ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΟΥ: 500 εκατ. άνθρωποι κινδυνεύουν με καρδιά, διαβήτη και παχυσαρκία λόγω παγκόσμιας αδράνειας

Υγεία
ΠΟΥ: 500 εκατ. άνθρωποι κινδυνεύουν με καρδιά, διαβήτη και παχυσαρκία λόγω παγκόσμιας αδράνειας
Η έκθεση του Global Status για τη σωματική δραστηριότητα 2022 , που δημοσιεύθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, μετρά τον βαθμό στον οποίο οι κυβερνήσεις εφαρμόζουν συστάσεις για την αύξηση της σωματικής δραστηριότητας σε όλες τις ηλικίες και τις ικανότητες.
Σάββατο, 29/10/2022 - 17:10
— Photo: PEXELS
News4Health Team News4Health Team

Σχεδόν 500 εκατομμύρια άνθρωποι θα αναπτύξουν καρδιακές παθήσεις, παχυσαρκία, διαβήτη ή άλλες μη μεταδοτικές ασθένειες (ΜΚΝ) που αποδίδονται στη σωματική αδράνεια, μεταξύ 2020 και 2030, με κόστος 27 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, εάν οι κυβερνήσεις δεν λάβουν επείγουσα δράση για να ενθαρρύνουν περισσότερη σωματική δραστηριότητα τους πληθυσμούς τους.

Στοιχεία από 194 χώρες δείχνουν ότι συνολικά, η πρόοδος είναι αργή και ότι οι χώρες πρέπει να επιταχύνουν την ανάπτυξη και την εφαρμογή πολιτικών για την αύξηση των επιπέδων σωματικής δραστηριότητας και ως εκ τούτου την πρόληψη ασθενειών και τη μείωση της επιβάρυνσης στα ήδη καταπονημένα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης.

Σύμφωνα με την έκθεση του ΠΟΥ:

  • Λιγότερο από το 50% των χωρών έχουν εθνική πολιτική σωματικής άσκησης, εκ των οποίων λιγότερο από το 40% είναι λειτουργικό. Μόνο το 30% των χωρών έχει εθνικές κατευθυντήριες γραμμές για τη φυσική δραστηριότητα για όλες τις ηλικιακές ομάδες.
  • Ενώ σχεδόν όλες οι χώρες αναφέρουν ένα σύστημα παρακολούθησης της φυσικής δραστηριότητας σε ενήλικες, το 75% των χωρών παρακολουθεί τη σωματική δραστηριότητα μεταξύ των εφήβων και λιγότερο από το 30% παρακολουθεί τη φυσική δραστηριότητα σε παιδιά κάτω των 5 ετών.
  • Σε τομείς πολιτικής που θα μπορούσαν να ενθαρρύνουν τις ενεργές και βιώσιμες μεταφορές, μόνο λίγο πάνω από το 40% των χωρών έχουν πρότυπα σχεδιασμού δρόμων που κάνουν το περπάτημα και το ποδήλατο ασφαλέστερα.

«Χρειαζόμαστε περισσότερες χώρες για να κλιμακώσουν την εφαρμογή πολιτικών για να υποστηρίξουν τους ανθρώπους να είναι πιο δραστήριοι μέσω του περπατήματος, της ποδηλασίας, του αθλητισμού και άλλων σωματικών δραστηριοτήτων. Τα οφέλη είναι τεράστια, όχι μόνο για τη σωματική και ψυχική υγεία των ατόμων, αλλά και για τις κοινωνίες , περιβάλλοντα και οικονομίες...» είπε ο Δρ Tedros Adhanom Ghebreyesus, Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ, και συνέχεισε, «ελπίζουμε ότι οι χώρες και οι εταίροι θα χρησιμοποιήσουν αυτήν την έκθεση για να οικοδομήσουν πιο ενεργές, πιο υγιείς και δικαιότερες κοινωνίες για όλους».

Η οικονομική επιβάρυνση της σωματικής αδράνειας είναι σημαντική και το κόστος της θεραπείας νέων περιπτώσεων μη μεταδοτικών ασθενειών που μπορούν να προληφθούν (ΜΚΝ) θα φθάσει σχεδόν τα 300 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ έως το 2030, περίπου 27 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.

Μολονότι, οι εθνικές πολιτικές για την αντιμετώπιση των ΜΜΝ και της σωματικής αδράνειας έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, επί του παρόντος το 28% των πολιτικών αναφέρεται ότι δεν χρηματοδοτούνται ή δεν εφαρμόζονται. Θεωρούμενη ως η «καλύτερη αγορά» για την παρακίνηση των πληθυσμών για την καταπολέμηση των ΜΚΔ, η έκθεση έδειξε ότι μόνο λίγο πάνω από το 50% των χωρών διεξήγαγαν εθνική εκστρατεία επικοινωνίας ή διοργάνωσαν εκδηλώσεις σωματικής δραστηριότητας μαζικής συμμετοχής τα τελευταία δύο χρόνια.

Η πανδημία COVID-19 όχι μόνο έχει σταματήσει αυτές τις πρωτοβουλίες, αλλά επηρέασε επίσης και άλλες πολιτικές που έχουν διευρύνει τις ανισότητες όσον αφορά την πρόσβαση και, τις ευκαιρίες για άσκηση σωματικής δραστηριότητας για πολλές κοινότητες.

Για να βοηθηθούν οι χώρες να αυξήσουν τη σωματική δραστηριότητα, το Παγκόσμιο σχέδιο δράσης του ΠΟΥ για τη σωματική δραστηριότητα 2018-2030 (GAPPA) ορίζει 20 συστάσεις πολιτικής – συμπεριλαμβανομένων πολιτικών για τη δημιουργία ασφαλέστερων δρόμων για την ενθάρρυνση πιο ενεργών μεταφορών, την παροχή περισσότερων προγραμμάτων και ευκαιριών για σωματική δραστηριότητα σε βασικές ρυθμίσεις. όπως η παιδική μέριμνα, τα σχολεία, η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και ο χώρος εργασίας.

Η έκθεση Παγκόσμιας Κατάστασης αξιολογεί την πρόοδο της χώρας σε σχέση με αυτές τις συστάσεις και δείχνει ότι πρέπει να γίνουν πολύ περισσότερα. Ένα κρίσιμο εύρημα στην έκθεση παγκόσμιας κατάστασης για τη σωματική δραστηριότητα είναι η ύπαρξη σημαντικών κενών στα παγκόσμια δεδομένα για την παρακολούθηση της προόδου σε σημαντικές δράσεις πολιτικής – όπως η παροχή δημόσιου ανοιχτού χώρου, η παροχή υποδομής πεζοπορίας και ποδηλασίας, η παροχή αθλητισμού και φυσικής αγωγής σε σχολεία.

«Μας λείπουν παγκόσμιοι εγκεκριμένοι δείκτες για τη μέτρηση της πρόσβασης σε πάρκα, ποδηλατόδρομους, μονοπάτια πεζών – παρόλο που γνωρίζουμε ότι υπάρχουν δεδομένα σε ορισμένες χώρες. Κατά συνέπεια, δεν μπορούμε να αναφέρουμε ή να παρακολουθούμε την παγκόσμια παροχή υποδομής που θα διευκολύνει την αύξηση της φυσικής δραστηριότητας», δήλωσε η Fiona Bull, Επικεφαλής της Μονάδας Φυσικής Δραστηριότητας του ΠΟΥ.

«Μπορεί να είναι ένας φαύλος κύκλος, κανένας δείκτης και κανένα στοιχείο δεν οδηγεί σε απουσία παρακολούθησης και λογοδοσίας, και πολύ συχνά, σε καμία πολιτική και καμία επένδυση. Ό,τι μετριέται γίνεται και έχουμε τρόπο να κάνουμε για να παρακολουθήσουμε ολοκληρωμένα και σθεναρά τις εθνικές δράσεις για τη σωματική δραστηριότητα».

Η έκθεση καλεί τις χώρες να δώσουν προτεραιότητα στη σωματική δραστηριότητα ως κλειδί για τη βελτίωση της υγείας και την αντιμετώπιση των NCD, να ενσωματώσουν τη σωματική δραστηριότητα σε όλες τις σχετικές πολιτικές και να αναπτύξουν εργαλεία, καθοδήγηση και εκπαίδευση για τη βελτίωση της εφαρμογής.

«Είναι καλό για τη δημόσια υγεία και έχει οικονομικό νόημα να προωθήσουμε περισσότερη σωματική δραστηριότητα για όλους», δήλωσε ο Δρ Ruediger Krech, Διευθυντής του Τμήματος Προαγωγής Υγείας του ΠΟΥ.

«Πρέπει να διευκολύνουμε προγράμματα χωρίς αποκλεισμούς για σωματική δραστηριότητα για όλους και να διασφαλίσουμε ότι οι άνθρωποι έχουν ευκολότερη πρόσβαση σε αυτά. Αυτή η έκθεση απευθύνει μια σαφή έκκληση προς όλες τις χώρες για ισχυρότερη και επιταχυνόμενη δράση από όλους τους σχετικούς φορείς που συνεργάζονται καλύτερα για την επίτευξη του παγκόσμιου στόχου για μείωση κατά 15% του επιπολασμού της σωματικής αδράνειας έως το 2030».

Διαβάστε επίσης:

«Συναγερμός» ΠΟΥ για παιδικά σιρόπια κατά του βήχα - Συνδέονται με 66 θανάτους

ΠΟΥ: Αυξάνονται τα κρούσματα χολέρας - Θα χορηγείται μόνο μια δόση εμβολίου λόγω ελλείψεων

  • ΠΟΥ
  • ΚΑΡΔΙΑ
  • ΔΙΑΒΗΤΗΣ
  • ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ
  • ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΔΡΑΝΕΙΑ
  • ΠΡΩΤΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΚΘΕΣΗ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ψωρίαση: Τύποι και θεραπείες
Ψωρίαση: Τύποι και θεραπείες 29 Οκτωβρίου 2022
29 Οκτωβρίου Παγκόσμια Ημέρα Ψωρίασης: Οι επιπτώσεις της νόσου στην ψυχική υγεία 29 Οκτωβρίου 2022
29 Οκτωβρίου Παγκόσμια Ημέρα Ψωρίασης: Οι επιπτώσεις της νόσου στην ψυχική υγεία

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πως συνδέεται ο σαρκοπενικός διαβήτης με την απώλεια μυϊκής μάζας
Health Talk
13/10/2026 - 15:21

Πως συνδέεται ο σαρκοπενικός διαβήτης με την απώλεια μυϊκής μάζας

Αγαπηδάκη: «Εως οκτώ επιπλέον δόσεις φαρμάκων για την παχυσαρκία σε 43.500 δικαιούχους»
Πολιτική Υγείας
13/10/2026 - 14:39

Αγαπηδάκη: «Εως οκτώ επιπλέον δόσεις φαρμάκων για την παχυσαρκία σε 43.500 δικαιούχους»

Ο ΠΟΥ τονίζει την ανάγκη να μπει τέλος στη μακροχρόνια νοσηλεία σε ψυχιατρικά ιδρύματα
Ψυχική Υγεία
10/10/2026 - 09:09

Ο ΠΟΥ τονίζει την ανάγκη να μπει τέλος στη μακροχρόνια νοσηλεία σε ψυχιατρικά ιδρύματα

ΠΟΥ: Νέες οδηγίες για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας σε παιδιά και εφήβους
Πολιτική Υγείας
07/10/2026 - 10:01

ΠΟΥ: Νέες οδηγίες για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας σε παιδιά και εφήβους

Ξεχωριστή βιωματική δράση από τη ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ-ΛΙΛΛΥ στη Λάρισα για την παχυσαρκία
Pharma News
06/10/2026 - 18:19

Ξεχωριστή βιωματική δράση από τη ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ-ΛΙΛΛΥ στη Λάρισα για την παχυσαρκία

ΠΟΥ: Εντοπίστηκαν όλες οι επαφές της εργαζόμενης σε ινστιτούτο πανώλης στη Σιβηρία
Πολιτική Υγείας
06/10/2026 - 13:12

ΠΟΥ: Εντοπίστηκαν όλες οι επαφές της εργαζόμενης σε ινστιτούτο πανώλης στη Σιβηρία

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Νεογνά: Τα πρώτα βακτήρια του εντέρου μπορεί να προστατεύουν από επικίνδυνες λοιμώξεις
Υγεία
13/10/2026 - 16:04
Γεωργιάδης από Πάρο: «Το Κέντρο Υγείας ανακαινίστηκε για πρώτη φορά μετά από 45 χρόνια»
Πολιτική Υγείας
13/10/2026 - 15:48
Πως συνδέεται ο σαρκοπενικός διαβήτης με την απώλεια μυϊκής μάζας
Health Talk
13/10/2026 - 15:21
Θεραπείες προσώπου: Το φθινοπωρινό «μενού» της ανανέωσης
Ομορφιά
13/10/2026 - 15:00
Αγαπηδάκη: «Εως οκτώ επιπλέον δόσεις φαρμάκων για την παχυσαρκία σε 43.500 δικαιούχους»
Πολιτική Υγείας
13/10/2026 - 14:39
Περισσότεροι από 124.000 μαθητές πρέπει να ενταχθούν στο πρόγραμμα «Διατροφή» του Ινστιτούτου Prolepsis
Επικαιρότητα
13/10/2026 - 14:16
Τα εργαλεία κομμωτικής εκθέτουν τους επαγγελματίες σε κίνδυνο αλλεργιών
Υγεία
13/10/2026 - 14:00
Κολοκύθι: Έξι οφέλη για την υγεία και έξυπνοι τρόποι να το εντάξετε στη διατροφή σας
Διατροφή
13/10/2026 - 13:00
Η διατροφή της εγκυμονούσας κλειδί για μειωμένο κίνδυνο κολικών των μωρών
Υγεία
13/10/2026 - 12:00
RJ Mitte: Η ζωή με την εγκεφαλική παράλυση και η μάχη για την ορατότητα των ατόμων με αναπηρία
Επικαιρότητα
13/10/2026 - 11:36
Τα βακτήρια στην στοματική κοιλότητα ίσως επηρεάζουν την ταχύτητα σκέψης και τη μνήμη
Υγεία
13/10/2026 - 11:00
Μεταστατικός καρκίνος του μαστού: Οι νέες θεραπείες προσφέρουν περισσότερες επιλογές
Health Talk
13/10/2026 - 10:00
Ξεκινάει και πάλι από σήμερα το πρόγραμμα "Προλαμβάνω" για δωρεάν μαστογραφίες
Πολιτική Υγείας
13/10/2026 - 09:00
Ο ΕΕΣ ενισχύει την ψυχική ανθεκτικότητα της κοινωνίας μέσω της εκπαίδευσης και της κοινωνικής στήριξης
Επικαιρότητα
13/10/2026 - 07:24
Lavipharm: Σταθερά στο διεθνές προσκήνιο της φαρμακευτικής αγοράς με την 8η συμμετοχή της στη CPHI Europe
Pharma News
13/10/2026 - 03:43
Περισσότεροι από 1.000 πολίτες της Νίκαιας και του Ρέντη έκαναν δωρεάν ηπατολογικό έλεγχο
Πολιτική Υγείας
13/10/2026 - 00:08
Απλοί τρόποι για την προετοιμασία και την ασφαλή αποθήκευση των φαγητών που μαγειρεύετε
Διατροφή
12/10/2026 - 21:38
Τα διαγνωστικά κέντρα ΒΙΟΤΥΠΟΣ και η GE HealthCare παρουσίασαν νέο μαγνητικό τομογράφο προηγμένης τεχνολογίας
Υπηρεσίες Υγείας
12/10/2026 - 20:49
Αντισύλληψη, εγκυμοσύνη, εμμηνόπαυση: Πότε αυξάνεται ο κίνδυνος θρόμβωσης στις γυναίκες;
Health Talk
12/10/2026 - 20:23
Στην ΗΔΥΚΑ το Εθνικό Μητρώο Αιμοδοτών - Προς υπογραφή και οι αποφάσεις για το ενιαίο ψηφιακό σύστημα
Πολιτική Υγείας
12/10/2026 - 19:49
Σε διαρκή επιτήρηση από τον ΕΟΔΥ οι αναπνευστικοί ιοί - Τα βασικά μέτρα προστασίας
Υγεία
12/10/2026 - 19:12
Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου»: Συνεργασία με την Athens LifeTech Park για την κλινική και βιοϊατρική έρευνα
Επικαιρότητα
12/10/2026 - 18:21
Αντιγήρανση και μακροζωία: Συστήθηκε η επιτροπή που θα διαμορφώσει το νέο θεσμικό πλαίσιο
Πολιτική Υγείας
12/10/2026 - 17:36
Τρεις διακρίσεις για τη Win Medica στα Best in Pharmacy Awards 2026
Pharma News
12/10/2026 - 17:27
Προς έγκριση τρεις νέες θεραπευτικές επιλογές για τον καρκίνο του πνεύμονα και των ωοθηκών
Υγεία
12/10/2026 - 17:04
Σαρκοπενία: O ρόλος της γήρανσης και των νέων φαρμάκων για την παχυσαρκία
Health Talk
12/10/2026 - 16:38
Ενημερωτική εκστρατεία της MSD Ελλάδος για την υγεία των παιδιών και των εφήβων
Pharma News
12/10/2026 - 16:21
Ερρίκος Ντυνάν: «Γέφυρα ζωής» για έξι ασθενείς με τα όργανα 29χρονου που κατέληξε στη ΜΕΘ
Υπηρεσίες Υγείας
12/10/2026 - 16:04
Πώς η θετική ανατροφή βοηθά τα παιδιά να βιώνουν τη χαρά και ενισχύει την ψυχική τους υγεία
Ψυχική Υγεία
12/10/2026 - 15:52
Η νέα πενταετής στρατηγική του ΠΟΥ για τις πανδημίες: Εντοπισμός νέων επιδημικών εξάρσεων σε ένα 24ωρο
Πολιτική Υγείας
12/10/2026 - 15:26

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

"Κόφτης" στα social media για τους ανήλικους: 1η Ιανουαρίου η εφαρμογή του - Πώς θα λειτουργεί
Πολιτική Υγείας
12/10/2026 - 11:50
Πώς θα εφαρμοστεί ο "κόφτης" στα social media για τα παιδιά: Είκοσι οκτώ ερωτήσεις και απαντήσεις
Πολιτική Υγείας
12/10/2026 - 12:26
Θεμιστοκλέους: «Μέχρι το τέλος Οκτωβρίου θα επανεκκινήσουν όλα τα προγράμματα του "Προλαμβάνω"»
Πολιτική Υγείας
12/10/2026 - 14:23
Η νέα πενταετής στρατηγική του ΠΟΥ για τις πανδημίες: Εντοπισμός νέων επιδημικών εξάρσεων σε ένα 24ωρο
Πολιτική Υγείας
12/10/2026 - 15:26
Ερρίκος Ντυνάν: «Γέφυρα ζωής» για έξι ασθενείς με τα όργανα 29χρονου που κατέληξε στη ΜΕΘ
Υπηρεσίες Υγείας
12/10/2026 - 16:04
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo