ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η φυσικοθεραπεία στις ΜΕΘ εξοικονομεί πόρους και σώζει ζωές

Υγεία
EUROKINISSI
Ο Δημήτριος Φυλάτος PT, MSc, MCSP. Υποψήφιος Διδάκτωρ Οικονομικών Υγείας και Πολιτικής του Πανεπιστημίου του Lancaster στο Ηνωμένο Βασίλειο γράφει για το News4Health σχετικά με την αξία της φυσικοθεραπείας στις ΜΕΘ, η οποία όχι μόνο γλιτώνει αχρείαστα έξοδα αλλά σώζει και ζωές.
Δευτέρα, 14/12/2020 - 12:06
— Photo: EUROKINISSI
Γιώργος Παπαϊωάννου Γιώργος Παπαϊωάννου

Μια σειρά επιπλοκών σχετίζονται με την παρατεταμένη παραμονή των ασθενών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), οι οποίες περιγράφονται συνοπτικά ως «Χρόνια Βαριά Ασθένεια». Το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας και Κλινικής Αριστείας (NICE) της Μεγάλης Βρετανίας, η Ευρωπαϊκή Αναπνευστική Εταιρεία και η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Ιατρικής Εντατικής Θεραπείας προτείνουν έγκαιρη αξιολόγηση και διαχείριση της σωματικής νοσηρότητας από φυσιοθεραπευτές. Συνιστούν επίσης, ότι ο φυσιοθεραπευτής πρέπει να είναι υπεύθυνος για την εφαρμογή σχεδίων κινητοποίησης.

Σύμφωνα με τα βιβλιογραφικά δεδομένα αυτή η «Χρόνια Βαριά Ασθένεια» σχετίζεται με τη μακροχρόνια ακινησία και την αύξηση του χρόνου παραμονής στη ΜΕΘ και συνοδεύεται με μυϊκή ατροφία διαφράγματος, απώλεια μυϊκής μάζας, μυϊκή αδυναμία, διαταραχές λειτουργικότητας, εμφάνιση πιθανής έκτοπης οστεοποίησης, αύξηση του καταβολισμού, ψυχοσωματικές διαταραχές, κατακλίσεις, οιδήματα και διαταραχές φώνησης και κατάποσης.

Η φυσικοθεραπεία αποτελεί μία σημαντική παρέμβαση που αποτρέπει και μετριάζει τις δυσμενείς επιπτώσεις της παρατεταμένης ανάπαυσης στο κρεβάτι και του μηχανικού αερισμού κατά τη διάρκεια της εντατικής θεραπείας. Η αποκατάσταση που παρέχεται από τον φυσιοθεραπευτή προσαρμόζεται στις ανάγκες του ασθενούς και εξαρτάται από τη συνειδητή κατάσταση καθώς και τη σωματική και ψυχολογική κατάστασή του. Ενσωματώνει οποιαδήποτε ενεργή και παθητική θεραπεία που προάγει την κίνηση και περιλαμβάνει την κινητοποίηση. Η φυσικοθεραπεία στη ΜΕΘ έχει μετρήσιμα και σημαντικά αποτελέσματα τόσο για τον ασθενή ως άτομο, αλλά και για το σύστημα υγείας ως ενεργό οργανισμό. Επιγραμματικά, δεδομένα τεκμηριώνουν τη σημαντικότητα της φυσικοθεραπείας στη μείωση της διάρκειας νοσηλείας, την ταχύτερη αποδέσμευση από τον μηχανικό αερισμό, την πρώιμη αναγνώριση και πρόληψη της μυϊκής αδυναμίας, τη βελτίωση της καρδιαγγειακής και αναπνευστικής λειτουργίας, καθώς και στην επίτευξη της μέγιστης λειτουργικότητας.

Η φυσικοθεραπεία εξοικονομεί πόρους

Οι ΜΕΘ, αν και νοσηλεύουν το 5% περίπου των ασθενών του Νοσοκομείου, δαπανούν για τη νοσηλεία αυτή, σε κάποιες περιπτώσεις, μέχρι και το 30% του συνολικού προϋπολογισμού τους. Η νοσηλεία των ασθενών ΜΕΘ αποτελεί έναν από τους πλέον δαπανηρούς τομείς της νοσοκομειακής φροντίδας στη χώρα μας, αλλά και πανευρωπαϊκά. Μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2010, αντλώντας δεδομένα από 312 ασθενείς που νοσηλεύτηκαν στη ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Θεσσαλίας το 2006, εκτίμησε ότι το πραγματικό κόστος ανά ασθενή της ΜΕΘ ήταν 16.516 Ευρώ, ενώ η πραγματική επιστροφή από τα κοινωνικά ταμεία ήταν 1.671 Ευρώ. Η επιστροφή, δηλαδή, αντιπροσώπευε το 10% του πραγματικού κόστους νοσηλείας.

Επιπρόσθετα σε πανεπιστημιακή μελέτη που δημοσιεύθηκε το κοντινό 2016 για το νοσοκομείο Ιωαννίνων το μέσο συνολικό κόστος ανά ημέρα νοσηλείας ήταν 883,2 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου το κόστους μισθοδοσίας ιατρών και νοσηλευτών. Είναι σαφές ότι κάθε επιπλέον ημέρα, ασύμμετρα, επιβαρύνει σημαντικά το κόστος καθώς αντλεί πόρους που δεν μπορούν να αναπληρωθούν με τον ίδιο ρυθμό από το δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα, που αποτελεί και τη βάση του ΕΣΥ ως βασικός χρηματοδότης του.

Η φυσικοθεραπεία μειώνει τη διάρκεια παραμονής σε ΜΕΘ

Σύμφωνα με μελέτες το κόστος ανά ημέρα των ασθενών που παρέμειναν στη ΜΕΘ για ≤7 ημέρες ήταν στατιστικά σημαντικά μικρότερο από εκείνο των ασθενών που παρέμειναν στη ΜΕΘ >7 ημέρες. Συνεπώς το μεταβαλλόμενο κόστος είναι μεγάλο και η ανάγκη για όσο το δυνατόν μικρότερη σε έκταση νοσηλεία τεράστια. Τα αποτελέσματα μιας Cross - Sectional (μελέτης διατομής) μελέτης για ασθενείς μετά από λοβεκτομή που έλαβαν αναπνευστική φυσικοθεραπεία στη ΜΕΘ έδειξαν ότι η φυσικοθεραπεία συνέβαλε καθοριστικά ώστε η παραμονή στη ΜΕΘ να μειωθεί από 8,3 σε 5,7 ημέρες.

Περαιτέρω ευρήματα έδειξαν μείωση των ποσοστών θνησιμότητας, καθώς και ποσοστών εμφάνισης πνευμονίας ή άλλων επιπλοκών. Παράλληλα, για να έχουμε τομή αποτελεσματικότητας και κόστους μελέτες έχουν δείξει ότι τουλάχιστον ένας φυσικοθεραπευτής αποκλειστικής απασχόλησης πρέπει να βρίσκεται για κάθε 4 κρεβάτια -φυσικά σε καθημερινή βάση πρωί και απόγευμα 365 ημέρες τον χρόνο. Η μείωση των φυσικοθεραπευτών ανά κρεβάτι/ασθενή όχι μόνο θα διαταράξει τη σημαντική για τη λειτουργία του συστήματος ισορροπία ζήτησης και παροχής, αλλά και θα αυξήσει τον χρόνο νοσηλείας του ασθενή, θα επιδεινώσει την κατάσταση της υγείας του καθώς και θα αυξήσει κατακόρυφα το κόστος της νοσηλείας. Με απλά μαθηματικά, μία κερδισμένη μέρα σε ένα κρεβάτι εντατικής όχι μόνο θα βελτιώσει την υγεία του ασθενή και, πιθανώς, τη μετέπειτα ποιότητα της ζωής του άλλα θα είναι ικανή να πληρώσει ολόκληρο τον μισθό του φυσικοθεραπευτή. Τα δεδομένα είναι πολλά στη βιβλιογραφία, ώστε με ασφάλεια να εξάγουμε το συμπέρασμα ότι όχι μόνο ο φυσικοθεραπευτής προσφέρει στον ασθενή, αλλά και εξοικονομεί πόρους το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ).

Ενώ η πολιτική υγείας στη χώρα μας επικεντρώνεται στη θεμιτή μεν, αλλά αλόγιστη δε πολλές φορές συνεχή αναβάθμιση των νέων τεχνολογιών στις ΜΕΘ, ο ρόλος του φυσικοθεραπευτή φαίνεται να μην ενθαρρύνεται όσο θα έπρεπε. Ο απαράδεκτος, εκτός πραγματικότητας και πλαισίου αποκλεισμός του κλάδου των φυσικοθεραπευτών μέχρι και σήμερα από τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (ΒΑΕ) αποτελεί και την ισχυρότερη ένδειξη ότι οι «χειριστές» του συστήματος δεν κατανοούν τόσο τον ρόλο, όσο και τη θέση του φυσικοθεραπευτή στη θεραπευτική ομάδα. Εδώ να τονιστεί βέβαια ότι στα ΒΑΕ πρέπει να ενταχθούν τόσο οι φυσικοθεραπευτές που εργάζονται στον Δημόσιο τομέα, αλλά και τον Ιδιωτικό, καθώς η άσκηση του επαγγέλματος σε κάθε περίπτωση περιλαμβάνει όμοια καθήκοντα και κινδύνους.

Εν κατακλείδι η πιθανή εξοικονόμηση από την πρώιμη φυσιοθεραπεία σε ασθενείς εντατικής θεραπείας είναι σημαντική για την οικονομία της υγείας της χώρας, όπως αποδεικνύεται από στοιχεία που επηρεάζουν την ποιότητα φροντίδας, τη μετέπειτα λειτουργική ανεξαρτησία του ασθενή που θα οδηγήσει σε μείωση του κόστους αποκατάστασης και την καθοριστικού ρόλου διάρκεια παραμονής στο νοσοκομείο.

  • ΜΕΘ
  • ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σαρηγιάννης: Ασφαλής η έξοδος από το lockdown μετά τις 20 Ιανουαρίου
Σαρηγιάννης: Ασφαλής η έξοδος από το lockdown μετά τις 20 Ιανουαρίου 13 Δεκεμβρίου 2020
ΕΟΔΥ: Πολύ χαμηλά το ποσοστό θετικότητας για τα rapid test του Σαββατοκύριακου 14 Δεκεμβρίου 2020
ΕΟΔΥ: Πολύ χαμηλά το ποσοστό θετικότητας για τα rapid test του Σαββατοκύριακου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Παγκόσμια Ημέρα Φυσικοθεραπείας: Ο ρόλος της στην πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων
Health Talk
08/09/2026 - 10:00

Παγκόσμια Ημέρα Φυσικοθεραπείας: Ο ρόλος της στην πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων

Ιός Δυτικού Νείλου: Δύο τα κρούσματα που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο του Ηρακλείου
Επικαιρότητα
01/09/2026 - 12:45

Ιός Δυτικού Νείλου: Δύο τα κρούσματα που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο του Ηρακλείου

Ιός Δυτικού Νείλου: Στη ΜΕΘ το πρώτο κρούσμα που καταγράφτηκε στην Κρήτη
Υγεία
25/08/2026 - 12:50

Ιός Δυτικού Νείλου: Στη ΜΕΘ το πρώτο κρούσμα που καταγράφτηκε στην Κρήτη

Θριάσιο: «Επικίνδυνη η υποστελέχωση σε ΜΕΘ και ΜΑΦ»
Πολιτική Υγείας
18/08/2026 - 20:19

Θριάσιο: «Επικίνδυνη η υποστελέχωση σε ΜΕΘ και ΜΑΦ»

Θεμιστοκλέους: «Το ΕΣΥ διαθέτει πλέον διπλάσιες ΜΕΘ και το περισσότερο προσωπικό που είχε ποτέ»
Πολιτική Υγείας
23/07/2026 - 19:34

Θεμιστοκλέους: «Το ΕΣΥ διαθέτει πλέον διπλάσιες ΜΕΘ και το περισσότερο προσωπικό που είχε ποτέ»

Θεσσαλονίκη: Στη ΜΕΘ του Ιπποκράτειου η μητέρα πολιτεύτριας της ΝΔ έπειτα από εμπρηστική επίθεση
Επικαιρότητα
01/07/2026 - 14:44

Θεσσαλονίκη: Στη ΜΕΘ του Ιπποκράτειου η μητέρα πολιτεύτριας της ΝΔ έπειτα από εμπρηστική επίθεση

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ισχυρή αύξηση πωλήσεων για την Draeger Hellas στα οικονομικά αποτελέσματα του 2025
Υπηρεσίες Υγείας
23/09/2026 - 03:42
Η ΟΕΝΓΕ καταγγέλλει πειθαρχική και ποινική δίωξη σε βάρος αγροτικής γιατρού στην Ανάφη
Πολιτική Υγείας
23/09/2026 - 00:03
Παγκόσμιο ρεκόρ συνεχούς υποβρύχιας πεζοπορίας για τα παιδιά με καρκίνο
Επικαιρότητα
22/09/2026 - 23:19
Ο ΠΑΝ.ΣΥ.ΝΟ.ΨΥ. ζητεί από το Υπουργείο Υγείας τη σύσταση Κλάδου Ψυχολόγων ΕΣΥ
Πολιτική Υγείας
22/09/2026 - 22:44
Μήνυμα Κακλαμάνη υπέρ της δωρεάς μυελού των οστών - «Απλή πράξη που μπορεί να σώσει ένα παιδί»
Επικαιρότητα
22/09/2026 - 22:17
Γιατί τα πρώτα λεπτά του τρεξίματος σάς φαίνονται τόσο δύσκολα
Fitness
22/09/2026 - 21:54
Φαρμακευτική κάνναβη: Η Ελλάδα στην επόμενη φάση - Από το δικαίωμα πρόσβασης στην θεραπεία των ασθενών
Health Talk
22/09/2026 - 21:18
ΗΠΑ: Μειώθηκε η κατανάλωση αλκοόλ από τους ενήλικες, για πρώτη φορά μετά την πανδημία
Υγεία
22/09/2026 - 20:22
«Σ' ευχαριστώ δότη»: Ενημερωτική δράση στα Χανιά για την εθελοντική δωρεά μυελού των οστών
Υγεία
22/09/2026 - 19:38
Ανακαλείται ακατάλληλο κρεμοσάπουνο που πωλείται και στην Ελλάδα
Επικαιρότητα
22/09/2026 - 19:04
«Αναγνώρισε το SOS»: Ειδική εκδήλωση της Boehringer Ingelheim Ελλάς για την υγεία νεφρών και καρδιάς
Pharma News
22/09/2026 - 18:47
Θερμιδικός περιορισμός, θρεπτικά συστατικά και υγιής γήρανση - Τι δείχνουν οι μελέτες για τη συσχέτισή τους
Διατροφή
22/09/2026 - 18:14
Πώς επιτυγχάνεται η αναβάθμιση του χαμόγελου με την ελάχιστη παρέμβαση
Ομορφιά
22/09/2026 - 17:31
Η αποτελεσματικότητα των συστημάτων AID στην επίτευξη των γλυκαιμικών στόχων σε άτομα με διαβήτη τύπου 1
Digital Health
22/09/2026 - 17:09
Νοσοκομείο «Μεταξά»: Πανελλαδική πρωτιά με την εγκατάσταση μόνιμου συστήματος ανίχνευσης ακτινοβολίας στα απόβλητα
Υγεία
22/09/2026 - 16:41
Οι αναθεωρημένες οδηγίες διατροφής στο μικροσκόπιο και οι επιστημονικές αντιρρήσεις
Health Talk
22/09/2026 - 16:00
Περισσότερα από 93.000 «ακατάλληλα» εμπορικά σήματα προβλήθηκαν στο φετινό Μουντιάλ
Υγεία
22/09/2026 - 15:33
ΙΣΑ: «Δεν έχουμε έγγραφη καταγγελία για την κατηγορούμενη ιατρό»
Επικαιρότητα
22/09/2026 - 15:16
EMA: Πρόταση για χορήγηση άδειας κυκλοφορίας σε 12 νέα φάρμακα
Pharma Policy
22/09/2026 - 15:03
Δωρεά φορητού απινιδωτή στη ΜΑΦ Παίδων του ΠΓΝ Λάρισας από την ΠΟΜΕΠ
Υγεία
22/09/2026 - 14:39
Ρομποτική χειρουργική επινεφριδίων: Ακρίβεια, ασφάλεια και ελάχιστα επεμβατική αντιμετώπιση
Health Talk
22/09/2026 - 14:24
Κρεατίνη: Προστατεύει το μυϊκό σύστημα και την αντοχή κατά την απώλεια βάρους
Διατροφή
22/09/2026 - 14:00
Η γενιά που μεγάλωσε με τσιγάρο αλλάζει σελίδα – και μιλά για το TOKOVYS
Pharma News
22/09/2026 - 13:43
Ζάχαρη στα πρώτα χρόνια της ζωής: Πώς μπορεί να επηρεάζει το άγχος στην ενήλικη ζωή
Διατροφή
22/09/2026 - 13:00
Εφηβική επιδερμίδα: Τα λάθη στο skincare που μπορεί να προκαλέσουν περισσότερα σπυράκια
Ομορφιά
22/09/2026 - 12:00
Κυτταρική γήρανση: Οι μηχανισμοί που αλλάζουν τα κύτταρα και οι νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις
Υγεία
22/09/2026 - 11:00
Επιστημονική Ημερίδα για την Άνοια από το Ίδρυμα Περιθάλψεως Χρονίως Πασχόντων
Health Talk
22/09/2026 - 10:15
Η μυρωδιά του φρεσκοφτιαγμένου καφέ βελτιώνει πράγματι τη διάθεση
Ψυχική Υγεία
22/09/2026 - 10:00
Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Δότη Μυελού των Οστών: Η Ελλάδα 9η στην παγκόσμια κατάταξη
Υγεία
22/09/2026 - 09:44
Βιταμίνες και ιώσεις: Μπορούν να μας προστατεύσουν από το κρυολόγημα, τη γρίπη και την Covid;
Υγεία
22/09/2026 - 09:00

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΑΣΟΝΟΠ: «Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας δεν συστήνει νέο κλάδο νοσηλευτικού προσωπικού»
Πολιτική Υγείας
21/09/2026 - 11:27
Γεωργιάδης: «Οι γιατροί του Μαζωνάκη τα έκαναν όλα λάθος»
Πολιτική Υγείας
21/09/2026 - 12:18
Η Astellas Ελλάδος σε ημερίδα στη ΔΕΘ για το σύστημα υγείας και το άμεσο μέλλον του
Pharma News
21/09/2026 - 13:52
ΕΑΔ: Πάνω από 4.000 πορίσματα ελέγχων στον τομέα της Υγείας
Πολιτική Υγείας
21/09/2026 - 15:09
Νευρική ορθορεξία: Όταν η υγιεινή διατροφή γίνεται εμμονή με επιπτώσεις στη σωματική και ψυχική υγεία
Διατροφή
21/09/2026 - 16:03
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo