ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο προσυμπτωματικός έλεγχος για καρκίνο των ωοθηκών και η θνητότητα της νόσου

Υγεία
PEXELS
Ο καρκίνος ωοθηκών είναι ο τρίτος συχνότερος γυναικολογικός καρκίνος, αλλά δυστυχώς ο πιο θανατηφόρος. Η αιτία είναι η διάγνωση της μεγάλης πλειοψηφίας των ασθενών σε προχωρημένο στάδιο, όπου η αποτελεσματικότητα των θεραπευτικών παρεμβάσεων είναι περιορισμένη.
Τρίτη, 19/09/2023 - 15:11
— Photo: PEXELS
News4Health Team News4Health Team

Η ύπαρξη επομένως διαγνωστικών εξετάσεων που θα επέτρεπαν την έγκαιρη διάγνωση της νόσου αποτελεί σοβαρή ιατρική ανάγκη για τον καρκίνο ωοθηκών.

Ειδικότερα, ο καρκινικός δείκτης CA125 σχετίζεται στενά με την εμφάνιση του συχνότερου ιστολογικού τύπου του καρκίνου ωοθηκών, ενώ επίσης το υπερηχογράφημα των έσω γεννητικών οργάνων μπορεί να εντοπίσει εύκολα αλλαγές που υπάρχουν στη μορφολογία των ωοθηκών. Πρόκειται δηλαδή για δύο ελάχιστα επεμβατικές, χαμηλού κόστους και εύκολα πραγματοποιήσιμες εξετάσεις που μπορούν να υποβοηθήσουν στη διάγνωση του καρκίνου ωοθηκών. Θα μπορούσαν δηλαδή να αποτελέσουν μέσα προσυμπτωματικού ελέγχου για το νόσημα αυτό. Μάλιστα, οι διαγνωστικές αυτές εξετάσεις χρησιμοποιήθηκαν σε μεγάλες μελέτες προσυμπτωματικού ελέγχου που διενεργήθηκαν στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ τα προηγούμενα χρόνια. Καμιά μελέτη όμως δεν μπόρεσε να αποδείξει ότι ο προσυμπτωματικός έλεγχος του καρκίνου των ωοθηκών μπορεί να μειώσει την θνητότητα της νόσου και στα πλαίσια αυτά δεν έχει υιοθετηθεί από τις κατευθυντήριες οδηγίες διεθνώς.

Πιο συγκεκριμένα, όπως όμως αναφέρουν οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Επίκουρος Καθηγητής Μιχάλης Λιόντος, Καθηγήτρια Θεοδώρα Ψαλτοπούλου και Καθηγητής Θάνος Δημόπουλος το θέμα του προσυμπτωματικού ελέγχου στον καρκίνο ωοθηκών δεν έχει οριστικά κριθεί.

Σε μία από τις μεγαλύτερες μελέτες του είδους που διενεργήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο (μελέτη UKTOCS) παρότι δεν διαπιστώθηκε διαφορά στη θνητότητα από τη νόσο, το ποσοστό των ασθενών με προχωρημένη νόσο σταδίου ΙV ήταν σημαντικό μικρότερο με τη χρήση του προσυμπτωματικού ελέγχου. Αυτή η διαφοροποίηση μελετήθηκε σε πρόσφατη εργασία που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Lancet Oncology. Στη μελέτη UKTOCS συμμετείχαν περισσότερες από 200.000 γυναίκες στο Ηνωμένο Βασίλειο ηλικίας 50-74 ετών που τυχαιοποιήθηκαν σε αναλογία 1:2:1 στο να υποβληθούν ή όχι σε προσυμπτωματικό έλεγχο που περιελάμβανε μέτρηση του CA125 και διακολπικό υπερηχογράφημα κάθε 6 μήνες ή να υποβάλλονται μόνο σε υπερηχογραφικό έλεγχο. Κατά μέσο όρο οι γυναίκες υποβλήθηκαν σε έλεγχο για 8 χρόνια. Στη δημοσίευση αναλύθηκαν τα χαρακτηριστικά των ασθενών με το συχνότερο τύπο καρκίνου ωοθηκών το υψηλής κακοήθειας ορώδες νεόπλασμα. Η επίπτωση της νόσου ήταν παρόμοια σε όλα τα σκέλη της μελέτης, όμως το ποσοστό των ασθενών με πρώιμη νόσο (σταδίου Ι) ήταν μεγαλύτερο με τη χρήση των διαγνωστικών εξετάσεων. Αυτό είχε ως συνέπεια μεγαλύτερο ποσοστό ασθενών που υποβλήθηκαν σε χειρουργείο και μεγαλύτερο ποσοστό ασθενών με πλήρη χειρουργική εξαίρεση της νόσου που θεωρείται προγνωστικός παράγοντας στον καρκίνο ωοθηκών. Το ποσοστό όμως των γυναικών που έλαβαν χημειοθεραπεία ήταν παρόμοιο και η επιβίωση μετά από σχεδόν δέκα χρόνια παρακολούθησης εμφανίζει απόλυτη διαφορά 7% μόνο μετά από 18 έτη παρακολούθησης.

Καθώς η μελέτη διενεργήθηκε πριν από περισσότερο από μια δεκαετία, η θεραπευτική προσέγγιση ιδιαίτερα σε πρώιμα στάδια ήταν διαφορετική και η μοριακή ταξινόμηση της νόσου και η χρήση στοχευουσών θεραπειών άγνωστη. Παρά όμως αυτούς τους περιορισμούς, οι ερευνητές συμπεραίνουν ότι το υπερηχογράφημα και η μέτρηση του CA125 δεν μπορούν να αποτελέσουν μέσα προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο ωοθηκών και το όφελος στην επιβίωση είναι μικρό. Επιπλέον, διερευνητικά καταληκτικά σημεία όπως το στάδιο διάγνωσης της νόσου και το ποσοστό των ασθενών που κάνουν ιδανικό χειρουργείο δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας μεθόδων προσυμπτωματικού ελέγχου στον καρκίνο ωοθηκών.

Τα αποτελέσματα αυτά, επομένως, δεν επηρεάζουν τις υπάρχουσες κατευθυντήριες οδηγίες των Ευρωπαϊκών και Αμερικανικών επιστημονικών εταιρειών (ESMO, ASCO, GOG) που δεν συνιστούν τη διενέργεια προσυμπτωματικού ελέγχου στον γενικό πληθυσμό για τον καρκίνο ωοθηκών καθώς τα ως τώρα δεδομένα δεν αποδεικνύουν κάποιο όφελος στην επιβίωση των γυναικών. Αντιθέτως, συστήνουν την εκπαίδευση των γυναικών στα πιθανά συμπτώματα της νόσου, έτσι ώστε να επισπεύδεται η διάγνωση και η αντιμετώπιση των ασθενών.

Ειδική κατηγορία αποτελούν οι γυναίκες που φέρουν μεταλλάξεις στα γονίδια BRCA1/2 για τις οποίες προτείνεται η διενέργεια προφυλακτικής σαλπιγγοωοθηκεκτομής μετά την ολοκλήρωση του οικογενειακού προγραμματισμού λόγω του αυξημένου κινδύνου εμφάνισης της νόσου. Μάλιστα, η ESMO συστήνει να συζητείται η διενέργεια διακολπικού υπερηχογραφήματος και μέτρησης CA125 κάθε 6 μήνες μετά τα 35 έτη και ως την διενέργεια της προφυλακτικής σαλπιγγοωοθηκεκτομής σε αυτή την ομάδα γυναικών. Απαραίτητη προϋπόθεση βέβαια είναι το υπερηχογράφημα να διενεργείται από εξειδικευμένο κέντρο.

Υπάρχει όμως και η αισιόδοξη πλευρά. Καθώς κατανοούμε καλύτερα την παθογένεση της νόσου, η μελέτη παρέχει επαρκή δεδομένα ότι νέες τεχνολογίες που μπορούν να διαγνώσουν πρωιμότερα τον καρκίνο ωοθηκών σε συνδυασμό με τη βελτιστοποίηση των θεραπευτικών τεχνικών μπορούν να μειώσουν τη θνητότητα από αυτό το δύσκολο νόσημα.

  • ΠΡΟΣΥΜΠΤΩΜΑΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ
  • ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΩΟΘΗΚΩΝ
  • ΘΝΗΤΟΤΗΤΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Αρτηριακή πίεση: Πιο δύσκολη η ρύθμιση της τον χειμώνα λένε οι επιστήμονες
Αρτηριακή πίεση: Πιο δύσκολη η ρύθμιση της τον χειμώνα λένε οι επιστήμονες 19 Σεπτεμβρίου 2023
Ιδιοπαθής Πνευμονική Ίνωση: «Η ζωή με την άγνωστη-γνωστή νόσο» 19 Σεπτεμβρίου 2023
Ιδιοπαθής Πνευμονική Ίνωση: «Η ζωή με την άγνωστη-γνωστή νόσο»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δράση προσυμπτωματικού ελέγχου και ενημέρωσης σε μειονοτικά σχολεία Ροδόπης
Επικαιρότητα
19/03/2026 - 00:12

Δράση προσυμπτωματικού ελέγχου και ενημέρωσης σε μειονοτικά σχολεία Ροδόπης

Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τον HPV: Έγκαιρος εμβολιασμός και προσυμπτωματικός έλεγχος τα ισχυρότερα όπλα
Υγεία
04/03/2026 - 08:53

Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τον HPV: Έγκαιρος εμβολιασμός και προσυμπτωματικός έλεγχος τα ισχυρότερα όπλα

Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί το γλαύκωμα χωρίς φάρμακα
Health Talk
18/02/2026 - 13:33

Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί το γλαύκωμα χωρίς φάρμακα

Προληπτική αμφοτερόπλευρη σαλπιγγεκτομή: Νέα στρατηγική μείωσης του κινδύνου καρκίνου ωοθηκών
Υγεία
05/02/2026 - 14:00

Προληπτική αμφοτερόπλευρη σαλπιγγεκτομή: Νέα στρατηγική μείωσης του κινδύνου καρκίνου ωοθηκών

Olivia: Ψηφιακή σύμμαχος για γυναίκες με καρκίνο των ωοθηκών, με την υποστήριξη της AstraZeneca
Patient Talk
29/01/2026 - 16:37

Olivia: Ψηφιακή σύμμαχος για γυναίκες με καρκίνο των ωοθηκών, με την υποστήριξη της AstraZeneca

Νέες οδηγίες για τον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας
Υγεία
07/01/2026 - 21:06

Νέες οδηγίες για τον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ουσία στο αίμα του πύθωνα μπορεί να οδηγήσει σε φάρμακα αδυνατίσματος
Υγεία
20/03/2026 - 08:58
Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός τίμησε την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας - Ποιες βραβεύθηκαν
Επικαιρότητα
20/03/2026 - 07:18
Εργαζόμενοι στο Κρατικό Νίκαιας: «Ο Γεωργιάδης μαγείρεψε τα ποσοστά της συμμετοχής στην απεργία της ΟΕΝΓΕ»
Επικαιρότητα
20/03/2026 - 03:42
Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας: Συνεργασία Haleon-Γιατρών του Κόσμου για το Κοινωνικό Οδοντιατρείο
Pharma News
20/03/2026 - 00:09
Τα λύματα της Αττικής αποκαλύπτουν: Αυξάνεται η χρήση κοκαΐνης, επιστρέφει το MDMA και πρώτη καταγραφή για κεταμίνη
Επικαιρότητα
19/03/2026 - 22:06
Σε ισχύ τα μέτρα για τον αφθώδη πυρετό στη Λέσβο - Τι προβλέπεται για ζώα, γάλα, κρέας, υποπροϊόντα και τροφές
Επικαιρότητα
19/03/2026 - 21:38
Novo Nordisk Ελλάς: Μείωση έως και 13% στην τιμή φαρμάκου της για απώλεια βάρους
Pharma News
19/03/2026 - 21:01
Η παράδοξη «παρενέργεια» από τη μείωση ή και τη διακοπή της κατανάλωσης καφέ
Διατροφή
19/03/2026 - 20:14
ΕΟΔΥ: Πέντε νέοι θάνατοι από COVID-19 και γρίπη - Μειωμένη η θετικότητα στον RSV
Υγεία
19/03/2026 - 19:47
Εγκαινιάστηκαν οι νέες σύγχρονες χειρουργικές τράπεζες στο Γ.Ν.Α. «Κοργιαλένειο – Μπενάκειο», δωρεά της Βουλής
Πολιτική Υγείας
19/03/2026 - 19:14
Νέα ενημερωτική δράση από τον ΕΕΣ - 150 μαθητές εκπαιδεύτηκαν στη στοματική υγιεινή
Επικαιρότητα
19/03/2026 - 18:37
Χωριστά κρεβάτια: Ακόμα ένα «trend» ή εργαλείο που βελτιώνει την καθημερινότητα των ζευγαριών;
Ψυχική Υγεία
19/03/2026 - 18:11
Ποδόσφαιρο για καλό σκοπό: Εικόνες και βίντεο από αγώνα βετεράνων του Απόλλωνα και της ομάδας του ΙΣΑ
Επικαιρότητα
19/03/2026 - 17:38
Βαρτζόπουλος: «Έρχονται αλλαγές στο πλαίσιο για τις στεγαστικές δομές ατόμων με ψυχική αναπηρία»
Ψυχική Υγεία
19/03/2026 - 17:04
Ινστιτούτο Prolepsis: Έρευνα και προτάσεις πολιτικής για τους πρώιμους γάμους και τις εφηβικές εγκυμοσύνες στους Ρομά
Επικαιρότητα
19/03/2026 - 16:39
Ημερίδα στη Θεσσαλονίκη για το «οικοσύστημα της εστίασης» και την τήρηση των μέτρων που αφορούν τη δημόσια υγεία
Πολιτική Υγείας
19/03/2026 - 16:16
Ξέσπασμα μηνιγγίτιδας στη Βρετανία: Επτά νέα κρούσματα μέσα σε μία ημέρα
Πολιτική Υγείας
19/03/2026 - 16:02
«Film in Hospital»: Δωρεάν πρόσβαση σε επιλεγμένες ταινίες για παιδιά που νοσηλεύονται στο «Παπαγεωργίου»
Επικαιρότητα
19/03/2026 - 15:36
Facebook vs Instagram, Tik-Tok: Ποιο επιβαρύνει περισσότερο την ψυχική υγεία των νέων
Ψυχική Υγεία
19/03/2026 - 15:19
Γενική συνέλευση και επαναληπτικές εκλογές στον ΠΙΣ στις 25 και 26 Απριλίου
Επικαιρότητα
19/03/2026 - 14:57
Οι συχνές περίοδοι έντονης σωματικής δραστηριότητας συνδέονται με καλύτερη υγεία του εγκεφάλου
Fitness
19/03/2026 - 14:00
Τα φάρμακα GLP-1 φαίνεται να κατευνάζουν τα συμπτώματα της αγχώδους διαταραχής και της κατάθλιψης
Ψυχική Υγεία
19/03/2026 - 13:00
ΕΟΠΥΥ: Νέα προειδοποίηση για παραπλανητικά SMS
Πολιτική Υγείας
19/03/2026 - 11:56
Γεωργιάδης για το 1566: H πρόσβαση σε δωρεάν ραντεβού με ειδικευμένους γιατρούς από τις ευκολότερες στην EE
Πολιτική Υγείας
19/03/2026 - 11:16
Νηπιαγωγείο: Τα παιδιά αρρωσταίνουν 15 φορές τον πρώτο χρόνο της φοίτησής τους
Υγεία
19/03/2026 - 11:00
Η πρόωρη εμμηνόπαυση αυξάνει κατά 40% τον καρδιακό κίνδυνο
Υγεία
19/03/2026 - 10:00
Γιατί η αρθρίτιδα στα παιδιά είναι απειλητική και για την όραση τους
Υγεία
19/03/2026 - 09:00
Συστάσεις του ΕΟΔΥ για ταξιδιώτες προς την Ινδία - Προσοχή σε συγκεκριμένο αντιλυσσικό εμβόλιο
Υγεία
19/03/2026 - 07:21
ΠΟΕΔΗΝ για την πανυγειονομική κινητοποίηση: «Το ΕΣΥ κατάντησε ανθρωποδιώκτης για τους επαγγελματίες Υγείας»
Επικαιρότητα
19/03/2026 - 03:37
Δράση προσυμπτωματικού ελέγχου και ενημέρωσης σε μειονοτικά σχολεία Ροδόπης
Επικαιρότητα
19/03/2026 - 00:12

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μπλόκο από ομοσπονδιακό δικαστή στην αναδιοργάνωση της εμβολιαστικής πολιτικής Τραμπ
Πολιτική Υγείας
17/03/2026 - 10:00
Διήμερο κινητοποιήσεων από γιατρούς και νοσηλευτές
Πολιτική Υγείας
17/03/2026 - 10:23
Νέα θεραπευτική επιλογή για την ανεπάρκεια βιταμίνης D από την ELPEN
Pharma News
17/03/2026 - 12:49
TELEIA: UNI-PHARMA και InterMed Top Employers για τέταρτη συνεχή χρονιά
Pharma News
17/03/2026 - 13:53
Αγαπηδάκη: «Με το "Προλαμβάνω" εντοπίστηκαν έγκαιρα 200.000 άνθρωποι με ευρήματα καρκίνου ή καρδιαγγειακών νοσημάτων»
Πολιτική Υγείας
17/03/2026 - 14:41
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo