ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση: Η νόσος που «πνίγει» την αναπνοή και τα προειδοποιητικά συμπτώματα

Υγεία
Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση: Η νόσος που «πνίγει» την αναπνοή και τα προειδοποιητικά συμπτώματα
Η αναγνώριση των κοινών αυτών συμπτωμάτων, η επίσκεψη στον ειδικό γιατρό και η έγκαιρη διάγνωση της Πνευμονικής Αρτηριακής Υπέρτασης, μιας σοβαρής και επικίνδυνης νόσου βρίσκονται στο επίκεντρο εκστρατείας ενημέρωσης του κοινού.
Παρασκευή, 20/11/2020 - 09:36
Βασιλική Αγγουρίδη Βασιλική Αγγουρίδη

Προσπαθήστε να ανασύρετε από τη μνήμη σας τις στιγμές εκείνες μετά από την κάθοδο μιας βουτιάς στη θάλασσα. Η αναπνοή εξαντλείται την ώρα που οι ακτίνες του ήλιου διακρίνονται πίσω από το θαλάσσιο παραπέτασμα. Μέσα στη σιωπή του βυθού, η άνοδος στην επιφάνεια συχνά μοιάζει με μικρή «λύτρωση». Για τους ασθενείς με Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση (ΠΑΥ) και ιδίως όσους δεν έχουν διαγνωστεί με τη νόσο, αυτή η προσπάθεια για μια αναπνοή είναι καθημερινός αγώνας και η «λύτρωση» δύσκολα έρχεται. Απλές καθημερινές δραστηριότητες για τα άτομα που ζουν με τη νόσο μετατρέπονται σε επίπονες εργασίες, σαν να ανεβαίνουν βουνό ή να πασχίζουν για αναπνοή βγαίνοντας από το βυθό.

Αν συνυπολογίσουμε πως η ΠΑΥ είναι μια προοδευτικά επιδεινούμενη νόσος, που αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, μπορεί να οδηγήσει σε εξάντληση της καρδιάς και καρδιακή ανεπάρκεια, η έγκαιρη διάγνωση της καθίσταται ζωτικής σημασίας.

Η Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση σχετίζεται με δομικές αλλαγές στις πνευμονικές αρτηρίες, τα αγγεία που μεταφέρουν το αίμα από την καρδιά στους πνεύμονες. Οι πνευμονικές αρτηρίες ενός ατόμου που πάσχει από ΠΑΥ συστέλλονται και στενεύουν, μειώνοντας τη ροή του αίματος προς τους πνεύμονες και αυξάνοντας την πίεση στην πνευμονική αρτηρία, με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται η καρδιά και ο ασθενής να νιώθει δύσπνοια και κόπωση.

Η δύσπνοια είναι το κύριο σύμπτωμα της ΠΑΥ. Μπορεί δε, να φθάσει στο σημείο να επηρεάζει την ικανότητα του ατόμου να περπατήσει ακόμη και να μιλήσει. Η κόπωση που ακολουθεί τη δυσκολία στην αναπνοή, ο ίλιγγος αλλά και οι λιποθυμίες είναι επίσης μεταξύ των κοινών συμπτωμάτων της νόσου.

Για όλα τα παραπάνω η αναγνώριση των κοινών αυτών συμπτωμάτων είναι το κλειδί, η ώθηση που θα οδηγήσει στον πνευμονολόγο και στην έγκαιρη διάγνωση της ΠΑΥ πριν αυτή επιδεινωθεί.

Όπως τονίζει και η πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης της Πνευμονικής Υπέρτασης (ΕΕΜΠΥ), Αναστασία Άνθη, «παρά την μεγάλη πρόοδο που έχει σημειωθεί την τελευταία εικοσαετία στη διάγνωση και θεραπεία της πνευμονικής αρτηριακής υπέρτασης, η νόσος παραμένει ανίατη και με υψηλό ποσοστό θνησιμότητας. Με δεδομένη την άτυπη αρχική συμπτωματολογία της νόσου, η έγκαιρη διάγνωση αποτελεί κρίσιμης σημασίας παράμετρο για την πρόγνωση των ασθενών».

Στην πολύτιμη, λοιπόν, αυτή ενημέρωση του κοινού στοχεύει η εκστρατεία «ΜΑΘΕ για την Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση», της Janssen Ελλάδος, υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης της Πνευμονικής Υπέρτασης (ΕΕΜΠΥ) και του Πανελλήνιου Συλλόγου Ασθενών με Πνευμονική Υπέρταση. Άλλωστε, ο Νοέμβριος είναι μήνας Πνευμονικής Αρτηριακής Υπέρτασης.

#ΠΑΥ #ΔΩΣΕΑΝΑΣΑΣΤΗΖΩΗΣΟΥ

Πρόκειται για μια αόρατη νόσο, όπως τη χαρακτηρίζει η πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Ασθενών με Πνευμονική Υπέρταση Ιωάννα Αλυσανδράτου, ξεκαθαρίζοντας πως μαθαίνοντας για τη ζωή των ασθενών στηρίζεται και η ύπαρξη τους.

«Η δημιουργία μιας καμπάνιας ενημέρωσης για την αόρατη νόσο της ΠΑΥ ξεκινά μια δύσκολη στιγμή για την ελληνική κοινωνία εν μέσω της πανδημίας, αλλά ακριβώς αυτό την κάνει ακόμα πιο σημαντική για την αναγνώριση της ασθένειας από όλους τους φορείς της χώρας. Ταυτόχρονα η ευαισθητοποίηση του ελληνικού κοινού και η πρόσκληση σε όλους για ουσιαστική γνώση της ΠΑΥ, ευελπιστούμε να φέρει σε εμάς τους πάσχοντες εξομάλυνση της πολύ σκληρής καθημερινότητάς μας. Με τις πιο εγκάρδιες ευχαριστίες μας προς τους εταίρους αυτής της κοινής προσπάθειας, καλούμε όλους να συμμετάσχουν σε αυτήν, σκορπίζοντας πανελλαδικά το μήνυμα των Ελλήνων ασθενών με πνευμονική υπέρταση: Δώστε ανάσα σε αυτούς που την χρειάζονται, μαθαίνοντας για την ζωή μας στηρίζετε την ύπαρξη μας», ανέφερε αναλυτικά η κα Αλυσανδράτου.

«Η Janssen είναι ένας οργανισμός με υψηλό αίσθημα ευθύνης προς την κοινωνία και φυσικά τους ασθενείς και τους φροντιστές τους. Οι αξίες μας σε συνδυασμό με την επιστημονική μας καινοτομία και το κοινωνικό μας αποτύπωμα, αποτελούν οδηγούς για την ανάπτυξη πρωτοβουλιών που συμβάλλουν ουσιαστικά στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των ασθενών», σχολίασε η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Janssen Ελλάδος, Gisella Dante προσθέτοντας πως «η φετινή ενημερωτική εκστρατεία «Δώσε Ανάσα στη ζωή σου – Μάθε για την Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση» είναι μία ακόμη ενέργεια που έρχεται να ενισχύσει τις προσπάθειες των προηγούμενων ετών».

«Στόχος και μέλημά μας να είμαστε αρωγοί και η ενημέρωση για τη σπάνια αυτή νόσο είναι ένα ακόμη βήμα για την αναγνώριση και την καλύτερη δυνατή αντιμετώπισή της, πάντα προς όφελος των ασθενών και των οικογενειών τους», συμπλήρωσε.

Άλλωστε, η εταιρεία έχει αφιερώσει πολυετή επιστημονική έρευνα γύρω από τα αίτια που προκαλούν την ΠΑΥ αλλά και τους τρόπους με τους οποίους οι ασθενείς μπορούν να ζήσουν μια όσο το δυνατόν πιο καλή και φυσιολογική ζωή. Για αυτό το σκοπό η εταιρεία συνεργάζεται στενά με την επιστημονική κοινότητα καθώς και με συλλόγους ασθενών σε όλο τον κόσμο, ώστε να προάγει την κατανόηση για την ασθένεια αλλά και τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης.

Τελευταία τροποποίηση στις 20/11/2020 - 13:54
  • JANSSEN
  • JANSSEN ΕΛΛΑΔΟΣ
  • ΠΑΥ
  • ΠΝΕΥΜΟΝΙΚΗ ΑΡΤΗΡΙΑΚΗ ΥΠΕΡΤΑΣΗ
  • ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
  • ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
  • ΑΝΑΠΝΟΗ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Βαρύ το πλήγμα της επέλασης του κορονοϊού και στην Ελβετία
Βαρύ το πλήγμα της επέλασης του κορονοϊού και στην Ελβετία 19 Νοεμβρίου 2020
Κορονοϊός: Τα σημεία της Ελλάδας που μπορείς να κάνεις σήμερα (20/11) rapid test 20 Νοεμβρίου 2020
Κορονοϊός: Τα σημεία της Ελλάδας που μπορείς να κάνεις σήμερα (20/11) rapid test

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ρήξη μηνίσκου: Ποια συμπτώματα δεν πρέπει να αγνοούμε
Health Talk
01/07/2026 - 16:54

Ρήξη μηνίσκου: Ποια συμπτώματα δεν πρέπει να αγνοούμε

Καρκίνος παχέος εντέρου και ορθού: Παράγοντες κινδύνου, συμπτώματα και ο ρόλος της πρόληψης
Health Talk
25/06/2026 - 20:53

Καρκίνος παχέος εντέρου και ορθού: Παράγοντες κινδύνου, συμπτώματα και ο ρόλος της πρόληψης

Εμμηνόπαυση: Οδηγός "επιβίωσης" το καλοκαίρι
Υγεία
19/06/2026 - 15:00

Εμμηνόπαυση: Οδηγός "επιβίωσης" το καλοκαίρι

Αεροφοβία: Οι πιο αποτελεσματικοί τρόποι να την διαχειριστείτε και να την ξεπεράσετε
Ψυχική Υγεία
08/06/2026 - 14:41

Αεροφοβία: Οι πιο αποτελεσματικοί τρόποι να την διαχειριστείτε και να την ξεπεράσετε

Κι όμως η αλλεργία στην άσκηση είναι πραγματική πάθηση και με σοβαρά συμπτώματα
Fitness
08/06/2026 - 10:36

Κι όμως η αλλεργία στην άσκηση είναι πραγματική πάθηση και με σοβαρά συμπτώματα

Πρόπτωση πυελικών οργάνων: Συμπτώματα και αντιμετώπιση του προβλήματος στις γυναίκες
Health Talk
03/06/2026 - 15:51

Πρόπτωση πυελικών οργάνων: Συμπτώματα και αντιμετώπιση του προβλήματος στις γυναίκες

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τι είναι το «food noise» και πότε πρέπει να μας ανησυχεί - Πέντε απλές συμβουλές για τη διαχείρισή του
Διατροφή
02/07/2026 - 22:02
Έμπολα: Ασθενείς εντάσσονται σε διεθνή κλινική δοκιμή για την πρώτη θεραπεία από τον ιό Bundibugyo
Υγεία
02/07/2026 - 21:13
Η Γαλλία προσανατολίζεται στην απαγόρευση της πώλησης τσιγάρων σε όσους γεννήθηκαν μετά το 2009
Πολιτική Υγείας
02/07/2026 - 20:41
Καρκίνος του μαστού: Νέα δεδομένα για την απόλυτα εξατομικευμένη θεραπεία
Health Talk
02/07/2026 - 20:17
Στη Μονάδα εγκαυμάτων του «Παπανικολάου» νοσηλεύεται η Αφροδίτη Νέστορα - Αναπνέει χωρίς υποστήριξη
Επικαιρότητα
02/07/2026 - 19:42
Λήξη συναγερμού για τον χανταϊό από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας
Υγεία
02/07/2026 - 19:08
Γιόγκα με... συνταγή γιατρού και εμπόδια στην πρόσβαση - Το παράδειγμα της Βρετανίας
Fitness
02/07/2026 - 18:13
Το Ωνάσειο δημιουργεί την πρώτη κινητή μονάδα ECMO στην Ελλάδα
Υπηρεσίες Υγείας
02/07/2026 - 17:24
«Αγλαΐα Κυριακού»: Σε στάση εργασίας την Παρασκευή 3 Ιουλίου οι εργαζόμενοι για τη φιλοξενία παιδιών με εισαγγελική εντολή
Πολιτική Υγείας
02/07/2026 - 17:07
Ο θάνατος 53χρονης δίνει δώρα ζωής σε ασθενείς που περιμένουν για μεταμόσχευση
Υγεία
02/07/2026 - 16:21
Τα συμπληρώματα σιδήρου για βρέφη συνδέονται με λιγότερα προβλήματα συμπεριφοράς στην ηλικία των τριών ετών
Υγεία
02/07/2026 - 16:02
Θεμιστοκλέους: «Δολοφονία χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις το θλιβερό περιστατικό στη Θεσσαλονίκη»
Πολιτική Υγείας
02/07/2026 - 15:38
Γιατί το «καλό» μας χέρι είναι... καλύτερο; Νέα μελέτη ανατρέπει όσα γνωρίζαμε
Υγεία
02/07/2026 - 15:00
Hot dog: Οι κίνδυνοι για την υγεία, τι περιέχουν και πόσο συχνά μπορούν να καταναλώνονται
Διατροφή
02/07/2026 - 14:00
Εμμηνόπαυση: Όταν οι ωοθήκες αναλαμβάνουν ρόλο... ανοσοποιητικού!
Υγεία
02/07/2026 - 13:00
Γλοιοβλάστωμα: Νέα ανοσοθεραπεία CAR-T εξαλείφει όγκους σε προκλινική μελέτη
Υγεία
02/07/2026 - 12:00
«Γέφυρα ζωής» από το Ρέθυμνο στο Παίδων «Αγία Σοφία» – Επιτυχής η επέμβαση στο 6χρονο παιδί
Πολιτική Υγείας
02/07/2026 - 11:50
Νέα ιατρική διευθύντρια της Pfizer Hellas η Χριστίνα Μιχαηλίδη
Pharma News
02/07/2026 - 11:00
Υψηλές δόσεις ενδοφλέβιας βιταμίνης C μειώνουν τον κίνδυνο θανάτου και σήψης σε ασθενείς με τραύματα
Υγεία
02/07/2026 - 11:00
ΠΟΕΔΗΝ: Κινητοποίηση για την ένταξη όλων των επαγγελματιών υγείας στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα
Πολιτική Υγείας
02/07/2026 - 09:58
Αντικαρκινικό φάρμακο φαίνεται να αποκαθιστά τη γονιμότητα σε γυναίκες με πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια
Υγεία
02/07/2026 - 09:00
Στελέχωση, υποδομές και λειτουργία των Κέντρων Υγείας στο επίκεντρο συνάντησης εργαζομένων με τη διοίκηση της 1ης ΥΠΕ
Πολιτική Υγείας
02/07/2026 - 07:29
Οι τελευταίες εξελίξεις στη Νανοϊατρική στο 23ο NANOTEXNOLOGY, 4 με11 Ιουλίου στη Θεσσαλονίκη
Digital Health
02/07/2026 - 03:47
Ο πρόεδρος του ΕΕΣ συμμετείχε σε στρογγυλή τράπεζα για τις ανθεκτικές κοινότητες στην Κύπρο
Επικαιρότητα
02/07/2026 - 00:06
MyPBCVoice: Webinar για την πρωτοπαθή χολική χολαγγειΐτιδα και τα εμπόδια πρόσβασης στη φροντίδα υγείας
Health Talk
01/07/2026 - 23:29
Σουδάν: Νέα επιδημία χολέρας, με τουλάχιστον 120 νεκρούς το τελευταίο δίμηνο
Υγεία
01/07/2026 - 22:12
Οικονόμου: «Περισσότεροι από 40.000 ασθενείς σε αβεβαιότητα με τη διακοπή της χορήγησης φαρμάκων κατά της παχυσαρκίας»
Πολιτική Υγείας
01/07/2026 - 21:21
Θεσσαλονίκη: Πέθανε στο Ιπποκράτειο η μητέρα της Αφροδίτης Νέστορα
Επικαιρότητα
01/07/2026 - 20:44
Οι ψηφιακές επιλογές που διαμορφώνουν την υγεία και το μέλλον των παιδιών μας
Πολιτική Υγείας
01/07/2026 - 20:12
ΠΣΟΟ: Σήμα κινδύνου για την όραση από τη χρήση γυαλιών ηλίου από μη οπτικά καταστήματα
Υγεία
01/07/2026 - 19:16

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μητσοτάκης: «Οι πολίτες να εμπιστεύονται τα Κέντρα Υγείας – Παραδίδουμε ένα καλύτερο ΕΣΥ»
Πολιτική Υγείας
30/06/2026 - 08:19
Θεμιστοκλέους: «Εξετάζουμε νέες παρεμβάσεις για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή»
Πολιτική Υγείας
30/06/2026 - 14:36
Αγαπηδάκη: «Οι δικαιούχοι του "Προλαμβάνω" για την παχυσαρκία θα λάβουν έως και οκτώ δόσεις φαρμάκων»
Πολιτική Υγείας
30/06/2026 - 16:27
ΙΣΑ: Να διορθωθεί άμεσα η εσφαλμένη επιβολή clawback στις ιατρικές επισκέψεις
Πολιτική Υγείας
30/06/2026 - 16:46
Servier Hellas: Σχεδόν 50 χρόνια επένδυσης στη θεραπευτική καινοτομία και τη φροντίδα των ασθενών
Pharma News
30/06/2026 - 18:04
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo