ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η έλλειψη της βιταμίνης D αυξάνει την επικινδυνότητα της νόσου COVID-19

Υγεία
Η έλλειψη της βιταμίνης D αυξάνει την επικινδυνότητα της νόσου COVID-19
Ο καταλυτικός ρόλος της βιταμίνης D στη θωράκιση του ανθρώπινου οργανισμού γενικά αλλά και ειδικότερα έναντι του νέου κορωνοϊού SARS-COV-2, που θα μπορούσε να περιορίσει ακόμα και στο μισό τον αριθμό των θυμάτων σε παγκόσμιο επίπεδο, αναδείχθηκε μέσα από στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη διάρκεια του ηλεκτρονικού Συμποσίου με θέμα «Νόσος COVID-19 & Παιδιατρική Ενδοκρινολογία». Τι ειπώθηκε για τη παχυσαρκία και τον τρόπο που επηρεάζει κάποιον που προσβάλλεται από τον ιό.
Τρίτη, 19/05/2020 - 15:05
Γιώργος Παπαϊωάννου Γιώργος Παπαϊωάννου

Το Συμπόσιο διοργανώθηκε από το Ελληνικό Κολλέγιο Παιδιάτρων, υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εταιρείας Παιδικής & Εφηβικής Ενδοκρινολογίας και του Ινστιτούτου Βιολογίας & Ιατρικής του Στρες, με την υποστήριξη της φαρμακευτικής εταιρείας ΜΙΝΕΡΒΑ.

Η θεματολογία του Συμποσίου κάλυψε ένα ευρύτατο φάσμα θεμάτων που αφορούν την παιδιατρική ενδοκρινολογία σε σχέση με τη νόσο COVID-19, δίνοντας απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα που απασχολούν τις ελληνικές οικογένειες, από την προστασία των παιδιών που νοσούν με ενδοκρινολογικές παθήσεις έως την ψυχολογική τους υποστήριξη και τη σταδιακή επιστροφή σε μια πιο ομαλή καθημερινότητα μετά την άρση των περιορισμών της πανδημίας.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν τα στοιχεία που παρουσίασε ο συντονιστής του Συμποσίου, Ομότιμος Καθηγητής Παιδιατρικής και Ενδοκρινολογίας Γεώργιος Χρούσος, σχετικά με τον πιθανό ρόλο της βιταμίνης D στις ημέρες του κορωνοϊού.

Αναφερόμενος στα στοιχεία πρόσφατων ερευνών που πραγματοποιήθηκαν στις Φιλιππίνες, την Ινδονησία και τις ΗΠΑ, ο καθηγητής Χρούσος επισήμανε ότι κοινή διαπίστωση όλων των ερευνών είναι πως όσο χαμηλότερα είναι τα επίπεδα βιταμίνης D στον οργανισμό, τόσο πιο έντονα είναι τα συμπτώματα νόσησης από την COVID-19.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, το 86% των κρουσμάτων της νόσου που είχαν φυσιολογικά επίπεδα βιταμίνης D νόσησαν με ήπια συμπτώματα, ενώ αντιθέτως το 73% των κρουσμάτων που είχαν έλλειψη βιταμίνης D εμφάνισαν σοβαρά συμπτώματα.

Μάλιστα το συμπέρασμα των ειδικών με βάση τις έρευνες αυτές είναι πως αν τα επίπεδα βιταμίνης D στο σύνολο του πληθυσμού ήταν φυσιολογικά, θα είχαμε τους μισούς θανάτους από κορωνοϊό παγκοσμίως!

Ο κ. Χρούσος θύμισε ότι η βιταμίνη D δρα πολλαπλά σε όλα τα συστήματα του οργανισμού, όπως μεταξύ άλλων στον μεταβολισμό, στην υγεία των οστών, στο κεντρικό νευρικό σύστημα, στο καρδιαγγειακό σύστημα αλλά και στο ανοσοποιητικό σύστημα και τόνισε ότι η υποβιταμίνωση D είναι προάγγελος νοσηρών καταστάσεων.

Το πρόβλημα ειδικά για την Ελλάδα είναι μεγάλο, καθώς περίπου το 60% του πληθυσμού παρουσιάζει υποβιταμίνωση.

Όπως εξήγησε ο καθηγητής, η έκθεση στον ήλιο δεν είναι από μόνη της επαρκής πηγή βιταμίνης D, καθώς για να μετατραπεί η συγκεκριμένη βιταμίνη σε πλήρως ενεργή ορμόνη, ενεργοποιείται αρχικά στο δέρμα αλλά ρυθμίζεται μέσω των νεφρών, γι’ αυτό και είναι απαραίτητη η λήψη της μέσω της τροφής και ειδικών συμπληρωμάτων.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του κοινού, ο κ. Χρούσος σημείωσε ότι η λήψη βιταμίνης D συστήνεται ως μέσο πρόληψης από επιπλοκές σε περίπτωση νόσησης από την COVID-19, ωστόσο πρόσθεσε ότι και ανεξάρτητα από τον νέο κορωνοϊό, η βιταμίνη D πρέπει να λαμβάνεται από όλους, σε όλες τις εποχές.

Ως ενδεικτική δόση για εφήβους και ενήλικες ανέφερε κατά μέσο όρο τις 3.000 μονάδες ημερησίως, λέγοντας ότι είναι απολύτως ασφαλής ποσότητα.

Από την πλευρά του, ο Αναπληρωτής Καθηγητής Παιδιατρικής – Λοιμωξιολογίας Αθανάσιος Μίχος μίλησε για τον κορωνοϊό SARS-COV-2 σε παιδιά, εφήβους και νέους, παρουσιάζοντας στοιχεία που δείχνουν ότι στις ηλικίες 0-17 ετών ο αριθμός των κρουσμάτων είναι πολύ χαμηλός (4,3%) ενώ δεν έχει καταγραφεί κανένας θάνατος στη χώρα μας.

Γενικά σημείωσε ότι η νόσος στα παιδιά έχει ήπια συμπτωματολογία και ομαλή εξέλιξη. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη σύνδεση της νόσου με υπερ-φλεγμονώδη σύνδρομα στα παιδιά (π.χ. Kawasaki), αναφερόμενος σε στοιχεία από τις ΗΠΑ και την Ιταλία, καθώς όπως είπε, στην Ελλάδα λόγω των χαμηλών ποσοστών νόσησης δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν αυξημένα κρούσματα τέτοιων συνδρόμων.

Μεγάλη έμφαση στην πρόληψη και την τήρηση των μέσων ατομικής προστασίας και υγιεινής των παιδιών και εφήβων που νοσούν από ενδοκρινοπάθειες έδωσε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής & Ενδοκρινολογίας Ευαγγελία Χαρμανδάρη, η οποία μίλησε για τους κινδύνους που υπάρχουν για αυτά τα άτομα από την πανδημία COVID-19.

Για την παχυσαρκία ως παράγοντα κινδύνου για τη νόσο COVID-19 μίλησε η Παιδίατρος – Ενδοκρινολόγος Μαρία Καράντζα – Χαρώνη, η οποία επέστησε την προσοχή στο πρόβλημα της παχυσαρκίας τόσο σε παγκόσμιο επίπεδο όσο και ειδικά στην Ελλάδα, όπου το 25,3% των παιδιών είναι υπέρβαρα και το 18% παχύσαρκα, με την τάση να δείχνει επιδείνωση στο μέλλον.

Όπως είπε, παρότι τα στοιχεία για τα παιδιά είναι περιορισμένα, λόγω των χαμηλών ποσοστών νόσησης, για τους ενηλίκους η παχυσαρκία θεωρείται επιβαρυντικός παράγοντας για σοβαρή νόσηση από τον COVID-19.

Γι’ αυτό και ανέφερε ως στόχο τη δημιουργία μιας νέας καθημερινής ρουτίνας με πιο υγιεινές συνήθειες (σπιτικό φαγητό, άσκηση, αποχή από την οθόνη κ.λπ.) για την περίοδο μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων.

Η Παιδίατρος – Παιδοενδοκρινολόγος Μαρία Παπαγιάννη αναφέρθηκε στα παιδιά και τους εφήβους που νοσούν με Διαβήτη, τονίζοντας ότι είναι ούτως ή άλλως παράγοντας υψηλού κινδύνου για ανάπτυξη σοβαρής λοίμωξης, γι’ αυτό απαιτείται προσοχή.

Ωστόσο, τόνισε ότι η πιθανότητα νόσησης των παιδιών με COVID-19 είναι σχετικά μικρή και γι’ αυτό είναι σημαντικό οι αυστηροί περιορισμοί να αφορούν τα παιδιά με αρρύθμιστο διαβήτη, προσθέτοντας ότι η επιστροφή στην ομαλότητα πρέπει να αφορά όλους.

Τέλος, ο Παιδίατρος και Ακαδημαϊκός Υπότροφος Νικόλαος Νικολαΐδης μίλησε με θέμα «Περιοριστικά μέτρα και στρες στα παιδιά και τους εφήβους».

Όπως είπε, όλο το προηγούμενο διάστημα του περιορισμού κατ’ οίκον υπήρξε πλήθος στρεσσογόνων παραγόντων για τα παιδιά και τους εφήβους, που είχαν ως αποτελέσματα μειωμένη φυσική δραστηριότητα, ακανόνιστα γεύματα, αυξημένη κατανάλωση θερμίδων, μεγαλύτερο χρόνο χρήσης οθόνης και διαταραχές ύπνου.

Για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων ο κ. Νικολαΐδης μοίρασε την ευθύνη σε τρεις «πυλώνες»:

- Την οικογένεια, που μέσα από το διάλογο και την υποστήριξη θα βοηθήσει τα παιδιά,

- Τους επιστήμονες, που οφείλουν να ενημερώνουν σωστά και

- Την πολιτεία, που με την προσεκτική άρση των περιορισμών δίνει διέξοδο από τη δύσκολη κατάσταση της καραντίνας.

Το υψηλό ενδιαφέρον για τη θεματολογία του Συμποσίου επιβεβαιώθηκε και από το πλήθος των ερωτήσεων που έγιναν στους εισηγητές και κάλυπταν όλα τα θέματα που παρουσιάστηκαν.

Γενική διαπίστωση των ειδικών ήταν, πάντως, η ανάγκη συνεπούς τήρησης των κανόνων ατομικής και κοινωνικής προστασίας και υγιεινής, στο σύνολο του πληθυσμού, για τον περιορισμό των επιπτώσεων της νόσου COVID-19.

Τελευταία τροποποίηση στις 19/05/2020 - 15:16
  • ΒΙΤΑΜΙΝΗ D
  • ΣΥΜΠΟΣΙΟ
  • ΝΟΣΟΣ
  • COVID 19

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΠΙΣ: «8 στους 10 πολίτες χωρίς Οικογενειακό ιατρό»
ΠΙΣ: «8 στους 10 πολίτες χωρίς Οικογενειακό ιατρό» 19 Μαϊος 2020
Ποιες ψυχαγωγικές δραστηριότητες αυξάνουν τον κίνδυνο μετάδοσης του COVID-19 19 Μαϊος 2020
Ποιες ψυχαγωγικές δραστηριότητες αυξάνουν τον κίνδυνο μετάδοσης του COVID-19

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οι ενισχυτικές δόσεις του εμβολίου κατά της Covid μπορεί να αυξήσει πρόσκαιρα τον κίνδυνο έρπη ζωστήρα
Υγεία
19/12/2025 - 14:00

Οι ενισχυτικές δόσεις του εμβολίου κατά της Covid μπορεί να αυξήσει πρόσκαιρα τον κίνδυνο έρπη ζωστήρα

ΕΟΔΥ: Αύξηση της θετικότητας στη γρίπη με δύο νέα σοβαρά κρούσματα - Επτά θάνατοι από Covid 19
Υγεία
11/12/2025 - 17:57

ΕΟΔΥ: Αύξηση της θετικότητας στη γρίπη με δύο νέα σοβαρά κρούσματα - Επτά θάνατοι από Covid 19

Έρευνα στις ΗΠΑ για πιθανούς θανάτους που συνδέονται με τα εμβόλια Covid-19
Επικαιρότητα
10/12/2025 - 10:00

Έρευνα στις ΗΠΑ για πιθανούς θανάτους που συνδέονται με τα εμβόλια Covid-19

Ακίνδυνα και αποτελεσματικά τα mRNA εμβόλια κατά της Covid-19 σύμφωνα με γαλλική μελέτη
Υγεία
08/12/2025 - 21:26

Ακίνδυνα και αποτελεσματικά τα mRNA εμβόλια κατά της Covid-19 σύμφωνα με γαλλική μελέτη

Την αποτελεσματικότητα των εμβολιασμών κατά του κορονοϊού επιβεβαιώνει γαλλική έρευνα
Υγεία
05/12/2025 - 09:00

Την αποτελεσματικότητα των εμβολιασμών κατά του κορονοϊού επιβεβαιώνει γαλλική έρευνα

Καμπανάκι για τη γρίπη των πτηνών: Πιθανή μετάλλαξή της θα προκαλέσει πανδημία χειρότερη της Covid
Υγεία
27/11/2025 - 16:49

Καμπανάκι για τη γρίπη των πτηνών: Πιθανή μετάλλαξή της θα προκαλέσει πανδημία χειρότερη της Covid

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση 1,7% των εγγεγραμμένων επαγγελματιών υγείας την περασμένη χρονιά
Πολιτική Υγείας
19/12/2025 - 22:00
Μιμείστε χωρίς να το καταλάβετε τους άλλους; Τι δείχνει για τον ψυχισμό σας
Ψυχική Υγεία
19/12/2025 - 21:00
Δωρεά μυελού των οστών: Τα πιο πολύτιμα δώρα είναι τα πιο απλά!
Υγεία
19/12/2025 - 20:00
Γάζα: Τουλάχιστον 1.000 άνθρωποι πέθαναν περιμένοντας εκκένωση για λόγους υγείας από το καλοκαίρι του 2024
Επικαιρότητα
19/12/2025 - 19:00
Μην λογοκρίνεστε! Το βρίσιμο βελτιώνει τις επιδόσεις σύμφωνα με έρευνα
Ψυχική Υγεία
19/12/2025 - 18:00
Η καινοτομία μετασχηματίζει τη φροντίδα υγείας: Οφέλη για τους ασθενείς, το σύστημα υγείας και την οικονομία
Υγεία
19/12/2025 - 17:00
Η πραγματική βιολογική μας ηλικία κρύβεται στα ...ούρα μας
Υγεία
19/12/2025 - 16:00
Αϋπνία και ένταση; Στο ντους χωρίς φως και γρήγορα!
Υγεία
19/12/2025 - 15:00
Οι ενισχυτικές δόσεις του εμβολίου κατά της Covid μπορεί να αυξήσει πρόσκαιρα τον κίνδυνο έρπη ζωστήρα
Υγεία
19/12/2025 - 14:00
Επιτυχημένη διαδικασία δωρεάς οργάνων στο νοσοκομείο «ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ»
Επικαιρότητα
19/12/2025 - 13:14
Πριγκίπισσα Μέτε- Μαρίτ της Νορβηγίας: Λίγο πριν τη μεταμόσχευση πνεύμονα λόγω πνευμονικής ίνωσης
Επικαιρότητα
19/12/2025 - 13:00
Οδοντιατρικός Σύλλογος Αττικής: Προσοχή στις παραπλανητικές διαφημίσεις για οδοντικά εμφυτεύματα
Επικαιρότητα
19/12/2025 - 12:00
ECDC για σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσημάτα στην Ευρώπη: Κρίσιμα κενά στις πολιτικές ελέγχου και πρόληψης
Υπηρεσίες Υγείας
19/12/2025 - 11:00
Χρόνια φλεγμονή: Πώς στρες, διατροφή και περιβάλλον μας επηρεάζουν αθόρυβα
Health Talk
19/12/2025 - 10:02
Γεωργιάδης: Επαφές στο Καπιτώλιο και στον Λευκό Οίκο για υγεία και αμερικανικές επενδύσεις
Πολιτική Υγείας
19/12/2025 - 09:25
Διατροφή: Κάν'το όπως οι Σκανδιναβοί για προστασία της καρδιάς και απώλεια βάρους
Διατροφή
19/12/2025 - 09:00
ΕΟΔΥ: Συστάσεις και μέτρα προστασίας κατά της «σούπερ γρίπης»
Υγεία
18/12/2025 - 19:43
Πώς το αγαπημένο μας εορταστικό ρόφημα μπορεί να αποδυναμώσει τα οστά μας. Τι λένε οι ειδικοί
Διατροφή
18/12/2025 - 19:17
UNICEF: Διάλεξη στο Πανεπιστήμιο Κρήτης για τα δικαιώματα των παιδιών
Επικαιρότητα
18/12/2025 - 18:49
ΕΦΕΤ: Οδηγός... επιβίωσης για ασφαλή κατανάλωση τροφίμων στα εορταστικά τραπέζια
Διατροφή
18/12/2025 - 18:26
Γιατί οι άνθρωποι είναι κυρίως μονογαμικά όντα – Η επιστήμη έχει την (απρόσμενη) απάντηση
Επικαιρότητα
18/12/2025 - 17:48
Manager of the Year 2025 ο CFO της Lavipharm, Βασίλης Μπαλούμης
Pharma News
18/12/2025 - 17:21
Roche Hellas: Καινοτομία, οφέλη για τους ασθενείς, το σύστημα υγείας και την οικονομία
Pharma News
18/12/2025 - 16:52
ΥΠΑΑΤ: Νέα ενίσχυση 26 εκατ. ευρώ για αποζημιώσεις κτηνοτρόφων λόγω ευλογιάς
Επικαιρότητα
18/12/2025 - 16:19
Η καθημερινή πρόσληψη πολυβιταμινών μπορεί να μειώσει την πίεση σε κάποιους ηλικιωμένους
Υγεία
18/12/2025 - 16:00
Η ΕΚΕ υποστηρίζει ενεργά το σχέδιο EU Safe Hearts Plan για την καρδιαγγειακή υγεία
Υγεία
18/12/2025 - 15:36
Σε ποια ηλικία η σωματική δύναμη είναι στα καλύτερα της - Τι έδειξε έρευνα για γυναίκες και άνδρες
Υγεία
18/12/2025 - 15:13
Ο Όμιλος ΙΜΙΤΗΕΑ επαναπατρίζει με προσλήψεις 60 γιατρούς και επαγγελματίες υγείας από τις ΗΠΑ
Υπηρεσίες Υγείας
18/12/2025 - 14:51
Γαλλία: Ισόβια σε αναισθησιολόγο που δηλητηρίασε 30 ασθενείς, με τους 12 να χάνουν τη ζωή τους
Επικαιρότητα
18/12/2025 - 14:32
Οριακή μείωση του μόνιμου πληθυσμού στην Ελλάδα το 2024, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ
Επικαιρότητα
18/12/2025 - 14:14

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ο Όμιλος ΙΜΙΤΗΕΑ επαναπατρίζει με προσλήψεις 60 γιατρούς και επαγγελματίες υγείας από τις ΗΠΑ
Υπηρεσίες Υγείας
18/12/2025 - 14:51
Πώς να ταξιδέψετε με ασφάλεια εν μέσω «σούπερ γρίπης»
Υγεία
18/12/2025 - 14:00
Δανός δότης σπέρματος: Από τα 197 παιδιά με το γενετικό υλικό του, το 20% αναμένεται να νοσήσει με καρκίνο
Πολιτική Υγείας
18/12/2025 - 12:00
Ανοσοθεραπεία στον καρκίνο: Η επανάσταση που αλλάζει τη θεραπεία
Health Talk
18/12/2025 - 10:02
Χρόνια φλεγμονή: Πώς στρες, διατροφή και περιβάλλον μας επηρεάζουν αθόρυβα
Health Talk
19/12/2025 - 10:02
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo