ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΟΔΥ: «Τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά και ασφαλή για κάθε γενιά και έχουν σώσει εκατομμύρια ζωές»

Υγεία
Αρχείου EUROKINISSI
Ο οργανισμός σε ανακοίνωσή του απαριθμεί τις δράσεις που έχει ξεδιπλώσει για την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης και της προστασίας των ευάλωτων ατόμων.
Παρασκευή, 17/04/2026 - 18:26
— Photo: Αρχείου EUROKINISSI
News4Health Team News4Health Team

Κάθε χρόνο η Ευρωπαϊκή Περιφέρεια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας εορτάζει την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμού (European Immunization Week) με σκοπό την ευαισθητοποίηση όλων στον ουσιαστικό ρόλο που διαδραματίζει ο εμβολιασμός στην πρόληψη ασθενειών και στην προστασία της ανθρώπινης ζωής.

Φέτος, στις 19-25 Απριλίου 2026, σηματοδοτείται η 20ή ετήσια Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμού με κεντρικό μήνυμα «Για κάθε γενιά, τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά και ασφαλή». Η φετινή Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμού έρχεται να μας υπενθυμίσει ότι τα εμβόλια για περισσότερα από 200 χρόνια έχουν προστατεύσει με ασφάλεια ανθρώπους, οικογένειες και κοινότητες, και μπορούν να συνεχίζουν να προστατεύουν τις μελλοντικές γενεές.

«Σώθηκαν εκατομμύρια ζωές»

Τα εμβόλια έχουν σώσει εκατομμύρια ζωές επειδή απλοί άνθρωποι πήραν την απόφαση να προστατεύσουν τον εαυτό τους, τα παιδιά τους και ο ένας τον άλλον, αναφέρει ο ΕΟΔΥ.

Ο οργανισμός προσθέτει ότι τα εμβόλια συμβάλλουν σημαντικά στην προστασία της υγείας του ατόμου καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής του -από τη βρεφική ηλικία έως την ενήλικη ζωή- παρέχοντας σήμερα προστασία για περισσότερες από 30 λοιμώξεις και θανατηφόρες ασθένειες.

«Οι αποφάσεις των γονιών να εμβολιάσουν τα παιδιά τους, μαζί με τη δέσμευση των επαγγελματιών υγείας να προσεγγίσουν κάθε παιδί, έχουν συμβάλει στη βελτίωση της επιβίωσης των βρεφών κατά 40% και έχουν προστατεύσει δεκάδες εκατομμύρια παιδιά από δια βίου αναπηρίες», σημειώνει ο ΕΟΔΥ, αναφέροντας τα εξής: «Στην πρώιμη παιδική ηλικία, το ανοσοποιητικό σύστημα των βρεφών και των μικρών παιδιών ακόμη αναπτύσσεται, γεγονός που τα καθιστά ιδιαίτερα ευάλωτα σε ασθένειες. Οι παιδικοί εμβολιασμοί τα προστατεύουν από ασθένειες όπως η διφθερίτιδα, η ηπατίτιδα Β, η ιλαρά, η παρωτίτιδα, η πολιομυελίτιδα, ο κοκκύτης, η μηνιγγίτιδα, ο ροταϊός, η ερυθρά και ο τέτανος και χορηγούνται κυρίως τα δύο πρώτα έτη ζωής.

Στην εφηβεία, οι αναμνηστικές δόσεις εμβολίων είναι απαραίτητες για τη διατήρηση της ανοσίας κατά της διφθερίτιδας, του τετάνου και του κοκκύτη, ενώ πρόσθετα εμβόλια αντιμετωπίζουν αναδυόμενους κινδύνους για την υγεία, όπως ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων και η μηνιγγίτιδα.

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ο εμβολιασμός διαδραματίζει ζωτικό ρόλο στην προστασία της μητέρας και του μωρού της. Λαμβάνοντας συνιστώμενα εμβόλια, έναντι ιών όπως ο RSV και ο ιός της γρίπης, και βακτηρίων, όπως ο κοκκύτης, οι έγκυες γυναίκες προστατεύουν τον εαυτό τους από σοβαρή νόσο και ταυτόχρονα μεταβιβάζουν (μέσω του πλακούντα) προστατευτικά αντισώματα στο κυοφορούμενο παιδί τους.

Στην ενήλικη ζωή, οι άνθρωποι συνεχίζουν να κινδυνεύουν από λοιμώξεις. Επιπλέον, το ανοσοποιητικό σύστημα των ανθρώπων εξασθενεί με την πάροδο του χρόνου, καθιστώντας τους ενήλικες πιο επιρρεπείς σε σοβαρές λοιμώξεις, όσο μεγαλώνουν σε ηλικία. Τα εμβόλια προστατεύουν τους ενήλικες και τους ηλικιωμένους από ασθένειες όπως η COVID-19, η γρίπη, η πνευμονία και ο έρπητας ζωστήρας, μειώνοντας τον κίνδυνο σοβαρής ασθένειας και νοσηλείας, και βοηθώντας τους να παραμείνουν υγιείς για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Άτομα με υποκείμενα νοσήματα ή/και ανοσοκαταστολή διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρής νόσησης και εκδήλωσης επιπλοκών από λοιμώδη νοσήματα, και ο εμβολιασμός τους αποτελεί απαραίτητο εφόδιο για την προστασία τους.

Ο εμβολιασμός αποτελεί δικαίωμα όλων. Ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, όπως άτομα της κοινότητας Ρομά, πρόσφυγες και μετανάστες, μετακινούμενοι πληθυσμοί, θα πρέπει να έχουν ισότιμη ευκαιρία στον εμβολιασμό και στην προστασία τους έναντι λοιμωδών νοσημάτων».

Η αποτροπή των καρκίνων

Ο οργανισμός προσθέτει ότι τα εμβόλια, εκτός από την πρόληψη μολυσματικών ασθενειών, μπορούν επιπρόσθετα να αποτρέψουν καρκίνους που σχετίζονται με λοιμώξεις, όπως λοιμώξεις από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων και τον ιό της ηπατίτιδας Β, προσφέροντας μακροχρόνια προστασία.

Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμού αποσκοπεί στον εφοδιασμό των επαγγελματιών υγείας με εργαλεία και δεξιότητες, για να επικοινωνούν με σαφήνεια και κατανόηση πληροφορίες για τα εμβόλια, βοηθώντας άτομα με ενδοιασμούς να ενημερώνονται και να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις αναφορικά με τον εμβολιασμό τους. «Χτίζοντας την εμπιστοσύνη για την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια των εμβολίων και εξασφαλίζοντας την ισότιμη πρόσβαση στον εμβολιασμό, μπορούμε να επιτύχουμε την προστασία των σύγχρονων και επόμενων γενεών. Ταυτόχρονα, καθώς οι επαγγελματίες υγείας εκτίθενται σε πλήθος λοιμωδών νοσημάτων κατά την διάρκεια της εργασίας τους, είναι αναγκαία η δική τους προστασία μέσω του εμβολιασμού τους», τονίζει ο ΕΟΔΥ.

Οι δράσεις που έχουν γίνει

Με σκοπό την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης και της προστασία των ευάλωτων ατόμων από νοσήματα που προλαμβάνονται με εμβολιασμό, ο ΕΟΔΥ έχει προβεί στις ακόλουθες δράσεις:

  • Ανάλυση σύγχρονων δεδομένων εμβολιαστικής κάλυψης του παιδικού πληθυσμού της χώρας και δράσεις εμβολιασμού σε κοινότητες με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, για την προστασία αυτών και της Δημόσιας Υγείας. Ταυτόχρονα προγραμματίζει να προβεί στην εκτίμηση της εμβολιαστικής κάλυψης του ενήλικου πληθυσμού.
  • Από το έτος 2024 μέχρι σήμερα, με αφορμή την ανάδυση λοιμωδών νοσημάτων στην Ευρώπη, όπως η ιλαρά, έχει διενεργήσει πλήθος εμβολιαστικών δράσεων σε ευάλωτους πληθυσμούς (άτομα της κοινότητας Ρομά και μετανάστες/ πρόσφυγες), με ταυτόχρονη καταγραφή της εμβολιαστικής τους κάλυψης.
  • Έχει διοργανώσει δράσεις για την αντιμετώπιση της διστακτικότητας έναντι των εμβολιασμών που αφορούν στο γενικό πληθυσμό (καμπάνιες ενημέρωσης) και στους επαγγελματίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (εκπαιδευτικά σεμινάρια ανά ΥΠΕ).
  • Τέλος, συμμετέχει στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα SHIELD που σκοπό έχει την μείωση της επίπτωση καρκίνων που σχετίζονται με λοιμώδη νοσήματα που προλαμβάνονται με εμβολιασμό, με έμφαση στην προσέγγιση ευάλωτων πληθυσμών και ατόμων με αυξημένο κίνδυνο νόσησης.

«Τα εμβόλια σώζουν ζωές. Η απόφασή σας κάνει τη διαφορά. Ενημερωθείτε. Εμβολιαστείτε», καταλήγει ο ΕΟΔΥ.

  • ΕΟΔΥ
  • ΕΜΒΟΛΙΑ
  • ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ
  • ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ
  • ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Βλάβες στις αρθρώσεις: «Ζωντανά» εμφυτεύματα χόνδρου δημιουργούνται σε εργαστήριο του ΑΠΘ
Βλάβες στις αρθρώσεις: «Ζωντανά» εμφυτεύματα χόνδρου δημιουργούνται σε εργαστήριο του ΑΠΘ 17 Απριλίου 2026
Επιστημονικό «θαύμα»: Νέο κύμα ανοσοθεραπείας φαίνεται να εξολοθρεύει τους καρκίνους 17 Απριλίου 2026
Επιστημονικό «θαύμα»: Νέο κύμα ανοσοθεραπείας φαίνεται να εξολοθρεύει τους καρκίνους

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Παγκόσμια Ημέρα κατά της Υπέρτασης: Μετράμε τακτικά την αρτηριακή πίεση
Υγεία
18/05/2026 - 15:17

Παγκόσμια Ημέρα κατά της Υπέρτασης: Μετράμε τακτικά την αρτηριακή πίεση

Στρες: Τι προκαλεί στο σώμα μας και πότε εξελίσσεται σε σοβαρό πρόβλημα
Ψυχική Υγεία
18/05/2026 - 10:00

Στρες: Τι προκαλεί στο σώμα μας και πότε εξελίσσεται σε σοβαρό πρόβλημα

ΕΟΔΥ: Αυξημένα τα κρούσματα RSV παρά τα χαμηλά επίπεδα θετικότητας
Υγεία
14/05/2026 - 18:23

ΕΟΔΥ: Αυξημένα τα κρούσματα RSV παρά τα χαμηλά επίπεδα θετικότητας

ΕΟΔΥ: Δωρεάν rapid tests και δράσεις ενημέρωσης για HIV και ΣΜΝ σε όλη την Ελλάδα
Υγεία
14/05/2026 - 16:33

ΕΟΔΥ: Δωρεάν rapid tests και δράσεις ενημέρωσης για HIV και ΣΜΝ σε όλη την Ελλάδα

Ενημερωτική εκστρατεία της GSK Ελλάδος για τον διά βίου εμβολιασμό και τα οφέλη του στη δημόσια υγεία
Pharma News
14/05/2026 - 15:51

Ενημερωτική εκστρατεία της GSK Ελλάδος για τον διά βίου εμβολιασμό και τα οφέλη του στη δημόσια υγεία

Ένας στους τρεις Έλληνες έχει υπέρταση και συχνά δεν το γνωρίζει
Υγεία
14/05/2026 - 21:09

Ένας στους τρεις Έλληνες έχει υπέρταση και συχνά δεν το γνωρίζει

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ συμμετέχει σε «White Paper» για την όραση των καρδιομεταβολικών ασθενειών
Patient Talk
20/05/2026 - 07:26
Δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη σε μαθητές για τις Πανελλήνιες από το Γ. Ν. Τρικάλων
Ψυχική Υγεία
20/05/2026 - 03:43
Επιτυχημένη η ενημερωτική δράση του ΕΕΣ στη Βόρεια Ελλάδα για τον καρκίνο του μαστού
Υγεία
20/05/2026 - 00:08
Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκαρίων εκπονεί νέα μελέτη για τη διανομή των ΦΥΚ
Pharma Policy
19/05/2026 - 23:42
Νέα εμπειρία φροντίδας και ενδυνάμωσης για τους φαρμακοποιούς της σύγχρονης εποχής
Επικαιρότητα
19/05/2026 - 23:16
Κοινό φάρμακο για το άσθμα δίνει ελπίδες κατά των επιθετικών καρκίνων
Υγεία
19/05/2026 - 22:41
Ο ιός της γρίπης των πτηνών εντοπίστηκε για πρώτη φορά σε πολική αρκούδα στη Νορβηγία
Επικαιρότητα
19/05/2026 - 22:14
Νέα δωρεά ασθενοφόρου στο ΕΚΑΒ για την ενίσχυση του τομέα Βόρειας Εύβοιας
Επικαιρότητα
19/05/2026 - 21:57
Η νέα σύνθεση της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής και Τεχνοηθικής
Επικαιρότητα
19/05/2026 - 21:32
Θεσσαλονίκη: Η Τεχνητή Νοημοσύνη αλλάζει ραγδαία την ιατρική και την οδοντιατρική πράξη
Digital Health
19/05/2026 - 21:14
Γεωργιάδης στο Regional Growth Conference 2026: «Οι αξιόπιστες υπηρεσίες υγείας για την ανάπτυξη της περιφέρειας»
Πολιτική Υγείας
19/05/2026 - 20:56
Έμπολα: Δέκα ερωταπαντήσεις για την επιδημία που κηρύχθηκε παγκόσμια υγειονομική έκτακτη ανάγκη
Υγεία
19/05/2026 - 20:19
Αγγελής: Τα κριτήρια ένταξης των νέων θεραπειών στο Ταμείο Καινοτομίας που ξεκινάει τον Σεπτέμβριο
Πολιτική Υγείας
19/05/2026 - 19:24
Συχνές, αλλά όχι «απλές» οι αλλεργίες στην παιδική ηλικία - Οι παράγοντες κινδύνου
Health Talk
19/05/2026 - 18:57
Θεσσαλονίκη: Στο Αυτόφωρο τραυματιοφορέας νοσοκομείου έπειτα από «θερμό» επεισόδιο με συγγενή ασθενούς
Επικαιρότητα
19/05/2026 - 18:23
ΣΠΕΑ: Παιδιά με αιμορροφιλία έμαθαν τα μυστικά του στίβου από σημαντικούς αθλητές
Patient Talk
19/05/2026 - 17:49
Επιμένουν οι ανισότητες στην πρόσβαση σε νέα φάρμακα στην Ευρώπη
Pharma Policy
19/05/2026 - 17:23
Ανήσυχος ο ΠΟΥ για την επιδημία του ιού Έμπολα σε Κονγκό και Ουγκάντα
Υγεία
19/05/2026 - 16:46
ΣΦΕΕ: Επένδυση στην υγεία, την καινοτομία και την οικονομία της χώρας οι κλινικές μελέτες
Pharma Policy
19/05/2026 - 16:33
Συμφωνία FAMAR με την GE HealthCare για την παραγωγή ιωδιούχων σκιαγραφικών υγρών
Pharma News
19/05/2026 - 16:18
Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία: Ποιοι πρέπει να προστατεύονται πολύ περισσότερο από τον ήλιο
Υγεία
19/05/2026 - 16:00
Ενιαίες απαιτήσεις για την αξιολόγηση των ιατροτεχνολογικών προϊόντων
Πολιτική Υγείας
19/05/2026 - 15:34
Πως ένα τζελ μπορεί να φέρει ένα μέλλον χωρίς ενέσεις ινσουλίνης
Υγεία
19/05/2026 - 15:00
Θεμιστοκλέους: Το ΕΣΥ έγινε ξανά ελκυστικό για τους νέους ιατρούς
Πολιτική Υγείας
19/05/2026 - 14:05
Εμμηνόπαυση και πόνοι στο σώμα: Ένα σύμπτωμα που πολλές γυναίκες αγνοούν
Patient Talk
19/05/2026 - 14:00
Κεραμέως: Στα βαρέα και ανθυγιεινά νοσηλευτές, οδηγοί και βοηθοί ασθενοφόρων-διασωστών ΕΣΥ και ΕΚΑΒ
Πολιτική Υγείας
19/05/2026 - 13:34
N.Παπανδρέου: Τα γεωπολιτικά παιχνίδια με τα φάρμακα κοστίζουν ζωές – Έμφαση στην ευρωπαϊκή φαρμακευτική αυτονομία
Pharma Policy
19/05/2026 - 13:15
Power peeing: Γιατί οι ειδικοί προειδοποιούν να μην πιέζεστε κατά την ούρηση
Υγεία
19/05/2026 - 13:00
«Πράσινο φως» από το Υπουργείο Υγείας για αποζημίωση συστημάτων συνεχούς καταγραφής γλυκόζης σε ασθενείς με Διαβήτη Τύπου 2
Πολιτική Υγείας
19/05/2026 - 12:18
Πατίνια: Οι κίνδυνοι τους για τη μυοσκελετική υγεία
Υγεία
19/05/2026 - 12:00

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Προλαμβάνω: Τρία νέα δωρεάν πρόγραμματα πρόληψης για υπέρταση, καρκίνο πνεύμονα και δέρματος
Πολιτική Υγείας
18/05/2026 - 08:30
Γιαννάκος: 40 ανήλικα σε παιδιατρικά νοσοκομεία λόγω ελλείψεων στις δομές πρόνοιας
Πολιτική Υγείας
18/05/2026 - 11:00
Πράσινο φως από τον FDA σε αντιυπερτασικό που "δαμάζει" την αρρύθμιστη πίεση
Pharma News
18/05/2026 - 12:00
Αγαπάτε το καρπούζι; Τι δείχνει αυτό για τις διατροφικές συνήθειες σας αλλά και για τον οργανισμό σας
Διατροφή
18/05/2026 - 14:00
Εγκρίθηκε νέα μονοθεραπεία για παιδιά με σπάνιους όγκους εγκεφάλου
Pharma News
18/05/2026 - 15:36
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo