ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Άντρες και καρκίνος του προστάτη: Η ψυχολογία παίζει ρόλο η έγκαιρη διάγνωση είναι κρίσιμη

Υγεία
Άντρες και καρκίνος του προστάτη: Η ψυχολογία παίζει ρόλο η έγκαιρη διάγνωση είναι κρίσιμη
Στην εποχή που ο καρκίνος του προστάτη μπορεί να αντιμετωπιστεί σε μεγάλο βαθμό χάρη στην πρόοδο της ιατροφαρμακευτικής καινοτομίας, η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση της νόσου εξακολουθούν να παίζουν σημαντικότατο ρόλο. Αρωγός σε αυτό η ψυχολογία τόσο των ασθενών, όσο και του περιβάλλοντός τους. Μια εκστρατεία ενημέρωσης επιδιώκει να συμβάλει στην αλλαγή των συμπεριφορών γύρω από τον καρκίνο του προστάτη, ενισχύοντας τη σημασία της ενημέρωσης και της υπέρβασης των στερεοτύπων.
Πέμπτη, 08/12/2022 - 10:00
News4Health Team News4Health Team

Γνώση σημαίνει δύναμη. Ειδικά στην περίπτωση σοβαρών παθήσεων, όπως ο καρκίνος του προστάτη, η ισχύς της γνώσης συνδέεται άμεσα με την προστασία από τις επιπτώσεις της νόσου. Αυτή τη γνώση έρχεται να ενισχύσει η καμπάνια «Με τον Προστάτη Δεν Αστειευόμαστε», μια πρωτοβουλία της Janssen Ελλάδος υπό την αιγίδα της ΕΛΛΟΚ και του ΚΕΦΙ.

Η γνώση γύρω από τον καρκίνο του προστάτη ενισχύεται με την επικοινωνία με το γιατρό, τις προληπτικές εξετάσεις και την έγκαιρη διάγνωση. Με στόχο να διευκολύνει την πρόσβαση όλων στην κατάλληλη πληροφορία για τον καρκίνο του προστάτη, η Janssen Ελλάδος πραγματοποιεί μια εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης με όχημα το χιούμορ, το οποίο σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να φανεί καταλυτικός παράγοντας για την εξέλιξη μιας κατάστασης. Εξάλλου, είναι κοινό να βλέπουμε συνανθρώπους μας να βασανίζονται από φόβους και άγχη και στη συνέχεια να τα ξεπερνούν, τόσο με τη δύναμη της γνώσης, όσο και με τη βοήθεια της θετικής ψυχολογίας.

Κεντρικός πρωταγωνιστής της ενημερωτικής εκστρατείας είναι ο γνωστός κωμικός Αλέξανδρος Τσουβέλας, ο οποίος, χρησιμοποιεί το χιούμορ και τον αυτοσαρκασμό για να κινητοποιήσει τους άνδρες να ξεπεράσουν τους δισταγμούς και τους γύρω τους να τους ενθαρρύνουν. Και φυσικά, να τους ανεβάσει την ψυχολογία.

Η ψυχολογία παίζει ρόλο για έναν ασθενή με καρκίνο του προστάτη. Τόσο ο ίδιος, όσο και το περιβάλλον του, χρειάζεται συχνά να κατανοήσουν τα συναισθήματα που γεννώνται και να βρουν τον βέλτιστο τρόπο για να τα διαχειριστούν. Η ενίσχυση της συναισθηματικής υγείας αποτελεί κομβικό σημείο σε μια τέτοια -συχνά μακρά- πορεία.

Βασικοί ψυχολογικοί μηχανισμοί που συντελούν στην αντιμετώπιση και την προσαρμογή ενός ασθενούς -και του περιβάλλοντός του- είναι η μαχητικότητα, η αισιοδοξία, το θάρρος, η πίστη και η ελπίδα.

Καρκίνος του Προστάτη: Το προφίλ της νόσου

Ο προστάτης είναι ένας μικρός και συμπαγής αδένας σε μέγεθος κάστανου, εντοπίζεται μεταξύ του πέους και της ουροδόχου κύστης και είναι υπεύθυνος για την παραγωγή σπέρματος.
Η πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του προστάτη αυξάνεται με την ηλικία. Ειδικότερα, είναι ο πρώτος σε συχνότητα καρκίνος σε άνδρες άνω της μέσης ηλικίας, έρχεται δεύτερος μετά τον καρκίνο του πνεύμονα στο σύνολο του ανδρικού πληθυσμού, αποτελώντας και τη δεύτερη αιτία θανάτου από νεοπλασματική νόσο.

Η κλινικά ανιχνεύσιμη νόσος είναι σχετικά σπάνια σε άνδρες νεότερους των 50 ετών, για αυτό και έχει τεθεί ως σχετικό ηλικιακό όριο για την έναρξη τακτικών εξετάσεων. Ωστόσο, αν και η μέση ηλικία εμφάνισης καρκίνου είναι τα 69 έτη, τα τελευταία χρόνια εμφανίζεται όλο και σε πιο νεαρά άτομα.

Περίπου ένας στους οχτώ θα αναπτύξει τη συγκεκριμένη νόσο κατά τη διάρκεια της ζωής του. Περίπου το 90% των ασθενών με καρκίνο του προστάτη διαγιγνώσκονται σε αρχικά στάδια της νόσου.

Άτομα που έχουν συγγενή πρώτου βαθμού, δηλαδή πατέρα ή αδέρφια, με καρκίνο προστάτη έχουν 2-3 φορές μεγαλύτερες πιθανότητες εμφάνισης. Μάλιστα, ο κίνδυνος αυξάνεται περαιτέρω όταν περισσότεροι από ένας συγγενής έχει αναπτύξει προστατικό καρκίνο.

Ποια είναι τα συμπτώματα που θα πρέπει να μας οδηγήσουν στο γιατρό και στις σχετικές εξετάσεις; Τα κυριότερα συμπτώματα είναι αυτά που σχετίζονται με την ούρηση. Τόσο δυσκολία στην έναρξη της όσο και συχνοουρία, καύσος ή πόνος κατά την ούρηση ακόμη και αιματουρία. Αντίστοιχα, μπορεί να παρατηρηθεί ελάττωση της ακτίνας των ούρων, διακεκομμένη ροή, αλλά και αίσθηση ατελούς κένωσης της κύστης ή επιτακτικής ούρησης, καύσος. Συχνά καταγράφεται και στυτική δυσλειτουργία.

Καρκίνος του Προστάτη: Εξέταση και στίγμα

Όπως προαναφέραμε η νόσος συνήθως ανιχνεύεται κλινικά σε άνδρες άνω των 50 ετών, θέτοντας και το σχετικό ηλικιακό όριο για τον τακτικό έλεγχο. Ωστόσο, κάθε άτομο συνιστά ξεχωριστή περίπτωση και δεδομένου ότι μπορεί να συντρέχουν ειδικοί λόγοι (εμφάνισης καρκίνου του προστάτη σε συγγενικό πρόσωπο πρώτου βαθμού) ο γιατρός θα κρίνει την ανάγκη διενέργειας εξετάσεων νωρίτερα.

Δυστυχώς, όμως, το μεγαλύτερο εμπόδιο στην πρόσβαση στις εξετάσεις είναι φόβος, που ενισχύεται από το στίγμα, που συνοδεύει τον καρκίνο του προστάτη λόγω της φύσεως του.

Ποιος ή ποια ανάμεσα μας δεν έχει ακούσει κακόγουστα αστεία και ανούσια πειράγματα; Αναχρονιστικές αντιλήψεις είχαν διαμορφώσει μια εικόνα γύρω από την εξέταση, που ενίσχυε το στίγμα και απέτρεπε πολλούς άνδρες να φροντίσουν κατάλληλα των εαυτό τους, με αρνητικές επιπτώσεις, τελικά, για την ίδια την υγεία τους.

Με τον προστάτη, όμως, δεν πρέπει και δεν μπορούμε να αστειευόμαστε. Η πρόληψη είναι σημαντική, η έγκαιρη διάγνωση καίρια. Χρειάζεται εγρήγορση και επικοινωνία με τον γιατρό, γιατί η έγκαιρη λήψη θεραπευτικής απόφασης και θεραπευτική διαχείριση είναι καίριας σημασίας για την πορεία της νόσου και του ασθενούς.

Η εξέταση είναι απλή! Δύο είναι οι τρόποι, μια αιματολογική PSA εξέταση και μια δακτυλική εξέταση. Η διαδικασία για τη δακτυλική εξέταση πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία και δεν απαιτείται κάποια ειδική προετοιμασία.

Αυτή η απλούστατη διαδικασία μπορεί να δώσει πολύτιμες πληροφορίες, να απαλλάξει από την αβεβαιότητα και το άγχος ή αν χρειαστεί να οδηγήσει στην έγκαιρη λήψη μιας θεραπευτικής απόφασης και της απολύτως απαραίτητης θεραπευτικής διαχείρισης. Εν τέλει, η επιλογή να εξεταστεί κάποιος συνιστά μια πράξη φροντίδας προς τον εαυτό του αλλά και τους οικείους του.

Τελευταία τροποποίηση στις 08/12/2022 - 11:35
  • ΑΝΤΡΕΣ
  • ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΡΟΣΤΑΤΗ
  • ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ
  • ΔΙΑΓΝΩΣΗ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τι είναι ο στρεπτόκοκκος τύπου Α που ευθύνεται για θανάτους παιδιών στην Βρετανία- Οδηγίες από τον ΕΟΔΥ για παιδιά και γονείς
Τι είναι ο στρεπτόκοκκος τύπου Α που ευθύνεται για θανάτους παιδιών στην Βρετανία- Οδηγίες από τον ΕΟΔΥ για παιδιά και γονείς 06 Δεκεμβρίου 2022
ΕΜΑ: Τα εμβόλια mRNA BA.4-5 μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για αρχικό εμβολιασμό σε παιδιά και ενήλικες 07 Δεκεμβρίου 2022
ΕΜΑ: Τα εμβόλια mRNA BA.4-5 μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για αρχικό εμβολιασμό σε παιδιά και ενήλικες

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το PSA προγνωστικός δείκτης επιβίωσης στον μεταστατικό καρκίνο του προστάτη
Υγεία
27/08/2026 - 18:57

Το PSA προγνωστικός δείκτης επιβίωσης στον μεταστατικό καρκίνο του προστάτη

Η βασίλισσα Καμίλα μίλησε για την φροντίδα της στον «καημένο» τον Κάρολο
Επικαιρότητα
19/08/2026 - 20:59

Η βασίλισσα Καμίλα μίλησε για την φροντίδα της στον «καημένο» τον Κάρολο

Ειδικός ζητά επανεξέταση του φάσματος του αυτισμού: «Έχει γίνει υπερβολικά ευρύ»
Υγεία
04/08/2026 - 17:00

Ειδικός ζητά επανεξέταση του φάσματος του αυτισμού: «Έχει γίνει υπερβολικά ευρύ»

Η ψυχολογία της… αναμονής και η χαρά της προσδοκίας για τις διακοπές
Ψυχική Υγεία
03/08/2026 - 21:41

Η ψυχολογία της… αναμονής και η χαρά της προσδοκίας για τις διακοπές

Άνοια πρώιμης έναρξης: Μελέτη τη συνδέει με απώλεια παραγωγικότητας πολλά χρόνια πριν από τη διάγνωση
Υγεία
09/07/2026 - 20:42

Άνοια πρώιμης έναρξης: Μελέτη τη συνδέει με απώλεια παραγωγικότητας πολλά χρόνια πριν από τη διάγνωση

Νέα δεδομένα για τον διακοπτόμενο ορμονικό αποκλεισμό στον μεταστατικό καρκίνο του προστάτη
Υγεία
07/07/2026 - 20:49

Νέα δεδομένα για τον διακοπτόμενο ορμονικό αποκλεισμό στον μεταστατικό καρκίνο του προστάτη

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Γεωργιάδης: «Νέο έργο 1,5 εκατ. ευρώ για την ανακαίνιση των κλινικών του ΚΑΤ»
Πολιτική Υγείας
28/08/2026 - 21:47
Οσφυαλγία και αυχεναλγία: Το τίμημα της ξαπλώστρας στην παραλία
Health Talk
28/08/2026 - 21:18
Οχιά δάγκωσε δύο αδερφάκια στον Μαραθώνα - Χορηγήθηκε αντιοφικός ορός στο βρέφος
Επικαιρότητα
28/08/2026 - 20:36
Νέα μέθοδος καλλιέργειας προστατεύει τις πατάτες από μολυσματικές ασθένειες
Διατροφή
28/08/2026 - 20:04
Μονοκλωνικό αντίσωμα στην πρώτη γραμμή θεραπείας του γαστροοισοφαγικού αδενοκαρκινώματος
Υγεία
28/08/2026 - 19:38
Ο ΙΣΑ ζητάει δημοσιοποίηση στοιχείων για τη διασπορά του Ιού του Δυτικού Νείλου στην Αττική
Υγεία
28/08/2026 - 19:13
Δημοσιεύθηκε η ΚΥΑ για τη διπλή επιστροφή ενοικίου σε γιατρούς, νοσηλευτές και εκπαιδευτικούς
Επικαιρότητα
28/08/2026 - 18:47
Maxxing: Η εμμονή να γινόμαστε καλύτεροι σε όλα μπορεί να μας προκαλεί περισσότερο άγχος
Ψυχική Υγεία
28/08/2026 - 18:09
Ο Όμιλος Mediterraneo επίσημος χορηγός υγείας της μπασκετικής ΑΕΚ για τη σεζόν 2026-2027
Υπηρεσίες Υγείας
28/08/2026 - 17:33
Ιός του Δυτικού Νείλου: Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο και πώς προστατευόμαστε
Health Talk
28/08/2026 - 17:07
Συνεργεία της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας στα 27 επιχειρηματικά πάρκα της ΕΤΒΑ στη Θεσσαλονίκη
Υγεία
28/08/2026 - 16:44
Μητσοτάκης από Κοζάνη: «Κεντρική πολιτική προτεραιότητα η ανάταξη των υποδομών του ΕΣΥ»
Πολιτική Υγείας
28/08/2026 - 16:23
Μυωπία στα παιδιά: Ειδικά γυαλιά επιβραδύνουν την εξέλιξή της έως και 70%
Υγεία
28/08/2026 - 16:00
Διασωστικός σκύλος του ΕΕΣ συμμετείχε σε τριήμερη διεθνή εκπαίδευση στη Ρουμανία
Επικαιρότητα
28/08/2026 - 15:37
Κατάσταση συναγερμού για φωτιές το Σάββατο - Ποιες περιοχές κινδυνεύουν
Επικαιρότητα
28/08/2026 - 15:18
Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Η θεραπεία CAR-T αποδείχθηκε επιτυχής σε έξι ασθενείς
Υγεία
28/08/2026 - 15:00
ΕΟΟ: «Η οδοντιατρική θεραπεία είναι πράξη υγείας και όχι προϊόν σε προσφορά»
Υγεία
28/08/2026 - 14:39
Μικροσκοπικά εμφυτεύματα μυών μιμούνται τα οφέλη της άσκησης
Υγεία
28/08/2026 - 14:00
Θεμιστοκλέους για ιό Δυτικού Νείλου: Τα 4+1 πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να προστατευτούμε
Πολιτική Υγείας
28/08/2026 - 13:35
ΕΟΦ: Προσωρινή απαγόρευση εξαγωγών σε 91 σκευάσματα
Pharma Policy
28/08/2026 - 13:22
Οι άνδρες που έχουν σύντροφο χάνουν πιο εύκολα βάρος
Υγεία
28/08/2026 - 13:00
Η νόσος του Πάρκινσον κοστίζει στην Ευρώπη 22,8 δισ. ευρώ ετησίως
Πολιτική Υγείας
28/08/2026 - 12:00
Έλλειψη ενέσιμου φαρμάκου για τη σχιζοφρένεια στην ΕΕ – Πρόβλημα σε ελληνική φαρμακοβιομηχανία
Pharma Policy
28/08/2026 - 11:00
Αττικόν: «Κανένα πρόβλημα με τον κλιματισμό», λέει η διοίκηση του νοσοκομείου
Πολιτική Υγείας
28/08/2026 - 10:22
Η μαστογραφία «βλέπει» και την καρδιά: Πώς η AI μπορεί να εντοπίζει κρυφές καρδιοπάθειες στις γυναίκες
Υγεία
28/08/2026 - 10:00
FDA: Εγκρίθηκαν τα νέα επικαιροποιημένα εμβόλια Covid-19 για τη σεζόν 2026-27
Pharma Policy
28/08/2026 - 09:00
Ο ιός Mpox εξαπλώνεται σε νέες χώρες και απειλεί παιδιά – Γιατί ανησυχούν οι ειδικοί
Υγεία
27/08/2026 - 20:58
Αγαπηδάκη: «Πρώτη φορά δωρεάν πρόσβαση σε συμβουλές διατροφής μέσα από την πλατφόρμα Healthy Kids»
Πολιτική Υγείας
27/08/2026 - 20:16
Νυχτερινός ψεκασμός με «τουρμπίνες» στην Ανατολική Αττική για τον ιό του Δυτικού Νείλου
Πολιτική Υγείας
27/08/2026 - 19:49
Αυστηρή προειδοποίηση από τον ΙΣΑ για τη χορήγηση ιατρικών βεβαιώσεων αθλητικής ικανότητας
Υγεία
27/08/2026 - 19:21

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Υπόμνημα ΦΣΘ σε Μητσοτάκη για το πρόγραμμα κατά της παχυσαρκίας, τα ΦΥΚ και το clawback
Πολιτική Υγείας
27/08/2026 - 13:22
Κονδύλι ύψους 15,28 εκατ. ευρώ για το Κέντρο Φροντίδας ηλικιωμένων και ΑμεΑ στην Πτολεμαΐδα
Πολιτική Υγείας
27/08/2026 - 14:47
ΕΕΠΕ: Να σταματήσει το μπλόκο στους Παθολόγους για τη συνταγογράφηση της TSH
Πολιτική Υγείας
27/08/2026 - 15:13
Δύο νεαροί απείλησαν με φαλτσέτες γιατρούς στα ΤΕΠ του Νοσοκομείου Χανίων
Πολιτική Υγείας
27/08/2026 - 18:09
Νυχτερινός ψεκασμός με «τουρμπίνες» στην Ανατολική Αττική για τον ιό του Δυτικού Νείλου
Πολιτική Υγείας
27/08/2026 - 19:49
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo