ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η φυσικοθεραπεία στις ΜΕΘ εξοικονομεί πόρους και σώζει ζωές

Υγεία
EUROKINISSI
Ο Δημήτριος Φυλάτος PT, MSc, MCSP. Υποψήφιος Διδάκτωρ Οικονομικών Υγείας και Πολιτικής του Πανεπιστημίου του Lancaster στο Ηνωμένο Βασίλειο γράφει για το News4Health σχετικά με την αξία της φυσικοθεραπείας στις ΜΕΘ, η οποία όχι μόνο γλιτώνει αχρείαστα έξοδα αλλά σώζει και ζωές.
Δευτέρα, 14/12/2020 - 12:06
— Photo: EUROKINISSI
Γιώργος Παπαϊωάννου Γιώργος Παπαϊωάννου

Μια σειρά επιπλοκών σχετίζονται με την παρατεταμένη παραμονή των ασθενών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), οι οποίες περιγράφονται συνοπτικά ως «Χρόνια Βαριά Ασθένεια». Το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας και Κλινικής Αριστείας (NICE) της Μεγάλης Βρετανίας, η Ευρωπαϊκή Αναπνευστική Εταιρεία και η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Ιατρικής Εντατικής Θεραπείας προτείνουν έγκαιρη αξιολόγηση και διαχείριση της σωματικής νοσηρότητας από φυσιοθεραπευτές. Συνιστούν επίσης, ότι ο φυσιοθεραπευτής πρέπει να είναι υπεύθυνος για την εφαρμογή σχεδίων κινητοποίησης.

Σύμφωνα με τα βιβλιογραφικά δεδομένα αυτή η «Χρόνια Βαριά Ασθένεια» σχετίζεται με τη μακροχρόνια ακινησία και την αύξηση του χρόνου παραμονής στη ΜΕΘ και συνοδεύεται με μυϊκή ατροφία διαφράγματος, απώλεια μυϊκής μάζας, μυϊκή αδυναμία, διαταραχές λειτουργικότητας, εμφάνιση πιθανής έκτοπης οστεοποίησης, αύξηση του καταβολισμού, ψυχοσωματικές διαταραχές, κατακλίσεις, οιδήματα και διαταραχές φώνησης και κατάποσης.

Η φυσικοθεραπεία αποτελεί μία σημαντική παρέμβαση που αποτρέπει και μετριάζει τις δυσμενείς επιπτώσεις της παρατεταμένης ανάπαυσης στο κρεβάτι και του μηχανικού αερισμού κατά τη διάρκεια της εντατικής θεραπείας. Η αποκατάσταση που παρέχεται από τον φυσιοθεραπευτή προσαρμόζεται στις ανάγκες του ασθενούς και εξαρτάται από τη συνειδητή κατάσταση καθώς και τη σωματική και ψυχολογική κατάστασή του. Ενσωματώνει οποιαδήποτε ενεργή και παθητική θεραπεία που προάγει την κίνηση και περιλαμβάνει την κινητοποίηση. Η φυσικοθεραπεία στη ΜΕΘ έχει μετρήσιμα και σημαντικά αποτελέσματα τόσο για τον ασθενή ως άτομο, αλλά και για το σύστημα υγείας ως ενεργό οργανισμό. Επιγραμματικά, δεδομένα τεκμηριώνουν τη σημαντικότητα της φυσικοθεραπείας στη μείωση της διάρκειας νοσηλείας, την ταχύτερη αποδέσμευση από τον μηχανικό αερισμό, την πρώιμη αναγνώριση και πρόληψη της μυϊκής αδυναμίας, τη βελτίωση της καρδιαγγειακής και αναπνευστικής λειτουργίας, καθώς και στην επίτευξη της μέγιστης λειτουργικότητας.

Η φυσικοθεραπεία εξοικονομεί πόρους

Οι ΜΕΘ, αν και νοσηλεύουν το 5% περίπου των ασθενών του Νοσοκομείου, δαπανούν για τη νοσηλεία αυτή, σε κάποιες περιπτώσεις, μέχρι και το 30% του συνολικού προϋπολογισμού τους. Η νοσηλεία των ασθενών ΜΕΘ αποτελεί έναν από τους πλέον δαπανηρούς τομείς της νοσοκομειακής φροντίδας στη χώρα μας, αλλά και πανευρωπαϊκά. Μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2010, αντλώντας δεδομένα από 312 ασθενείς που νοσηλεύτηκαν στη ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Θεσσαλίας το 2006, εκτίμησε ότι το πραγματικό κόστος ανά ασθενή της ΜΕΘ ήταν 16.516 Ευρώ, ενώ η πραγματική επιστροφή από τα κοινωνικά ταμεία ήταν 1.671 Ευρώ. Η επιστροφή, δηλαδή, αντιπροσώπευε το 10% του πραγματικού κόστους νοσηλείας.

Επιπρόσθετα σε πανεπιστημιακή μελέτη που δημοσιεύθηκε το κοντινό 2016 για το νοσοκομείο Ιωαννίνων το μέσο συνολικό κόστος ανά ημέρα νοσηλείας ήταν 883,2 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου το κόστους μισθοδοσίας ιατρών και νοσηλευτών. Είναι σαφές ότι κάθε επιπλέον ημέρα, ασύμμετρα, επιβαρύνει σημαντικά το κόστος καθώς αντλεί πόρους που δεν μπορούν να αναπληρωθούν με τον ίδιο ρυθμό από το δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα, που αποτελεί και τη βάση του ΕΣΥ ως βασικός χρηματοδότης του.

Η φυσικοθεραπεία μειώνει τη διάρκεια παραμονής σε ΜΕΘ

Σύμφωνα με μελέτες το κόστος ανά ημέρα των ασθενών που παρέμειναν στη ΜΕΘ για ≤7 ημέρες ήταν στατιστικά σημαντικά μικρότερο από εκείνο των ασθενών που παρέμειναν στη ΜΕΘ >7 ημέρες. Συνεπώς το μεταβαλλόμενο κόστος είναι μεγάλο και η ανάγκη για όσο το δυνατόν μικρότερη σε έκταση νοσηλεία τεράστια. Τα αποτελέσματα μιας Cross - Sectional (μελέτης διατομής) μελέτης για ασθενείς μετά από λοβεκτομή που έλαβαν αναπνευστική φυσικοθεραπεία στη ΜΕΘ έδειξαν ότι η φυσικοθεραπεία συνέβαλε καθοριστικά ώστε η παραμονή στη ΜΕΘ να μειωθεί από 8,3 σε 5,7 ημέρες.

Περαιτέρω ευρήματα έδειξαν μείωση των ποσοστών θνησιμότητας, καθώς και ποσοστών εμφάνισης πνευμονίας ή άλλων επιπλοκών. Παράλληλα, για να έχουμε τομή αποτελεσματικότητας και κόστους μελέτες έχουν δείξει ότι τουλάχιστον ένας φυσικοθεραπευτής αποκλειστικής απασχόλησης πρέπει να βρίσκεται για κάθε 4 κρεβάτια -φυσικά σε καθημερινή βάση πρωί και απόγευμα 365 ημέρες τον χρόνο. Η μείωση των φυσικοθεραπευτών ανά κρεβάτι/ασθενή όχι μόνο θα διαταράξει τη σημαντική για τη λειτουργία του συστήματος ισορροπία ζήτησης και παροχής, αλλά και θα αυξήσει τον χρόνο νοσηλείας του ασθενή, θα επιδεινώσει την κατάσταση της υγείας του καθώς και θα αυξήσει κατακόρυφα το κόστος της νοσηλείας. Με απλά μαθηματικά, μία κερδισμένη μέρα σε ένα κρεβάτι εντατικής όχι μόνο θα βελτιώσει την υγεία του ασθενή και, πιθανώς, τη μετέπειτα ποιότητα της ζωής του άλλα θα είναι ικανή να πληρώσει ολόκληρο τον μισθό του φυσικοθεραπευτή. Τα δεδομένα είναι πολλά στη βιβλιογραφία, ώστε με ασφάλεια να εξάγουμε το συμπέρασμα ότι όχι μόνο ο φυσικοθεραπευτής προσφέρει στον ασθενή, αλλά και εξοικονομεί πόρους το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ).

Ενώ η πολιτική υγείας στη χώρα μας επικεντρώνεται στη θεμιτή μεν, αλλά αλόγιστη δε πολλές φορές συνεχή αναβάθμιση των νέων τεχνολογιών στις ΜΕΘ, ο ρόλος του φυσικοθεραπευτή φαίνεται να μην ενθαρρύνεται όσο θα έπρεπε. Ο απαράδεκτος, εκτός πραγματικότητας και πλαισίου αποκλεισμός του κλάδου των φυσικοθεραπευτών μέχρι και σήμερα από τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (ΒΑΕ) αποτελεί και την ισχυρότερη ένδειξη ότι οι «χειριστές» του συστήματος δεν κατανοούν τόσο τον ρόλο, όσο και τη θέση του φυσικοθεραπευτή στη θεραπευτική ομάδα. Εδώ να τονιστεί βέβαια ότι στα ΒΑΕ πρέπει να ενταχθούν τόσο οι φυσικοθεραπευτές που εργάζονται στον Δημόσιο τομέα, αλλά και τον Ιδιωτικό, καθώς η άσκηση του επαγγέλματος σε κάθε περίπτωση περιλαμβάνει όμοια καθήκοντα και κινδύνους.

Εν κατακλείδι η πιθανή εξοικονόμηση από την πρώιμη φυσιοθεραπεία σε ασθενείς εντατικής θεραπείας είναι σημαντική για την οικονομία της υγείας της χώρας, όπως αποδεικνύεται από στοιχεία που επηρεάζουν την ποιότητα φροντίδας, τη μετέπειτα λειτουργική ανεξαρτησία του ασθενή που θα οδηγήσει σε μείωση του κόστους αποκατάστασης και την καθοριστικού ρόλου διάρκεια παραμονής στο νοσοκομείο.

  • ΜΕΘ
  • ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σαρηγιάννης: Ασφαλής η έξοδος από το lockdown μετά τις 20 Ιανουαρίου
Σαρηγιάννης: Ασφαλής η έξοδος από το lockdown μετά τις 20 Ιανουαρίου 13 Δεκεμβρίου 2020
ΕΟΔΥ: Πολύ χαμηλά το ποσοστό θετικότητας για τα rapid test του Σαββατοκύριακου 14 Δεκεμβρίου 2020
ΕΟΔΥ: Πολύ χαμηλά το ποσοστό θετικότητας για τα rapid test του Σαββατοκύριακου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κρίσιμες ώρες για τετράχρονο αγόρι που δέχθηκε άγρια επίθεση από μεγαλόσωμο σκύλο
Επικαιρότητα
28/04/2026 - 21:52

Κρίσιμες ώρες για τετράχρονο αγόρι που δέχθηκε άγρια επίθεση από μεγαλόσωμο σκύλο

Γεωργιάδης για Μυλωνάκη: Κάθε ώρα που περνάει χωρίς επιπλοκές, αυξάνει τις καλές πιθανότητες για αυτόν
Επικαιρότητα
17/04/2026 - 14:18

Γεωργιάδης για Μυλωνάκη: Κάθε ώρα που περνάει χωρίς επιπλοκές, αυξάνει τις καλές πιθανότητες για αυτόν

Νέο ανακοινωθέν για Μυλωνάκη: Η κατάστασή του παραμένει σταθερή
Επικαιρότητα
17/04/2026 - 10:52

Νέο ανακοινωθέν για Μυλωνάκη: Η κατάστασή του παραμένει σταθερή

Θεμιστοκλέους για Μυλωνάκη: Θα χρειαστεί καιρός αλλά θα κερδίσει τη μάχη - Τι λέει το νεότερο ανακοινωθέν
Επικαιρότητα
16/04/2026 - 12:49

Θεμιστοκλέους για Μυλωνάκη: Θα χρειαστεί καιρός αλλά θα κερδίσει τη μάχη - Τι λέει το νεότερο ανακοινωθέν

Μονίμως φουσκωμένη κοιλιά: Αίτια και αντιμετώπιση του προβλήματος
Health Talk
02/04/2026 - 18:12

Μονίμως φουσκωμένη κοιλιά: Αίτια και αντιμετώπιση του προβλήματος

Έλληνες και ξένοι επιστήμονες στο 33ο Πανελλήνιο Επιστημονικό Συνέδριο Φυσικοθεραπείας
Επικαιρότητα
11/03/2026 - 07:27

Έλληνες και ξένοι επιστήμονες στο 33ο Πανελλήνιο Επιστημονικό Συνέδριο Φυσικοθεραπείας

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα από 150 παιδιά έχουν τραυματιστεί το πρώτο τρίμηνο οδηγώντας ηλεκτρικά πατίνια
Επικαιρότητα
30/04/2026 - 11:38
Διεθνής έρευνα για την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις της στην υγεία: Κρίση που βαθαίνει όλο και πιο πολύ
Υγεία
30/04/2026 - 11:03
Μελάνωμα: Πέντε «γκρίζες ζώνες» και απλοί τρόποι αποτροπής ενός ηλιακού εγκαύματος την άνοιξη
Health Talk
30/04/2026 - 10:36
Συνέδριο στην Ιθάκη για τη δημογραφική πρόκληση στην Ελλάδα και την ανάγκη άμεσων λύσεων
Επικαιρότητα
30/04/2026 - 10:11
Η εμμηνόπαυση γερνάει ανομοιόμορφα τα όργανα του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος
Υγεία
30/04/2026 - 09:43
Η ΕΝΑΣΕΛ στη Βουλή: «Η ουσιαστική προστασία των δικαιωμάτων των ασθενών περνά μέσα από τη θεσμική συμμετοχή»
Patient Talk
30/04/2026 - 08:47
Παρεμβάσεις σε κυβέρνηση, κόμματα και φορείς από τους εργαζόμενους για το μέλλον των κέντρων πρόληψης
Ψυχική Υγεία
30/04/2026 - 07:22
Παρέμβαση της Brains I.C.S στο συνέδριο του Economist: «Η μάχη κατά του καρκίνου ξεκινά πολύ πριν από το νοσοκομείο»
Επικαιρότητα
30/04/2026 - 03:37
Ο Νίκος Παπανδρέου υποψήφιος για το βραβείο One Health
Επικαιρότητα
30/04/2026 - 00:02
Όταν οι αμυγδαλές δημιουργούν περισσότερα προβλήματα από τα οφέλη τους
Health Talk
29/04/2026 - 23:46
Η Γερμανία από το 2028 θα επιβάλει φόρο στα αναψυκτικά που περιέχουν ζάχαρη
Επικαιρότητα
29/04/2026 - 23:18
Ραντεβού και σε μονάδες Ψυχικής Υγείας με λίγα «κλικ» μέσω του myHealth app
Πολιτική Υγείας
29/04/2026 - 23:01
Ο ΕΕΣ και η Διαμαντής Μασούτης Α.Ε. στήριξαν 312 παιδιά τις Ημέρες του Πάσχα
Επικαιρότητα
29/04/2026 - 22:44
Μεσοθεραπεία σώματος: Στοχευμένη λύση για κυτταρίτιδα και τοπικό λίπος
Ομορφιά
29/04/2026 - 22:21
Αποκάλυψη Τέντρος: «Οι ΗΠΑ δεν έχουν πληρώσει ακόμη όσα οφείλουν στον ΠΟΥ για να αποχωρήσουν»
Επικαιρότητα
29/04/2026 - 21:18
Ο ΕΟΦ απαγόρευσε πέντε γνωστά προϊόντα που υπόσχονταν «θεραπείες» για σειρά παθήσεων
Υγεία
29/04/2026 - 20:52
Παρέμβαση Γεωργιάδη για την ειδικευόμενη παιδίατρο: «Καμία υπερεργασία, καμία υπερεφημέρευση»
Επικαιρότητα
29/04/2026 - 20:36
«Τροφή για Δράση»: Πρωτοβουλία 13 πανεπιστημίων για την παιδική παχυσαρκία στην Ελλάδα
Υγεία
29/04/2026 - 20:13
Είναι το μέλλον στην επιστήμη της διαιτολογίας η προσωποποιημένη διατροφή;
Διατροφή
29/04/2026 - 19:29
Μονάδες ολικής φροντίδας για άτομα με αυτισμό και νευροεκφυλιστικές παθήσεις σε Ρέθυμνο και Λασίθι
Πολιτική Υγείας
29/04/2026 - 19:11
Εκδικάζεται από το ΣτΕ η προσφυγή του ΠΣΦ για το rebate και το clawback
Επικαιρότητα
29/04/2026 - 18:48
ΠΕΦ: Στρατηγικής σημασίας οι επενδύσεις στην Τρίπολη - Στιγμιότυπα από την επίσκεψη Μητσοτάκη
Pharma Policy
29/04/2026 - 18:02
Σύνδρομο «ραγισμένης» καρδιάς: Και όμως υπάρχει…
Health Talk
29/04/2026 - 17:24
Συνάντηση της ΕΝΑΣΕΛ με αντιπροσωπεία του Υπουργείου Υγείας του Καζακστάν
Patient Talk
29/04/2026 - 17:06
Νοσοκομείο «Παπανικολάου»: Διεθνής διάκριση για το Τμήμα Επεμβατικής Ακτινολογίας
Υγεία
29/04/2026 - 16:53
Λαμπρινός από το Φόρουμ των Δελφών: Τεχνητή Νοημοσύνη και βιώσιμη απόδοση
Υπηρεσίες Υγείας
29/04/2026 - 16:39
ChatGPT for Clinicians: Νέα πλατφόρμα τεχνητής νοημοσύνης για επαγγελματίες υγείας στις ΗΠΑ
Digital Health
29/04/2026 - 16:00
Τι δείχνουν τα πόδια για την υγεία μας
Υγεία
29/04/2026 - 15:00
EMA: Νέα συμβουλευτική επιτροπή εμπειρογνωμόνων για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης στα εμβόλια
Πολιτική Υγείας
29/04/2026 - 14:58
Συνάντηση Γεωργιάδη - Πατούλη για το clawback των διαγνωστικών: Ανακοινώθηκε μετάθεση των δόσεων
Πολιτική Υγείας
29/04/2026 - 14:44

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Αντιδράσεις του ΦΣΑ για την κατ’ οίκον διανομή φαρμάκων: «Υποβαθμίζεται ο ρόλος του φαρμακοποιού»
Πολιτική Υγείας
27/04/2026 - 12:34
Κλινική έρευνα στην Ελλάδα: Πως διαμορφώνεται το τοπίο στη χώρα, τι αναμένεται σε επίπεδο πολιτικών
Πολιτική Υγείας
27/04/2026 - 12:56
DUALTO Energy System: Το νέο χειρουργικό εργαλείο της Johnson & Johnson MedTech
Υπηρεσίες Υγείας
27/04/2026 - 15:34
Θεμιστοκλέους: «Άνοιξε η πλατφόρμα για προσλήψεις νοσηλευτών στην Αττική»
Πολιτική Υγείας
27/04/2026 - 16:27
Lavipharm: Εντυπωσιακή ανάπτυξη δείχνουν τα οικονομικά μεγέθη του 2025
Pharma News
27/04/2026 - 17:02
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo