ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Φούσκωμα - πρήξιμο κοιλιάς: Γιατί εμφανίζεται - 5 «μυστικά» για να το αντιμετωπίσετε

Υγεία
Φούσκωμα - πρήξιμο κοιλιάς: Γιατί εμφανίζεται - 5 «μυστικά» για να το αντιμετωπίσετε
Ο κ. Κωνσταντίνος Δελής, Διευθυντής Γαστρεντερολόγος στο Metropolitan Hospital εξηγεί που μπορεί να οφείλεται το πρήξιμο της κοιλιάς και δίνει χρήσιμες συμβουλές για άμεση αντιμετώπιση του.
Τρίτη, 13/06/2023 - 13:04
News4Health Team News4Health Team

Έξοδοι με αγαπημένες παρέες, Σαββατοκύριακα, γιορτές, για πολλά άτομα συνδέονται με υπερβολές και καταχρήσεις στη διατροφή που κοινό τους χαρακτηριστικό έχουν το ότι ξεκινούν ευχάριστα και καταλήγουν δυσάρεστα, καθώς μπορεί να προκαλέσουν διόγκωση (πρήξιμο) στην περιοχή της κοιλιάς και έντονο αίσθημα φουσκώματος (τυμπανισμός).

Κοινό στοιχείο σε αυτές τις δύο καταστάσεις, που συχνά αποτελούν η μία εξέλιξη της άλλης, είναι ο εγκλωβισμός αερίων στο στομάχι και το έντερο, τα οποία ο οργανισμός προσπαθεί να αποβάλλει είτε με ερυγές (ρεψίματα) είτε με αέρια από τον πρωκτό.

Αυτός ο συνδυασμός εγκλωβισμένων αερίων και προσπάθειας αποβολής τους προκαλεί δυσφορία, εκνευρισμό, αμηχανία και πολλές φορές έντονο πόνο, εκδηλώνεται δε σε μεγαλύτερο ποσοστό στις γυναίκες από τους άντρες.

«Τις περισσότερες φορές αυτή η κατάσταση περνάει από μόνη της, χωρίς το άτομο που πάσχει από αυτήν να λάβει κάποια ιδιαίτερα μέτρα και με την έννοια αυτή μπορεί να θεωρηθεί «φυσιολογική».

Τι θα πει αυτό;

Ο μέσος ενήλικος ρεύεται περιστασιακά πριν ή μετά τα γεύματα όπως επίσης και αποβάλλει περίπου μισό έως ενάμισι λίτρο αερίων καθημερινά από τον πρωκτό.

Οι περισσότεροι άνθρωποι που παραπονούνται για υπερβολική ποσότητα αερίων μπορεί να μην παράγουν περισσότερα αέρια από ό,τι ένας μέσος άνθρωπος, ωστόσο, ενοχλούνται περισσότερο από αυτή τη συνήθη ποσότητα.

Αυτό μπορεί να αποτελεί ένδειξη παρουσίας συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου, δυσανεξίας σε κάποιες τροφές, εκκολπωματικής νόσου, κοιλιοκάκης αλλά και νόσου του Crohn, καρκίνου των ωοθηκών ή/και μιας σειράς άλλων καταστάσεων (καταγράφονται συνολικά σχεδόν 50 αιτίες που προκαλούν φούσκωμα/πρήξιμο και μετεωρισμό)», επισημαίνει o κ. Κωνσταντίνος Δελής Διευθυντής Γαστρεντερολόγος στο Metropolitan Hospital. Ωστόσο, υπάρχουν θεραπείες οι οποίες μπορούν να τις αντιμετωπίσουν και να δώσουν αυτοπεποίθηση στα άτομα που υποφέρουν, συνεχίζει.

Τι πρέπει να προσέχετε στο φούσκωμα - πρήξιμο

Γενικά, στις περιπτώσεις που το φούσκωμα/πρήξιμο επιμένει για 5 τουλάχιστον ημέρες την εβδομάδα, τρεις συνεχόμενες εβδομάδες, όταν συμβαίνει γρήγορα, ή όταν συνοδεύεται από έλλειψη όρεξης για φαγητό, από πόνο στην περιοχή της πυέλου, κράμπες στην κοιλιά (που δεν έχουν να κάνουν με την έμμηνο ρύση), δύσοσμα κολπικά υγρά, απώλεια βάρους, αλλαγές στη λειτουργία του εντέρου μαζί με αδυναμία ή/και διάρροια με ίχνη αίματος, θα πρέπει να απευθυνόμαστε σε ειδικό ιατρό (π.χ. γαστρεντερολόγο).

Ακόμα και χωρίς αυτά τα συγκεκριμένα συμπτώματα, εφόσον μας ενοχλεί κάτι, καλό θα είναι να μιλήσουμε με τον ιατρό μας ο οποίος θα προχωρήσει στη λήψη λεπτομερούς ιστορικού, σε κλινική εξέταση και, αν το κρίνει απαραίτητο θα συστήσει τις απαραίτητες εξετάσεις που μπορεί να είναι: εξέταση κοπράνων για παρουσία αίματος λίπους ή παρασίτων, γαστροσκόπηση ή/και κολοσκόπηση, ακτινολογικό έλεγχο αλλά και γενικές ή ειδικές εξετάσεις αίματος όπως π.χ. αντισώματα κοιλιοκάκης (δυσανεξία στη γλουτένη).

Τέλος θα μας υποδείξει τις απαραίτητες αλλαγές που πιθανόν θα πρέπει να κάνουμε στη διατροφή μας όπως π.χ. όταν υπάρχει σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου ή δυσανεξία στη λακτόζη.

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (σπαστική κολίτιδα) - Ποια τρόφιμα να αποφεύγονται;

«Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου καθιστά τους πάσχοντες πιο ευαίσθητους ακόμα και με κανονική ποσότητα αερίων στην κοιλιά, διότι τα νεύρα που μεταφέρουν πληροφορίες από το έντερο είναι «υπερδραστήρια». Τα άτομα που πάσχουν από αυτό καλό θα είναι να αποφεύγουν τρόφιμα που επανειλημμένα και αποδεδειγμένα φαίνεται ότι δρουν ερεθιστικά σε αυτά.

Τέτοια μπορεί να είναι λιπαρά προϊόντα (λουκάνικα, αλλαντικά, μπέικον, τηγανητά), γαλακτοκομικά προϊόντα (γάλα, τυρί, παγωτό), σπόροι και αλεύρι ολικής άλεσης, ωμά φρούτα, λαχανικά όπως κρεμμύδια, κόκκινες πιπεριές, λάχανο, κουνουπίδι, μπρόκολο και φασόλια, τεχνητές γλυκαντικές ύλες, κόκκινο κρασί, ανθρακούχα αναψυκτικά, καφές και προϊόντα με καφεΐνη, μπαχαρικά όπως τσίλι, μπούκοβο, καυτερές πιπεριές, καρυκεύματα, ξηροί καρποί και σοκολάτα», τονίζει ο ειδικός.

Δυσανεξία στη λακτόζη

Τα άτομα που έχουν διαγνωστεί με δυσανεξία στη λακτόζη (σάκχαρο που περιέχουν τα γαλακτοκομικά προϊόντα), και ο οργανισμός τους αδυνατεί να την μεταβολίσει (διασπάσει), θα πρέπει να αποφεύγουν γάλα, κρέμα γάλακτος, λιπαρά τυριά, παγωτά, καθώς και τα προϊόντα που έχουν τέτοιο περιεχόμενο.

Δυσανεξία στη γλουτένη

Όσοι έχουν διαγνωστεί με δυσανεξία στη γλουτένη (κοιλιοκάκη) πρέπει να αποφεύγουν το ψωμί από σιτάρι, σίκαλη, βρώμη, κριθάρι, καθώς και τα προϊόντα που περιέχουν τα συγκεκριμένα δημητριακά, μπισκότα, ζυμαρικά, σιμιγδάλι, σάλτσες, κονσέρβες, πλιγούρι, μπίρα, κουσκούς, κύβους, αλλαντικά, μαγιονέζα, ή να προτιμούν τα αντίστοιχα προϊόντα με την χαρακτηριστική επισήμανση «χωρίς γλουτένη».

«Στις περιπτώσεις που το φούσκωμα/πρήξιμο συνδέεται με κάποια άλλη από τις πολλές καταστάσεις στις οποίες αυτό μπορεί να αποτελεί σύμπτωμα, οι πιθανές αλλαγές δεν αφορούν μόνο τη διατροφή και προτείνονται στο πλαίσιο της γενικότερης θεραπευτικής αντιμετώπισης», σημειώνει ο ιατρός.

5 τροφές & 5 «μυστικά» που μειώνουν το φούσκωμα/πρήξιμο

«Όπως υπάρχουν τροφές οι οποίες αποδεδειγμένα προκαλούν φούσκωμα/πρήξιμο σε όποιο άτομο τις καταναλώσει (π.χ. τα λαχανικά που περιέχουν ραφινόζη, όπως τα λαχανάκια Βρυξελών) υπάρχουν και κάποιες τροφές που αν τις εντάξουμε στη διατροφή μας, μπορεί να βοηθήσουν να μειωθεί το φούσκωμα/πρήξιμο και η συγκέντρωση αερίων στο στομάχι και το έντερο.

Αυτές είναι: 1) το αβοκάντο, 2) ο ανανάς, 3) τα σπαράγγια, 4) ο μάραθος, 5) το τζίντζερ (πιπερόριζα).

Τέλος, πολύτιμη επιπλέον βοήθεια για την αποφυγή του φουσκώματος/πρηξίματος προσφέρουν:

  • Το πολύ καλό μάσημα της τροφής μας (αν είναι δυνατόν θα πρέπει να «φεύγει» προς τον οισοφάγο σε μορφή «βρεφικής κρέμας»)

  • Ο αργός ρυθμός λήψης του φαγητού (μικρές μπουκιές με μεγάλα διαστήματα ανάμεσά τους)

  • Η αποφυγή ανθρακούχων ποτών (με ή χωρίς φαγητό)

  • Η αποφυγή του μασήματος τσίχλας (γιατί κατεβαίνει αέρας στο στομάχι)

  • Η αποφυγή ή ο έλεγχος του εκνευρισμού και του άγχους που προκαλεί σε όλες και όλους μας η καθημερινότητα.

Επίσης, καλό είναι να αποφεύγονται η καθιστική ζωή, η κακή στάση του σώματος, το fast food, οι μεγάλες μερίδες φαγητού και η υπερβολική κατανάλωση νερού κατά τη διάρκεια του φαγητού», καταλήγει ο κ. Δελής.

Τελευταία τροποποίηση στις 13/06/2023 - 14:50
  • ΦΟΥΣΚΩΜΑ
  • ΠΡΗΞΙΜΟ ΚΟΙΛΙΑΣ
  • ΚΟΙΛΙΑ
  • ΔΥΣΑΝΕΞΙΑ
  • ΓΛΟΥΤΕΝΗ
  • ΛΑΚΤΟΖΗ
  • ΣΠΑΣΤΙΚΗ ΚΟΛΙΤΙΔΑ
  • ΣΤΟΜΑΧΙ
  • ΕΝΤΕΡΟ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Αυτή είναι η χειρότερη στάση για ύπνο και το κάνεις κάθε βράδυ (Βίντεο)
Αυτή είναι η χειρότερη στάση για ύπνο και το κάνεις κάθε βράδυ (Βίντεο) 13 Ιουνίου 2023
Πώς η αϋπνία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο -Τι λέει νέα μελέτη 14 Ιουνίου 2023
Πώς η αϋπνία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο -Τι λέει νέα μελέτη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το βάρος στην κοιλιά βασικός παράγοντας κινδύνου για καρδιαγγειακό-νεφρικό-μεταβολικό σύνδρομο
Υγεία
10/06/2026 - 20:53

Το βάρος στην κοιλιά βασικός παράγοντας κινδύνου για καρδιαγγειακό-νεφρικό-μεταβολικό σύνδρομο

Αλκαλικό νερό: Πότε η μόδα του wellness μπορεί να γίνει επικίνδυνη
Υγεία
10/06/2026 - 11:00

Αλκαλικό νερό: Πότε η μόδα του wellness μπορεί να γίνει επικίνδυνη

Πόσο συχνά αεριζόμαστε; Πια υπάρχει εφαρμογή καταγραφής!
Υγεία
08/06/2026 - 21:00

Πόσο συχνά αεριζόμαστε; Πια υπάρχει εφαρμογή καταγραφής!

Ένα μικρόβιο του εντέρου μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση των κιλών μετά από δίαιτα
Υγεία
04/06/2026 - 11:11

Ένα μικρόβιο του εντέρου μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση των κιλών μετά από δίαιτα

Κούραση, άγχος, κακή διάθεση: Μήπως φταίει το έντερό σας;
Pharma News
27/05/2026 - 07:18

Κούραση, άγχος, κακή διάθεση: Μήπως φταίει το έντερό σας;

Περισσότεροι από 35.000 άνθρωποι στην Ελλάδα πάσχουν από Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου
Patient Talk
23/05/2026 - 03:47

Περισσότεροι από 35.000 άνθρωποι στην Ελλάδα πάσχουν από Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Σε κλινική μελέτη ελληνικός βιοαισθητήρας για την έγκαιρη ανίχνευση του εμφράγματος
Digital Health
07/07/2026 - 20:02
Γιατί τα δάχτυλα των χεριών έχουν διαφορετικό μήκος και ποιος ο ρόλος του καθενός στις κινήσεις
Υγεία
07/07/2026 - 19:26
Το ΕΚΑΒ Αθήνας επισκέπτεται την Τετάρτη ο Νίκος Ανδρουλάκης
Πολιτική Υγείας
07/07/2026 - 18:38
Οφθαλμολογικά επείγοντα: Στις οξείες παθήσεις του αμφιβληστροειδούς κάθε λεπτό είναι κρίσιμο
Health Talk
07/07/2026 - 18:22
Η μεσογειακή διατροφή μπορεί να ενισχύσει την ψυχική ευεξία σε άτομα άνω των 50 ετών
Διατροφή
07/07/2026 - 17:52
Εννέα χρόνια εθελοντικής προσφοράς από την AbbVie μέσω του «Week of Possibilities»
Pharma News
07/07/2026 - 17:21
Θεμιστοκλέους: «Ενισχυμένα τα κίνητρα για τη στελέχωση των νησιών με υγειονομικό προσωπικό»
Πολιτική Υγείας
07/07/2026 - 16:58
Ο EMA επιταχύνει τη διαδικασία αξιολόγησης νέου φαρμάκου για τον μεταστατικό καρκίνο του παγκρέατος
Pharma Policy
07/07/2026 - 16:32
Χοληστερίνη: Η εξέταση αίματος που μπορεί να προβλέπει καλύτερα τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού
Υγεία
07/07/2026 - 16:00
ΕΕΠΕ: Σοβαρή κρίση στην ειδικότητα της Εσωτερικής Παθολογίας
Υγεία
07/07/2026 - 15:26
Ελπίδα στη μάχη κατά του HIV: Νέο πειραματικό εμβόλιο ενεργοποιεί ισχυρά εξουδετερωτικά αντισώματα
Υγεία
07/07/2026 - 15:12
Προειδοποίηση από τον ΠΟΥ για νέο, πολυήμερο φονικό καύσωνα στην Ευρώπη
Πολιτική Υγείας
07/07/2026 - 14:48
Η Olaf ξήλωσε διεθνές κύκλωμα που είχε πουλήσει 200.000 πλαστά προφυλακτικά στην Ευρώπη
Επικαιρότητα
07/07/2026 - 14:27
Εκχύλισμα στρειδιών μπορεί να προστατεύει το έντερο από τη φλεγμονή
Υγεία
07/07/2026 - 14:00
Όταν ο φόβος της ασθένειας αλλάζει τη συμπεριφορά μας – Ο ρόλος του «συμπεριφορικού ανοσοποιητικού»
Ψυχική Υγεία
07/07/2026 - 13:00
Ενδομητρίωση: Ορμονική «υπογραφή» μπορεί να οδηγήσει σε απλή εξέταση αίματος για ταχύτερη διάγνωση
Υγεία
07/07/2026 - 12:00
Δεν κοιμάστε καλά; Το αποτέλεσμα θα φανεί σύντομα και στη ζυγαριά!
Υγεία
07/07/2026 - 11:00
Αυτοάνοση γαστρίτιδα: Η νόσος που αιφνιδίασε biohacker που δίνει εκατομμύρια για να μείνει για πάντα νέος
Υγεία
07/07/2026 - 10:00
Η ατμοσφαιρική ρύπανση συνδέεται με αλλοιώσεις στο DNA του σπέρματος
Υγεία
07/07/2026 - 09:00
Σύμπραξη HACRO και ΕΚΠΑ για την εκπαίδευση της επόμενης γενιάς επαγγελματιών της κλινικής έρευνας
Υγεία
07/07/2026 - 07:23
Οι στόχοι του παρατηρητηρίου καταγραφής παραβιάσεων δικαιωμάτων ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων άνω των 55 ετών
Επικαιρότητα
07/07/2026 - 03:38
Βραβεύθηκε το πρόγραμμα «Υγεία για Όλους» για τις προληπτικές ιατρικές παρεμβάσεις σε κρατούμενους των φυλακών Κέρκυρας
Υγεία
07/07/2026 - 00:12
Ανεξάρτητο ιδιωτικό δίκτυο 5G SA στο Αρεταίειο Νοσοκομείο από την COSMOTE TELEKOM
Digital Health
06/07/2026 - 23:38
Φιλανθρωπική ενημερωτική εκδήλωση για τη δυσφορία φύλου στηρίζει η ΠΟΜΕΠ
Ψυχική Υγεία
06/07/2026 - 23:02
Αντιπεριφερειάρχης ζητεί την ένταξη των Χανίων στις άγονες υγειονομικά περιοχές
Πολιτική Υγείας
06/07/2026 - 22:47
Έμπολα: Στους 506 οι θάνατοι στο Κονγκό σε σύνολο 1.561 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων
Επικαιρότητα
06/07/2026 - 22:29
Όταν οι καλοκαιρινές διακοπές φέρνουν μυοσκελετικούς πόνους - Πως μπορείτε να προστατευτείτε
Health Talk
06/07/2026 - 22:06
Ανήσυχοι οι Κενυάτες γιατροί για τον «άνθρωπο-πουλί» - Τρώει από το ίδιο πιάτο με τους φτερωτούς φίλους του
Υγεία
06/07/2026 - 21:56
«Kακή μέρα» στη σχέση με τα μαλλιά σας; Πως μπορείτε να το... αλλάξετε
Ομορφιά
06/07/2026 - 21:38
Γεωργιάδης από Κόρινθο: «Επιλέξαμε διεθνές πρότυπο για τα νέα ΤΕΠ του Νοσοκομείου της πόλης»
Πολιτική Υγείας
06/07/2026 - 20:13

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Έντονες αντιδράσεις για τη σύλληψη αγροτικού γιατρού στο Καστελόριζο
Πολιτική Υγείας
06/07/2026 - 08:30
Θεμιστοκλέους: Οι δύο αγροτικοί γιατροί στο Καστελόριζο ζήτησαν ταυτόχρονα άδεια και στη συνέχεια παραιτήθηκαν
Πολιτική Υγείας
06/07/2026 - 10:30
Συνεχίζεται η αυξητική τάση στη δωρεά οργάνων -14 μεταμοσχεύσεις τις τελευταίες ημέρες
Πολιτική Υγείας
06/07/2026 - 11:19
Δύο πλήρως εξοπλισμένα ελικόπτερα στο ΕΚΑΒ, δωρεά των τεσσάρων συστημικών τραπεζών
Πολιτική Υγείας
06/07/2026 - 11:50
ΕΟΟ: Έκκληση για εθνική στρατηγική στη στοματική υγεία και διαμαρτυρία για το τέλος του «DentistPass»
Πολιτική Υγείας
06/07/2026 - 12:19
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo