την αφαίρεση όλων των όγκων, αφήνοντας παράλληλα αρκετό υγιή ηπατικό ιστό. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο στόχος της θεραπείας μετατοπίζεται από τη θεραπεία στη διαχείριση των συμπτωμάτων και στην παράταση της ζωής του ατόμου.

Αλλά μια μεταμόσχευση ήπατος θα μπορούσε να ξεπεράσει αυτούς τους περιορισμούς. Με την αντικατάσταση ολόκληρου του ήπατος, αφαιρείται αποτελεσματικά όλος ο καρκινικός ιστός από το όργανο.

Η έρευνα δείχνει επίσης ότι η ανοσολογική απόκριση που προκαλείται από τη μεταμόσχευση μπορεί ακόμη και να βοηθήσει στην καταπολέμηση των εναπομεινάντων καρκινικών κυττάρων στο σώμα - αν και ο μηχανισμός που προκαλεί αυτό δεν είναι πλήρως κατανοητός.

Αποτελέσματα επιβίωσης

Είναι σημαντικό να επισημανθεί εδώ ότι η επιτυχία στην περίπτωση της Περέα οφειλόταν πιθανότατα σε συνδυασμό θεραπειών, συμπεριλαμβανομένης της στοχευμένης φαρμακευτικής θεραπείας, της χημειοθεραπείας και της χειρουργικής επέμβασης για την αφαίρεση του πρωτοπαθούς όγκου του εντέρου πριν από τη μεταμόσχευση. Θα πρέπει τώρα να παρακολουθείται στενά μεταξύ άλλων και για την πιθανότητα υποτροπής της νόσου. Είναι πάντα πιθανό να έχουν μείνει πίσω μικροσκοπικά καρκινικά κύτταρα που δεν μπορούμε να δούμε. Ασθενείς όπως η Περέα θα χρειαστούν φάρμακα ανοσοκαταστολής εφ' όρου ζωής για να διασφαλίσουν ότι ο οργανισμός της δεν θα απορρίψει το μόσχευμα.

Παρόλα αυτά, η Περέα δεν είναι η πρώτη περίπτωση μεταμόσχευσης ήπατος που θεραπεύει επιτυχώς τον καρκίνο του εντέρου σε ασθενή. Το σύνολο των στοιχείων που έχουν συγκεντρωθεί μέχρι στιγμής δείχνει με συνέπεια ότι η μεταμόσχευση ήπατος, όταν χρησιμοποιείται μόνη της ή με φαρμακευτική αγωγή όπως η χημειοθεραπεία, βελτιώνει τα ποσοστά πενταετούς επιβίωσης σε ασθενείς με καρκίνο του εντέρου σε σύγκριση με την περίπτωση που χρησιμοποιούνται μόνο οι συνήθεις μέθοδοι.

Για παράδειγμα, μια μελέτη από τη Νορβηγία έδειξε ποσοστό πενταετούς επιβίωσης 60% έως 83% σε ασθενείς που υποβλήθηκαν σε μεταμόσχευση ήπατος για προχωρημένο καρκίνο του εντέρου που είχε εξαπλωθεί στο ήπαρ τους.

Επίσης, μια αμερικανική μελέτη, που διεξήχθη σε παρόμοιους ασθενείς με καρκίνο του εντέρου, διαπίστωσε ότι το 91% όσων είχαν υποβληθεί σε μεταμόσχευση ήπατος είχαν επιβιώσει όταν παρακολουθήθηκαν τρία χρόνια αργότερα. Συγκριτικά, οι ασθενείς που είχαν επιλέξει να χρησιμοποιήσουν μόνο τις συνήθεις μεθόδους θεραπείας είχαν ποσοστό επιβίωσης 73% κατά την παρακολούθηση.

Όπως ακριβώς συνέβη και στην περίπτωση της Περέα, όλες αυτές οι μελέτες υπογραμμίζουν τη σημασία της χρήσης μιας πολύπλευρης προσέγγισης για τη διαχείριση του καρκίνου του εντέρου. Οι περισσότεροι ασθενείς έλαβαν πρόσθετα αντικαρκινικά φάρμακα συμπεριλαμβανομένης της χημειοθεραπείας πριν και μετά τη μεταμόσχευση. Θα χρειαστούν τώρα περισσότερες μελέτες για να επιβεβαιωθούν τα οφέλη αυτής της θεραπευτικής τεχνικής σε μεγαλύτερη ομάδα ασθενών.

PATIENT

Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτή η θεραπεία είναι πιθανώς κατάλληλη μόνο για ένα μικρό ποσοστό ασθενών -περίπου 2% είναι το ποσοστό των ασθενών των οποίων ο καρκίνος του εντέρου έχει εξαπλωθεί στο ήπαρ- και θα χρειαστούν αυστηρά κριτήρια επιλογής για να διασφαλιστούν τα καλύτερα αποτελέσματα.

Χρειάζονται επίσης περισσότερα δεδομένα σχετικά με τα μακροπρόθεσμα ποσοστά επιβίωσης και την ποιότητα ζωής των ασθενών που υποβάλλονται σε μεταμόσχευση ήπατος για καρκίνο του εντέρου. Απαιτούνται δοκιμές που να συγκρίνουν τη μεταμόσχευση ήπατος με άλλες προηγμένες θεραπείες για να επιβεβαιωθούν τα οφέλη της. Πρέπει επίσης να εξεταστούν προσεκτικά οι ηθικές επιπτώσεις της χρήσης ήπατος σε ασθενείς με καρκίνο, δεδομένης της σπανιότητας των δωρητών οργάνων.

Το ποσοστό πενταετούς επιβίωσης για όλα τα στάδια του καρκίνου του εντέρου στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι λίγο πάνω από 50%. Αυτό υπογραμμίζει την ανάγκη για αποτελεσματικότερες θεραπευτικές επιλογές, ιδίως για προχωρημένες περιπτώσεις. Η μεταμόσχευση ήπατος μπορεί να είναι μια δυνητικά θεραπευτική επιλογή σε τέτοιες περιπτώσεις.

Η πρόσφατη επιτυχία της Μπιάνκα Περέα αντιπροσωπεύει μια σημαντική ανακάλυψη. Αυτό ελπίζουμε ότι θα ωθήσει την αναγκαία έρευνα στον τομέα αυτό, ώστε η τεχνική να γίνει μια ευρύτερα αποδεκτή θεραπευτική στρατηγική στο μέλλον για εκείνους που θα επωφεληθούν περισσότερο.

Πηγή: TheConversation.com

Τελευταία τροποποίηση στις 09/01/2025 - 17:49
  • ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗ ΗΠΑΤΟΣ
  • ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΑΧΕΟΣ ΕΝΤΕΡΟΥ
  • ΑΣΘΕΝΗΣ
  • ΑΝΟΣΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Καρκίνος τραχήλου της μήτρας: Σημαντική απειλή για τις γυναίκες που μπορεί να προληφθεί
Καρκίνος τραχήλου της μήτρας: Σημαντική απειλή για τις γυναίκες που μπορεί να προληφθεί 09 Ιανουαρίου 2025
ΕΟΔΥ: Η λοίμωξη COVID-19 «σκοτώνει» περισσότερο σε σύγκριση με τη γρίπη 09 Ιανουαρίου 2025
ΕΟΔΥ: Η λοίμωξη COVID-19 «σκοτώνει» περισσότερο σε σύγκριση με τη γρίπη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η ανοσοθεραπεία μείωσε σημαντικά θανάτους από καρκίνο και μεταστάσεις στην Ελλάδα
Υγεία
13/05/2026 - 09:41

Η ανοσοθεραπεία μείωσε σημαντικά θανάτους από καρκίνο και μεταστάσεις στην Ελλάδα

Επίσκεψη Γεωργιάδη σε φαρμακείο που παρέδωσε ΦΥΚ σε ασθενή με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας
Pharma Policy
08/05/2026 - 16:18

Επίσκεψη Γεωργιάδη σε φαρμακείο που παρέδωσε ΦΥΚ σε ασθενή με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας

Το «σούπερ μικροβίωμα» 77χρονης επιζήσασας «έδειξε» θεραπεία για τον καρκίνο του παχέος εντέρου
Pharma News
06/05/2026 - 18:11

Το «σούπερ μικροβίωμα» 77χρονης επιζήσασας «έδειξε» θεραπεία για τον καρκίνο του παχέος εντέρου

Νέα ενέσιμη μορφή φαρμάκου ανοσοθεραπείας κατά του καρκίνου υπόσχεται μικρότερη παραμονή στο νοσοκομείο
Pharma News
04/05/2026 - 12:30

Νέα ενέσιμη μορφή φαρμάκου ανοσοθεραπείας κατά του καρκίνου υπόσχεται μικρότερη παραμονή στο νοσοκομείο

Καρκίνος σε άτομα κάτω των 50 ετών: Ερευνητές αναδεικνύουν τον ρόλο της παχυσαρκίας
Υγεία
29/04/2026 - 12:00

Καρκίνος σε άτομα κάτω των 50 ετών: Ερευνητές αναδεικνύουν τον ρόλο της παχυσαρκίας

Μπορούν οι αγωνιστές GLP-1 να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου;
Υγεία
22/04/2026 - 22:13

Μπορούν οι αγωνιστές GLP-1 να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου;

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η εγκυμοσύνη είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να αλλάξει η οικογενειακή διατροφική κουλτούρα
Διατροφή
15/05/2026 - 18:18
Ε.Σ.Α.μεΑ.: «Στα όρια των δυνατοτήτων της λειτουργεί η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού Ζακύνθου»
Patient Talk
15/05/2026 - 17:51
Εγκαινιάστηκαν νέοι ξενώνες φιλοξενίας για ογκολογικούς ασθενείς του Νοσοκομείου «Μεταξά»
Πολιτική Υγείας
15/05/2026 - 17:19
Ευρεία σύσκεψη φορέων στη Λέσβο για τα μέτρα βιοασφάλειας απέναντι στον αφθώδη πυρετό
Επικαιρότητα
15/05/2026 - 16:46
Χάρτες του ΜΕΤΕΟ με τις αυξημένες συγκεντρώσεις αφρικανικής σκόνης αύριο, Σάββατο, στην Ελλάδα
Επικαιρότητα
15/05/2026 - 16:29
Τα φάρμακα απώλειας βάρους ενδέχεται να μειώνουν τον πόνο της ημικρανίας και τις κρίσεις του άσθματος,
Υγεία
15/05/2026 - 16:11
ΕΟΠΥΥ: Πώς δρούσε το κύκλωμα με τα πλαστά παραπεμπτικά φυσικοθεραπειών
Πολιτική Υγείας
15/05/2026 - 15:42
Οι μικρότερες ηλικίες όλο και πιο ευάλωτες στον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2- Έρευνα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
Υγεία
15/05/2026 - 15:00
Εκλογές Pharma Innovation Forum: Γυναικεία πρωτοκαθεδρία στις ψηφους
Pharma Policy
15/05/2026 - 14:53
Φρουκτόζη: Γιατί είναι επικίνδυνη για την υγεία μας - Η επίδραση της στο μεταβολισμό
Διατροφή
15/05/2026 - 14:00
Χανταϊός: Μπορεί να επιβιώσει στο σπέρμα για χρόνια - Ο κίνδυνος της σεξουαλικής μετάδοσης
Υγεία
15/05/2026 - 12:49
Είδος άσκησης 800 ετών βοηθά στη φυσική μείωση της αρτηριακής πίεσης
Fitness
15/05/2026 - 12:00
ΛΔ Κονγκό: Ξέσπασμα του ιού Έμπολα στη χώρα επιβεβαίωσαν οι αρχές
Υγεία
15/05/2026 - 11:26
Έκκληση ψυχιάτρων για υπεύθυνη ενημέρωση και ενίσχυση της ψυχικής υγείας των νέων
Ψυχική Υγεία
15/05/2026 - 10:57
Συναγερμός για τα υπερμικρόβια στην Ελλάδα: Ραγδαία εξάπλωση ανθεκτικών βακτηρίων στα νοσοκομεία
Πολιτική Υγείας
15/05/2026 - 10:02
Δεν προκύπτει ξεκάθαρη σύνδεση αυτισμού -λήψης αντικαταθλιπτικών στην κύηση
Υγεία
15/05/2026 - 10:00
H σχέση επιστήμης, πίστης, πολιτισμού και φροντίδας του ανθρώπου αντικείμενο διήμερου συνεδρίου του ΑΠΘ
Επικαιρότητα
15/05/2026 - 08:51
Κρούσματα μηνιγγίτιδας σε κολλέγιο της νότιας Αγγλίας: Ένας φοιτητής νεκρός, δύο νοσηλεύονται
Επικαιρότητα
15/05/2026 - 08:00
Servier Hellas: Απλή, γρήγορη και σημαντική διαδικασία η μέτρηση της αρτηριακής πίεσης
Pharma News
15/05/2026 - 23:55
ΗΠΑ: Υπό παρακολούθηση από τα CDC 41 άτομα για πιθανή νόσηση από χανταϊό
Επικαιρότητα
15/05/2026 - 03:44
Υπογράφηκε στην Αθήνα η Ευρωπαϊκή Διακήρυξη για τη Στοματική Υγεία
Υγεία
15/05/2026 - 00:16
«Innovation Meets Industry»: Προτεραιότητες και θεσμικές προϋποθέσεις για την καινοτομία στην Υγεία
Pharma Policy
14/05/2026 - 23:37
Ενεργοποιήθηκε το ευρωπαϊκό εργαλείο IPCR για την παρακολούθηση της έξαρσης κρουσμάτων χανταϊού
Πολιτική Υγείας
14/05/2026 - 23:03
Κατέληξε στη ΜΕΘ του ΚΑΤ και η δεύτερη 17χρονη μαθήτρια που είχε βουτήξει στο κενό μαζί με τη φίλη της
Επικαιρότητα
14/05/2026 - 22:18
Ο ΟΦΕΤ στη Vitafoods Europe 2026 με προϊόντα εστιασμένα στη σύγχρονη πρόκληση της μακροζωίας
Pharma News
14/05/2026 - 21:46
Ένας στους τρεις Έλληνες έχει υπέρταση και συχνά δεν το γνωρίζει
Υγεία
14/05/2026 - 21:09
Γιατί οι δερματολόγοι προειδοποιούν ότι η αντηλιακή προστασία δεν είναι μόνο για την παραλία
Υγεία
14/05/2026 - 20:34
Tο διαχρονικό έργο των Εθελοντών Σαμαρειτών-Διασωστών του Ε.Ε.Σ. στο EKO Acropolis Rally
Επικαιρότητα
14/05/2026 - 20:12
Οι διαδερμικές επεμβάσεις βαλβίδων φέρνουν επανάσταση στην επεμβατική καρδιολογία
Health Talk
14/05/2026 - 19:47
Ανάκληση παξιμαδιών κανέλας ως «μη ασφαλή» από τον ΕΦΕΤ
Επικαιρότητα
14/05/2026 - 19:33

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Φαρμασέρβ-Λίλλυ: Επίτιμο μέλος του Δ.Σ. του ΕΒΕΑ ο Διονύσης Φιλιώτης
Pharma News
13/05/2026 - 13:56
Με 16 νέες μόνιμες θέσεις ιατρών ΕΣΥ ενισχύεται το Γενικό Νοσοκομείο Χανίων
Πολιτική Υγείας
13/05/2026 - 15:21
Προειδοποιήσεις για τους κινδύνους από το ανακυκλωμένο πλαστικό των συσκευασιών τροφίμων για την υγεία
Διατροφή
14/05/2026 - 07:53
Στην Ολομέλεια της Βουλής σήμερα το νομοσχέδιο για τη σύσταση του Ταμείου Καινοτομίας
Πολιτική Υγείας
14/05/2026 - 09:00
Στάση εργασίας στο νοσοκομείο της Νίκαιας σήμερα Πέμπτη από τις 12 έως τις 3 μμ
Πολιτική Υγείας
14/05/2026 - 09:12
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo