ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

47o Ευρωπαϊκό Συνέδριο Κυστικής Ίνωσης: Αισιόδοξα νέα για τους ασθενείς με σπάνιες μεταλλάξεις

Υγεία
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΥΣΤΙΚΗΣ ΙΝΩΣΗΣ
Αισιόδοξα είναι τα αποτελέσματα των μελετών για την επίδραση του επαναστατικού τριπλού συνδυασμού φαρμάκων σε ασθενείς με Κυστική Ίνωση με σπάνιες γονιδιακές μεταλλάξεις.
Πέμπτη, 13/06/2024 - 17:14
— Photo: ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΥΣΤΙΚΗΣ ΙΝΩΣΗΣ
News4Health Team News4Health Team

Οι ασθενείς που συμμετείχαν στη μελέτη παρουσίασαν βελτίωση της αναπνευστικής λειτουργίας τους, αλλά και μείωση των πνευμονικών παροξύνσεων. Τα θετικά δεδομένα παρουσιάστηκαν στο 47ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Κυστικής Ίνωσης, που πραγματοποιήθηκε στη Γλασκώβη, στις 5-8 Ιουνίου 2024 με πάνω από 2.100 συμμετέχοντες από 63 χώρες.

Οφέλη για ασθενείς με σπάνιες μεταλλάξεις

Αναλυτικά στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο η Vertex Pharmaceuticals παρουσίασε δεδομένα από μια τυχαιοποιημένη, διπλή-τυφλή μελέτη Φάσης 3. Τα δεδομένα απέδειξαν ότι ασθενείς με Κυστική Ίνωση με σπάνιες γονιδιακές μεταλλάξεις, χωρίς τη μετάλλαξη F508del η οποία ανταποκρίνεται στην θεραπεία τριπλού συνδυασμού φαρμάκων elexacaftor/tezacaftor/ivacaftor & ivacaftor (γνωστό ως Kaftrio στην Ευρώπη και Trikafta στην Αμερική), επωφελούνται από τη λήψη του εν λόγω φαρμάκου. Συγκεκριμένα με βάση τη μελέτη, βελτιώθηκε η αναπνευστική λειτουργία των ασθενών κατά 9,2% και η λειτουργία της ελαττωματικής CFTR πρωτεΐνης (όπως μετρήθηκε με τη συγκέντρωση χλωριούχου ιδρώτα κατά 28,3 mmol/L).
Ταυτόχρονα μειώθηκαν οι πνευμονικές παροξύνσεις κατά 72% ετησίως. Επίσης δεν παρατηρήθηκαν νεότερα θέματα ασφάλειας του φαρμάκου.
Θετικές και οι νεότερες εξελίξεις από το πρόγραμμα HIT- CF. Μια πρωτοβουλία του CF Europe και του ECFS για την ανάπτυξη εξατομικευμένων θεραπειών, που απευθύνονται σε ασθενείς με Κυστική Ίνωση με σπάνιες γονιδιακές μεταλλάξεις. Ευχάριστο ήταν το γεγονός ότι ανακοινώθηκε η έναρξη της λήψης θεραπείας από την πρώτη συμμετέχουσα ασθενή με Κ.Ι. στην κλινική δοκιμή CHOICES του προγράμματος HIT-CF.

SYNEDRIO 5

Τα μακροχρόνια οφέλη θεραπείας τριπλού συνδυασμού

Η Vertex παρουσίασε και τα αποτελέσματα της ενδιάμεσης ανάλυσης (IA) μιας μελέτης βασισμένης σε μητρώο δεδομένων από τον πραγματικό κόσμο (real-world data). Τα δεδομένα συλλέχθηκαν από επιλέξιμους ασθενείς με Κυστική Ίνωση με τουλάχιστον μία μετάλλαξη DF508, οι οποίοι έλαβαν την καινοτόμα θεραπεία κατά τα έτη 2019-2020 στις ΗΠΑ και κατά τα έτη 2020-2021 στη Γερμανία. Στη μελέτη συμπεριλήφθηκαν περισσότεροι από 16.000 ασθενείς με Κυστική Ίνωση από το Αμερικανικό Μητρώο Ασθενών με Κ.Ι. (CFFPR) και περίπου 3.000 ασθενείς από το Γερμανικό Μητρώο Ασθενών με Κ.Ι. Τα αποτελέσματα της ανάλυσης έδειξαν μείωση του ετήσιου ποσοστού των πνευμονικών παροξύνσεων στους ασθενείς κατά 76% στις ΗΠΑ και κατά 70% στη Γερμανία, σε σύγκριση με το έτος πριν από την έναρξη της θεραπείας. Ταυτόχρονα σημειώθηκε χαμηλότερο ποσοστό θανάτων κατά 62% στις ΗΠΑ και κατά 84% στη Γερμανία. Επίσης παρατηρήθηκε χαμηλότερο ποσοστό μεταμόσχευσης πνευμόνων κατά 86% στις ΗΠΑ και κατά 96% στη Γερμανία, σε σύγκριση με τα δεδομένα των Μητρώων ασθενών σε ΗΠΑ και Γερμανία το 2019. Δεν εντοπίστηκαν νέα θέματα ασφάλειας του φαρμάκου. Αυτή η συνεχιζόμενη πενταετής μελέτη μετά την έγκριση της επαναστατικής θεραπείας είναι η μεγαλύτερη στον πραγματικό κόσμο μελέτη ασθενών με Κυστική Ίνωση που έχουν υποβληθεί στη θεραπεία με τον τριπλό συνδυασμό φαρμάκων μέχρι σήμερα.

SYNEDRIO 2 SPINOY

Όπως ανέφερε η Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Κυστικής Ίνωσης & Μέλος ΔΣ του Eurordis- Rare Diseases Europe, Άννα Σπίνου, «το νέο πρόσωπο της Κυστικής Ίνωσης χαρακτηρίζεται από περισσότερη αισιοδοξία για το μέλλον και μια καλύτερη ποιότητα ζωής για τους ασθενείς και τις οικογένειες τους. Πλέον, και οι ασθενείς μας με σπάνιες μεταλλάξεις αποκτούν σταδιακά πρόσβαση στη σωτήρια θεραπεία. Αυτή η εξέλιξη αντιπροσωπεύει ένα τεράστιο βήμα προόδου στην Κυστική Ίνωση, δίνοντας ελπίδα σε περισσότερους ασθενείς μας, οι οποίοι μέχρι πρότινος δεν είχαν θεραπευτική επιλογή. Στόχος όλων μας είναι να εξασφαλίσουμε ότι κάθε ασθενής με Κυστική Ίνωση, αλλά και οποιαδήποτε σπάνια πάθηση, σε κάθε γωνιά του κόσμου θα έχει τη δυνατότητα να ζήσει μια καλύτερη και υγιέστερη ζωή. Σε αυτό πλαίσιο συνεχίζουμε τις συλλογικές μας προσπάθειες σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο».

Άλλα θέματα

Επιπρόσθετα στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο πραγματοποιήθηκαν παρουσιάσεις σχετικά με τα επικαιροποιημένα δεδομένα, όσον αφορά τη διατροφή των ασθενών με Κυστική Ίνωση, την αναπνευστική φυσικοθεραπεία και το πρόγραμμα άσκησης. Επίσης συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις που αφορούν νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις, γενετικές θεραπείες, αντιμετώπιση αναπνευστικών λοιμώξεων, μικροβιολογία, ανθεκτικότητα βακτηρίων στην Κ.Ι. και μεταμοσχεύσεις πνευμόνων. Παρουσιάστηκαν στρατηγικές για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και της ψυχικής υγείας των ασθενών, της διάγνωσης, θεραπείας και φροντίδας των ασθενών. Επίσης τονίστηκε και η αξία των Μητρώων ασθενών, του νεογνικού προληπτικού ελέγχου και η αντιμετώπιση των επιπλοκών στο γαστρεντερικό σύστημα και το ήπαρ.

Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στις νέες προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι ενήλικες ασθενείς με Κυστική Ίνωση με την αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης τους, όπως επιπλοκές στον διαβήτη (CFRD), κίνδυνος εμφάνισης καρδιακών παθήσεων, καρκίνου παχέος εντέρου, τεκνοποίηση και εγκυμοσύνη, κλπ. Έμφαση δόθηκε επίσης και στην ανάγκη ανάπτυξης μοντέλου ψυχοκοινωνικής υποστήριξης των ασθενών των οικογενειών τους, επισημαίνοντας την σημασία ύπαρξης καλής ψυχικής υγείας.

SYNEDRIO 4

Στα πλαίσια του Συνεδρίου οι εκπρόσωποι του Πανελλήνιου Συλλόγου Κυστικής Ίνωσης συμμετείχαν στη συνάντηση της εταιρείας Vertex με ευρωπαϊκούς συλλόγους ασθενών για ενημέρωση σχετικά με την πορεία των καινοτόμων θεραπειών και τους νέους στόχους για το μέλλον. Ταυτόχρονα συμμετείχαν στις συνεδρίες της ετήσιας συνάντησης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Κ.Ι. CF Europe. Συνομίλησαν με τους εκπροσώπους ασθενών των ευρωπαϊκών χωρών και αντάλλαξαν εμπειρίες, απόψεις και καλές πρακτικές, ενισχύοντας τις σχέσεις συνεργασίας της Ελλάδας με τις ευρωπαϊκές χώρες, παρουσιάζοντας ταυτόχρονα τις δράσεις και τα προγράμματα του Συλλόγου. Στην ετήσια συνάντηση του CF Europe πραγματοποιήθηκαν ενδιαφέρουσες συνεδρίες, ενώ ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στο πρόγραμμα CF Twinning Expansion Project για τη διασύνδεση και την ανταλλαγή γνώσεων μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών. Επίσης πραγματοποιήθηκαν εκλογές ανάδειξης νέων μελών ΔΣ, ενώ ανακοινώθηκε και η απονομή του ετήσιου βραβείου Patient Advocate 2024 στον Janno Puusepp από την Εσθονία.

SYNEDRIO 3 GIANNAKH

Η Γενική Γραμματέας του Πανελλήνιου Συλλόγου Κυστικής Ίνωσης, Κωνσταντίνα Γιαννάκη, ανέφερε ότι «η συμμετοχή του Συλλόγου μας στις εργασίες του φετινού Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Κυστικής Ίνωσης στη Γλασκώβη επιβεβαίωσε για ακόμη μία φορά ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ καλή θέση σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες όσον αφορά την πρόσβαση των ασθενών μας σε θεραπείες και εξειδικευμένη ιατρική φροντίδα. Οι παρουσιάσεις και οι συζητήσεις που είχαμε με εκπροσώπους από άλλες χώρες ανέδειξαν ότι οι προσπάθειες του Πανελλήνιου Συλλόγου Κυστικής Ίνωσης, σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, την επιστημονική κοινότητα και άλλους φορείς, έχουν οδηγήσει σε σημαντικές βελτιώσεις για τους ασθενείς μας στην Ελλάδα. Η πρόσβαση στις πλέον σύγχρονες και αποτελεσματικές καινοτόμες θεραπείες, η πρόσβαση σε κοινωνικο-οικονομικές παροχές, η ύπαρξη εξειδικευμένων και καταρτισμένων ιατρών και επαγγελματιών υγείας είναι μερικοί από τους τομείς στους οποίους η Ελλάδα διακρίνεται. Αν και αναγνωρίζουμε ότι υπάρχει πάντα περιθώριο για βελτίωση, είμαστε περήφανοι για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί και συνεχίζουμε τον αγώνα μας για ακόμη καλύτερες συνθήκες υγειονομικής περίθαλψης».

  • ΣΥΝΕΔΡΙΟ
  • ΚΥΣΤΙΚΗ ΙΝΩΣΗ
  • ΑΣΘΕΝΕΙΣ
  • ΜΕΤΑΛΛΑΞΕΙΣ
  • ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΥΣΤΙΚΗΣ ΙΝΩΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Κάνει θραύση ο διαβήτης τύπου 1 στους άνω των 65
Κάνει θραύση ο διαβήτης τύπου 1 στους άνω των 65 13 Ιουνίου 2024
Οκτώ θάνατοι από κορονοϊό και δέκα διασωληνωμένοι - Νέα αύξηση του ιϊκού φορτίου 13 Ιουνίου 2024
Οκτώ θάνατοι από κορονοϊό και δέκα διασωληνωμένοι - Νέα αύξηση του ιϊκού φορτίου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

6ο Διεθνές Συνέδριο για τις Σπάνιες Παθήσεις: Ευκαιρίες και αδυναμίες στην ισότιμη πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες!
Patient Talk
14/04/2026 - 21:58

6ο Διεθνές Συνέδριο για τις Σπάνιες Παθήσεις: Ευκαιρίες και αδυναμίες στην ισότιμη πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες!

Πως η θεραπευτική φωτογραφία γίνεται σύμμαχος των ασθενών με καρκίνο
Patient Talk
03/04/2026 - 22:04

Πως η θεραπευτική φωτογραφία γίνεται σύμμαχος των ασθενών με καρκίνο

Cardio Athena 2026: Ξεχωριστή διάσταση του φετινού συνεδρίου το πρόγραμμα «Προλαμβάνω»
Health Talk
04/04/2026 - 07:26

Cardio Athena 2026: Ξεχωριστή διάσταση του φετινού συνεδρίου το πρόγραμμα «Προλαμβάνω»

Διαμαρτυρία του ΙΣΘ για την απαγόρευση παρακολούθησης ασθενών από προσωπικούς ιατρούς μετά τη λήξη ή τη λύση σύμβασης
Πολιτική Υγείας
03/04/2026 - 00:06

Διαμαρτυρία του ΙΣΘ για την απαγόρευση παρακολούθησης ασθενών από προσωπικούς ιατρούς μετά τη λήξη ή τη λύση σύμβασης

Ερρίκος Ντυνάν: «Γέφυρα ζωής» με δωρεά οργάνων σε πέντε ασθενείς
Υπηρεσίες Υγείας
02/04/2026 - 15:38

Ερρίκος Ντυνάν: «Γέφυρα ζωής» με δωρεά οργάνων σε πέντε ασθενείς

Θεμιστοκλέους: «Εργαλείο διοίκησης και βελτίωσης των νοσοκομείων η αξιολόγηση από τους ασθενείς»
Πολιτική Υγείας
02/04/2026 - 14:47

Θεμιστοκλέους: «Εργαλείο διοίκησης και βελτίωσης των νοσοκομείων η αξιολόγηση από τους ασθενείς»

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Πειραματικό φάρμακο επιτυγχάνει σταθερή αύξηση τριχοφυΐας σε άνδρες με κοινή μορφή φαλάκρας
Pharma News
15/04/2026 - 15:00
9 διατροφικές συνήθειες για την υγεία της καρδιάς και τη μακροζωία
Διατροφή
15/04/2026 - 14:00
Μυλωνάκης: Υποβλήθηκε σε επέμβαση για την αντιμετώπιση της ρήξης του ανευρύσματος
Επικαιρότητα
15/04/2026 - 14:00
Αλλαγή ηγεσίας στη Pfizer Hellas- Νέος πρόεδρος ο Βασίλης Τζινιέρης
Pharma News
15/04/2026 - 13:01
Σφοδρή σύγκρουση Γεωργιάδη – Βαρνάβα για τον ΠΙΣ: Καταγγελίες για «ρουσφέτια» και παρέμβαση στις εκλογές
Πολιτική Υγείας
15/04/2026 - 12:55
Οι καθημερινές συνήθειες που βλάπτουν την υγεία των αρθρώσεών σας
Υγεία
15/04/2026 - 12:00
Γιατί η σειρά γέννησης μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αυτισμού ή ημικρανίας
Υγεία
15/04/2026 - 11:00
Οι σημάνσεις θερμίδων στα μενού πιο βοηθητικές σε ανθρώπους με υπερφαγία
Διατροφή
15/04/2026 - 10:00
Πώς επιδρά τελικά η μοναξιά στον εγκέφαλο των ηλικιωμένων; Ανατροπή από νέα δεδομένα
Υγεία
15/04/2026 - 09:00
6ο Διεθνές Συνέδριο για τις Σπάνιες Παθήσεις: Ευκαιρίες και αδυναμίες στην ισότιμη πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες!
Patient Talk
14/04/2026 - 21:58
Τι προσφέρουν οι φαρμακευτικές και οι εναλλακτικές θεραπείες για την παχυσαρκία
Health Talk
14/04/2026 - 21:21
Έφτασαν στο Ιράν τα πρώτα φορτία με την έκτακτη ανθρωπιστική βοήθεια του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού
Επικαιρότητα
14/04/2026 - 20:24
Πως ο τρόπος που περπατάμε μπορεί να αποκαλύψει αν έχουμε άγχος ή κατάθλιψη
Ψυχική Υγεία
14/04/2026 - 19:51
Άρθρο Πατούλη: Προτάσεις με στοχευμένες πολιτικές για τον επαναπατρισμό των νέων ιατρών
Πολιτική Υγείας
14/04/2026 - 19:09
Υπερκύφωση: Πώς μπορούμε να την αποφύγουμε καθώς μεγαλώνουμε
Υγεία
14/04/2026 - 18:33
Οι Αθηναίοι περνούν σχεδόν έξι μέρες τον χρόνο στα μποτιλιαρίσματα
Επικαιρότητα
14/04/2026 - 17:38
«Όχι» στην ενσωμάτωση του EU4Health σε ένα ευρύτερο Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανταγωνιστικότητας
Patient Talk
14/04/2026 - 16:53
Άμεση έκδοση αποτελεσμάτων από τα κτηνιατρικά εργαστήρια του ΥΠΑΑΤ ζήτησε ο Λαζαρίδης
Επικαιρότητα
14/04/2026 - 16:18
Χειρουργική επινεφριδίου: Νέα ελάχιστα επεμβατική τεχνική αλλάζει τα δεδομένα
Health Talk
14/04/2026 - 16:01
Εκλογές στον ΠΙΣ: Νέα παρέμβαση Γεωργιάδη για τον αποκλεισμό του ΙΣΑ και άλλων Ιατρικών Συλλόγων
Πολιτική Υγείας
14/04/2026 - 15:41
Γάτες: Γιατί σταματούν ξαφνικά να τρώνε μια αγαπημένη τους τροφή
Pet
14/04/2026 - 15:00
Η Novo Nordisk ξεκινάει συνεργασία με την OpenAI για επιτάχυνση της ανάπτυξης νέων φαρμάκων
Pharma News
14/04/2026 - 14:00
Καρκίνος στο πάγκρεας: Νέο φάρμακο υπόσχεται διπλάσιο χρόνο επιβίωσης σε ασθενείς τελικού σταδίου
Pharma News
14/04/2026 - 13:00
Εμβόλιο να το πιεις στο ποτήρι; Αμερικανός ιολόγος λέει ότι μπύρα μπορεί να θωρακίσει το ανοσοποιητικό
Υγεία
14/04/2026 - 12:00
Γυναίκα με τρία θανατηφόρα αυτοάνοσα σημείωσε εντυπωσιακή βελτίωση μετά από κυτταρική θεραπεία
Υγεία
14/04/2026 - 11:00
Σύσταση Ταμείου Καινοτομίας Φαρμάκου: Σε εξέλιξη η δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση για το σχέδιο νόμου
Πολιτική Υγείας
14/04/2026 - 10:32
"Επιδημία" καισαρικών στην Ελλάδα: Πρωτιά στην ΕΕ με 62,2% επί των γεννήσεων
Υγεία
14/04/2026 - 10:00
Στοματική υγιεινή: Γιατί ο καθαρισμός της γλώσσας είναι εξίσου σημαντικός με το βούρτσισμα των δοντιών
Υγεία
14/04/2026 - 09:02
Φάρμακο για σπάνια νόσο φαίνεται να προσφέρει παράταση ζωής σε ασθενείς με επιθετικό καρκίνο των ωοθηκών
Υγεία
14/04/2026 - 08:00
Kαούρα και δυσπεψία: Τι πραγματικά βοηθά
Health Talk
12/04/2026 - 08:14

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σύσταση Ταμείου Καινοτομίας Φαρμάκου: Σε εξέλιξη η δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση για το σχέδιο νόμου
Πολιτική Υγείας
14/04/2026 - 10:32
Καρκίνος στο πάγκρεας: Νέο φάρμακο υπόσχεται διπλάσιο χρόνο επιβίωσης σε ασθενείς τελικού σταδίου
Pharma News
14/04/2026 - 13:00
Εκλογές στον ΠΙΣ: Νέα παρέμβαση Γεωργιάδη για τον αποκλεισμό του ΙΣΑ και άλλων Ιατρικών Συλλόγων
Πολιτική Υγείας
14/04/2026 - 15:41
Η Novo Nordisk ξεκινάει συνεργασία με την OpenAI για επιτάχυνση της ανάπτυξης νέων φαρμάκων
Pharma News
14/04/2026 - 14:00
Άρθρο Πατούλη: Προτάσεις με στοχευμένες πολιτικές για τον επαναπατρισμό των νέων ιατρών
Πολιτική Υγείας
14/04/2026 - 19:09
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo