ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Είμαστε στα χέρια του Θεού»- Η έκκληση των ανθρώπων με πνευμονική υπέρταση στο Υπουργείο Υγείας

Υγεία
«Είμαστε στα χέρια του Θεού»- Η έκκληση των ανθρώπων με πνευμονική υπέρταση στο Υπουργείο Υγείας
«Είμαστε στα χέρια του Θεού», λέει στο News4Health η Ιωάννα Αλυσανδράτου, πρόεδρος του συλλόγου «Πνευμονική Υπέρταση Ελλάδας – H.P.H». Τι ζητούν από το Υπουργείο Υγείας οι άνθρωποι που πάσνουν από την νόσο αυτή. Συγκλονίζει η μαρτυρία ασθενούς.
Πέμπτη, 09/04/2020 - 10:56
Δήμητρα Τριανταφύλλου Δήμητρα Τριανταφύλλου

Πριν από δύο περίπου εβδομάδες ο «Πανελλήνιος Σύλλογος Ασθενών με πνευμονική υπέρταση» σε κατεπείγουσα ανακοίνωση του έκανε λόγο για την άκρως επικίνδυνη κατάσταση στην οποία έχουν βρεθεί οι ασθενείς που πάσχουν από πνευμονική υπέρταση δεδομένου ότι οι συγγενείς τους κι οι κοντινοί άνθρωποι που τους φροντίζουν δεν δικαιούνται άδεια ειδικού σκοπού κι άρα ο φόβος του να μεταφέρουν κάτι στους παραπάνω άκρως ευάλωτους ασθενείς είναι μεγάλος.

Τόσες ημέρες μετά, πρόβλεψη ακόμα δεν υπάρχει για αυτό το σημαντικό ζήτημα. Ιδού τι είπαν για όλα αυτά στο News4Health η πρόεδρος του συλλόγου αλλά και μια μητέρα που η κόρη της πάσχει από αυτή την δύσκολη ασθένεια.

Ιωάννα Αλυσανδράτου: Οι φροντιστές πρέπει να πάρουν άδεια ειδικού σκοπού

«Είμαστε στα χέρια του Θεού, πάντως όχι υπό την προστασία της πολιτείας» λέει εμφαντικά στο News4Health η Ιωάννα Αλυσανδράτου, πρόεδρος του συλλόγου «Πνευμονική Υπέρταση Ελλάδας – H.P.H» εξηγώντας πως o φροντιστής ενός ασθενούς με πνευμονική υπέρταση είναι ο συνδετικός κρίκος του πρώτου με την ίδια τη ζωή, αφού έχει την ουσιαστική φροντίδα στην καθημερινότητα του πάσχοντα- μπάνιο, φαγητό, αλλαγή φαρμάκων για τις αντλίες 24ωρης έγχυσης κ.τ.λ.

Κατά συνέπεια, η αποτροπή μεταφοράς μικροβίων και ιών, είναι ζωτικής σημασίας. Σύμφωνα με την ίδια, οι φροντιστές των ανθρώπων με πνευμονική υπέρταση πρέπει να εργάζονται μόνο από το σπίτι και να μπορούν να λαμβάνουν άδεια ειδικού σκοπού, διότι εάν δεν απομονωθούν ουσιαστικά, η έκθεση των πασχόντων στον θανατηφόρο κορονοϊό, είναι αναπόφευκτη.

Όπως συνέχισε να μας εξηγεί, οι κυβερνώντες έβγαλαν μια γενική οδηγία για ευπαθείς ομάδες χωρίς την ουσιαστική προφύλαξη αυτών. «Καμία αναφορά στις ομάδες ΑΜΕΑ, καμία αναφορά στους φροντιστές των ενηλίκων ασθενών με αναπηρία 80% και πάνω. Η παράλειψη αυτή είναι εγκληματική. Εμείς έχουμε αρχίσει τις καταγραφές των προβλημάτων των ασθενών μας από την αρχή της πανδημίας, δίνοντας οι ίδιοι την οδηγία να μην βγαίνουν από το σπίτι και οι φροντιστές αυτών να προσέχουν πολύ και να μην είναι αυτοί που εκτίθενται για τα αναγκαία ψώνια.

Όσο υπήρχε η κυκλοφορία, είχαμε εθελοντές να βοηθήσουν, τώρα δεν υπάρχει κανείς και αναγκάζονται οι φροντιστές να εκτίθενται σε κίνδυνο».

Σύμφωνα με την ίδια, η πλειονότητα των ασθενών πνευμονικής υπέρτασης νοσούν από βαρύ πνευμονολογικό νόσημα και έχουν δεξιά καρδιακή ανεπάρκεια. Είναι ασθενείς υψηλού κινδύνου με ήδη πολλαπλά προβλήματα υγείας και συνήθως υποξαιμία. Με όλα αυτά είναι αδύνατον να αντέξουν τη νόσηση από κορονοϊό.

Περιγράφοντας τις δύσκολες στιγμές που ζει αυτή η κοινότητα η κα Αλυσανδράτου μας είπε περαιτέρω: « Μόλις πριν λίγες μέρες χάσαμε συνασθενή μας που νόσησε ενώ ήταν εμβολιασμένη, από Η1Ν1 και έχασε τη μάχη από ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις. Είναι γνωστό στην κοινότητα μας, ότι είναι εξαιρετικά σπάνιο ένας ασθενής με πνευμονική υπέρταση εάν διασωληνωθεί, να επανέλθει.

Ο εγκλεισμός στο σπίτι είναι κάτι συνηθισμένο για αυτή την ευπαθή ομάδα, αλλά όταν ο άνθρωπος που φροντίζει αυτόν τον σωματικά ανίκανο πάσχοντα κυκλοφορεί έξω για να εργαστεί, να ψωνίσει, να πάει στο φαρμακείο, κινδυνεύουμε άμεσα να μας φέρουν τον ιό στο σπίτι.
Με δεδομένη δε την κατάσταση των μέτρων, ότι δηλαδή μπορούν να κάνουν το τεστ μόνο όσοι έχουν συμπτώματα, ο κίνδυνος μεγαλώνει. Όταν θα έχει είτε ο ασθενής είτε ο φροντιστής του σύμπτωμα, θα είναι εξαιρετικά αργά, δεν θα υπάρχει ελπίδα για κανέναν από εμάς».
Απουσία εργασιακής προστασίας και Bullying εν μέσω πανδημίας

Όπως τονίζει η κα Αλυσανδράτου, κάποιοι εργοδότες ανθρώπων που φροντίζουν ασθενείς με πνευμονική υπέρταση δέχθηκαν βεβαιώσεις του συλλόγου για την εργασία από το σπίτι όσων γινόταν. Δυστυχώς άλλοι δεν μπορούσαν να βοηθήσουν αφού δεν υπήρχε νομικό πλαίσιο.
« Από τις 23 Μαρτίου που έχουμε κοινοποιήσει μια καταγγελία φροντιστή μας στους ιθύνοντες του Υπουργείου Εργασίας και του Υπουργείου Υγείας, (στην πορεία κοινοποιήσαμε και στον κο Χαρδαλιά, και στον Πατούλη, ως και στην γραμματεία του Πρωθυπουργού φτάσαμε), δεν έχουμε λάβει ούτε μια επίσημη απάντηση» εξηγεί η Ιωάννα και προσθέτει:

Το μήνυμα που στέλνουν στο Υπουργείο Υγείας

« Είναι κατανοητό ότι το Υπουργείο Υγείας έχει πολλούς μπελάδες αύτη την περίοδο αλλά νομίζω ότι ένας μαχητής της ζωής, όπως ο ασθενής με πνευμονική υπέρταση αξίζει τουλάχιστον μια απάντηση, μια προσπάθεια προστασίας.
Φροντιστής αναγκάστηκε να φύγει εκβιαστικά από την εργασία του γιατί δεν του έδιναν άδεια, για την σύζυγο του που βρίσκεται σε τελικό στάδιο της νόσου. Μητέρα με ενήλικο παιδί επίσης σε τελικό στάδιο της νόσου δεν της έγινε αποδεχτεί η άδεια που ζήτησε.

Φροντιστές διεκδίκησαν μαζί μας και πήραν την εργασία από το σπίτι, προς τιμήν της εταιρείας αλλά μέχρι να το πετύχουν δέχθηκαν ακόμα και bullying για αυτή τους την προσπάθεια.
Οι περισσότεροι φροντιστές κάνουν χρήση της καλοκαιρινής τους άδειας για να μπορέσουν να μείνουν στο σπίτι και να προστατέψουν τους ανθρώπους τους.

Όλοι αυτοί οι άνθρωποι που είναι αφανείς ήρωες δίπλα μας που γίνονται κάθε μέρα, νοσοκόμοι, γιατροί, ψυχολόγοι, φροντίζοντας ταυτόχρονα για όλες τις καθημερινές μας ανάγκες, δεν αξίζουν μια άδεια ειδικού σκοπού; Προστατέψτε μας, προστατέψτε τους φροντιστές μας. Ευχόμαστε να βγούμε γρήγορα από όλο αυτό και βασικά αλώβητοι, και να μην θρηνήσουμε άδικα θύμα σε αυτή την τόσο ευάλωτη ομάδα των 2.000 ασθενών. Άραγε τότε ποιος θα αναλάβει την ευθύνη;»


Συγκλονίζει φροντιστής ασθενή με πνευμονική υπέρταση: «Πηγαίνω στην δουλειά με τη ψυχή στο στόμα»

Η Ε.Π ζει στο Ηράκλειο της Κρήτης μαζί με την κόρη της η οποία πάσχει από πνευμονική υπέρταση και σήμερα είναι 32 ετών. Η Ε. έχασε τον άντρα της από την ίδια πάθηση όταν εκείνος ήταν 52 ετών. Η κόρη της ήρθε αντιμέτωπη με την πάθηση στα 22 της χρόνια. Το νεαρό κορίτσι έχει σπουδάσει πληροφορική στην Μυτιλήνη αλλά στην ουσία δεν μπορεί να εργαστεί, πρέπει να προσέχει σε τρομαχτικό βαθμό την υγεία της και το ίδιο πρέπει να κάνει κι η μητέρα της η οποία εργάζεται στο νησί ως δημόσιος υπάλληλος.

Με την έναρξη της κατάστασης του κορονοϊού στη χώρα μας, η Ε δεν μπόρεσε να πάρει την άδεια ειδικού σκοπού μιας κι η κόρη της είναι ενήλικη. Παρ’ ο, τι ακολούθησε και μια δεύτερη ΚΥΑ για τις ευπαθείς ομάδες η Ε. και πάλι εξαιρέθηκε.

Τώρα αναγκάζεται να βγαίνει 3 φορές την εβδομάδα έξω για να πάει στην δουλειά της (τις υπόλοιπες 3 τηλεργάζεται).



«Πηγαίνω στην δουλειά με τη ψυχή στο στόμα. Κι η ίδια κόρη μου φοβάται πολύ. Είμαστε οι δύο μας κι εγώ εκτεθειμένη σε ένα βαθμό. Οι θεραπείες για την νόσο είναι επιθετικές και το ανοσοποιητικό του ασθενούς είναι απόλυτα εκτεθειμένο» μας εξηγεί με παράπονο και φόβο η Ε.

« Μέσα σε αυτή τη συνθήκη εγώ εργάζομαι και πρέπει να συνεχίσω να εργάζομαι αφού δεν προβλέπεται η εξαίρεση των ατόμων που φροντίζουν τα άτομα που ανήκουν στην παραπάνω ευπαθή ομάδα ασθενών.
Εκφράζω μια κραυγή αγωνίας την οποία πρέπει να αφουγκραστούν οι αρμόδιοι. Πρέπει να μας διασφαλίσουν την μείωση του κινδύνου να μεταφερθεί ο ιός σε αυτές τις ευπαθείς ομάδες μέσω των φροντιστών τους.



Οι περισσότεροι από αυτούς τους ασθενείς, όπως κι η κόρη μου φυσικά, ζουν και κινούνται με την βοήθεια μιας φορητής αντλίας διαρκούς έγχυσης φαρμάκου. Για την ανασύσταση μάλιστα του φαρμάκου χρειάζονται συνθήκες εντατικής αποστείρωσης όλων των εργαλείων που χρησιμοποιούνται».

Τελευταία τροποποίηση στις 09/04/2020 - 15:39
  • ΠΝΕΥΜΟΝΙΚΗ ΥΠΕΡΤΑΣΗ
  • ΠΝΕΥΜΟΝΙΚΗ ΑΡΤΗΡΙΑΚΗ ΥΠΕΡΤΑΣΗ
  • ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΣΥΛΛΟΓΟΣ HPH

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Κορονοϊός Ελλάδα : Στους 83 οι θάνατοι στη χώρα μας - Στα 1.884 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα
Κορονοϊός Ελλάδα : Στους 83 οι θάνατοι στη χώρα μας - Στα 1.884 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα 08 Απριλίου 2020
Άσθμα και διατροφή: Ποια δίαιτα φαίνεται να βοηθά τους ασθενείς 08 Απριλίου 2020
Άσθμα και διατροφή: Ποια δίαιτα φαίνεται να βοηθά τους ασθενείς

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γρίπη: Αύξηση εισαγωγών κατά 45% και επανέναρξη σχολείων - Τι πρέπει να ξέρουν οι γονείς
Υγεία
09/01/2026 - 13:00

Γρίπη: Αύξηση εισαγωγών κατά 45% και επανέναρξη σχολείων - Τι πρέπει να ξέρουν οι γονείς

ΕΟΔΥ: Στους 12 οι θάνατοι από κορονοϊό την τελευταία εβδομάδα - Δύο νέα σοβαρά κρούσματα γρίπης
Υγεία
27/11/2025 - 17:58

ΕΟΔΥ: Στους 12 οι θάνατοι από κορονοϊό την τελευταία εβδομάδα - Δύο νέα σοβαρά κρούσματα γρίπης

Πανελλαδική έρευνα για την ποιότητα ζωής και τις ανάγκες των ασθενών με πνευμονική υπέρταση
Patient Talk
26/11/2025 - 22:02

Πανελλαδική έρευνα για την ποιότητα ζωής και τις ανάγκες των ασθενών με πνευμονική υπέρταση

Έκθεση-κόλαφος: «Χαοτική και τοξική η αντιμετώπιση της Covid-19 στη Βρετανία με ευθύνη και του Τζόνσον
Επικαιρότητα
21/11/2025 - 00:18

Έκθεση-κόλαφος: «Χαοτική και τοξική η αντιμετώπιση της Covid-19 στη Βρετανία με ευθύνη και του Τζόνσον

ΕΟΔΥ: Τέσσερις νέοι θάνατοι από COVID-19 - Μικρή αύξηση των κρουσμάτων γριπώδους συνδρομής
Υγεία
20/11/2025 - 20:03

ΕΟΔΥ: Τέσσερις νέοι θάνατοι από COVID-19 - Μικρή αύξηση των κρουσμάτων γριπώδους συνδρομής

Κορονοϊός: Εννέα θάνατοι την τελευταία εβδομάδα - Αύξηση της θετικότητας στη γρίπη
Υγεία
06/11/2025 - 20:28

Κορονοϊός: Εννέα θάνατοι την τελευταία εβδομάδα - Αύξηση της θετικότητας στη γρίπη

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Πώς να προστατέψετε το κατοικίδιο σας από το κρύο - Τα συμπτώματα της υποθερμίας
Pet
11/01/2026 - 09:22
Εξωσωματική: Μέθοδος αναζωογόνησης των ωαρίων γυναικών μεγάλης ηλικίας υπόσχεται υψηλότερα ποσοστά επιτυχίας
Υγεία
10/01/2026 - 09:05
Χειμώνας χωρίς κουνούπια; Δεν είναι πια ο κανόνας - Ο ρόλος της κλιματικής αλλαγής
Υγεία
10/01/2026 - 08:35
Ιατρική κοινωνιολογία: Όπου φτωχός και η (κακή) υγεία του
Πολιτική Υγείας
09/01/2026 - 18:00
Έρευνα ανέδειξε το γονίδιο στο οποίο πρέπει να στοχεύουν οι θεραπείες για το Αλτσχάιμερ
Υγεία
09/01/2026 - 17:00
Πως μια γυναίκα μπορεί να έχει ποιότητα ζωής στην ώριμη ηλικία
Υγεία
09/01/2026 - 16:00
Οι ιοί που προκαλούν αυξημένο συναγερμό στους ειδικούς για το 2026
Υγεία
09/01/2026 - 15:00
Θεμιστοκλέους: «Στόχος μας η ένταξη των νοσηλευτών στα Βαρέα και Ανθυγιεινά μέσα στους επόμενους μήνες»
Πολιτική Υγείας
09/01/2026 - 14:00
Γρίπη: Αύξηση εισαγωγών κατά 45% και επανέναρξη σχολείων - Τι πρέπει να ξέρουν οι γονείς
Υγεία
09/01/2026 - 13:00
Το "πρόσωπο της κεντρικής θέρμανσης": Πώς να θωρακίσετε την επιδερμίδα σας από την ξηρότητα
Ομορφιά
09/01/2026 - 12:00
Γρίπη: Γιατί η μάσκα και ο καθαρισμός του αέρα είναι οι καλύτερες συνταγές προστασίας
Υγεία
09/01/2026 - 11:00
Βουλωμένη μύτη: Πότε τα ρινικά σπρέι μπορεί να επιδεινώσουν το πρόβλημα
Υγεία
09/01/2026 - 10:00
Συμπληρώματα και βιταμίνες: Οι κίνδυνοι υπερδοσολογίας και αλληλεπιδράσεων
Υγεία
09/01/2026 - 08:51
Όμιλος Τσέτη: Η InterMed «Innovative Company» στα Diamonds of the Greek Economy
Pharma News
08/01/2026 - 20:44
Υδατάνθρακες στην «πυρά»: Είναι τελικά τόσο επιζήμιοι για την υγεία μας;
Διατροφή
08/01/2026 - 20:19
Το «ταξίδι» μιας ασθενούς με μηνιγγίωμα: Από τη διάγνωση έως την ανάρρωση
Patient Talk
08/01/2026 - 18:58
Άγιος Σάββας: Στα εγκαίνια εννέα ανακαινισμένων χειρουργικών κλινών ο Μητσοτάκης
Πολιτική Υγείας
08/01/2026 - 18:16
Ο ΕΜΑ ενέκρινε νέα δόση 7,2 mg σεμαγλουτίδης για απώλεια βάρους 20,7% κατά μέσο όρο
Pharma News
08/01/2026 - 16:48
ΠΦΣ: Περισσότερα από 5.000 φαρμακεία στη δράση πρόληψης κατά της παχυσαρκίας
Pharma Policy
08/01/2026 - 16:26
Τα συντηρητικά των τροφίμων αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνων και διαβήτη τύπου 2
Διατροφή
08/01/2026 - 16:00
Η άσκηση είναι εξίσου καλή με την ψυχοθεραπεία στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης
Ψυχική Υγεία
08/01/2026 - 15:00
Ένεση με νανοπεπτίδια μπορεί να προστατεύσει τον εγκέφαλο μετά από ισχαιμικό επεισόδιο
Υγεία
08/01/2026 - 14:00
Καρκινικοί όγκοι ενός αιώνα μπορεί να αποκαλύψουν γιατί ο καρκίνος του εντέρου είναι πλέον πιο συχνός στους νέους
Υγεία
08/01/2026 - 13:00
Εγκαινιάστηκαν οι ανακαινισμένες χειρουργικές αίθουσες στον «Άγιο Σάββα»
Πολιτική Υγείας
08/01/2026 - 12:11
Δρ. ChatGPT; Η OpenAI λανσάρει έναν ψηφιακό βοηθό υγείας - Τι θα γίνει με τα προσωπικά δεδομένα
Digital Health
08/01/2026 - 12:00
Παραβατικότητα των νέων στην Ελλάδα: Η τιμωρία και τα φόβητρα δεν αποδίδουν - Τι προτείνουν οι ειδικοί
Health Talk
08/01/2026 - 11:00
Φάτε πρωτεΐνη, κόψτε το τηγάνισμα: Οι νέες διατροφικές οδηγίες της κυβέρνησης Τραμπ
Διατροφή
08/01/2026 - 10:00
Όσοι διακόπτουν τις ενέσεις απώλειας βάρους ανακτούν τα κιλά 4 φορές πιο γρήγορα
Υγεία
08/01/2026 - 09:00
Νέες οδηγίες για τον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας
Υγεία
07/01/2026 - 21:06
Να συμπεριληφθούν οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ Προσωπικοί Ιατροί στην εξέταση για την παχυσαρκία
Πολιτική Υγείας
07/01/2026 - 19:58

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το "πρόσωπο της κεντρικής θέρμανσης": Πώς να θωρακίσετε την επιδερμίδα σας από την ξηρότητα
Ομορφιά
09/01/2026 - 12:00
Βουλωμένη μύτη: Πότε τα ρινικά σπρέι μπορεί να επιδεινώσουν το πρόβλημα
Υγεία
09/01/2026 - 10:00
Γρίπη: Αύξηση εισαγωγών κατά 45% και επανέναρξη σχολείων - Τι πρέπει να ξέρουν οι γονείς
Υγεία
09/01/2026 - 13:00
Οι ιοί που προκαλούν αυξημένο συναγερμό στους ειδικούς για το 2026
Υγεία
09/01/2026 - 15:00
Εξωσωματική: Μέθοδος αναζωογόνησης των ωαρίων γυναικών μεγάλης ηλικίας υπόσχεται υψηλότερα ποσοστά επιτυχίας
Υγεία
10/01/2026 - 09:05
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo