ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

29 Οκτωβρίου Παγκόσμια Ημέρα Ψωρίασης: Οι επιπτώσεις της νόσου στην ψυχική υγεία

Υγεία
29 Οκτωβρίου Παγκόσμια Ημέρα Ψωρίασης: Οι επιπτώσεις της νόσου στην ψυχική υγεία
Η έγκαιρη διάγνωση και η κατάλληλη θεραπεία της ψωρίασης δεν προφυλάσσει μόνο τη σωματική, αλλά και την ψυχική υγεία των πασχόντων από δυσάρεστες επιπλοκές, αναφέρει η Διεθνής Ομοσπονδία Συλλόγων Ασθενών με Ψωρίαση (IFPA).
Σάββατο, 29/10/2022 - 10:00
News4Health Team News4Health Team

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψωρίασης στις 29 Οκτωβρίου, η IFPA τονίζει ότι η ψωρίαση δεν είναι απλώς μία πάθηση του δέρματος, αλλά μία συστηματική νόσος που μπορεί να προσβάλλει και τις αρθρώσεις, ενώ σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης πολλών άλλων προβλημάτων υγείας, στα οποία συμπεριλαμβάνονται και ψυχικές διαταραχές.

«Οι ασθενείς με ψωρίαση πρέπει να μάθουν να συμβιώνουν μαζί της για όλη τους τη ζωή. Το να ζει όμως κάποιος με μία χρόνια πάθηση, ειδικά όταν είναι εμφανής στο σώμα του, δεν είναι καθόλου εύκολο και πολλοί ασθενείς αναπτύσσουν διαταραχές όπως η κατάθλιψη και το άγχος», αναφέρει ο Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος δρ Μάρκος Μιχελάκης, από τον ΕΔΟΕΑΠ.

Τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι πάσχοντες σε κάθε τομέα της ζωής τους αποτυπώνει η παγκόσμια έρευνα «Psoriasis and Beyond», στην οποία συμμετέχουν σχεδόν 5.000 ασθενείς από 20 χώρες του κόσμου. Όπως έδειξε, περισσότεροι από οκτώ στους δέκα αναφέρουν ότι η δερματοπάθειά τους έχει επιπτώσεις στην εργασία, στα συναισθήματα και στις σχέσεις τους.

Οι ασθενείς με δερματικές εκδηλώσεις αναφέρουν συχνά ότι οι άλλοι τους κοιτούν περίεργα, ότι νιώθουν την ανάγκη να κρύβουν το δέρμα τους και ότι συχνά αισθάνονται πως παραγκωνίζονται κοινωνικά. Έτσι, αρχίζουν να αποφεύγουν τις κοινωνικές εκδηλώσεις και να περιορίζονται σε χώρους με λίγα άτομα.

Η νόσος μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο και στην οικογενειακή ζωή και στις σχέσεις τους. Σε εννέα στις δέκα περιπτώσεις οι σύντροφοί τους αναφέρουν αυξημένες δουλειές του σπιτιού λόγω της νόσου, ανησυχία για την υγεία των ασθενών, περιορισμό των κοινωνικών επαφών, μειωμένες δραστηριότητες στις διακοπές κ.λπ. Αναφέρουν επίσης αυξημένα επίπεδα κατάθλιψης και άγχους.

Ακόμα πιο έντονα είναι τα προβλήματα όταν οι δερματικές βλάβες εντοπίζονται στην περιοχή των γεννητικών οργάνων, καθώς μπορεί να πληγεί ευθέως και η σεξουαλική ζωή του ζευγαριού. Ο κνησμός που προκαλούν οι βλάβες και τα αισθήματα ντροπής που συχνά αναπτύσσουν οι ασθενείς, δημιουργούν εμπόδια στην σεξουαλική ζωή τα οποία συχνά μοιάζουν ανυπέρβλητα.

Ξεχωριστές προκλήσεις, εξάλλου, αναφέρουν οι γυναίκες που επιθυμούν να αποκτήσουν παιδιά. Περισσότερες από μία στις τρεις αγωνιούν για τις δυνητικές επιπτώσεις που μπορεί να έχουν οι θεραπείες για την ψωρίαση στη γονιμότητά τους και στην υγεία του αγέννητου μωρού τους. Ακόμα περισσότερες ανησυχούν μήπως κληροδοτήσουν στα παιδιά τους τη γενετική προδιάθεση για ανάπτυξη ψωρίασης.

«Η συνεχής αγωνία (αιτιολογημένη ή μη), η αδιάκοπη υπενθύμιση της πάθησης αφού τη βλέπουν καθαρά στο δέρμα τους και οι επιπτώσεις στην καθημερινότητά τους, πλήττουν την ποιότητα ζωής των ασθενών και ανοίγουν τον δρόμο στα προβλήματα ψυχικής υγείας», τονίζει ο κ. Μιχελάκης.

Τα προβλήματα αυτά είναι πολύ συχνά. Πρόσφατη ανασκόπηση της ιατρικής βιβλιογραφίας έδειξε ότι το ποσοστό των πασχόντων από ψωρίαση που αναπτύσσουν κατάθλιψη, είναι σημαντικά υψηλότερο απ' ό,τι στον γενικό πληθυσμό. Παγκοσμίως, περισσότερο από το 25% των ασθενών με ψωρίαση έχουν συμπτώματα κατάθλιψης, ενώ τουλάχιστον ένας στους δέκα έχουν κλινική κατάθλιψη. Το ποσοστό αυτό παρουσιάζει διακύμανση ανάλογα με την γεωγραφική περιοχή. Στις ΗΠΑ είναι 16,5%, ενώ στην Ευρώπη από κατάθλιψη πάσχει το 12% των ασθενών με ψωρίαση.

Το ποσοστό της κατάθλιψης στους ψωριασικούς ασθενείς είναι το υψηλότερο απ' ό,τι με οποιαδήποτε άλλη δερματοπάθεια. Οι υποτροπιάζουσες, εμφανείς δερματικές βλάβες που προκαλεί η ψωρίαση το εξηγούν σε μεγάλο βαθμό. Ρόλο όμως παίζει και το κοινωνικό στίγμα που συχνά βιώνουν οι πάσχοντες. Πολλοί π.χ. βλέπουν τις χαρακτηριστικές βλάβες στο δέρμα τους και τους απομονώνουν, γιατί φοβούνται ότι πρόκειται για κάτι μεταδοτικό. Και κάποιοι νομίζουν ότι η ψωρίαση είναι ένδειξη κακής ατομικής υγιεινής.

«Τίποτε από αυτά δεν ισχύει», τονίζει ο κ. Μιχελάκης. «Η ψωρίαση είναι μία αυτοάνοση διαταραχή, δηλαδή προκαλείται από υπερλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος του πάσχοντος. Ούτε μεταδοτική είναι, ούτε θέμα πλημμελούς υγιεινής, αλλά δυστυχώς οι δοξασίες καλά κρατούν, δημιουργώντας αδίκως προβλήματα στους ασθενείς».

Το κοινωνικό στίγμα υπονομεύει την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμηση των ασθενών, ενώ αποτελεί και πηγή έντονου στρες. Ωστόσο το στρες είναι ένας από τους παράγοντες που πυροδοτούν τις εξάρσεις της ψωρίασης, οι οποίες με τη σειρά τους μπορεί να οδηγήσουν σε έλλειψη ύπνου, κόπωση και ακόμα χειρότερη ψυχική διάθεση. Έτσι δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος από τον οποίο απαιτείται πολλή προσπάθεια για να ξεφύγουν οι ασθενείς.

Ανάλογα προβλήματα μπορεί να δημιουργήσουν και οι αγχώδεις διαταραχές, από τις οποίες πάσχουν πολλοί ασθενείς με ψωρίαση. Πρόσφατη μετανάλυση δημοσιευμένων μελετών έδειξε ότι ποσοστό έως και 48% των ασθενών με ψωριασική νόσο αναφέρουν έντονο άγχος, το οποίο όμως επιδεινώνει τη δερματοπάθειά τους. Τα επίπεδα του άγχους που βιώνουν συχνά εντείνονται με τον κνησμό (φαγούρα), ένα σημαντικό, συχνά ανυπόφορο δερματικό σύμπτωμα της ψωρίασης.

«Οι ασθενείς πρέπει να κατανοήσουν ότι η ψωρίαση είναι μία συστηματική νόσος και όχι μια απλή δερματοπάθεια», υπογραμμίζει ο ειδικός. «Οι κλασικές εκδηλώσεις της είναι στο δέρμα, αλλά σε έναν στους τρεις ασθενείς προσβάλλονται και οι αρθρώσεις (ψωριασική αρθρίτιδα). Επιπλέον, οι ασθενείς διατρέχουν διπλάσιο κίνδυνο να αναπτύξουν και συννοσηρότητες, όπως υπέρταση και διαβήτη. Έχουν επίσης πολύ αυξημένες πιθανότητες να παρουσιάσουν κατάθλιψη και αγχώδεις διαταραχές.

Η έγκαιρη διάγνωση και η κατάλληλη θεραπεία είναι το κλειδί για να τεθούν υπό έλεγχο τόσο η ψωρίαση όσο και οι συννοσηρότητές της», συνεχίζει. «Οι όποιες παρεμβάσεις όμως πρέπει να αρχίζουν νωρίς, πριν εδραιωθούν οι επιπλοκές της, διότι τότε η αντιμετώπισή τους είναι πιο δύσκολη. Απαραίτητο είναι, τέλος, να ενημερωθεί σωστά το ευρύ κοινό για την ψωρίαση, ώστε να πάψει να αποτελεί η νόσος "θέαμα" και να δημιουργηθούν πιο ευνοϊκές κοινωνικές συνθήκες για τους ασθενείς».

Διαβάστε επίσης:

Ψωρίαση: Γιατί παρατηρείται έξαρση των συμπτωμάτων της τον χειμώνα

Ψωρίαση: Οι τροφές που καλό θα ήταν «να κοπούν μαχαίρι»

  • ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΨΩΡΙΑΣΗΣ
  • ΨΩΡΙΑΣΗ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΠΟΥ: 500 εκατ. άνθρωποι κινδυνεύουν με καρδιά, διαβήτη και παχυσαρκία λόγω παγκόσμιας αδράνειας
ΠΟΥ: 500 εκατ. άνθρωποι κινδυνεύουν με καρδιά, διαβήτη και παχυσαρκία λόγω παγκόσμιας αδράνειας 29 Οκτωβρίου 2022
Ο ΕΟΦ ανακαλεί συμπληρώματα για την ενίσχυση σεξουαλικής λειτουργίας, κρίθηκαν επικίνδυνα για την καρδιά 27 Οκτωβρίου 2022
Ο ΕΟΦ ανακαλεί συμπληρώματα για την ενίσχυση σεξουαλικής λειτουργίας, κρίθηκαν επικίνδυνα για την καρδιά

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αγαπηδάκη: «Η ψυχική υγεία δεν είναι πολυτέλεια» - Αλλάζει η φιλοσοφία της φροντίδας
Πολιτική Υγείας
10/10/2026 - 09:23

Αγαπηδάκη: «Η ψυχική υγεία δεν είναι πολυτέλεια» - Αλλάζει η φιλοσοφία της φροντίδας

Ο ΠΟΥ τονίζει την ανάγκη να μπει τέλος στη μακροχρόνια νοσηλεία σε ψυχιατρικά ιδρύματα
Ψυχική Υγεία
10/10/2026 - 09:09

Ο ΠΟΥ τονίζει την ανάγκη να μπει τέλος στη μακροχρόνια νοσηλεία σε ψυχιατρικά ιδρύματα

Εκδήλωση του ΠΣΦ στις 11 Οκτωβρίου: Η συμβολή της φυσικοθεραπείας στην ψυχική υγεία
Ψυχική Υγεία
07/10/2026 - 18:09

Εκδήλωση του ΠΣΦ στις 11 Οκτωβρίου: Η συμβολή της φυσικοθεραπείας στην ψυχική υγεία

Ευρωκοινοβούλιο: Νομοθετική πρόταση για την καλύτερη προστασία της ψυχικής και σωματικής υγείας των εργαζομένων
Επικαιρότητα
06/10/2026 - 16:38

Ευρωκοινοβούλιο: Νομοθετική πρόταση για την καλύτερη προστασία της ψυχικής και σωματικής υγείας των εργαζομένων

Βολές Πολάκη κατά του νομοσχεδίου Γεωργιάδη για ψυχολόγους, ψυχιατροδικαστική και ΕΣΥ
Πολιτική Υγείας
28/09/2026 - 15:19

Βολές Πολάκη κατά του νομοσχεδίου Γεωργιάδη για ψυχολόγους, ψυχιατροδικαστική και ΕΣΥ

Αντιμέτωποι με άγχος, κατάθλιψη και αυτοκτονικό ιδεασμό οι πάσχοντες από παθήσεις του αμφιβληστροειδούς
Patient Talk
23/09/2026 - 19:32

Αντιμέτωποι με άγχος, κατάθλιψη και αυτοκτονικό ιδεασμό οι πάσχοντες από παθήσεις του αμφιβληστροειδούς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Αναζητώντας το πρόσωπο της γυναίκας που έριξε φως στη λειτουργία του νωτιαίου μυελού
Υγεία
10/10/2026 - 10:20
Αγαπηδάκη: «Η ψυχική υγεία δεν είναι πολυτέλεια» - Αλλάζει η φιλοσοφία της φροντίδας
Πολιτική Υγείας
10/10/2026 - 09:23
Ο ΠΟΥ τονίζει την ανάγκη να μπει τέλος στη μακροχρόνια νοσηλεία σε ψυχιατρικά ιδρύματα
Ψυχική Υγεία
10/10/2026 - 09:09
Δύο επιστημονικά συνέδρια για το Αλτσχάιμερ και τις νευροεκφυλιστικές παθήσεις στη Θεσσαλονίκη, τον Φεβρουάριο
Υγεία
09/10/2026 - 22:54
Μεγάλη η συμμετοχή στους προκριματικούς αθλητικής ναυαγοσωστικής που διοργάνωσε ο ΕΕΣ
Επικαιρότητα
09/10/2026 - 22:21
Χορηγοί δρομέων στο 18ο Greece Race for the Cure η UNI-PHARMA και η InterMed
Pharma News
09/10/2026 - 21:44
Εκδήλωση στην Πάτρα για τα ρευματικά νοσήματα - Ανοιχτός διάλογος ασθενών και ειδικών στις 14 Οκτωβρίου
Patient Talk
09/10/2026 - 21:17
ΕΛΛΟΚ: Καινοτομία, κλινικές μελέτες και ψηφιακός μετασχηματισμός στις αιματολογικές κακοήθειες
Patient Talk
09/10/2026 - 20:42
Στο Νοσοκομείο «Μεταξά» ο πρώτος ασθενής του ΕΣΥ που απέφυγε την ανοιχτή θωρακοτομή χάρη σε ρομποτικό χειρουργείο
Υγεία
09/10/2026 - 20:08
Παγκόσμια Ημέρα Παρηγορητικής Φροντίδας: Περίπου 20 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν με πόνο και ταλαιπωρία
Υγεία
09/10/2026 - 19:32
ΕΟΠΑΕ: «Καθετί που αφορά την ανθρώπινη λειτουργικότητα είναι ζήτημα ψυχικής υγείας»
Ψυχική Υγεία
09/10/2026 - 19:07
Μήνυμα Θεοδωρικάκου προς τους ασφαλιστές: «Σεβασμός στους συνανθρώπους μας που νίκησαν τον καρκίνο»
Επικαιρότητα
09/10/2026 - 18:42
Προς ανακαίνιση πέντε δημοτικές κατοικίες στο Αμάρι Ρεθύμνου για τη στέγαση γιατρών και εκπαιδευτικών
Επικαιρότητα
09/10/2026 - 18:19
Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας: Το 57% των Ελλήνων εργαζόμενων νιώθει πίεση χρόνου και υπερβολικό φόρτο δουλειάς
Ψυχική Υγεία
09/10/2026 - 17:56
Πέθανε ο ένας τραυματίας από την έκρηξη στη Motor Oil στους Αγίους Θεοδώρους
Επικαιρότητα
09/10/2026 - 17:34
Θεσσαλονίκη: Καλά στην υγεία του μαθητής που τραυματίστηκε στο κεφάλι από σοβάδες που αποκολλήθηκαν σε σχολική αίθουσα
Επικαιρότητα
09/10/2026 - 17:17
Ψαλτοπούλου: Οι τρεις κύριες μορφές της πανώλης, η μετάδοσή της και οι ομάδες υψηλού κινδύνου
Health Talk
09/10/2026 - 16:49
ΕΛΕΑΝΑ: «Η ζωή με ρευματικό νόσημα δεν πρέπει να βάζει τα όνειρα σε αναμονή»
Patient Talk
09/10/2026 - 16:23
Πως το διάβασμα μπορεί να ωφελήσει τον εγκέφαλο και να ενισχύσει τη γνωστική λειτουργία
Υγεία
09/10/2026 - 16:04
SOS για τις Μονάδες Ψυχικής Υγείας και τον κίνδυνο να μη συνεχιστεί η λειτουργία τους
Ψυχική Υγεία
09/10/2026 - 15:42
Πόνος στον αυχένα: Πέντε απλές ασκήσεις για να προστατευτείτε από τις επιπτώσεις της καθιστικής ζωής
Υγεία
09/10/2026 - 15:16
Μόνιμος θεσμός από το 2027 η υποστήριξη για την προετοιμασία αιτήσεων κλινικών μελετών στην ΕΕ
Πολιτική Υγείας
09/10/2026 - 14:48
ΕΣΑμεΑ και ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ διαμαρτύρονται για τις ελλείψεις σχολικών νοσηλευτών
Patient Talk
09/10/2026 - 14:36
Όμιλος Τσέτη: Συνολικά 15 διακρίσεις στα Best in Pharmacy & Supplement Awards 2026
Pharma News
09/10/2026 - 14:13
Όταν η ζήλια γίνεται έλεγχος: Ποια είναι τα σημάδια μιας κακοποιητικής σχέσης
Ψυχική Υγεία
09/10/2026 - 13:58
Συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΕΥΠ-ΠΦΥ Αττικής
Πολιτική Υγείας
09/10/2026 - 13:33
Μανιτάρια: Η διατροφική τους αξία και τα οφέλη για την υγεία
Διατροφή
09/10/2026 - 13:00
Θάνατος Μαζωνάκη: Ο κατηγορούμενος γιατρός διαψεύδει ότι έχει τραπεζικό λογαριασμό στο εξωτερικό
Επικαιρότητα
09/10/2026 - 12:44
Έκρηξη σε εργοστάσιο της Motor Oil στους Αγίους Θεοδώρους - Δύο διασωληνωμένοι τραυματίες
Επικαιρότητα
09/10/2026 - 12:30
Τεχνητή νοημοσύνη και ψηφιακή υγεία στο επίκεντρο του 21ου πανελλήνιου συνεδρίου της ΠΕΦ
Pharma Policy
09/10/2026 - 12:23

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Αγαπηδάκη: Ξεκινά την Τρίτη 13 Οκτωβρίου το νέο «ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ»
Πολιτική Υγείας
08/10/2026 - 09:34
Φρούτα και λαχανικά έχουν έως και 50% λιγότερα θρεπτικά συστατικά σε σχέση με πριν από 60 χρόνια
Διατροφή
08/10/2026 - 13:00
Το Πεκίνο παρουσίασε την Δρ Σονγκ Λι ως υποψήφια για τη θέση του γενικού διευθυντή του ΠΟΥ
Πολιτική Υγείας
08/10/2026 - 15:23
Αγαπηδάκη: «Οι ΚΟΜΥ αποτελούν το βασικό μας εργαλείο για την ενίσχυση της ΠΦΥ»
Πολιτική Υγείας
08/10/2026 - 17:04
ΠΟΥ: Να ενισχυθεί η επιτήρηση για γρίπη, COVID-19 και RSV ενόψει του χειμώνα στο βόρειο ημισφαίριο
Πολιτική Υγείας
08/10/2026 - 17:56
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo