ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η φυσικοθεραπεία στις ΜΕΘ εξοικονομεί πόρους και σώζει ζωές

Υγεία
EUROKINISSI
Ο Δημήτριος Φυλάτος PT, MSc, MCSP. Υποψήφιος Διδάκτωρ Οικονομικών Υγείας και Πολιτικής του Πανεπιστημίου του Lancaster στο Ηνωμένο Βασίλειο γράφει για το News4Health σχετικά με την αξία της φυσικοθεραπείας στις ΜΕΘ, η οποία όχι μόνο γλιτώνει αχρείαστα έξοδα αλλά σώζει και ζωές.
Δευτέρα, 14/12/2020 - 12:06
— Photo: EUROKINISSI
Γιώργος Παπαϊωάννου Γιώργος Παπαϊωάννου

Μια σειρά επιπλοκών σχετίζονται με την παρατεταμένη παραμονή των ασθενών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), οι οποίες περιγράφονται συνοπτικά ως «Χρόνια Βαριά Ασθένεια». Το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας και Κλινικής Αριστείας (NICE) της Μεγάλης Βρετανίας, η Ευρωπαϊκή Αναπνευστική Εταιρεία και η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Ιατρικής Εντατικής Θεραπείας προτείνουν έγκαιρη αξιολόγηση και διαχείριση της σωματικής νοσηρότητας από φυσιοθεραπευτές. Συνιστούν επίσης, ότι ο φυσιοθεραπευτής πρέπει να είναι υπεύθυνος για την εφαρμογή σχεδίων κινητοποίησης.

Σύμφωνα με τα βιβλιογραφικά δεδομένα αυτή η «Χρόνια Βαριά Ασθένεια» σχετίζεται με τη μακροχρόνια ακινησία και την αύξηση του χρόνου παραμονής στη ΜΕΘ και συνοδεύεται με μυϊκή ατροφία διαφράγματος, απώλεια μυϊκής μάζας, μυϊκή αδυναμία, διαταραχές λειτουργικότητας, εμφάνιση πιθανής έκτοπης οστεοποίησης, αύξηση του καταβολισμού, ψυχοσωματικές διαταραχές, κατακλίσεις, οιδήματα και διαταραχές φώνησης και κατάποσης.

Η φυσικοθεραπεία αποτελεί μία σημαντική παρέμβαση που αποτρέπει και μετριάζει τις δυσμενείς επιπτώσεις της παρατεταμένης ανάπαυσης στο κρεβάτι και του μηχανικού αερισμού κατά τη διάρκεια της εντατικής θεραπείας. Η αποκατάσταση που παρέχεται από τον φυσιοθεραπευτή προσαρμόζεται στις ανάγκες του ασθενούς και εξαρτάται από τη συνειδητή κατάσταση καθώς και τη σωματική και ψυχολογική κατάστασή του. Ενσωματώνει οποιαδήποτε ενεργή και παθητική θεραπεία που προάγει την κίνηση και περιλαμβάνει την κινητοποίηση. Η φυσικοθεραπεία στη ΜΕΘ έχει μετρήσιμα και σημαντικά αποτελέσματα τόσο για τον ασθενή ως άτομο, αλλά και για το σύστημα υγείας ως ενεργό οργανισμό. Επιγραμματικά, δεδομένα τεκμηριώνουν τη σημαντικότητα της φυσικοθεραπείας στη μείωση της διάρκειας νοσηλείας, την ταχύτερη αποδέσμευση από τον μηχανικό αερισμό, την πρώιμη αναγνώριση και πρόληψη της μυϊκής αδυναμίας, τη βελτίωση της καρδιαγγειακής και αναπνευστικής λειτουργίας, καθώς και στην επίτευξη της μέγιστης λειτουργικότητας.

Η φυσικοθεραπεία εξοικονομεί πόρους

Οι ΜΕΘ, αν και νοσηλεύουν το 5% περίπου των ασθενών του Νοσοκομείου, δαπανούν για τη νοσηλεία αυτή, σε κάποιες περιπτώσεις, μέχρι και το 30% του συνολικού προϋπολογισμού τους. Η νοσηλεία των ασθενών ΜΕΘ αποτελεί έναν από τους πλέον δαπανηρούς τομείς της νοσοκομειακής φροντίδας στη χώρα μας, αλλά και πανευρωπαϊκά. Μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2010, αντλώντας δεδομένα από 312 ασθενείς που νοσηλεύτηκαν στη ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Θεσσαλίας το 2006, εκτίμησε ότι το πραγματικό κόστος ανά ασθενή της ΜΕΘ ήταν 16.516 Ευρώ, ενώ η πραγματική επιστροφή από τα κοινωνικά ταμεία ήταν 1.671 Ευρώ. Η επιστροφή, δηλαδή, αντιπροσώπευε το 10% του πραγματικού κόστους νοσηλείας.

Επιπρόσθετα σε πανεπιστημιακή μελέτη που δημοσιεύθηκε το κοντινό 2016 για το νοσοκομείο Ιωαννίνων το μέσο συνολικό κόστος ανά ημέρα νοσηλείας ήταν 883,2 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου το κόστους μισθοδοσίας ιατρών και νοσηλευτών. Είναι σαφές ότι κάθε επιπλέον ημέρα, ασύμμετρα, επιβαρύνει σημαντικά το κόστος καθώς αντλεί πόρους που δεν μπορούν να αναπληρωθούν με τον ίδιο ρυθμό από το δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα, που αποτελεί και τη βάση του ΕΣΥ ως βασικός χρηματοδότης του.

Η φυσικοθεραπεία μειώνει τη διάρκεια παραμονής σε ΜΕΘ

Σύμφωνα με μελέτες το κόστος ανά ημέρα των ασθενών που παρέμειναν στη ΜΕΘ για ≤7 ημέρες ήταν στατιστικά σημαντικά μικρότερο από εκείνο των ασθενών που παρέμειναν στη ΜΕΘ >7 ημέρες. Συνεπώς το μεταβαλλόμενο κόστος είναι μεγάλο και η ανάγκη για όσο το δυνατόν μικρότερη σε έκταση νοσηλεία τεράστια. Τα αποτελέσματα μιας Cross - Sectional (μελέτης διατομής) μελέτης για ασθενείς μετά από λοβεκτομή που έλαβαν αναπνευστική φυσικοθεραπεία στη ΜΕΘ έδειξαν ότι η φυσικοθεραπεία συνέβαλε καθοριστικά ώστε η παραμονή στη ΜΕΘ να μειωθεί από 8,3 σε 5,7 ημέρες.

Περαιτέρω ευρήματα έδειξαν μείωση των ποσοστών θνησιμότητας, καθώς και ποσοστών εμφάνισης πνευμονίας ή άλλων επιπλοκών. Παράλληλα, για να έχουμε τομή αποτελεσματικότητας και κόστους μελέτες έχουν δείξει ότι τουλάχιστον ένας φυσικοθεραπευτής αποκλειστικής απασχόλησης πρέπει να βρίσκεται για κάθε 4 κρεβάτια -φυσικά σε καθημερινή βάση πρωί και απόγευμα 365 ημέρες τον χρόνο. Η μείωση των φυσικοθεραπευτών ανά κρεβάτι/ασθενή όχι μόνο θα διαταράξει τη σημαντική για τη λειτουργία του συστήματος ισορροπία ζήτησης και παροχής, αλλά και θα αυξήσει τον χρόνο νοσηλείας του ασθενή, θα επιδεινώσει την κατάσταση της υγείας του καθώς και θα αυξήσει κατακόρυφα το κόστος της νοσηλείας. Με απλά μαθηματικά, μία κερδισμένη μέρα σε ένα κρεβάτι εντατικής όχι μόνο θα βελτιώσει την υγεία του ασθενή και, πιθανώς, τη μετέπειτα ποιότητα της ζωής του άλλα θα είναι ικανή να πληρώσει ολόκληρο τον μισθό του φυσικοθεραπευτή. Τα δεδομένα είναι πολλά στη βιβλιογραφία, ώστε με ασφάλεια να εξάγουμε το συμπέρασμα ότι όχι μόνο ο φυσικοθεραπευτής προσφέρει στον ασθενή, αλλά και εξοικονομεί πόρους το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ).

Ενώ η πολιτική υγείας στη χώρα μας επικεντρώνεται στη θεμιτή μεν, αλλά αλόγιστη δε πολλές φορές συνεχή αναβάθμιση των νέων τεχνολογιών στις ΜΕΘ, ο ρόλος του φυσικοθεραπευτή φαίνεται να μην ενθαρρύνεται όσο θα έπρεπε. Ο απαράδεκτος, εκτός πραγματικότητας και πλαισίου αποκλεισμός του κλάδου των φυσικοθεραπευτών μέχρι και σήμερα από τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (ΒΑΕ) αποτελεί και την ισχυρότερη ένδειξη ότι οι «χειριστές» του συστήματος δεν κατανοούν τόσο τον ρόλο, όσο και τη θέση του φυσικοθεραπευτή στη θεραπευτική ομάδα. Εδώ να τονιστεί βέβαια ότι στα ΒΑΕ πρέπει να ενταχθούν τόσο οι φυσικοθεραπευτές που εργάζονται στον Δημόσιο τομέα, αλλά και τον Ιδιωτικό, καθώς η άσκηση του επαγγέλματος σε κάθε περίπτωση περιλαμβάνει όμοια καθήκοντα και κινδύνους.

Εν κατακλείδι η πιθανή εξοικονόμηση από την πρώιμη φυσιοθεραπεία σε ασθενείς εντατικής θεραπείας είναι σημαντική για την οικονομία της υγείας της χώρας, όπως αποδεικνύεται από στοιχεία που επηρεάζουν την ποιότητα φροντίδας, τη μετέπειτα λειτουργική ανεξαρτησία του ασθενή που θα οδηγήσει σε μείωση του κόστους αποκατάστασης και την καθοριστικού ρόλου διάρκεια παραμονής στο νοσοκομείο.

  • ΜΕΘ
  • ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σαρηγιάννης: Ασφαλής η έξοδος από το lockdown μετά τις 20 Ιανουαρίου
Σαρηγιάννης: Ασφαλής η έξοδος από το lockdown μετά τις 20 Ιανουαρίου 13 Δεκεμβρίου 2020
ΕΟΔΥ: Πολύ χαμηλά το ποσοστό θετικότητας για τα rapid test του Σαββατοκύριακου 14 Δεκεμβρίου 2020
ΕΟΔΥ: Πολύ χαμηλά το ποσοστό θετικότητας για τα rapid test του Σαββατοκύριακου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ημερίδα για τον ρόλο της φυσικοθεραπείας στην πρόληψη και αποκατάσταση καρδιαγγειακών παθήσεων και εγκεφαλικού
Υγεία
22/10/2026 - 03:49

Ημερίδα για τον ρόλο της φυσικοθεραπείας στην πρόληψη και αποκατάσταση καρδιαγγειακών παθήσεων και εγκεφαλικού

Ένας νεκρός από γρίπη και τρεις στη ΜΕΘ - Αυξημένες και οι εισαγωγές κρουσμάτων κορονοϊού στα νοσοκομεία
Υγεία
15/10/2026 - 19:21

Ένας νεκρός από γρίπη και τρεις στη ΜΕΘ - Αυξημένες και οι εισαγωγές κρουσμάτων κορονοϊού στα νοσοκομεία

Ιός Δυτικού Νείλου: Έξι θάνατοι και 15 ασθενείς σε ΜΕΘ - Οι δήμοι υψηλού κινδύνου
Υγεία
08/10/2026 - 19:19

Ιός Δυτικού Νείλου: Έξι θάνατοι και 15 ασθενείς σε ΜΕΘ - Οι δήμοι υψηλού κινδύνου

Εκδήλωση του ΠΣΦ στις 11 Οκτωβρίου: Η συμβολή της φυσικοθεραπείας στην ψυχική υγεία
Ψυχική Υγεία
07/10/2026 - 18:09

Εκδήλωση του ΠΣΦ στις 11 Οκτωβρίου: Η συμβολή της φυσικοθεραπείας στην ψυχική υγεία

Δέκα απλές ασκήσεις για άτομα άνω των 65 ετών - Κίνηση και φυσικοθεραπεία στηρίζουν την υγιή και ενεργό γήρανση
Health Talk
02/10/2026 - 15:39

Δέκα απλές ασκήσεις για άτομα άνω των 65 ετών - Κίνηση και φυσικοθεραπεία στηρίζουν την υγιή και ενεργό γήρανση

Νοσοκομείο «Παπανικολάου»: Ακόμα ένα δώρο ζωής από ασθενή που κατέληξε στην Α΄ ΜΕΘ
Υγεία
30/09/2026 - 13:37

Νοσοκομείο «Παπανικολάου»: Ακόμα ένα δώρο ζωής από ασθενή που κατέληξε στην Α΄ ΜΕΘ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Οι Οργανισμοί Φαρμάκων Ευρώπης και Αφρικής καθόρισαν τις απαιτήσεις για την ανάπτυξη εμβολίων κατά του Έμπολα
Pharma Policy
23/10/2026 - 15:49
Ολική αρθροπλαστική αντίχειρα: Μία νέα επιλογή για ένα παλιό πρόβλημα
Health Talk
23/10/2026 - 15:32
Παγκόσμια Ημέρα Πολιομυελίτιδας: Η σημασία του εμβολιασμού για την προστασία μικρών και μεγάλων
Υγεία
23/10/2026 - 15:09
Η ΠΑΣΟΝΟΠ καταγγέλλει αποκλεισμό των νοσηλευτών από την ακρόαση στη Βουλή για το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας
Πολιτική Υγείας
23/10/2026 - 14:42
Πως η αλλαγή της ώρας επηρεάζει το βιολογικό μας ρολόι - Έξυπνα tips επιβίωσης στις σκοτεινές μέρες του χειμώνα
Υγεία
23/10/2026 - 14:19
Η συνεργασία UNICEF – ΕΟΚ εξασφάλισε δωρεάν δράσεις μπάσκετ για περισσότερα από 100.000 παιδιά
Επικαιρότητα
23/10/2026 - 13:37
Αύξηση κατά 102% του ιικού φορτίου του κορονοϊού στα αστικά λύματα της Πάτρας
Υγεία
23/10/2026 - 12:48
Γεωργιάδης: «Ο "κόφτης" στα social media για τους κάτω των 15 προκάλεσε αντιδράσεις από τις πλατφόρμες»
Πολιτική Υγείας
23/10/2026 - 12:31
Ενημερωτική δράση του ΕΕΣ για τον καρκίνο του μαστού στη στάση του μετρό «Αγία Σοφία» στη Θεσσαλονίκη
Επικαιρότητα
23/10/2026 - 12:09
Στο μικροσκόπιο ο ιός Shamonda που προκάλεσε τον πρώτο θάνατο ανθρώπου στη Γαλλία - Τι είναι και πως μεταδίδεται
Υγεία
23/10/2026 - 11:58
Τα πολλά κιλά στην εγκυμοσύνη συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών στον τοκετό
Υγεία
23/10/2026 - 11:21
Ημερίδα με τίτλο «Τα αόρατα αδέλφια των σπάνιων νοσημάτων» στο Περιστέρι - Τα ερωτήματα που θα απαντηθούν
Patient Talk
23/10/2026 - 11:03
Προσβάσιμη και στην Ελλάδα νέα θεραπεία που διπλασιάζει την επιβίωση ασθενών με καρκίνο του παγκρέατος
Υγεία
23/10/2026 - 10:37
ΕΕ-UNICEF: Τέσσερις ερωταπαντήσεις για νέο εργαλείο πρόληψης που αφορά την υγεία και την ευημερία των παιδιών
Ψυχική Υγεία
23/10/2026 - 09:49
Καρκίνος του μαστού: Tο συναισθηματικό τίμημα της νόσου
Υγεία
23/10/2026 - 09:43
Πειραματικό mRNA εμβόλιο για τον καρκίνο μειώνει κατά 42% τον κίνδυνο υποτροπής ή θανάτου από μελάνωμα
Pharma News
23/10/2026 - 09:32
Αδηφαγία: Μια διατροφική διαταραχή που οδηγεί το άτομο σε φαύλους κύκλους
Διατροφή
23/10/2026 - 09:09
Νόμος του κράτους ο «κόφτης» στα social media για άτομα κάτω των 15 ετών - Σκέρτσος: «Χάσαμε πολύτιμο χρόνο»
Πολιτική Υγείας
23/10/2026 - 08:37
Αυτοεξέταση μαστού σε 10 απλά βήματα - Κάθε γυναίκα μπορεί και πρέπει να αφιερώσει μόλις πέντε λεπτά
Health Talk
23/10/2026 - 08:12
Νέο κείμενο πολιτικής για το well-being των νέων - Οι τέσσερις πυλώνες δράσεων που πρέπει να αναληφθούν
Επικαιρότητα
23/10/2026 - 07:23
Οι ψυχολόγοι του ΕΣΥ καταγγέλλουν τον αποκλεισμό τους από την κοινοβουλευτική ακρόαση
Πολιτική Υγείας
23/10/2026 - 03:49
Σφοδρή επίθεση από τον Ιατρικό Σύλλογο Αρκαδίας κατά της προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής του ΠΙΣ
Επικαιρότητα
23/10/2026 - 00:09
Νέα ειδική σελίδα του ECDC με καθημερινή επικαιροποίηση για τις εξάρσεις των λοιμωδών νοσημάτων
Πολιτική Υγείας
22/10/2026 - 23:04
CAPSULaser: Νέα τεχνολογία στις χειρουργικές επεμβάσεις αφαίρεσης καταρράκτη
Health Talk
22/10/2026 - 22:22
Θεραπείες GLP-1 για την παχυσαρκία και τον διαβήτη: Γιατί χρειάζονται εξετάσεις πριν και μετά τη λήψη τους
Υπηρεσίες Υγείας
22/10/2026 - 21:34
Γιατί τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα έχουν αποκτήσει εξαιρετικά κακή φήμη για τη δημόσια υγεία
Διατροφή
22/10/2026 - 20:48
Καλά στην υγεία του ο Γιώργος Κώτσηρας - Φυσιολογικά τα ευρήματα της στεφανιογραφίας
Επικαιρότητα
22/10/2026 - 20:01
Παρτίδα με ακατάλληλα κατεψυγμένα μπέργκερ κοτόπουλου ανακάλεσε ο ΕΦΕΤ - Ανιχνεύθηκε σαλμονέλα
Επικαιρότητα
22/10/2026 - 19:39
Συγκίνηση, παιδικά χαμόγελα και μηνύματα αισιοδοξίας στη μεγάλη γιορτή της «Φλόγας»
Patient Talk
22/10/2026 - 19:14
Γεωργιάδης: «Αίσχος της αντιπολίτευσης να μην ψηφίσει το νομοσχέδιο για την απαγόρευση πρόσβασης ανηλίκων στο διαδίκτυο»
Πολιτική Υγείας
22/10/2026 - 18:41

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η Curity Pharma ξεκινά η διάθεση των πρώτων προϊόντων της φαρμακευτικής κάνναβης και στην ελληνική αγορά
Pharma News
21/10/2026 - 16:24
Σκλήρυνση κατά πλάκας: Πειραματικό φάρμακο φαίνεται να μειώνει κατά 55% τις υποτροπές
Pharma News
22/10/2026 - 10:00
Γιατί τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα έχουν αποκτήσει εξαιρετικά κακή φήμη για τη δημόσια υγεία
Διατροφή
22/10/2026 - 20:48
Cottage cheese: Ποια είναι τελικά τα τεκμηριωμένα οφέλη του viral άπαχου τυριού;
Διατροφή
22/10/2026 - 13:00
Πειραματικό mRNA εμβόλιο για τον καρκίνο μειώνει κατά 42% τον κίνδυνο υποτροπής ή θανάτου από μελάνωμα
Pharma News
23/10/2026 - 09:32
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo