ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αλλεργίες της Άνοιξης: Ποιες είναι, ποια τα συμπτώματα και οι θεραπείες τους

Υγεία
UNSPLASH
Η έλευση της Άνοιξης σηματοδοτεί το τέλος του χειμώνα και μαζί μ’ αυτόν την αναγέννηση της φύσης με την ανθοφορία και την πλημμύρα των χρωμάτων και των αρωμάτων στον αέρα.
Παρασκευή, 21/03/2025 - 15:49
— Photo: UNSPLASH
News4Health Team News4Health Team

Όλα αυτά προκαλούν τη διάθεση να βγει κανείς στην εξοχή για να απολαύσει τον ήλιο και την ξενοιασιά, ωστόσο για ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού η Άνοιξη σημαίνει και αλλεργίες που την εκδηλώνουν συμπτωμάτων από τη μύτη, τα μάτια και τους πνεύμονες, επιφέρουν κακή διάθεση καθώς επίσης και την αποφυγή εξόδου από το σπίτι, μέχρι να κοπάσουν οι λεγόμενες «αλλεργίες της Άνοιξης».

Τι συμπτώματα έχουν οι ανοιξιάτικες αλλεργίες;

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τις στατιστικές, ένας στους τρεις Έλληνες θα αναπτύξει κάποιου είδους αλλεργία κατά τη διάρκεια της ζωής του.

Υπολογίζεται ότι η αλλεργική ρινίτιδα επιβαρύνει το 10-25% του πληθυσμού, παγκοσμίως. Ένας ως τρεις στους δέκα ενήλικες πάσχει από κάποιας μορφής αλλεργική ρινίτιδα, ενώ στα παιδιά φαίνεται να είναι η πιο συχνή χρόνια πάθηση, επηρεάζοντας 4 στα 10 παιδιά. Παγκοσμίως πάσχουν περίπου 500 εκατομμύρια άνθρωποι, από τους οποίους 110 εκατομμύρια είναι στην Ευρώπη και 30-60 εκατομμύρια στις Η.Π.Α. Υπολογίζεται μάλιστα ότι στην Ευρώπη, ένας στους δυο πολίτες θα πάσχει από αλλεργική ρινίτιδα μέχρι το 2028.

Η εποχική αλλεργική ρινίτιδα εκδηλώνεται συνήθως με έντονο κνησμό στη μύτη, συνεχή υδαρή καταρροή, πολύ συχνά και έντονα φταρνίσματα και έντονη ρινική συμφόρηση (μπούκωμα) με επακόλουθο την καρηβαρία (σ.σ.: πονοκέφαλος, «βαρύ» κεφάλι). Επιπλέον εμφανίζεται έντονος κνησμός στα αυτιά, στην υπερώα, το φάρυγγα και στο λάρυγγα, που μπορεί να προκαλεί βήχα, συνήθως ξηρό και αρκετά ενοχλητικό.

Οι συνήθεις ένοχοι είναι οι γύρη των φυτών όπως αγρωστώδη, περδικάκι, ελιά, γαλλικό κυπαρίσσι, αλλά και οι μύκητες της ατμόσφαιρας που, ενώ υπάρχουν όλο το χρόνο, παρουσιάζουν εποχική έξαρση την Άνοιξη και το Φθινόπωρο.

Η αλλεργική ρινίτιδα μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιαδήποτε ηλικία αν και πιο συχνά εκδηλώνεται στην εφηβεία και στην νεαρή ενήλικο ζωή. Όσο πιο μεγάλη είναι η ηλικία εκδήλωσης αλλεργικής ρινίτιδας, τόσο πιο αυξημένος είναι και ο κίνδυνος εκδήλωσης βρογχικού άσθματος. Την τελευταία εικοσαετία, η συχνότητα τόσο της εποχικής όσο και της χρόνιας ρινίτιδας παρουσιάζει μεγάλη έξαρση. Βάσει επιδημιολογικών μελετών φαίνεται να έχει τετραπλασιαστεί και από το 3,4% να έχει εκτοξευτεί στο 11,3-12,8%!

Πολύ συχνά η αλλεργική ρινίτιδα/ρινοεπιπεφυκίτιδα είναι υπεύθυνη για την εκδήλωση μιας σειράς άλλων επιπλοκών, όπως παραρρινοκολπίτιδα, μέση ωτίτιδα, άπνοια κατά τον ύπνο, επιδείνωση και αύξηση των αναπνευστικών λοιμώξεων και βέβαια την πιθανή εκδήλωση αλλεργικού βρογχικού άσθματος ή την επιδείνωση του ήδη υπάρχοντος. Οι πάσχοντες από αλλεργική ρινίτιδα, εμφανίζουν 30-85% πιθανότητα να εκδηλώσουν την ίδια περίοδο και συμπτώματα βρογχικού άσθματος, μέσα σε πέντε ως οκτώ χρόνια από την έναρξη του προβλήματος.

Το βρογχικό άσθμα

Το βρογχικό άσθμα είναι χρόνια νόσος των πνευμόνων. Παγκοσμίως πάσχουν περίπου 300 εκατομμύρια ασθενείς, με αυξητική τάση κάθε χρόνο. Η επίπτωση του παγκοσμίως κυμαίνεται μεταξύ 3,5%-29% με τις δυτικές χώρες και κυρίως Αγγλία, Αυστραλία και Η.Π.Α. να παρουσιάζουν ποσοστό μεγαλύτερο του 20%. Στην Ελλάδα πάσχει το 6,8% του πληθυσμού που αντιστοιχεί σε περίπου 600.000 Έλληνες. Το ποσοστό εκδήλωσης βρογχικού άσθματος στην παιδική ηλικία κυμαίνεται από 8-15% και είναι πιο συχνό στα αγόρια. Βάσει των στατιστικών το 35-50% των παιδιών στην εφηβεία σταματούν να έχουν πρόβλημα. Τα μισά από αυτά όμως, θα εκδηλώσουν ξανά συμπτώματα άσθματος στην ηλικία μεταξύ 25-35 ετών.

To συνολικό, ετήσιο κόστος του άσθματος στην Αμερική ανέρχεται στα 56 δις δολάρια με το άμεσο κόστος ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης να είναι στα 50 δις, ενώ στην Ευρώπη ανέρχεται στα 18 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Χαρακτηρίζεται από βήχα, ο οποίος είναι συνήθως ξηρός και εμφανίζεται νωρίς το πρωί και αργά το βράδυ, αίσθημα βάρους ή πίεσης στο στήθος, δυσκολία στην αναπνοή και συριγμό στην εκπνοή (“βράσιμο”, ή “γατάκια”), ως αποτέλεσμα στένωσης των αεραγωγών, ενώ συχνά μπορεί ο ασθενής να ξυπνάει το βράδυ λόγω δύσπνοιας. Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων οφείλεται σε αλλεργία σε κάποιον εξωτερικό παράγοντα, το αλλεργιογόνο, το οποίο όπως και στην περίπτωση της αλλεργικής ρινίτιδας μπορεί να είναι γύρη, ακάρεα οικιακής σκόνης, μύκητες της ατμόσφαιρας και επιθήλια ζώων όπως σκύλος, γάτα και, σπανιότερα ινδικό χοιρίδιο, άλογο κ.λπ. οπότε και χαρακτηρίζεται τότε ως αλλεργικό βρογχικό άσθμα.

Πως καταλαβαίνουμε ότι έχουμε αλλεργία

Η διάγνωση των αλλεργικών παθήσεων του αναπνευστικού στηρίζεται στη λήψη πλήρους και λεπτομερέστατου ιστορικού και στη διενέργεια δερματικών δοκιμασιών δια νυγμού (skin prick tests) από τον Αλλεργιολόγο, με εκχυλίσματα που περιέχουν τα υπεύθυνα αλλεργιογόνα και γίνεται στο χώρο του ιατρείου. Οι δερματικές δοκιμασίες δια νυγμού οι οποίες γίνονται με αεροαλλεργιογόνα (αλλά και με τροφικά αλλεργιογόνα στην περίπτωση της τροφικής αλλεργίας), είναι απολύτως ασφαλείς, ανώδυνες, γρήγορες και ακριβείς στη διάγνωση. Διαρκούν 20-30 λεπτά με άμεσα αποτελέσματα, ώστε ο ασθενής να γνωρίζει σε ποια αεροαλλεργιογόνα παρουσιάζει ευαισθησία.

Ο εργαστηριακός έλεγχος περιλαμβάνει μέτρηση ολικής IgE ανοσοσφαιρίνης, αύξηση της οποίας υποδεικνύει αλλεργική προδιάθεση και ειδικές εξετάσεις αίματος (RAST) για την ανίχνευση ειδικών IgE ανοσοσφαιρινών έναντι αλλεργιογόνων. Η διάγνωση στην περίπτωση ύπαρξης άσθματος απαιτεί την διενέργεια σπιρομέτρησης για τον καθορισμό της βαρύτητας μαζί με την μέτρηση εκπνεόμενου ΝΟ (μονοξείδιο του αζώτου) που μπορεί να χρησιμεύσει ως δείκτης βαρύτητας και ανταπόκρισης στη θεραπεία

Η θεραπεία τους

Η αντιμετώπιση των αλλεργικών παθήσεων στηρίζεται στην αποφυγή του υπεύθυνου αλλεργιογόνου και στην αντιμετώπιση με φαρμακευτική θεραπεία η οποία μειώνει ή σταματά τα συμπτώματα.

Η πλήρης απαλλαγή από αυτές επιτυγχάνεται με την ανοσοθεραπεία ή θεραπεία απευαισθητοποίησης (σ.σ.: εμβόλια κατά της αλλεργίας) που διενεργούνται από ειδικό Αλλεργιολόγο. Ο σκοπός της ανοσοθεραπείας, η οποία έχει διάρκεια 3 ως πέντε χρόνια, είναι η πλήρης ύφεση των συμπτωμάτων, χωρίς ανάγκη χρήσης φαρμάκων, γιατί ο ασθενής παύει να είναι αλλεργικός στον παράγοντα που τον ενοχλούσε. Η ανοσοθεραπεία είναι θεραπεία ίασης.

Σε όλες αυτές τις παθήσεις, η γνώση των συνεπειών και η χρήση των κατάλληλων φαρμάκων θα βοηθήσουν και τους αλλεργικούς ασθενείς να μη φοβούνται τον ερχομό της Άνοιξης και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους.

  • ΑΝΟΙΞΗ
  • ΑΛΛΕΡΓΙΕΣ
  • ΒΡΟΓΧΙΚΟ ΑΣΘΜΑ
  • ΑΛΛΕΡΓΙΚΗ ΡΙΝΙΤΙΔΑ
  • ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Μπορεί η μεσημεριανή σιέστα να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό;
Μπορεί η μεσημεριανή σιέστα να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό; 21 Μαρτίου 2025
Παραιτήθηκε ο πρόεδρος του ΕΚΕΑ Παναγιώτης Κατσίβελας - Ο μίνι απολογισμός της πενταετίας του 21 Μαρτίου 2025
Παραιτήθηκε ο πρόεδρος του ΕΚΕΑ Παναγιώτης Κατσίβελας - Ο μίνι απολογισμός της πενταετίας του

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ατροπίνη: Πώς επηρεάζει τον οργανισμό και ποιοι είναι οι κίνδυνοι από την τοξική έκθεση
Pharma Policy
14/10/2026 - 11:30

Ατροπίνη: Πώς επηρεάζει τον οργανισμό και ποιοι είναι οι κίνδυνοι από την τοξική έκθεση

Τα εργαλεία κομμωτικής εκθέτουν τους επαγγελματίες σε κίνδυνο αλλεργιών
Υγεία
13/10/2026 - 14:00

Τα εργαλεία κομμωτικής εκθέτουν τους επαγγελματίες σε κίνδυνο αλλεργιών

Πώς αντιμετωπίζεται η λιθίαση του ουροποιητικού με χρήση laser!
Health Talk
28/09/2026 - 21:52

Πώς αντιμετωπίζεται η λιθίαση του ουροποιητικού με χρήση laser!

Εμμηνόπαυση: Γιατί το κρύο μπορεί να κάνει τα συμπτώματα πιο έντονα
Υγεία
23/09/2026 - 11:00

Εμμηνόπαυση: Γιατί το κρύο μπορεί να κάνει τα συμπτώματα πιο έντονα

Όταν το ανοσοποιητικό σύστημα «μπερδεύεται» και προκαλεί αλλεργίες στην ενήλικη ζωή
Υγεία
21/09/2026 - 09:38

Όταν το ανοσοποιητικό σύστημα «μπερδεύεται» και προκαλεί αλλεργίες στην ενήλικη ζωή

Πότε ο βήχας του παιδιού κρύβει κάτι σοβαρότερο από μια απλή ίωση
Υγεία
17/09/2026 - 19:52

Πότε ο βήχας του παιδιού κρύβει κάτι σοβαρότερο από μια απλή ίωση

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Μήνας γεμάτος δράσεις για την «Απεριόριστη Ανάσα» ο Σεπτέμβριος - Ο τελικός απολογισμός
Patient Talk
21/10/2026 - 03:41
Νέα δράση του ΕΕΣ για τον καρκίνο του μαστού την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου, στο Σύνταγμα
Υγεία
21/10/2026 - 00:06
Κινέζοι ερευνητές ανέπτυξαν απλή και αποτελεσματική μέθοδο απομάκρυνσης μικροπλαστικών από το νερό
Διατροφή
20/10/2026 - 22:21
Σε ποιους φορείς παιδικής φροντίδας και υγείας θα κατευθυνθούν τα έσοδα του τηλεμαραθωνίου του ΑΝΤ1
Επικαιρότητα
20/10/2026 - 21:04
Δέηση Ελπιδοφόρου υπέρ υγείας του Πάπα Λέοντα: «Να του χαρίσει ο Θεός πλήρη ίαση και μακροημέρευση»
Επικαιρότητα
20/10/2026 - 20:39
Όταν το σώμα δεν ακούει: Τι πρέπει να ξέρετε για τη φαρμακευτική κάνναβη στη σπαστικότητα
Health Talk
20/10/2026 - 19:47
Περισσότεροι από 22.000 θάνατοι ετησίως στην Ελλάδα από μη μεταδοτικές ασθένειες
Υγεία
20/10/2026 - 19:07
Τι αποκαλύπτει Ελληνική έρευνα για την αύξηση της οστικής πυκνότητας και την καινοτόμα μέθοδο OsteoStrong
Υπηρεσίες Υγείας
20/10/2026 - 18:44
Πως το Πάρκο Καινοτομίας JOIST συνδέει την εργαστηριακή έρευνα με τις δομές υγείας
Digital Health
20/10/2026 - 18:18
Γιατροί του Κόσμου και ΔΕΗ σε κοινή δράση για την ενεργό και υγιή γήρανση στην Κοζάνη
Υγεία
20/10/2026 - 17:51
Νέο καμπανάκι από την Greenpeace για τη βιοποικιλότητα: «Απέχουμε πολύ από την επίτευξη των στόχων "30x30"»
Επικαιρότητα
20/10/2026 - 17:24
Από την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου ξεκινάει ο αντιγριπικός εμβολιασμός εντός ΕΔΟΕΑΠ
Υγεία
20/10/2026 - 16:46
«ΡεύΜΑζην»: Διάλογος γιατρών και ασθενών με ρευματικά νοσήματα στη Θεσσαλονίκη
Patient Talk
20/10/2026 - 16:28
Στάση εργασίας από την ΑΔΕΔΥ την Τετάρτη 21 Οκτωβρίου με άρωμα... Γαλλίας
Επικαιρότητα
20/10/2026 - 16:13
Ακουστικά μείωσης θορύβου στο χειρουργείο: Πώς μειώνουν τη ναυτία και τον έμετο μετά την επέμβαση
Υγεία
20/10/2026 - 15:58
Ημερίδα στο Επιμελητήριο Τρικάλων για την Υγεία και Ασφάλεια στην εργασία
Επικαιρότητα
20/10/2026 - 15:34
Κατάθλιψη στην εγκυμοσύνη: Πώς η ψυχοθεραπεία της μητέρας μπορεί να επηρεάσει τον εγκέφαλο του μωρού
Ψυχική Υγεία
20/10/2026 - 15:17
Αντιμετώπιση φλεγμονωδών παθήσεων αρθρώσεων με ραδιενεργό αρθροϋμενόλυση
Health Talk
20/10/2026 - 14:48
Συστατικό της σόγιας ενδέχεται να προστατεύει τον εγκέφαλο από την υπερβολική κατανάλωση αλατιού
Υγεία
20/10/2026 - 14:00
Οι επιστήμονες ανακάλυψαν γιατί κάποιοι άνθρωποι δεν ανακτούν τη γεύση τους μετά από νόσηση με Covid
Υγεία
20/10/2026 - 13:00
H τρισδιάστατη εκτύπωση ανοίγει νέους δρόμους για εξατομικευμένα καρδιαγγειακά εμφυτεύματα
Υγεία
20/10/2026 - 12:00
Νέο θεσμικό πλαίσιο για τους ψυχολόγους και την ψυχική υγεία φέρνει νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας
Πολιτική Υγείας
20/10/2026 - 11:00
Καρκίνος παγκρέατος: Νέα στοχευμένη θεραπεία παρατείνει την επιβίωση - Πρόσβαση για τους ασθενείς και στην Ελλάδα
Υγεία
20/10/2026 - 10:29
Ζωμός από κόκαλα ή συμπληρώματα κολλαγόνου; Τα πιθανά οφέλη για αρθρώσεις, οστά, δέρμα και έντερο
Διατροφή
20/10/2026 - 10:00
Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να προβλέψει την επιβίωση ασθενών με καρκίνο από μία selfie
Digital Health
20/10/2026 - 09:00
Δωρεάν ιατρικές εξετάσεις στη Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων στο Παλαιοχώρι Μάνδρας
Υγεία
20/10/2026 - 07:21
EnEarth και Πάνθηρες Καβάλας μαζί για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού
Patient Talk
20/10/2026 - 03:42
Ανοιχτή ενημερωτική εκδήλωση στο Ρέθυμνο για την πρόληψη του διαβήτη και των επιπλοκών του
Υγεία
20/10/2026 - 00:07
Στένωση καρωτίδων αρτηριών: Η «σιωπηλή νόσος» που οδηγεί σε εγκεφαλικό
Health Talk
19/10/2026 - 22:52
Υψηλά τα ποσοστά διαγνώσεων οστεοπόρωσης σε γυναίκες στην Ελλάδα - Η φροντίδα των οστών ξεκινάει από την παιδική ηλικία
Υγεία
19/10/2026 - 22:18

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κόπωση συμπόνιας: Γιατί εξαντλούμαστε συναισθηματικά όταν φροντίζουμε συνεχώς τους άλλους
Ψυχική Υγεία
19/10/2026 - 15:00
Χημικές ουσίες καθημερινής χρήσης μπορεί να επηρεάζουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού
Υγεία
19/10/2026 - 13:00
Αγαπηδάκη: Κέντρα Μαστού στα δημόσια νοσοκομεία για «ολοκληρωμένη θεραπεία και ψυχολογική υποστήριξη»
Πολιτική Υγείας
19/10/2026 - 15:25
Νέο θεσμικό πλαίσιο για τους ψυχολόγους και την ψυχική υγεία φέρνει νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας
Πολιτική Υγείας
20/10/2026 - 11:00
Η χρήση αντιβιοτικών από την παιδική ηλικία συνδέεται με την εκδήλωση του ευερέθιστου εντέρου στην ενήλικη ζωή
Υγεία
19/10/2026 - 09:00
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo