ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η καραντίνα επέφερε αύξηση των τραυματισμών στα μάτια

Υγεία
Η καραντίνα επέφερε αύξηση των τραυματισμών στα μάτια
Όλο και περισσότεροι άνθρωποι τραυματίζονται τις μέρες της καραντίνας στα μάτια, καθώς οι περιορισμοί στις μετακινήσεις παρέχουν μοναδική ευκαιρία για να γίνουν δουλειές στο σπίτι, την αυλή ή τον κήπο που χρόνιζαν από καιρό.
Παρασκευή, 20/11/2020 - 15:56
Γιώργος Παπαϊωάννου Γιώργος Παπαϊωάννου

Αυτό αναφέρει η Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας (AAO), προσθέτοντας πως πλέον σχεδόν οι μισοί τραυματισμοί των ματιών συμβαίνουν στο σπίτι. Οι δραστηριότητες υψηλού κινδύνου συμπεριλαμβάνουν την καθαριότητα, το μαγείρεμα, τις επισκευές και τις εργασίες στον κήπο.

«Οι τραυματισμοί των ματιών αποτελούν σοβαρό πρόβλημα για τη δημόσια υγεία και κύρια αιτία διαταραχής της όρασης», λέει ο Xειρουργός-Oφθαλμίατρος δρ Αναστάσιος-Ι. Κανελλόπουλος, MD, ιδρυτής και επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Οφθαλμολογίας LaserVision και καθηγητής Οφθαλμολογίας του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης (NYU Medical School). «Τους τελευταίους μήνες, μετά την έναρξη της πανδημίας που έχει προκαλέσει ο νέος κορωνοϊός, βλέπουμε παγκοσμίως ότι αλλάζει το προφίλ αυτών των τραυματισμών. Έτσι, ενώ έως πρότινος οι τραυματισμοί των ματιών εντός σπιτιού ήταν η μειονότητα του ετήσιου αριθμού τους (συνήθως το 30% ή το 40%, ανάλογα με την έρευνα), πλέον οι μισοί τραυματισμοί συμβαίνουν στα σπίτια των ανθρώπων».

Εκτός από τον τόπο του τραυματισμού, αλλάζει επίσης η ηλικία των ασθενών αλλά και η αιτία του τραυματισμού, προσθέτει. «Πρόσφατη μελέτη π.χ. που πραγματοποιήθηκε σε μεγάλο οφθαλμολογικό κέντρο της Ιταλίας, έδειξε ότι μειώνονται οι οφθαλμολογικοί τραυματισμοί σε παιδιά και εφήβους, αλλά αυξάνονται στους ενήλικες, κυρίως στους άνδρες», εξηγεί ο καθηγητής. «Επιπλέον, μειώθηκαν κατακόρυφα οι τραυματισμοί από πτώσεις και ατυχήματα στη διάρκεια του αθλητισμού, αλλά αυξήθηκαν εκείνοι που σχετίζονται με εργασίες στο σπίτι και κατά την ενασχόληση με τα φυτά».

Στις ΗΠΑ, εξάλλου, όπου τηρούνται λεπτομερή μητρώα για κάθε ασθένεια και τραυματισμό, έχουν καταγραφεί χιλιάδες περιστατικά τραυματισμού στα μάτια από χημικά (π.χ. με χλώριο) που χρησιμοποιούνται για καθάρισμα. Πολλοί οφθαλμολογικοί τραυματισμοί οφείλονται επίσης σε βίδες, καρφιά και μικρά εργαλεία που γίνονται επικίνδυνα όπλα στα απαίδευτα χέρια των επίδοξων μαραγκών, βαφέων και ξυλουργών. Στον δε κήπο, αναφέρονται τραυματισμοί των ματιών από κλαδιά, χώμα, πέτρες, ακόμα και από τα αγκάθια των φυτών.

Όλ' αυτά συμβαίνουν κυρίως επειδή οι μη επαγγελματίες σπανίως φορούν ειδικά προστατευτικά γυαλιά, όταν ασχολούνται με εργασίες που μπορεί να υποκρύπτουν κίνδυνο τραυματισμού στα μάτια. Αν, όμως, τα φορούσαν, ο κίνδυνος θα μειωνόταν κατά 90%, σύμφωνα με την ΑΑΟ.

Ποια είναι, όμως, τα πιο επικίνδυνα σημεία εντός και γύρω από το σπίτι μας; Σύμφωνα με τα ιταλικά δεδομένα, το τουλάχιστον 17% των τραυματισμών συμβαίνουν στη διάρκεια οικιακών εργασιών (π.χ. γενική καθαριότητα, μαγειρική), το 16% κατά τις χειρωνακτικές εργασίες (π.χ. επισκευές όπως λείανση, πριόνισμα, χρήση σφυριού, διάτρηση κ.λπ.) και το σχεδόν 11% κατά την φροντίδα των φυτών σε μπαλκόνια, κήπους κ.λπ.

Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν μέτρα που μπορείτε να λάβετε για να αποφύγετε τους τραυματισμούς στα μάτια. Ο κ. Κανελλόπουλος εκτιμά πως, εκτός από την προμήθεια ειδικών προστατευτικών γυαλιών για τα μάτια, μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά και μερικές πρόσθετες συστάσεις.

Στο σπίτι

  1. Πριν χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε καθαριστικό (π.χ. για τον φούρνο, για την κουζίνα, για το μπάνιο), διαβάστε προσεκτικά την ετικέτα. Ακολουθήστε πιστά τις οδηγίες χρήσεως.
  2. Μην αναμιγνύετε ποτέ τα καθαριστικά προϊόντα μεταξύ τους.
  3. Να προσέχετε το πιτσίλισμα του λίπους όταν μαγειρεύετε. Αν τηγανίζετε, να χρησιμοποιείτε ειδικό προστατευτικό πλέγμα για να μην βρεθεί το λάδι ή κομμάτι τροφής (π.χ. από μανιτάρια, καλαμαράκια, πατάτες) στο μάτι σας.
  4. Προσέξτε πως ανοίγετε τα μπουκάλια με αφρώδη οίνο. Δεν είναι καθόλου αστείο να τα ανακινείτε και ύστερα να ανοίγετε απότομα τον φελλό. Να τυλίγετε το στόμιο με μία πετσέτα πριν ξεβιδώσετε το σύρμα, ώστε να συγκρατήσετε τον φελλό. Προσέξτε επίσης ώστε το στόμιο της σαμπάνιας να είναι στραμμένο μακριά από ανθρώπους την ώρα που την ανοίγετε.
  5. Όταν διανοίγετε τρύπες ή καρφώνετε σε σκληρές επιφάνειες (π.χ. τούβλο, τσιμέντο), μην αφήνετε τίποτα να αποσπά την προσοχή σας. Οι βίδες, τα καρφιά ή θραύσματα από την τοιχοποιία μπορεί εύκολα να πεταχτούν στον αέρα και να σας τραυματίσουν. Πάντα φορώντας προστατευτικά γυαλιά .
  6. Να προσέχετε πολύ όταν χρησιμοποιείτε καυτά αντικείμενα (π.χ. ισιωτικές μαλλιών, ψαλίδια για μπούκλες) κοντά στο πρόσωπό σας. Η επαφή με τα μάτια σας μπορεί να προκαλέσει σοβαρό τραυματισμό.
  7. Να ασφαλίζετε τα χαλιά, τα κουρτινόξυλα, τις ψηλές βιβλιοθήκες και τις ιδιαίτερα αιχμηρές γωνίες των επίπλων, ιδίως εάν έχετε μικρά παιδιά ή ηλικιωμένους στο σπίτι.

Στο μπαλκόνι και στον κήπο

  • Αν έχετε φυτά με αιχμηρά φύλλα (π.χ. γιούκα), να αποφεύγετε να σκύβετε πολύ κοντά τους. Το ίδιο και αν έχετε τριανταφυλλιές ή άλλα φυτά με αγκάθια.
  • Αν έχετε γρασίδι, να το καθαρίζετε πρώτα από πέτρες, κλαδιά και άλλα σκληρά αντικείμενα και ύστερα να το κουρεύετε.
  • Να κλαδεύετε τακτικά τα φυτά σας για να μην πετάνε σκληρές γωνίες ή φύλλα
  • Να κλαδεύετε τους φράχτες .
  • Να μην βάζετε φωτιά στα κλαδιά και στα φύλλα όταν έχει αέρα (υπάρχει και κίνδυνος πυρκαγιάς).

Στο γκαράζ και στην αποθήκη

  • Να διατηρείτε τα εργαλεία σας σε καλή κατάσταση. Αν κάποιο χαλάσει, δώστε το στον ειδικό για επιδιόρθωση ή αντικαταστήστε το.
  • Αν κάνετε δουλειές με διαλυτικά ή άλλα χημικά, βεβαιωθείτε πως τα στόμια εκροής «βλέπουν» στην αντίθετη κατεύθυνση από αυτήν όπου βρίσκεστε.
  • Αν κάνετε οποιαδήποτε εργασία που δημιουργεί θραύσματα ή μόρια σκόνης, να φοράτε προστατευτικά γυαλιά.
  • Να μην κάνετε ποτέ καμία εργασία που δημιουργεί σπινθήρες χωρίς να φοράτε ειδικά προστατευτικά γυαλιά.
  • Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν στερεώνετε αντικείμενα ή τον εξοπλισμό σας, ιδίως αν χρησιμοποιείτε ελαστικούς ιμάντες πρόσδεσης. Αν κοπούν ή δεν πιάσουν καλά και τιναχτούν προς το μέρος σας, μπορεί να σας τραυματίσουν.

Να θυμάστε πως όλες οι παραπάνω δραστηριότητες είναι επικίνδυνες και για τα άτομα που βρίσκονται δίπλα σας. Επομένως κι εκείνοι πρέπει να είναι προσεκτικοί. Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό για τα μικρά παιδιά που τους αρέσει να παρακολουθούν ή και να συμμετέχουν ακόμα στις «δουλειές των μεγάλων».

Εάν, τέλος, συμβεί κάποιος οφθαλμικός τραυματισμός, «συμβουλευθείτε αμέσως έναν οφθαλμίατρο. Μην αμελήσετε ή καθυστερήσετε την ιατρική συμβουλή, επειδή φοβάστε να πάτε στο νοσοκομείο, εξαιτίας του κορωνοϊού», συνιστά ο κ. Κανελλόπουλος. «Μερικοί τραυματισμοί φαίνονται αθώοι, αλλά στην πραγματικότητα είναι πολύ σοβαροί και η παραμικρή καθυστέρηση μπορεί να εντείνει το πρόβλημα».

Τελευταία τροποποίηση στις 20/11/2020 - 16:02
  • ΜΑΤΙΑ
  • ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΙ
  • ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Έκκληση για αίμα από το Γ.Ν. Βέροιας
Έκκληση για αίμα από το Γ.Ν. Βέροιας 20 Νοεμβρίου 2020
Έρευνα: Με καλύτερο μάτι βλέπουν οι πολίτες την Ε.Ε. από την αρχή της πανδημίας 20 Νοεμβρίου 2020
Έρευνα: Με καλύτερο μάτι βλέπουν οι πολίτες την Ε.Ε. από την αρχή της πανδημίας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γιατί κινδυνεύουν περισσότερο οι γυναίκες από αθλητικούς τραυματισμούς
Health Talk
17/03/2026 - 13:31

Γιατί κινδυνεύουν περισσότερο οι γυναίκες από αθλητικούς τραυματισμούς

Το τατουάζ μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα στα μάτια ακόμα και δύο χρόνια μετά
Health Talk
28/02/2026 - 09:11

Το τατουάζ μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα στα μάτια ακόμα και δύο χρόνια μετά

Απόκριες και καρναβάλι: Πώς μπορούν να προκαλέσουν ζημιά στα μάτια
Health Talk
16/02/2026 - 17:59

Απόκριες και καρναβάλι: Πώς μπορούν να προκαλέσουν ζημιά στα μάτια

Γιατί δακρύζουν τα μάτια μας στο κρύο και πως θα τα προστατεύσουμε
Health Talk
30/01/2026 - 23:17

Γιατί δακρύζουν τα μάτια μας στο κρύο και πως θα τα προστατεύσουμε

Το νερό και τα μάτια σας! Γιατί η ενυδάτωση είναι καίριας σημασίας για την όραση σας
Υγεία
22/01/2026 - 14:00

Το νερό και τα μάτια σας! Γιατί η ενυδάτωση είναι καίριας σημασίας για την όραση σας

Χειμερινά σπορ: Πώς επιδρά ο κρύος καιρός στους τραυματισμούς;
Health Talk
15/01/2026 - 21:27

Χειμερινά σπορ: Πώς επιδρά ο κρύος καιρός στους τραυματισμούς;

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός εκπαίδευσε 400 πολίτες στις Πρώτες Βοήθειες - Εικόνες και βίντεο
Επικαιρότητα
17/03/2026 - 15:21
Γιατί οι θερμοκρασίες των 27 βαθμών κάνουν καλό στα γόνατα: Οι ζεστές μέρες μειώνουν τον κίνδυνο αρθρίτιδας
Υγεία
17/03/2026 - 15:03
Αγαπηδάκη: «Με το "Προλαμβάνω" εντοπίστηκαν έγκαιρα 200.000 άνθρωποι με ευρήματα καρκίνου ή καρδιαγγειακών νοσημάτων»
Πολιτική Υγείας
17/03/2026 - 14:41
Η κάνναβη δεν αποτελεί αποτελεσματική θεραπεία για τις συνηθισμένες ψυχικές διαταραχές
Υγεία
17/03/2026 - 14:16
TELEIA: UNI-PHARMA και InterMed πιστοποιήθηκαν ως Top Employers 2026 για τέταρτη συνεχή χρονιά
Pharma News
17/03/2026 - 13:53
Γιατί κινδυνεύουν περισσότερο οι γυναίκες από αθλητικούς τραυματισμούς
Health Talk
17/03/2026 - 13:31
Γηριατρική: Η αυξανόμενη ανάγκη για ειδικούς στην υγιή γήρανση στην εποχή της μακροζωίας
Υγεία
17/03/2026 - 13:18
Νέα θεραπευτική επιλογή για την ανεπάρκεια βιταμίνης D από την ELPEN
Pharma News
17/03/2026 - 12:49
Η μειωμένη σωματική άσκηση λόγω υπερθέρμανσης του πλανήτη θα εκτοξεύσει νόσους και θανάτους
Fitness
17/03/2026 - 12:00
Πάρκινσον: Τα συμπτώματα διαφέρουν μεταξύ ανδρών και γυναικών
Υγεία
17/03/2026 - 11:00
Διήμερο κινητοποιήσεων από γιατρούς και νοσηλευτές - Συγκεντρώσεις έξω από το Υπουργείο Υγείας
Πολιτική Υγείας
17/03/2026 - 10:23
Μπλόκο από ομοσπονδιακό δικαστή στην αναδιοργάνωση της εμβολιαστικής πολιτικής με σφραγίδα Τραμπ
Πολιτική Υγείας
17/03/2026 - 10:00
Το άγχος κατά την πρώιμη παιδική ηλικία συνδέεται με πεπτικά προβλήματα μακροπρόθεσμα
Υγεία
17/03/2026 - 08:50
ΙΑΣΩ Θεσσαλίας: Επιτυχημένες ρομποτικές ουρολογικές επεμβάσεις με το σύστημα Da Vinci
Υπηρεσίες Υγείας
17/03/2026 - 07:19
ΕΕΣ και ΠΑΕ Ατρόμητος απέστειλαν ηχηρό μήνυμα κατά του bullying
Ψυχική Υγεία
17/03/2026 - 03:42
Υβριδική ημερίδα «ΦροντίΖΩ Αλλιώς» αφιερωμένη στους περιθάλποντες ατόμων με άνοια
Επικαιρότητα
17/03/2026 - 00:03
ΠΟΥ: Έξι νοσοκομεία του Ιράν έχουν εκκενωθεί - Αντέχει το σύστημα υγείας
Επικαιρότητα
16/03/2026 - 23:17
Εργαζόμενοι στον ΕΟΠΑΕ: «Ακόμα ένα βήμα διάλυσης των κοινοτήτων και της απεξάρτησης»
Ψυχική Υγεία
16/03/2026 - 22:33
ΕΟΔΥ: Ο εμβολιασμός παραμένει κρίσιμος παράγοντας για την αντιμετώπιση της ιλαράς στην Ευρώπη
Υγεία
16/03/2026 - 21:44
Αγγελής: «Έμφαση στην Αξιολόγηση Τεχνολογιών Υγείας και την πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες»
Πολιτική Υγείας
16/03/2026 - 20:42
Ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής: Παράγοντες κινδύνου, συμπτώματα και θεραπεία
Health Talk
16/03/2026 - 20:14
ΕΟΟ: Στις 20 Μαρτίου το 2ο Οδοντιατρικό Forum σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
Health Talk
16/03/2026 - 19:57
Το Ωνάσειο στο επίκεντρο της εκπαίδευσης στην ανοσολογία μεταμοσχεύσεων
Υπηρεσίες Υγείας
16/03/2026 - 19:23
Δράση για την ανδρική αντισύλληψη: Γιγαντιαίο προφυλακτικό στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και βάφλες σε σχήμα πέους
Πολιτική Υγείας
16/03/2026 - 18:42
Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας στο Ελσίνκι για την συνάντηση με την Κοινοπραξία EU4MEDTECH
Patient Talk
16/03/2026 - 18:07
Ανοιχτή δράση του ΕΕΣ για την Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας την Πέμπτη 19 Μαρτίου στο Σύνταγμα
Επικαιρότητα
16/03/2026 - 17:34
Διαδικτυακή εκδήλωση της ΕΠΕ για την Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου και τους ασθενείς με άπνοια
Health Talk
16/03/2026 - 17:13
ΠΟΕΔΗΝ: Κάλεσμα σε πανυγειονομική κινητοποίηση την Πέμπτη 19 Μαρτίου
Επικαιρότητα
16/03/2026 - 16:38
Σκλήρυνση κατά πλάκας: Ερευνητές εντόπισαν διαδικασία κυτταρικού θανάτου που παίζει ρόλο στην καταστροφή των νευρώνων
Υγεία
16/03/2026 - 16:06
Φαρμακευτικός Σύλλογος Λάρισας: Μόλις τέσσερα από τα 288 φαρμακεία έχουν εκτελέσει συνταγές ΦΥΚ
Pharma Policy
16/03/2026 - 15:42

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παράταση του προγράμματος «Προλαμβάνω» ζητούν οι γιατροί
Πολιτική Υγείας
16/03/2026 - 09:39
Η πλούσια σε λιπαρά διατροφή μπορεί να προκαλέσει "εισβολή" εντερικών βακτηρίων στον εγκέφαλο
Διατροφή
16/03/2026 - 14:22
Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου: Σειρά εργαλείων από τη Samsung για την αντιμετώπιση της υπνικής άπνοιας
Υπηρεσίες Υγείας
16/03/2026 - 15:03
Δράση για την ανδρική αντισύλληψη: Γιγαντιαίο προφυλακτικό στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και βάφλες σε σχήμα πέους
Πολιτική Υγείας
16/03/2026 - 18:42
Το Ωνάσειο στο επίκεντρο της εκπαίδευσης στην ανοσολογία μεταμοσχεύσεων
Υπηρεσίες Υγείας
16/03/2026 - 19:23
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo