ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Επαναλαμβανόμενες ουρολοιμώξεις στις γυναίκες πριν και μετά την εμμηνόπαυση

Υγεία
Επαναλαμβανόμενες ουρολοιμώξεις στις γυναίκες πριν και μετά την εμμηνόπαυση
Η πιο συχνή λοίμωξη στις γυναίκες κάθε ηλικίας είναι η ουρολοίμωξη. Προκαλείται όταν εισέρχονται μέσω της ουρήθρας παθογόνοι μικροοργανισμοί (οι πιο συχνοί είναι το κολοβακτηρίδιο, ο σταφυλόκοκκος και ο πρωτέας), οι οποίοι εγκαθίστανται, βρίσκουν τις κατάλληλες συνθήκες για να πολλαπλασιαστούν και έτσι προκαλούν φλεγμονή.
Σάββατο, 17/09/2022 - 09:00
News4Health Team News4Health Team

Παρόλο που η λοίμωξη απαντά και σε άντρες, και μάλιστα με εντονότερα συνήθως συμπτώματα, οι γυναίκες μολύνονται περισσότερο γιατί η γυναικεία ουρήθρα είναι πιο μικρή από την αντρική και βρίσκεται πολύ κοντά στον κόλπο και κοντά στον πρωκτό, με συνέπεια να ευνοείται η μεταφορά των φυσιολογικά ευρισκομένων σε αυτές τις περιοχές μικροβίων στο εσωτερικό της. Η λοίμωξη μπορεί να εκδηλωθεί είτε ως λοίμωξη της ουροδόχου κύστης (κυστίτιδα) είτε ως λοίμωξη των νεφρών (πυελονεφρίτιδα, που είναι μια σοβαρή κατάσταση η οποία απαιτεί αμέσως νοσηλεία).

Επαναλαμβανόμενες ουρολοιμώξεις

«Υπολογίζεται ότι μία στις δύο γυναίκες θα πάθει τουλάχιστον μία φορά στη ζωή της ουρολοίμωξη, ενώ το 30% από αυτές θα νοσήσει 4-5 φορές το χρόνο. Στις περιπτώσεις αυτές και γενικά στις περιπτώσεις που μια γυναίκα εκδηλώσει ουρολοίμωξη 3 ή περισσότερες φορές το χρόνο, η λοίμωξη ορίζεται ως επαναλαμβανόμενη ή υποτροπιάζουσα. Τα στοιχεία λένε επίσης ότι το 10% όλων των ουρολοιμώξεων οφείλεται σε υποτροπή, ενώ το 20% των γυναικών με κυστίτιδα έχουν ουσιαστικά υποτροπιάζουσα ουρολοίμωξη», αναφέρει ο κ. Δημήτριος Παπαδόπουλος, Χειρουργός-Ουρολόγος, Διευθυντής Ουρολόγος στο Metropolitan Hospital.

Πρόκειται για ένα πολύ ενοχλητικό πρόβλημα που μπορεί κυριολεκτικά να γίνει εφιάλτης για μια γυναίκα, καθώς επηρεάζει τη δύναμη, την όρεξη και τη διάθεσή της να ζήσει την κάθε στιγμή της ζωής της όπως επιθυμεί, αποδιοργανώνοντάς την στο σεξ, στις σχέσεις της με τους οικείους της και κάνοντάς την να αισθάνεται άσχημα με το σώμα της. Και, δυστυχώς, αφορά όλες τις γυναίκες, σε όλες τις περιόδους της ζωής τους. Από την εφηβεία ή και πριν (ως κυστίτιδα), περιεμμηνοπαυσιακά (πριν, κατά τη διάρκεια και αμέσως μετά την εμμηνόπαυση), αλλά και πολύ μετά την εμμηνόπαυση, ως υποτροπιάζουσα ουρολοίμωξη σε ένα μεγάλο ποσοστό όπως προαναφέρθηκε.

Αίτια

Οι παράγοντες που ευνοούν τον μηχανισμό εγκατάστασης (και πολλαπλασιασμού) των μικροβίων που προκαλούν την ουρολοίμωξη είναι πολλοί:

  • Είναι οι συχνές σεξουαλικές επαφές (περισσότερες από 3 φορές την εβδομάδα, με τον κίνδυνο αυτόν να τριπλασιάζεται πριν την εμμηνόπαυση), γιατί αυξάνουν τον κίνδυνο μόλυνσης της ουρήθρας εκ μεταφοράς μικροβίων από τις παρακείμενες ανατομικές περιοχές.
  • Είναι η χρήση σπερματοκτόνων, γιατί αυτά διαταράσσουν τη φυσιολογική χλωρίδα του κόλπου προς όφελος των ουροπαθογόνων μικροβίων.
  • Είναι η ύπαρξη νέων ή πολλών ερωτικών συντρόφων.
  • Είναι η ύπαρξη ιστορικού ουρολοίμωξης πριν τα 15 περίπου έτη.
  • Είναι οι αλλαγές που οφείλονται στην εμμηνόπαυση, η μείωση των ορμονών και η εξασθένηση του πυελικού εδάφους. Τα μειωμένα οιστρογόνα γιατί έχουν ως συνέπεια την εξασθένηση των μηχανισμών άμυνας του σώματος και την ελάττωση της προστασίας που παρέχουν από τα μικρόβια, ενώ η εξασθένηση του πυελικού εδάφους γιατί έχει ως συνέπεια την απώλεια ούρων ή την πρόπτωση της ουροδόχου κύστης.
  • Τέλος, σε μικρό ποσοστό, μπορεί να είναι η εγκυμοσύνη, εγχειρήσεις που έχουν προηγηθεί (σε ουροδόχο κύστη ή νεφρά), ανατομικές ανωμαλίες του ουροποιογεννητικού συστήματος και μειωμένη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος λόγω χημειοθεραπείας ή AIDS.

Συμπτώματα και διάγνωση

Τα συμπτώματα (που συνήθως συνυπάρχουν) μπορεί να είναι: συχνουρία, δυσουρία (δυσκολία στην έξοδο των ούρων που συνοδεύεται πολλές φορές από πόνο), «κάψιμο» κατά την ούρηση, πόνος χαμηλά στην κοιλιά, ακράτεια, επιτακτική ανάγκη για ούρηση, συχνή νυχτερινή ούρηση, αιματουρία (αίμα στα ούρα που τους δίνει μια ροζ απόχρωση), θολά και δύσοσμα ούρα και πυρετός (που τις περισσότερες φορές σημαίνει ότι η μόλυνση έχει προχωρήσει στα νεφρά και χρειάζεται αμέσως αντιμετώπιση).

«Η διάγνωση γίνεται από τον ουρολόγο με τη βοήθεια γενικής αίματος και καλλιέργειας ούρων, η οποία θα εντοπίσει το μικρόβιο που προκάλεσε τη λοίμωξη έτσι ώστε να επιλεγεί το κατάλληλο αντιβιοτικό για την καταπολέμησή του.

Σε περίπτωση υποτροπιάζουσας ουρολοίμωξης απαιτούνται και επιπλέον εξετάσεις όπως υπερηχογράφημα νεφρών και κύστης, πυελογραφία ή αξονική τομογραφία, κυστεοσκόπηση, για να διαπιστωθεί εάν υπάρχει κάποιο πρόβλημα στο ουροποιητικό σύστημα, ή ακόμα και μοριακές εξετάσεις ή άλλες τεχνικές ανίχνευσης των μικροβίων που δεν ανιχνεύονται από την καλλιέργεια ούρων», επισημαίνει ο ιατρός.

Πώς μπορείτε να προφυλαχτείτε

Οι «συνήθεις ύποπτοι», δηλαδή ο δείκτης μάζας σώματος, ο τρόπος σκουπίσματος μετά την κένωση, η συστηματική χρήση ταμπόν, δεν έχει αποδειχτεί ότι αυξάνουν τον κίνδυνο της επανεμφάνισης της ουρολοίμωξης. Επίσης, το ζεστό μπάνιο, το ντους, η αύξηση των προσλαμβανόμενων υγρών και η χρήση βαμβακερών εσωρούχων δεν έχει αποδειχτεί ότι αποτρέπουν τον κίνδυνο επανεμφάνισης της ουρολοίμωξης. Κάποιες ενέργειες οι οποίες καλό είναι να γίνονται είναι: η λήψη αντιβίωσης μετά τη σεξουαλική επαφή, η ούρηση πριν και μετά τη σεξουαλική επαφή, η χρήση λιπαντικού κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής (και περισσότερο κατά την περιεμμηνοπαυσιακή περίοδο), η αποφυγή της χρήσης διαφράγματος, η ούρηση πριν τον βραδινό ύπνο, η αποφυγή της ούρησης στη θάλασσα, το πλύσιμο της ευαίσθητης περιοχής με κρύο νερό, η καλή ενυδάτωση του οργανισμού (αυτή για λόγους γενικότερης υγείας) και γενικά η αποφυγή παραμονής με την ουροδόχο κύστη γεμάτη για μεγάλο χρονικό διάστημα. Σε περίπτωση ύπαρξης ακράτειας ή κυστεοκήλης, δραστηριότητες κατά τα άλλα ωφέλιμες για τον οργανισμό όπως π.χ. η πεζοπορία μεγάλων αποστάσεων, μπορεί να αποτελέσουν επιβαρυντικούς παράγοντες όσον αφορά την εμφάνιση υποτροπιάζουσας ουρολοίμωξης.

«Μετά την εμμηνόπαυση χρειάζεται ενίσχυση του ατροφικού κολπικού βλεννογόνου και σε κάποιες περιπτώσεις απαιτείται χημειοπροφύλαξη: τριπλό σχήμα αγωγής/προστασίας ουροποιητικού-εντέρου-κόλπου και ενδοκυστική έγχυση υαλουρονικού νατρίου.

Στις περιπτώσεις που υποτροπιάζουσες/επαναλαμβανόμενες ουρολοιμώξεις οφείλονται σε οργανικό ή ανατομικό αίτιο, αντιμετωπίζονται με ένα συνήθως απλό χειρουργείο», καταλήγει ο κ. Παπαδόπουλος.

  • ΟΥΡΟΛΟΙΜΩΞΕΙΣ
  • ΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΗ
  • ΓΥΝΑΙΚΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ζακ Έφρον: Τι είναι η αγοραφοβία από την οποία πάσχει ο διάσημος ηθοποιός
Ζακ Έφρον: Τι είναι η αγοραφοβία από την οποία πάσχει ο διάσημος ηθοποιός 13 Σεπτεμβρίου 2022
Πόσο επικίνδυνο είναι πραγματικά να κάθεσαι σε δημόσια τουαλέτα 13 Σεπτεμβρίου 2022
Πόσο επικίνδυνο είναι πραγματικά να κάθεσαι σε δημόσια τουαλέτα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Καρκίνος του μαστού: Τα αποτελέσματα της μελέτης WISDOM για μια πιο εξατομικευμένη πρόληψη
Υγεία
24/03/2026 - 21:42

Καρκίνος του μαστού: Τα αποτελέσματα της μελέτης WISDOM για μια πιο εξατομικευμένη πρόληψη

Κολπική ξηρότητα: Υπάρχει λύση στην ανακούφιση των συμπτωμάτων
Pharma News
23/03/2026 - 16:51

Κολπική ξηρότητα: Υπάρχει λύση στην ανακούφιση των συμπτωμάτων

Βακτηριακές κολπίτιδες: Στα προβιοτικά το κλειδί για την αποφυγή των επαναλαμβανόμενων λοιμώξεων
Υγεία
23/03/2026 - 10:10

Βακτηριακές κολπίτιδες: Στα προβιοτικά το κλειδί για την αποφυγή των επαναλαμβανόμενων λοιμώξεων

Πρωτιά για την AbbVie Ελλάδας στα Best Workplaces for Women Hellas 2026
Pharma News
20/03/2026 - 13:31

Πρωτιά για την AbbVie Ελλάδας στα Best Workplaces for Women Hellas 2026

Εμμηνόπαυση: Συμπλήρωμα διατροφής για τη διαχείριση νυχτερινών εξάψεων και αϋπνίας
Pharma News
17/03/2026 - 20:57

Εμμηνόπαυση: Συμπλήρωμα διατροφής για τη διαχείριση νυχτερινών εξάψεων και αϋπνίας

Γιατί κινδυνεύουν περισσότερο οι γυναίκες από αθλητικούς τραυματισμούς
Health Talk
17/03/2026 - 13:31

Γιατί κινδυνεύουν περισσότερο οι γυναίκες από αθλητικούς τραυματισμούς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η αργία που «σπάει» την εβδομάδα: Δώρο ή παγίδα για την ψυχική μας υγεία;
Ψυχική Υγεία
25/03/2026 - 08:58
Ρομποτική χειρουργική με το σύστημα Da Vinci στο ΙΑΣΩ Θεσσαλίας
Υπηρεσίες Υγείας
25/03/2026 - 08:11
Στρατηγική συνεργασία με τη Siemens Healthineers για τον Όμιλο Ιατρόπολις
Υπηρεσίες Υγείας
25/03/2026 - 03:46
Στις κάλπες 5.500 οδοντίατροι της Αττικής στις 29 και 30 Μαρτίου
Επικαιρότητα
25/03/2026 - 00:09
Καρκίνος του μαστού: Τα αποτελέσματα της μελέτης WISDOM για μια πιο εξατομικευμένη πρόληψη
Υγεία
24/03/2026 - 21:42
Συντονιστικό ΠΦΥ: «Δεν υφίσταται διαθέσιμο υπόλοιπο για την αποπληρωμή του clawback του 2023»
Πολιτική Υγείας
24/03/2026 - 21:17
Ο Γκουτέρες καταδίκασε την επίθεση σε νοσοκομείο στο Νταρφούρ του Σουδάν
Επικαιρότητα
24/03/2026 - 20:49
Προειδοποιήσεις ειδικών για την ανεξέλεγκτη λήψη βιταμινών D και B12 - Γιατί είναι επικίνδυνη
Υγεία
24/03/2026 - 20:24
Υβριδική ημερίδα από το σωματείο MDA Ελλάς για τους ασθενείς με ALS
Patient Talk
24/03/2026 - 19:52
Θεμιστοκλέους: «Τις επόμενες μέρες η προκήρυξη για 850 θέσεις ιατρών σε όλη τη χώρα»
Πολιτική Υγείας
24/03/2026 - 19:29
Κομισιόν: Μείωση κατά 22% των θανάτων από τροχαία στην Ελλάδα το 2025
Επικαιρότητα
24/03/2026 - 18:52
Κονδύλι 12.299 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ για νέες ενεργειακές αναβαθμίσεις δύο νοσοκομείων στην Περιφέρεια
Επικαιρότητα
24/03/2026 - 18:18
Γεωργιάδης: «Έχουν εξυπηρετηθεί 294.648 δικαιούχοι του προγράμματος διανομής κατ' οίκον των ΦΥΚ»
Πολιτική Υγείας
24/03/2026 - 17:43
Τρία νέα κρούσματα αφθώδους πυρετού στη Λέσβο – Τα μέτρα που εφαρμόζονται στις μολυσμένες εκμεταλλεύσεις
Επικαιρότητα
24/03/2026 - 17:11
Μπακαλιάρος σκορδαλιά: Η διατροφική αξία του πατροπαράδοτου πιάτου της 25ης Μαρτίου
Διατροφή
24/03/2026 - 16:27
Λεύκανση δοντιών: Νέα σκόνη υπόσχεται άμεσα αποτελέσματα προστατεύοντας το σμάλτο
Υγεία
24/03/2026 - 16:02
Το Metropolitan Hospital στην καρδιά της ιατρικής καινοτομίας
Υπηρεσίες Υγείας
24/03/2026 - 15:38
Γιατί οι άνδρες πρέπει να σκουπίζονται μετά την ούρηση
Υγεία
24/03/2026 - 15:12
Σύμπραξη ΕΣΑΕ-AstraZeneca για τη διάδοση του Ελληνικού Χάρτη Σπανίων Παθήσεων
Patient Talk
24/03/2026 - 14:47
Σκλήρυνση κατά πλάκας: Οι τρεις παράγοντες που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο θανάτου
Υγεία
24/03/2026 - 14:00
Εντυπωσιακή μείωση του κινδύνου άνοιας σε μεσήλικες που καταναλώνουν περισσότερο κρέας
Διατροφή
24/03/2026 - 13:00
Έρευνα στις ΗΠΑ εντόπισε μόλυβδο σε παιδικά ρούχα από αλυσίδες low cost ρούχων - Οι κίνδυνοι
Υγεία
24/03/2026 - 12:00
Kατάσχεση 3,5 τόνων ακατάλληλων κρεάτων στον Πειραιά- Προορίζονταν και για νοσοκομεία
Επικαιρότητα
24/03/2026 - 11:19
Και έσονται οι δύο εις μικροβίωμα ένα! Γιατί τα ζευγάρια έχουν κοινά εντερικά βακτήρια κατά 30%
Υγεία
24/03/2026 - 11:00
Υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα: Σύνδεση με προβλήματα γονιμότητας και ανάπτυξης του εμβρύου
Διατροφή
24/03/2026 - 10:00
Οι πολύ μικρές αλλαγές στην καθημερινότητα που μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής
Υγεία
24/03/2026 - 09:00
ΚΕΤΕΚΝΥ: Μνημόνιο συνεργασίας με την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης και εκπαιδευτικό σεμινάριο για τα DRG
Digital Health
24/03/2026 - 07:26
2ο Οδοντιατρικό Forum: Πρόληψη, ενημέρωση και πολιτικές υγείας απέναντι στην υπερκατανάλωση ζάχαρης
Health Talk
24/03/2026 - 03:41
«Run to Stop Alzheimer»: Αγώνας δρόμου για την πρόληψη της άνοιας στη Θεσσαλονίκη
Patient Talk
24/03/2026 - 00:04
ΕΙΝΑΠ: Απλήρωτοι για τις εφημερίες Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου οι νοσοκομειακοί γιατροί
Επικαιρότητα
23/03/2026 - 23:23

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένα στα πέντε κρούσματα φυματίωσης στην Ευρώπη δεν εντοπίζεται - Η χαμένη ευκαιρία θεραπείας
Πολιτική Υγείας
23/03/2026 - 12:00
Όμιλος Ιατρικού Αθηνών: Ο πρώτος στην Ελλάδα με δύο νοσοκομεία διαπιστευμένα από την JCI
Υπηρεσίες Υγείας
23/03/2026 - 12:08
Αγαπηδάκη για ψυχική υγεία παιδιών και εφήβων: Νέα δωρεάν προγράμματα και κέντρο για τις νευροεπιστήμες στην Ελλάδα
Πολιτική Υγείας
23/03/2026 - 12:56
Γιατί το ξέσπασμα της μηνιγγίτιδας στο Πανεπιστήμιο του Κεντ προετοιμαζόταν εδώ και χρόνια
Πολιτική Υγείας
23/03/2026 - 16:17
Θεμιστοκλέους στο Action 24: «Το MyHealthApp συμβάλλει σημαντικά στη διευκόλυνση των πολιτών»
Πολιτική Υγείας
23/03/2026 - 15:58
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo