ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

47o Ευρωπαϊκό Συνέδριο Κυστικής Ίνωσης: Αισιόδοξα νέα για τους ασθενείς με σπάνιες μεταλλάξεις

Υγεία
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΥΣΤΙΚΗΣ ΙΝΩΣΗΣ
Αισιόδοξα είναι τα αποτελέσματα των μελετών για την επίδραση του επαναστατικού τριπλού συνδυασμού φαρμάκων σε ασθενείς με Κυστική Ίνωση με σπάνιες γονιδιακές μεταλλάξεις.
Πέμπτη, 13/06/2024 - 17:14
— Photo: ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΥΣΤΙΚΗΣ ΙΝΩΣΗΣ
News4Health Team News4Health Team

Οι ασθενείς που συμμετείχαν στη μελέτη παρουσίασαν βελτίωση της αναπνευστικής λειτουργίας τους, αλλά και μείωση των πνευμονικών παροξύνσεων. Τα θετικά δεδομένα παρουσιάστηκαν στο 47ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Κυστικής Ίνωσης, που πραγματοποιήθηκε στη Γλασκώβη, στις 5-8 Ιουνίου 2024 με πάνω από 2.100 συμμετέχοντες από 63 χώρες.

Οφέλη για ασθενείς με σπάνιες μεταλλάξεις

Αναλυτικά στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο η Vertex Pharmaceuticals παρουσίασε δεδομένα από μια τυχαιοποιημένη, διπλή-τυφλή μελέτη Φάσης 3. Τα δεδομένα απέδειξαν ότι ασθενείς με Κυστική Ίνωση με σπάνιες γονιδιακές μεταλλάξεις, χωρίς τη μετάλλαξη F508del η οποία ανταποκρίνεται στην θεραπεία τριπλού συνδυασμού φαρμάκων elexacaftor/tezacaftor/ivacaftor & ivacaftor (γνωστό ως Kaftrio στην Ευρώπη και Trikafta στην Αμερική), επωφελούνται από τη λήψη του εν λόγω φαρμάκου. Συγκεκριμένα με βάση τη μελέτη, βελτιώθηκε η αναπνευστική λειτουργία των ασθενών κατά 9,2% και η λειτουργία της ελαττωματικής CFTR πρωτεΐνης (όπως μετρήθηκε με τη συγκέντρωση χλωριούχου ιδρώτα κατά 28,3 mmol/L).
Ταυτόχρονα μειώθηκαν οι πνευμονικές παροξύνσεις κατά 72% ετησίως. Επίσης δεν παρατηρήθηκαν νεότερα θέματα ασφάλειας του φαρμάκου.
Θετικές και οι νεότερες εξελίξεις από το πρόγραμμα HIT- CF. Μια πρωτοβουλία του CF Europe και του ECFS για την ανάπτυξη εξατομικευμένων θεραπειών, που απευθύνονται σε ασθενείς με Κυστική Ίνωση με σπάνιες γονιδιακές μεταλλάξεις. Ευχάριστο ήταν το γεγονός ότι ανακοινώθηκε η έναρξη της λήψης θεραπείας από την πρώτη συμμετέχουσα ασθενή με Κ.Ι. στην κλινική δοκιμή CHOICES του προγράμματος HIT-CF.

SYNEDRIO 5

Τα μακροχρόνια οφέλη θεραπείας τριπλού συνδυασμού

Η Vertex παρουσίασε και τα αποτελέσματα της ενδιάμεσης ανάλυσης (IA) μιας μελέτης βασισμένης σε μητρώο δεδομένων από τον πραγματικό κόσμο (real-world data). Τα δεδομένα συλλέχθηκαν από επιλέξιμους ασθενείς με Κυστική Ίνωση με τουλάχιστον μία μετάλλαξη DF508, οι οποίοι έλαβαν την καινοτόμα θεραπεία κατά τα έτη 2019-2020 στις ΗΠΑ και κατά τα έτη 2020-2021 στη Γερμανία. Στη μελέτη συμπεριλήφθηκαν περισσότεροι από 16.000 ασθενείς με Κυστική Ίνωση από το Αμερικανικό Μητρώο Ασθενών με Κ.Ι. (CFFPR) και περίπου 3.000 ασθενείς από το Γερμανικό Μητρώο Ασθενών με Κ.Ι. Τα αποτελέσματα της ανάλυσης έδειξαν μείωση του ετήσιου ποσοστού των πνευμονικών παροξύνσεων στους ασθενείς κατά 76% στις ΗΠΑ και κατά 70% στη Γερμανία, σε σύγκριση με το έτος πριν από την έναρξη της θεραπείας. Ταυτόχρονα σημειώθηκε χαμηλότερο ποσοστό θανάτων κατά 62% στις ΗΠΑ και κατά 84% στη Γερμανία. Επίσης παρατηρήθηκε χαμηλότερο ποσοστό μεταμόσχευσης πνευμόνων κατά 86% στις ΗΠΑ και κατά 96% στη Γερμανία, σε σύγκριση με τα δεδομένα των Μητρώων ασθενών σε ΗΠΑ και Γερμανία το 2019. Δεν εντοπίστηκαν νέα θέματα ασφάλειας του φαρμάκου. Αυτή η συνεχιζόμενη πενταετής μελέτη μετά την έγκριση της επαναστατικής θεραπείας είναι η μεγαλύτερη στον πραγματικό κόσμο μελέτη ασθενών με Κυστική Ίνωση που έχουν υποβληθεί στη θεραπεία με τον τριπλό συνδυασμό φαρμάκων μέχρι σήμερα.

SYNEDRIO 2 SPINOY

Όπως ανέφερε η Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Κυστικής Ίνωσης & Μέλος ΔΣ του Eurordis- Rare Diseases Europe, Άννα Σπίνου, «το νέο πρόσωπο της Κυστικής Ίνωσης χαρακτηρίζεται από περισσότερη αισιοδοξία για το μέλλον και μια καλύτερη ποιότητα ζωής για τους ασθενείς και τις οικογένειες τους. Πλέον, και οι ασθενείς μας με σπάνιες μεταλλάξεις αποκτούν σταδιακά πρόσβαση στη σωτήρια θεραπεία. Αυτή η εξέλιξη αντιπροσωπεύει ένα τεράστιο βήμα προόδου στην Κυστική Ίνωση, δίνοντας ελπίδα σε περισσότερους ασθενείς μας, οι οποίοι μέχρι πρότινος δεν είχαν θεραπευτική επιλογή. Στόχος όλων μας είναι να εξασφαλίσουμε ότι κάθε ασθενής με Κυστική Ίνωση, αλλά και οποιαδήποτε σπάνια πάθηση, σε κάθε γωνιά του κόσμου θα έχει τη δυνατότητα να ζήσει μια καλύτερη και υγιέστερη ζωή. Σε αυτό πλαίσιο συνεχίζουμε τις συλλογικές μας προσπάθειες σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο».

Άλλα θέματα

Επιπρόσθετα στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο πραγματοποιήθηκαν παρουσιάσεις σχετικά με τα επικαιροποιημένα δεδομένα, όσον αφορά τη διατροφή των ασθενών με Κυστική Ίνωση, την αναπνευστική φυσικοθεραπεία και το πρόγραμμα άσκησης. Επίσης συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις που αφορούν νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις, γενετικές θεραπείες, αντιμετώπιση αναπνευστικών λοιμώξεων, μικροβιολογία, ανθεκτικότητα βακτηρίων στην Κ.Ι. και μεταμοσχεύσεις πνευμόνων. Παρουσιάστηκαν στρατηγικές για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και της ψυχικής υγείας των ασθενών, της διάγνωσης, θεραπείας και φροντίδας των ασθενών. Επίσης τονίστηκε και η αξία των Μητρώων ασθενών, του νεογνικού προληπτικού ελέγχου και η αντιμετώπιση των επιπλοκών στο γαστρεντερικό σύστημα και το ήπαρ.

Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στις νέες προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι ενήλικες ασθενείς με Κυστική Ίνωση με την αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης τους, όπως επιπλοκές στον διαβήτη (CFRD), κίνδυνος εμφάνισης καρδιακών παθήσεων, καρκίνου παχέος εντέρου, τεκνοποίηση και εγκυμοσύνη, κλπ. Έμφαση δόθηκε επίσης και στην ανάγκη ανάπτυξης μοντέλου ψυχοκοινωνικής υποστήριξης των ασθενών των οικογενειών τους, επισημαίνοντας την σημασία ύπαρξης καλής ψυχικής υγείας.

SYNEDRIO 4

Στα πλαίσια του Συνεδρίου οι εκπρόσωποι του Πανελλήνιου Συλλόγου Κυστικής Ίνωσης συμμετείχαν στη συνάντηση της εταιρείας Vertex με ευρωπαϊκούς συλλόγους ασθενών για ενημέρωση σχετικά με την πορεία των καινοτόμων θεραπειών και τους νέους στόχους για το μέλλον. Ταυτόχρονα συμμετείχαν στις συνεδρίες της ετήσιας συνάντησης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Κ.Ι. CF Europe. Συνομίλησαν με τους εκπροσώπους ασθενών των ευρωπαϊκών χωρών και αντάλλαξαν εμπειρίες, απόψεις και καλές πρακτικές, ενισχύοντας τις σχέσεις συνεργασίας της Ελλάδας με τις ευρωπαϊκές χώρες, παρουσιάζοντας ταυτόχρονα τις δράσεις και τα προγράμματα του Συλλόγου. Στην ετήσια συνάντηση του CF Europe πραγματοποιήθηκαν ενδιαφέρουσες συνεδρίες, ενώ ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στο πρόγραμμα CF Twinning Expansion Project για τη διασύνδεση και την ανταλλαγή γνώσεων μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών. Επίσης πραγματοποιήθηκαν εκλογές ανάδειξης νέων μελών ΔΣ, ενώ ανακοινώθηκε και η απονομή του ετήσιου βραβείου Patient Advocate 2024 στον Janno Puusepp από την Εσθονία.

SYNEDRIO 3 GIANNAKH

Η Γενική Γραμματέας του Πανελλήνιου Συλλόγου Κυστικής Ίνωσης, Κωνσταντίνα Γιαννάκη, ανέφερε ότι «η συμμετοχή του Συλλόγου μας στις εργασίες του φετινού Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Κυστικής Ίνωσης στη Γλασκώβη επιβεβαίωσε για ακόμη μία φορά ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ καλή θέση σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες όσον αφορά την πρόσβαση των ασθενών μας σε θεραπείες και εξειδικευμένη ιατρική φροντίδα. Οι παρουσιάσεις και οι συζητήσεις που είχαμε με εκπροσώπους από άλλες χώρες ανέδειξαν ότι οι προσπάθειες του Πανελλήνιου Συλλόγου Κυστικής Ίνωσης, σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, την επιστημονική κοινότητα και άλλους φορείς, έχουν οδηγήσει σε σημαντικές βελτιώσεις για τους ασθενείς μας στην Ελλάδα. Η πρόσβαση στις πλέον σύγχρονες και αποτελεσματικές καινοτόμες θεραπείες, η πρόσβαση σε κοινωνικο-οικονομικές παροχές, η ύπαρξη εξειδικευμένων και καταρτισμένων ιατρών και επαγγελματιών υγείας είναι μερικοί από τους τομείς στους οποίους η Ελλάδα διακρίνεται. Αν και αναγνωρίζουμε ότι υπάρχει πάντα περιθώριο για βελτίωση, είμαστε περήφανοι για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί και συνεχίζουμε τον αγώνα μας για ακόμη καλύτερες συνθήκες υγειονομικής περίθαλψης».

  • ΣΥΝΕΔΡΙΟ
  • ΚΥΣΤΙΚΗ ΙΝΩΣΗ
  • ΑΣΘΕΝΕΙΣ
  • ΜΕΤΑΛΛΑΞΕΙΣ
  • ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΥΣΤΙΚΗΣ ΙΝΩΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Κάνει θραύση ο διαβήτης τύπου 1 στους άνω των 65
Κάνει θραύση ο διαβήτης τύπου 1 στους άνω των 65 13 Ιουνίου 2024
Οκτώ θάνατοι από κορονοϊό και δέκα διασωληνωμένοι - Νέα αύξηση του ιϊκού φορτίου 13 Ιουνίου 2024
Οκτώ θάνατοι από κορονοϊό και δέκα διασωληνωμένοι - Νέα αύξηση του ιϊκού φορτίου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΦΣΘ: Προετοιμασίες για τη διάθεση των ΦΥΚ από τα φαρμακεία από τις 16 Φεβρουαρίου - Ποιους ασθενείς αφορά
Pharma Policy
12/02/2026 - 18:23

ΦΣΘ: Προετοιμασίες για τη διάθεση των ΦΥΚ από τα φαρμακεία από τις 16 Φεβρουαρίου - Ποιους ασθενείς αφορά

Καρκίνος μαστού: Ο σύλλογος «Άλμα Ζωής» διοργανώνει το 3ο συνέδριο ασθενών
Patient Talk
11/02/2026 - 22:09

Καρκίνος μαστού: Ο σύλλογος «Άλμα Ζωής» διοργανώνει το 3ο συνέδριο ασθενών

Νέα μελέτη: Η Τεχνητή Νοημοσύνη δεν βοηθάει ουσιαστικά τους ασθενείς που αναζητούν ιατρικές συμβουλές
Υγεία
09/02/2026 - 19:19

Νέα μελέτη: Η Τεχνητή Νοημοσύνη δεν βοηθάει ουσιαστικά τους ασθενείς που αναζητούν ιατρικές συμβουλές

Κίνδυνος για 250 ασθενείς με πνευμονική υπέρταση: Εξαντλήθηκε κάθε απόθεμα ειδικού φαρμάκου
Patient Talk
05/02/2026 - 23:34

Κίνδυνος για 250 ασθενείς με πνευμονική υπέρταση: Εξαντλήθηκε κάθε απόθεμα ειδικού φαρμάκου

Χορηγός στο 10ο Ετήσιο Συνέδριο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου η Brains I.C.S
Digital Health
05/02/2026 - 17:29

Χορηγός στο 10ο Ετήσιο Συνέδριο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου η Brains I.C.S

Johnson & Johnson Innovative Medicine-Όμιλος ΒΙΑΝΕΞ: Νέο deal για την ενίσχυση της πρόσβασης των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες
Pharma News
04/02/2026 - 18:51

Johnson & Johnson Innovative Medicine-Όμιλος ΒΙΑΝΕΞ: Νέο deal για την ενίσχυση της πρόσβασης των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Το σεξ εξασφαλίζει, ειδικά στις γυναίκες, καλύτερο ύπνο!
Υγεία
13/02/2026 - 18:00
Παγωμένος ώμος: Συνδέεται με τον σακχαρώδη διαβήτη;
Health Talk
13/02/2026 - 17:00
Μελάνωμα: Εμβόλιο mRNA σε συνδυασμό με ανοσοθεραπεία μειώνει σημαντικά την υποτροπή
Υγεία
13/02/2026 - 16:00
Νέο επαγγελματικό κεφάλαιο για τον Ιωάννη Κωτσιόπουλο, Γενικό Διευθυντή του PIF
Pharma News
13/02/2026 - 15:41
ΚΑΤ: Ανέγερση νέου κτηρίου χειρουργείων χάρη στη δωρεά του Ιδρύματος Κανελλοπούλου
Πολιτική Υγείας
13/02/2026 - 15:18
ΕΜΑ:Απόσυρση φαρμάκου για παρασιτικές λοιμώξεις λόγω κινδύνου λευκοεγκεφαλοπάθειας
Pharma Policy
13/02/2026 - 15:00
House burping: Όταν το Tik Tok κάνει trend το.....αέρισμα του σπιτιού
Υγεία
13/02/2026 - 14:00
Έρευνα προειδοποιεί για τη συστηματική λήψη δημοφιλούς φαρμάκου για τις καούρες
Υγεία
13/02/2026 - 13:00
Τι συμβαίνει όταν οι γονείς διαβάζουν ιστορίες στα παιδιά τους πριν τον ύπνο
Ψυχική Υγεία
13/02/2026 - 12:00
Εργοσπιρομετρία:Γιατί είναι χρήσιμη μετά τα 50- Πάνω από ένας στους 3 έχει δύσπνοια στα 65
Health Talk
13/02/2026 - 11:00
Τι αλλάζει πραγματικά με τη «νέα πυραμίδα» διατροφής - Τα μηνύματα των ανακοινώσεων
Διατροφή
13/02/2026 - 09:55
Στηθοσκόπιο AI μπορεί να διαγνώσει καρδιακές βαλβιδικές παθήσεις νωρίτερα από τους γενικούς ιατρούς.
Digital Health
13/02/2026 - 09:00
Απίστευτο και ριψοκίνδυνο αεροβατικό trick στο Γεφύρι της Πλάκας, στα Τζουμέρκα
Fitness
13/02/2026 - 07:21
Παπαστράτος: 95 χρόνια σε πορεία καινοτομίας και υπευθυνότητας
Επικαιρότητα
13/02/2026 - 03:34
ΠΟΥ: Χαμηλός ο κίνδυνος εξάπλωσης του ιού Νίπα σε παγκόσμιο επίπεδο
Πολιτική Υγείας
13/02/2026 - 00:02
Ημερίδα του ΙΣΘ για την αντιμετώπιση της βίας κατά γιατρών και υγειονομικών
Επικαιρότητα
12/02/2026 - 23:19
Μιχαηλίδου: Πανελλαδική η εφαρμογή των «Νταντάδων της Γειτονιάς» με ενίσχυση έως 500 ευρώ τον μήνα
Επικαιρότητα
12/02/2026 - 22:46
Σωματείο «Ελπίδα»: Νεότερα επιστημονικά δεδομένα για τον καρκίνο παιδικής και εφηβικής ηλικίας
Patient Talk
12/02/2026 - 22:29
Οι γυναίκες που αγχώνονται για την ηλικία τους επιταχύνουν τη βιολογική γήρανσή τους
Ψυχική Υγεία
12/02/2026 - 22:02
Ένας χρόνος λειτουργίας για τον HMVO - Το αποτύπωμα του Ελληνικού Οργανισμού Επαλήθευση Φαρμάκων
Pharma Policy
12/02/2026 - 20:57
Το νοσοκομείο «Αλεξάνδρα» σε σύνδεση ορόσημο με τον «Δημόκριτο» για την κυβερνοασφάλεια
Digital Health
12/02/2026 - 20:33
Θεσσαλονίκη: Οι προτάσεις της ΕΚΕ για να σωθούν ζωές από τα καρδιαγγειακά νοσήματα
Health Talk
12/02/2026 - 20:07
Ξεκίνησε το 35ο Πολυθεματικό Ιατρικό Συνέδριο στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας
Επικαιρότητα
12/02/2026 - 19:29
Εναλλακτική τσικνοπέμπτη: Γευστικές επιλογές για όσους δεν είναι... φανατικοί του κρέατος!
Διατροφή
12/02/2026 - 19:04
ΕΟΔΥ: Στους 22 οι νέοι θάνατοι από γρίπη και COVID-19 - Ανησυχία για τον RSV
Υγεία
12/02/2026 - 18:41
ΦΣΘ: Προετοιμασίες για τη διάθεση των ΦΥΚ από τα φαρμακεία από τις 16 Φεβρουαρίου - Ποιους ασθενείς αφορά
Pharma Policy
12/02/2026 - 18:23
Στο νοσοκομείο με πέτρα στη χολή ο Μαζωνάκης - Χειρουργείται το Σάββατο
Επικαιρότητα
12/02/2026 - 18:07
Η συνολική εικόνα για την ευλογιά αιγοπροβάτων και ο «χάρτης» των νέων κρουσμάτων
Επικαιρότητα
12/02/2026 - 17:52
Θεμιστοκλέους: «Έχουμε πετύχει 60% μείωση στην αναμονή με τα απογευματινά χειρουργεία»
Πολιτική Υγείας
12/02/2026 - 17:34
Υπερμετρωπία: Πώς μπορεί να διορθωθεί με ελάχιστα επεμβατικό τρόπο
Health Talk
12/02/2026 - 17:16

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Καταρράκτης: 94 εκατ. οι πάσχοντες παγκοσμίως - Οι μισοί δεν έχουν πρόσβαση σε χειρουργική επέμβαση (ΠΟΥ)
Πολιτική Υγείας
11/02/2026 - 10:00
Τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα αυξάνουν τον κίνδυνο θνησιμότητας σε επιζώντες καρκίνου
Διατροφή
11/02/2026 - 11:28
Εκπαιδευτική ημερίδα του ΕΟΔΥ για τη διαχείριση ποιότητας και την προετοιμασία πιστοποίησης κατά ISO
Πολιτική Υγείας
11/02/2026 - 16:52
Συνεργασία Δήμου Αθηναίων και Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας για τους ογκολογικούς ασθενείς
Πολιτική Υγείας
11/02/2026 - 17:32
Πείνα και μυρωδιές: Η σύνδεση μύτης εγκεφάλου επηρεάζει και περιορίζει την όρεξη
Διατροφή
11/02/2026 - 17:57
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo