ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η χρήση του διαδικτύου προστατεύει τους ηλικιωμένους από τη γνωστική έκπτωση;

Υγεία
PIXABAY
Ο Dr. Philippe Tellier συνοψίζει τα αποτελέσματα μιας μεγάλης διαχρονικής μελέτης που καλύπτει αρκετά χρόνια υποστηρίζουν τη μείωση του κινδύνου άνοιας μεταξύ των ηλικιωμένων που χρησιμοποιούν τακτικά το Διαδίκτυο για περισσότερς από δύο ώρες την ημέρα.
Δευτέρα, 11/03/2024 - 00:04
— Photo: PIXABAY
News4Health Team News4Health Team

Αρκετές διατομεακές και διαχρονικές μελέτες (αν και με σχετικά μικρές περιόδους παρακολούθησης) υποδηλώνουν ότι η τακτική χρήση του διαδικτύου συμβάλλει στη διατήρηση του γνωστικού αποθέματος, ωστόσο ορισμένοι παρατηρητές έχουν εκφράσει σκεπτικισμό. Η υπόθεση αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική για τους ηλικιωμένους ασθενείς που αντιμετωπίζουν τις δυνητικά επιζήμιες επιπτώσεις της γήρανσης του εγκεφάλου. Σύμφωνα με ορισμένες μελέτες, η μνήμη, οι γνωστικές επιδόσεις και η λεκτική λογική τείνουν να διατηρούνται καλύτερα μεταξύ των χρηστών του διαδικτύου.

Διάφοροι παράγοντες υπεισέρχονται στο παιχνίδι, συμπεριλαμβανομένων των κοινωνικοοικονομικών ανισοτήτων, του κοινωνικού και μορφωτικού επιπέδου και των διαφορών μεταξύ των γενεών, καθώς η χρήση του διαδικτύου ποικίλλει ποιοτικά και ποσοτικά με την ηλικία. Οι ηλικιωμένοι ασθενείς θεωρητικά κάνουν πιο περιορισμένη χρήση του διαδικτύου. Υπό αυτές τις συνθήκες, η επίδραση στις γνωστικές λειτουργίες θα είναι πιθανώς μέτρια σε σύγκριση με τις γενιές που έχουν βυθιστεί στην ψηφιακή τεχνολογία από νωρίς και τείνουν να την υπερκαταναλώνουν. Μετά από μια ορισμένη ηλικία, η επιταχυνόμενη γήρανση του εγκεφάλου θα βάρυνε πολύ περισσότερο από τις πιθανές θετικές επιδράσεις του διαδικτύου. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αρνητικές επιπτώσεις της χρήσης του διαδικτύου έχουν μελετηθεί κυρίως σε νεαρά άτομα, επομένως δεν υπάρχουν στοιχεία που να αφορούν ηλικιωμένους ασθενείς.

Σχεδόν 20.000 συμμετέχοντες

Αυτές οι εκτιμήσεις αναδεικνύουν τη σημασία μιας διαχρονικής μελέτης που περιελάμβανε 18.154 ενήλικες ηλικίας 50-64,9 ετών, οι οποίοι δεν παρουσίαζαν άνοια κατά την έναρξη της μελέτης. Οι εν λόγω ενήλικες συμμετείχαν στη μελέτη Health and Retirement Study. Η διάμεση περίοδος παρακολούθησης ήταν 7,9 έτη και η παρακολούθηση επεκτάθηκε σε ορισμένες περιπτώσεις στα 17,1 έτη. Δεδομένου ότι οι ενήλικες με καλύτερη γνωστική υγεία είναι πιθανό να αυτοεπιλέγονται ως τακτικοί χρήστες, χρησιμοποιήθηκε η μέθοδος propensity score για τον έλεγχο αυτού του μη τυχαίου παράγοντα με τη χρήση αντίστροφης στάθμισης πιθανοτήτων.

Ο κίνδυνος άνοιας με βάση την αρχική χρήση του διαδικτύου εκτιμήθηκε με τη χρήση του μοντέλου αναλογικών κινδύνων Cox, ενσωματώνοντας την πιθανώς καθυστερημένη είσοδο στο εργατικό δυναμικό και διάφορες συνμεταβλητές. Εξετάστηκαν επίσης οι αλληλεπιδράσεις με το επίπεδο εκπαίδευσης, το φύλο, τη γενιά και την εθνοτική καταγωγή. Στη στατιστική ανάλυση συμπεριλήφθηκε η αθροιστική έκθεση στο διαδίκτυο με την έννοια της τακτικής περιοδικής χρήσης καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής, καθώς και οι ώρες που δαπανήθηκαν σε αυτή τη δραστηριότητα κάθε μέρα. Οι αναλύσεις πραγματοποιήθηκαν από τον Σεπτέμβριο του 2021 έως τον Νοέμβριο του 2022.

Ο κίνδυνος μειώθηκε σχεδόν στο μισό

Η τακτική χρήση του διαδικτύου συσχετίστηκε με μειωμένο κίνδυνο άνοιας, σε σύγκριση με την ακανόνιστη χρήση. Ο λόγος κινδύνου (HR) για άνοια εκτιμήθηκε σε 0,57. Μετά την προσαρμογή για τον μη τυχαίο παράγοντα της αυτοεπιλογής, η συσχέτιση αυτή παρέμεινε και ο HR μειώθηκε στο 0,54. Η συνεκτίμηση της βασικής γνωστικής έκπτωσης δεν άλλαξε ουσιαστικά τα αποτελέσματα αυτά και έδωσε HR 0,62. Η διαφορά στον κίνδυνο μεταξύ τακτικών και μη τακτικών χρηστών δεν μεταβλήθηκε με την εξέταση πιθανών συγχυτικών παραγόντων, όπως το επίπεδο εκπαίδευσης, η εθνοτική καταγωγή, το φύλο ή η γενιά. Όσο μεγαλύτερη είναι η αθροιστική έκθεση κατά τη διάρκεια της ζωής, τόσο μικρότερος είναι ο κίνδυνος άνοιας κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης. Η σχέση μεταξύ του κινδύνου άνοιας και των ωρών καθημερινής χρήσης του διαδικτύου φαίνεται να ακολουθεί καμπύλη σχήματος U, με τον χαμηλότερο κίνδυνο να παρατηρείται για διάρκεια μεταξύ 0,1 και 2 ωρών. Ωστόσο, οι εκτιμήσεις αυτές δεν έφτασαν σε στατιστική σημαντικότητα λόγω του μικρού μεγέθους του δείγματος που αναλύθηκε.

Ο κίνδυνος άνοιας φαίνεται να είναι περίπου διπλάσιος μεταξύ των τακτικών χρηστών του διαδικτύου σε σύγκριση με τους μη χρήστες. Η υπόθεση αυτή χρήζει σοβαρής εξέτασης λόγω του μεγάλου μεγέθους του δείγματος και της μεγάλης διάρκειας παρακολούθησης, καθώς και της προσεκτικής εξέτασης όσο το δυνατόν περισσότερων πιθανών συγχυτικών παραγόντων. Πιθανές αρνητικές επιδράσεις μένει να διευκρινιστούν, καθώς η μελέτη δεν σχεδιάστηκε για να τις ανιχνεύσει. Τα αποτελέσματα προηγούμενων μελετών υποδεικνύουν ότι η χρήση του διαδικτύου πρέπει να είναι μέτρια για βέλτιστο όφελος, με περίπου 2 ώρες την ημέρα να είναι η καταλληλότερη διάρκεια, ανεξαρτήτως ηλικίας, μέχρις ότου αποδειχθεί το αντίθετο.

  • ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ
  • ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΙ
  • ΓΝΩΣΤΙΚΗ ΕΚΠΤΩΣΗ
  • ΑΝΟΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Μαγιορκίνης: «Τα self test έσωσαν περίπου 2.000 ζωές και απέτρεψαν 20.000 εισαγωγές στα νοσοκομεία»
Μαγιορκίνης: «Τα self test έσωσαν περίπου 2.000 ζωές και απέτρεψαν 20.000 εισαγωγές στα νοσοκομεία» 09 Μαρτίου 2024
Η πρώτη τράπεζα διατήρησης γονιμότητας προεφηβικών αγοριών στην Ελλάδα είναι γεγονός 11 Μαρτίου 2024
Η πρώτη τράπεζα διατήρησης γονιμότητας προεφηβικών αγοριών στην Ελλάδα είναι γεγονός

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το αλκοόλ και η σύνδεσή του με καρκίνο, άνοια και καρδιοπάθειες
Υγεία
29/05/2026 - 19:57

Το αλκοόλ και η σύνδεσή του με καρκίνο, άνοια και καρδιοπάθειες

Χορός: Η καλύτερη μορφή άσκησης για την τρίτη ηλικία
Fitness
27/05/2026 - 13:00

Χορός: Η καλύτερη μορφή άσκησης για την τρίτη ηλικία

Κέντρο ημέρας ολικής φροντίδας και υποστήριξης ατόμων με άνοια από την ΑΜΚΕ ΜΙΤΟΣ
Επικαιρότητα
22/05/2026 - 07:58

Κέντρο ημέρας ολικής φροντίδας και υποστήριξης ατόμων με άνοια από την ΑΜΚΕ ΜΙΤΟΣ

Η διακοπή καπνίσματος μειώνει τον κίνδυνο άνοιας αρκεί να μην ανέβει πολύ η ζυγαριά!
Υγεία
21/05/2026 - 11:00

Η διακοπή καπνίσματος μειώνει τον κίνδυνο άνοιας αρκεί να μην ανέβει πολύ η ζυγαριά!

Η ταχύτητα γραφής πιθανό σημάδι γνωστικής έκπτωσης στους ηλικιωμένους
Υγεία
20/05/2026 - 10:00

Η ταχύτητα γραφής πιθανό σημάδι γνωστικής έκπτωσης στους ηλικιωμένους

Κρήτη: Πρωτοποριακή έρευνα πόρτα-πόρτα για την άνοια στα Ανώγεια
Υγεία
15/05/2026 - 21:28

Κρήτη: Πρωτοποριακή έρευνα πόρτα-πόρτα για την άνοια στα Ανώγεια

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Σύλλογος Φλόγα: Έως 90 παιδιά διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο στην Ελλάδα με όγκο εγκεφάλου!
Patient Talk
04/06/2026 - 17:52
Γεωργιάδης από Θεσσαλονίκη: «Το Ιπποκράτειο είναι μακράν ο ηγέτης των μεταμοσχεύσεων στη Βόρεια Ελλάδα»
Πολιτική Υγείας
04/06/2026 - 17:34
Έκθεση KPMG: Ελληνική πρωτιά στη μείωση της κατανάλωσης λαθραίων τσιγάρων και το 2025
Επικαιρότητα
04/06/2026 - 16:53
Μελέτη της Κομισιόν για την ασφάλεια και την καλή διαβίωση των ζώων κατά τη μεταφορά τους
Pet
04/06/2026 - 16:19
ΕΕΣ και ΣΦΦΕ στη Λευκάδα για την κοινωνική πρωτοβουλία «προΣfΕΕρουμε»
Pharma News
04/06/2026 - 16:01
Η Novo Nordisk στο BeWell Festival το Σαββατοκύριακο 6 και 7 Ιουνίου στο ΟΑΚΑ
Pharma News
04/06/2026 - 15:44
Θεμιστοκλέους: «Η Τεχνητή Νοημοσύνη θα συμβάλει σημαντικά στην βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας»
Πολιτική Υγείας
04/06/2026 - 15:21
Καρκίνος του προστάτη: Αντιμετώπιση με σύγχρονη ρομποτική τεχνική
Health Talk
04/06/2026 - 14:49
Προειδοποίηση από το ECDC για εξάπλωση στην Ελλάδα κουνουπιού που είναι φορέας της ιαπωνικής εγκεφαλίτιδας
Υγεία
04/06/2026 - 14:16
Στρατηγική συνεργασία του Ωνάσειου Νοσοκομείου με το 251 ΓΝΑ
Υπηρεσίες Υγείας
04/06/2026 - 13:58
Medochemie: 50 χρόνια προσφοράς στον χώρο του φαρμάκου
Pharma News
04/06/2026 - 13:37
Δέκα τροφές που κάνουν τον εγκέφαλο να παίρνει περισσότερες... στροφές
Διατροφή
04/06/2026 - 13:04
Ο ΙΣΑ ζητάει άμεση εξόφληση των ιατρών, που συμμετέχουν στο «ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ» για τα καρδιαγγειακά νοσήματα
Πολιτική Υγείας
04/06/2026 - 12:38
Ο ΕΕΣ γιορτάζει 149 έτη προσφοράς με μεγάλη εθελοντική αιμοδοσία στο Σύνταγμα
Επικαιρότητα
04/06/2026 - 12:12
ΕΟΠΕ: Αισιόδοξες οι εξελίξεις στη σύγχρονη ογκολογία, απαιτείται υπεύθυνη ενημέρωση
Υγεία
04/06/2026 - 11:47
Αναπνευστικές διαταραχές: Η «σιωπηλή επιδημία» που επηρεάζει εκατομμύρια Έλληνες
Υγεία
04/06/2026 - 11:28
Ένα μικρόβιο του εντέρου μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση των κιλών μετά από δίαιτα
Υγεία
04/06/2026 - 11:11
Πόνος στον αντίχειρα: Πρακτικές συμβουλές για την ανακούφισή του
Health Talk
04/06/2026 - 10:28
ΠΟΥ: Τα μολυσμένα τρόφιμα προκαλούν 1,5 εκατ. θανάτους ετησίως σε παγκόσμιο επίπεδο
Διατροφή
04/06/2026 - 10:09
Νέο φάρμακο αλλάζει το κλινικό τοπίο στη θεραπεία του καρκίνου παγκρέατος
Υγεία
04/06/2026 - 09:51
Θεμιστοκλέους: «Στα κινητά των ασθενών οι αναμονές στα εφημερεύοντα νοσοκομεία έως το τέλος του έτους»
Πολιτική Υγείας
03/06/2026 - 16:46
Αγαπηδάκη: «Εμβληματικό έργο το Εθνικό Δίκτυο Τηλεϊατρικής για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Δημόσιας Υγείας»
Digital Health
03/06/2026 - 16:12
Πρόπτωση πυελικών οργάνων: Συμπτώματα και αντιμετώπιση του προβλήματος στις γυναίκες
Health Talk
03/06/2026 - 15:51
Ενημερωτική εκδήλωση για τη διακοπή του καπνίσματος στο Νοσοκομείο «Παπανικολάου»
Υγεία
03/06/2026 - 15:27
Ρεκόρ θανάτων λόγω καύσωνα σημειώθηκε τον Μάιο στην Ισπανία
Επικαιρότητα
03/06/2026 - 15:03
Δώδεκα ώρες στο νερό για τη σκλήρυνση κατά πλάκας
Patient Talk
03/06/2026 - 14:27
Mέλι: Η φυσική πηγή ενέργειας που χρειαζόμαστε για την καθημερινή μας άσκηση
Διατροφή
03/06/2026 - 13:54
BrainReGain: Νέο μοντέλο διασύνδεσης της πατρίδας μας με το παγκόσμιο ελληνικό ταλέντο
Επικαιρότητα
03/06/2026 - 13:21
Συνεργασία Affidea-Novo Nordisk για τα μεταβολικά νοσήματα με πέντε βασικούς πυλώνες
Υπηρεσίες Υγείας
03/06/2026 - 12:56
Το Ευρωκοινοβούλιο ζητεί από την Κομισιόν προσλήψεις 1 εκατ. επαγγελματιών στον χώρο της Υγείας έως το 2030
Πολιτική Υγείας
03/06/2026 - 12:29

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Γεωργιάδης: «Το ΕΣΥ είναι καλύτερο επί των ημερών μας»
Πολιτική Υγείας
02/06/2026 - 11:18
Κομισιόν: Σε τρεις πυλώνες η (σταδιακή) κατάργηση των δοκιμών χημικής ασφαλείας σε ζώα
Πολιτική Υγείας
02/06/2026 - 12:57
Μητσοτάκης: Στο επίκεντρο η επέκταση του «Προσωπικού Βοηθού» και η στήριξη των ΑμεΑ
Πολιτική Υγείας
02/06/2026 - 14:04
Αγαπηδάκη: «Από το "Προλαμβάνω" αντιμετωπίστηκαν έγκαιρα περισσότεροι από 200.000 πολίτες με ευρήματα»
Πολιτική Υγείας
02/06/2026 - 15:08
Καμπάνια για την πρόληψη των πνιγμών: Το ενδιαφέρον στους πολίτες άνω των 60 ετών
Πολιτική Υγείας
02/06/2026 - 16:14
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo