ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εξατομικευμένη ιατρική σήμερα και αύριο: Τα συμπεράσματα της διημερίδας του ΕΛΛΟΚ

Υγεία
EUROKINISSI
Τα σημαντικότερα συμπεράσματα της επιστημονικής διημερίδας «Η πρόσβαση στην εξατομικευμένη ιατρική σήμερα και αύριο”, που διοργάνωσε η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου – ΕΛΛΟΚ στις 9-10 Νοεμβρίου 2023, δημοσιεύει το News4Health».
Παρασκευή, 17/11/2023 - 17:18
— Photo: EUROKINISSI
News4Health Team News4Health Team

Η διημερίδα πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Athens Zafolia Hotel, με μεγάλη συμμετοχή ασθενών, φροντιστών, επαγγελματιών υγείας, εκπροσώπων της πολιτείας, αλλά και εκπροσώπων συλλόγων ασθενών με καρκίνο από όλη την Ελλάδα.

Η διημερίδα περιλάμβανε ομιλίες και στρογγυλά τραπέζια με συμμετοχή έγκριτων ομιλητών, εκπροσώπων φορέων και επιστημονικών εταιρειών και του ιδιωτικού τομέα.

Στην κεντρική, εναρκτήρια ομιλία της διημερίδας, ο κ. Ηλίας Μόσιαλος, Καθηγητής Πολιτικής της Υγείας, Imperial College, London School of Economics, υποστήριξε ότι ένα Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον Καρκίνο θα πρέπει να συμπεριληφθεί σε μία συνολική εθνική στρατηγική για την πρόληψη, η οποία θα λειτουργήσει μέσα από μία διυπουργική συνεργασία, με καίριο ρόλο αυτόν του Υπουργείου Παιδείας. Η προσέγγιση του Εθνικού Σχεδίου δεν θα πρέπει να είναι ιατροκεντρική, αλλά να λαμβάνει υπόψη όλες τις ομάδες πληθυσμού, με στόχο τη δημιουργία ενός οργανωμένου συστήματος υγείας και πρόληψης και τη συνολική μείωση της επίπτωσης του καρκίνου στην κοινωνία.

Ακολούθησε στρογγυλό τραπέζι σχετικά με το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον Καρκίνο, με τη συμμετοχή της κυρίας Φωφώς Καλύβα, Γενικής Γραμματέα Δημόσιας Υγείας, της κυρίας Ελπίδας Πάβη, Καθηγήτριας στο Τμήμα Πολιτικών Δημόσιας Υγείας και Κοσμήτορος της Σχολής Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, του κ. Ολύμπιου Παπαδημητρίου, Προέδρου του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) & Γενικού Διευθυντή της Novo Nordisk Ελλάς, του κ. Νικόλαου Τσουκαλά, Παθολόγου - Ογκολόγου, MSc Βιοπληροφορική, Διευθυντή της Ογκολογικής Κλινικής 401 Γ.Σ.Ν.Α. και Επιστημονικού Συνεργάτη στο Νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν», του κ. Σωκράτη Κουλούρη, Chief Medical Value Officer στη Roche Hellas και του κ. Γιώργου Καπετανάκη, Προέδρου της ΕΛΛΟΚ.

Στη συζήτηση τονίστηκε από όλους τους συμμετέχοντες η ανάγκη να ξεκινήσει άμεσα η υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τον Καρκίνο, το οποίο θα αποτελεί μία εξελικτική διαδικασία η οποία θα αξιολογείται θα αναπροσαρμόζεται. Για την υλοποίησή του απαραίτητη προϋπόθεση είναι να λειτουργήσει και το Εθνικό Μητρώο Νεοπλασιών, αλλά και να εφαρμοστεί μία ολιστική προσέγγιση, που θα εστιάζει σε όλα τα στάδια της νόσου, από την πρόληψη μέχρι την επιβίωση. Όπως ανέφερε ο κ. Κουλούρης «η συνεργασία του ιδιωτικού τομέα με την πολιτεία θα μπορούσε να αξιοποιήσει την εμπειρία από άλλες χώρες σε σχέση με ιδέες και λύσεις για την πρόσβαση στην καινοτομία».

Ο κ. Denis Horgan, Πρόεδρος της Ανεξάρτητης Συμβουλευτικής Επιτροπής ICGC ARGO στη Διεθνή Κοινοπραξία για την Ογκογενομική (International Cancer Genome Consortium) και Εκτελεστικός Διευθυντής της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας για την Εξατομικευμένη Ιατρική (European Alliance for Personalised Medicine), στην κεντρική ομιλία του τόνισε ότι η πρόσβαση στην εξατομικευμένη ιατρική θα πρέπει να είναι προτεραιότητα τόσο των ευρωπαϊκών, όσο και των εθνικών Πολιτικών Υγείας. Προκειμένου να ενταχθεί αποτελεσματικά η εξατομικευμένη ιατρική στα συστήματα υγείας, χρειάζεται οι επιμέρους χώρες να συμμετέχουν σε ευρωπαϊκά προγράμματα, ώστε να διασφαλίζεται μέσα από αυτά ο διαμοιρασμός τεχνογνωσίας και επιστημονικών δεδομένων.

Η συζήτηση που ακολούθησε εστίασε στην αξία της πρόσβασης των ασθενών στην Ελλάδα στην εξατομικευμένη θεραπεία, με τη συμμετοχή της κυρίας Έλενας Χουλιάρα, Πρόεδρου και Διευθύνουσας Συμβούλου της AstraZeneca Ελλάδας & Κύπρου και εκπροσώπου του Pharma Innovation Forum, της κυρίας Ελένης Κουρέα, Καθηγήτριας Παθολογικής Ανατομικής στο Τμήμα Ιατρικής Πανεπιστημίου Πατρών και Προέδρου της Ελληνικής Εταιρείας Παθολογικής Ανατομικής – Ε.Ε.Π.Α., του κ. Ελευθέριου Ζέρβα, Γενικού Γραμματέα της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας – Ε.Π.Ε. και Πνευμονολόγου, Διευθυντή ΕΣΥ της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής & Κεντρικού Βρογχολογικού Εργαστηρίου “Χρίστος Γκάγκας” στο Γ.Ν.Ν.Θ.Α. “Η Σωτηρία”, του κ. Ιωάννη Μπουκοβίνα, Παθολόγου – Ογκολόγου και της κυρίας Παρασκευής Μιχαλοπούλου, Αντιπροέδρου Δ.Σ. της ΕΛΛΟΚ. Η κυρία Χουλιάρα εξέφρασε τον προβληματισμό της για το αν, στις παρούσες συνθήκες, «το σύστημα υγείας θα συνεχίσει να έχει τη δυνατότητα να εξασφαλίζει την πρόσβαση των ασθενών στις νέες θεραπείες». Στη συζήτηση υπογραμμίστηκε επίσης η ανάγκη ανανέωσης της λίστας των αποζημιούμενων βιοδεικτών, που είναι απαραίτητοι για την επιλογή της κατάλληλης, αποτελεσματικότερης, θεραπείας, ώστε να μην επιβαρύνονται οι ίδιοι οι ασθενείς και να διασφαλιστεί πραγματικά η πρόσβασή τους στην εξατομικευμένη ιατρική.

Για την ανάγκη διαμόρφωσης ενός νέου πλαισίου έγκρισης και αποζημίωσης των βιοδεικτών μίλησε ο κ. Κώστας Αθανασάκης, Επίκουρος Καθηγητής Οικονομικών της Υγείας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Όπως υποστήριξε, μέσα από τη αξιοποίηση των βιοδεικτών για την αντιμετώπιση του καρκίνου, προκύπτουν οφέλη τόσο για τους ίδιους τους ασθενείς, όσο και για την κοινωνία και την οικονομία, καθώς διευκολύνεται ο προγραμματισμός του συστήματος υγείας και οι δυνατότητες επιστροφής των ασθενών στην εργασία.

Ακολούθησε στρογγυλό τραπέζι σχετικά για την ανάγκη ενός πλαισίου αποζημίωσης των βιοδεικτών, στο οποίο συμμετείχαν η κυρία Χαρίκλεια Κανή, Προϊσταμένη Διεύθυνσης Φαρμάκου του ΕΟΠΥΥ, η κυρία Φλώρα Μπακοπούλου, Πρόεδρος της Επιτροπής Αξιολόγησης και Αποζημίωσης Φαρμάκων Ανθρώπινης Χρήσης του Υπουργείου Υγείας και Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Παιδιατρικής-Εφηβικής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή Ε.Κ.Π.Α., η κυρία Μαρία Γαζούλη, Καθηγήτρια Βιολογίας-Γενετικής-Νανοϊατρικής, Ιατρική Σχολή Ε.Κ.Π.Α., ο κ. Μιχάλης Νικολάου, Παθολόγος-Ογκολόγος, Επιμελητής Α’, Α’ Παθολογική Ογκολογική Κλινική Γ.Α.Ο.Ν.Α. “Ο Άγιος Σάββας” και Αντιπρόεδρος Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας - Ε.Ο.Π.Ε., ο κ. Μιχάλης Χειμώνας, Γενικός Διευθυντής Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) και ο κ. Πάρις Κοσμίδης, Παθολόγος-Ογκολόγος, Διευθυντής Β' Παθολογικής-Ογκολογικής Κλινικής Νοσοκομείου “Υγεία”. Οι συμμετέχοντες τόνισαν ότι για να δημιουργηθεί ένα αποτελεσματικό πλαίσιο αποζημίωσης των βιοδεικτών χρειάζεται να τεκμηριωθεί με δεδομένα το όφελος που μπορεί να προκύψει από αυτήν, να ενώσουν τις δυνάμεις τους όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς και να ακολουθηθούν οι διεθνείς καλές πρακτικές.

Στην ομιλία της, η κυρία Εύη Πούλιου, Βιολόγος, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής Ε.Κ.Π.Α. και Υπεύθυνη Διασφάλισης Ποιότητας στο Αιμοπαθολογοανατομικό Εργαστήριο του Νοσοκομείου “Ευαγγελισμός”, ανέπτυξε τα βήματα που ακολουθούνται για τον έλεγχο της ποιότητας των βιοδεικτών και την εποπτεία της διαδικασίας. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη διασφάλιση της ποιότητας είναι η διαπίστευση των κατάλληλων φορέων, οι οποίοι έχουν τεχνική επάρκεια και αξιοπιστία, με βάση σαφώς καθορισμένα πρότυπα.

Στη συζήτηση που ακολούθησε υπογραμμίστηκε ότι η διασφάλιση ποιότητας στον έλεγχο των βιοδεικτών συνιστά πραγματική ισότητα στην πρόσβαση των ασθενών στην εξατομικευμένη θεραπεία. Οι συμμετέχοντες, Κώστας Σταματόπουλος, Αιματολόγος - Διευθυντής του Ινστιτούτου Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών ΙΝΕΒ-ΕΚΕΤΑ, ο κ. Ελευθέριος Ελευθεριάδης, Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Παθολογικής Ανατομικής-ΕΕΠΑ και Διευθύνων Σύμβουλος στην ΙΣΤΟΔΙΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ Α.Ε., ο κ. Ελευθέριος Θηραίος, Διευθυντής ΕΣΥ, Προϊστάμενος Γενικής Διεύθυνσης του Οργανισμού Διασφάλισης Ποιότητας στην Υγεία (Ο.ΔΙ.Π.Υ. Α.Ε.) και Γεν. Γραμματέας Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών, η κυρία Ελπίδα Φωτιάδου, Προϊσταμένη Υποδιεύθυνσης Ειδικών Εφαρμογών στη Διεύθυνση Λειτουργίας & Υποστήριξης Εφαρμογών, ΗΔΙΚΑ Α.Ε., ο κ. Θεόδωρος Πασχάλης, Προϊστάμενος Διεύθυνσης Στρατηγικού Σχεδιασμού του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και Ακτινοφυσικός Ιατρικής, ο κ. Νικόλαος Τσούλος, Βιοχημικός, CEO – Genekor Ιατρική Α.Ε. και η κυρία Φωτεινή Παπαγεωργίου, Βιολόγος, Diagnostics Lead Oncology στην AstraZeneca, τόνισαν ότι στην Ελλάδα χρειάζεται να διασφαλιστεί η ποιότητα μέσα από την αξιολόγηση και πιστοποίηση των εργαστηρίων που διενεργούν εξετάσεις βιοδεικτών. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Τσούλος «η ποιότητα απαιτεί συμπαίκτες, όχι αντιπάλους, και μετρήσιμα στοιχεία. Χρειαζόμαστε δείκτες ποιότητας της διαδικασίας».

Η δεύτερη μέρα της διημερίδας της ΕΛΛΟΚ για την εξατομικευμένη ιατρική ήταν αφιερωμένη στις κλινικές μελέτες και στις προκλήσεις που αναμένεται να προκύψουν στο μέλλον. Στην ομιλία της η κυρία Έλενα Φούντζηλα, Παθολόγος – Ογκολόγος, Clinical Associate Professor στο European University Cyprus και Ακαδημαϊκός Υπότροφος Α.Π.Θ., Κλινική “Άγιος Λουκάς”, υπογράμμισε ότι μέσα από τις κλινικές μελέτες οι ογκολογικοί ασθενείς αποκτούν πρόσβαση σε νέες θεραπείες πολύ νωρίτερα. Είναι σημαντικό, όπως υποστήριξε, να επενδύσουμε στην καινοτομία μέσω της έρευνας, καθώς τα οφέλη από τις κλινικές μελέτες είναι πολλαπλά, όχι μόνο για τους ασθενείς, αλλά και για τους επαγγελματίες υγείας και για την πολιτεία.

Ακολούθησε συζήτηση με Συντονιστή τον κ.Βασίλειο Μπαρμπούνη, Διευθυντή της Ε’ Ογκολογικής Κλινικής στη Γενική Κλινική “Ιασώ”, της κυρίας Δέσποινας Μακριδάκη, Προέδρου της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοποιών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων (ΠΕΦΝΙ) και Μέλους Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Ένωσης Νοσοκομειακών Φαρμακοποιών (ΕΑΗΡ), της κυρίας Γεωργίας Χαρδαβέλλα, Πνευμονολόγου - Επιμελήτριας Α’ ΕΣΥ στο Γ.Ν.Ν.Θ.Α “Η Σωτηρία” και του κ. Ιωάννη Χονδρέλη, Διευθυντή του Ιατρικού Τμήματος ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ-ΛΙΛΛΥ και Συντονιστή της Ομάδας Κλινικών Μελετών του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ). Η συζήτηση εστίασε στον καθοριστικό ρόλο που διαδραματίζουν οι κλινικές μελέτες για την ανάπτυξη νέων θεραπειών, αλλά και στην ανάγκη συνεργασίας των επαγγελματιών υγείας, της πολιτείας και των ασθενών, με στόχο την υποστήριξη της ερευνητικής δραστηριότητας και την αύξηση των κλινικών μελετών που διεξάγονται στην Ελλάδα.

Με εστίαση στις μελλοντικές προκλήσεις στον τομέα της εξατομικευμένης ιατρικής, ο κ. Ιωάννης Κωτσιόπουλος, Γενικός Διευθυντής του PhARMA Innovation Forum Greece, μίλησε για τη δευτερογενή χρήση των δεδομένων υγείας, τόνισε τη σημασία της χρήσης των νέων τεχνολογιών και την ανάγκη για ψηφιοποίηση στην υγεία. Με τη δευτερογενή χρήση των δεδομένων υγείας, είναι εφικτή η αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης, με στόχο την αύξηση των διαθέσιμων θεραπειών και την πρόσβαση σε πιο οικονομικά, καινοτόμα φάρμακα.

Από την οπτική των Οικονομικών της Υγείας, η κυρία Μαρία Καλογεροπούλου, Επικεφαλής του Τμήματος Health Technology Assessment-HTA στην IQVIA Hellas, στην ομιλία της εξήγησε ότι αυξάνοντας την πρόσβαση των ασθενών στις εξατομικευμένες θεραπείες, εκτός της βελτίωσης της επιβίωσης, μπορεί ταυτόχρονα να διασφαλιστεί εξοικονόμηση πολύ σημαντικών οικονομικών πόρων.

Ο κ. Αναστάσιος Μπούτης, Παθολόγος Ογκολόγος, Διευθυντής Ε.Σ.Υ. στο Α.Ν.Θ. “Θεαγένειο” και Ταμίας της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας – Ε.Ο.Π.Ε., υποστήριξε ότι για να εφαρμοστεί αποτελεσματικά η εξατομικευμένη ιατρική στην κλινική πράξη απαιτείται να αρθούν οι ανισότητες στην πρόσβαση και να διασφαλιστεί η βέλτιστη χρήση δεδομένων υγείας.

Ο κ. Αντώνης Καρόκης, Διευθυντής Εταιρικών Υποθέσεων της MSD Ελλάδας, στην ομιλία του υπογράμμισε ότι η εξασφάλιση της ισότιμης πρόσβασης των ασθενών στην καινοτομία, περνάει μέσα από τη μεταρρύθμιση της φαρμακευτικής φροντίδας, με κατάλληλη ρύθμιση της δαπάνης.

Η διημερίδα ολοκληρώθηκε με τη διεξαγωγή ομάδων εστίασης (focus groups), που διοργανώθηκαν στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Can.Heal, στο οποίο συμμετέχει η ΕΛΛΟΚ. Άτομα με εμπειρία καρκίνου συζήτησαν σχετικά με τις γνώσεις τους και την ανάγκη πληροφόρησης για την ογκογενομική, με στόχο την καταγραφή των γνωστικών κενών και τη δημιουργία εκπαιδευτικού υλικού για τη γενομική του καρκίνου, που θα απευθύνεται σε ασθενείς.

Τα video με τις ομιλίες και τις συζητήσεις είναι διαθέσιμα εδώ.

Η Διημερίδα πραγματοποιήθηκε με την Αιγίδα των:

  • Ελληνική Αιματολογική Εταιρεία – ΕΑΕ
  • Ελληνική Εταιρεία Παθολογικής Ανατομικής – ΕΕΠΑ
  • Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας – ΕΟΠΕ
  • Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία – ΕΠΕ

και με την ευγενική άνευ όρων χορηγία των εταιρειών:

  • Επίσημοι χορηγοί: AstraZeneca, MSD, Roche
  • Χορηγοί: Genekor, Janssen, Lilly-Φαρμασερβ, Merck, Pfizer, Servier
  • ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗ ΙΑΤΡΙΚΗ
  • ΕΛΛΟΚ
  • ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Διαδικτυακή ενημερωτική ημερίδα για την Πνευμονική Υπέρταση
Διαδικτυακή ενημερωτική ημερίδα για την Πνευμονική Υπέρταση 17 Νοεμβρίου 2023
ΠΟΥ: Η μικροβιακή αντοχή απειλεί ανθρώπους, ζώα, φυτά και περιβάλλον 17 Νοεμβρίου 2023
ΠΟΥ: Η μικροβιακή αντοχή απειλεί ανθρώπους, ζώα, φυτά και περιβάλλον

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πως η θεραπευτική φωτογραφία γίνεται σύμμαχος των ασθενών με καρκίνο
Patient Talk
03/04/2026 - 22:04

Πως η θεραπευτική φωτογραφία γίνεται σύμμαχος των ασθενών με καρκίνο

Θεσσαλονίκη: Διημερίδα με τίτλο Δρώμενα Αιματολογίας στο Νοσοκομείο «Παπανικολάου»
Επικαιρότητα
06/03/2026 - 14:57

Θεσσαλονίκη: Διημερίδα με τίτλο Δρώμενα Αιματολογίας στο Νοσοκομείο «Παπανικολάου»

ΕΛΛΟΚ: Aφιερωμένο στην πρόληψη και το μέλλον της ογκολογικής φροντίδας το τριήμερο επετειακό συνέδριο
Patient Talk
19/02/2026 - 19:34

ΕΛΛΟΚ: Aφιερωμένο στην πρόληψη και το μέλλον της ογκολογικής φροντίδας το τριήμερο επετειακό συνέδριο

Επίσημη έναρξη της συγκρότησης και λειτουργίας του Δικτύου Κέντρων Μαστού
Πολιτική Υγείας
18/02/2026 - 00:06

Επίσημη έναρξη της συγκρότησης και λειτουργίας του Δικτύου Κέντρων Μαστού

Εξατομικευμένη ιατρική για την αντιμετώπιση του καρκίνου, ένα πεδίο θεραπευτικής ελπίδας
Υγεία
12/02/2026 - 16:00

Εξατομικευμένη ιατρική για την αντιμετώπιση του καρκίνου, ένα πεδίο θεραπευτικής ελπίδας

Χορηγός στο 10ο Ετήσιο Συνέδριο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου η Brains I.C.S
Digital Health
05/02/2026 - 17:29

Χορηγός στο 10ο Ετήσιο Συνέδριο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου η Brains I.C.S

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Φαρμακευτική πολιτική: Προβληματισμός για φαρμακευτικές ελλείψεις, επάρκεια της αγοράς και μεταρρυθμίσεις
Pharma Policy
24/04/2026 - 13:00
Γιατί τα πρωτότοκα παιδιά μπορεί να έχουν περισσότερα εισοδήματα από τα μικρότερα αδέρφια τους
Υγεία
24/04/2026 - 12:00
Χάπι GLP-1 φαίνεται να μειώνει το σάκχαρο σε παιδιά και εφήβους
Pharma News
24/04/2026 - 11:00
Γεωργιάδης: Το πρόγραμμα δωρεάν προληπτικής μαστογραφίας θα συνεχιστεί και μετά το Ταμείο Ανάκαμψης
Πολιτική Υγείας
24/04/2026 - 09:57
Η λήψη βιταμίνης D μπορεί να αποτρέψει τον διαβήτη
Υγεία
24/04/2026 - 09:00
Διαδραστικό παιχνίδι για την επιχειρηματικότητα που συμπεριλαμβάνει παιδιά με οπτική αναπηρία σχεδίασε το ΠΑΜΑΚ
Επικαιρότητα
24/04/2026 - 08:11
Ο ΕΦΕΤ συμμετέχει και φέτος στην ενημερωτική εκστρατεία Safe2Eat για την ασφάλεια τροφίμων
Επικαιρότητα
24/04/2026 - 03:47
ΠΦΣ: Κρίσιμη συλλογική επένδυση στην προστασία της δημόσιας υγείας ο εμβολιασμός
Υγεία
24/04/2026 - 00:06
Οικονομικό Φόρουμ Δελφών: Πολιτικές με βάση την επιστήμη και όχι την ιδεολογία για τα προϊόντα καπνού
Επικαιρότητα
23/04/2026 - 23:34
Ικανοποίηση του ΙΣΠ για τη ρύθμιση που αφορά τη στράτευση των ειδικευόμενων γιατρών
Επικαιρότητα
23/04/2026 - 23:11
Γεωργιάδης από Δελφούς: Οι μεγάλες απειλές για τα καινοτόμα φάρμακα, τους ασθενείς και τους προϋπολογισμούς
Πολιτική Υγείας
23/04/2026 - 22:27
ΠΟΥ: Έκθεση πεπραγμένων για το 2025 με μετρήσιμο αποτύπωμα παρά την κρίση χρηματοδότησης
Επικαιρότητα
23/04/2026 - 21:22
Νυκτερινή δράση υποστήριξης αστέγων στον Πειραιά από τον ΕΕΣ
Επικαιρότητα
23/04/2026 - 20:52
«Κινητή Βιβλιοθήκη Ανάσας» για ασθενείς του προγράμματος κατ' οίκον νοσηλείας «Οίκοθεν»
Επικαιρότητα
23/04/2026 - 20:24
Αγαπηδάκη από Δελφούς: «Το "Προλαμβάνω" εντόπισε περίπου 200.000 άτομα με ευρήματα ασθενειών»
Πολιτική Υγείας
23/04/2026 - 19:47
Στυτική δυσλειτουργία με πρόωρη εκσπερμάτιση: Υπάρχει θεραπεία;
Health Talk
23/04/2026 - 19:02
Τρόφιμα από κάθε κατηγορία που φροντίζουν την υγεία της καρδιά μας
Διατροφή
23/04/2026 - 18:37
Μυτιλήνη: Προς αποτέφρωση τα ζώα που θανατώνονται λόγω αφθώδους πυρετού
Επικαιρότητα
23/04/2026 - 18:21
ΣΦΕΕ: Πέντε κρίσιμοι παράγοντες για την επιτυχία των εμβολιαστικών προγραμμάτων που εφαρμόζονται στην Ελλάδα
Pharma Policy
23/04/2026 - 17:58
ΕΟΔΥ: Υψηλής προτεραιότητας οι λοιμώξεις του αναπνευστικού και όσες σχετίζονται με τη μικροβιακή αντοχή
Υγεία
23/04/2026 - 17:24
Τι μπορούμε να κάνουμε για να μειώσουμε την πιθανότητα εμφάνισης άνοιας
Υγεία
23/04/2026 - 16:51
Γιατί οι αυξημένες ατμοσφαιρικές θερμοκρασίες εκτοξεύουν τον κίνδυνο για την υγεία των νεφρών
Health Talk
23/04/2026 - 16:22
Financial Times: Ιατρικά δεδομένα 500.000 βρέθηκαν να πωλούνται σε κινέζικη ιστοσελίδα
Digital Health
23/04/2026 - 15:48
Η κρίση στον Κόλπο φτάνει στα φαρμακεία της Ευρώπης
Pharma Policy
23/04/2026 - 15:00
DEF2026-Γεωργιάδης: Η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη της Ελλάδας είναι κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο
Pharma Policy
23/04/2026 - 14:30
Οι μακάκοι του Γιβραλτάρ τρώνε λάσπη για να αποφύγουν τις στομαχικές διαταραχές από το junk food
Pet
23/04/2026 - 14:00
ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ για αποζημίωση ταινιών μέτρησης γλυκόζης: «Μισό βήμα» από Υπουργείο Υγείας και ΕΟΠΥΥ
Πολιτική Υγείας
23/04/2026 - 13:34
Άσφαλτος: Πόσο επικίνδυνη είναι για την υγεία μας και ο ρόλος που μπορούν να παίξουν τα φύκια
Υγεία
23/04/2026 - 13:00
Η κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων αυξάνει το λίπος στους μηρούς, επιβαρύνει τα γόνατα
Διατροφή
23/04/2026 - 12:00
Στρες και το τσιμπολόγημα αργά το βράδυ αυξάνουν τον κίνδυνο για εντερικά προβλήματα
Διατροφή
23/04/2026 - 11:00

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

IgA νεφροπάθεια: Μονοκλωνικό για σπάνια αιματολογικά νοσήματα καταστέλλει τις πρωτεΐνες που την προκαλούν
Pharma News
21/04/2026 - 14:00
Επτά αιτήματα για το clawback σε επιστολή διαμαρτυρίας του ΙΣΑ και εννέα φορέων ΠΦΥ και ΔΦΥ
Πολιτική Υγείας
21/04/2026 - 15:16
Bayer AG: Στρατηγικές επιλογές το ισχυρό χαρτοφυλάκιο στα φάρμακα και το πρόγραμμα έρευνας και ανάπτυξης
Pharma News
21/04/2026 - 15:36
Οι 20 κορυφαίες εταιρείες της φαρμακοβιομηχανίας βάσει εσόδων
Pharma News
21/04/2026 - 16:00
Παγκόσμια πρωτιά και διάκριση για τη Μονάδα ΥΓΕΙΑ IVF Εμβρυογένεσις από την ESHRE
Υπηρεσίες Υγείας
21/04/2026 - 16:21
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo