ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δωρεά ΙΣΝ: Πολύ σύντομα η παράδοση 174 κλινών ΜΕΘ και ΜΑΦ - Ποια νοσοκομεία θα «ανασάνουν»

Υγεία
EUROKINISSI
Σε άμεση εξέλιξη τα έργα για την προσθήκη 174 Νέων Κλινών ΜΕΘ ΚΑΙ ΜΑΦ σε 15 Νοσοκομεία της χώρας μας, με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ.) Οι κλίνες θα παραδίδονται προοδευτικά στα νοσοκομεία της χώρας μας, από τα τέλη Δεκεμβρίου 2020 και αναμένεται να ολοκληρωθούν τον Φεβρουάριο του 2021.
Παρασκευή, 20/11/2020 - 12:54
— Photo: EUROKINISSI
Γιώργος Παπαϊωάννου Γιώργος Παπαϊωάννου

Τις τελευταίες ημέρες, όλο και περισσότεροι άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους εξαιτίας της COVID-19, ανεβάζοντας γεωμετρικά τον συνολικό απολογισμό των ανθρώπινων απωλειών στη χώρα μας. Το δεύτερο κύμα της πανδημίας έχει φέρει αντιμέτωπα τα δημόσια συστήματα υγείας με πρωτοφανείς πιέσεις, εξαντλώντας τις υπάρχουσες υποδομές και το ανθρώπινο δυναμικό με τη σφοδρότητα του. Στη χώρα μας τα νέα κρούσματα έχουν αυξηθεί κατακόρυφα, οδηγώντας, όπως είναι δυστυχώς αναμενόμενο, όλο και περισσότερους συνανθρώπους μας σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Στις πρωτοφανείς συνθήκες που βιώνουμε, με μια πανδημία που ξεπερνά τις δυνατότητες της Πολιτείας, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) δεν θα μπορούσε να μείνει αμέτοχο. Τον Απρίλιο του 2020, ανταποκρινόμενο στις σοβαρές προκλήσεις που έθεσε σε ολόκληρο τον πλανήτη η πανδημία, το ΙΣΝ ανακοίνωσε τη Διεθνή Πρωτοβουλία Δράσης, ύψους $100 εκατομμυρίων για την αντιμετώπιση των συνεπειών της. Μέχρι στιγμής, το ΙΣΝ έχει διαθέσει δωρεές συνολικού ύψους €73.7 εκατομμυρίων. Στην Ελλάδα, έχουν διατεθεί παραπάνω από €32 εκατομμύρια στο πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας.

Αυτές οι δωρεές στοχεύουν στην ενίσχυση των υποδομών υγειονομικής περίθαλψης της χώρας, και στην καταπολέμηση των κοινωνικοοικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα. Στα τέλη του περασμένου Μαΐου, στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας, το ΙΣΝ είχε ανακοινώσει δωρεά για τη δημιουργία συνολικά 174 κλινών ΜΕΘ και Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) σε 15 νοσοκομεία της χώρας μας, από την Αττική μέχρι τη Θεσσαλονίκη, τη Λαμία και την Κρήτη, συνολικού ύψους €16.4 εκατομμυρίων, που περιλαμβάνει και ένα πενταετές, ολοκληρωμένο πρόγραμμα εκπαίδευσης γιατρών και νοσηλευτών στις ΜΕΘ.

Χτίζοντας πάνω στις προοπτικές συνεργασίας μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, το ΙΣΝ προσδοκούσε να ενισχύσει την ετοιμότητα του Εθνικού Συστήματος Υγείας, σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, όπως αυτή που βιώνουμε, συμβάλλοντας στη διάσωση ανθρώπινων ζωών. Οι νέες κλίνες αναμένεται να εξυπηρετούν περισσότερους από 6.500 ασθενείς ετησίως.

Σε πλήρη εξέλιξη η δωρεά

Η δωρεά βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και καταβάλλεται από όλες τις πλευρές έντονη προσπάθεια να αρθούν οι πρωτόγνωρες δυσκολίες που θέτει η πανδημία στα κατασκευαστικά προγράμματα ώστε οι εργασίες διαμόρφωσης των νέων ΜΕΘ να ολοκληρωθούν, από τα τέλη του 2020 μέχρι και τον Φεβρουάριο 2021.

Ήδη μέσα στις γιορτές των Χριστουγέννων, έχουν προγραμματιστεί να παραδοθούν οι χώροι, στα νοσοκομεία ΚΑΤ, Tζάνειο, Αττικόν καθώς και Άγιος Δημήτριος και Γ. Γεννηματάς, στη Θεσσαλονίκη, οι οποίοι αντιστοιχούν σε 53 νέες κλίνες ΜΕΘ και ΜΑΦ.

Μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου 2021 θα έχουν παραδοθεί οι χώροι για άλλες 28 κλίνες σε Ιπποκράτειο Αθήνας, Παίδων Αγία Σοφία, Κοργιαλένειο-Μπενάκειο, Βοστάνειο Λέσβου, Βενιζέλειο στο Ηράκλειο και Άγιος Γεώργιος στα Χανιά.

Στο τέλος Ιανουαρίου 2021 αναμένεται να ολοκληρωθεί και το έργο για τις 7 νέες κλίνες στο Νοσοκομείο Λαμίας. Οι χώροι για τις υπόλοιπες 86 κλίνες θα παραδοθούν, στα τέλη Φεβρουαρίου 2021, στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης, στο Πανεπιστημιακό Ηρακλείου και στον Ευαγγελισμό, στον οποίο θα δημιουργηθούν 33 νέες κλίνες. Ειδικότερα στον Ευαγγελισμό, στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας για την Υγεία, ολοκληρώθηκε, τον Μάιο του 2020, η δωρεά προμήθειας εξοπλισμού συνολικού ύψους €7.7 εκατομμυρίων που αφορούσε, μεταξύ άλλων, στην προμήθεια περισσότερων από 850 κλινών νοσηλείας, εκ των οποίων οι 53 προορίζονται για τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) και Εμφραγμάτων.

Γιατί η διαδικασία έχει πάρει τόσο χρόνο

Την ερχόμενη εβδομάδα, ένα νέο Δελτίο Τύπου από το ΙΣΝ θα κάνει αναλυτική αναφορά στη συγκεκριμένη δωρεά με την οποία αναβαθμίζονται οι υπηρεσίες περισσότερων από 10 τμημάτων του Νοσοκομείου, όπως οι ΜΕΘ, ΜΑΦ και η Μονάδα Εμφραγμάτων, το Τμήμα Επειγόντων, η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού και τα Χειρουργεία. Η διαδικασία ολοκλήρωσης των εργασιών για την παράδοση των ΜΕΘ και των ΜΑΦ, και με δεδομένη την καλή συνεργασία μεταξύ του ΙΣΝ και του Ελληνικού Δημοσίου και την εφαρμογή ταχειών διαδικασιών για την αποφυγή γραφειοκρατικών καθυστερήσεων, παραμένει απαιτητική και χρονοβόρα, διάρκειας περίπου 6 μηνών.

Ενδεικτικά, η διαδικασία περιλαμβάνει μια σειρά από απαραίτητα βήματα, όπως την κύρωση της σχετικής σύμβασης δωρεάς μεταξύ του ΙΣΝ και του Ελληνικού Δημοσίου από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, τη διενέργεια διαγωνισμών για την επιλογή αναδόχων για τα έργα σχεδιασμού και κατασκευής των χώρων που θα στεγάσουν τις νέες ΜΕΘ και ΜΑΦ, καθώς και την υπογραφή συμβάσεων μεταξύ του ΙΣΝ, του Ελληνικού Δημοσίου και της Διοίκησης καθενός από τα 15 νοσοκομεία ξεχωριστά.

Οι υπόλοιπες προσφορές του ΙΣΝ

Επιθυμία όλων είναι να μπορούν τα έργα υπερ-επείγουσας σημασίας, όπως το συγκεκριμένο, να ολοκληρώνονται το ταχύτερο δυνατό, τηρώντας ταυτόχρονα τις διαδικασίες για τη σωστή λειτουργία τους. Η προσπάθειά μας να συμβάλουμε στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης αλλά και των κοινωνικοοικονομικών συνεπειών της, στη χώρα μας, δεν περιορίζεται στην ενίσχυση της δυναμικότητας των νοσοκομείων της χώρας μας. Παράλληλα, υποστηρίζεται η προμήθεια δύο συστημάτων μοριακών εξετάσεων και αντιδραστηρίων, με σκοπό να αυξηθεί σημαντικά η δυνατότητα πραγματοποίησης εξετάσεων για τη διάγνωση κρουσμάτων και τον έλεγχο της διασποράς της πανδημίας.

Στα τέλη Ιουλίου, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας, το ΙΣΝ προσέφερε τιμητική ενίσχυση σε περισσότερους από 4700 γιατρούς, νοσηλευτές και προσωπικό καθαρισμού στα νοσοκομεία αναφοράς COVID-19, σε ένδειξη αναγνώρισης της προσφοράς τους, κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας. Επιπλέον το ΙΣΝ δεδομένης της πολυπλοκότητας της κατάστασης και σε μια προσπάθεια να βοηθήσει, όπως και όσο περισσότερο μπορεί συνολικά, σε διαφορετικά μέτωπα, έχει προχωρήσει στην υποστήριξη προγραμμάτων διασφάλισης σίτισης σε συνεργασία με τη ΜΚΟ Μπορούμε, για την υποστήριξη 10.000 συμπολιτών μας και οικογενειών που έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία, καθώς και την ΚΕΔΕ για την προμήθεια τροφίμων των Κοινωνικών Παντοπωλείων σε όλους τους δήμους ανά την Ελλάδα για τη διασφάλιση άμεσης πρόσβασης σε βασικά επισιτιστικά αγαθά.

Για την ανακούφιση συνανθρώπων μας που έχουν επηρεαστεί ιδιαίτερα από τις επιπτώσεις της πανδημίας, το ΙΣΝ στηρίζει, επίσης, την ενίσχυση, επέκταση και συνέχιση της Τηλεφωνικής Γραμμής Ψυχολογικής Υποστήριξης για τον κορονοϊό «10306», με δωρεά προς το Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ). Επιπρόσθετα, στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας το ΙΣΝ έχει προχωρήσει σε δωρεές με έμφαση στην παροχή έκτακτης βοήθειας και ιατρικής φροντίδας σε πρόσφυγες που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα επείγουσες συνθήκες σε δύο νησιά υποδοχής (Λέσβο και Σάμο) αλλά και στην ενδοχώρα, όπως επίσης και στην προσφορά βοήθειας σε ανθρώπους που ζουν με σοβαρές και χρόνιες ασθένειες και που βρίσκονται αντιμέτωποι με τους επιπλέον κινδύνους που θέτει η πανδημία, καθώς και στην υποστήριξη παιδιών που αντιμετωπίζουν δύσκολες συνθήκες στο σπίτι τους με δωρεές στους Γιατρούς χωρίς Σύνορα, στην Ένωση Ασθενών Ελλάδας, την Πνοή Αγάπης και την Πρωτοβουλία για το Παιδί.

  • ΙΣΝ
  • ΜΕΘ
  • ΜΑΦ
  • ΔΩΡΕΑ
  • ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Κορονοϊός: Τα σημεία της Ελλάδας που μπορείς να κάνεις σήμερα (20/11) rapid test
Κορονοϊός: Τα σημεία της Ελλάδας που μπορείς να κάνεις σήμερα (20/11) rapid test 20 Νοεμβρίου 2020
Έκκληση για αίμα από το Γ.Ν. Βέροιας 20 Νοεμβρίου 2020
Έκκληση για αίμα από το Γ.Ν. Βέροιας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νοσοκομείο Παπαγεωργίου: 50χρονος που κατέληξε στη ΜΕΘ χαρίζει ζωή με τον θάνατό του
Επικαιρότητα
07/01/2026 - 16:24

Νοσοκομείο Παπαγεωργίου: 50χρονος που κατέληξε στη ΜΕΘ χαρίζει ζωή με τον θάνατό του

Ο Δήμος Ασπροπύργου δώρισε 14 ηλεκτροκίνητα κρεβάτια νέας γενιάς στο «Θριάσιο» νοσοκομείο
Επικαιρότητα
23/12/2025 - 20:46

Ο Δήμος Ασπροπύργου δώρισε 14 ηλεκτροκίνητα κρεβάτια νέας γενιάς στο «Θριάσιο» νοσοκομείο

ΣτΕ: Στα νοσοκομεία η ευθύνη για την ασφάλεια των ασθενών ακόμα και με security
Πολιτική Υγείας
11/12/2025 - 18:48

ΣτΕ: Στα νοσοκομεία η ευθύνη για την ασφάλεια των ασθενών ακόμα και με security

Νοσοκομείο Λέρου: Σοβαρές ελλείψεις προσωπικού καταγγέλλει η Ε.Ι.ΘΕ.Λ.
Επικαιρότητα
09/12/2025 - 17:02

Νοσοκομείο Λέρου: Σοβαρές ελλείψεις προσωπικού καταγγέλλει η Ε.Ι.ΘΕ.Λ.

M·A·C Cosmetics: 1,3 εκατ. δολάρια σε οργανισμούς HIV και AIDS για το πρόγραμμα VIVA GLAM
Επικαιρότητα
05/12/2025 - 05:12

M·A·C Cosmetics: 1,3 εκατ. δολάρια σε οργανισμούς HIV και AIDS για το πρόγραμμα VIVA GLAM

Πότε το στόλισμα του χριστουγεννιάτικου δέντρου μπορεί να… μας στείλει στο νοσοκομείο
Υγεία
01/12/2025 - 12:44

Πότε το στόλισμα του χριστουγεννιάτικου δέντρου μπορεί να… μας στείλει στο νοσοκομείο

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Όμιλος Τσέτη: Η InterMed «Innovative Company» στα Diamonds of the Greek Economy
Pharma News
08/01/2026 - 20:44
Υδατάνθρακες στην «πυρά»: Είναι τελικά τόσο επιζήμιοι για την υγεία μας;
Διατροφή
08/01/2026 - 20:19
Το «ταξίδι» μιας ασθενούς με μηνιγγίωμα: Από τη διάγνωση έως την ανάρρωση
Patient Talk
08/01/2026 - 18:58
Άγιος Σάββας: Στα εγκαίνια εννέα ανακαινισμένων χειρουργικών κλινών ο Μητσοτάκης
Πολιτική Υγείας
08/01/2026 - 18:16
Ο ΕΜΑ ενέκρινε νέα δόση 7,2 mg σεμαγλουτίδης για απώλεια βάρους 20,7% κατά μέσο όρο
Pharma Policy
08/01/2026 - 16:48
ΠΦΣ: Περισσότερα από 5.000 φαρμακεία στη δράση πρόληψης κατά της παχυσαρκίας
Pharma Policy
08/01/2026 - 16:26
Τα συντηρητικά των τροφίμων αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνων και διαβήτη τύπου 2
Διατροφή
08/01/2026 - 16:00
Η άσκηση είναι εξίσου καλή με την ψυχοθεραπεία στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης
Ψυχική Υγεία
08/01/2026 - 15:00
Ένεση με νανοπεπτίδια μπορεί να προστατεύσει τον εγκέφαλο μετά από ισχαιμικό επεισόδιο
Υγεία
08/01/2026 - 14:00
Καρκινικοί όγκοι ενός αιώνα μπορεί να αποκαλύψουν γιατί ο καρκίνος του εντέρου είναι πλέον πιο συχνός στους νέους
Υγεία
08/01/2026 - 13:00
Εγκαινιάστηκαν οι ανακαινισμένες χειρουργικές αίθουσες στον «Άγιο Σάββα»
Πολιτική Υγείας
08/01/2026 - 12:11
Δρ. ChatGPT; Η OpenAI λανσάρει έναν ψηφιακό βοηθό υγείας - Τι θα γίνει με τα προσωπικά δεδομένα
Digital Health
08/01/2026 - 12:00
Παραβατικότητα των νέων στην Ελλάδα: Η τιμωρία και τα φόβητρα δεν αποδίδουν - Τι προτείνουν οι ειδικοί
Health Talk
08/01/2026 - 11:00
Φάτε πρωτεΐνη, κόψτε το τηγάνισμα: Οι νέες διατροφικές οδηγίες της κυβέρνησης Τραμπ
Διατροφή
08/01/2026 - 10:00
Όσοι διακόπτουν τις ενέσεις απώλειας βάρους ανακτούν τα κιλά 4 φορές πιο γρήγορα
Υγεία
08/01/2026 - 09:00
Νέες οδηγίες για τον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας
Υγεία
07/01/2026 - 21:06
Να συμπεριληφθούν οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ Προσωπικοί Ιατροί στην εξέταση για την παχυσαρκία
Πολιτική Υγείας
07/01/2026 - 19:58
Θεοχάρης: «Οι δημόσιες αναφορές για την χρήση ουσιών δεν είναι θέμα μαγκιάς, επίδειξης ή influence»
Ψυχική Υγεία
07/01/2026 - 19:03
Ηράκλειο: Παράταση έως και τις 22 Ιανουαρίου στα προληπτικά μέτρα για την ευλογιά των αιγοπροβάτων
Επικαιρότητα
07/01/2026 - 17:51
Μπορεί η ευτυχία να μας προστατεύσει από χρόνιες παθήσεις;
Υγεία
07/01/2026 - 16:58
Νοσοκομείο Παπαγεωργίου: 50χρονος που κατέληξε στη ΜΕΘ χαρίζει ζωή με τον θάνατό του
Επικαιρότητα
07/01/2026 - 16:24
Εργασία και fitness: Κι όμως γίνεται!
Fitness
07/01/2026 - 16:00
Προϊόντα ομορφιάς: Τα 10 συστατικά που μια αισθητικός δεν θα έβαζε ποτέ στο πρόσωπό της
Ομορφιά
07/01/2026 - 15:00
Το μπρόκολο και τα ρόδια μπορεί να επιβραδύνουν την εξέλιξη του καρκίνου του προστάτη
Υγεία
07/01/2026 - 14:00
Θεμιστοκλέους: Δεν χρειάζεται πανικός για τη γρίπη - Το ΕΣΥ είναι προετοιμασμένο
Πολιτική Υγείας
07/01/2026 - 13:25
Γιατί σαμποτάρουμε τον εαυτό μας; Ο ρόλος του φόβου
Ψυχική Υγεία
07/01/2026 - 12:00
Η τεχνητή νοημοσύνη εντοπίζει τον διαβήτη και τον καρκίνο του στομάχου μόνο από το χρώμα της γλώσσας σας
Digital Health
07/01/2026 - 11:00
Πώς ένα ερωτηματολόγιο μπορεί να κρίνει αν οι φετινές αποφάσεις για απώλεια βάρους θα έχουν αποτέλεσμα
Υγεία
07/01/2026 - 10:00
Ρινορραγία: Τι την προκαλεί και πότε πρέπει να πάτε στο γιατρό
Υγεία
07/01/2026 - 09:00
Επίσκεψη Χαρακόπουλου στο ΓΝ Λάρισας - Στο επίκεντρο η ενίσχυση του νοσοκομείου σε έμψυχο δυναμικό
Επικαιρότητα
05/01/2026 - 22:12

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Δρ. ChatGPT; Η OpenAI λανσάρει έναν ψηφιακό βοηθό υγείας - Τι θα γίνει με τα προσωπικά δεδομένα
Digital Health
08/01/2026 - 12:00
Καρκινικοί όγκοι ενός αιώνα μπορεί να αποκαλύψουν γιατί ο καρκίνος του εντέρου είναι πλέον πιο συχνός στους νέους
Υγεία
08/01/2026 - 13:00
Παραβατικότητα των νέων στην Ελλάδα: Η τιμωρία και τα φόβητρα δεν αποδίδουν - Τι προτείνουν οι ειδικοί
Health Talk
08/01/2026 - 11:00
Το μπρόκολο και τα ρόδια μπορεί να επιβραδύνουν την εξέλιξη του καρκίνου του προστάτη
Υγεία
07/01/2026 - 14:00
Γιατί σαμποτάρουμε τον εαυτό μας; Ο ρόλος του φόβου
Ψυχική Υγεία
07/01/2026 - 12:00
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo