ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαταραχές ύπνου: Συχνό πρόβλημα των υγειονομικών - Οι συνέπειες στην υγεία τους

Υγεία
Διαταραχές ύπνου: Συχνό πρόβλημα των υγειονομικών - Οι συνέπειες στην υγεία τους
Ο μη επαρκής ύπνος των εργαζομένων στον τομέα της υγείας θεωρείτε ως και «επικίνδυνος» καθώς μέσω αυτού οι γιατροί διακινδυνεύουν όχι μόνο να βλάψουν την υγεία και την ασφάλειά τους, αλλά την υγεία των ασθενών αναφέρει διακεκριμένη επιστήμονας του Πανεπιστήμιου της Μασαχουσέτης.
Τετάρτη, 22/03/2023 - 12:39
Χριστίνα Παναγιώτα Βελαλή Χριστίνα Παναγιώτα Βελαλή

Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης συχνά βάζουν την υγεία και την ασφάλεια των ασθενών τους, πάνω και από τον ίδιο τους τον εαυτό, γεγονός πολύ θετικό από την μια αλλά απο την άλλη ίσως είναι και «καταστροφικό».

Παρέχοντας, λοιπόν, συνεχείς υπηρεσίες όλο το εικοσιτετράωρο, πολλοί εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν διάφορες διαταραχές στον ύπνο καθώς δεν κοιμούνται πολλές ώρες.

Ο μη επαρκής ύπνος των εργαζομένων στον τομέα της υγείας θεωρείτε ως και «επικίνδυνος» καθώς μέσω αυτού οι γιατροί διακινδυνεύουν όχι μόνο να βλάψουν την υγεία και την ασφάλειά τους, αλλά την υγεία των ασθενών.

Η δρ. Γιουάν Ζανγκ, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Νοσηλευτικής του Πανεπιστήμιου της Μασαχουσέτης και ερευνήτρια που μελετά τον ύπνο και την υγεία μεταξύ των εργαζομένων στον τομέα της υγείας, διαπίστωσε ότι οι στρεσογόνοι παράγοντες όπως ένας διαπληκτισμός στην οικογένεια ή στο γραφείο μπορούν να επιδεινώσουν τις διαταραχές στον ύπνο, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να έχουν συμπτώματα κατάθλιψης και κακής ψυχικής υγείας.

Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας αντιμετωπίζουν πολλαπλές προκλήσεις

Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι υγειονομικοί συνήθως είναι οι νυχτερινές ή πολύωρες βάρδιες, οι οποίες απαιτούν από τους γιατρούς να βρίσκονται σε εγρήγορση τόσο κατά τη διάρκεια της νύχτας όσο και κατά τη διάρκεια της ημέρας, γεγονός το οποίο μπορεί να αλλάξει ή και να επηρεάσει το βιολογικό τους ρολόι, το οποίο συνήθως είναι προσανατολισμένο στο να ξυπνάει κατά τη διάρκεια της ημέρας και να κοιμάται τη νύχτα.

Αυτή η αναντιστοιχία μπορεί να οδηγήσει σε υπνηλία και μειωμένη απόδοση στην εργασία.

Επιπλέον, οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης μπορούν να αντιμετωπίσουν πολλούς άλλους εργασιακούς στρεσογόνους παράγοντες, όπως έκθεση σε μολυσματικές ασθένειες και χημικούς κινδύνους, εκφοβισμό και βία, υψηλό σωματικό φόρτο εργασίας και πίεση χρόνου.

Αυτά απαιτούν εκμάθηση διαχείρισης συναισθημάτων και συναισθημάτων κατά τις αλληλεπιδράσεις με ασθενείς και συναδέλφους.

Ακόμα κι έτσι, ορισμένοι επαγγελματίες σε διάφορους τομείς μπορεί να χρειαστεί να καταπιέσουν τα δικά τους συναισθήματα, προκειμένου να παραμείνουν συγκεντρωμένοι στη δουλειά τους και να φέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Στη μελέτη που έγινε συμμετείχαν περισσότεροι από 1.000 εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα των ΗΠΑ που εργάζονταν άμεσα και έμμεσα με ασθενείς, η ερευνητική ομάδα και η συγγραφέας - επικεφαλής της μελέτης, δρ Γιουάν Ζανγκ εντόπισαν ότι πάνω από τους μισούς υγειονομικούς έπρεπε να «κρύψουν» τα συναισθήματά τους στην εργασία χωρίς να τα αντιμετωπίσουν και τα αυξανόμενα επίπεδα συναισθηματικής εργασίας συνδέθηκαν με αυξημένα συμπτώματα κατάθλιψης.

Επιπλέον, οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης αντιμετωπίζουν συχνά αντικρουόμενες απαιτήσεις μεταξύ των εργασιακών και οικογενειακών ρόλων τους.

Για παράδειγμα, ένας γονέας μπορεί να χρειαστεί να πάρει άδεια από τη δουλειά για να φροντίσει το άρρωστο παιδί του. Έρευνα σε εργαζομένους στις ΗΠΑ διαπίστωσε ότι η σύγκρουση εργασίας-οικογένειας μπορεί να έχει δυσμενείς επιπτώσεις τόσο στη σωματική όσο και στη ψυχική υγεία.

Στη μελέτη, περίπου οι μισοί από τους εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης που ερωτηθήκαν ανέφεραν ότι η εργασία τους επηρέαζε την οικογενειακή τους ζωή, ενώ περίπου το 30% αντιμετώπισε παρεμβολή της οικογενειακής ζωής με την εργασία. Είναι σημαντικό ότι αυτές οι συγκρούσεις οδήγησαν σε κακή ψυχική υγεία όπως κατάθλιψη.

Κακός ύπνος και ψυχική υγεία

Η Έρευνα Εθνικής Συνέντευξης για την Υγεία των ΗΠΑ, μια ετήσια συνέντευξη ενηλίκων σε νοικοκυριά που διεξάγεται από το Γραφείο Απογραφής των ΗΠΑ, διαπίστωσε ότι το 36% των εργαζομένων είχε μέση διάρκεια ύπνου μικρότερη από επτά ώρες την ημέρα το 2018.

Ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς συνιστάται τουλάχιστον επτά ώρες ύπνου για βέλτιστη υγεία και ευεξία.

Η στέρηση ύπνου είναι αυξημένη μεταξύ των εργαζομένων στον τομέα της υγείας, επηρεάζοντας το 45% των ερωτηθέντων. Η έρευνά βρήκε ακόμη υψηλότερο ποσοστό: Περισσότεροι από τους μισούς εργαζόμενους στον τομέα της υγείας που μελετήσαν ανέφεραν λιγότερες από επτά ώρες ύπνου την ημέρα και το ένα τρίτο παραπονέθηκε για διαταραχές ύπνου.

Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι το ένα τέταρτο αυτών των εργαζομένων στον τομέα της υγείας παρουσίασαν συμπτώματα κατάθλιψης, ποσοστό τρεις φορές υψηλότερο από τον επιπολασμό της κατάθλιψης στον γενικό πληθυσμό των ΗΠΑ.

Ο ύπνος παίζει κρίσιμο ρόλο στην ψυχική υγεία. Ο σύντομος ή κακός ύπνος είναι ένας ισχυρός παράγοντας κινδύνου για κατάθλιψη και κακή ψυχική ευεξία. Και είναι γνωστό ότι το άγχος μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα του ύπνου.

«Η μελέτη μας διαπίστωσε ότι ο διαταραγμένος ύπνος ενέτεινε την επίδραση των εργασιακών στρεσογόνων παραγόντων επηρεάζοντας άμεσα την ψυχική υγεία των εργαζομένων στον τομέα της υγείας και έμμεσα την ψυχική υγεία τους προκαλόντας προβλήματα στον ύπνο τους.

Πώς μπορούν οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας να βελτιώσουν τον ύπνο τους;

Η οικοδόμηση ενός υγιούς εργασιακού περιβάλλοντος είναι ένας κρίσιμος και ουσιαστικός τρόπος για τη βελτίωση του ύπνου των υγειονομικών. Ένας μεγάλος αριθμός εργασιακών στρεσογόνων παραγόντων -όπως η εργασία με πολύωρες βάρδιες, οι απαιτήσεις τηςεργασίας, η έλλειψη κοινωνικής υποστήριξης, οι κίνδυνοι στο χώρο εργασίας και οι αρνητικές συμπεριφορές των συναδέλφων- συμβάλλουν στον κακό ύπνο των εργαζομένων στον τομέα της υγείας.

Προγράμματα στο χώρο εργασίας που αποτρέπουν τη βία στο χώρο εργασίας, παρέχουν συναισθηματική υποστήριξη μετά από δύσκολα περιστατικά και προσφέρουν ευέλικτο προγραμματισμό θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη μείωση των υποκείμενων προβλημάτων πίσω από τον κακό ύπνο.

Οι χώροι εργασίας μπορούν να εξετάσουν μια ολοκληρωμένη προσέγγιση που μειώνει τους στρεσογόνους παράγοντες που σχετίζονται με την εργασία και προάγει τον ύπνο και την υγεία των εργαζομένων τους.

Για παράδειγμα, ένας υγιής χώρος εργασίας μπορεί να επιτρέπει στους υπαλλήλους τους να επιλέγουν τα δικά τους προγράμματα εργασίας και να παρέχουν εκπαίδευση για την υγιεινή του ύπνου.

Τέλος, η δυνατότητα συμμετοχής των εργαζομένων στη διαδικασία λήψης αποφάσεων μπορεί να τους ενθαρρύνει να εμπλακούν και να αναλάβουν δράση για να βελτιώσουν τη δική τους υγεία, κάτι που θα μπορούσε να μεταμορφώσει τον ύπνο και τη γενική υγεία των εργαζομένων, ιδιαίτερα εκείνων στον ιατρικό τομέα.

Πηγή: the conversation

Διαβάστε επίσης=> Αύξηση στα περιστατικά βίας κατά ιατρών και επαγγελματιών υγείας - Μέτρα προστασίας ζητούν οι γιατροί

Τελευταία τροποποίηση στις 22/03/2023 - 12:42
  • ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΥΠΝΟΥ
  • ΥΠΝΟΣ
  • ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΙ
  • ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
  • ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ
  • ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ
  • ΕΡΕΥΝΑ
  • ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Καρδιά: Τα σπυράκια στο δέρμα που «δείχνουν» ότι παθαίνετε έμφραγμα - 3+1 συμπτώματα που δεν γνωρίζατε
Καρδιά: Τα σπυράκια στο δέρμα που «δείχνουν» ότι παθαίνετε έμφραγμα - 3+1 συμπτώματα που δεν γνωρίζατε 22 Μαρτίου 2023
Οδηγός ασθενών για τους καρκινικούς βιοδείκτες - Πως λειτουργεί 22 Μαρτίου 2023
Οδηγός ασθενών για τους καρκινικούς βιοδείκτες - Πως λειτουργεί

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Eρευνητές "έγιναν" δασοπυροσβέστες για να μελετήσουν τους κινδύνους για την υγεία τους
Υγεία
03/08/2026 - 11:00

Eρευνητές "έγιναν" δασοπυροσβέστες για να μελετήσουν τους κινδύνους για την υγεία τους

Πυρκαγιές και ακραία φαινόμενα: Το «κλιματικό άγχος» και πώς μπορούμε να το διαχειριστούμε
Ψυχική Υγεία
03/08/2026 - 08:30

Πυρκαγιές και ακραία φαινόμενα: Το «κλιματικό άγχος» και πώς μπορούμε να το διαχειριστούμε

«Λουτρό δάσους»: Μόλις 20 λεπτά στη φύση μειώνουν το στρες και ωφελούν την υγεία
Ψυχική Υγεία
30/07/2026 - 16:00

«Λουτρό δάσους»: Μόλις 20 λεπτά στη φύση μειώνουν το στρες και ωφελούν την υγεία

Κάθε γυναίκα που βρίσκεται στην εμμηνόπαυση αξίζει ένα καλοκαίρι χωρίς ενοχές
Health Talk
29/07/2026 - 23:07

Κάθε γυναίκα που βρίσκεται στην εμμηνόπαυση αξίζει ένα καλοκαίρι χωρίς ενοχές

Τηλεργασία: Πώς επηρεάζει το σώμα μας και τι μπορούμε να κάνουμε για να προστατευτούμε
Υγεία
29/07/2026 - 15:00

Τηλεργασία: Πώς επηρεάζει το σώμα μας και τι μπορούμε να κάνουμε για να προστατευτούμε

Πνευμονογαστρικό νεύρο: Γιατί είναι καθοριστικό για την ψυχική υγεία και τη λειτουργία του οργανισμού
Υγεία
29/07/2026 - 14:00

Πνευμονογαστρικό νεύρο: Γιατί είναι καθοριστικό για την ψυχική υγεία και τη λειτουργία του οργανισμού

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΙ: Πιο ακριβείς από ποτέ οι επεμβάσεις με laser για τα μάτια
Health Talk
04/08/2026 - 08:43
Ηπατίτιδα Β: Ένα πρόβλημα δημόσιας υγείας που μπορεί να εξαλειφθεί
Υγεία
04/08/2026 - 07:58
Meteo: Περισσότερα από 480.000 στρέμματα γης κάηκαν στη δυτική Αττική τα τελευταία 9 χρόνια
Επικαιρότητα
04/08/2026 - 03:37
Θεσσαλονίκη: Αναβάθμιση εξοπλισμού στο Νοσοκομείο «Άγιος Παύλος» με χρηματοδότηση 68.000 ευρώ
Πολιτική Υγείας
04/08/2026 - 00:11
Νέο πρόγραμμα της ΕΕ για την έγκαιρη ανίχνευση της εν τω βάθει φλεβικής θρόμβωσης
Υγεία
03/08/2026 - 23:11
Τα συμπτώματα που συνδέονται με δυσλειτουργίες του πυελικού εδάφους
Υγεία
03/08/2026 - 22:37
Χαλκιδική: Ακατάλληλο προς πόση το νερό στη Σίβηρη - Ανιχνεύθηκαν μικρόβια
Επικαιρότητα
03/08/2026 - 21:59
Η ψυχολογία της… αναμονής και η χαρά της προσδοκίας για τις διακοπές
Ψυχική Υγεία
03/08/2026 - 21:41
ΕΟΔΥ: Δράσεις στις παραλίες της Αττικής για την πρόληψη των πνιγμών και την προστασία από τον καύσωνα
Υγεία
03/08/2026 - 20:27
«Η φωτιά στο Ποικίλο Όρος έθεσε σε κίνδυνο εργαζόμενους και ασθενείς στο πρώην ΨΝΑ»
Πολιτική Υγείας
03/08/2026 - 20:04
EFPIA: Η Ιαπωνία με το εργαλείο «Honebuto» για τη φαρμακευτική καινοτομία στέλνει το μήνυμα στην Ευρώπη
Pharma Policy
03/08/2026 - 19:42
Πολύποδες χοληδόχου κύστης: Τύποι, αίτια, συμπτώματα και θεραπεία
Health Talk
03/08/2026 - 16:32
Meteo: Οι μέσες τιμές του υδράργυρου ανά την Ελλάδα τον Ιούλιο
Επικαιρότητα
03/08/2026 - 16:17
Lancet: Οι πυρκαγιές που τροφοδοτεί η κλιματική αλλαγή εξελίσσονται σε κρίση δημόσιας υγείας
Υγεία
03/08/2026 - 16:02
O ΕΕΣ καλεί τους πολίτες να ενισχύσουν οικονομικά τους πυρόπληκτους
Επικαιρότητα
03/08/2026 - 15:38
Tο Ίδρυμα ΑΜΚΕ ΚΛΕΩΝ ΤΣΕΤΗΣ δώρισε δύο απινιδωτές στο Λιμεναρχείο Μυκόνου
Pharma News
03/08/2026 - 15:31
Ο ΙΣΑ χαιρετίζει την πρωτοβουλία του Ιδρύματος Χατζηιωάννου για την οικονομική ενίσχυση των ιατρών σε άγονες περιοχές
Υγεία
03/08/2026 - 15:14
Στατίνες: Νέα ανακάλυψη εξηγεί γιατί προκαλούν μυϊκούς πόνους σε ορισμένους ασθενείς
Υγεία
03/08/2026 - 15:00
Τζανάκης: Τι μπορεί να προκαλέσει στο αναπνευστικό ο καπνός από τις πυρκαγιές και πως θα προστατευθούμε
Υγεία
03/08/2026 - 14:36
Πρωτεΐνη: Η μικρότερη κατανάλωση μπορεί να συνδέεται με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής
Διατροφή
03/08/2026 - 14:00
Το γρήγορο διαλειμματικό περπάτημα, έστω και μια φορά την εβδομάδα, μειώνει το λίπος στην κοιλιά
Fitness
03/08/2026 - 13:00
ΕΟΠΑΕ: Θεσμοθετούνται μονάδες «Safe Haven» για άτομα με εξαρτήσεις και αστεγία
Πολιτική Υγείας
03/08/2026 - 12:57
AstraZeneca και Bristol Myers Squibb συζητούν πιθανή συγχώνευση ύψους 400 δισ. δολαρίων
Pharma News
03/08/2026 - 12:15
Καύσωνας: Ποια πτηνά κινδυνεύουν περισσότερο
Pet
03/08/2026 - 12:00
Eρευνητές "έγιναν" δασοπυροσβέστες για να μελετήσουν τους κινδύνους για την υγεία τους
Υγεία
03/08/2026 - 11:00
Η «Οδύσσεια» φωτίζει μια λιγότερο γνωστή ψυχική πληγή: Τι είναι το ηθικό τραύμα
Ψυχική Υγεία
03/08/2026 - 10:00
ΠΟΥ: Ο θηλασμός σώζει ζωές – Τα οφέλη του για μητέρα και παιδί
Πολιτική Υγείας
03/08/2026 - 09:00
Πυρκαγιές και ακραία φαινόμενα: Το «κλιματικό άγχος» και πώς μπορούμε να το διαχειριστούμε
Ψυχική Υγεία
03/08/2026 - 08:30
Πειθαρχική διαδικασία στο ΨΝΑ προαναγγέλλει ο Υπ. Υγείας – «Πυρ ομαδόν» από γιατρούς και εργαζόμενους
Πολιτική Υγείας
02/08/2026 - 12:31
Φωτοευαισθησία: Όταν φάρμακα και καλλυντικά κάνουν το δέρμα πιο ευάλωτο στον ήλιο
Υγεία
31/07/2026 - 20:00

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πειθαρχική διαδικασία στο ΨΝΑ προαναγγέλλει ο Υπ. Υγείας – «Πυρ ομαδόν» από γιατρούς και εργαζόμενους
Πολιτική Υγείας
02/08/2026 - 12:31
ΠΟΥ: Ο θηλασμός σώζει ζωές – Τα οφέλη του για μητέρα και παιδί
Πολιτική Υγείας
03/08/2026 - 09:00
AstraZeneca και Bristol Myers Squibb συζητούν πιθανή συγχώνευση ύψους 400 δισ. δολαρίων
Pharma News
03/08/2026 - 12:15
ΕΟΠΑΕ: Θεσμοθετούνται μονάδες «Safe Haven» για άτομα με εξαρτήσεις και αστεγία
Πολιτική Υγείας
03/08/2026 - 12:57
Πρωτεΐνη: Η μικρότερη κατανάλωση μπορεί να συνδέεται με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής
Διατροφή
03/08/2026 - 14:00
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo