ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κορoνοϊός: Τι να προσέξουν οι ασθενείς με οστεοπόρωση

Υγεία
Κορoνοϊός: Τι να προσέξουν οι ασθενείς με οστεοπόρωση
Η λοίμωξη COVID-19 όπως φαίνεται έχει επηρεάσει και τους ασθενείς με οστεοπόρωση. Μια νέα μελέτη απέδειξε ότι η πανδημία έχει αρνητικές επιπτώσεις στη διαχείριση της πάθησης σε όλον τον κόσμο.
Τρίτη, 24/11/2020 - 15:34
Γιώργος Παπαϊωάννου Γιώργος Παπαϊωάννου

Σύμφωνα με τον χάρτη που έχει καταρτιστεί όπου απεικονίζονται οι χώρες με τον δυσμενέστερο αντίκτυπο, η χώρα μας χρωματίζεται κόκκινη και περιλαμβάνεται μεταξύ εκείνων που έχουν επηρεαστεί έντονα, μαζί με την Ισπανία, την Πορτογαλία, τη Σλοβακία και τη Γεωργία. Η μελέτη που δημοσιεύθηκε πριν από την Παγκόσμια Ημέρα Οστεοπόρωσης αποκάλυψε ότι, σε παγκόσμιο επίπεδο, η χρήση του ιστότοπου Fracture Risk Assessment Tool (FRAX®) μειώθηκε τον Απρίλιο κατά μέσο όρο 58%, συγκριτικά με τον Φεβρουάριο του 2020.

«Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο εκατομμύρια κατάγματα προκύπτουν σε ασθενείς με οστεοπόρωση, έχοντας σοβαρή επίπτωση στην καθημερινότητά τους. Για παράδειγμα, το 2010 καταγράφηκαν περί τα 2,7 εκατομμύρια κατάγματα ισχίου παγκοσμίως. Την ίδια χρονιά, στην Ευρωπαϊκή Ένωση εκτιμάται ότι προέκυψαν περίπου 3,5 εκατομμύρια κατάγματα, μεταξύ αυτών 620.000 κατάγματα στο ισχίο, 520.000 στη σπονδυλική στήλη, 560.000 στο αντιβράχιο και 1.800.000 διάφορα άλλα κατάγματα ευθραυστότητας», σημειώνει ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός δρ Δημήτρης Τριανταφυλλόπουλος Διευθυντής Ορθοπαιδικής Κλινικής και Διευθυντής του Τμήματος Αναίμακτης Ορθοπαιδικής Χειρουργικής του Ιατρικού Ομίλου Αθηνών, Κλινική Περιστερίου και μας εξηγεί «Τα κατάγματα αυτά αποτελούν κύρια αιτία νοσηρότητας και απώλειας της αυτοεξυπηρέτησης των ασθενών. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας την προηγούμενη δεκαετία διατύπωσε την ανάγκη διαμόρφωσης μιας παγκόσμιας στρατηγικής για την πρόληψη και τον έλεγχό της νόσου. Η επακόλουθη εργασία του τότε Collaborating Centre for Metabolic Bone Disease του Οργανισμού στο Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ οδήγησε στην ανάπτυξη ενός δωρεάν διαθέσιμου εργαλείου εκτίμησης κινδύνου κατάγματος, το FRAX. Πρόκειται για έναν αλγόριθμο που χρησιμοποιείται για τον εντοπισμό των ασθενών οι οποίοι έχουν αυξημένο κίνδυνο κατάγματος σε βάθος 10ετίας στο ισχίο και όχι μόνο. Βοηθά ιδίως στην περίπτωση ασθενών με οστεοπενία, αλλά και αποτελεί μέθοδο αρχικού ελέγχου.

Παρέχει υπολογισμούς σε 66 χώρες και περιοχές που αποτελούν πάνω από το 80% του παγκόσμιου πληθυσμού και σε 34 γλώσσες».

Εκτός από τον αριθμό των περιστατικών, άλλη μια παράμετρος που κατέστησε απαραίτητη την καλύτερη διαχείριση της πάθησης ήταν το κόστος της, το οποίο εκτιμήθηκε τότε σε 37 δισεκατομμύρια ευρώ, με τα δύο τρίτα να προέρχονται από τη θεραπεία απρόοπτων καταγμάτων και μόνο το 5% να αντιπροσωπεύει το κόστος της πρόληψης μέσω φαρμακευτικής αγωγής. Το ποσό αυτό αναμένεται να αυξηθεί τα προσεχή χρόνια.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής συγγραφέα της μελέτης, καθηγητή Eugene McCloskey (Τμήμα Ογκολογίας και Μεταβολισμού, Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ του Ηνωμένου Βασιλείου), ο ιστότοπος FRAX έδωσε τη δυνατότητα ελέγχου του αντίκτυπου της πανδημίας στην οστεοπόρωση. Διαπιστώθηκε ότι έχει σημειωθεί κατακόρυφη πτώση στη χρήση του υπολογιστικού αυτού μοντέλου, κατά μέσο όρο 58% (αλλά ανήλθε έως και 96%). Συγκεκριμένα στην Ευρώπη η ανάλυση έδειξε ότι η πλειονότητα των χωρών (77,4%) μείωσε τη χρήση κατά τουλάχιστον 50% τον Απρίλιο, με την Πολωνία, τη Σλοβακία, την Τσεχική Δημοκρατία, τη Γερμανία, τη Νορβηγία, τη Σουηδία και τη Φινλανδία να παρουσιάζουν μικρότερες μειώσεις (μεταξύ -2,85% και -44,1%). Οι ειδικοί εκτιμούν ότι για μια περίοδο 3 μηνών περισσότεροι από μισό εκατομμύριο ασθενείς αποκλείστηκαν από την αξιολόγηση και ένα σημαντικό μέρος αυτών από την απαραίτητη θεραπεία.

Δυστυχώς, οι ασθενείς με οστεοπόρωση που αποκλείονται από τη θεραπεία είναι πιθανό να υποστούν κάταγμα στο ισχίο (όπως και σε άλλα σημεία όπως η σπονδυλική στήλη, ο βραχίονας και το αντιβράχιο), το οποίο μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνο ακόμα και για τη ζωή τους. Δυστυχώς, περίπου 740.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο απ’ αυτήν την αιτία. Η θνησιμότητα ανέρχεται στο 20% κατά τον πρώτο χρόνο. Έτσι, η εκτίμηση και θεραπεία ατόμων με κάταγμα ισχίου είναι εξαιρετικά επείγουσα. «Η ολική και η ημιολική αρθροπλαστική ισχίου, που πραγματοποιούνται με τη μέθοδο ελάχιστης επεμβατικότητας AMIS είναι οι ενδεδειγμένες για την αποκατάσταση αυτών των καταγμάτων. Η συγκεκριμένη μέθοδος θεωρείται η ασφαλέστερη και η πιο ανώδυνη, αφού η προσπέλαση γίνεται με παρεκτόπιση των μυών και όχι με αποκόλλησή τους. Με αυτόν τον τρόπο ο χειρουργημένος ασθενής αναρρώνει ταχύτατα, εξέρχεται του νοσοκομείου και μπορεί να επανέλθει στις καθημερινές δραστηριότητές του εξαιρετικά γρήγορα», επισημαίνει ο δρ Τριανταφυλλόπουλος.

Εκτός από την τακτική παρακολούθηση των ασθενών με οστεοπενία, σε όλους όσοι κινδυνεύουν από κατάγματα ευθραυστότητας, «συστήνεται, ακόμα και τις περιόδους με lockdown, να ασκούνται σε τακτική βάση με βάρη για να βελτιώσουν τη δύναμη, την ισορροπία, τη στάση του σώματος και να μειώσουν τον κίνδυνο πτώσεων. Το κλείσιμο των γυμναστηρίων και των κολυμβητηρίων δεν θα πρέπει να οδηγήσει σε σωματική αδράνεια. Στην καθημερινότητά τους θα πρέπει να ενταχθεί ένα πρόγραμμα ασκήσεων στο σπίτι. Έχει αποδειχθεί ότι τέτοια προγράμματα είναι αποτελεσματικά για τη βελτίωση της μυϊκής μάζας ακόμα και των ηλικιωμένων. Η προσήλωση σε αυτά τους ερχόμενους μήνες μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια για μεγάλο ποσοστό ανθρώπων», καταλήγει ο δρ Δημήτρης Τριανταφυλλόπουλος.

Τελευταία τροποποίηση στις 24/11/2020 - 15:56
  • ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ
  • ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

La Roche-Posay και Amgen Hellas συνεχίζουν το πρόγραμμα στήριξης ογκολογικών ασθενών «for my SKIN»
La Roche-Posay και Amgen Hellas συνεχίζουν το πρόγραμμα στήριξης ογκολογικών ασθενών «for my SKIN» 24 Νοεμβρίου 2020
Πόσο μεγάλος είναι ο κίνδυνος μετάδοσης του κορονοϊού με τη χρήση μετρητών 24 Νοεμβρίου 2020
Πόσο μεγάλος είναι ο κίνδυνος μετάδοσης του κορονοϊού με τη χρήση μετρητών

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΟΔΥ: Ένας θάνατος από Covid-19 την τελευταία εβδομάδα - Σε χαμηλά επίπεδα η θετικότητα
Υγεία
09/10/2025 - 17:58

ΕΟΔΥ: Ένας θάνατος από Covid-19 την τελευταία εβδομάδα - Σε χαμηλά επίπεδα η θετικότητα

Κορονοϊός: Επτά νέοι θάνατοι σε μία εβδομάδα και αύξηση των θετικών διαγνώσεων
Υγεία
25/09/2025 - 22:02

Κορονοϊός: Επτά νέοι θάνατοι σε μία εβδομάδα και αύξηση των θετικών διαγνώσεων

Κορονοϊός: Δύο θάνατοι και 226 νέες εισαγωγές την τελευταία εβδομάδα
Υγεία
18/09/2025 - 18:44

Κορονοϊός: Δύο θάνατοι και 226 νέες εισαγωγές την τελευταία εβδομάδα

Οι επιστήμονες πιο κοντά στη λύση για δυνατά οστά για μια ζωή
Υγεία
11/09/2025 - 10:00

Οι επιστήμονες πιο κοντά στη λύση για δυνατά οστά για μια ζωή

Η γρίπη και ο κορονοϊός ενεργοποιούν τα καρκινικά κύτταρα - Τι έδειξαν πρόσφατες έρευνες
Υγεία
10/09/2025 - 12:00

Η γρίπη και ο κορονοϊός ενεργοποιούν τα καρκινικά κύτταρα - Τι έδειξαν πρόσφατες έρευνες

Ρινικό σπρέι για τις αλλεργίες μειώνει τον κίνδυνο μόλυνσης από κορονοϊό κατά δύο τρίτα
Pharma News
03/09/2025 - 14:00

Ρινικό σπρέι για τις αλλεργίες μειώνει τον κίνδυνο μόλυνσης από κορονοϊό κατά δύο τρίτα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Επαναστατική ανακάλυψη: Επιστήμονες φτιάχνουν βιολογικά δόντια στο εργαστήριο
Υγεία
25/10/2025 - 14:16
Χρούσος: «Τα ενέσιμα φάρμακα αδυνατίσματος θεραπεύουν αδηφαγικά σύνδρομα και εξαρτήσεις»
Υγεία
25/10/2025 - 13:54
Μητσοτάκης: «Σχεδόν 900.000 γυναίκες έλαβαν sms και έκαναν δωρεάν ψηφιακή μαστογραφία»
Πολιτική Υγείας
25/10/2025 - 13:32
Τα εμβόλια mRNA κατά της COVID-19 και η επόμενη επανάσταση στη θεραπεία του καρκίνου
Υγεία
25/10/2025 - 09:39
Medifirst και Αθηναϊκή Γενική Κλινική τιμούν τον μήνα πρόληψης κατά του Καρκίνου του Μαστού
Υπηρεσίες Υγείας
25/10/2025 - 07:23
Θεσσαλονίκη: Στις 2 Νοεμβρίου «2ος Αγώνας Δρόμου Υγείας "Άγιος Δημήτριος"»
Επικαιρότητα
25/10/2025 - 03:41
Βρετανία: Κατάσχεση-ρεκόρ παράνομων ενέσιμων φαρμάκων για απώλεια βάρους
Επικαιρότητα
25/10/2025 - 00:14
ΕΟΟ: «Ο οδοντιατρικός κλάδος παραμένει στο περιθώριο του θεσμικού διαλόγου για τη δημόσια υγεία»
Πολιτική Υγείας
24/10/2025 - 23:29
Πατούλης στη Βουλή: «Να μην ανακόπτεται η εξέλιξη των νεότερων ιατρών με την παράταση της θητείας στο ΕΣΥ»
Πολιτική Υγείας
24/10/2025 - 22:12
Γάζα: Νέο καμπανάκι από τον ΠΟΥ για τις καθυστερήσεις στην παράδοση ιατρικής βοήθειας στην πολύπαθη λωρίδα
Επικαιρότητα
24/10/2025 - 21:31
Θεσσαλονίκη: Διεθνής διάκριση για τον καθηγητή Ιατρικής του ΑΠΘ Νικόλαο Μαγκλαβέρα
Digital Health
24/10/2025 - 20:47
Νοσοκομείο Παπανικολάου: Ροζ το κτήριο της διοίκησης για την Παγκόσμια Ημέρα Πρόληψης του Καρκίνου του Μαστού
Υγεία
24/10/2025 - 20:23
Νέα έρευνα συνδέει την προγεννητική έκθεση στα μικροσωματίδια με τον κίνδυνο ανάπτυξης αυτισμού
Υγεία
24/10/2025 - 19:23
Στο Νοσοκομείο Αττικόν εγκαταστάθηκε το πρώτο ρομποτικό σύστημα καθαρισμού
Επικαιρότητα
24/10/2025 - 18:51
Η Κιμ Καρντάσιαν αποκάλυψε ότι έχει ανεύρυσμα στον εγκέφαλο
Επικαιρότητα
24/10/2025 - 18:02
Η DEMO υποδέχθηκε νέους επιστήμονες στο πλαίσιο του θεσμού Business Days 2025
Pharma News
24/10/2025 - 17:51
Η AVIS δίνει σε εργαζόμενούς της τη δυνατότητα να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα Εξωσωματικής Γονιμοποίησης του Be-Live
Επικαιρότητα
24/10/2025 - 17:34
Σπιτικές θεραπείες ομορφιάς με κολοκύθα που περίσσεψε από... το Halloween!
Ομορφιά
24/10/2025 - 16:53
ΕΟΦ: Δεν υπάρχει αδειοδοτημένο εμβόλιο κατά της ευλογιάς των αιγοπροβάτων σε Ελλάδα και ΕΕ
Pharma Policy
24/10/2025 - 16:36
Γονιδιακή μετάλλαξη που συνδέεται με την ψωρίαση επηρεάζει και την υγεία του εντέρου
Υγεία
24/10/2025 - 16:13
Η ΕΛΛΟΚ καλεί τους ασθενείς να καταγγέλλουν παράνομες χρεώσεις από ιδιωτικούς παρόχους υγείας
Patient Talk
24/10/2025 - 15:48
Η παρουσία της MSD Ελλάδος στο 1ο One Health Summit: Ολοκληρωμένη στρατηγική για την Ενιαία Υγεία
Pharma News
24/10/2025 - 15:34
Γιατί οι λιχουδιές τον χειμώνα είναι πιο εθιστικές - Ο ρόλος των εποχών στην όρεξη μας
Διατροφή
24/10/2025 - 15:16
Ημερίδα ΣΕΙΒ: Πρόσβαση, καινοτομία και ποιότητα στα ιατροτεχνολογικά προϊόντα
Επικαιρότητα
24/10/2025 - 14:52
Συνεχίζεται ο πόλεμος ανακοινώσεων μεταξύ ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ και ΠΦΣ - Σκληροί χαρακτηρισμοί από την ομοσπονδία
Patient Talk
24/10/2025 - 14:23
Ευαισθησία στη γλουτένη: Νέα έρευνα δείχνει ότι τελικά είναι θέμα επικοινωνίας εντέρου- εγκεφάλου!
Διατροφή
24/10/2025 - 14:00
Το τρέξιμο διορθώνει τις βλάβες που προκαλεί το junk food στον εγκέφαλο
Fitness
24/10/2025 - 13:00
Διπλός «πονοκέφαλος» για τις φαρμακευτικές: «Παγωμένες» οι πληρωμές για τα νοσοκομειακά φάρμακα
Pharma Policy
24/10/2025 - 12:24
Εποχική τριχόπτωση: Πότε πρέπει να ανησυχήσετε - Ο ρόλος της διατροφής
Ομορφιά
24/10/2025 - 12:00
Σκλήρυνση κατά πλάκας: Πειραματική θεραπεία με CAR-T κύτταρα γεννά αισιοδοξία - Το παράδειγμα μιας Βρετανίδας
Υγεία
24/10/2025 - 11:00

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Στα «κόκκινα» η φαρμακευτική αγορά για το νοσοκομειακό clawback
Pharma Policy
23/10/2025 - 13:53
Διπλός «πονοκέφαλος» για τις φαρμακευτικές: «Παγωμένες» οι πληρωμές για τα νοσοκομειακά φάρμακα
Pharma Policy
24/10/2025 - 12:24
Καρκίνος του μαστού: Τι πρέπει να γνωρίζει μια γυναίκα πριν από το χειρουργείο;
Health Talk
23/10/2025 - 10:00
Πώς μια επιπλέον κούπα καφέ την ημέρα μπορεί τελικά να μάς κάνει καλό
Διατροφή
23/10/2025 - 15:12
Ειδικοί καταρρίπτουν τέσσερις μύθους για την περιποίηση και την υγεία των μαλλιών
Ομορφιά
23/10/2025 - 21:22
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo