ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αλλεργίες της Άνοιξης: Ποιες είναι, ποια τα συμπτώματα και οι θεραπείες τους

Υγεία
UNSPLASH
Η έλευση της Άνοιξης σηματοδοτεί το τέλος του χειμώνα και μαζί μ’ αυτόν την αναγέννηση της φύσης με την ανθοφορία και την πλημμύρα των χρωμάτων και των αρωμάτων στον αέρα.
Παρασκευή, 21/03/2025 - 15:49
— Photo: UNSPLASH
News4Health Team News4Health Team

Όλα αυτά προκαλούν τη διάθεση να βγει κανείς στην εξοχή για να απολαύσει τον ήλιο και την ξενοιασιά, ωστόσο για ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού η Άνοιξη σημαίνει και αλλεργίες που την εκδηλώνουν συμπτωμάτων από τη μύτη, τα μάτια και τους πνεύμονες, επιφέρουν κακή διάθεση καθώς επίσης και την αποφυγή εξόδου από το σπίτι, μέχρι να κοπάσουν οι λεγόμενες «αλλεργίες της Άνοιξης».

Τι συμπτώματα έχουν οι ανοιξιάτικες αλλεργίες;

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τις στατιστικές, ένας στους τρεις Έλληνες θα αναπτύξει κάποιου είδους αλλεργία κατά τη διάρκεια της ζωής του.

Υπολογίζεται ότι η αλλεργική ρινίτιδα επιβαρύνει το 10-25% του πληθυσμού, παγκοσμίως. Ένας ως τρεις στους δέκα ενήλικες πάσχει από κάποιας μορφής αλλεργική ρινίτιδα, ενώ στα παιδιά φαίνεται να είναι η πιο συχνή χρόνια πάθηση, επηρεάζοντας 4 στα 10 παιδιά. Παγκοσμίως πάσχουν περίπου 500 εκατομμύρια άνθρωποι, από τους οποίους 110 εκατομμύρια είναι στην Ευρώπη και 30-60 εκατομμύρια στις Η.Π.Α. Υπολογίζεται μάλιστα ότι στην Ευρώπη, ένας στους δυο πολίτες θα πάσχει από αλλεργική ρινίτιδα μέχρι το 2028.

Η εποχική αλλεργική ρινίτιδα εκδηλώνεται συνήθως με έντονο κνησμό στη μύτη, συνεχή υδαρή καταρροή, πολύ συχνά και έντονα φταρνίσματα και έντονη ρινική συμφόρηση (μπούκωμα) με επακόλουθο την καρηβαρία (σ.σ.: πονοκέφαλος, «βαρύ» κεφάλι). Επιπλέον εμφανίζεται έντονος κνησμός στα αυτιά, στην υπερώα, το φάρυγγα και στο λάρυγγα, που μπορεί να προκαλεί βήχα, συνήθως ξηρό και αρκετά ενοχλητικό.

Οι συνήθεις ένοχοι είναι οι γύρη των φυτών όπως αγρωστώδη, περδικάκι, ελιά, γαλλικό κυπαρίσσι, αλλά και οι μύκητες της ατμόσφαιρας που, ενώ υπάρχουν όλο το χρόνο, παρουσιάζουν εποχική έξαρση την Άνοιξη και το Φθινόπωρο.

Η αλλεργική ρινίτιδα μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιαδήποτε ηλικία αν και πιο συχνά εκδηλώνεται στην εφηβεία και στην νεαρή ενήλικο ζωή. Όσο πιο μεγάλη είναι η ηλικία εκδήλωσης αλλεργικής ρινίτιδας, τόσο πιο αυξημένος είναι και ο κίνδυνος εκδήλωσης βρογχικού άσθματος. Την τελευταία εικοσαετία, η συχνότητα τόσο της εποχικής όσο και της χρόνιας ρινίτιδας παρουσιάζει μεγάλη έξαρση. Βάσει επιδημιολογικών μελετών φαίνεται να έχει τετραπλασιαστεί και από το 3,4% να έχει εκτοξευτεί στο 11,3-12,8%!

Πολύ συχνά η αλλεργική ρινίτιδα/ρινοεπιπεφυκίτιδα είναι υπεύθυνη για την εκδήλωση μιας σειράς άλλων επιπλοκών, όπως παραρρινοκολπίτιδα, μέση ωτίτιδα, άπνοια κατά τον ύπνο, επιδείνωση και αύξηση των αναπνευστικών λοιμώξεων και βέβαια την πιθανή εκδήλωση αλλεργικού βρογχικού άσθματος ή την επιδείνωση του ήδη υπάρχοντος. Οι πάσχοντες από αλλεργική ρινίτιδα, εμφανίζουν 30-85% πιθανότητα να εκδηλώσουν την ίδια περίοδο και συμπτώματα βρογχικού άσθματος, μέσα σε πέντε ως οκτώ χρόνια από την έναρξη του προβλήματος.

Το βρογχικό άσθμα

Το βρογχικό άσθμα είναι χρόνια νόσος των πνευμόνων. Παγκοσμίως πάσχουν περίπου 300 εκατομμύρια ασθενείς, με αυξητική τάση κάθε χρόνο. Η επίπτωση του παγκοσμίως κυμαίνεται μεταξύ 3,5%-29% με τις δυτικές χώρες και κυρίως Αγγλία, Αυστραλία και Η.Π.Α. να παρουσιάζουν ποσοστό μεγαλύτερο του 20%. Στην Ελλάδα πάσχει το 6,8% του πληθυσμού που αντιστοιχεί σε περίπου 600.000 Έλληνες. Το ποσοστό εκδήλωσης βρογχικού άσθματος στην παιδική ηλικία κυμαίνεται από 8-15% και είναι πιο συχνό στα αγόρια. Βάσει των στατιστικών το 35-50% των παιδιών στην εφηβεία σταματούν να έχουν πρόβλημα. Τα μισά από αυτά όμως, θα εκδηλώσουν ξανά συμπτώματα άσθματος στην ηλικία μεταξύ 25-35 ετών.

To συνολικό, ετήσιο κόστος του άσθματος στην Αμερική ανέρχεται στα 56 δις δολάρια με το άμεσο κόστος ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης να είναι στα 50 δις, ενώ στην Ευρώπη ανέρχεται στα 18 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Χαρακτηρίζεται από βήχα, ο οποίος είναι συνήθως ξηρός και εμφανίζεται νωρίς το πρωί και αργά το βράδυ, αίσθημα βάρους ή πίεσης στο στήθος, δυσκολία στην αναπνοή και συριγμό στην εκπνοή (“βράσιμο”, ή “γατάκια”), ως αποτέλεσμα στένωσης των αεραγωγών, ενώ συχνά μπορεί ο ασθενής να ξυπνάει το βράδυ λόγω δύσπνοιας. Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων οφείλεται σε αλλεργία σε κάποιον εξωτερικό παράγοντα, το αλλεργιογόνο, το οποίο όπως και στην περίπτωση της αλλεργικής ρινίτιδας μπορεί να είναι γύρη, ακάρεα οικιακής σκόνης, μύκητες της ατμόσφαιρας και επιθήλια ζώων όπως σκύλος, γάτα και, σπανιότερα ινδικό χοιρίδιο, άλογο κ.λπ. οπότε και χαρακτηρίζεται τότε ως αλλεργικό βρογχικό άσθμα.

Πως καταλαβαίνουμε ότι έχουμε αλλεργία

Η διάγνωση των αλλεργικών παθήσεων του αναπνευστικού στηρίζεται στη λήψη πλήρους και λεπτομερέστατου ιστορικού και στη διενέργεια δερματικών δοκιμασιών δια νυγμού (skin prick tests) από τον Αλλεργιολόγο, με εκχυλίσματα που περιέχουν τα υπεύθυνα αλλεργιογόνα και γίνεται στο χώρο του ιατρείου. Οι δερματικές δοκιμασίες δια νυγμού οι οποίες γίνονται με αεροαλλεργιογόνα (αλλά και με τροφικά αλλεργιογόνα στην περίπτωση της τροφικής αλλεργίας), είναι απολύτως ασφαλείς, ανώδυνες, γρήγορες και ακριβείς στη διάγνωση. Διαρκούν 20-30 λεπτά με άμεσα αποτελέσματα, ώστε ο ασθενής να γνωρίζει σε ποια αεροαλλεργιογόνα παρουσιάζει ευαισθησία.

Ο εργαστηριακός έλεγχος περιλαμβάνει μέτρηση ολικής IgE ανοσοσφαιρίνης, αύξηση της οποίας υποδεικνύει αλλεργική προδιάθεση και ειδικές εξετάσεις αίματος (RAST) για την ανίχνευση ειδικών IgE ανοσοσφαιρινών έναντι αλλεργιογόνων. Η διάγνωση στην περίπτωση ύπαρξης άσθματος απαιτεί την διενέργεια σπιρομέτρησης για τον καθορισμό της βαρύτητας μαζί με την μέτρηση εκπνεόμενου ΝΟ (μονοξείδιο του αζώτου) που μπορεί να χρησιμεύσει ως δείκτης βαρύτητας και ανταπόκρισης στη θεραπεία

Η θεραπεία τους

Η αντιμετώπιση των αλλεργικών παθήσεων στηρίζεται στην αποφυγή του υπεύθυνου αλλεργιογόνου και στην αντιμετώπιση με φαρμακευτική θεραπεία η οποία μειώνει ή σταματά τα συμπτώματα.

Η πλήρης απαλλαγή από αυτές επιτυγχάνεται με την ανοσοθεραπεία ή θεραπεία απευαισθητοποίησης (σ.σ.: εμβόλια κατά της αλλεργίας) που διενεργούνται από ειδικό Αλλεργιολόγο. Ο σκοπός της ανοσοθεραπείας, η οποία έχει διάρκεια 3 ως πέντε χρόνια, είναι η πλήρης ύφεση των συμπτωμάτων, χωρίς ανάγκη χρήσης φαρμάκων, γιατί ο ασθενής παύει να είναι αλλεργικός στον παράγοντα που τον ενοχλούσε. Η ανοσοθεραπεία είναι θεραπεία ίασης.

Σε όλες αυτές τις παθήσεις, η γνώση των συνεπειών και η χρήση των κατάλληλων φαρμάκων θα βοηθήσουν και τους αλλεργικούς ασθενείς να μη φοβούνται τον ερχομό της Άνοιξης και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους.

  • ΑΝΟΙΞΗ
  • ΑΛΛΕΡΓΙΕΣ
  • ΒΡΟΓΧΙΚΟ ΑΣΘΜΑ
  • ΑΛΛΕΡΓΙΚΗ ΡΙΝΙΤΙΔΑ
  • ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Μπορεί η μεσημεριανή σιέστα να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό;
Μπορεί η μεσημεριανή σιέστα να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό; 21 Μαρτίου 2025
Παραιτήθηκε ο πρόεδρος του ΕΚΕΑ Παναγιώτης Κατσίβελας - Ο μίνι απολογισμός της πενταετίας του 21 Μαρτίου 2025
Παραιτήθηκε ο πρόεδρος του ΕΚΕΑ Παναγιώτης Κατσίβελας - Ο μίνι απολογισμός της πενταετίας του

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μύθοι και αλήθειες για τα κατοικίδια και τις αλλεργίες - Συμπτώματα, προστασία και αντιμετώπιση
Health Talk
21/08/2026 - 18:48

Μύθοι και αλήθειες για τα κατοικίδια και τις αλλεργίες - Συμπτώματα, προστασία και αντιμετώπιση

Άτμισμα: Όλες οι βλάβες που προκαλεί στο σώμα των ανηλίκων
Υγεία
20/08/2026 - 09:00

Άτμισμα: Όλες οι βλάβες που προκαλεί στο σώμα των ανηλίκων

Τύποι, συμπτώματα και αντιμετώπιση της φωτοευαισθησίας - Χρήσιμες ερωταπαντήσεις
Υγεία
05/08/2026 - 20:42

Τύποι, συμπτώματα και αντιμετώπιση της φωτοευαισθησίας - Χρήσιμες ερωταπαντήσεις

Τι προκαλεί πρήξιμο στην κοιλιά και πότε κρύβει υποκείμενο νόσημα - Τα «ναι» και τα «όχι» στη διατροφή
Διατροφή
04/08/2026 - 11:04

Τι προκαλεί πρήξιμο στην κοιλιά και πότε κρύβει υποκείμενο νόσημα - Τα «ναι» και τα «όχι» στη διατροφή

Τα συμπτώματα που συνδέονται με δυσλειτουργίες του πυελικού εδάφους
Υγεία
03/08/2026 - 22:37

Τα συμπτώματα που συνδέονται με δυσλειτουργίες του πυελικού εδάφους

Ύπνος με ανεμιστήρα: Οι 4 πιθανές επιπτώσεις στην υγεία και οδηγίες για ασφαλή χρήση
Υγεία
29/07/2026 - 13:00

Ύπνος με ανεμιστήρα: Οι 4 πιθανές επιπτώσεις στην υγεία και οδηγίες για ασφαλή χρήση

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Επιστροφή στο σχολείο: Οδηγός ομαλής προσαρμογής για μαθητές και γονείς
Ψυχική Υγεία
04/09/2026 - 09:00
Γενική Εισαγγελέας ΕΕ: Προτείνει ακύρωση της επιβάρυνσης της βιομηχανίας για τα αστικά λύματα
Pharma Policy
03/09/2026 - 18:32
50+: Pause στη φθορά, reset στην επιδερμίδα
Ομορφιά
03/09/2026 - 18:00
«Καπνός και νικοτίνη κάτω των 18; Με την καμία!»
Υγεία
03/09/2026 - 17:00
Μπορεί η κατάσταση του στόματος να καθορίσει την υγεία του εγκεφάλου;
Health Talk
03/09/2026 - 16:00
Mpox: Παγκόσμια πρωτοβουλία για καλύτερη πρόσβαση σε εμβόλια
Πολιτική Υγείας
03/09/2026 - 15:30
Γρίπη: Πόσο δυνατά αναμένεται να χτυπήσει φέτος; Οι πρώτες εκτιμήσεις
Υγεία
03/09/2026 - 15:00
Σχεδόν το ήμισυ των αγροτών παγκοσμίως δηλητηριάζεται κάθε χρόνο από τα φυτοφάρμακα
Υγεία
03/09/2026 - 14:00
GSK: Συμφωνία ύψους έως 1,2 δισ. δολαρίων για νέο αντικαρκινικό φάρμακο της HUTCHMED
Pharma News
03/09/2026 - 13:00
Η εργασία με διακεκομμένο, νυχτερινό ωράριο ή τα σαββατοκύριακα βλάπτει!
Υγεία
03/09/2026 - 12:00
Υπουργείο Υγείας: Στο επίκεντρο η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και οι ακριτικές περιοχές
Πολιτική Υγείας
03/09/2026 - 11:08
Μαθητές: Γιατί είναι απαραίτητος ο προληπτικός έλεγχος σε ΩΡΛ πριν το πρώτο κουδούνι
Health Talk
03/09/2026 - 11:00
Προσλήψεις, αυξήσεις και μέτρα για τη δημόσια υγεία ζητά η ΠΟΕΔΗΝ
Πολιτική Υγείας
03/09/2026 - 10:30
Αναβλητικότητα: οι κρυφές αιτίες και οι στρατηγικές αντιμετώπισης
Ψυχική Υγεία
03/09/2026 - 10:00
Ιός Δυτικού Νείλου: 24 νεκροί και 290 κρούσματα στην Ελλάδα – 58 νέα περιστατικά σε μία εβδομάδα
Υγεία
03/09/2026 - 09:00
Βλεφαροπλαστική: Πέντε μύθοι και η αποκατάσταση της αλήθειας
Health Talk
02/09/2026 - 18:00
ΣΚΠ-i: Το νέο chatbot τεχνητής νοημοσύνης για τους πάσχοντες από Σκλήρυνση κατά Πλάκας
Digital Health
02/09/2026 - 17:00
Ρόδος: Κίνητρα 500 ευρώ τον μήνα για νέους εργαζόμενους στο νοσοκομείο – «Μπράβο» από τον Γιαννάκο
Πολιτική Υγείας
02/09/2026 - 16:15
Περιοδοντίτιδα: Ωμέγα-3 και ασπιρίνη «συναγωνίζονται» τα αντιβιοτικά
Υγεία
02/09/2026 - 16:00
Ήρα: Ο πρώτος σκύλος με πιστοποίηση για διασώσεις στο υγρό στοιχείο
Pet
02/09/2026 - 15:15
Ιδιοπαθής θρομβοκυτταραιμία: Έγκριση-ορόσημο νέας θεραπείας από τον FDA μετά από σχεδόν 30 χρόνια
Υγεία
02/09/2026 - 15:00
Β12 χωρίς κρέας; Σπιρουλίνα ειδικής επεξεργασίας ανοίγει νέους ορίζοντες στους χορτοφάγους
Διατροφή
02/09/2026 - 14:00
Σχολική τσάντα: Τα κριτήρια επιλογής και οι σωστές πρακτικές για την ασφάλεια του παιδιού
Υγεία
02/09/2026 - 13:00
Εξέταση ούρων κατ' οίκον μπορεί να εντοπίσει 9 στους 10 καρκίνους της ουροδόχου κύστης
Υγεία
02/09/2026 - 12:00
ΠΙΣ: Η απάντηση της διορισμένης προσωρινής διοίκησης στο τελεσίγραφο για νέες εκλογές
Πολιτική Υγείας
02/09/2026 - 11:30
Τσίχλα χωρίς ζάχαρη: Πόσο αθώα είναι τελικά για την καρδιά;
Διατροφή
02/09/2026 - 11:00
Κως: Εννέα διαμερίσματα για τη στέγαση γιατρών του νοσοκομείου
Πολιτική Υγείας
02/09/2026 - 10:22
Νόσος Lyme: Η κούρσα των επιστημόνων για νέα εμβόλια και θεραπείες
Υγεία
02/09/2026 - 10:00
Σε Έβρο, Ροδόπη και Ξάνθη Γεωργιάδης- Αγαπηδάκη για τα εγκαίνια τριών Κέντρων Υγείας
Πολιτική Υγείας
02/09/2026 - 09:38
Πώς θα επιστρέψετε στη δουλειά αποφεύγοντας τα «blues» του Σεπτεμβρίου
Ψυχική Υγεία
02/09/2026 - 09:00

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Καρκίνος του πνεύμονα: Ενθαρρυντικά δεδομένα από νέο συνδυασμό στοχευμένων θεραπειών
Pharma News
01/09/2026 - 12:00
Δήμος Αθηναίων: Δωρεάν δράσεις προληπτικής ιατρικής τον Σεπτέμβριο στα Δημοτικά Ιατρεία
Πολιτική Υγείας
01/09/2026 - 12:17
Αγαπηδάκη: «Το Ταμείο Ανάκαμψης έφερε την υγεία σε κάθε σπίτι»
Πολιτική Υγείας
01/09/2026 - 12:48
Σωματείο εργαζομένων νοσοκομείου Κιλκίς: Επτά εστίες αμιάντου παραμένουν έναν χρόνο μετά την εισαγγελική παρέμβαση
Πολιτική Υγείας
01/09/2026 - 15:00
Ξεκίνησε η εκπόνηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τον Καρκίνο
Πολιτική Υγείας
01/09/2026 - 16:48
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo