ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κορoνοϊός: Τι να προσέξουν οι ασθενείς με οστεοπόρωση

Υγεία
Κορoνοϊός: Τι να προσέξουν οι ασθενείς με οστεοπόρωση
Η λοίμωξη COVID-19 όπως φαίνεται έχει επηρεάσει και τους ασθενείς με οστεοπόρωση. Μια νέα μελέτη απέδειξε ότι η πανδημία έχει αρνητικές επιπτώσεις στη διαχείριση της πάθησης σε όλον τον κόσμο.
Τρίτη, 24/11/2020 - 15:34
Γιώργος Παπαϊωάννου Γιώργος Παπαϊωάννου

Σύμφωνα με τον χάρτη που έχει καταρτιστεί όπου απεικονίζονται οι χώρες με τον δυσμενέστερο αντίκτυπο, η χώρα μας χρωματίζεται κόκκινη και περιλαμβάνεται μεταξύ εκείνων που έχουν επηρεαστεί έντονα, μαζί με την Ισπανία, την Πορτογαλία, τη Σλοβακία και τη Γεωργία. Η μελέτη που δημοσιεύθηκε πριν από την Παγκόσμια Ημέρα Οστεοπόρωσης αποκάλυψε ότι, σε παγκόσμιο επίπεδο, η χρήση του ιστότοπου Fracture Risk Assessment Tool (FRAX®) μειώθηκε τον Απρίλιο κατά μέσο όρο 58%, συγκριτικά με τον Φεβρουάριο του 2020.

«Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο εκατομμύρια κατάγματα προκύπτουν σε ασθενείς με οστεοπόρωση, έχοντας σοβαρή επίπτωση στην καθημερινότητά τους. Για παράδειγμα, το 2010 καταγράφηκαν περί τα 2,7 εκατομμύρια κατάγματα ισχίου παγκοσμίως. Την ίδια χρονιά, στην Ευρωπαϊκή Ένωση εκτιμάται ότι προέκυψαν περίπου 3,5 εκατομμύρια κατάγματα, μεταξύ αυτών 620.000 κατάγματα στο ισχίο, 520.000 στη σπονδυλική στήλη, 560.000 στο αντιβράχιο και 1.800.000 διάφορα άλλα κατάγματα ευθραυστότητας», σημειώνει ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός δρ Δημήτρης Τριανταφυλλόπουλος Διευθυντής Ορθοπαιδικής Κλινικής και Διευθυντής του Τμήματος Αναίμακτης Ορθοπαιδικής Χειρουργικής του Ιατρικού Ομίλου Αθηνών, Κλινική Περιστερίου και μας εξηγεί «Τα κατάγματα αυτά αποτελούν κύρια αιτία νοσηρότητας και απώλειας της αυτοεξυπηρέτησης των ασθενών. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας την προηγούμενη δεκαετία διατύπωσε την ανάγκη διαμόρφωσης μιας παγκόσμιας στρατηγικής για την πρόληψη και τον έλεγχό της νόσου. Η επακόλουθη εργασία του τότε Collaborating Centre for Metabolic Bone Disease του Οργανισμού στο Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ οδήγησε στην ανάπτυξη ενός δωρεάν διαθέσιμου εργαλείου εκτίμησης κινδύνου κατάγματος, το FRAX. Πρόκειται για έναν αλγόριθμο που χρησιμοποιείται για τον εντοπισμό των ασθενών οι οποίοι έχουν αυξημένο κίνδυνο κατάγματος σε βάθος 10ετίας στο ισχίο και όχι μόνο. Βοηθά ιδίως στην περίπτωση ασθενών με οστεοπενία, αλλά και αποτελεί μέθοδο αρχικού ελέγχου.

Παρέχει υπολογισμούς σε 66 χώρες και περιοχές που αποτελούν πάνω από το 80% του παγκόσμιου πληθυσμού και σε 34 γλώσσες».

Εκτός από τον αριθμό των περιστατικών, άλλη μια παράμετρος που κατέστησε απαραίτητη την καλύτερη διαχείριση της πάθησης ήταν το κόστος της, το οποίο εκτιμήθηκε τότε σε 37 δισεκατομμύρια ευρώ, με τα δύο τρίτα να προέρχονται από τη θεραπεία απρόοπτων καταγμάτων και μόνο το 5% να αντιπροσωπεύει το κόστος της πρόληψης μέσω φαρμακευτικής αγωγής. Το ποσό αυτό αναμένεται να αυξηθεί τα προσεχή χρόνια.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής συγγραφέα της μελέτης, καθηγητή Eugene McCloskey (Τμήμα Ογκολογίας και Μεταβολισμού, Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ του Ηνωμένου Βασιλείου), ο ιστότοπος FRAX έδωσε τη δυνατότητα ελέγχου του αντίκτυπου της πανδημίας στην οστεοπόρωση. Διαπιστώθηκε ότι έχει σημειωθεί κατακόρυφη πτώση στη χρήση του υπολογιστικού αυτού μοντέλου, κατά μέσο όρο 58% (αλλά ανήλθε έως και 96%). Συγκεκριμένα στην Ευρώπη η ανάλυση έδειξε ότι η πλειονότητα των χωρών (77,4%) μείωσε τη χρήση κατά τουλάχιστον 50% τον Απρίλιο, με την Πολωνία, τη Σλοβακία, την Τσεχική Δημοκρατία, τη Γερμανία, τη Νορβηγία, τη Σουηδία και τη Φινλανδία να παρουσιάζουν μικρότερες μειώσεις (μεταξύ -2,85% και -44,1%). Οι ειδικοί εκτιμούν ότι για μια περίοδο 3 μηνών περισσότεροι από μισό εκατομμύριο ασθενείς αποκλείστηκαν από την αξιολόγηση και ένα σημαντικό μέρος αυτών από την απαραίτητη θεραπεία.

Δυστυχώς, οι ασθενείς με οστεοπόρωση που αποκλείονται από τη θεραπεία είναι πιθανό να υποστούν κάταγμα στο ισχίο (όπως και σε άλλα σημεία όπως η σπονδυλική στήλη, ο βραχίονας και το αντιβράχιο), το οποίο μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνο ακόμα και για τη ζωή τους. Δυστυχώς, περίπου 740.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο απ’ αυτήν την αιτία. Η θνησιμότητα ανέρχεται στο 20% κατά τον πρώτο χρόνο. Έτσι, η εκτίμηση και θεραπεία ατόμων με κάταγμα ισχίου είναι εξαιρετικά επείγουσα. «Η ολική και η ημιολική αρθροπλαστική ισχίου, που πραγματοποιούνται με τη μέθοδο ελάχιστης επεμβατικότητας AMIS είναι οι ενδεδειγμένες για την αποκατάσταση αυτών των καταγμάτων. Η συγκεκριμένη μέθοδος θεωρείται η ασφαλέστερη και η πιο ανώδυνη, αφού η προσπέλαση γίνεται με παρεκτόπιση των μυών και όχι με αποκόλλησή τους. Με αυτόν τον τρόπο ο χειρουργημένος ασθενής αναρρώνει ταχύτατα, εξέρχεται του νοσοκομείου και μπορεί να επανέλθει στις καθημερινές δραστηριότητές του εξαιρετικά γρήγορα», επισημαίνει ο δρ Τριανταφυλλόπουλος.

Εκτός από την τακτική παρακολούθηση των ασθενών με οστεοπενία, σε όλους όσοι κινδυνεύουν από κατάγματα ευθραυστότητας, «συστήνεται, ακόμα και τις περιόδους με lockdown, να ασκούνται σε τακτική βάση με βάρη για να βελτιώσουν τη δύναμη, την ισορροπία, τη στάση του σώματος και να μειώσουν τον κίνδυνο πτώσεων. Το κλείσιμο των γυμναστηρίων και των κολυμβητηρίων δεν θα πρέπει να οδηγήσει σε σωματική αδράνεια. Στην καθημερινότητά τους θα πρέπει να ενταχθεί ένα πρόγραμμα ασκήσεων στο σπίτι. Έχει αποδειχθεί ότι τέτοια προγράμματα είναι αποτελεσματικά για τη βελτίωση της μυϊκής μάζας ακόμα και των ηλικιωμένων. Η προσήλωση σε αυτά τους ερχόμενους μήνες μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια για μεγάλο ποσοστό ανθρώπων», καταλήγει ο δρ Δημήτρης Τριανταφυλλόπουλος.

Τελευταία τροποποίηση στις 24/11/2020 - 15:56
  • ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ
  • ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

La Roche-Posay και Amgen Hellas συνεχίζουν το πρόγραμμα στήριξης ογκολογικών ασθενών «for my SKIN»
La Roche-Posay και Amgen Hellas συνεχίζουν το πρόγραμμα στήριξης ογκολογικών ασθενών «for my SKIN» 24 Νοεμβρίου 2020
Πόσο μεγάλος είναι ο κίνδυνος μετάδοσης του κορονοϊού με τη χρήση μετρητών 24 Νοεμβρίου 2020
Πόσο μεγάλος είναι ο κίνδυνος μετάδοσης του κορονοϊού με τη χρήση μετρητών

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γιατί τα κρουαζιερόπλοια γίνονται "φωλιές" επιδημιών
Υγεία
07/05/2026 - 16:00

Γιατί τα κρουαζιερόπλοια γίνονται "φωλιές" επιδημιών

Μέτρηση Οστικής Πυκνότητας: Πότε πρέπει να γίνεται η εξέταση που προλαμβάνει την οστεοπόρωση
Υπηρεσίες Υγείας
20/04/2026 - 17:39

Μέτρηση Οστικής Πυκνότητας: Πότε πρέπει να γίνεται η εξέταση που προλαμβάνει την οστεοπόρωση

Υπερκύφωση: Πώς μπορούμε να την αποφύγουμε καθώς μεγαλώνουμε
Υγεία
14/04/2026 - 18:33

Υπερκύφωση: Πώς μπορούμε να την αποφύγουμε καθώς μεγαλώνουμε

Φάρμακα για την οστεοπόρωση μειώνουν τον κίνδυνο άνοιας κατά 16%
Υγεία
18/03/2026 - 15:00

Φάρμακα για την οστεοπόρωση μειώνουν τον κίνδυνο άνοιας κατά 16%

Χρήσιμες συμβουλές για γερά οστά σε όλες τις ηλικίες
Health Talk
27/02/2026 - 08:23

Χρήσιμες συμβουλές για γερά οστά σε όλες τις ηλικίες

Ένα ποτήρι γάλα μετά την άσκηση προστατεύει τα οστά των ηλικιωμένων
Διατροφή
24/02/2026 - 14:00

Ένα ποτήρι γάλα μετά την άσκηση προστατεύει τα οστά των ηλικιωμένων

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ο πραγματικός αριθμός ασθενών με μακροχρόνιο Covid ενδέχεται να είναι διπλάσιος από τις εκτιμήσεις
Υγεία
28/05/2026 - 10:00
Έμπολα: Κλείνει σύνορα η Ουγκάντα - Αναζητούν κέντρο καραντίνας στην Αφρική για τους πολίτες τους οι ΗΠΑ
Πολιτική Υγείας
28/05/2026 - 09:00
H Vican γιόρτασε μια πορεία 50 ετών εξέλιξης, καινοτομίας και εμπιστοσύνης
Pharma News
28/05/2026 - 07:26
FutuReady Greece: Πρωτοβουλία της «Παπαστράτος» για τη νέα γενιά με αφορμή τα 95 χρόνια της εταιρείας
Επικαιρότητα
28/05/2026 - 03:42
MyPBCVoice: Διαδικτυακό σεμινάριο της οργάνωσης Promitheas για τη ζωή με Πρωτοπαθή Χολική Χολαγγειίτιδα
Patient Talk
28/05/2026 - 00:09
MSD Ελλάδος: Ημέρα Εθελοντισμού με περισσότερους από 200 εργαζόμενους σε 11 περιβαλλοντικές δράσεις
Pharma News
27/05/2026 - 23:31
Γεωργιάδης: «Πρέπει να πάρουμε κι άλλα μέτρα για τη μείωση του clawback»
Πολιτική Υγείας
27/05/2026 - 23:12
Καρδιοπαθείς καταγγέλλουν σοβαρές δυσκολίες στην προμήθεια υλικών μέτρησης INR
Patient Talk
27/05/2026 - 22:18
Νέα μελέτη συνδέει την υψηλότερη δόση σεμαγλουτίδης με απώλεια βάρους έως και 27,7%
Pharma News
27/05/2026 - 21:43
ABBVIE: Θετική γνωμοδότηση από τον ΕΜΑ για συνδυαστική θεραπεία οξείας λοίμωξης από ηπατίτιδα C
Pharma News
27/05/2026 - 21:07
Νέα εποχή για τη συμμετοχή των ασθενών στην Αξιολόγηση των Τεχνολογιών Υγείας με τον οδηγό της ΕΝΑΣΕΛ
Patient Talk
27/05/2026 - 20:46
Περισσότεροι από 12.500 πολίτες συμμετείχαν σε δράσεις του ΑΠΘ για την παιδική παχυσαρκία στη Βόρεια Ελλάδα
Υγεία
27/05/2026 - 20:12
Έμπολα: Η Ουγκάντα κλείνει προσωρινά τα σύνορά της με το Κονγκό
Επικαιρότητα
27/05/2026 - 19:59
Τηλεϊατρική παντού ανά την Ελλάδα με 305 σταθμούς και 3.000 συστήματα κατ’ οίκον φροντίδας
Digital Health
27/05/2026 - 19:41
Επιστρέφει στις 24 Ιουνίου το πρόγραμμα Organmeetings για τη δωρεά οργάνων και τις μεταμοσχεύσεις
Υγεία
27/05/2026 - 19:24
Άσκηση ετοιμότητας για σεισμό στο Δημαρχείο Ηρακλείου Αττικής από τον ΕΕΣ
Επικαιρότητα
27/05/2026 - 19:06
Αθλητικοί τραυματισμοί εφήβων: Συνέπειες και τρόποι αποφυγής
Health Talk
27/05/2026 - 18:23
Γεωργιάδης από Βουλή: «Όσο και αν δεν σας αρέσει, το ΕΣΥ πάει καλύτερα από ποτέ»
Πολιτική Υγείας
27/05/2026 - 17:56
Bristol Myers Squibb: Πρωτιά στα αριστεία ΕΕΦαΜ για τις «Κλινικές Επιζώντων Καρκίνου»
Pharma News
27/05/2026 - 17:19
ΕΟΦ: Η λίστα με τα 82 φάρμακα που μπήκαν σε προσωρινή απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών
Pharma Policy
27/05/2026 - 16:52
Διεθνής καταδίκη για το clawback στη Φυσικοθεραπεία, με τον ΠΣΦ να ζητεί πλήρη κατάργηση του μέτρου
Πολιτική Υγείας
27/05/2026 - 16:18
Μεταστατικός καρκίνος του μαστού: Αύξηση περιστατικών και σε γυναίκες κάτω των 40
Υγεία
27/05/2026 - 16:00
Κέντρο καραντίνας για τον Έμπολα ανοίγουν οι ΗΠΑ στην Κένυα
Πολιτική Υγείας
27/05/2026 - 15:33
Γιατί είναι τόσο δύσκολο να χάσουμε βάρος; O ρόλος των γονιδίων, του μεταβολισμού και του περιβάλλοντος
Υγεία
27/05/2026 - 15:00
Μητσοτάκης: Συνεχίζεται το πρόγραμμα «Προλαμβάνω» και την επόμενη τετραετία
Πολιτική Υγείας
27/05/2026 - 13:50
Χορός: Η καλύτερη μορφή άσκησης για την τρίτη ηλικία
Fitness
27/05/2026 - 13:00
H Ευρώπη ενδέχεται να εξελιχθεί σε hotspot του ιού chikungunya μέχρι το 2100
Υγεία
27/05/2026 - 12:00
Kρούσμα ευλογιάς των πιθήκων στα Ιωάννινα - Η κατάσταση του ασθενούς
Υγεία
27/05/2026 - 11:59
Έμπολα: Ενισχύεται η ευρωπαϊκή παρουσία με αποστολή ειδικών του ECDC σε Κονγκό και Ουγκάντα
Πολιτική Υγείας
27/05/2026 - 11:48
Χανταϊός: Στα 13 αυξήθηκαν τα κρούσματα ύστερα από νέο κρούσμα στην Ισπανία
Υγεία
27/05/2026 - 11:00

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Γιατί δεν πρέπει να βάζετε μπανάνα στα smoothies σας - Τι έδειξε έρευνα
Διατροφή
25/05/2026 - 13:00
ΙΑΣΩ Θεσσαλίας: Ρομποτική χειρουργική Da Vinci για ήπαρ, χοληφόρα αγγεία, πάγκρεας και ανώτερο πεπτικό
Υπηρεσίες Υγείας
25/05/2026 - 17:28
Novo Nordisk: Τέλος εποχής για τον Ολύμπιο Παπαδημητρίου έπειτα από 32 χρόνια πορείας
Pharma News
25/05/2026 - 18:11
Θεμιστοκλέους στη Βουλή για το ΑΧΕΠΑ: «Διασφαλίζουμε τη συνέχεια της λειτουργίας του έως το 2056»
Πολιτική Υγείας
25/05/2026 - 18:33
Ικανοποίηση στον ΙΣΑ για την εφαρμογή της αναστολής των δόσεων clawback του 2023
Πολιτική Υγείας
25/05/2026 - 17:47
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo