ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΗΠΑ: Η επίπτωση του καρκίνου του μαστού στις γυναίκες 20 έως 49 ετών

Υγεία
PEXELS
Ο καρκίνος του μαστού σε νεαρές γυναίκες έχει λιγότερο ευνοϊκή πρόγνωση σε σύγκριση με τις μεγαλύτερες γυναίκες. Ο καρκίνος του μαστού είναι ο πιο συχνά διαγνωσμένος καρκίνος και η κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο στις γυναίκες ηλικίας 20 έως 49 ετών στις ΗΠΑ.
Τετάρτη, 07/02/2024 - 00:39
— Photo: PEXELS
News4Health Team News4Health Team

Οι νεαρές γυναίκες είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού με πιο επιθετικά βιολογικά χαρακτηριστικά σε σύγκριση με τις μεγαλύτερες γυναίκες. Τέτοια χαρακτηριστικά αφορούν την ύπαρξη μεγαλύτερου μεγέθους όγκου , την ύπαρξη πιο προχωρημένου σταδίου, τους αρνητικούς ορμονικούς υποδοχείς (υποδοχέας οιστρογόνου [ER] και υποδοχέας προγεστερόνης [PR]) και την υπερέκφραση του υποδοχέα 2 του ανθρώπινου επιδερμικού αυξητικού παράγοντα (ERBB2). Επιπλέον, εκτός από τις γυναίκες υψηλού κινδύνου, τα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού δεν είναι διαθέσιμα για γυναίκες ηλικίας κάτω των 40 ετών. Οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής (Νοσοκομείο Αλεξάνδρα) της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (Παθολόγος, Καθηγήτρια Επιδημιολογίας-Προληπτικής Ιατρικής), Δρ. Μαρία Καπαρέλου (Ογκολόγος – Παθολόγος) και Θάνος Δημόπουλος (τ. Πρύτανης ΕΚΠΑ, Καθηγητής Ογκολογίας-Αιματολογίας και Διευθυντής της Θεραπευτικής Κλινικής), συνοψίζουν τα νεότερα δεδομένα.

Πρόσφατες μελέτες βρήκαν μια αυξανόμενη τάση στη συχνότητα εμφάνισης του καρκίνου του μαστού μεταξύ των νεαρών γυναικών, αλλά λίγες μελέτες περιέγραψαν αναλυτικά τα μοτίβα τάσης σε σχέση με τους ορμονικούς υποδοχείς, το στάδιο και την φυλή.

Στη μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο JAMA, συμπεριλήφθηκαν γυναίκες ηλικίας 20 έως 49 ετών με πρωτοπαθή διηθητικό καρκίνο του μαστού. Οι συγγραφείς περιέγραψαν την τάση στα ποσοστά εμφάνισης καρκίνου του μαστού σε γυναίκες ηλικίας 20 έως 49 ετών τα τελευταία 20 χρόνια, καθώς και την επίπτωση ανά φυλή και εθνικότητα, κατάσταση των ορμονικών υποδοχέων και στάδιο.

Από 217815 γυναίκες που συμπεριλήφθηκαν σε αυτή τη μελέτη, η πλειοψηφία διαγνώστηκε με όγκο ER+/PR+ (61,5%) και διαγνώστηκε με όγκο σταδίου Ι (37,6%). Συνολικά, η επίπτωση του διηθητικού καρκίνου του μαστού αυξήθηκε, με αυξητικές τάσεις σε όλες σχεδόν τις φυλετικές ομάδες.
Το ποσοστό επίπτωσης βάσει ηλικίας (ASIR) αυξήθηκε για τους όγκους ER+/PR+ και ER+/PR− και μειώθηκε για ER−/PR+ και όγκους ER−/PR−. Για τις γυναίκες ηλικίας 20 έως 29 και 30 έως 39 ετών, τα ποσοστά επίπτωσης βάσει ηλικίας ASIR ήταν υψηλότερα μεταξύ των μη Ισπανόφωνων έγχρωμων γυναικών. Για τις γυναίκες ηλικίας 40 έως 49 ετών, το ποσοστό επίπτωσης βάσει ηλικίας ήταν χαμηλότερο για τις μη Ισπανόφωνες έγχρωμες γυναίκες σε σύγκριση με τις μη Ισπανόφωνες λευκές γυναίκες. Τα ποσοστά επίπτωσης αυξήθηκαν για όγκους σταδίου Ι και IV, αλλά μειώθηκαν για όγκους σταδίου ΙΙ και ΙΙΙ.

Τα ευρήματα αυτά της μελέτης υποδηλώνουν ότι η αξιολόγηση του κινδύνου καρκίνου του μαστού θα πρέπει να ξεκινά σε νεαρή ηλικία για να καθοριστεί εάν ο στοχευμένος έλεγχος θα πρέπει να συνιστάται νωρίτερα σε γυναίκες υψηλού κινδύνου.
Οι Ισπανόφωνες γυναίκες τεκνοποιούν νωρίτερα και θηλάζουν για μεγαλύτερες περιόδους σε σύγκριση με μη Ισπανόφωνες λευκές γυναίκες, που μπορεί να συμβάλει στο να έχουν ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά επίπτωσης που παρατηρήθηκε στη μελέτη. Ωστόσο, αυτό μπορεί να αλλάζει καθώς τα ποσοστά γονιμότητας πέφτουν και η ηλικία κατά την πρώτη γέννηση αυξάνεται στις ισπανόφωνες γυναίκες επόμενης γενιάς, γεγονός που επηρεάζει τον κίνδυνο. Μια μελέτη μετανάστευσης διαπίστωσε ότι οι αυξημένοι κίνδυνοι καρκίνου του μαστού μεταξύ των ισπανόφωνων γυναικών σχετίζονταν με μεγαλύτερο χρόνο παραμονής στις ΗΠΑ.

Η ηλικία κατά την πρώτη γέννηση για τις γυναίκες στις ΗΠΑ έχει αυξηθεί από το 1970 έως το 2017. Η μεγαλύτερη ηλικία κατά την πρώτη γέννηση έχει συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο όγκων ER+/PR+ και μειωμένο κίνδυνο όγκων ER−/PR−. Η παχυσαρκία μπορεί επίσης να είναι ένας από τους πιθανούς λόγους για τη μείωση των ER− όγκων μεταξύ νεαρών γυναικών στις ΗΠΑ. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι ο δείκτης μάζας σώματος ενηλίκων συσχετίστηκε αντιστρόφως με τον κίνδυνο ER−/PR− καρκίνου του μαστού στις προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Έχει καταγραφεί αυξητική τάση στον επιπολασμό της παχυσαρκίας ή του υπέρβαρου ενήλικου κατά την περίοδο της μελέτης.

Παρατηρήθηκε επίσης η αυξανόμενη συχνότητα εμφάνισης όγκων σταδίου Ι. Αυτή η αύξηση μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι οι νεαρές γυναίκες ανίχνευαν όγκους νωρίτερα από ό,τι θα έκαναν τις προηγούμενες δεκαετίες. Η εισαγωγή εκστρατειών δημόσιας υγείας για την παροχή πληροφοριών σε νεαρές γυναίκες σχετικά με τους κινδύνους και τα σημάδια του καρκίνου του μαστού, καθώς και η εισαγωγή γενετικού τεστ για μεταλλάξεις BRCA και η επακόλουθη στενή παρακολούθηση θετικών ασθενών μπορεί να ευθύνονται για αυτήν την πρώιμη ανίχνευση.
Διαπιστώθηκε επίσης αύξηση στη συχνότητα εμφάνισης όγκων σταδίου IV. Ο προσυμπτωματικός έλεγχος για γυναίκες που δεν διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού δεν συνιστάται πριν από την ηλικία των 40 ετών, έτσι οι γυναίκες αυτές δεν ανακαλύπτουν τον καρκίνο μέχρι να φτάσει σε πιο προχωρημένο στάδιο. Παχυσαρκία είναι ένας άλλος παράγοντας κινδύνου για καρκίνο του μαστού προχωρημένου σταδίου καθώς ο επιπολασμός της παχυσαρκίας έχει αυξηθεί σημαντικά στις ΗΠΑ. Αν και υψηλότερος δείκτης μάζας σώματος σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο προεμμηνοπαυσιακού καρκίνου του μαστού, μια προηγούμενη μελέτη είχε αναφέρει θετική συσχέτιση μεταξύ μάζας σώματος και προχωρημένου σταδίου κατά τη διάγνωση, ιδιαίτερα σε νεαρές γυναίκες.

Σε αυτή τη μελέτη τα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη για περαιτέρω έρευνα σε συγκεκριμένους παράγοντες κινδύνου για ανάπτυξη καρκίνου του μαστού μεταξύ νεότερων γυναικών και πιθανές στοχευμένες στρατηγικές πρόληψης του καρκίνου του μαστού για ομάδες υψηλού κινδύνου.

  • ΗΠΑ
  • ΕΡΕΥΝΑ
  • ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΜΑΣΤΟΥ
  • ΕΚΠΑ
  • ΜΕΛΕΤΗ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ρινορραγία: Τι μπορεί να μας «δείχνει» η απώλεια αίματος από τη μύτη
Ρινορραγία: Τι μπορεί να μας «δείχνει» η απώλεια αίματος από τη μύτη 06 Φεβρουαρίου 2024
Λιποπρωτεΐνη-α: Ο «αόρατος» δολοφόνος της καρδιάς 07 Φεβρουαρίου 2024
Λιποπρωτεΐνη-α: Ο «αόρατος» δολοφόνος της καρδιάς

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νέα έγκριση φαρμάκου για τον ορμονοευαίσθητο θετικό μεταστατικό καρκίνο του μαστού
Pharma Policy
03/07/2026 - 21:03

Νέα έγκριση φαρμάκου για τον ορμονοευαίσθητο θετικό μεταστατικό καρκίνο του μαστού

Η καθιστική στάση για πάνω από 30 λεπτά χωρίς διάλειμμα συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο
Υγεία
03/07/2026 - 13:00

Η καθιστική στάση για πάνω από 30 λεπτά χωρίς διάλειμμα συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο

Σύνδεση αναισθητικού με σπάνιες σοβαρές νευρολογικές επιπλοκές σε ανθρώπους με καταγωγή από τη Βενεζουέλα
Υγεία
03/07/2026 - 15:00

Σύνδεση αναισθητικού με σπάνιες σοβαρές νευρολογικές επιπλοκές σε ανθρώπους με καταγωγή από τη Βενεζουέλα

Καρκίνος του μαστού: Νέα δεδομένα για την απόλυτα εξατομικευμένη θεραπεία
Health Talk
02/07/2026 - 20:17

Καρκίνος του μαστού: Νέα δεδομένα για την απόλυτα εξατομικευμένη θεραπεία

Ο πρωϊνός σας καφές καλημερίζει κυριολεκτικά το ήπαρ σας! - Τι δείχνει νέα έρευνα
Υγεία
03/07/2026 - 10:00

Ο πρωϊνός σας καφές καλημερίζει κυριολεκτικά το ήπαρ σας! - Τι δείχνει νέα έρευνα

Υψηλές δόσεις ενδοφλέβιας βιταμίνης C μειώνουν τον κίνδυνο θανάτου και σήψης σε ασθενείς με τραύματα
Υγεία
02/07/2026 - 11:00

Υψηλές δόσεις ενδοφλέβιας βιταμίνης C μειώνουν τον κίνδυνο θανάτου και σήψης σε ασθενείς με τραύματα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ρώμη: Εκλάπησαν 80 φιάλες φαιντανύλης από το Ισραηλιτικό Νοσοκομείο
Επικαιρότητα
04/07/2026 - 03:54
Δωρεάν ιατρικές εξετάσεις από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και την ΑΜΚΕ «ΓΑΛΗΝΟΣ» στην Τήλο
Επικαιρότητα
04/07/2026 - 00:03
Συγκροτήθηκε σε Σώμα το νέο προεδρείο του ΙΣΠ - Παρέμεινε πρόεδρος ο Πλατανησιώτης
Υγεία
03/07/2026 - 23:29
Αναβαθμίστηκε το Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης με δωρεά ύψους 4,5 εκατ. ευρώ από το Kaizen Foundation
Επικαιρότητα
03/07/2026 - 22:16
Οι ακτινολόγοι στην αιχμή του δόρατος για τη υλοποίηση του Ευρωπαϊκού Σχεδίου «Safe Hearts»
Υγεία
03/07/2026 - 21:39
Νέα έγκριση φαρμάκου για τον ορμονοευαίσθητο θετικό μεταστατικό καρκίνο του μαστού
Pharma Policy
03/07/2026 - 21:03
Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου»: Με μηχανική θρομβεκτομή σώθηκε ασθενής που υπέστη μαζική πνευμονική εμβολή
Υγεία
03/07/2026 - 20:27
Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση που διέπραττε σε βάρος του ΕΟΠΥΥ απάτες με εικονικές συνταγές
Επικαιρότητα
03/07/2026 - 19:03
Μπορεί ο ήλιος να επιδεινώσει τα συμπτώματα της ατοπικής δερματίτιδας;
Health Talk
03/07/2026 - 18:28
The Lancet: Το εμβόλιο κατά του HPV μηδένισε τους θανάτους από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας στις νέες γυναίκες
Υγεία
03/07/2026 - 18:06
Βραβείο Ευρωπαίου Εφευρέτη 2026 στην Αγγελική Τριανταφύλλου για καινοτόμες αλλαγές στα ροφήματα βρώμης
Διατροφή
03/07/2026 - 17:29
ΕΟΠΕ: «Καθυστέρηση στην εφαρμογή του νέου πλαισίου για τους βιοδείκτες» - Η συμβολή της φαρμακοβιομηχανίας
Υγεία
03/07/2026 - 16:48
Πεπτίδια: Γιατί οι γυναίκες μπορεί να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από τις παρενέργειες
Υγεία
03/07/2026 - 16:18
Θεσσαλονίκη: Έκανε χειρουργείο για κύστη κόκκυγος και κατέληξε με εγκαύματα τρίτου βαθμού
Επικαιρότητα
03/07/2026 - 15:56
Αναχώρησε το κλιμάκιο εθελοντών του ΕΕΣ για την σεισμόπληκτη Βενεζουέλα
Επικαιρότητα
03/07/2026 - 15:37
Παρέμβαση του ΙΣΠ για τις 22 θέσεις ειδικευόμενων γιατρών που μετακινήθηκαν από το Κρατικό Νίκαιας στο «Αττικόν»
Πολιτική Υγείας
03/07/2026 - 15:16
Σύνδεση αναισθητικού με σπάνιες σοβαρές νευρολογικές επιπλοκές σε ανθρώπους με καταγωγή από τη Βενεζουέλα
Υγεία
03/07/2026 - 15:00
Θεσσαλονίκη: Τρία νοσοκομεία εντάχθηκαν σε ψηφιακό σύστημα φροντίδας ογκολογικών και αιματολογικών ασθενών
Digital Health
03/07/2026 - 14:33
Γαλλία: 100 εκατ. ευρώ για κλιματισμό και «πατέντες» στα νοσοκομεία για τον καύσωνα
Πολιτική Υγείας
03/07/2026 - 14:00
Η καθιστική στάση για πάνω από 30 λεπτά χωρίς διάλειμμα συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο
Υγεία
03/07/2026 - 13:00
Φονική εμπρηστική επίθεση στη Θεσσαλονίκη: Εξιτήριο για τον Παναγιώτη Νέστορα, σταθερή η Αφροδίτη Νέστορα
Επικαιρότητα
03/07/2026 - 12:17
Ολοκλήρωση ανακαίνισης Παίδων Πεντέλης- Μητσοτάκης: «Το μετατρέψαμε σε ένα υπερσύγχρονο παιδιατρικό νοσοκομείο»
Πολιτική Υγείας
03/07/2026 - 11:34
Καύσωνας: Η καλή φυσική κατάσταση βοηθά τον οργανισμό να αντέχει καλύτερα τις υψηλές θερμοκρασίες
Υγεία
03/07/2026 - 11:00
Ο πρωϊνός σας καφές καλημερίζει κυριολεκτικά το ήπαρ σας! - Τι δείχνει νέα έρευνα
Υγεία
03/07/2026 - 10:00
Έμπολα στη ΛΔ Κονγκό: Η επιδημία συνεχίζει να εξαπλώνεται, σχεδόν 440 νεκροί επισήμως
Υγεία
03/07/2026 - 09:00
Δημογραφικό: Η Χίος «αποτυπώνει» το μέλλον της Ελλάδας – «Σε πολλές περιοχές δεν υπάρχουν πλέον ζευγάρια αναπαραγωγικής ηλικίας»
Πολιτική Υγείας
03/07/2026 - 09:00
Εκπαιδευτικές και ενημερωτικές δράσεις του ΕΕΣ για τους άστεγους του Πειραιά
Επικαιρότητα
03/07/2026 - 07:28
Η περίπτωση Μυλωνάκη αναδεικνύει τον ρόλο της Επεμβατικής Νευροακτινολογίας
Health Talk
03/07/2026 - 03:46
Ανοιχτή Αγκαλιά: Ψυχολογική υποστήριξη και διατροφική εκπαίδευση σε Φούρνους και Λειψούς
Patient Talk
03/07/2026 - 00:03
Τι είναι το «food noise» και πότε πρέπει να μας ανησυχεί - Πέντε απλές συμβουλές για τη διαχείρισή του
Διατροφή
02/07/2026 - 22:02

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

FDA: Έγκριση νέας κυτταρικής θεραπείας του καρκίνου του αίματος που μειώνει και τις επιπλοκές της μεταμόσχευσης
Pharma News
01/07/2026 - 09:00
«Προλαμβάνω: Μετέωρη η συνέχιση της θεραπείας για τους δικαιούχους του προγράμματος για την παχυσαρκία
Πολιτική Υγείας
01/07/2026 - 12:29
Η εκστρατεία στον Αργοσαρωνικό αποκάλυψε 25 αδιάγνωστα περιστατικά διαβήτη και νεφρικής νόσου
Pharma News
01/07/2026 - 18:32
Οι ψηφιακές επιλογές που διαμορφώνουν την υγεία και το μέλλον των παιδιών μας
Πολιτική Υγείας
01/07/2026 - 20:12
Οικονόμου: «Περισσότεροι από 40.000 ασθενείς σε αβεβαιότητα με τη διακοπή της χορήγησης φαρμάκων κατά της παχυσαρκίας»
Πολιτική Υγείας
01/07/2026 - 21:21
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo