ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η παχυσαρκία σχετίζεται με πάνω από 60 νοσήματα και μειώνει μέχρι και 14 χρόνια το προσδόκιμο ζωής

Υγεία
Freepik
Οι μέθοδοι αντιμετώπισης μια νόσου αγνώστου αιτιολογίας, που ευθύνεται για καρκίνους και καρδιαγγειακά νοσήματα και της οποίας η συνολική οικονομική επίπτωση της παχυσαρκίας θα ξεπεράσει τα 4 τρισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2035.
Τρίτη, 04/03/2025 - 09:30
— Photo: Freepik
News4Health Team News4Health Team

Σημαντικό πρόβλημα δημόσια υγείας αποτελεί η παχυσαρκία η οποία σχετίζεται με πάνω από 60 νοσήματα. Επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν ότι η παχυσαρκία είναι υπεύθυνη για άνω του 70% των περιστατικών αρτηριακής υπέρτασης, ενώ αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης σε πάνω από 18 διαφορετικά είδη καρκίνου. Δυστυχώς η Ελλάδα βρίσκεται πάνω από τον μέσο όρο της Ευρώπης και στα 2 φύλα, τόσο στην υπερβαρότητα όσο και στην παχυσαρκία.

Τα παραπάνω τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, παθολόγος, καθηγήτρια Θεραπευτικής-Επιδημιολογίας-Προληπτικής Ιατρικής ΕΚΠΑ, με αφορμή την 4η Μαρτίου, παγκόσμια ημέρα κατά της παχυσαρκίας. Η κ. Ψαλτοπούλου αναφέρεται επίσης και στις νέες φαρμακευτικές αγωγές που έχουν στη φαρέτρα τους οι γιατροί για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας. «Η 4η Μαρτίου κάθε έτους είναι αφιερωμένη στην ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση για την παχυσαρκία, που αποτελεί τον πιο σοβαρό προδιαθεσικό παράγοντα (μαζί με το κάπνισμα) όσον αφορά στη νόσηση από τον καρκίνο και τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Η παχυσαρκία είναι πολυπαραγοντική νόσος, αγνώστου κυρίως αιτιολογίας, που ο πιο συχνός ορισμός της στους ενήλικες είναι με τον δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ- BMI), δηλαδή με το πηλίκο του βάρους σε κιλά δια του ύψους σε μέτρα στο τετράγωνο. Ο ΔΜΣ στο φυσιολογικό άτομο κυμαίνεται από 18.5 έως 24.9, στο υπέρβαρο από 25.0 έως 29.9, ενώ στο παχύσαρκο είναι άνω του 30.0», αναφέρει η Καθηγήτρια.

Η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο για πολλαπλά προβλήματα υγείας, ειδικά αν υπάρχει επιπλέον κοιλιακό λίπος. Η κυριότερη συνέπεια είναι ότι μπορεί να μειώσει τα χρόνια επιβίωσής μας, αφού η νοσογόνος παχυσαρκία (που ορίζεται με τον δείκτη μάζας σώματος ίσο ή ανώτερο από το 40) φαίνεται να μειώνει το προσδόκιμο επιβίωσης μέχρι και 14 έτη, σημειώνει η κ. Ψαλτοπούλου.

Σε ποια νοσήματα φαίνεται να αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης;

Η Καθηγήτρια του ΕΚΠΑ αναφέρεται στα νοσήματα που σχετίζονται με την παχυσαρκία. Σύμφωνα με το CDC των ΗΠΑ, η παχυσαρκία σχετίζεται με πάνω από 60 νοσήματα. Σχεδόν 9 στα 10 άτομα με διαβήτη τύπου 2 είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα. Τα άτομα αυτά είναι σε θέση να αποτρέψουν ή να αντιστρέψουν την εμφάνιση διαβήτη χάνοντας τουλάχιστον 5% έως 7% του μέγιστού τους βάρους.

Επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν ότι η παχυσαρκία είναι υπεύθυνη για άνω του 70% των περιστατικών αρτηριακής υπέρτασης. Αυξημένο σωματικό βάρος κατά 10 κιλά σχετίζεται με περίπου 3mmHg υψηλότερη συστολική και 2,3mmHg υψηλότερη διαστολική πίεση, στοιχείο που συνεπάγεται 12% αύξηση στην στεφανιαία νόσο και 24% αύξηση στον κίνδυνο εμφάνισης αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου.

Περίπου 60-70% των παχυσάρκων πάσχουν και από υπερλιπιδαιμία, ενώ παράλληλα αυξάνεται η πιθανότητα για μεταβολικό σύνδρομο, που με τη σειρά του διπλασιάζει την εμφάνιση καρδιαγγειακού νοσήματος.

Η παχυσαρκία, δυστυχώς, επίσης αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης σε πάνω από 18 διαφορετικά είδη καρκίνου, σύμφωνα τον WCRF, ανάμεσά τους ο καρκίνος του μαστού και του παχέος εντέρου, του προστάτη και διάφοροι αιματολογικοί καρκίνοι. Επιπρόσθετα, οι λιπώδεις ασθένειες του ήπατος αναπτύσσονται όταν συσσωρεύεται λίπος στο συκώτι, όπως στην παχυσαρκία, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή ηπατική βλάβη, κίρρωση ή ακόμα και ηπατική ανεπάρκεια. Σε αυτές τις ασθένειες περιλαμβάνονται η μη αλκοολική λιπώδη νόσος του ήπατος και η στεατοηπατίτιδα, ενώ η παχυσαρκία αυξάνει κατά 2 με 3 φορές την πιθανότητα επηρεασμένων ηπατικών ενζύμων. Από τα αναπνευστικά προβλήματα, η παχυσαρκία είναι κοινή αιτία υπνικής άπνοιας στους ενήλικες, αφού υπάρχει το επιπλέον λίπος αποθηκευμένο γύρω από το λαιμό, καθιστώντας τον αεραγωγό μικρότερο.

Ταυτόχρονα, παρατηρείται μία επιδείνωση (U-shape) στη σχέση ανάμεσα στον ΔΜΣ και τον βήχα, τον συριγμό, τη δύσπνοια, αλλά και αύξηση εμφάνισης χρόνιας αναπνευστικής πνευμονοπάθειας.

Το υπερβολικό βάρος αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης οστεοαρθρίτιδας μέσω φλεγμονωδών διεργασιών και ασκώντας επιπλέον πίεση στις αρθρώσεις και τους χόνδρους, ενώ επιβαρύνεται και η ουρική αρθρίτιδα. Επιπρόσθετα, η ύπαρξη πλεονάζοντος κοιλιακού λίπους αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης χολόλιθων, χολοκυστίτιδας και παγκρεατίτιδας. Η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη και υψηλής αρτηριακής πίεσης, που είναι οι πιο κοινές αιτίες χρόνιας νεφρικής νόσου.

Επίσης, αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όπως διαβήτη κύησης ή προεκλαμψία, ενώ σχετίζεται με μειωμένη γονιμότητα και στα δύο φύλα και κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων σεξουαλικής λειτουργίας. Η παχυσαρκία μπορεί να επηρεάζει επίσης την ψυχική υγεία, αυξάνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης μακροχρόνιου στρες, προβλημάτων εικόνας σώματος, χαμηλής αυτοεκτίμησης, κατάθλιψης, διατροφικών διαταραχών, αλλά και μεροληπτικής αντιμετώπισής τους.

Ποια είναι τα δεδομένα στη χώρα μας και οι γενικότερες οικονομικές επιπτώσεις;

Σύμφωνα με τα δεδομένα της World Obesity Federation (Global Health Observatory), που υπάρχουν συγκριτικά διακρατικά στοιχεία, φαίνεται ότι στη χώρα μας ο επιπολασμός της υπερβαρότητας μαζί με την παχυσαρκία στους άντρες ξεπερνά το 65% και γύρω στο 50% στις γυναίκες. Η Ελλάδα βρίσκεται πάνω από τον μέσο όρο της Ευρώπης και στα 2 φύλα, τόσο στην υπερβαρότητα όσο και στην παχυσαρκία, ενώ την ξεπερνούν κάποιες ανατολικές Ευρωπαϊκές χώρες. Ειδικά στους άντρες βρισκόμαστε παγκοσμίως στην 43η θέση με παχυσαρκία στο 30% των αντρών, ενώ και για τα 2 φύλα βρισκόμαστε στην 71η θέση σε σύνολο 200 χωρών.

Όσον αφορά στα παιδιά, βρισκόμαστε παγκοσμίως στην 82η θέση, με την Ουγγαρία, την Κύπρο, τη Φιλανδία, τη Μάλτα και την Βουλγαρία να σημειώνουν μεγαλύτερα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας, συγκριτικά με μας. Περίπου το 35% των αγοριών είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα, με τα κορίτσια να προσεγγίζουν το 20%.

«Είναι άξιο να σημειωθεί ότι στη χώρα μας, κατά την τελευταία εικοσαετία (2000-2020), δεν αυξήθηκαν τόσο τα άτομα που βρίσκονται στην συνολική κατηγορία υπερβαρότητας- παχυσαρκίας, αλλά υπήρξε μεγάλη αύξηση των υπέρβαρων που έγιναν πλέον παχύσαρκοι. Και στη χώρα μας, παράγοντες όπως διαμονή σε αγροτικές περιοχές, χαμηλή εκπαίδευση και ελλιπή σωματική δραστηριότητα δρουν επιβαρυντικά στην εμφάνιση παχυσαρκίας», αναφέρει η κ. Ψαλτοπούλου. Το συνολικό κόστος της παχυσαρκίας φαίνεται να κυμαίνεται από 0.05% μέχρι 2.24% του ΑΕΠ μίας χώρας. Στη χώρα μας το αντίστοιχο ποσοστό φτάνει το 2,08%, σύμφωνα με το BMJ. Κατά την World Obesity Federation, η συνολική οικονομική επίπτωση της παχυσαρκίας θα ξεπεράσει τα 4 τρισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2035.

Πώς αντιμετωπίζεται η παχυσαρκία;

H παχυσαρκία αποτελεί σοβαρή πρόκληση για την υγεία τόσο για τα άτομα όσο και για τις κοινωνίες. Η αντιμετώπιση περιλαμβάνει δράσεις διεπιστημονικής προσέγγισης στα σχολεία και τα κυλικεία, τους γονείς με την επιμόρφωση και τη συμμετοχή τους, τις τοπικές κοινωνίες αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα με δράσεις υιοθέτησης υγιεινής τροφής ( όπως μεσογειακής διατροφής) και τακτικής σωματικής δραστηριότητας, μεταξύ άλλων, αναφέρει η κ. Ψαλτοπούλου. Παράλληλα, προσθέτει, είναι σημαντική η εξατομικευμένη αντιμετώπιση, που περιλαμβάνει τη συντηρητική προσέγγιση με ενημέρωση και ενθάρρυνση υιοθέτησης υγιεινού καθημερινού προγράμματος διατροφής και άσκησης, η φαρμακοθεραπεία και η βαριατρικη χειρουργική αντιμετώπιση (κυρίως στην περίπτωση της νοσογόνου παχυσαρκίας).

«Η φαρμακοθεραπεία στις μέρες μας έχει φέρει διατηρήσιμα και εντυπωσιακά αποτελέσματα όσον αφορά τόσο στην αποτελεσματικότητα απώλειας και διατήρησης του σωματικού βάρους, όσο και στην ασφάλεια χρήσης τους. Σε μεγάλη δημοσίευση στο Lancet, μόλις τον Ιανουάριο του 2025, συμπεριλήφθηκαν συνολικά 154 τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές. Η τιρζεπατίδη είχε τη μεγαλύτερη επίδραση στην απώλεια βάρους, ακολουθούμενη από τη σεμαγλουτίδη. Η τιρζεπατίδη είχε την ισχυρότερη αντιυπερτασική δράση τόσο στη συστολική όσο και στη διαστολική αρτηριακή πίεση και μειωμένες τιμές τριγλυκεριδίων, γλυκόζης νηστείας, ινσουλίνης και επίπεδα γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης. Η σεμαγλουτίδη και η λιραγλουτίδη μείωσαν τον κίνδυνο μειζόνων ανεπιθύμητων καρδιαγγειακών συμβαμάτων. Ωστόσο, και τα τρία φάρμακα συσχετίστηκαν με δυσμενείς γαστρεντερικές επιδράσεις. Η ναλτρεξόνη/βουπροπιόνη αύξησε τον κίνδυνο αυξημένης αρτηριακής πίεσης. Η τοπιραμάτη αύξησε τον κίνδυνο κατάθλιψης και η φαιντερμίνη/τοπιραμάτη προκάλεσε ανησυχίες σχετικά με το άγχος. Καμία από τις ανωτέρω φαρμακευτικές αγωγές δεν αύξησε τον κίνδυνο σοβαρών ανεπιθύμητων ενεργειών, δείχνοντας ότι πλέον οι γιατροί παγκοσμίως έχουν στη φαρέτρα τους σημαντικές δυνατότητες για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας», καταλήγει η κ. Ψαλτοπούλου.

Πηγή: ΑΠΕ

  • ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΡΟΣΔΟΚΙΜΟ ΖΩΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ελέγχουμε και μαγειρεύουμε σωστά θαλασσινά και οστροακοειδή, μένουμε μακριά από τη γαστρεντερίτιδα
Ελέγχουμε και μαγειρεύουμε σωστά θαλασσινά και οστροακοειδή, μένουμε μακριά από τη γαστρεντερίτιδα 03 Μαρτίου 2025
Ο μηχανισμός της παχυσαρκίας ξεκινά από τον εγκέφαλο - Ο ρόλος της ινσουλίνης στην... εξίσωση! 04 Μαρτίου 2025
Ο μηχανισμός της παχυσαρκίας ξεκινά από τον εγκέφαλο - Ο ρόλος της ινσουλίνης στην... εξίσωση!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οι Έλληνες ζουν περισσότερο αλλά περνούν σχεδόν 12 χρόνια με προβλήματα υγείας
Υγεία
22/07/2026 - 11:00

Οι Έλληνες ζουν περισσότερο αλλά περνούν σχεδόν 12 χρόνια με προβλήματα υγείας

Η καινοτομία ως στρατηγικός πυλώνας για το μέλλον της υγείας σε Ευρώπη και Ελλάδα
Pharma News
16/07/2026 - 11:18

Η καινοτομία ως στρατηγικός πυλώνας για το μέλλον της υγείας σε Ευρώπη και Ελλάδα

Φάρμακα για την παχυσαρκία και τον διαβήτη και πρόληψη του καρκίνου - Ειδικός φωτίζει τις παρανοήσεις
Υγεία
13/07/2026 - 18:11

Φάρμακα για την παχυσαρκία και τον διαβήτη και πρόληψη του καρκίνου - Ειδικός φωτίζει τις παρανοήσεις

Πειραματικό φάρμακο για τον διαβήτη τύπου 2 δείχνει να μειώνει σημαντικά σάκχαρο και σωματικό βάρος
Υγεία
13/07/2026 - 11:00

Πειραματικό φάρμακο για τον διαβήτη τύπου 2 δείχνει να μειώνει σημαντικά σάκχαρο και σωματικό βάρος

Συστατικό της μαγιάς φαίνεται να ενισχύει την άμυνα του οργανισμού απέναντι στον καρκίνο
Υγεία
10/07/2026 - 14:00

Συστατικό της μαγιάς φαίνεται να ενισχύει την άμυνα του οργανισμού απέναντι στον καρκίνο

Μελέτη: Τα επίπεδα τεστοστερόνης στους άνδρες έχουν μειωθεί κατά 54% τα τελευταία 50 χρόνια
Υγεία
08/07/2026 - 09:00

Μελέτη: Τα επίπεδα τεστοστερόνης στους άνδρες έχουν μειωθεί κατά 54% τα τελευταία 50 χρόνια

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Επιστημονικό καμπανάκι για την ξηρασία στην Ευρώπη και τα αποθέματα νερού στην Ελλάδα
Επικαιρότητα
23/07/2026 - 14:21
Οι "ενισχυτές" αντιβιοτικών, απάντηση στην μικροβιακή αντοχή; Το παράδειγμα της βανκομυκίνης
Υγεία
23/07/2026 - 14:00
Πρώτη στην Ιατρική Αθηνών η Μαρία – Μιχαέλα Χαιρέτη:«Η αξία του καθενός δεν μετριέται μόνο με τα μόρια»
Επικαιρότητα
23/07/2026 - 13:12
«Δίαιτα με διάρροια»: Η επικίνδυνη τάση του Τik Tok που ανησυχεί τους ειδικούς
Υγεία
23/07/2026 - 13:00
«Αγία Σοφία»: Το 85,3% των παιδιών φτάνει στα επείγοντα χωρίς παραπομπή γιατρού
Υγεία
23/07/2026 - 12:00
ΕΟΔΥ: 21 συνολικά κρούσματα από τον ιό του Δυτικού Νείλου- Οι περιοχές υψηλού κινδύνου
Πολιτική Υγείας
23/07/2026 - 11:00
Έμπολα: Πάνω από 1.000 νεκροί στη ΛΔ Κονγκό - Η παραπληροφόρηση "σκοτώνει" τον πληθυσμό
Επικαιρότητα
23/07/2026 - 10:00
Ιπποκράτειο: Αρνήθηκαν να δώσουν αναπηρικό αμαξίδιο σε 87χρονο – Συγγνώμη από τον Άδωνι Γεωργιάδη
Πολιτική Υγείας
23/07/2026 - 09:52
Τα φάρμακα GLP-1 συνδέονται με ελαφρώς αυξημένο κίνδυνο τριχόπτωσης
Υγεία
23/07/2026 - 09:00
Οδηγίες του ΕΕΣ για την αντιμετώπιση της θερμοπληξίας
Υγεία
23/07/2026 - 07:22
ΙΣΘ: Έντονες αντιδράσεις για το clawback στις επισκέψεις των συμβεβλημένων γιατρών
Πολιτική Υγείας
23/07/2026 - 03:41
Στο ΙΑΣΩ Θεσσαλίας οι ιατρικές και εργομετρικές εξετάσεις των ποδοσφαιριστών της ΑΕΛ
Υπηρεσίες Υγείας
23/07/2026 - 00:03
Ο θάνατος 45χρονου στην Κρήτη αναζωπυρώνει την αντιπαράθεση για τη λειτουργία του ΕΟΠΑΕ
Ψυχική Υγεία
22/07/2026 - 23:11
Ο ΙΣΘ ζητάει την άμεση απόσυρση της διάταξης για το αυτοδιοίκητο του ΠΙΣ, παρά την ψήφισή της
Πολιτική Υγείας
22/07/2026 - 21:47
Ποια συμπτώματα σε ηλικιωμένους πρέπει να μας προβληματίσουν;
Health Talk
22/07/2026 - 21:22
Γαλλία: Ο πρόσφατος καύσωνας προκάλεσε 5.764 επιπλέον θανάτους
Επικαιρότητα
22/07/2026 - 21:03
Ποιες τροφές μπορούν να βοηθήσουν στη μακροπρόθεσμη επιτυχία των φαρμάκων για την απώλεια βάρους
Διατροφή
22/07/2026 - 20:26
Ελληνική μελέτη με προτάσεις πολιτικής για τη διαχείριση της χρόνιας νοσηρότητας στη χώρα μας
Πολιτική Υγείας
22/07/2026 - 20:04
Meteo: Ο χάρτης με τις υψηλότερες θερμοκρασίες ανά την χώρα - Στη Φθιώτιδα ο υδράργυρος ξεπέρασε τους 43°C
Επικαιρότητα
22/07/2026 - 19:21
Πέντε λόγοι για τους οποίους ξυπνάτε με τρέμουλο - Τα συμπτώματα ανά περίπτωση και τι μπορείτε να κάνετε
Υγεία
22/07/2026 - 18:26
ΙΣΑ: Να αποκατασταθεί η ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΕΟΠΥΥ για τις ιατρικές γνωματεύσεις
Πολιτική Υγείας
22/07/2026 - 17:49
Takeda Hellas: Ανάγκη ενίσχυσης της επάρκειας πλάσματος για την παραγωγή φαρμάκων στην Ελλάδα
Pharma News
22/07/2026 - 17:34
Ο ΠΟΥ γιόρτασε τα 25 χρόνια του προγράμματος Research4Life
Επικαιρότητα
22/07/2026 - 16:59
Νέο κρούσμα του ιού του Δυτικού Νείλου στα νότια προάστια - Συνεχίζονται οι ψεκασμοί στην περιοχή
Υγεία
22/07/2026 - 16:42
Πόσο διαφέρουν τελικά η ανδρική και η γυναικεία καρδιά - Ειδικός εξηγεί όσα πρέπει να γνωρίζουμε
Health Talk
22/07/2026 - 16:18
Δίαιτα "γιο-γιο": Νέα μελέτη δείχνει ότι οι αυξομειώσεις βάρους επιταχύνουν την απώλεια μυϊκής μάζας
Υγεία
22/07/2026 - 16:00
Δραστική μείωση των ορίων έκθεσης στον αιώνιο ρυπαντή TFA με απόφαση του EFSA
Πολιτική Υγείας
22/07/2026 - 15:32
Απάντηση Γεωργιάδη στις καταγγελίες Σαλμά: «Δεν έχω απολύτως τίποτε να φοβηθώ»
Επικαιρότητα
22/07/2026 - 15:14
Η πολλή τηλεόραση στη μέση ηλικία ίσως επιταχύνει τη γήρανση του εγκεφάλου
Υγεία
22/07/2026 - 15:00
Συνεργασία ΕΟΦ με το κυπριακό υπουργείο Υγείας για την κανονιστική συμμόρφωση στα φάρμακα
Pharma Policy
22/07/2026 - 14:37

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Νέος γενικός διευθυντής της Αθηναϊκής Γενικής Κλινικής ο Στέλιος Λιανός
Υπηρεσίες Υγείας
20/07/2026 - 16:14
Πρωτιά της Sobi στην πρώτη θέση σε διεθνή αξιολόγηση για τις αιμορραγικές διαταραχές
Pharma News
20/07/2026 - 16:32
Αντιδράσεις για τη διάταξη που αφορά τον διορισμό διοικήσεων στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο
Πολιτική Υγείας
20/07/2026 - 18:12
Πρωτοποριακή ρομποτική γυναικολογική επέμβαση από Έλληνες γιατρούς
Υπηρεσίες Υγείας
20/07/2026 - 23:14
Συνάντηση Γεωργιάδη με τον πρόεδρο της ΠΟΑΣΥ για το θέμα της ακούσιας νοσηλείας
Πολιτική Υγείας
20/07/2026 - 16:39
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo