ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Είμαστε στα χέρια του Θεού»- Η έκκληση των ανθρώπων με πνευμονική υπέρταση στο Υπουργείο Υγείας

Υγεία
«Είμαστε στα χέρια του Θεού»- Η έκκληση των ανθρώπων με πνευμονική υπέρταση στο Υπουργείο Υγείας
«Είμαστε στα χέρια του Θεού», λέει στο News4Health η Ιωάννα Αλυσανδράτου, πρόεδρος του συλλόγου «Πνευμονική Υπέρταση Ελλάδας – H.P.H». Τι ζητούν από το Υπουργείο Υγείας οι άνθρωποι που πάσνουν από την νόσο αυτή. Συγκλονίζει η μαρτυρία ασθενούς.
Πέμπτη, 09/04/2020 - 10:56
Δήμητρα Τριανταφύλλου Δήμητρα Τριανταφύλλου

Πριν από δύο περίπου εβδομάδες ο «Πανελλήνιος Σύλλογος Ασθενών με πνευμονική υπέρταση» σε κατεπείγουσα ανακοίνωση του έκανε λόγο για την άκρως επικίνδυνη κατάσταση στην οποία έχουν βρεθεί οι ασθενείς που πάσχουν από πνευμονική υπέρταση δεδομένου ότι οι συγγενείς τους κι οι κοντινοί άνθρωποι που τους φροντίζουν δεν δικαιούνται άδεια ειδικού σκοπού κι άρα ο φόβος του να μεταφέρουν κάτι στους παραπάνω άκρως ευάλωτους ασθενείς είναι μεγάλος.

Τόσες ημέρες μετά, πρόβλεψη ακόμα δεν υπάρχει για αυτό το σημαντικό ζήτημα. Ιδού τι είπαν για όλα αυτά στο News4Health η πρόεδρος του συλλόγου αλλά και μια μητέρα που η κόρη της πάσχει από αυτή την δύσκολη ασθένεια.

Ιωάννα Αλυσανδράτου: Οι φροντιστές πρέπει να πάρουν άδεια ειδικού σκοπού

«Είμαστε στα χέρια του Θεού, πάντως όχι υπό την προστασία της πολιτείας» λέει εμφαντικά στο News4Health η Ιωάννα Αλυσανδράτου, πρόεδρος του συλλόγου «Πνευμονική Υπέρταση Ελλάδας – H.P.H» εξηγώντας πως o φροντιστής ενός ασθενούς με πνευμονική υπέρταση είναι ο συνδετικός κρίκος του πρώτου με την ίδια τη ζωή, αφού έχει την ουσιαστική φροντίδα στην καθημερινότητα του πάσχοντα- μπάνιο, φαγητό, αλλαγή φαρμάκων για τις αντλίες 24ωρης έγχυσης κ.τ.λ.

Κατά συνέπεια, η αποτροπή μεταφοράς μικροβίων και ιών, είναι ζωτικής σημασίας. Σύμφωνα με την ίδια, οι φροντιστές των ανθρώπων με πνευμονική υπέρταση πρέπει να εργάζονται μόνο από το σπίτι και να μπορούν να λαμβάνουν άδεια ειδικού σκοπού, διότι εάν δεν απομονωθούν ουσιαστικά, η έκθεση των πασχόντων στον θανατηφόρο κορονοϊό, είναι αναπόφευκτη.

Όπως συνέχισε να μας εξηγεί, οι κυβερνώντες έβγαλαν μια γενική οδηγία για ευπαθείς ομάδες χωρίς την ουσιαστική προφύλαξη αυτών. «Καμία αναφορά στις ομάδες ΑΜΕΑ, καμία αναφορά στους φροντιστές των ενηλίκων ασθενών με αναπηρία 80% και πάνω. Η παράλειψη αυτή είναι εγκληματική. Εμείς έχουμε αρχίσει τις καταγραφές των προβλημάτων των ασθενών μας από την αρχή της πανδημίας, δίνοντας οι ίδιοι την οδηγία να μην βγαίνουν από το σπίτι και οι φροντιστές αυτών να προσέχουν πολύ και να μην είναι αυτοί που εκτίθενται για τα αναγκαία ψώνια.

Όσο υπήρχε η κυκλοφορία, είχαμε εθελοντές να βοηθήσουν, τώρα δεν υπάρχει κανείς και αναγκάζονται οι φροντιστές να εκτίθενται σε κίνδυνο».

Σύμφωνα με την ίδια, η πλειονότητα των ασθενών πνευμονικής υπέρτασης νοσούν από βαρύ πνευμονολογικό νόσημα και έχουν δεξιά καρδιακή ανεπάρκεια. Είναι ασθενείς υψηλού κινδύνου με ήδη πολλαπλά προβλήματα υγείας και συνήθως υποξαιμία. Με όλα αυτά είναι αδύνατον να αντέξουν τη νόσηση από κορονοϊό.

Περιγράφοντας τις δύσκολες στιγμές που ζει αυτή η κοινότητα η κα Αλυσανδράτου μας είπε περαιτέρω: « Μόλις πριν λίγες μέρες χάσαμε συνασθενή μας που νόσησε ενώ ήταν εμβολιασμένη, από Η1Ν1 και έχασε τη μάχη από ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις. Είναι γνωστό στην κοινότητα μας, ότι είναι εξαιρετικά σπάνιο ένας ασθενής με πνευμονική υπέρταση εάν διασωληνωθεί, να επανέλθει.

Ο εγκλεισμός στο σπίτι είναι κάτι συνηθισμένο για αυτή την ευπαθή ομάδα, αλλά όταν ο άνθρωπος που φροντίζει αυτόν τον σωματικά ανίκανο πάσχοντα κυκλοφορεί έξω για να εργαστεί, να ψωνίσει, να πάει στο φαρμακείο, κινδυνεύουμε άμεσα να μας φέρουν τον ιό στο σπίτι.
Με δεδομένη δε την κατάσταση των μέτρων, ότι δηλαδή μπορούν να κάνουν το τεστ μόνο όσοι έχουν συμπτώματα, ο κίνδυνος μεγαλώνει. Όταν θα έχει είτε ο ασθενής είτε ο φροντιστής του σύμπτωμα, θα είναι εξαιρετικά αργά, δεν θα υπάρχει ελπίδα για κανέναν από εμάς».
Απουσία εργασιακής προστασίας και Bullying εν μέσω πανδημίας

Όπως τονίζει η κα Αλυσανδράτου, κάποιοι εργοδότες ανθρώπων που φροντίζουν ασθενείς με πνευμονική υπέρταση δέχθηκαν βεβαιώσεις του συλλόγου για την εργασία από το σπίτι όσων γινόταν. Δυστυχώς άλλοι δεν μπορούσαν να βοηθήσουν αφού δεν υπήρχε νομικό πλαίσιο.
« Από τις 23 Μαρτίου που έχουμε κοινοποιήσει μια καταγγελία φροντιστή μας στους ιθύνοντες του Υπουργείου Εργασίας και του Υπουργείου Υγείας, (στην πορεία κοινοποιήσαμε και στον κο Χαρδαλιά, και στον Πατούλη, ως και στην γραμματεία του Πρωθυπουργού φτάσαμε), δεν έχουμε λάβει ούτε μια επίσημη απάντηση» εξηγεί η Ιωάννα και προσθέτει:

Το μήνυμα που στέλνουν στο Υπουργείο Υγείας

« Είναι κατανοητό ότι το Υπουργείο Υγείας έχει πολλούς μπελάδες αύτη την περίοδο αλλά νομίζω ότι ένας μαχητής της ζωής, όπως ο ασθενής με πνευμονική υπέρταση αξίζει τουλάχιστον μια απάντηση, μια προσπάθεια προστασίας.
Φροντιστής αναγκάστηκε να φύγει εκβιαστικά από την εργασία του γιατί δεν του έδιναν άδεια, για την σύζυγο του που βρίσκεται σε τελικό στάδιο της νόσου. Μητέρα με ενήλικο παιδί επίσης σε τελικό στάδιο της νόσου δεν της έγινε αποδεχτεί η άδεια που ζήτησε.

Φροντιστές διεκδίκησαν μαζί μας και πήραν την εργασία από το σπίτι, προς τιμήν της εταιρείας αλλά μέχρι να το πετύχουν δέχθηκαν ακόμα και bullying για αυτή τους την προσπάθεια.
Οι περισσότεροι φροντιστές κάνουν χρήση της καλοκαιρινής τους άδειας για να μπορέσουν να μείνουν στο σπίτι και να προστατέψουν τους ανθρώπους τους.

Όλοι αυτοί οι άνθρωποι που είναι αφανείς ήρωες δίπλα μας που γίνονται κάθε μέρα, νοσοκόμοι, γιατροί, ψυχολόγοι, φροντίζοντας ταυτόχρονα για όλες τις καθημερινές μας ανάγκες, δεν αξίζουν μια άδεια ειδικού σκοπού; Προστατέψτε μας, προστατέψτε τους φροντιστές μας. Ευχόμαστε να βγούμε γρήγορα από όλο αυτό και βασικά αλώβητοι, και να μην θρηνήσουμε άδικα θύμα σε αυτή την τόσο ευάλωτη ομάδα των 2.000 ασθενών. Άραγε τότε ποιος θα αναλάβει την ευθύνη;»


Συγκλονίζει φροντιστής ασθενή με πνευμονική υπέρταση: «Πηγαίνω στην δουλειά με τη ψυχή στο στόμα»

Η Ε.Π ζει στο Ηράκλειο της Κρήτης μαζί με την κόρη της η οποία πάσχει από πνευμονική υπέρταση και σήμερα είναι 32 ετών. Η Ε. έχασε τον άντρα της από την ίδια πάθηση όταν εκείνος ήταν 52 ετών. Η κόρη της ήρθε αντιμέτωπη με την πάθηση στα 22 της χρόνια. Το νεαρό κορίτσι έχει σπουδάσει πληροφορική στην Μυτιλήνη αλλά στην ουσία δεν μπορεί να εργαστεί, πρέπει να προσέχει σε τρομαχτικό βαθμό την υγεία της και το ίδιο πρέπει να κάνει κι η μητέρα της η οποία εργάζεται στο νησί ως δημόσιος υπάλληλος.

Με την έναρξη της κατάστασης του κορονοϊού στη χώρα μας, η Ε δεν μπόρεσε να πάρει την άδεια ειδικού σκοπού μιας κι η κόρη της είναι ενήλικη. Παρ’ ο, τι ακολούθησε και μια δεύτερη ΚΥΑ για τις ευπαθείς ομάδες η Ε. και πάλι εξαιρέθηκε.

Τώρα αναγκάζεται να βγαίνει 3 φορές την εβδομάδα έξω για να πάει στην δουλειά της (τις υπόλοιπες 3 τηλεργάζεται).



«Πηγαίνω στην δουλειά με τη ψυχή στο στόμα. Κι η ίδια κόρη μου φοβάται πολύ. Είμαστε οι δύο μας κι εγώ εκτεθειμένη σε ένα βαθμό. Οι θεραπείες για την νόσο είναι επιθετικές και το ανοσοποιητικό του ασθενούς είναι απόλυτα εκτεθειμένο» μας εξηγεί με παράπονο και φόβο η Ε.

« Μέσα σε αυτή τη συνθήκη εγώ εργάζομαι και πρέπει να συνεχίσω να εργάζομαι αφού δεν προβλέπεται η εξαίρεση των ατόμων που φροντίζουν τα άτομα που ανήκουν στην παραπάνω ευπαθή ομάδα ασθενών.
Εκφράζω μια κραυγή αγωνίας την οποία πρέπει να αφουγκραστούν οι αρμόδιοι. Πρέπει να μας διασφαλίσουν την μείωση του κινδύνου να μεταφερθεί ο ιός σε αυτές τις ευπαθείς ομάδες μέσω των φροντιστών τους.



Οι περισσότεροι από αυτούς τους ασθενείς, όπως κι η κόρη μου φυσικά, ζουν και κινούνται με την βοήθεια μιας φορητής αντλίας διαρκούς έγχυσης φαρμάκου. Για την ανασύσταση μάλιστα του φαρμάκου χρειάζονται συνθήκες εντατικής αποστείρωσης όλων των εργαλείων που χρησιμοποιούνται».

Τελευταία τροποποίηση στις 09/04/2020 - 15:39
  • ΠΝΕΥΜΟΝΙΚΗ ΥΠΕΡΤΑΣΗ
  • ΠΝΕΥΜΟΝΙΚΗ ΑΡΤΗΡΙΑΚΗ ΥΠΕΡΤΑΣΗ
  • ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΣΥΛΛΟΓΟΣ HPH

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Κορονοϊός Ελλάδα : Στους 83 οι θάνατοι στη χώρα μας - Στα 1.884 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα
Κορονοϊός Ελλάδα : Στους 83 οι θάνατοι στη χώρα μας - Στα 1.884 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα 08 Απριλίου 2020
Άσθμα και διατροφή: Ποια δίαιτα φαίνεται να βοηθά τους ασθενείς 08 Απριλίου 2020
Άσθμα και διατροφή: Ποια δίαιτα φαίνεται να βοηθά τους ασθενείς

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΟΔΥ: Σε ύφεση κορονοϊός, γρίπη και RSV με μόλις επτά νέες εισαγωγές για κάθε ιό
Υγεία
06/08/2026 - 21:22

ΕΟΔΥ: Σε ύφεση κορονοϊός, γρίπη και RSV με μόλις επτά νέες εισαγωγές για κάθε ιό

Εμβόλιο σχεδιασμένο από τεχνητή νοημοσύνη δοκιμάστηκε για πρώτη φορά σε ανθρώπους
Υγεία
12/06/2026 - 13:00

Εμβόλιο σχεδιασμένο από τεχνητή νοημοσύνη δοκιμάστηκε για πρώτη φορά σε ανθρώπους

Παγκόσμιο Κύπελλο: Από ποιες μολυσματικές ασθένειες κινδυνεύουν οι φίλαθλοι
Υγεία
11/06/2026 - 10:00

Παγκόσμιο Κύπελλο: Από ποιες μολυσματικές ασθένειες κινδυνεύουν οι φίλαθλοι

Γιατί τα κρουαζιερόπλοια γίνονται "φωλιές" επιδημιών
Υγεία
07/05/2026 - 16:00

Γιατί τα κρουαζιερόπλοια γίνονται "φωλιές" επιδημιών

Πώς μπορούμε να προστατεύσουμε την ψυχική μας υγεία από τις κακές ειδήσεις
Ψυχική Υγεία
02/03/2026 - 18:18

Πώς μπορούμε να προστατεύσουμε την ψυχική μας υγεία από τις κακές ειδήσεις

ΕΟΔΥ: Πέντε νέοι θάνατοι από κορονοϊό και γρίπη - Μείωση της θετικότητας στον RSV
Υγεία
19/02/2026 - 17:32

ΕΟΔΥ: Πέντε νέοι θάνατοι από κορονοϊό και γρίπη - Μείωση της θετικότητας στον RSV

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ιός Δυτικού Νείλου: Ο ΙΣΑ προειδοποιεί για συνέχιση της διασποράς στην Αττική και τον Σεπτέμβριο
Υγεία
04/09/2026 - 18:00
Έμπολα στο Κονγκό: Ενδείξεις επιβράδυνσης στο επίκεντρο, αλλά η επιδημία εξαπλώνεται
Υγεία
04/09/2026 - 17:00
Καρκίνος των ωοθηκών: τα επίμονα συμπτώματα και η αξία της έγκαιρης διάγνωσης
Health Talk
04/09/2026 - 16:00
Υποφέρετε από δυσκολία στην αναπνοή; Υπάρχει λύση!
Health Talk
04/09/2026 - 15:00
Γαλλία: Συρροή κρουσμάτων σαλμονέλας λόγω...κολοκυθόσπορων!
Επικαιρότητα
04/09/2026 - 14:50
Πώς μάς επηρεάζουν οι «κουβέντες» με τα κατοικίδιά μας
Pet
04/09/2026 - 14:00
Νέα εφοδιαστική αλυσίδα στην ΕΕ βάζει τέλος στην έλλειψη φαρμάκου για την ωχρά κηλίδα
Pharma Policy
04/09/2026 - 13:30
Smartwatch: Γιατί δεν πρέπει να εμπιστευόμαστε τις θερμίδες που δείχνει
Fitness
04/09/2026 - 13:00
Πρόληψη του αιφνίδιου καρδιακού θανάτου: «Τα πρώτα λεπτά σώζουν ζωές»
Πολιτική Υγείας
04/09/2026 - 12:00
Air fryer: Τα 13 συχνότερα λάθη στη χρήση του
Διατροφή
04/09/2026 - 11:00
Γεωργιάδης - Αγαπηδάκη: Εγκαίνια Κέντρων Υγείας - Με τις ΚΟΜΥ στη Θράκη
Πολιτική Υγείας
04/09/2026 - 10:30
Γενετικά τροποποιημένο νεφρό χοίρου κράτησε στη ζωή ασθενή για εννέα μήνες
Υγεία
04/09/2026 - 10:00
Επιστροφή στο σχολείο: Οδηγός ομαλής προσαρμογής για μαθητές και γονείς
Ψυχική Υγεία
04/09/2026 - 09:00
Γενική Εισαγγελέας ΕΕ: Προτείνει ακύρωση της επιβάρυνσης της βιομηχανίας για τα αστικά λύματα
Pharma Policy
03/09/2026 - 18:32
50+: Pause στη φθορά, reset στην επιδερμίδα
Ομορφιά
03/09/2026 - 18:00
«Καπνός και νικοτίνη κάτω των 18; Με την καμία!»
Υγεία
03/09/2026 - 17:00
Μπορεί η κατάσταση του στόματος να καθορίσει την υγεία του εγκεφάλου;
Health Talk
03/09/2026 - 16:00
Mpox: Παγκόσμια πρωτοβουλία για καλύτερη πρόσβαση σε εμβόλια
Πολιτική Υγείας
03/09/2026 - 15:30
Γρίπη: Πόσο δυνατά αναμένεται να χτυπήσει φέτος; Οι πρώτες εκτιμήσεις
Υγεία
03/09/2026 - 15:00
Σχεδόν το ήμισυ των αγροτών παγκοσμίως δηλητηριάζεται κάθε χρόνο από τα φυτοφάρμακα
Υγεία
03/09/2026 - 14:00
GSK: Συμφωνία ύψους έως 1,2 δισ. δολαρίων για νέο αντικαρκινικό φάρμακο της HUTCHMED
Pharma News
03/09/2026 - 13:00
Η εργασία με διακεκομμένο, νυχτερινό ωράριο ή τα σαββατοκύριακα βλάπτει!
Υγεία
03/09/2026 - 12:00
Υπουργείο Υγείας: Στο επίκεντρο η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και οι ακριτικές περιοχές
Πολιτική Υγείας
03/09/2026 - 11:08
Μαθητές: Γιατί είναι απαραίτητος ο προληπτικός έλεγχος σε ΩΡΛ πριν το πρώτο κουδούνι
Health Talk
03/09/2026 - 11:00
Προσλήψεις, αυξήσεις και μέτρα για τη δημόσια υγεία ζητά η ΠΟΕΔΗΝ
Πολιτική Υγείας
03/09/2026 - 10:30
Αναβλητικότητα: οι κρυφές αιτίες και οι στρατηγικές αντιμετώπισης
Ψυχική Υγεία
03/09/2026 - 10:00
Ιός Δυτικού Νείλου: 24 νεκροί και 290 κρούσματα στην Ελλάδα – 58 νέα περιστατικά σε μία εβδομάδα
Υγεία
03/09/2026 - 09:00
Βλεφαροπλαστική: Πέντε μύθοι και η αποκατάσταση της αλήθειας
Health Talk
02/09/2026 - 18:00
ΣΚΠ-i: Το νέο chatbot τεχνητής νοημοσύνης για τους πάσχοντες από Σκλήρυνση κατά Πλάκας
Digital Health
02/09/2026 - 17:00
Ρόδος: Κίνητρα 500 ευρώ τον μήνα για νέους εργαζόμενους στο νοσοκομείο – «Μπράβο» από τον Γιαννάκο
Πολιτική Υγείας
02/09/2026 - 16:15

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σε Έβρο, Ροδόπη και Ξάνθη Γεωργιάδης- Αγαπηδάκη για τα εγκαίνια τριών Κέντρων Υγείας
Πολιτική Υγείας
02/09/2026 - 09:38
Κως: Εννέα διαμερίσματα για τη στέγαση γιατρών του νοσοκομείου
Πολιτική Υγείας
02/09/2026 - 10:22
Τσίχλα χωρίς ζάχαρη: Πόσο αθώα είναι τελικά για την καρδιά;
Διατροφή
02/09/2026 - 11:00
ΠΙΣ: Η απάντηση της διορισμένης προσωρινής διοίκησης στο τελεσίγραφο για νέες εκλογές
Πολιτική Υγείας
02/09/2026 - 11:30
Β12 χωρίς κρέας; Σπιρουλίνα ειδικής επεξεργασίας ανοίγει νέους ορίζοντες στους χορτοφάγους
Διατροφή
02/09/2026 - 14:00
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo