ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αλλεργίες της Άνοιξης: Ποιες είναι, ποια τα συμπτώματα και οι θεραπείες τους

Υγεία
UNSPLASH
Η έλευση της Άνοιξης σηματοδοτεί το τέλος του χειμώνα και μαζί μ’ αυτόν την αναγέννηση της φύσης με την ανθοφορία και την πλημμύρα των χρωμάτων και των αρωμάτων στον αέρα.
Παρασκευή, 21/03/2025 - 15:49
— Photo: UNSPLASH
News4Health Team News4Health Team

Όλα αυτά προκαλούν τη διάθεση να βγει κανείς στην εξοχή για να απολαύσει τον ήλιο και την ξενοιασιά, ωστόσο για ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού η Άνοιξη σημαίνει και αλλεργίες που την εκδηλώνουν συμπτωμάτων από τη μύτη, τα μάτια και τους πνεύμονες, επιφέρουν κακή διάθεση καθώς επίσης και την αποφυγή εξόδου από το σπίτι, μέχρι να κοπάσουν οι λεγόμενες «αλλεργίες της Άνοιξης».

Τι συμπτώματα έχουν οι ανοιξιάτικες αλλεργίες;

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τις στατιστικές, ένας στους τρεις Έλληνες θα αναπτύξει κάποιου είδους αλλεργία κατά τη διάρκεια της ζωής του.

Υπολογίζεται ότι η αλλεργική ρινίτιδα επιβαρύνει το 10-25% του πληθυσμού, παγκοσμίως. Ένας ως τρεις στους δέκα ενήλικες πάσχει από κάποιας μορφής αλλεργική ρινίτιδα, ενώ στα παιδιά φαίνεται να είναι η πιο συχνή χρόνια πάθηση, επηρεάζοντας 4 στα 10 παιδιά. Παγκοσμίως πάσχουν περίπου 500 εκατομμύρια άνθρωποι, από τους οποίους 110 εκατομμύρια είναι στην Ευρώπη και 30-60 εκατομμύρια στις Η.Π.Α. Υπολογίζεται μάλιστα ότι στην Ευρώπη, ένας στους δυο πολίτες θα πάσχει από αλλεργική ρινίτιδα μέχρι το 2028.

Η εποχική αλλεργική ρινίτιδα εκδηλώνεται συνήθως με έντονο κνησμό στη μύτη, συνεχή υδαρή καταρροή, πολύ συχνά και έντονα φταρνίσματα και έντονη ρινική συμφόρηση (μπούκωμα) με επακόλουθο την καρηβαρία (σ.σ.: πονοκέφαλος, «βαρύ» κεφάλι). Επιπλέον εμφανίζεται έντονος κνησμός στα αυτιά, στην υπερώα, το φάρυγγα και στο λάρυγγα, που μπορεί να προκαλεί βήχα, συνήθως ξηρό και αρκετά ενοχλητικό.

Οι συνήθεις ένοχοι είναι οι γύρη των φυτών όπως αγρωστώδη, περδικάκι, ελιά, γαλλικό κυπαρίσσι, αλλά και οι μύκητες της ατμόσφαιρας που, ενώ υπάρχουν όλο το χρόνο, παρουσιάζουν εποχική έξαρση την Άνοιξη και το Φθινόπωρο.

Η αλλεργική ρινίτιδα μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιαδήποτε ηλικία αν και πιο συχνά εκδηλώνεται στην εφηβεία και στην νεαρή ενήλικο ζωή. Όσο πιο μεγάλη είναι η ηλικία εκδήλωσης αλλεργικής ρινίτιδας, τόσο πιο αυξημένος είναι και ο κίνδυνος εκδήλωσης βρογχικού άσθματος. Την τελευταία εικοσαετία, η συχνότητα τόσο της εποχικής όσο και της χρόνιας ρινίτιδας παρουσιάζει μεγάλη έξαρση. Βάσει επιδημιολογικών μελετών φαίνεται να έχει τετραπλασιαστεί και από το 3,4% να έχει εκτοξευτεί στο 11,3-12,8%!

Πολύ συχνά η αλλεργική ρινίτιδα/ρινοεπιπεφυκίτιδα είναι υπεύθυνη για την εκδήλωση μιας σειράς άλλων επιπλοκών, όπως παραρρινοκολπίτιδα, μέση ωτίτιδα, άπνοια κατά τον ύπνο, επιδείνωση και αύξηση των αναπνευστικών λοιμώξεων και βέβαια την πιθανή εκδήλωση αλλεργικού βρογχικού άσθματος ή την επιδείνωση του ήδη υπάρχοντος. Οι πάσχοντες από αλλεργική ρινίτιδα, εμφανίζουν 30-85% πιθανότητα να εκδηλώσουν την ίδια περίοδο και συμπτώματα βρογχικού άσθματος, μέσα σε πέντε ως οκτώ χρόνια από την έναρξη του προβλήματος.

Το βρογχικό άσθμα

Το βρογχικό άσθμα είναι χρόνια νόσος των πνευμόνων. Παγκοσμίως πάσχουν περίπου 300 εκατομμύρια ασθενείς, με αυξητική τάση κάθε χρόνο. Η επίπτωση του παγκοσμίως κυμαίνεται μεταξύ 3,5%-29% με τις δυτικές χώρες και κυρίως Αγγλία, Αυστραλία και Η.Π.Α. να παρουσιάζουν ποσοστό μεγαλύτερο του 20%. Στην Ελλάδα πάσχει το 6,8% του πληθυσμού που αντιστοιχεί σε περίπου 600.000 Έλληνες. Το ποσοστό εκδήλωσης βρογχικού άσθματος στην παιδική ηλικία κυμαίνεται από 8-15% και είναι πιο συχνό στα αγόρια. Βάσει των στατιστικών το 35-50% των παιδιών στην εφηβεία σταματούν να έχουν πρόβλημα. Τα μισά από αυτά όμως, θα εκδηλώσουν ξανά συμπτώματα άσθματος στην ηλικία μεταξύ 25-35 ετών.

To συνολικό, ετήσιο κόστος του άσθματος στην Αμερική ανέρχεται στα 56 δις δολάρια με το άμεσο κόστος ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης να είναι στα 50 δις, ενώ στην Ευρώπη ανέρχεται στα 18 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Χαρακτηρίζεται από βήχα, ο οποίος είναι συνήθως ξηρός και εμφανίζεται νωρίς το πρωί και αργά το βράδυ, αίσθημα βάρους ή πίεσης στο στήθος, δυσκολία στην αναπνοή και συριγμό στην εκπνοή (“βράσιμο”, ή “γατάκια”), ως αποτέλεσμα στένωσης των αεραγωγών, ενώ συχνά μπορεί ο ασθενής να ξυπνάει το βράδυ λόγω δύσπνοιας. Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων οφείλεται σε αλλεργία σε κάποιον εξωτερικό παράγοντα, το αλλεργιογόνο, το οποίο όπως και στην περίπτωση της αλλεργικής ρινίτιδας μπορεί να είναι γύρη, ακάρεα οικιακής σκόνης, μύκητες της ατμόσφαιρας και επιθήλια ζώων όπως σκύλος, γάτα και, σπανιότερα ινδικό χοιρίδιο, άλογο κ.λπ. οπότε και χαρακτηρίζεται τότε ως αλλεργικό βρογχικό άσθμα.

Πως καταλαβαίνουμε ότι έχουμε αλλεργία

Η διάγνωση των αλλεργικών παθήσεων του αναπνευστικού στηρίζεται στη λήψη πλήρους και λεπτομερέστατου ιστορικού και στη διενέργεια δερματικών δοκιμασιών δια νυγμού (skin prick tests) από τον Αλλεργιολόγο, με εκχυλίσματα που περιέχουν τα υπεύθυνα αλλεργιογόνα και γίνεται στο χώρο του ιατρείου. Οι δερματικές δοκιμασίες δια νυγμού οι οποίες γίνονται με αεροαλλεργιογόνα (αλλά και με τροφικά αλλεργιογόνα στην περίπτωση της τροφικής αλλεργίας), είναι απολύτως ασφαλείς, ανώδυνες, γρήγορες και ακριβείς στη διάγνωση. Διαρκούν 20-30 λεπτά με άμεσα αποτελέσματα, ώστε ο ασθενής να γνωρίζει σε ποια αεροαλλεργιογόνα παρουσιάζει ευαισθησία.

Ο εργαστηριακός έλεγχος περιλαμβάνει μέτρηση ολικής IgE ανοσοσφαιρίνης, αύξηση της οποίας υποδεικνύει αλλεργική προδιάθεση και ειδικές εξετάσεις αίματος (RAST) για την ανίχνευση ειδικών IgE ανοσοσφαιρινών έναντι αλλεργιογόνων. Η διάγνωση στην περίπτωση ύπαρξης άσθματος απαιτεί την διενέργεια σπιρομέτρησης για τον καθορισμό της βαρύτητας μαζί με την μέτρηση εκπνεόμενου ΝΟ (μονοξείδιο του αζώτου) που μπορεί να χρησιμεύσει ως δείκτης βαρύτητας και ανταπόκρισης στη θεραπεία

Η θεραπεία τους

Η αντιμετώπιση των αλλεργικών παθήσεων στηρίζεται στην αποφυγή του υπεύθυνου αλλεργιογόνου και στην αντιμετώπιση με φαρμακευτική θεραπεία η οποία μειώνει ή σταματά τα συμπτώματα.

Η πλήρης απαλλαγή από αυτές επιτυγχάνεται με την ανοσοθεραπεία ή θεραπεία απευαισθητοποίησης (σ.σ.: εμβόλια κατά της αλλεργίας) που διενεργούνται από ειδικό Αλλεργιολόγο. Ο σκοπός της ανοσοθεραπείας, η οποία έχει διάρκεια 3 ως πέντε χρόνια, είναι η πλήρης ύφεση των συμπτωμάτων, χωρίς ανάγκη χρήσης φαρμάκων, γιατί ο ασθενής παύει να είναι αλλεργικός στον παράγοντα που τον ενοχλούσε. Η ανοσοθεραπεία είναι θεραπεία ίασης.

Σε όλες αυτές τις παθήσεις, η γνώση των συνεπειών και η χρήση των κατάλληλων φαρμάκων θα βοηθήσουν και τους αλλεργικούς ασθενείς να μη φοβούνται τον ερχομό της Άνοιξης και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους.

  • ΑΝΟΙΞΗ
  • ΑΛΛΕΡΓΙΕΣ
  • ΒΡΟΓΧΙΚΟ ΑΣΘΜΑ
  • ΑΛΛΕΡΓΙΚΗ ΡΙΝΙΤΙΔΑ
  • ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Μπορεί η μεσημεριανή σιέστα να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό;
Μπορεί η μεσημεριανή σιέστα να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό; 21 Μαρτίου 2025
Παραιτήθηκε ο πρόεδρος του ΕΚΕΑ Παναγιώτης Κατσίβελας - Ο μίνι απολογισμός της πενταετίας του 21 Μαρτίου 2025
Παραιτήθηκε ο πρόεδρος του ΕΚΕΑ Παναγιώτης Κατσίβελας - Ο μίνι απολογισμός της πενταετίας του

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σκλήρυνση κατά πλάκας: Το σώμα μπορεί να προειδοποιεί και 15 χρόνια πριν από τη διάγνωση
Υγεία
23/02/2026 - 12:04

Σκλήρυνση κατά πλάκας: Το σώμα μπορεί να προειδοποιεί και 15 χρόνια πριν από τη διάγνωση

Σε πειραματικό στάδιο super εμβόλιο που θα προστατεύει από ιούς, βακτήρια και αλλεργίες
Υγεία
22/02/2026 - 14:24

Σε πειραματικό στάδιο super εμβόλιο που θα προστατεύει από ιούς, βακτήρια και αλλεργίες

Πιο κοντά σε ρινικό εμβόλιο που υπόσχεται προστασία από Covid, γρίπη και αλλεργίες
Υγεία
20/02/2026 - 10:30

Πιο κοντά σε ρινικό εμβόλιο που υπόσχεται προστασία από Covid, γρίπη και αλλεργίες

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: Συμπτώματα και αντιμετώπιση μια συχνής διαταραχής του γαστρεντερικού
Health Talk
20/02/2026 - 09:34

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: Συμπτώματα και αντιμετώπιση μια συχνής διαταραχής του γαστρεντερικού

Εγκεφαλική ομίχλη: Επτά τρόποι να ...ξεθολώσετε το μυαλό σας
Υγεία
11/02/2026 - 14:00

Εγκεφαλική ομίχλη: Επτά τρόποι να ...ξεθολώσετε το μυαλό σας

Πλήρης οδηγός: Το «big 8» των αλλεργιογόνων τροφίμων - Μπορούν να γίνουν απειλητικές για τη ζωή
Διατροφή
08/02/2026 - 14:33

Πλήρης οδηγός: Το «big 8» των αλλεργιογόνων τροφίμων - Μπορούν να γίνουν απειλητικές για τη ζωή

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Δράση στο Σύνταγμα για τις σπάνιες παθήσεις από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό
Επικαιρότητα
25/02/2026 - 00:04
Υψηλά τα ποσοστά διαδικτυακής εξάρτησης και βίας παιδιών και εφήβων στην Ελλάδα
Επικαιρότητα
24/02/2026 - 21:39
Η ΕΣΑμεΑ ζητεί συνάντηση με Μιχαηλίδου για τη συνέχεια του Προσωπικού Βοηθού
Patient Talk
24/02/2026 - 20:44
Πώς επιδρά ο καρκίνος του μαστού στην ψυχολογία των ασθενών
Health Talk
24/02/2026 - 20:08
Καμπάνια «BehinD»: Πίσω από την ηπατίτιδα Β μπορεί να κρύβεται η D
Pharma News
24/02/2026 - 19:34
Γιατί κάποιοι άνθρωποι δεν μπορούν να ξεπεράσουν ποτέ την απώλεια ενός αγαπημένου τους
Ψυχική Υγεία
24/02/2026 - 19:18
Γεωργιάδης: «Εχουν αποσταλεί 1.758.000 sms για την πρόληψη της νεφρικής δυσλειτουργίας»
Πολιτική Υγείας
24/02/2026 - 18:52
EFPIA-ΣΦΕΕ: 35.000 επιπλέον ασθενείς θα βρουν πρόσβαση σε κλινικές μελέτες εάν επιτευχθούν οι νέοι στόχοι της ΕΕ
Pharma Policy
24/02/2026 - 18:11
Τέσσερις φορείς ενώνουν τις δυνάμεις τους σε ενημερωτική εκστρατεία για τον HPV στην Ελλάδα
Patient Talk
24/02/2026 - 17:43
Η ανθυγιεινή διατροφή στην παιδική ηλικία προκαλεί μακροχρόνιες αλλαγές στον εγκέφαλο
Υγεία
24/02/2026 - 17:06
Γιατί το «ταξίδι» της τεκνοποίησης πρέπει να ξεκινά τον χειμώνα!
Health Talk
24/02/2026 - 16:42
Πόσο ασφαλής λιχουδιά είναι τα φρούτα για τους σκύλους - Τα «ναι» και τα «όχι»
Pet
24/02/2026 - 16:08
Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ «σαλπάρει» για Σαντορίνη - Διήμερο ενημερωτικών δράσεων για τον σακχαρώδη διαβήτη
Patient Talk
24/02/2026 - 15:41
ΠΑΝΣΥΝΟΨΥ: Έντονη ανησυχία για τις μονάδες ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης
Ψυχική Υγεία
24/02/2026 - 15:19
Σχιζοφρένεια και κετογονική δίαιτα: Οι ισχυρισμοί του Κέννεντι και το «ναι μεν αλλά» των ειδικών
Ψυχική Υγεία
24/02/2026 - 15:00
Ένα ποτήρι γάλα μετά την άσκηση προστατεύει τα οστά των ηλικιωμένων
Διατροφή
24/02/2026 - 14:00
Τέσσερα χρόνια πολέμου στην Ουκρανία: Ρεκόρ επιθέσεων σε δομές υγείας το 2025
Πολιτική Υγείας
24/02/2026 - 13:45
Η κλιματική αλλαγή φαίνεται να ευθύνεται για τη μείωση των γεννήσεων αγοριών
Υγεία
24/02/2026 - 13:00
Νέο ενέσιμο φάρμακο κατά της παχυσαρκίας έδειξε απώλεια βάρους 19,7%
Pharma News
24/02/2026 - 12:00
Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης: Κρατούμενος το έσκασε με τους ορούς από τη ΜΕΘ
Επικαιρότητα
24/02/2026 - 11:00
Τι δείχνουν οι συνήθειες σας στην τουαλέτα για την υγεία της καρδιάς σας
Υγεία
24/02/2026 - 10:00
Ψωρίαση: Μπορεί η απώλεια βάρους να θεωρηθεί φάρμακο;
Υγεία
24/02/2026 - 09:00
FDA: Επισπεύδονται οι διαδικασίες νέων γονιδιακών θεραπειών για σπάνια νοσήματα
Πολιτική Υγείας
24/02/2026 - 08:13
Επιστολή ΙΣΑ σε Γεωργιάδη για τον αποκλεισμό γιατρών από την άσκηση ιδιωτικού έργου
Πολιτική Υγείας
23/02/2026 - 15:46
Πρεσβυωπία: Τι αλλάζει στην όραση μετά τα 40 και πώς αντιμετωπίζεται;
Health Talk
23/02/2026 - 15:24
Σκλήρυνση κατά πλάκας: Το σώμα μπορεί να προειδοποιεί και 15 χρόνια πριν από τη διάγνωση
Υγεία
23/02/2026 - 12:04
Σαρακοστή: Μέρες χωρίς κρέας αλλά με πάμπολλες υγιεινές διατροφικές επιλογές
Διατροφή
23/02/2026 - 11:26
Καθαρά Δευτέρα 2026: «Αμόλα καλούμπα» με οδηγίες από τον ΑΔΜΗΕ για ένα ασφαλές πέταγμα χαρταετού
Επικαιρότητα
23/02/2026 - 09:41
Σε πειραματικό στάδιο super εμβόλιο που θα προστατεύει από ιούς, βακτήρια και αλλεργίες
Υγεία
22/02/2026 - 14:24
Γεωργιάδης: Μειωμένη κατά 60% η αναμονή στα ΤΕΠ στην Ελλάδα - Η σύγκριση με τον Καναδά
Πολιτική Υγείας
22/02/2026 - 14:04

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Γεωργιάδης: Μειωμένη κατά 60% η αναμονή στα ΤΕΠ στην Ελλάδα - Η σύγκριση με τον Καναδά
Πολιτική Υγείας
22/02/2026 - 14:04
Σαρακοστή: Μέρες χωρίς κρέας αλλά με πάμπολλες υγιεινές διατροφικές επιλογές
Διατροφή
23/02/2026 - 11:26
Επιστολή ΙΣΑ σε Γεωργιάδη για τον αποκλεισμό γιατρών από την άσκηση ιδιωτικού έργου
Πολιτική Υγείας
23/02/2026 - 15:46
FDA: Επισπεύδονται οι διαδικασίες νέων γονιδιακών θεραπειών για σπάνια νοσήματα
Πολιτική Υγείας
24/02/2026 - 08:13
Νέο ενέσιμο φάρμακο κατά της παχυσαρκίας έδειξε απώλεια βάρους 19,7%
Pharma News
24/02/2026 - 12:00
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo