ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαταραχές ύπνου: Συχνό πρόβλημα των υγειονομικών - Οι συνέπειες στην υγεία τους

Υγεία
Διαταραχές ύπνου: Συχνό πρόβλημα των υγειονομικών - Οι συνέπειες στην υγεία τους
Ο μη επαρκής ύπνος των εργαζομένων στον τομέα της υγείας θεωρείτε ως και «επικίνδυνος» καθώς μέσω αυτού οι γιατροί διακινδυνεύουν όχι μόνο να βλάψουν την υγεία και την ασφάλειά τους, αλλά την υγεία των ασθενών αναφέρει διακεκριμένη επιστήμονας του Πανεπιστήμιου της Μασαχουσέτης.
Τετάρτη, 22/03/2023 - 12:39
Χριστίνα Παναγιώτα Βελαλή Χριστίνα Παναγιώτα Βελαλή

Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης συχνά βάζουν την υγεία και την ασφάλεια των ασθενών τους, πάνω και από τον ίδιο τους τον εαυτό, γεγονός πολύ θετικό από την μια αλλά απο την άλλη ίσως είναι και «καταστροφικό».

Παρέχοντας, λοιπόν, συνεχείς υπηρεσίες όλο το εικοσιτετράωρο, πολλοί εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν διάφορες διαταραχές στον ύπνο καθώς δεν κοιμούνται πολλές ώρες.

Ο μη επαρκής ύπνος των εργαζομένων στον τομέα της υγείας θεωρείτε ως και «επικίνδυνος» καθώς μέσω αυτού οι γιατροί διακινδυνεύουν όχι μόνο να βλάψουν την υγεία και την ασφάλειά τους, αλλά την υγεία των ασθενών.

Η δρ. Γιουάν Ζανγκ, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Νοσηλευτικής του Πανεπιστήμιου της Μασαχουσέτης και ερευνήτρια που μελετά τον ύπνο και την υγεία μεταξύ των εργαζομένων στον τομέα της υγείας, διαπίστωσε ότι οι στρεσογόνοι παράγοντες όπως ένας διαπληκτισμός στην οικογένεια ή στο γραφείο μπορούν να επιδεινώσουν τις διαταραχές στον ύπνο, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να έχουν συμπτώματα κατάθλιψης και κακής ψυχικής υγείας.

Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας αντιμετωπίζουν πολλαπλές προκλήσεις

Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι υγειονομικοί συνήθως είναι οι νυχτερινές ή πολύωρες βάρδιες, οι οποίες απαιτούν από τους γιατρούς να βρίσκονται σε εγρήγορση τόσο κατά τη διάρκεια της νύχτας όσο και κατά τη διάρκεια της ημέρας, γεγονός το οποίο μπορεί να αλλάξει ή και να επηρεάσει το βιολογικό τους ρολόι, το οποίο συνήθως είναι προσανατολισμένο στο να ξυπνάει κατά τη διάρκεια της ημέρας και να κοιμάται τη νύχτα.

Αυτή η αναντιστοιχία μπορεί να οδηγήσει σε υπνηλία και μειωμένη απόδοση στην εργασία.

Επιπλέον, οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης μπορούν να αντιμετωπίσουν πολλούς άλλους εργασιακούς στρεσογόνους παράγοντες, όπως έκθεση σε μολυσματικές ασθένειες και χημικούς κινδύνους, εκφοβισμό και βία, υψηλό σωματικό φόρτο εργασίας και πίεση χρόνου.

Αυτά απαιτούν εκμάθηση διαχείρισης συναισθημάτων και συναισθημάτων κατά τις αλληλεπιδράσεις με ασθενείς και συναδέλφους.

Ακόμα κι έτσι, ορισμένοι επαγγελματίες σε διάφορους τομείς μπορεί να χρειαστεί να καταπιέσουν τα δικά τους συναισθήματα, προκειμένου να παραμείνουν συγκεντρωμένοι στη δουλειά τους και να φέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Στη μελέτη που έγινε συμμετείχαν περισσότεροι από 1.000 εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα των ΗΠΑ που εργάζονταν άμεσα και έμμεσα με ασθενείς, η ερευνητική ομάδα και η συγγραφέας - επικεφαλής της μελέτης, δρ Γιουάν Ζανγκ εντόπισαν ότι πάνω από τους μισούς υγειονομικούς έπρεπε να «κρύψουν» τα συναισθήματά τους στην εργασία χωρίς να τα αντιμετωπίσουν και τα αυξανόμενα επίπεδα συναισθηματικής εργασίας συνδέθηκαν με αυξημένα συμπτώματα κατάθλιψης.

Επιπλέον, οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης αντιμετωπίζουν συχνά αντικρουόμενες απαιτήσεις μεταξύ των εργασιακών και οικογενειακών ρόλων τους.

Για παράδειγμα, ένας γονέας μπορεί να χρειαστεί να πάρει άδεια από τη δουλειά για να φροντίσει το άρρωστο παιδί του. Έρευνα σε εργαζομένους στις ΗΠΑ διαπίστωσε ότι η σύγκρουση εργασίας-οικογένειας μπορεί να έχει δυσμενείς επιπτώσεις τόσο στη σωματική όσο και στη ψυχική υγεία.

Στη μελέτη, περίπου οι μισοί από τους εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης που ερωτηθήκαν ανέφεραν ότι η εργασία τους επηρέαζε την οικογενειακή τους ζωή, ενώ περίπου το 30% αντιμετώπισε παρεμβολή της οικογενειακής ζωής με την εργασία. Είναι σημαντικό ότι αυτές οι συγκρούσεις οδήγησαν σε κακή ψυχική υγεία όπως κατάθλιψη.

Κακός ύπνος και ψυχική υγεία

Η Έρευνα Εθνικής Συνέντευξης για την Υγεία των ΗΠΑ, μια ετήσια συνέντευξη ενηλίκων σε νοικοκυριά που διεξάγεται από το Γραφείο Απογραφής των ΗΠΑ, διαπίστωσε ότι το 36% των εργαζομένων είχε μέση διάρκεια ύπνου μικρότερη από επτά ώρες την ημέρα το 2018.

Ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς συνιστάται τουλάχιστον επτά ώρες ύπνου για βέλτιστη υγεία και ευεξία.

Η στέρηση ύπνου είναι αυξημένη μεταξύ των εργαζομένων στον τομέα της υγείας, επηρεάζοντας το 45% των ερωτηθέντων. Η έρευνά βρήκε ακόμη υψηλότερο ποσοστό: Περισσότεροι από τους μισούς εργαζόμενους στον τομέα της υγείας που μελετήσαν ανέφεραν λιγότερες από επτά ώρες ύπνου την ημέρα και το ένα τρίτο παραπονέθηκε για διαταραχές ύπνου.

Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι το ένα τέταρτο αυτών των εργαζομένων στον τομέα της υγείας παρουσίασαν συμπτώματα κατάθλιψης, ποσοστό τρεις φορές υψηλότερο από τον επιπολασμό της κατάθλιψης στον γενικό πληθυσμό των ΗΠΑ.

Ο ύπνος παίζει κρίσιμο ρόλο στην ψυχική υγεία. Ο σύντομος ή κακός ύπνος είναι ένας ισχυρός παράγοντας κινδύνου για κατάθλιψη και κακή ψυχική ευεξία. Και είναι γνωστό ότι το άγχος μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα του ύπνου.

«Η μελέτη μας διαπίστωσε ότι ο διαταραγμένος ύπνος ενέτεινε την επίδραση των εργασιακών στρεσογόνων παραγόντων επηρεάζοντας άμεσα την ψυχική υγεία των εργαζομένων στον τομέα της υγείας και έμμεσα την ψυχική υγεία τους προκαλόντας προβλήματα στον ύπνο τους.

Πώς μπορούν οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας να βελτιώσουν τον ύπνο τους;

Η οικοδόμηση ενός υγιούς εργασιακού περιβάλλοντος είναι ένας κρίσιμος και ουσιαστικός τρόπος για τη βελτίωση του ύπνου των υγειονομικών. Ένας μεγάλος αριθμός εργασιακών στρεσογόνων παραγόντων -όπως η εργασία με πολύωρες βάρδιες, οι απαιτήσεις τηςεργασίας, η έλλειψη κοινωνικής υποστήριξης, οι κίνδυνοι στο χώρο εργασίας και οι αρνητικές συμπεριφορές των συναδέλφων- συμβάλλουν στον κακό ύπνο των εργαζομένων στον τομέα της υγείας.

Προγράμματα στο χώρο εργασίας που αποτρέπουν τη βία στο χώρο εργασίας, παρέχουν συναισθηματική υποστήριξη μετά από δύσκολα περιστατικά και προσφέρουν ευέλικτο προγραμματισμό θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη μείωση των υποκείμενων προβλημάτων πίσω από τον κακό ύπνο.

Οι χώροι εργασίας μπορούν να εξετάσουν μια ολοκληρωμένη προσέγγιση που μειώνει τους στρεσογόνους παράγοντες που σχετίζονται με την εργασία και προάγει τον ύπνο και την υγεία των εργαζομένων τους.

Για παράδειγμα, ένας υγιής χώρος εργασίας μπορεί να επιτρέπει στους υπαλλήλους τους να επιλέγουν τα δικά τους προγράμματα εργασίας και να παρέχουν εκπαίδευση για την υγιεινή του ύπνου.

Τέλος, η δυνατότητα συμμετοχής των εργαζομένων στη διαδικασία λήψης αποφάσεων μπορεί να τους ενθαρρύνει να εμπλακούν και να αναλάβουν δράση για να βελτιώσουν τη δική τους υγεία, κάτι που θα μπορούσε να μεταμορφώσει τον ύπνο και τη γενική υγεία των εργαζομένων, ιδιαίτερα εκείνων στον ιατρικό τομέα.

Πηγή: the conversation

Διαβάστε επίσης=> Αύξηση στα περιστατικά βίας κατά ιατρών και επαγγελματιών υγείας - Μέτρα προστασίας ζητούν οι γιατροί

Τελευταία τροποποίηση στις 22/03/2023 - 12:42
  • ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΥΠΝΟΥ
  • ΥΠΝΟΣ
  • ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΙ
  • ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
  • ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ
  • ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ
  • ΕΡΕΥΝΑ
  • ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Καρδιά: Τα σπυράκια στο δέρμα που «δείχνουν» ότι παθαίνετε έμφραγμα - 3+1 συμπτώματα που δεν γνωρίζατε
Καρδιά: Τα σπυράκια στο δέρμα που «δείχνουν» ότι παθαίνετε έμφραγμα - 3+1 συμπτώματα που δεν γνωρίζατε 22 Μαρτίου 2023
Οδηγός ασθενών για τους καρκινικούς βιοδείκτες - Πως λειτουργεί 22 Μαρτίου 2023
Οδηγός ασθενών για τους καρκινικούς βιοδείκτες - Πως λειτουργεί

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Συνεργασία Affidea με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών για την εκπαίδευση, την έρευνα και την πρόληψη στην υγεία
Υπηρεσίες Υγείας
30/09/2026 - 17:41

Συνεργασία Affidea με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών για την εκπαίδευση, την έρευνα και την πρόληψη στην υγεία

Νοσοκομείο Κιλκίς: Η ΑΔΕΔΥ καταγγέλλει την έκθεση 17 εργαζομένων σε αμίαντο
Επικαιρότητα
30/09/2026 - 14:34

Νοσοκομείο Κιλκίς: Η ΑΔΕΔΥ καταγγέλλει την έκθεση 17 εργαζομένων σε αμίαντο

H κατάθλιψη κατά την εγκυμοσύνη συνδέεται με νευροαναπτυξιακές διαταραχές των παιδιών
Υγεία
30/09/2026 - 10:28

H κατάθλιψη κατά την εγκυμοσύνη συνδέεται με νευροαναπτυξιακές διαταραχές των παιδιών

Βιταμίνη D και ηλικιωμένοι: Η υψηλότερη δόση συσχετίζεται με βελτιωμένη γνωστική λειτουργία και ποιότητα ύπνου
Υγεία
30/09/2026 - 10:06

Βιταμίνη D και ηλικιωμένοι: Η υψηλότερη δόση συσχετίζεται με βελτιωμένη γνωστική λειτουργία και ποιότητα ύπνου

Μπορεί το λάδι να εξασφαλίσει καλύτερο ύπνο;
Διατροφή
29/09/2026 - 09:01

Μπορεί το λάδι να εξασφαλίσει καλύτερο ύπνο;

Η φαρμακευτική BioNTech κλείνει τρία εργοστάσιά της στη Γερμανία - Στον αέρα 1.800 εργαζόμενοι
Pharma News
28/09/2026 - 19:17

Η φαρμακευτική BioNTech κλείνει τρία εργοστάσιά της στη Γερμανία - Στον αέρα 1.800 εργαζόμενοι

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Αντιγριπικός εμβολιασμός: 300.000 εμβόλια στα φαρμακεία της Θεσσαλονίκης μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου
Υγεία
02/10/2026 - 11:16
Πρόγραμμα δράσεων για την ενεργό και υγιή γήρανση από τους Γιατρούς του Κόσμου στην Αττική
Υγεία
02/10/2026 - 10:58
Ερώτηση Τσίμαρη στη Βουλή για τους ελέγχους στα ιδιωτικά ιατρεία και τη διαφήμιση
Πολιτική Υγείας
02/10/2026 - 10:41
«Άλμα Ζωής»: Από το Πεδίο του Άρεως η εκκίνηση του 18ου Greece Race for the Cure
Patient Talk
02/10/2026 - 10:14
Άσκηση και μακροζωία: Και μισή ώρα περπάτημα τη μέρα μπορεί να είναι χρήσιμο
Fitness
02/10/2026 - 09:56
Ρυθμιστικές αρχές φαρμάκων ζητούν την αντικατάσταση των πειραματόζωων με εναλλακτικές μεθόδους
Pharma Policy
02/10/2026 - 09:29
Επηρεάζει τη σεξουαλική δραστηριότητα των ανδρών η βουβωνοκήλη; - Ειδικός δίνει τις απαντήσεις
Health Talk
02/10/2026 - 09:03
Ε.Σ.Α.μεΑ.: Άτομα με αναπηρία που εργάζονται πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές χωρίς... αντίκρυσμα
Patient Talk
02/10/2026 - 08:41
Ρεκόρ θερμικής καταπόνησης και χιλιάδες θάνατοι στο πιο ζεστό καλοκαίρι της Ευρώπης
Επικαιρότητα
02/10/2026 - 08:17
Γιατί οι ειδικοί συνιστούν προσοχή στη σχολική τσάντα και τον πόνο στην πλάτη των παιδιών
Health Talk
01/10/2026 - 17:19
Αναστάτωση στο Νοσοκομείο Χανίων μετά τη δήλωση πρόθεσης παραίτησης 50 γιατρών
Πολιτική Υγείας
01/10/2026 - 16:46
Το «ρολόι της ομιλίας» μπορεί να αποκαλύψει τη βιολογική και γνωστική υγεία μας
Υγεία
01/10/2026 - 15:53
Από τα μέσα Οκτωβρίου ξεκινάει εμβολιασμός κατά γρίπης και Covid 19
Πολιτική Υγείας
01/10/2026 - 15:27
Ανθρώπινη αλυσίδα ζωής για την εθελοντική αιμοδοσία από 1.500 μαθητές στο κέντρο της Κέρκυρας
Υγεία
01/10/2026 - 15:06
Οι εργαζόμενοι στο «Βενιζέλειο» ζητούν απαντήσεις για την ασφάλεια των υποδομών του νοσοκομείου
Πολιτική Υγείας
01/10/2026 - 14:38
Μητσοτάκης: «Ορόσημο στο 2027 το νέο Εθνικό Πρότυπο Κέντρο για την Άνοια στο Περιστέρι»
Πολιτική Υγείας
01/10/2026 - 13:53
Έκκληση της CPE για την τιμολόγηση φαρμάκων με βάση την αρχή MFN των ΗΠΑ
Patient Talk
01/10/2026 - 13:06
Θάνατος Μαζωνάκη: «Κανένας από τους δύο γιατρούς δεν ζήτησε να τον συνοδεύσει στο νοσοκομείο»
Επικαιρότητα
01/10/2026 - 12:29
Πουλής: «Το Medwatch εντόπισε 197 "προβληματικές" δομές υγείας»
Πολιτική Υγείας
01/10/2026 - 12:12
Social media και έφηβοι: Στο μικροσκόπιο η επιβολή ηλικιακών ορίων και η διαχείριση των κινδύνων
Ψυχική Υγεία
01/10/2026 - 11:47
ΠΣΦ: Οι φυσικοθεραπείες γίνονται μόνο σε αδειοδοτημένα εργαστήρια και δομές υγείας
Πολιτική Υγείας
01/10/2026 - 11:19
Παγκόσμια Ημέρα Τρίτης Ηλικίας: Προκλήσεις η πρόληψη, η έγκαιρη παρέμβαση και η ολοκληρωμένη φροντίδα
Υγεία
01/10/2026 - 10:53
Δωρεά ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού στο Καρμανδάνειο της Πάτρας από την «Ανοιχτή Αγκαλιά»
Patient Talk
01/10/2026 - 10:31
Περισσότερα από 16.500 τα οφειλόμενα ρεπό σε νοσηλευτές και τραυματιοφορείς του Νοσοκομείου Νίκαιας
Πολιτική Υγείας
01/10/2026 - 10:16
Και πέμπτος θάνατος που συνδέεται με το ξέσπασμα της ιλαράς στις ΗΠΑ
Επικαιρότητα
01/10/2026 - 09:58
ΑΜΚΕ «Καρκινάκι»: Με κενά η επιστροφή στο σχολείο για το 31,2% των παιδιών που νόσησαν με καρκίνο
Patient Talk
01/10/2026 - 09:34
Νέες οδηγίες από τον ΠΟΥ για την πρόληψη ασθενειών και διαταραχών που προκύπτουν από τη ζέστη σε συνωστισμούς
Υγεία
01/10/2026 - 09:11
ABBVIE: Θετικά αποτελέσματα από μελέτη φάσης 3 για φάρμακο που αφορά το πολλαπλούν μυέλωμα
Pharma News
01/10/2026 - 08:33
Το 16,8% των εφήβων που έλαβαν φάρμακα GLP-1 εμφάνισε διατροφική ανεπάρκεια
Health Talk
01/10/2026 - 08:09
Η EOO ζητάει σαφείς κανόνες και προστασία των πολιτών από την παραπληροφόρηση για τη χρήση botox
Υγεία
30/09/2026 - 18:38

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ημέρα Καινοτομίας Pfizer - ΕΚΕΒΕ «Αλέξανδρος Φλέμιγκ»: Όταν η ψηφιακή καινοτομία συναντά τη βιοϊατρική έρευνα
Pharma News
29/09/2026 - 12:32
Novo Nordisk: Συμφωνία έως 2,6 δισ. δολάρια με κινεζική φαρμακευτική για χάπι κατά της παχυσαρκίας
Pharma News
29/09/2026 - 14:00
Απολογισμός των πρώτων 10 ημερών λειτουργίας του Medwatch -Γεωργιάδης: Μείωση 91% στις παραπλανητικές διαφημίσεις
Πολιτική Υγείας
29/09/2026 - 15:30
Πατούλης: «Ορθή θεσμικά η παραπομπή των εις βάρος μου καταγγελιών στην ΕΑΔ»
Πολιτική Υγείας
29/09/2026 - 18:04
Οκτώ προτάσεις της ΠΟΜΕΠ για ενίσχυση των ελέγχων σε ιδιωτικούς παρόχους υγείας που απευθύνονται σε παιδιά
Πολιτική Υγείας
29/09/2026 - 18:21
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo