ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Καύσωνας «Κλέων»: «Καμπανάκι» για τους ηλικιωμένους - Οι επιπτώσεις των υψηλών θερμοκρασιών στην υγεία

Υγεία
Καύσωνας «Κλέων»: «Καμπανάκι» για τους ηλικιωμένους - Οι επιπτώσεις των υψηλών θερμοκρασιών στην υγεία
Ειδική παθολόγος εξηγεί γιατί ο καύσωνας απειλεί τους ηλικιωμένους.
Πέμπτη, 13/07/2023 - 10:32
News4Health Team News4Health Team

Η αφόρητη ζέστη κόστισε το καλοκαίρι του 2022 τη ζωή σε χιλιάδες άτομα στην Ελλάδα και την Ευρώπη, με τους ηλικιωμένους να αποτελούν τα περισσότερα θύματα, σύμφωνα με δεδομένα που δημοσιεύθηκαν στις 10 Ιουλίου 2023 στο ιατρικό περιοδικό Nature Medicine.

Οι ερευνητές εξέτασαν τους θανάτους από κάθε αιτία στην βάση δεδομένων της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Αρχής (EUROSTAT), καταλήγοντας στο συμπέρασμα πως οι καύσωνες του 2022 κόστισαν τη ζωή σε 61.672 Ευρωπαίους σε 35 χώρες. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονταν πάνω από 2.700 άτομα στην Ελλάδα, η συντριπτική πλειονότητα από τους οποίους (πάνω από 2.200) είχαν ηλικία 80 ετών και άνω! Άλλοι 320 ήταν 65-79 ετών. Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο οι ηλικιωμένοι άνω των 65 ετών αποτελούσαν τα τρία τέταρτα των θυμάτων.

Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι αν δεν γίνει κάτι για να αναχαιτιστεί η κλιματική αλλαγή, οι θάνατοι στην Ευρώπη από τη ζέστη θα αυξηθούν κατά μέσο όρο σε πάνω από 68.000 τον χρόνο μέχρι το 2030, σε πάνω από 94.000 έως το 2040 και σε πάνω από 120.000 τον χρόνο μέχρι το 2050!

«Η ζέστη μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στον ανθρώπινο οργανισμό, ειδικά στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού στις οποίες ανήκουν οι ηλικιωμένοι», επισημαίνει η Ειδική Παθολόγος δρ Χρυσούλα Λιάκου, MD, PhD. «Καθώς ο πλανήτης υπερθερμαίνεται και ο πληθυσμός γερνάει, οι απώλειες λόγω ζέστης μεταξύ των ηλικιωμένων αναμένεται να αυξηθούν».

Τι είναι όμως αυτό που μας καθιστά τόσο ευάλωτους στις υψηλές θερμοκρασίες καθώς μεγαλώνουμε; «Η ιατρική έρευνα έχει δείξει πως είναι πολλοί οι βιολογικοί και κοινωνικοί παράγοντες που παίζουν ρόλο», απαντά η δρ Λιάκου. «Αφενός ο οργανισμός των ηλικιωμένων δεν προσαρμόζεται καλά στη ζέστη, αφετέρου είναι πιθανότερο να πάσχουν από χρόνια προβλήματα υγείας και να λαμβάνουν φάρμακα που αυξάνουν την ευαισθησία στις υψηλές θερμοκρασίες».

Ακόμα και οι υγιείς ηλικιωμένοι δυσκολεύονται όταν κάνει πολλή ζέστη, διότι με την πάροδο του χρόνου φθίνει το κέντρο ρύθμισης της σωματικής θερμοκρασίας στον εγκέφαλο. «Όπως ο θερμοστάτης ρυθμίζει τη θερμοκρασία στα σπίτια μας, έτσι και ο υποθάλαμος του εγκεφάλου ρυθμίζει τη σωματική θερμοκρασία. Αναλόγως με τα εσωτερικά και τα εξωτερικά ερεθίσματα που λαμβάνει, κάνει τις απαιτούμενες προσαρμογές για να διατηρεί τη σωματική θερμοκρασία κοντά στους φυσιολογικούς 36,7 έως 37 βαθμούς Κελσίου. Η ευαισθησία του στα ερεθίσματα, όμως, μειώνεται με την ηλικία και έτσι ελαττώνεται η ικανότητά του να ρυθμίζει καλά τη θερμοκρασία μας» εξηγεί η ειδικός.

Επιπλέον, οι ηλικιωμένοι συχνά δυσκολεύονται να αντιληφθούν αν κάνει πολλή ζέστη ή αν είναι αφυδατωμένοι, ακόμα κι αν δεν πάσχουν από προβλήματα υγείας. Το σώμα τους κατακρατά επίσης περισσότερη θερμότητα απ' όση όταν ήταν νέοι και οι ιδρωτοποιοί αδένες τους εκκρίνουν λιγότερο ιδρώτα.

Ένα άλλο πρόβλημα είναι ότι η κυκλοφορία του αίματός τους είναι πιο αργή, με συνέπεια να εξωθείται λιγότερη θερμότητα στην επιφάνεια του δέρματος, για να αποβληθεί από τα αιμοφόρα αγγεία. Ουσιαστικά όλα τα συστήματα που συμμετέχουν στη ρύθμιση της σωματικής θερμοκρασίας, από το καρδιαγγειακό μέχρι το ανοσοποιητικό, δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στην έντονη ζέστη. Και αν ο ηλικιωμένος έχει ταυτοχρόνως έκπτωση των νοητικών λειτουργιών του, τότε η κατάσταση επιδεινώνεται.

Και μετά, είναι τα νοσήματα που αυξάνουν τη δυσανεξία στη ζέστη, επηρεάζοντας τις φυσιολογικές αντιδράσεις του οργανισμού. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η καρδιοπάθεια, η νεφρική νόσος, ο υπερθυρεοειδισμός, η νόσος Graves, η πολλαπλή σκλήρυνση, ακόμα και η παχυσαρκία, οι ψυχικές διαταραχές και οι ουρολοιμώξεις.

Όσον αφορά τα φάρμακα, πολλά είναι εκείνα που μπορεί να επηρεάσουν την εφίδρωση ή τους φυσικούς θερμορυθμιστικούς μηχανισμούς. Ανάμεσά τους συμπεριλαμβάνονται αντικαταθλιπτικά, αντιυπερτασικά, διάφορα φάρμακα για την καρδιά και πολλά άλλα.

«Ακόμα και η αύξηση της έντασης και της διάρκειας του καύσωνα παίζει ρόλο, αφού όσο περισσότερο αυξάνονται οι θερμοκρασίες της νύχτας, τόσο λιγότερες ευκαιρίες έχει ο οργανισμός να ανακάμψει μετά τη δύση του ηλίου», τονίζει η δρ Λιάκου. «Πόσο μάλλον που δεν χρειάζεται να φτάσει η περιβαλλοντική θερμοκρασία στους 40 βαθμούς για να αντιμετωπίσει πρόβλημα ένας ηλικιωμένος. Βλέπουμε πολλά περιστατικά με προβλήματα στην ενυδάτωση, τον ύπνο και με νοητική έκπτωση ακόμα και στους 30-35 βαθμούς».

Ευτυχώς, η νοσηρότητα και η θνησιμότητα από τη ζέστη μπορούν να αποτραπούν σε σημαντικό βαθμό. Σε περιόδους καύσωνα, οι ηλικιωμένοι πρέπει κατ' αρχάς να επικοινωνούν με τον γιατρό τους, για να μάθουν αν τυχόν τα φάρμακα ή το πρόβλημα υγείας τους αυξάνουν την ευπάθειά τους στη ζέστη.

Πρέπει επίσης να μένουν όσο το δυνατόν περισσότερο σε κλιματιζόμενους χώρους και όχι να βασίζονται στους ανεμιστήρες για να δροσίζονται. Όσοι δεν έχουν λειτουργικό κλιματιστικό στο σπίτι, καλό είναι να περνούν την ημέρα τους σε άλλο χώρο (π.χ. του Δήμου τους, στα ΚΑΠΗ) με κλιματισμό.

Απαραίτητο είναι να πίνουν περισσότερο νερό απ' όσο συνήθως, χωρίς να περιμένουν να διψάσουν. Αν νιώσουν δίψα, σημαίνει πως ήδη είναι αφυδατωμένοι. Να ρωτήσουν τον γιατρό τους πόσα ακριβώς υγρά χρειάζονται και τι άλλο να προσέξουν στη διατροφή τους.

Κατά τον καύσωνα, πρέπει να αποφύγουν το μαγείρεμα στο σπίτι τους. Πρέπει επίσης να φορούν ελαφρά, ανοικτόχρωμα ρούχα, να κάνουν συχνά δροσερά ντους και να αναπαύονται όσο περισσότερο μπορούν. Πολύ σημαντικό είναι να τους ελέγχει κάποιο νεότερο άτομο και να κάνει τις εξωτερικές δουλειές αντί γι' αυτούς (π.χ. τα ψώνια της ημέρας).

Αν, τέλος, εκδηλώσουν συμπτώματα θερμικής εξάντλησης, πρέπει αμέσως να ζητήσουν βοήθεια. Η θερμική εξάντληση εκδηλώνεται λόγω της υπερβολικής έκθεσης στις υψηλές θερμοκρασίες και την σημαντική απώλεια υγρών και ηλεκτρολυτών μέσω της εφίδρωσης.

«Έχει ζωτική σημασία να αντιμετωπίζεται αμέσως, διότι μπορεί να εξελιχθεί σε θερμοπληξία, που είναι επείγον περιστατικό, απειλητικό για τη ζωή», προειδοποιεί η δρ Λιάκου. «Τα ύποπτα συμπτώματα της εξάντλησης είναι ζάλη, θολωμένη όραση, πονοκέφαλος, μέτρια αύξηση της σωματικής θερμοκρασίας (συνήθως πάνω από 37,7), κόπωση ή αδυναμία, ναυτία, έντονη εφίδρωση, έντονη δίψα, γρήγορη αναπνοή και ταχυκαρδία. Ένας ασθενής μπορεί να έχει ένα ή πολλά από αυτά τα συμπτώματα».

Σε τέτοια περίπτωση, ο ασθενής πρέπει να μεταφερθεί αμέσως σε δροσερό χώρο, να του αφαιρεθούν τα περιττά ρούχα και να τοποθετηθούν κρύες κομπρέσες στο μέτωπο, τις μασχάλες, τον αυχένα ή/και στο εσωτερικό των χεριών. Πρέπει επίσης να πίνει δροσερό νερό με μικρές γουλιές.

«Αν τα συμπτώματα δεν παρουσιάζουν βελτίωση μετά από 30 λεπτά ανάπαυσης, αναπλήρωσης των υγρών και δροσίσματος, καλέστε ένα ασθενοφόρο», καταλήγει η δρ Λιάκου.

Τελευταία τροποποίηση στις 13/07/2023 - 11:53
  • ΚΑΥΣΩΝΑΣ
  • ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΙ
  • ΚΑΥΣΩΝΑΣ ΚΛΕΩΝ
  • ΖΕΣΤΗ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΘΑΝΑΤΟΙ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Καύσωνας: Γιατί τα βρέφη είναι πιο ευάλωτα
Καύσωνας: Γιατί τα βρέφη είναι πιο ευάλωτα 13 Ιουλίου 2023
Καύσωνας «Κλέων»: Τι να προσέχετε όταν οδηγείτε (βίντεο) 13 Ιουλίου 2023
Καύσωνας «Κλέων»: Τι να προσέχετε όταν οδηγείτε (βίντεο)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δήμος Αθηναίων: Σε αυξημένη επιφυλακή οι υπηρεσίες του λόγω πολύ υψηλών θερμοκρασιών
Πολιτική Υγείας
21/07/2026 - 00:07

Δήμος Αθηναίων: Σε αυξημένη επιφυλακή οι υπηρεσίες του λόγω πολύ υψηλών θερμοκρασιών

Καύσωνας: Όλες οι οδηγίες προστασίας από το Υπουργείο Υγείας
Πολιτική Υγείας
20/07/2026 - 12:54

Καύσωνας: Όλες οι οδηγίες προστασίας από το Υπουργείο Υγείας

Νέα Υόρκη: Δύο νεκροί από τη νόσο των Λεγεωνάριων – Πιθανή εστία μόλυνσης οι πύργοι ψύξης κτιρίων
Επικαιρότητα
20/07/2026 - 11:00

Νέα Υόρκη: Δύο νεκροί από τη νόσο των Λεγεωνάριων – Πιθανή εστία μόλυνσης οι πύργοι ψύξης κτιρίων

Σαραντάρια από σήμερα στη χώρα: Πώς να αποφύγετε τη θερμοπληξία
Υγεία
20/07/2026 - 09:00

Σαραντάρια από σήμερα στη χώρα: Πώς να αποφύγετε τη θερμοπληξία

Οι ζεστές νύχτες της κλιματικής αλλαγής «κλέβουν» 56 ώρες ύπνου από τον μέσο άνθρωπο
Υγεία
17/07/2026 - 19:57

Οι ζεστές νύχτες της κλιματικής αλλαγής «κλέβουν» 56 ώρες ύπνου από τον μέσο άνθρωπο

Προ των πυλών ο καύσωνας με τα πρώτα 40άρια - Ομάδες υψηλού κινδύνου και οδηγίες προστασίας
Επικαιρότητα
17/07/2026 - 18:24

Προ των πυλών ο καύσωνας με τα πρώτα 40άρια - Ομάδες υψηλού κινδύνου και οδηγίες προστασίας

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ: «Παγκόσμια πρωτοτυπία η απαίτηση για clawback χωρίς υπέρβαση του πλαφόν»
Πολιτική Υγείας
21/07/2026 - 03:48
Δήμος Αθηναίων: Σε αυξημένη επιφυλακή οι υπηρεσίες του λόγω πολύ υψηλών θερμοκρασιών
Πολιτική Υγείας
21/07/2026 - 00:07
Πρωτοποριακή ρομποτική γυναικολογική επέμβαση από Έλληνες γιατρούς
Υπηρεσίες Υγείας
20/07/2026 - 23:14
Ασφαλής και για την καρδιά η κατανάλωση έως και πέντε φλιτζανιών καφέ ημερησίως
Υγεία
20/07/2026 - 22:33
Νέος διευθυντής της Β΄ Πανεπιστημιακής Παιδιατρικής Κλινικής του ΕΚΠΑ ο Θεόκλης Ζαούτης
Υγεία
20/07/2026 - 19:53
Σχοινάς: «Σε απόλυτη προτεραιότητα οι προσλήψεις 40 στελεχών στον ΕΦΕΤ - Άμεσα στη μάχη των ελέγχων»
Επικαιρότητα
20/07/2026 - 19:26
Έλληνες ερευνητές «ξεκλείδωσαν» μηχανισμό προστασίας του νευρικού συστήματος κατά τη γήρανση
Υγεία
20/07/2026 - 19:08
Νέο επεισόδιο μεταφοράς σκόνης από τη Σαχάρα - Προσοχή στις ευπαθείς ομάδες!
Επικαιρότητα
20/07/2026 - 18:37
Αντιδράσεις για τη διάταξη που αφορά τον διορισμό διοικήσεων στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο
Πολιτική Υγείας
20/07/2026 - 18:12
Οι προτάσεις της ΕΣΑμεΑ για το νομοσχέδιο που αφορά τον προσωπικό βοηθό
Patient Talk
20/07/2026 - 17:37
Πλήρως αναβαθμισμένη η νέα γραμμή υποστήριξης 1145 του ΕΟΠΑΕ για τις εξαρτήσεις
Ψυχική Υγεία
20/07/2026 - 16:54
Συνάντηση Γεωργιάδη με τον πρόεδρο της ΠΟΑΣΥ για το θέμα της ακούσιας νοσηλείας
Πολιτική Υγείας
20/07/2026 - 16:39
Πρωτιά της Sobi στην πρώτη θέση σε διεθνή αξιολόγηση για τις αιμορραγικές διαταραχές
Pharma News
20/07/2026 - 16:32
Νέος γενικός διευθυντής της Αθηναϊκής Γενικής Κλινικής ο Στέλιος Λιανός
Υπηρεσίες Υγείας
20/07/2026 - 16:14
Διαβήτης τύπου 1: Νέες θεραπείες φέρνουν πιο κοντά την ανεξαρτησία από την ινσουλίνη
Υγεία
20/07/2026 - 16:00
Κέντρο εκπαίδευσης αγγειοχειρουργών στους υπερήχους το Κοργιαλένειο-Μπενάκειο
Πολιτική Υγείας
20/07/2026 - 15:17
Υπολογιστές: Πώς να προλάβουμε την οφθαλμική κόπωση στην καθημερινή εργασία
Health Talk
20/07/2026 - 15:00
Αγαπηδάκη: «Θα συνεχιστεί το πρόγραμμα για την παχυσαρκία ενηλίκων - Σύντομα οι ανακοινώσεις»
Πολιτική Υγείας
20/07/2026 - 14:32
Κινητά και κίνδυνος καρκίνου: Τι δείχνει νέα έρευνα
Υγεία
20/07/2026 - 14:00
Καύσωνας: Όλες οι οδηγίες προστασίας από το Υπουργείο Υγείας
Πολιτική Υγείας
20/07/2026 - 12:54
Παιδιά με αυτισμό και κίνδυνος πνιγμού: H σωστή εκπαίδευση στο νερό μπορεί να σώζει ζωές
Υγεία
20/07/2026 - 12:40
Τελικός Μουντιάλ: H παρακολούθησή του εκτόξευσε την "ορμόνη της αγάπης"
Υγεία
20/07/2026 - 12:00
Νέα Υόρκη: Δύο νεκροί από τη νόσο των Λεγεωνάριων – Πιθανή εστία μόλυνσης οι πύργοι ψύξης κτιρίων
Επικαιρότητα
20/07/2026 - 11:00
ΗΠΑ: Ετήσιος έλεγχος τεστοστερόνης για στρατιωτικούς άνω των 30 – Οι ανησυχίες των ειδικών
Πολιτική Υγείας
20/07/2026 - 10:00
Σαραντάρια από σήμερα στη χώρα: Πώς να αποφύγετε τη θερμοπληξία
Υγεία
20/07/2026 - 09:00
Για πρώτη φορά στην Ελλάδα ανακουφιστική φροντίδα για παιδιά στο Αρεταίειο
Υγεία
20/07/2026 - 08:09
Ουρολοιμώξεις το καλοκαίρι: Πρόληψη και θεραπεία για διακοπές χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις
Health Talk
18/07/2026 - 09:36
Μέτωπο Ιατρών κατά Γεωργιάδη: «Ο ΠΙΣ δεν μπορεί να υπόκειται σε κυβερνητικό διορισμό»
Πολιτική Υγείας
18/07/2026 - 08:18
ΕΕΣ και ΕΠΕ διοργανώνουν μεγάλη περιβαλλοντική δράση με καθαρισμό της παραλίας Εδέμ
Επικαιρότητα
18/07/2026 - 03:54
ΠΑΝΣΥΝΟΨΥ: Σεβασμός, θεσμική διερεύνηση και λογοδοσία για τον θάνατο του 20χρονου με αυτισμό στο Άργος
Επικαιρότητα
18/07/2026 - 00:04

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μέτωπο Ιατρών κατά Γεωργιάδη: «Ο ΠΙΣ δεν μπορεί να υπόκειται σε κυβερνητικό διορισμό»
Πολιτική Υγείας
18/07/2026 - 08:18
ΗΠΑ: Ετήσιος έλεγχος τεστοστερόνης για στρατιωτικούς άνω των 30 – Οι ανησυχίες των ειδικών
Πολιτική Υγείας
20/07/2026 - 10:00
Καύσωνας: Όλες οι οδηγίες προστασίας από το Υπουργείο Υγείας
Πολιτική Υγείας
20/07/2026 - 12:54
Αγαπηδάκη: «Θα συνεχιστεί το πρόγραμμα για την παχυσαρκία ενηλίκων - Σύντομα οι ανακοινώσεις»
Πολιτική Υγείας
20/07/2026 - 14:32
Κέντρο εκπαίδευσης αγγειοχειρουργών στους υπερήχους το Κοργιαλένειο-Μπενάκειο
Πολιτική Υγείας
20/07/2026 - 15:17
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo