ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Lancet Countdown: Οι ανησυχητικές επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στην Υγεία

Υγεία
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σήμερα, ο κόσμος βρίσκεται αντιμέτωπος με μια τρομακτική πραγματικότητα, καθώς η κλιματική κρίση βρίσκεται στο επίκεντρο, ενισχύοντας τις παγκόσμιες καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και απειλώντας να διαλύσει την πρόοδο δεκαετιών στον τομέα της δημόσιας υγείας.
Κυριακή, 19/11/2023 - 14:02
— Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
News4Health Team News4Health Team

Η 8η ετήσια έκθεση τουLancet Countdown on Health and Climate Change, έριξε φως στην ανησυχητική σύγκλιση των παραγόντων που θέτουν σε κίνδυνο την ευημερία των ατόμων, τη δημόσια υγεία και τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης σε παγκόσμια κλίμακα.

Η κλιματική κρίση εκδηλώνεται μέσω διαφόρων τρόπων, όπως η επιδείνωση της επισιτιστικής ανασφάλειας, ο πολλαπλασιασμός των ευαίσθητων στο κλίμα ασθενειών και η αύξηση της συχνότητας και της έντασης των ακραίων καιρικών φαινομένων. Αυτοί οι συνδυασμένοι παράγοντες ασκούν πρωτοφανείς πιέσεις στα παγκόσμια συστήματα υγείας, απαιτώντας άμεση και ολοκληρωμένη δράση.

"Ο ΠΟΥ είναι πολύ χαρούμενος που συμβάλλει σε αυτή την κρίσιμη έκθεση, επισημαίνοντας τις τάσεις και διαδραματίζοντας καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση επειγουσών αντιδράσεων για την αντιμετώπιση των πιεστικών προκλήσεων που θέτει η κρίση της υγείας και του κλίματος", δήλωσε η Δρ Μαρία Νέιρα, Διευθύντρια Περιβάλλοντος, Κλιματικής Αλλαγής και Υγείας του ΠΟΥ. "Η πορεία προς ένα βιώσιμο μέλλον ξεκινά με τη λήψη τολμηρών και επειγόντων μέτρων, τη μετάβαση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τη μείωση των εκπομπών σε όλους τους τομείς και την οικοδόμηση της προσαρμογής και της ανθεκτικότητας, για να αναφέρουμε μόνο μερικά από αυτά. Η επερχόμενη COP28 θα αποτελέσει καμπή για την αντιμετώπιση της υγείας, με τη δυνατότητα φιλόδοξων αποτελεσμάτων που θα εξασφαλίσουν έναν υγιέστερο και πιο ανθεκτικό κόσμο".

Η έκθεση "Αντίστροφη μέτρηση του Lancet" αποκαλύπτει ότι οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην υγεία αυξάνονται παγκοσμίως, προκαλώντας καταστροφικό φόρο στη ζωή και τα μέσα διαβίωσης. Οι ενήλικες άνω των 65 ετών και τα βρέφη κάτω του ενός έτους, που είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στην ακραία ζέστη, βιώνουν σήμερα διπλάσιες ημέρες καύσωνα ετησίως από ό,τι θα βίωναν την περίοδο 1986-2005. Η αυξανόμενη καταστροφικότητα των ακραίων καιρικών φαινομένων θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια του νερού και την παραγωγή τροφίμων, θέτοντας εκατομμύρια ανθρώπους σε κίνδυνο υποσιτισμού. Τα ανησυχητικά στατιστικά στοιχεία των συχνότερων καύσωνων και ξηρασιών ευθύνονται για 127 εκατομμύρια περισσότερους ανθρώπους που θα αντιμετωπίσουν μέτρια έως σοβαρή επισιτιστική ανασφάλεια σε 122 χώρες το 2021, σε σύγκριση με τους ετήσιους αριθμούς που παρατηρήθηκαν μεταξύ 1981 και 2010.

Ομοίως, η αλλαγή του κλίματος επιταχύνει την εξάπλωση των απειλητικών για τη ζωή μολυσματικών ασθενειών. Για παράδειγμα, οι θερμότερες θάλασσες έχουν αυξήσει την έκταση της παγκόσμιας ακτογραμμής που είναι κατάλληλη για την εξάπλωση των βακτηρίων Vibrio που μπορούν να προκαλέσουν ασθένεια και θάνατο στον άνθρωπο κατά 329 χιλιόμετρα κάθε χρόνο από το 1982, θέτοντας ένα ρεκόρ 1,4 δισεκατομμυρίων ανθρώπων σε κίνδυνο διαρροϊκών ασθενειών, σοβαρών λοιμώξεων τραυμάτων και σηψαιμίας.

Η απειλή είναι ιδιαίτερα υψηλή στην Ευρώπη, όπου τα κατάλληλα για Vibrio παράκτια ύδατα έχουν αυξηθεί κατά 142 χιλιόμετρα κάθε χρόνο. Αυτοί οι αυξανόμενοι κίνδυνοι της κλιματικής αλλαγής επιδεινώνουν επίσης τις παγκόσμιες ανισότητες στον τομέα της υγείας. Τα συστήματα υγείας επιβαρύνονται όλο και περισσότερο και το 27% των πόλεων που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι ανησυχούν για την υπερφόρτωση των συστημάτων υγείας τους από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Ενώ ο επείγων χαρακτήρας των σημερινών απειλών για την υγεία είναι προφανής, χρησιμεύει επίσης ως τρομερή προειδοποίηση για τους κινδύνους που διαφαίνονται στον ορίζοντα. Όπως υπογραμμίζει η έκθεση, ο κόσμος οδεύει προς τη λάθος κατεύθυνση, συνεχίζοντας την εξάρτησή του από τα ορυκτά καύσιμα και αφήνοντας πίσω τις πιο ευάλωτες κοινότητες στην ουσιαστική μετάβαση σε βιώσιμες πηγές ενέργειας.

Η εφαρμογή της συμφωνίας του Παρισιού δεν αποτελεί μόνο παγκόσμια επιταγή για το περιβάλλον, αλλά και κρίσιμη ανάγκη για τη δημόσια υγεία. Η αποτυχία ανάληψης ουσιαστικής δράσης για την επίτευξη του στόχου 1,5°C της Συμφωνίας θα έχει σοβαρές συνέπειες για την ανθρωπότητα και την υγεία της. Περισσότερα παιδιά θα υποφέρουν από υποσιτισμό, τα κρούσματα ασθενειών θα γίνουν πιο συχνά και εκτεταμένα και οι θάνατοι από αναπνευστικές ασθένειες θα συνεχίσουν να αυξάνονται. Η επιλογή είναι σαφής: πρέπει να δράσουμε τώρα.

Για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης απαιτείται μια ολιστική, επικεντρωμένη στην υγεία προσέγγιση. Η δράση για το κλίμα με επίκεντρο την υγεία έχει τη δυνατότητα να σώσει εκατομμύρια ζωές ετησίως και να προωθήσει την ισότητα στην υγεία. Στον πυρήνα της, η προσέγγιση αυτή υποστηρίζει το ανθρώπινο δικαίωμα στην υγεία, το οποίο είναι στενά συνυφασμένο με το δικαίωμα σε ένα καθαρό, υγιές και βιώσιμο περιβάλλον.

Ο ΠΟΥ υποστηρίζει σθεναρά την έκκληση για δράση που περιγράφεται στην έκθεση αντίστροφης μέτρησης του Lancet. Είναι επιτακτική ανάγκη να ενισχύσουμε την κλιματική ανθεκτικότητα και ταυτόχρονα να υπερασπιστούμε μονοπάτια χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και βιώσιμες πορείες. Για να μετασχηματίσουμε τις σημερινές κρίσεις πρέπει να επενδύσουμε σε βιώσιμα, ανθεκτικά στην κλιματική αλλαγή συστήματα υγείας, τροφίμων, νερού και αποχέτευσης, προσβάσιμα σε όλους.

Ο ΠΟΥ προτρέπει τις κυβερνήσεις να πρωτοστατήσουν με μια δίκαιη, ισότιμη και ταχεία σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων, μεταβαίνοντας προς καθαρές και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Αυτή η μετάβαση όχι μόνο θα μετριάσει την κλιματική αλλαγή αλλά και θα βελτιώσει την ποιότητα του αέρα για το 99% του παγκόσμιου πληθυσμού, μειώνοντας τις βλαβερές συνέπειες της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Καθώς η 28η Διάσκεψη των Μερών της Σύμβασης-Πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή πλησιάζει τον επόμενο μήνα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ο ΠΟΥ καλεί όλα τα έθνη να θέσουν την υγεία στο επίκεντρο της διεθνούς δράσης για το κλίμα. Πρέπει να συνεργαστούμε για να εξασφαλίσουμε ένα ευημερούν μέλλον για όλους, με έμφαση στην προστασία της υγείας και της ευημερίας των σημερινών και των μελλοντικών γενεών.

Δείτε εδώ την έκθεση Lancet Countdown

Τελευταία τροποποίηση στις 20/11/2023 - 11:16
  • ΕΚΘΕΣΗ
  • LANCET COUNTDOWN
  • ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Οι προκλήσεις στη θεραπευτική αντιμετώπιση δύο σπάνιων κακοηθειών του αίματος
Οι προκλήσεις στη θεραπευτική αντιμετώπιση δύο σπάνιων κακοηθειών του αίματος 18 Νοεμβρίου 2023
Σύγχρονη μεταβολική πανδημία ο Σακχαρώδης Διαβήτης 19 Νοεμβρίου 2023
Σύγχρονη μεταβολική πανδημία ο Σακχαρώδης Διαβήτης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΗΠΑ: Στα 85 δευτερόλεπτα πριν από τα μεσάνυχτα το Ρολόι της Αποκάλυψης
Επικαιρότητα
27/01/2026 - 19:47

ΗΠΑ: Στα 85 δευτερόλεπτα πριν από τα μεσάνυχτα το Ρολόι της Αποκάλυψης

Δραματική προειδοποίηση από τον ΟΗΕ για παγκόσμια «χρεοκοπία του νερού»
Επικαιρότητα
21/01/2026 - 21:36

Δραματική προειδοποίηση από τον ΟΗΕ για παγκόσμια «χρεοκοπία του νερού»

Χειμώνας χωρίς κουνούπια; Δεν είναι πια ο κανόνας - Ο ρόλος της κλιματικής αλλαγής
Υγεία
10/01/2026 - 08:35

Χειμώνας χωρίς κουνούπια; Δεν είναι πια ο κανόνας - Ο ρόλος της κλιματικής αλλαγής

Κλιματική κρίση: Οι περιοριστικές πολιτικές αποδυναμώνουν την δημόσια στήριξη, σύμφωνα με νέα μελέτη
Επικαιρότητα
02/01/2026 - 17:03

Κλιματική κρίση: Οι περιοριστικές πολιτικές αποδυναμώνουν την δημόσια στήριξη, σύμφωνα με νέα μελέτη

Η κλιματική αλλαγή κάνει τα τρόφιμα λιγότερο θρεπτικά
Υγεία
28/11/2025 - 13:00

Η κλιματική αλλαγή κάνει τα τρόφιμα λιγότερο θρεπτικά

COP30: Υγειονομικοί απαιτούν ισχυρή διεθνή δέσμευση για απομάκρυνση από τα ορυκτά καύσιμα
Επικαιρότητα
19/11/2025 - 20:12

COP30: Υγειονομικοί απαιτούν ισχυρή διεθνή δέσμευση για απομάκρυνση από τα ορυκτά καύσιμα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Κρούσματα φυματίωσης στην φυλακή ανηλίκων Κασσαβέτειας :Έκλεισαν προσωρινά σχολεία
Επικαιρότητα
28/01/2026 - 13:12
Γόνατο: Γιατί τα φλατ παπούτσια είναι εξίσου βλαβερά με τα ψηλοτάκουνα
Health Talk
28/01/2026 - 13:00
"Αγία Σοφία" : Δύο παιδιά με ανακοπή μέσα σε ένα 24ωρο - Κοριτσάκι μόλις επτά ημερών κατέληξε
Υγεία
28/01/2026 - 12:11
Γεωργιάδης: Πρόθεση της κυβέρνησης η αύξηση του επιδόματος οδοιπορικών για τους νεφροπαθείς
Πολιτική Υγείας
28/01/2026 - 12:00
Η εμμηνόπαυση συνδέεται με απώλεια φαιάς ουσίας στον εγκέφαλο - Ο πιθανός της ρόλος στην άνοια
Υγεία
28/01/2026 - 11:00
Ινδία: Κρούσματα του ιού Nipah προκαλούν ενισχυμένους ελέγχους σε ασιατικά αεροδρόμια
Υγεία
28/01/2026 - 10:00
Ψυχική υγεία των μαμάδων στην Ευρώπη: Το βαρύ τίμημα της μητρότητας σε καριέρα και ισορροπία ζωής
Ψυχική Υγεία
28/01/2026 - 09:00
Τραγωδία στη Ρουμανία: Οι δύο τραυματίες μπορούν να επιστρέψουν με κανονική πτήση
Επικαιρότητα
28/01/2026 - 07:46
Θεσσαλονίκη: Στάση εργασίας στο Θεαγένειο στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων της ΠΟΕΔΗΝ
Επικαιρότητα
27/01/2026 - 22:49
Το Brookings αποκάλυψε έκθεση για τους κινδύνους από τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης στο σχολείο
Digital Health
27/01/2026 - 22:08
Τρεις συλλήψεις για την φονική έκρηξη στο εργοστάσιο της Βιολάντα στα Τρίκαλα
Επικαιρότητα
27/01/2026 - 21:41
Όλα όσα επηρεάζουν την υγεία της καρδιάς μας και που οδηγούν
Health Talk
27/01/2026 - 21:17
Τραγωδία στη Ρουμανία: Βαρύ πένθος στην Τούμπα και στους τόπους καταγωγής των επτά νεκρών
Επικαιρότητα
27/01/2026 - 20:49
Στο Εθνικό Τυπογραφείο προκήρυξη του ΑΣΕΠ για 510 θέσεις σε νοσοκομεία
Πολιτική Υγείας
27/01/2026 - 20:23
Πένθος: Η διαχείριση της ξαφνικής ανθρώπινης απώλειας και τα στάδια προσαρμογής
Ψυχική Υγεία
27/01/2026 - 20:09
ΗΠΑ: Στα 85 δευτερόλεπτα πριν από τα μεσάνυχτα το Ρολόι της Αποκάλυψης
Επικαιρότητα
27/01/2026 - 19:47
Ανήσυχοι και προβληματισμένοι οι πτηνοτρόφοι για την εμπορική συμφωνία ΕΕ–Mercosur
Pet
27/01/2026 - 19:32
Σημαντική υποτροφία σε διδακτορική φοιτήτρια που ωθεί την έρευνα των βιοδεικτών για τον καρκίνο
Επικαιρότητα
27/01/2026 - 19:04
Η InterMed στο διεθνές οδοντιατρικό συνέδριο AEEDC Dubai 2026
Pharma News
27/01/2026 - 18:41
Γεωργιάδης για το πολύνεκρο δυστύχημα στη Ρουμανία: «Και οι τρεις τραυματίες έχουν πλήρως συνείδηση»
Επικαιρότητα
27/01/2026 - 18:23
Ξεπέρασε τον κίνδυνο η Σία Κοσιώνη - Πότε θα πάρει εξιτήριο
Επικαιρότητα
27/01/2026 - 18:01
Κρεατίνη: Xρειάζεται οι γυναίκες να την προσθέσουν στην διατροφή τους;
Διατροφή
27/01/2026 - 17:43
Ομοσπονδία ΑΡΓΩ: Στο πλευρό των οικογενειών των θυμάτων στο εργατικό δυστύχημα των Τρικάλων
Επικαιρότητα
27/01/2026 - 17:08
Σαλούστρος πρόεδρος ΕΟΠΕ: «Ισότητα, πρόσβαση και ποιότητα στην ογκολογική φροντίδα»
Health Talk
27/01/2026 - 16:44
Τραγωδία σε τροχαίο στη Ρουμανία με επτά νεκρούς οπαδούς του ΠΑΟΚ
Επικαιρότητα
27/01/2026 - 16:27
Νέα μελέτη: Όσο νωρίτερα αρχίζεις τσιγάρο, τόσο μεγαλύτερος ο κίνδυνος για την καρδιά
Υγεία
27/01/2026 - 16:02
Καρδιακή ανεπάρκεια: Ανοιχτή πληγή για το ΕΣΥ η εξάπλωσή της που έχει πάρει μορφή πανδημίας
Υγεία
27/01/2026 - 15:39
Θετικά νέα για το πειραματικό φάρμακο κατά της παχυσαρκίας της Roche
Pharma News
27/01/2026 - 15:00
Παχυσαρκία και καρκίνος του ενδομητρίου: Ο ρόλος των αγωνιστών GLP-1
Υγεία
27/01/2026 - 14:00
Θεμιστοκλέους: Σε έξαρση η γρίπη – Βελτιώσεις σε ΤΕΠ και ραντεβού
Πολιτική Υγείας
27/01/2026 - 13:54

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ταμείο Καινοτομίας Φαρμάκου: Στο Υπουργικό Συμβούλιο σήμερα το νομοσχέδιο - Ψήφισή του πιθανότατα τον Φεβρουάριο
Pharma Policy
26/01/2026 - 09:38
Το βαθύ αποτύπωμα της οικονομικής κρίσης και της πανδημίας στο ΕΣΥ με αριθμούς
Πολιτική Υγείας
26/01/2026 - 12:00
Εμβολιαστική κάλυψη έναντι του HPV: Τι δείχνουν τα πρώτα εθνικά δεδομένα
Πολιτική Υγείας
26/01/2026 - 14:00
Boehringer Ingelheim: Στρατηγική συνεργασία με τη Rectify Pharmaceuticals για τη Χρόνια Νεφρική Νόσο
Pharma News
26/01/2026 - 14:19
ΙΑΣΩ Γενική Κλινική: Οι πρώτες επεμβάσεις κατάλυσης κολπικής μαρμαρυγής με το πρωτοποριακό σύστημα PFA Volt
Υπηρεσίες Υγείας
26/01/2026 - 15:22
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo