News4Health Logo

  • Pharma News
  • Πολιτική Υγείας
  • Υγεία
  • Health News
  • Διατροφή
  • Ευ Ζην
  • Pet & Health
Πέμπτη, 16 Μαρτίου 2023

Όμικρον ΒΑ.5: Πόσο μας προστατεύουν προηγούμενη λοίμωξη και αναμνηστικός εμβολιασμός

News4Health TeamNews4Health Team
142
Όμικρον ΒΑ.5: Πόσο μας προστατεύουν προηγούμενη λοίμωξη και αναμνηστικός εμβολιασμός

Η αποτελεσματικότητα αναμνηστικού εμβολιασμού και προηγούμενης λοίμωξης κατά της Όμικρον BA.5, αναλύθηκε σε νέα μελέτη. 

Ο αναμνηστικός εμβολιασμός κατά του ιού SARS-CoV-2 είναι αποτελεσματικός στην πρόληψη της νόσου COVID-19 και της σοβαρής λοίμωξης.

Ωστόσο, πολύ λίγες μελέτες έχουν διερευνήσει το βαθμό προστασίας που παρέχει η προηγούμενη λοίμωξη από διάφορες υποπαραλλαγές της Omicron ακολουθούμενη από αναμνηστικό εμβολιασμό.

Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Γιάννης Ντάνασης, Πάνος Μαλανδράκης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα αποτελέσματα της μελέτης των Jang και συνεργατών που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στην επιστημονική επιθεώρηση JAMA Network Open.

Η μελέτη 

Οι ερευνητές εκτίμησαν την προστασία που προσφέρει η λοίμωξη SARS-CoV- 2 BA. 1 ή BA.2 και ο αναμνηστικός εμβολιασμός έναντι της λοίμωξης από το στέλεχος Omicron BA.5 στη Νότια Κορέα μεταξύ 1ης και 31ης Αυγούστου 2022.

Συγκρίθηκαν τα ποσοστά των κρουσμάτων COVID-19 και των μαρτύρων (ομάδα ελέγχου) που δεν είχαν στο παρελθόν λοίμωξη από SARS-CoV-2 και αυτών που είχαν στο παρελθόν λοίμωξη από BA.1 ή BA.2.

Συνολικά αναλύθηκαν δεδομένα από 3.415.980 ασθενείς και 3.415.980 μάρτυρες. Το 53,9% ήταν γυναίκες και στις δύο ομάδες, η μέση ηλικία [τυπική απόκλιση] ήταν τα 40,2 [21,9] έτη. Σε άτομα χωρίς ιστορικό λοίμωξης από SARS-CoV-2, η εκτιμώμενη αποτελεσματικότητα 4 δόσεων εμβολίου ήταν 16,1% (95% όρια αξιοπιστίας 15,5% έως 16,6%), ενώ σε άτομα με προηγούμενες λοιμώξεις από BA.1 και BA.2, η εκτιμώμενη αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού ήταν 89,5% (95% όρια αξιοπιστίας 89,2% έως 89,8%) και 94,3% (95% όρια αξιοπιστίας 94,1% έως 94,4%), αντίστοιχα. Η αποτελεσματικότητα των εμβολίων δύο δόσεων έναντι της σοβαρής λοίμωξης από BA.5 ήταν χαμηλή σε άτομα χωρίς προηγούμενη λοίμωξη (41,5%, 95% όρια αξιοπιστίας 32,1% έως 49,6%), με προηγούμενη λοίμωξη BA.1 (53,1%, 95% όρια αξιοπιστίας 15,0% έως 74,1%) και με προηγούμενη λοίμωξη BA.2 (50,0% 95% όρια αξιοπιστίας −0,29% έως 75,0%). Η αποτελεσματικότητα των εμβολίων τεσσάρων δόσεων έναντι της σοβαρής λοίμωξης από BA.5 ανήλθε στο 90,9% (95% όρια αξιοπιστίας 89,8% έως 91,9%) σε άτομα χωρίς ιστορικό COVID-19, και στο 93,9% (95% 95% όρια αξιοπιστίας 90,5% έως 96,1%) και 92,9% (95% 95% όρια αξιοπιστίας 89,2% έως 95,3%) σε άτομα με προηγούμενες λοιμώξεις BA.1 και BA.2, αντίστοιχα.

Συμπερασματικά, η προηγούμενη λοίμωξη από SARS-CoV-2 κατά τη διάρκεια των περιόδων BA.1 και BA.2 συσχετίστηκε με μεγαλύτερη προστασία από λοίμωξη SARS-CoV-2 κατά τη διάρκεια της περιόδου BA.5.

Επιπλέον, η προστασία έναντι σοβαρής λοίμωξης από BA.5 συσχετίστηκε επίσης με τον αριθμό των αναμνηστικών δόσεων.

Ο αναμνηστικός εμβολιασμός 4 δόσεων, ανεξάρτητα από το ιστορικό λοίμωξης από SARS-CoV-2, συσχετίστηκε με υψηλότερη προστασία έναντι σοβαρής λοίμωξης από BA.5.

Διαβάστε επίσης=> Άρση όλων των μέτρων έναντι του κορονοϊού ανακοίνωσε ο Υπ. Υγείας - Ποιοι εξαιρούνται

Health ανα Tag:
  • ΟΜΙΚΡΟΝ
  • ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ
  • ΕΜΒΟΛΙΟ
  • ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ
  • ΑΝΑΜΝΗΣΤΙΚΗ ΔΟΣΗ
  • COVID19
  • ΜΕΛΕΤΗ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Θυρεοειδής: Πόσο πιθανό είναι να εμφανίσει κάποιος που νόσησε από κορονοϊό

Θυρεοειδής: Πόσο πιθανό είναι να εμφανίσει κάποιος που νόσησε από κορονοϊό

Τα ποσοστά θυρεοειδικής αυτοανοσίας είναι ως και 2 φορές υψηλότερα σε άτομα που νόσησαν από COVID-19 σύμφωνα με νέα μελέτη.

News4Health TeamNews4Health Team
Παγώνη για κορονοϊό: Είμαστε σε πολύ καλύτερη κατάσταση - Ο ιός και οι παραλλαγές αντιμετωπίζονται

Παγώνη για κορονοϊό: Είμαστε σε πολύ καλύτερη κατάσταση - Ο ιός και οι παραλλαγές αντιμετωπίζονται

«Είμαστε σε πολύ καλύτερη κατάσταση καθώς μπορεί να είναι ο ιός εδώ και οι παραλλαγές, αλλά αντιμετωπίζονται» ανέφερε μεταξύ άλλων η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη.  
News4Health TeamΧριστίνα-Παναγιώτα Βελαλή
Η φυματίωση «χτυπάει» και τα παιδιά - 2η αιτία θανάτου παγκοσμίως, μετά τον κορονοϊό

Η φυματίωση «χτυπάει» και τα παιδιά - 2η αιτία θανάτου παγκοσμίως, μετά τον κορονοϊό

To 2021 περίπου 10,6 εκατομμύρια ασθενείς νόσησαν από Φυματίωση, με το 10% των ασθενών να είναι παιδιά.

News4Health TeamNews4Health Team
Έκθεση ΕΟΔΥ: 70 οι νεκροί από κορονοϊό και 96 οι διασωληνωμένοι - Μειώθηκαν τα κρούσματα γρίπης

Έκθεση ΕΟΔΥ: 70 οι νεκροί από κορονοϊό και 96 οι διασωληνωμένοι - Μειώθηκαν τα κρούσματα γρίπης

Τη νέα εβδομαδιαία επιδημιολογική έκθεση, για τους τρεις ιούς του αναπνευστικού, εξέδωσε πριν από λίγο ο ΕΟΔΥ.

 
News4Health TeamNews4Health Team

Newsroom

  • H ξηρασία στη Σομαλία οδηγεί στο θάνατο χιλιάδες άτομα, ακόμη και παιδιά κατώ των 5 ετών

    21/03/2023 - 13:33
  • Νοσοκομείο Ρόδου: Καταγγελίες για τρωκτικά και περιστέρια στους θαλάμους - «SOS» από τους εργαζόμενους

    21/03/2023 - 12:52
  • Αλτσχάιμερ: Τελικά τι το πυροδοτεί; - Τι έδειξε νέα επιστημονική ανάλυση

    21/03/2023 - 12:38
  • Πυρετός: Η λάθος «κίνηση» που κάνουν οι περισσότεροι - Τι πραγματικά πρέπει να κάνετε

    21/03/2023 - 12:03
  • Δύο επιδημίες που σχετίζονται με τον ύπνο και δεν πρέπει να αγνοείτε

    21/03/2023 - 11:28
  • Μεταμόσχευση Συμπαγών Οργάνων: Τα τρία βραβευμένα ελληνικά προγράμματα

    21/03/2023 - 10:47
  • Νόσος Fabry: «Πράσινο φως» σε νέα ενζυμική θεραπεία των Chiesi και Protalix BioTherapeutics

    21/03/2023 - 10:01
  • Κατάθλιψη κατά την εμμηνόπαυση; Έτσι θα την διαχειριστείτε - Ειδικός εξηγεί

    21/03/2023 - 09:35
  • Έκζεμα στα παιδιά: 1 στα 5 βρέφη εμφανίζουν συμπτώματα - Τι πυροδοτεί την ανάπτυξη του

    20/03/2023 - 17:03
  • Ακράτεια ούρων: 9 δεδομένα που πρέπει να γνωρίζουν οι άνδρες μετά από χειρουργείο προστάτη

    20/03/2023 - 16:32

News4Health Logo

  • Οι ειδήσεις της υγείας
  • Διαβάστε Επίσης
  • Αναζήτηση
  • Σχετικά με το News4Health.gr

Copyright © 2019 - 2023 Doctor Post P.C. All rights reserved.

PerfOps by Nuevvo